Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0173

    Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2021/173, annettu 12 päivänä helmikuuta 2021, Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanoviraston, Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanoviraston, Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston, Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanoviraston, Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston ja Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanoviraston perustamisesta ja täytäntöönpanopäätösten 2013/801/EU, 2013/771/EU, 2013/778/EU, 2013/779/EU, 2013/776/EU ja 2013/770/EU kumoamisesta

    C/2021/953

    EUVL L 50, 15/02/2021, p. 9–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2021/173/oj

    15.2.2021   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 50/9


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2021/173,

    annettu 12 päivänä helmikuuta 2021,

    Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanoviraston, Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanoviraston, Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston, Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanoviraston, Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston ja Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanoviraston perustamisesta ja täytäntöönpanopäätösten 2013/801/EU, 2013/771/EU, 2013/778/EU, 2013/779/EU, 2013/776/EU ja 2013/770/EU kumoamisesta

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon tiettyjä yhteisön ohjelmien hallinnointitehtäviä hoitavien toimeenpanovirastojen asemasta 19 päivänä joulukuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 58/2003 (1) ja erityisesti sen 3 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Komissio voi asetuksen (EY) N:o 58/2003 6 artiklan mukaisesti siirtää toimeenpanovirastoille valtuudet toteuttaa kokonaan tai osittain unionin ohjelma tai hanke komission puolesta ja sen vastuulla. Saman asetuksen 3 artiklan mukaisesti komissio voi päättää perustaa toimeenpanoviraston ja tarvittaessa lakkauttaa sen.

    (2)

    Euroopan komission hallintotapaa koskevassa tiedonannossa komissiolle (2) esitetään tarkempia tietoja toimeenpanovirastojen asemasta komission yleisessä hallintorakenteessa ja niiden suhteesta komissioon.

    (3)

    Antamalla ohjelmien täytäntöönpanoon liittyviä tehtäviä toimeenpanovirastoille komissio voi keskittyä ensisijaisiin toimintoihinsa ja tehtäviin, joita ei voida ulkoistaa, ja pitää samalla toimeenpanovirastojen hoitamat tehtävät valvonnassaan ja säilyttää lopullisen vastuun niistä.

    (4)

    Ohjelman täytäntöönpanoon liittyvien tehtävien siirtäminen toimeenpanovirastolle edellyttää, että ohjelman suunnitteluvaihe, johon sisältyy laajaa harkintavaltaa tehtäessä valintoja poliittisista lähtökohdista käsin ja jonka toteuttamisesta huolehtii sen vuoksi komissio, erotetaan selkeästi ohjelman täytäntöönpanosta, jonka komissio voi antaa toimeenpanoviraston tehtäväksi.

    (5)

    Komissio on ohjelmakauden 2021–2027 osalta luonut unionin ohjelmia varten uuden toimintaympäristön. Osa uusista unionin ohjelmista on jatkoa nykyisille unionin ohjelmille, vaikka niiden rakenne on erilainen. Joitakin ohjelmia on yhdistetty, ja jotkin ohjelmat ovat täysin uusia. Uusi toimintaympäristö edellyttää toimeenpanovirastojen välisen vastuualueiden jaon tarkistamista.

    (6)

    Komission yksiköt tekivät asetuksen (EY) N:o 58/2003 3 artiklan 1 kohdan mukaisesti kustannusvaikuttavuustutkimuksen, jossa otettiin huomioon muun muassa Euroopan unionin yleisen talousarvion puitteissa mahdollisesti syntyvät säästöt. Tutkimustulosten mukaan on sekä kustannustehokkuuden että laadun kannalta parempi antaa ohjelmien täytäntöönpano toimeenpanovirastojen tehtäväksi kuin toteuttaa ne komission sisällä. Toimeenpanovirastot hyödyntävät ohjelmien täytäntöönpanossa erikoistumistaan. Kun ne ovat riittävän kokoisia, ne voivat saada aikaan merkittäviä mittakaavaetuja. Lisäksi vastuualueiden temaattisella johdonmukaisuudella voidaan varmistaa synergia samantyyppisiin aloihin liittyvien ohjelmien välillä ja lisätä unionin painopisteiden näkyvyyttä.

    (7)

    Sen vuoksi vastuualueet olisi mahdollisuuksien mukaan ryhmiteltävä uusia toimeksiantoja määritettäessä politiikan aihepiirien mukaan johdonmukaisen tehtävänkuvan luomiseksi toimenpanovirastoille.

    (8)

    Vastuualueiden jakamisessa olisi lisäksi mahdollisuuksien mukaan pyrittävä välttämään jo delegoitujen ohjelmien tarpeetonta siirtämistä virastojen välillä, ryhmiteltävä saman ohjelman eri osa-alueet samaan virastoon, osoitettava delegoivan pääosaston ohjelmat yhteen virastoon ja ryhmiteltävä samaan aihealueeseen liittyvät ohjelmat samaan virastoon. Tällaisella vastuualueiden jakamisella olisi varmistettava, että kukin toimeenpanovirasto saavuttaa kriittisen koon, lisäämättä toimeenpanovirastojen lukumäärää.

    (9)

    Näin ollen ilmastoon ja ympäristöön liittyvät ohjelmat olisi ryhmiteltävä yhteen virastoon, digitaalipolitiikkaan liittyvät ohjelmat yhteen virastoon ja terveyteen liittyvät ohjelmat yhteen virastoon, ja kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirastoon toiminta olisi siirrettävä Brysselissä sijaitseville virastoille, joilla on samankaltaista temaattista tai ohjelmiin liittyvää toimintaa. Horisontti Eurooppa -puiteohjelman osalta vastuualueiden jakamisella olisi varmistettava, että kukin klusteri ryhmitellään yhteen virastoon hajanaisen täytäntöönpanon ja päällekkäisyyksien välttämiseksi.

    (10)

    Uusien virastojen olisi korvattavat nykyiset virastot, jotka on perustettu komission täytäntöönpanopäätöksillä 2013/801/EU (3), 2013/771/EU (4), 2013/778/EU (5), 2013/779/EU (6), 2013/776/EU (7) ja 2013/770/EU (8), ja jatkettava niiden toimintaa. Jotta terveys- ja digitaaliasioihin voitaisiin soveltaa kunnianhimoista ja yhtenäistä lähestymistapaa, uuteen Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirastoon ryhmitellään kaikki terveys- ja digitaalialan ohjelmat. Yksityiskohtaisen kustannushyötyanalyysin pohjalta ja ottaen huomioon komission 29. huhtikuuta 2020 antaman tiedonannon (9) ohjelmien tulevasta kohdentamisesta toimenpanovirastoille Luxemburgissa toimiva kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto olisi lakkautettava ja sen tällä hetkellä hallinnoimat ohjelmat olisi siirrettävä Brysselissä toimiville toimeenpanovirastoille unionin ohjelmien mahdollisimman tehokkaan täytäntöönpanon varmistamiseksi. Ohjelmien siirrossa otetaan huomioon merkittävä synergia ja tehokkuus, jotka voidaan saada aikaan ryhmittelemällä samantyyppiset ohjelmat samaan virastoon, sekä täytäntöönpanoelimen ja komission yksiköiden tärkeäksi osoitettu läheisyys, joka mahdollistaa johdonmukaisemmat virastojen vastuualueet, kaikkien virastojen tehokkaan koon sekä mahdollisuuden kehittää virastojen välisiä synergioita ohjelmien hallinnoinnin ja hallinnollisten tehtävien osalta. Niiden henkilöstön jäsenten osalta, joita viraston lakkauttaminen koskettaa, olisi toteutettava erityisiä toimenpiteitä.

    (11)

    Toimeenpanovirastojen välisen sujuvan tehtävien siirron ja täytäntöönpanon ripeän käynnistymisen varmistamiseksi uusi Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirasto olisi perustettava, ennen kuin sille varsinaisesti siirretään henkilöstöä, ohjelmia ja varoja. Näin Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanoviraston perustamiseksi tarvittavat valmistelut voitaisiin toteuttaa ajallaan, ennen kuin virasto ryhtyy hoitamaan täytäntöönpanotehtäviä.

    (12)

    Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirastolle olisi annettava vastuualue, jossa keskitytään selkeästi sen tehtävään ilmasto- ja ympäristöasioiden virastona eli joka sisältää Life-ohjelman, innovaatiorahaston, Verkkojen Eurooppa -välineen liikenne- ja energiaosioiden infrastruktuuritoimet, Horisontti Eurooppa -puiteohjelman klusterin 5 (ilmasto, energia ja liikkuvuus), oikeudenmukaisen siirtymän mekanismin mukaisen julkisen sektorin lainajärjestelyn sekä Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston.

