Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002D0676

    Reglementeren van het radiospectrum

    Reglementeren van het radiospectrum

     

    SAMENVATTING VAN:

    Beschikking nr. 676/2002/EG inzake een regelgevingskader voor het radiospectrumbeleid (radiospectrumbeschikking)

    WAT IS HET DOEL VAN DE BESCHIKKING?

    De beschikking is bedoeld om het beleid binnen de Europese Unie (EU) inzake de beschikbaarheid van radiospectrum* en de technische voorwaarden voor efficiënt gebruik ervan te coördineren.

    De beschikking is van toepassing op de toewijzing van radiofrequenties en frequenties die nodig zijn voor draadloze communicatie, met name van het wereldwijde systeem voor mobiele communicatie (GSM) tot mobiele communicatie van de vijfde generatie (5G) voor frequenties tussen 9 kHz en 3000 GHz die relevant zijn voor de interne markt.

    KERNPUNTEN

    Het Radiospectrumcomité

    De beschikking richt een Radiospectrumcomité op, dat wordt voorgezeten door de Europese Commissie. Het comité bestaat uit vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en onderzoekt voorstellen voor technische maatregelen om de voorwaarden voor de beschikbaarheid en het gebruik van het radiospectrum te harmoniseren.

    Ook op basis van de algemene beginselen van het programma voor het radiospectrumbeleid, dat bij Besluit nr. 243/2012/EU (zie de samenvatting) werd aangenomen, wordt de Commissie bijgestaan door het Radiospectrumcomité om het EU-radiospectrumbeleid te definiëren, te ontwikkelen en uit te voeren.

    Het comité geeft ook adviezen over de mandaten die de Commissie aan de Europese conferentie van post- en telecommunicatieadministratie (CEPT) heeft gegeven over de harmonisatie van de toewijzing van radiofrequenties en de beschikbaarheid van informatie over het gebruik van het spectrum. De ontwerpmaatregelen van de Commissie zijn, zodra deze zijn goedgekeurd door het comité en aangenomen door de Commissie, in de gehele EU bindend en moeten worden gerespecteerd door EU-landen wanneer ze rechten verlenen om het spectrum te gebruiken.

    Beleidsgroep Radiospectrum

    Een verwant besluit dat in 2019 door de Commissie is aangenomen, ter vervanging van het oorspronkelijke Besluit 2002/622/EG, richt de Beleidsgroep Radiospectrum (RSPG) op, een adviesgroep op hoog niveau die bedoeld is om de Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, op hun verzoek, bij te staan bij de ontwikkeling van radiospectrumbeleid en -strategie (zie de samenvatting).

    Europees wetboek voor elektronische communicatie

    De rol van de RSPG omvat coördinatie en samenwerking met de Commissie, de lidstaten en hun relevante autoriteiten bij de strategische planning en coördinatie van het radiospectrumbeleid, zoals vereist door Richtlijn (EU) 2018/1972 tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie (zie de samenvatting).

    Richtlijn (EU) 2018/1972 vereist ook dat lidstaten exploitanten gedurende ten minste 20 jaar moeten voorzien van voorspelbare regelgeving voor radiospectrumvergunningen voor draadloze breedband om investeringen te bevorderen, met name in 5G-connectiviteit, en grotere convergentie van de nationale selectieprocedures door middel van een forum voor collegiale toetsing. De richtlijn bevat ook regels voor nieuwe frequentiebanden voor 5G-connectiviteit voor snellere internetverbindingen en betere connectiviteit, en met betrekking tot de gecoördineerde timing van spectrumlicenties, samen met een lichtere regelgeving voor de invoering van kleine mobiele netwerkapparatuur.

    Het is ook de moeite waard om te wijzen op Besluit (EU) 2017/899 (bekend als het UHF-besluit), dat ervoor zorgt dat de frequentieband 470-790 MHz, die wordt gebruikt voor terrestrische omroep, ten minste tot 2030 wordt gereserveerd voor gebruik voor digitale terrestrische televisie en voor het maken van programma’s en speciale evenementen. Er wordt ook een deadline vastgesteld voor het gebruik van de 700 MHz-band (694-790 MHz) voor 5G-mobiele communicatie vanaf 30 juni 2020.

    Harmonisatie van frequentiebanden

    De besluiten die de Commissie heeft genomen met het oog op de harmonisatie van de technische voorwaarden voor de beschikbaarheid en het doelmatig gebruik van spectrum zijn beschikbaar op de website van de Commissie, op de pagina “Radiospectrumbeschikkingen”.

    Internationale samenwerking en coördinatie

    Maatregelen in het kader van de radiospectrumbeschikking houden rekening met het werk van internationale organisaties, zoals de Internationale Telecommunicatie-unie bij het beheer van het radiospectrum, en de CEPT, een intergouvernementele organisatie met 46 lidstaten uit heel Europa.

    VANAF WANNEER IS HET BESLUIT VAN TOEPASSING?

    De verordening is sinds 24 april 2002 van toepassing.

    ACHTERGROND

    Radiofrequenties worden toegewezen door internationale instanties, met name de Wereldradiocommunicatieconferenties van de Internationale Telecommunicatie-unie, en in Europa door de CEPT.

    Zie voor meer informatie:

    KERNBEGRIPPEN

    Radiospectrum. In het kader van deze beschikking omvat de term radiogolven in frequenties tussen 9 kHz en 3000 GHz. Radiogolven zijn elektromagnetische golven die zich in de ruimte voortplanten zonder kunstmatige geleiding.

    BELANGRIJKSTE DOCUMENT

    Beschikking nr. 676/2002/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake een regelgevingskader voor het radiospectrumbeleid in de Europese Gemeenschap (Radiospectrumbeschikking) (PB L 108 van 24.4.2002, blz. 1-6).

    GERELATEERDE DOCUMENTEN

    Besluit van de Commissie van 11 juni 2019 oprichting van de Beleidsgroep radiospectrum en tot intrekking van Besluit 2002/622/EG (PB C 196 van 12.6.2019, blz. 16-21).

    Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie (herschikking) (PB L 321 van 17.12.2018, blz. 36-214).

    Achtereenvolgende wijzigingen in Richtlijn (EU) 2018/1972 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

    Besluit (EU) 2017/899 van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2017 betreffende het gebruik van de 470-790 MHz-frequentieband in de Unie (PB L 138 van 25.5.2017, blz. 131-137).

    Besluit nr. 243/2012/EU van het Europees Parlement en de Raad van 14 maart 2012 tot vaststelling van een meerjarenprogramma voor het radiospectrumbeleid (PB L 81 van 21.3.2012, blz. 7-17).

    Zie de geconsolideerde versie.

    Laatste bijwerking 19.04.2024

    Naar boven