    (13)

    Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirastolle olisi osoitettava kaikki terveyteen liittyvät toimet, mukaan luettuna uusi EU4Health-ohjelma, Horisontti Eurooppa -puiteohjelman terveystutkimusta koskeva osio ja sisämarkkinaohjelman terveysosiot. Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirastoon olisi lisäksi ryhmiteltävä digitaaliset ohjelmat, joilla varmistetaan Euroopan siirtyminen digiaikaan, mukaan lukien teollisuutta ja avaruutta koskevat ohjelmat.

    (14)

    Euroopan tutkimuksen toimeenpanovirastoon olisi koottava Horisontti Eurooppa -puiteohjelman eri osat, jotta voidaan varmistaa ohjelman uuden rakenteen temaattinen johdonmukaisuus. Painopisteen olisi edelleen oltava tutkimustoiminnassa, minkä lisäksi vastuualueeseen on lisätty maatalouden menekinedistämistoimia koskeva ohjelma.

    (15)

    Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanoviraston olisi varmistettava selkeä keskittyminen innovointiin ja sisämarkkinoihin. Viraston olisi luotava vahvoja synergioita Euroopan talouden elpymisen tueksi kokoamalla yhteen virastoon kaikki Euroopan innovaationeuvoston toimet sekä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin liittyvät ohjelmat. Euroopan innovaationeuvoston ja alueiden välisten innovointi-investointien avulla varmistetaan innovoinnin näkyvyys, sillä innovointi on keskeisessä asemassa EU:n talouden nykyaikaistamisen ja kestävyyden tukemisessa.

    (16)

    Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto on Euroopan tutkimusneuvoston täytäntöönpanoelin, jonka olisi keskityttävä Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan sisältyvien Euroopan tutkimusneuvoston toimien täytäntöönpanoon.

    (17)

    Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanoviraston temaattisen painopisteen olisi edelleen oltava koulutukseen liittyvässä ja luovassa toiminnassa sekä unionin kansalaisia lähellä olevissa hankkeissa.

    (18)

    Synergioiden ja tehokkuuden luomiseksi kunkin viraston olisi voitava toteuttaa muista unionin ohjelmista tai niiden osista tarjolla olevaa rahoitusta yhdessä virastolle jo osoitetun rahoituksen kanssa silloin, kun tällaisen lisärahoituksen myöntämisestä säädetään asianomaisia unionin ohjelmia koskevissa perussäädöksissä. Vastaavasti kunkin viraston olisi voitava toteuttaa yhteistyössä hallinnoitavista varoista siirrettyä rahoitusta silloin, kun tästä säädetään perussäädöksessä. Tällaiset varat olisi toteutettava asiaankuuluvien työohjelmien perusteella ja valtuutusasiakirjoissa vahvistettujen edellytysten mukaisesti.

    (19)

    Lisäksi virastojen olisi voitavat toteuttaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 (10) 58 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja pilottihankkeita ja valmistelutoimia valtuutusasiakirjoissa vahvistettujen edellytysten mukaisesti.

    (20)

    Virastoja kannustetaan edelleen edistämään synergioita ja tehokkuutta yhdistämällä resursseja, vahvistamalla yhteistyötä ja käyttämällä laajalti palvelutasosopimuksia sekä vakauttamaan muut kuin palkkamenot vähentämällä kustannuksia uusien työtapojen, kuten etätyön, käyttöönoton avulla.

    (21)

    Eräitä ohjelmien täytäntöönpanotehtäviä olisi voitava yhdistää usean ohjelman osalta tiettyihin virastoihin, jotka toimisivat kyseisten ohjelmien hallinnollisina ja logistisina tukipalveluina.

    (22)

    Jotta voidaan varmistaa kunkin viraston toiminnan jatkuvuus sille siirretyn ohjelman (siirrettyjen ohjelmien) päättämiseen saakka, tällä päätöksellä perustettujen virastojen toiminta-ajan olisi oltava vuoden pidempi kuin monivuotisen rahoituskehyksen kesto. Asetuksen (EY) N:o 58/2003 25 artiklassa tarkoitettujen arviointien pohjalta, mukaan lukien kustannusvaikuttavuustutkimus, jossa verrataan asetuksen (EY) N:o 58/2003 3 artiklan 1 kohdan mukaisesti ennalta tehdyn kustannusvaikuttavuustutkimuksen tuloksia käytännön toteutukseen, komissio voi tehdä ehdotuksen yhden tai useamman viraston olemassaoloajan pidentämisestä enintään kolmella vuodella, jotta delegoidut ohjelmat voidaan saattaa päätökseen.

    (23)

    Tämän päätöksen ja kyseisten ohjelmien johdonmukaista täytäntöönpanoa varten on varmistettava, että virastot hoitavat ohjelmien täytäntöönpanoon liittyviä tehtäviään sillä edellytyksellä, että ohjelmat tulevat voimaan, ja ohjelmien voimaantulopäivästä alkaen.

    (24)

    Siltä osin kuin on kyse ohjelman siirtämisestä virastolta toiselle, ohjelman hallinnoinnista luopuvan viraston oikeudet ja velvollisuudet olisi siirrettävä tällä päätöksellä perustetulle virastolle, myös kyseisen ohjelman sopimuksen mukaisen ja talousarvion toteuttamisen osalta. Ohjelmasta vastaava henkilöstö olisi siirrettävä tällä päätöksellä perustetulle virastolle ilman, että siirto heikentää heidän oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan.

    (25)

    Asetuksen (EY) N:o 58/2003 25 artiklassa tarkoitettu kunkin viraston toimintaa koskeva arviointi olisi toteutettava koordinoidusti. Arviointijakso olisi käynnistettävä Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanoviraston, Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanoviraston, Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston, Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanoviraston, Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston ja Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanoviraston osalta tämän päätöksen soveltamispäivänä. Kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirastoa, innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirastoa, tutkimuksen toimeenpanovirastoa, entistä Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirastoa, koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirastoa ja pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavaa toimeenpanovirastoa olisi arvioitava koordinoidusti siltä osin, kuin on kyse toimeenpanovirastojen vuosien 2014–2020 toimeksiantoja vastaavasta toimintakaudesta vielä arvioimatta olevasta osuudesta. Vuosien 2021–2027 toimeksiannot kattavissa arvioinneissa olisi analysoitava muun muassa sitä, onko asetuksen (EY) N:o 58/2003 3 artiklan 1 kohdan mukaisesti toteutetussa kustannusvaikuttavuustutkimuksessa oletetut säästöt ja tuottavuuden kasvu saavutettu. Arvioinnit olisi toimitettava toimeenpanovirastojen ohjauskomiteoille, Euroopan parlamentille, neuvostolle ja tilintarkastustuomioistuimelle.

    (26)

    Tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksessa nro 14/2014 (11) antamien suositusten mukaisesti toimeenpanovirastojen olisi pantava täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1221/2009 (12) ja haettava unionin ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmän (EMAS) mukaista rekisteröintiä. Komission vihreän kehityksen ohjelmaa (13) koskevien politiikkatoimien mukaisesti toimeenpanovirastoja kannustetaan osallistumaan komission pyrkimyksiin ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

    (27)

    Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EY) N:o 58/2003 24 artiklalla perustetun toimeenpanovirastojen komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    I JAKSO

    YLEISET SÄÄNNÖKSET

    1 artikla

    Kohde

    Tällä päätöksellä perustetaan vuosien 2021–2027 monivuotiseen rahoituskehykseen sisältyviä unionin ohjelmia täytäntöön panevat toimeenpanovirastot, määritellään niiden tehtävät, vastuualueet ja yleiset toimintasäännöt sekä vahvistetaan oikeudellinen kehys tehtävien siirtämiselle virastojen kesken ja komission ja virastojen välillä.

    2 artikla

    Määritelmät

    Tässä päätöksessä tarkoitetaan:

    a)

    ’yleisillä hallinnollisilla ja logistisilla tukipalveluilla’ useiden ohjelmien täytäntöönpanoon liittyviä tukipalveluja, jotka on keskitetty yhteen tai useampaan toimeenpanovirastoon;

    b)

    ’aiemmin käynnistetyillä toimilla’ vuosien 2014–2020 monivuotiseen rahoituskehykseen ja aiempiin monivuotisiin rahoituskehyksiin sisältyvien unionin ohjelmien täytäntöönpanemiseksi tehdyistä sitoumuksista aiheutuvaa toimintaa.

    II JAKSO

    PERUSTAMINEN, TEHTÄVÄT JA VASTUUALUEET

    3 artikla

    Perustaminen ja toimikausi

    1.   Perustetaan seuraavat virastot 1 päivän huhtikuuta 2021 ja 31 päivän joulukuuta 2028 väliseksi ajaksi:

    a)

    Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto;

    b)

    Euroopan tutkimuksen toimeenpanovirasto;

    c)

    Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanovirasto;

    d)

    Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto;

    e)

    Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto.

    2.   Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirasto perustetaan 16 päivän helmikuuta 2021 ja 31 päivän joulukuuta 2028 väliseksi ajaksi.

    4 artikla

    Sijainti

    Virastot sijoitetaan Brysseliin.

    5 artikla

    Tehtävät

    Virastot vastaavat seuraavista unionin ohjelmien osien täytäntöönpanoon ja virastoille siirrettyihin toimiin liittyvistä tehtävistä:

    a)

    ohjelman joidenkin tai kaikkien toteutusvaiheiden ja yksittäisten hankkeiden joidenkin tai kaikkien vaiheiden hallinnointi komission hyväksymien työohjelmien perusteella;

    b)

    asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 58 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen pilottihankkeiden ja valmistelutoimien hallinnointi tarvittaessa;

    c)

    yleisten hallinnollisten ja logististen tukipalvelujen tarjoaminen tarvittaessa;

    d)

    talousarvion tulojen ja menojen toteuttamistoimien vahvistaminen sekä kaikkien ohjelmien ja toimien hallinnoimiseksi tarvittavien toimintojen toteuttaminen;

    e)

    ohjelman täytäntöönpanoa koskevien tietojen toimittaminen komission tueksi sen poliittiseen päätöksentekoon liittyvissä tehtävissä;

    f)

    virastoille osoitetun rahoituksen toteuttaminen, silloin kun rahoitus

    on peräisin muista unionin ohjelmista tai niiden osista, jos sellaisen ohjelman perussäädöksessä, jonka täytäntöönpano on jo annettu kyseisen viraston tehtäväksi, säädetään mahdollisuudesta lisätä ohjelman tai sen osien rahoitusta asianomaisen työohjelman tai asianomaisten työohjelmien perusteella ja valtuutusasiakirjoissa vahvistettujen edellytysten mukaisesti;

    on siirretty yhteistyössä hallinnoitavista varoista, jos sellaisen ohjelman perussäädöksessä, jonka täytäntöönpano on jo annettu kyseisen viraston tehtäväksi, säädetään tällaisesta varojen siirrosta kyseiseen ohjelmaan tai sen osiin asianomaisen työohjelman tai asianomaisten työohjelmien perusteella ja valtuutusasiakirjoissa vahvistettujen edellytysten mukaisesti.

    6 artikla

    Delegoidut, vuosien 2021–2027 monivuotiseen rahoituskehykseen sisältyvät unionin ohjelmat

    1.   Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi seuraavien unionin ohjelmien (tai niiden osien) täytäntöönpano:

    a)

    innovaatiorahasto (14);

    b)

    Verkkojen Eurooppa -väline: liikenne (mukaan lukien sotilaallinen liikkuvuus ja koheesiorahaston rahoitusosuus) ja energia;

    c)

    Horisontti Eurooppa: pilari II, klusteri 5: ilmasto, energia ja liikkuvuus;

    d)

    Life: luonto ja luonnon monimuotoisuus; kiertotalous ja elämänlaatu; ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen; siirtyminen puhtaaseen energiaan;

    e)

    uusiutuvan energian rahoitusmekanismi (15);

    f)

    oikeudenmukaisen siirtymän mekanismin mukainen julkisen sektorin lainajärjestely;

    g)

    Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto (suora hallinnointi) ja pakolliset rahoitusosuudet alueellisille kalastuksenhoitojärjestöille ja muille kansainvälisille järjestöille.

    2.   Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi seuraavien unionin ohjelmien (tai niiden osien) täytäntöönpano:

    a)

    EU4Health-ohjelma;

    b)

    Horisontti Eurooppa: pilari II, klusteri 1: terveys;

    c)

    sisämarkkinaohjelma: elintarviketurvallisuus: ihmisten, eläinten ja kasvien terveys koko elintarvikeketjussa sekä koulutuksen parantaminen elintarvikkeiden turvallisuuden lisäämiseksi;

    d)

    Digitaalinen Eurooppa -ohjelma;

    e)

    Verkkojen Eurooppa -väline: digitaaliosio;

    f)

    Horisontti Eurooppa: pilari II, klusteri 4: digitaalitalous ja -teknologia, teollisuus ja avaruusala.

    3.   Euroopan tutkimuksen toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi seuraavien unionin ohjelmien (tai niiden osien) täytäntöönpano:

    a)

    Horisontti Eurooppa: pilari I: Marie Skłodowska-Curie -toimet ja tutkimusinfrastruktuurit;

    b)

    Horisontti Eurooppa: pilari II, klusteri 2: kulttuuri, luovuus ja osallisuutta edistävä yhteiskunta; klusteri 3: kansalaisturvallisuus yhteiskunnassa; ja klusteri 6: elintarvikkeet, biotalous, luonnonvarat, maatalous ja ympäristö;

    c)

    Horisontti Eurooppa: osa ”Osallistumispohjan laajentaminen ja eurooppalaisen tutkimusalueen vahvistaminen”: ”Huippuosaamisen levittäminen ja osallistujapohjan laajentaminen”; ”Euroopan T&I-järjestelmän uudistaminen ja parantaminen”;

    d)

    maataloustuotteita koskevat tiedotus- ja menekinedistämistoimet (16);

    e)

    hiili- ja terästutkimusrahaston tutkimusohjelma (17).

    4.   Lisäksi Euroopan tutkimuksen toimeenpanovirasto huolehtii yleisten hallinnollisten ja logististen tukipalvelujen tarjoamisesta ja erityisesti seuraavista:

    a)

    keskitetty validointiyksikkö (SEDIA);

    b)

    ehdotuspyyntöjen suunnittelu kaikkien eGrants-järjestelmään osallistuvien ohjelmien ja yksiköiden osalta;

    c)

    asiantuntijahallinnointi.

    5.   Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi seuraavien unionin ohjelmien (tai niiden osien) täytäntöönpano:

    a)

    Horisontti Eurooppa, pilari III: Euroopan innovaationeuvosto (EIC) ja Euroopan innovaatioekosysteemit;

    b)

    alueiden väliset innovointi-investoinnit;

    c)

    sisämarkkinaohjelma: COSME; sisämarkkinat; tuki standardointiin; ja kuluttaja-asiat.

    6.   Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi seuraavien unionin ohjelmien (tai niiden osien) täytäntöönpano:

    a)

    Luova Eurooppa;

    b)

    Erasmus;

    c)

    Euroopan solidaarisuusjoukot;

    d)

    kansalaiset, tasa-arvo, perusoikeudet ja arvot;

    e)

    naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön väline;

    f)

    liittymistä valmisteleva tukiväline (IPA III).

    7.   Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi Horisontti Eurooppa -puiteohjelman seuraavan osan täytäntöönpano: Horisontti Eurooppa, pilari I: Euroopan tutkimusneuvosto (ERC).

    8.   Edellä olevia 1–7 kohtaa sovelletaan sillä edellytyksellä, että ohjelmat tulevat voimaan, ja kunkin ohjelman voimaantulopäivästä alkaen.

    7 artikla

    Aiemmin käynnistetyt toimet

    1.   Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi seuraavien unionin ohjelmien (tai niiden osien) aiemmin käynnistettyjen toimien täytäntöönpano:

    a)

    Verkkojen Eurooppa -väline: energia- ja liikenneosiot (mukaan lukien koheesiorahaston rahoitusosuus) (18), joita vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti komission täytäntöönpanopäätöksellä 2013/801/EU perustettu toimeenpanovirasto (innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirasto);

    b)

    Horisontti 2020: III osa: yhteiskunnallinen haaste 3: turvallinen, puhdas ja tehokas energia (19), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirasto, komission täytäntöönpanopäätöksellä 2013/771/EU perustettu toimeenpanovirasto (pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto) ja komissio;

    c)

    Horisontti 2020: III osa: yhteiskunnallinen haaste 4: älykäs, ympäristöystävällinen ja yhdentynyt liikenne, jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirasto ja komissio;

    d)

    Horisontti 2020: III osa: yhteiskunnallinen haaste 5: ilmastotoimet, ympäristö, resurssitehokkuus ja raaka-aineet, jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto ja komissio;

    e)

    Life: ympäristö ja ilmastotoimet (20), joita vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto;

    f)

    Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (21), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto.

    2.   Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi seuraavien unionin ohjelmien (tai niiden osien) aiemmin käynnistettyjen toimien täytäntöönpano:

    a)

    Horisontti 2020: III osa: yhteiskunnallinen haaste 1: terveys, väestönmuutos ja hyvinvointi, jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti komissio;

    b)

    Verkkojen Eurooppa -väline: televiestintä (22), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirasto ja komissio;

    c)

    Horisontti 2020: II osa: erityistavoite ”Johtoasema mahdollistavissa ja teollisuusteknologioissa” – tieto- ja viestintäteknologia, nanoteknologia, kehittyneet materiaalit, bioteknologia, kehittyneet valmistus- ja prosessointimenetelmät ja avaruusteknologia (23), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto, komission täytäntöönpanopäätöksellä 2013/778/EU perustettu toimeenpanovirasto (tutkimuksen toimeenpanovirasto) ja komissio;

    d)

    Horisontti 2020: III osa: yhteiskunnallinen haaste 5: ilmastotoimet, ympäristö, resurssitehokkuus ja raaka-aineet, jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto ja komissio;

    e)

    seitsemäs puiteohjelma: seitsemännen puiteohjelman erityisohjelman ”Yhteistyö” (24) aihealue ”avaruus”, jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti tutkimuksen toimeenpanovirasto;

    f)

    elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuutta, mukaan lukien koulutuksen parantamista elintarvikkeiden turvallisuuden lisäämiseksi, koskeva yhteinen rahoituskehys (25), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti komission täytäntöönpanopäätöksellä 2013/770/EU (26) perustettu toimeenpanovirasto (kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto);

    g)

    unionin kolmas terveysalan toimintaohjelma (2014–2020) (27), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto ja komissio.

    3.   Euroopan tutkimuksen toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi seuraavien unionin ohjelmien (tai niiden osien) aiemmin käynnistettyjen toimien täytäntöönpano:

    a)

    Horisontti 2020: I osa: Marie Skłodowska-Curie -toimet ja tutkimusinfrastruktuurit (28), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat tutkimuksen toimeenpanovirasto ja komissio;

    b)

    Horisontti 2020: III osa: yhteiskunnallinen haaste 2: elintarviketurva, kestävä maatalous ja metsätalous, merien, merenkulun ja sisävesien tutkimus, biotalous; yhteiskunnallinen haaste 5: ilmastotoimet, ympäristö, resurssitehokkuus ja raaka-aineet; yhteiskunnallinen haaste 6: Eurooppa muuttuvassa maailmassa – Osallistavat, innovatiiviset ja pohtivat yhteiskunnat; yhteiskunnallinen haaste 7: Turvalliset yhteiskunnat – Euroopan ja sen kansalaisten vapauden ja turvallisuuden suojeleminen, joita vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat tutkimuksen toimeenpanovirasto, pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto ja komissio;

    c)

    Horisontti 2020: IV osa: huippuosaamisen levittäminen ja laajempi osallistuminen, jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat tutkimuksen toimeenpanovirasto ja komissio;

    d)

    Horisontti 2020: V osa: tiede yhteiskunnassa ja yhteiskuntaa varten, jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat tutkimuksen toimeenpanovirasto ja komissio;

    e)

    seitsemäs puiteohjelma: ”Valmiudet”-erityisohjelman toimet ”Pk-yrityksiä tukeva tutkimus” ja ”Pk-yritysten toimialajärjestöjä tukeva tutkimus” (29), joita vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti tutkimuksen toimeenpanovirasto;

    f)

    seitsemäs puiteohjelma: seitsemännen puiteohjelman erityisohjelman ”Yhteistyö” (30) aihealue ”Turvallisuus”, jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti tutkimuksen toimeenpanovirasto;

    g)

    seitsemännen puiteohjelman erityisohjelma ”Ihmiset” (31), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti tutkimuksen toimeenpanovirasto;

    h)

    maataloustuotteita koskevat tiedotus- ja menekinedistämistoimet (32), joita vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto;

    i)

    hiili- ja terästutkimusrahaston tutkimusohjelma (33), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti komissio.

    4.   Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi seuraavien unionin ohjelmien (tai niiden osien) aiemmin käynnistettyjen toimien täytäntöönpano:

    a)

    Horisontti 2020: I osa: tulevat ja kehitteillä olevat teknologiat (FET) – avoimet ja ennakoivat FET-toimet (myös Euroopan innovaationeuvoston pilottihankkeena) (34), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat tutkimuksen toimeenpanovirasto ja komissio;

    b)

    Horisontti 2020: II osa: riskirahoituksen saatavuus (mukaan lukien Euroopan innovaationeuvoston kannustinpalkinnot) ja innovointi pk-yrityksissä, joita vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto ja komissio;

    c)

    Horisontti 2020: II ja III osa: nopeutetun innovoinnin väline, jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto ja komissio;

    d)

    Horisontti 2020: II ja III osa: pk-yrityksille kohdennettu väline, jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto ja komissio;

    e)

    muut Euroopan innovaationeuvoston tunnustuspalkinnot, kuten Euroopan innovaatiopääkaupunki (iCapital) (Horisontti 2020, yhteiskunnallinen haaste 6, työohjelma) ja innovatiivisille naisille tarkoitettu EU:n palkinto (Horisontti 2020, tiede yhteiskunnassa ja yhteiskuntaa varten, työohjelma), joita vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti komissio;

    f)

    muut toimet, jotka ovat vuodesta 2018 kuuluneet innovatiivisia pk-yrityksiä koskevan Horisontti 2020 -puiteohjelman työohjelman Euroopan innovaationeuvoston pilottivaiheeseen ja joita vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat tutkimuksen toimeenpanovirasto, pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto ja komissio;

    g)

    yritysten kilpailukykyä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskeva ohjelma sekä kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelma (35), joita vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto;

    h)

    sisämarkkinat ja tuki standardointitoimiin (36), joita vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti komissio;

    i)

    kuluttajaohjelma (37), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto.

    5.   Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi seuraavien unionin ohjelmien (tai niiden osien) aiemmin käynnistettyjen toimien täytäntöönpano:

    a)

    Luova Eurooppa (38), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti komission täytäntöönpanopäätöksellä 2013/776/EU perustettu toimeenpanovirasto (koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto);

    b)

    Erasmus+ (39), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto;

    c)

    Euroopan solidaarisuusjoukot (40), joita vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto;

    d)

    Kansalaisten Eurooppa (41), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto;

    e)

    EU:n vapaaehtoisapu (42), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto ja komissio;

    f)

    liittymistä valmisteleva tukiväline (IPA II) (43) ,, josta Erasmus+-ohjelmaan osoitettua rahoitusosuutta vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto ja komissio;

    g)

    Euroopan naapuruusväline (44), josta Erasmus+-ohjelmaan osoitettua rahoitusosuutta vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto ja komissio;

    h)

    kehitysyhteistyön rahoitusväline (45), josta Erasmus+-ohjelmaan osoitettua rahoitusosuutta vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto ja komissio;

    i)

    kumppanuusväline kolmansien maiden kanssa tehtävää yhteistyötä varten (46), josta Erasmus+-ohjelmaan osoitettua rahoitusosuutta vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteuttivat koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto ja komissio;

    j)

    kymmenes ja yhdestoista Euroopan kehitysrahasto (47), joista Erasmus+-ohjelmaan osoitettua rahoitusosuutta vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto;

    k)

    seuraavat ohjelmat, joista vuosina 2000–2013 vastasi koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto:

    i)

    Amerikan yhdysvaltojen kanssa sovittu korkea-asteen koulutuksen ja ammatillisen koulutuksen yhteistyöohjelma (2006–2013) (48);

    ii)

    korkea-asteen koulutuksen ja ammatillisen koulutuksen sekä nuorisoasioiden alan yhteistyöpuitteiden asettamista koskeva Euroopan yhteisön ja Kanadan hallituksen välinen sopimus (2006–2013) (49);

    iii)

    elinikäisen oppimisen toimintaohjelma (2007–2013) (50);

    iv)

    Kulttuuri-ohjelma (2007–2013) (51);

    v)

    unionin aktiivista kansalaisuutta edistävä ”Kansalaisten Eurooppa” -ohjelma (2007–2013) (52);

    vi)

    nuorisotoimintaohjelma (Youth in Action) (2007–2013) (53);

    vii)

    Euroopan audiovisuaalialan tukiohjelma (Media 2007) (2007–2013) (54);

    viii)

    Erasmus Mundus (II) -toimintaohjelma 2009–2013 korkea-asteen koulutuksen laadun parantamiseksi ja kulttuurien välisen ymmärtämyksen edistämiseksi kolmansien maiden kanssa tehtävän yhteistyön avulla (55);

    ix)

    kolmansien maiden ammattilaisten kanssa toteutettava audiovisuaalialan MEDIA Mundus -yhteistyöohjelma (2011–2013) (56);

    x)

    korkea-asteen koulutukseen liittyvät hankkeet, joita voidaan rahoittaa avusta Aasian kehitysmaille sekä taloudellisesta yhteistyöstä näiden maiden kanssa annetun asetuksen säännösten nojalla (57);

    xi)

    korkea-asteen koulutuksen ja nuorisoalan hankkeet, joita voidaan rahoittaa liittymistä valmistelevasta tukivälineestä annetun asetuksen säännösten nojalla (58);

    xii)

    perus-, keski- ja korkea-asteen koulutuksen alan sekä nuorisoalan hankkeet, joita voidaan rahoittaa eurooppalaista naapuruuden ja kumppanuuden välinettä koskevien säännösten nojalla (59);

    xiii)

    korkea-asteen koulutuksen alan hankkeet, joita voidaan rahoittaa kehitysyhteistyön rahoitusvälinettä koskevien säännösten nojalla (60);

    xiv)

    korkea-asteen koulutuksen ja nuorisoalan hankkeet, joita voidaan rahoittaa teollistuneiden ja muiden korkean tulotason maiden ja alueiden kanssa tehtävän yhteistyön rahoitusvälinettä koskevien säännösten nojalla (61).

    6.   Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirastolle annetaan tehtäväksi seuraavien unionin ohjelmien (tai niiden osien) aiemmin käynnistettyjen toimien täytäntöönpano:

    a)

    Horisontti 2020: I osa: tieteen eturintamassa olevan tutkimuksen tehostaminen Euroopan tutkimusneuvoston toimilla (62), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti komission täytäntöönpanopäätöksellä 2013/779/EU perustettu toimeenpanovirasto (entinen Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto);

    b)

    seitsemäs puiteohjelma: ”Ideat”-erityisohjelma (63), jota vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutti entinen Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto.

    III JAKSO

    TOIMINTASÄÄNNÖT

    8 artikla

    Ohjauskomitean jäsenet ja johtaja

    1.   Kunkin viraston ohjauskomitean jäsenet nimitetään periaatteessa kahdeksi vuodeksi.

    2.   Kunkin viraston johtaja nimitetään periaatteessa neljäksi vuodeksi.

    9 artikla

    Virkamiesten siirtäminen

    1.   Virkamiehiä siirretään viraston palvelukseen sen jälkeen, kun vastaavat virat on täytetty komissiossa joko viranhakuilmoituksen julkaisemisen ja valintamenettelyn jälkeen tai toteuttamalla Euroopan unionin virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen, jäljempänä ’henkilöstösäännöt’, ja unionin muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen (64) 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu tilapäinen siirto toisiin tehtäviin yksikön edun vuoksi.

    2.   Jos virasto hyväksyy tilapäisen siirron muihin tehtäviin, virkamiehelle tarjotaan mahdollisuutta yksikön edun vuoksi siirtyä virastossa olevaan vastuuvirkaan henkilöstösääntöjen (65) 37 artiklan a alakohdan ja 38 artiklan mukaisesti. Virkamiestä kuullaan henkilöstösääntöjen 38 artiklan a alakohdan mukaisesti.

    3.   Virkamiehelle tarjotaan muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 a artiklan mukaista sopimusta.

    4.   Virasto tarjoaa tilapäisesti siirretylle virkamiehelle sopimusta, jossa virkamiehen palkkaluokka, palkkataso ja virkaikä palkkaluokassa ja palkkatasolla ovat samat kuin virkamiehellä komissiossa, viraston henkilöstötaulukossa käytettävissä olevien virkojen asettamissa rajoissa. Sopimusta tarkistetaan ottaen huomioon mahdolliset muutokset virkamiehen urakehityksessä komissiossa.

    10 artikla

    Väliaikaiset ja sopimussuhteiset toimihenkilöt

    Virasto ottaa suoraan palvelukseen väliaikaisia toimihenkilöitä muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 f artiklan mukaisesti ja sopimussuhteisia toimihenkilöitä samojen ehtojen 3 a artiklan mukaisesti.

    11 artikla

    Valvonta ja raportointivaatimukset

    Virastot toimivat komission valvonnassa, ja niiden on raportoitava säännöllisin väliajoin vastuullaan olevien unionin ohjelmien tai niiden osien täytäntöönpanon edistymisestä noudattaen järjestelyjä ja määräaikoja, joista säädetään asetuksen (EY) N:o 58/2003 6 artiklan 3 kohdan mukaisesti hyväksytyissä päätöksissä tällä päätöksellä perustetuille virastoille annettavasta valtuutuksesta.

    12 artikla

    Arvioinnit

    1.   Kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirastoa, innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirastoa, tutkimuksen toimeenpanovirastoa, entistä Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirastoa, koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirastoa ja pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavaa toimeenpanovirastoa on arvioitava koordinoidusti asetuksen (EY) N:o 58/2003 25 artiklan nojalla. Arvioinnit kattavat toimeenpanovirastojen vuosien 2014–2020 toimeksiantoa vastaavasta toimintakaudesta vielä arvioimatta olevan osuuden. Arviointikausi päättyy tämän päätöksen soveltamispäivää edeltävänä päivänä.

    2.   Asetuksen (EY) N:o 58/2003 25 artiklassa tarkoitetut arvioinnit käynnistetään tällä päätöksellä perustettujen virastojen osalta tämän päätöksen soveltamispäivänä. Virastoja on arvioitava koordinoidusti.

    3.   Asetuksen (EY) N:o 58/2003 25 artiklan 1 kohdan mukaisesti virastojen vuosien 2021–2027 toimeksiannot kattavat arvioinnit toimitetaan toimeenpanovirastojen ohjauskomiteoille, Euroopan parlamentille, neuvostolle ja tilintarkastustuomioistuimelle.

    13 artikla

    Osallistuminen komission EMAS-järjestelmään

    1.   Virastot toteuttavat ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmää (EMAS) ja rekisteröityvät järjestelmään. Ne voivat halutessaan osallistua komission EMAS-järjestelmän konsernitason rekisteröintiin silloin, kun ne toimivat komission hallinnoimissa rakennuksissa.

    2.   Virastojen rekisteröinnistä komission EMAS-järjestelmään laaditaan komission päätöksessä C(2013) 7708 (66) tarkoitetun komission EMAS-ohjauskomitean puheenjohtajan ja virastojen välinen kirjallinen sopimus, jolle tarvitaan Belgiassa olevan EMAS-järjestelmän toimivaltaisen elimen hyväksyntä.

    14 artikla

    Toimintatalousarvion toteuttaminen

    Virastot toteuttavat toimintatalousarvionsa noudattaen komission asetusta (EY) N:o 1653/2004 (67).

    IV JAKSO

    SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

    15 artikla

    Yleinen jatkuvuus

    1.   Tällä päätöksellä perustetut virastot ovat niiden virastojen oikeudellisia ja yleisiä seuraajia, jotka ne korvaavat ja joiden toimintaa ne jatkavat tämän päätöksen nojalla, erityisesti kaikkien hankinta- ja avustussopimusten vastuiden sekä hankitun omaisuuden osalta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 16–20 artiklan soveltamista.

    2.   Edellä olevan 1 kohdan soveltamiseksi

    a)

    Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto korvaa innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston ja on sen seuraaja;

    b)

    Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanovirasto korvaa pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston ja on sen seuraaja;

    c)

    Euroopan tutkimuksen toimeenpanovirasto korvaa tutkimuksen toimeenpanoviraston ja on sen seuraaja;

    d)

    Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto korvaa koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston ja on sen seuraaja;

    e)

    Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto korvaa entisen Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston ja on sen seuraaja.

    16 artikla

    Aiemmin käynnistettyjen toimien siirtäminen virastojen välillä ja komission ja virastojen välillä

    1.   Kun aiemmin käynnistettyjä toimia siirretään virastojen välillä tai komissiolta virastolle 7 artiklan mukaisesti, tällä päätöksellä perustettu virasto ottaa tämän päätöksen nojalla automaattisesti hoidettavakseen kaikki asiakokonaisuudet ja oikeudelliset sitoumukset. Kaikki asiaankuuluvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät kyseiselle virastolle.

    2.   Silloin kun komissio siirtää 7 artiklan mukaisesti unionin ohjelmia tällä päätöksellä perustetulle virastolle, se pidättää itsellään oikeuden

    a)

    hyväksyä menetelmää koskeva lausunto;

    b)

    tehdä tarkistuksia, uudelleenarviointeja ja tarkastuksia;

    c)

    tehdä väli- ja loppuarviointeja toimen vaikutuksesta ohjelmien tavoitteisiin nähden arvioituna;

    d)

    asettaa saataville tietoa tuloksista muille unionin toimielimille, elimille ja laitoksille sekä jäsenvaltioille tai assosioituneille maille;

    e)

    hyödyntää rahoituksen saajien aineistoa, asiakirjoja tai tietoja avustussopimuksen määräysten mukaisesti;

    f)

    periä saamisia kuittaamalla varainhoitoasetuksen 102 artiklan 1 kohdan mukaisesti;

    g)

    hyväksyä viraston saamisia koskeva täytäntöönpanokelpoinen päätös SEUT-sopimuksen 299 artiklan mukaisesti.

    17 artikla

    Virkamiesten siirtäminen virastojen välillä

    1.   Silloin kun virasto korvaa entisen viraston ja toimii sen seuraajana 15 artiklan mukaisesti, komission virkamiehet, jotka on yksikön edun vuoksi siirretty tilapäisesti hoitamaan tehtäviä lakkautetussa virastossa, hoitavat edelleen yksikön edun vuoksi tilapäisesti siirrettyinä tehtäviä vastaavassa vastuuvirassa siinä virastossa, joka ottaa hoitaakseen heidän tehtävänsä, henkilöstösääntöjen 38 artiklan mukaisesti.

    2.   Siinä tapauksessa, että aiemmin käynnistettyjä toimia siirretään virastojen välillä 16 artiklan mukaisesti, lakkautettuun virastoon tilapäisesti siirretyt virkamiehet, joiden tehtävät tällä päätöksellä perustettu virasto ottaa hoitaakseen, siirretään tilapäisesti yksikön edun vuoksi vastaavaan vastuuvirkaan tällä päätöksellä perustetussa virastossa henkilöstösääntöjen 37 artiklan a alakohdan ja 38 artiklan mukaisesti. Virkamiestä kuullaan henkilöstösääntöjen 38 artiklan a alakohdan mukaisesti.

    3.   Tällä päätöksellä perustettu virasto hyväksyy siirron ilman julkaisu- ja valintamenettelyä.

    4.   Asianomaiselle virkamiehelle tarjotaan muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 a artiklan mukaista sopimusta.

    5.   Tällä päätöksellä perustettu virasto tarjoaa 4 artiklassa tarkoitettu sopimusta, jossa virkamiehen palkkaluokka, palkkataso ja virkaikä palkkaluokassa ja palkkatasolla ovat samat kuin virkamiehellä komissiossa, viraston henkilöstötaulukossa käytettävissä olevien virkojen/toimien asettamissa rajoissa. Sopimusta tarkistetaan tarvittaessa ottaen huomioon mahdolliset muutokset virkamiehen urakehityksessä komissiossa.

    6.   Poiketen siitä, mitä 1 ja 2 kohdassa säädetään, ja poikkeuksellisissa olosuhteissa, joissa 15 ja 16 artiklan mukainen tehtävien siirto johtaisi kahden tai useamman virkamiehen tilapäiseen siirtämiseen hoitamaan samaa vastuuvirkaa tällä päätöksellä perustetussa virastossa, komissio päättää vastuullisen pääosaston ehdotuksesta tai, jos vastuullisia pääosastoja on useita, kyseisen viraston johtavan vastuullisen pääosaston ehdotuksesta, kuka 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuista virkamiehistä siirretään tilapäisesti virastoon. Komissio voi päättää muiden asianomaisten virkamiesten tilapäisen siirron.

    7.   Kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston johtaja palaa komissioon.

    18 artikla

    Muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 f artiklassa tarkoitettujen väliaikaisten toimihenkilöiden ja niiden 3 a artiklassa tarkoitettujen sopimussuhteisten toimihenkilöiden siirtäminen virastojen välillä

    1.   Silloin kun virasto korvaa entisen viraston ja toimii sen seuraajana 15 artiklan mukaisesti, muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 f artiklassa tarkoitettujen väliaikaisten toimihenkilöiden sopimukset ja palvelussuhteen ehtojen 3 a artiklassa tarkoitettujen sopimussuhteisten toimihenkilöiden sopimukset säilyvät muuttumattomina tällä päätöksellä perustetussa virastossa.

    2.   Silloin kun aiemmin käynnistettyjä toimia siirretään virastojen välillä sekä komission ja virastojen välillä 16 artiklan mukaisesti, lakkautetussa virastossa työskentelevät, muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 f artiklassa tarkoitetut väliaikaiset toimihenkilöt ja niiden 3 a artiklassa tarkoitetut sopimussuhteiset toimihenkilöt, joiden hoitamat tehtävät liittyvät tällä päätöksellä perustetun viraston vastuulle siirtyvien ohjelmien täytäntöönpanoon ja siirretään kyseiselle virastolle, siirretään kyseiseen virastoon.

    3.   Edellä 2 kohdassa tarkoitetut toimihenkilöt siirretään tällä päätöksellä perustettuun virastoon heidän sopimuksiaan muuttamatta. Viraston vaihtamista ei pidetä uutena palvelukseentulona, ja urakehityksen jatkuvuus varmistetaan kaikilta osin.

    4.   Edellä 2 kohdassa tarkoitettuja toimihenkilöitä pyydetään päättämään 15 työpäivän kuluessa siirtoa koskevasta virallisesta ilmoituksesta, haluavatko he siirtyä tällä päätöksellä perustettuun virastoon ja jatkaa viraston vastuulle siirtyvän ohjelman täytäntöönpanoon liittyvien tehtävien hoitamista. Jos kyseinen toimihenkilö ilmoittaa kirjallisesti kieltäytymisestään edellä mainitussa määräajassa, virasto päättää toimihenkilön sopimuksen muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklassa tarkoitetuin edellytyksin.

    5.   Kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston henkilöstön osalta 4 kohdassa tarkoitettu ajanjakso on kaksi kuukautta.

    19 artikla

    Sellaisen tukihenkilöstön siirto virastojen välillä, joka ei liity tiettyyn ohjelmaan

    1.   Edellä olevaa 17 artiklan 2–6 kohtaa ja 18 artiklan 2–5 kohtaa sovelletaan kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tukihenkilöstöön, joka ei liity tiettyyn ohjelmaan. Kyseinen henkilöstö siirretään joko Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirastoon, Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanovirastoon tai Euroopan tutkimuksen toimeenpanovirastoon oman valintansa mukaan ja kyseisille virastoille osoitettujen virkojen/toimien lukumäärän asettamissa rajoissa.

    2.   Edellä olevaa 17 artiklan 2–6 kohtaa ja 18 artiklan 2–4 kohtaa sovelletaan pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston ja entisen tutkimuksen toimeenpanoviraston henkilöstöön, joka hoitaa Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirastolle siirrettyihin ohjelmiin liittyviä tukitehtäviä, Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirastolle osoitettujen virkojen/toimien lukumäärän asettamissa rajoissa.

    3.   Edellä olevaa 17 artiklan 2–6 kohtaa ja 18 artiklan 2–4 kohtaa sovelletaan pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanoviraston henkilöstöön, joka hoitaa Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirastolle siirrettyihin ohjelmiin liittyviä tukitehtäviä, Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirastolle osoitettujen virkojen/toimien lukumäärän asettamissa rajoissa.

    20 artikla

    Tilapäisesti muihin tehtäviin siirrettyjen virkamiesten, sopimussuhteisten toimihenkilöiden ja väliaikaisten toimihenkilöiden siirtäminen komissiosta virastoihin

    1.   Siinä tapauksessa, että aiemmin käynnistettyjä toimia siirretään komissiolta virastolle 16 artiklan mukaisesti, komissio voi tarjota virkamiehilleen, joiden tehtävät siirtyvät tällä päätöksellä perustetulle virastolle, mahdollisuutta siirtyä yksikön edun vuoksi tilapäisesti samantyyppiseen kyseisessä virastossa olevaan vastuuvirkaan henkilöstösääntöjen 38 artiklan mukaisesti.

    2.   Tämän artiklan 1 kohdan soveltamiseksi sovelletaan 17 artiklan 3–5 kohtaa.

    3.   Siinä tapauksessa, että aiemmin käynnistettyjä toimia siirretään komissiolta virastolle 16 artiklan mukaisesti, tällä päätöksellä perustettu virasto tarjoaa komission sopimussuhteisille toimihenkilöille mahdollisuutta tehdä ilman julkaisu- ja valintamenettelyä muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 3 a artiklassa tarkoitettu uusi sopimus, joka koskee samaa tehtäväryhmää, tehtävien jatkuvuuden varmistamiseksi silloin, kun

    a)

    näiden henkilöiden tehtävät siirretään komissiolta tällä päätöksellä perustetulle virastolle tämän päätöksen mukaisesti;

    b)

    nämä henkilöt ovat läpäisseet Euroopan unionin henkilöstövalintatoimiston järjestämän tai sen vastuulla toteutetun sopimussuhteisten toimihenkilöiden valintamenettelyn kokonaisuudessaan.

    4.   Edellä 3 kohdassa tarkoitetun henkilöstön työehdot määräytyvät tällä päätöksellä perustetun viraston soveltamien asianmukaisten sääntöjen mukaisesti. Uuden sopimuksen hyväksyminen 3 kohdan mukaisesti päättää komission kanssa tehdyn sopimuksen ja käynnistää uuden koeajan.

    5.   Jos 3 kohdassa tarkoitettu henkilöstön jäsen kieltäytyy tekemästä sopimusta tällä päätöksellä perustetussa virastossa, komissio voi irtisanoa hänen sopimuksensa muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklan mukaisesti.

    6.   Jollei muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 53 artiklan toisen alakohdan säännöksistä muuta johdu, siinä tapauksessa, että aiemmin käynnistettyjä toimia siirretään komissiolta virastolle 16 artiklan mukaisesti, Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanovirasto tarjoaa väliaikaisille toimihenkilöille, jotka komissio on ottanut palvelukseen 10 päivänä huhtikuuta 2019 annetulla kollegion päätöksellä (68) ohjelman hallinnoijiksi Euroopan innovaationeuvostoa koskevan tehostetun pilottihankkeen puitteissa, mahdollisuutta tehdä ilman julkaisu- ja valintamenettelyä muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 f artiklassa tarkoitettu sopimus, joka koskee samaa tehtäväryhmää ja palkkaluokkaa, tehtävien jatkuvuuden varmistamiseksi silloin, kun

    a.

    näiden henkilöiden tehtävät siirretään komissiolta Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanovirastolle;

    b.

    kyseiset toimet voidaan kattaa Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanoviraston talousarviosta.

    7.   Edellä 6 kohdassa tarkoitettujen väliaikaisten toimihenkilöiden työehdot määräytyvät Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanoviraston soveltamien asianmukaisten sääntöjen mukaisesti. Uuden sopimuksen hyväksyminen 6 kohdan mukaisesti päättää komission kanssa tehdyn sopimuksen ja käynnistää uuden koeajan.

    8.   Jos 6 kohdassa tarkoitettu henkilöstön jäsen kieltäytyy tekemästä sopimusta tällä päätöksellä perustetussa virastossa, komissio voi irtisanoa hänen sopimuksensa muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklan mukaisesti.

    21 artikla

    Kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston lakkauttaminen ja siirtymätoimenpiteet

    1.   Kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto lopettaa toimintansa 1 päivänä huhtikuuta 2021, minkä jälkeen se lakkautetaan asetuksen (EY) N:o 58/2003 3 artiklan 2 kohdan ja tämän artiklan 2–5 kohdan mukaisesti.

    2.   Kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston henkilöstö siirretään 17 artiklan 2–7 kohdan, 18 artiklan 2–5 kohdan ja 19 artiklan mukaisesti. Henkilöstöllä on oikeus tehdä kokopäiväistä etätyötä asuinpaikassaan 1 päivän huhtikuuta 2021 ja 30 päivän syyskuuta 2021 välisenä aikana. Henkilöstön jäsenillä, jotka kieltäytyvät siirtymästä tällä päätöksellä perustettuun virastoon ja jatkavat kyseiselle virastolle siirrettyjen tehtäviensä hoitamista noudattaakseen muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklassa tarkoitettua irtisanomisaikaa, on oikeus tehdä kokoaikaista etätyötä asuinpaikassaan 1 päivästä huhtikuuta 2021 alkaen irtisanomisajan päättymiseen saakka.

    3.   Sen estämättä, mitä 19 artiklan 1 kohdassa säädetään, Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirasto ottaa hoitaakseen kaikki sellaiset kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston tukitoimet, jotka eivät liity tiettyyn ohjelmaan.

    4.   Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirasto, Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanovirasto ja Euroopan tutkimuksen toimeenpanovirasto ottavat vastuulleen kaikki kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirastolta siirrettyihin toimiin liittyvät varat ja velat sekä kaikki 3 kohdassa tarkoitettuihin tukitoimiin liittyvät varat ja velat.

    5.   Kahden selvitysmiehen, jotka komissio on nimittänyt asetuksen (EY) N:o 58/2003 3 artiklan 2 kohdan mukaisesti, on tarkistettava ja vahvistettava, että kaikki kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston toimet päätetään tai siirretään ja että Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirasto, Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanovirasto ja Euroopan tutkimuksen toimeenpanovirasto ovat ottaneet vastuulleen kaikki jäljellä olevat varat ja velat. Selvitysmiesten on vahvistettava kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston lopettamisesta mahdollisesti saatu nettotulo. Sen jälkeen niiden on ilmoitettava viraston lakkauttamisesta.

    22 artikla

    Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirastoa koskeva siirtymäkausi

    1.   Komissio hallinnoi Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirastoa, kunnes virastolla on toiminnalliset valmiudet toteuttaa omaa talousarviotaan.

    2.   Edellä olevaa 1 kohtaa sovellettaessa terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston pääjohtaja toimii väliaikaisena johtajana ja hoitaa kaikkia johtajalle osoitettuja tehtäviä.

    23 artikla

    Henkilöstön liikkuvuutta koskeva päivämäärä

    1.   Edellä 17–21 artiklassa tarkoitettu henkilöstö siirretään vastaavaan virastoon 1 päivästä huhtikuuta 2021 alkaen.

    2.   Muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklassa tarkoitetun irtisanomisajan noudattamiseksi 18, 19 ja 21 artiklassa tarkoitetut väliaikaiset toimihenkilöt ja sopimussuhteiset toimihenkilöt, jotka kieltäytyvät siirtymästä tällä päätöksellä perustettuun vastaavaan virastoon, siirretään kyseiseen virastoon, ja he jatkavat tehtäviensä hoitamista irtisanomisajan päättymiseen saakka.

    V JAKSO

    LOPPUSÄÄNNÖKSET

    24 artikla

    Kumoaminen

    1.   Kumotaan komission täytäntöönpanopäätökset 2013/801/EU, 2013/771/EU, 2013/778/EU, 2013/779/EU, 2013/776/EU ja 2013/770/EU 1 päivästä huhtikuuta 2021.

    2.   Viittauksia kumottuihin päätöksiin pidetään viittauksina tähän päätökseen.

    25 artikla

    Voimaantulo

    Tämä päätös tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan 1 päivästä huhtikuuta 2021. Edellä olevia 3 artiklan 2 kohtaa ja 22 artiklaa sovelletaan kuitenkin 16 päivästä helmikuuta 2021.

    Tehty Brysselissä 12 päivänä helmikuuta 2021.

    Komission puolesta

    Ursula VON DER LEYEN

    Puheenjohtaja


    (1)  EYVL L 11, 16.1.2003, s. 1.

    (2)  C(2020) 4240 final.

    (3)  Komission täytäntöönpanopäätös 2013/801/EU, annettu 23 päivänä joulukuuta 2013, innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston perustamisesta ja päätöksen 2007/60/EY, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2008/593/EY, kumoamisesta (EUVL L 352, 24.12.2013, s. 65).

    (4)  Komission täytäntöönpanopäätös 2013/771/EU, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston perustamisesta ja päätösten 2004/20/EY ja 2007/372/EY kumoamisesta (EUVL L 341, 18.12.2013, s. 73).

    (5)  Komission täytäntöönpanopäätös 2013/778/EU, annettu 13 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen toimeenpanoviraston perustamisesta ja päätöksen 2008/46/EY kumoamisesta (EUVL L 346, 20.12.2013, s. 54).

    (6)  Komission täytäntöönpanopäätös 2013/779/EU, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston perustamisesta ja päätöksen 2008/37/EY kumoamisesta (EUVL L 346, 20.12.2013, s. 58).

    (7)  Komission täytäntöönpanopäätös 2013/776/EU, annettu 18 päivänä joulukuuta 2013, koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston perustamisesta ja päätöksen 2009/336/EY kumoamisesta (EUVL L 343, 19.12.2013, s. 46).

    (8)  Komission täytäntöönpanopäätös 2013/770/EU, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanoviraston perustamisesta ja päätöksen 2004/858/EY kumoamisesta (EUVL L 341, 18.12.2013, s. 69), sellaisena kuin se on muutettuna 17 päivänä joulukuuta 2014 annetulla komission täytäntöönpanopäätöksellä 2014/927/EU, jolla kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto muutettiin kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirastoksi (EUVL L 363, 18.12.2014, s. 183).

    (9)  C(2020) 2880 final.

    (10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1).

    (11)  Erityiskertomus nro 14/2014 ”Miten EU:n toimielimet ja elimet laskevat, vähentävät ja kompensoivat kasvihuonekaasupäästöjään?”, Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    (12)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1221/2009, annettu 25 päivänä marraskuuta 2009, organisaatioiden vapaaehtoisesta osallistumisesta yhteisön ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmään (EMAS-järjestelmä) ja asetuksen (EY) N:o 761/2001 ja komission päätösten 2001/681/EY ja 2006/193/EY kumoamisesta.

    (13)  Euroopan komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle, COM(2019) 640.

    (14)  Komission delegoitu asetus (EU) 2019/856, annettu 26 päivänä helmikuuta 2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY täydentämisestä innovaatiorahaston toiminnan osalta (EUVL L 140, 28.5.2019, s. 6).

    (15)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/1294, annettu 15 päivänä syyskuuta 2020, unionin uusiutuvan energian rahoitusmekanismista (EUVL L 303, 17.9.2020, s. 1).

    (16)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1144/2014, annettu 22 päivänä lokakuuta 2014, sisämarkkinoilla ja kolmansissa maissa toteuttavista maataloustuotteita koskevista tiedotus- ja menekinedistämistoimista sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 3/2008 kumoamisesta (EUVL L 317, 4.11.2014, s. 56).

    (17)  Neuvoston päätös 2008/376/EY, tehty 29 päivänä huhtikuuta 2008, hiili- ja terästutkimusrahaston tutkimusohjelman hyväksymisestä sekä ohjelman monivuotisista teknisistä suuntaviivoista (EUVL L 130, 20.5.2008, s. 7).

    (18)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1316/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, Verkkojen Eurooppa -välineen perustamisesta sekä asetuksen (EU) N:o 913/2010 muuttamisesta ja asetusten (EY) N:o 680/2007 ja (EY) N:o 67/2010 kumoamisesta (EUVL L 348, 20.12.2013, s. 129).

    (19)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104); neuvoston päätös 2013/743/EU, annettu 3 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti 2020” (2014–2020) täytäntöönpanoa koskevasta erityisohjelmasta ja päätösten 2006/971/EY, 2006/972/EY, 2006/973/EY, 2006/974/EY ja 2006/975/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 965).

    (20)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1293/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, ympäristön ja ilmastotoimien ohjelman (Life) perustamisesta ja asetuksen (EY) N:o 614/2007 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 185).

    (21)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 508/2014, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta ja neuvoston asetusten (EY) N:o 2328/2003, (EY) N:o 861/2006, (EY) N:o 1198/2006 ja (EY) N:o 791/2007 sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1255/2011 kumoamisesta (EUVL L 149, 20.5.2014, s. 1).

    (22)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/1953, annettu 25 päivänä lokakuuta 2017, asetusten (EU) N:o 1316/2013 ja (EU) N:o 283/2014 muuttamisesta paikallisyhteisöjen internetyhteyksien parantamisen osalta (EUVL L 286, 1.11.2017, s. 1); Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1316/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, Verkkojen Eurooppa -välineen perustamisesta sekä asetuksen (EU) N:o 913/2010 muuttamisesta ja asetusten (EY) N:o 680/2007 ja (EY) N:o 67/2010 kumoamisesta (EUVL L 348, 20.12.2013, s. 129).

    (23)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104); neuvoston päätös 2013/743/EU, annettu 3 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti 2020” (2014–2020) täytäntöönpanoa koskevasta erityisohjelmasta ja päätösten 2006/971/EY, 2006/972/EY, 2006/973/EY, 2006/974/EY ja 2006/975/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 965).

    (24)  Neuvoston päätös 2006/971/EY, tehty 19 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan yhteisön seitsemännen tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelman (2007–2013) täytäntöön panemiseksi toteutettavasta erityisohjelmasta ”Yhteistyö” (EUVL L 400, 30.12.2006, s. 86).

    (25)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 652/2014, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, elintarvikeketjuun, eläinten terveyteen ja eläinten hyvinvointiin, kasvien terveyteen ja kasvien lisäysaineistoon liittyvien menojen hallinnointia koskevista säännöksistä, neuvoston direktiivien 98/56/EY, 2000/29/EY ja 2008/90/EY, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 178/2002, (EY) N:o 882/2004, (EY) N:o 396/2005, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1107/2009 muuttamisesta sekä neuvoston päätösten 66/399/ETY, 76/894/ETY ja 2009/470/EY kumoamisesta (EUVL L 189, 27.6.2014, s. 1).

    (26)  Muutettuna 17 päivänä joulukuuta 2014 annetulla komission täytäntöönpanopäätöksellä 2014/927/EU (EUVL L 363, 18.12.2014, s. 183), jolla kuluttaja-, terveys- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto muutettiin kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirastoksi.

    (27)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 282/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, unionin kolmannen terveysalan toimintaohjelman perustamisesta (2014–2020) ja päätöksen N:o 1350/2007/EY kumoamisesta (EUVL L 86, 21.3.2014, s. 1).

    (28)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104); neuvoston päätös 2013/743/EU, annettu 3 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti 2020” (2014–2020) täytäntöönpanoa koskevasta erityisohjelmasta ja päätösten 2006/971/EY, 2006/972/EY, 2006/973/EY, 2006/974/EY ja 2006/975/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 965).

    (29)  Neuvoston päätös 2006/974/EY, tehty 19 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan yhteisön seitsemännen tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelman (2007–2013) täytäntöön panemiseksi toteutettavasta erityisohjelmasta ”Valmiudet” (EUVL L 400, 30.12.2006, s. 299).

    (30)  Neuvoston päätös 2006/971/EY, tehty 19 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan yhteisön seitsemännen tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelman (2007–2013) täytäntöön panemiseksi toteutettavasta erityisohjelmasta ”Yhteistyö” (EUVL L 400, 30.12.2006, s. 86).

    (31)  Neuvoston päätös 2006/973/EY, tehty 19 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan yhteisön seitsemännen tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelman (2007–2013) täytäntöön panemiseksi toteutettavasta erityisohjelmasta ”Ihmiset” (EUVL L 400, 30.12.2006, s. 270).

    (32)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1144/2014, annettu 22 päivänä lokakuuta 2014, sisämarkkinoilla ja kolmansissa maissa toteuttavista maataloustuotteita koskevista tiedotus- ja menekinedistämistoimista sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 3/2008 kumoamisesta (EUVL L 317, 4.11.2014, s. 56).

    (33)  Neuvoston päätös 2008/376/EY, tehty 29 päivänä huhtikuuta 2008, hiili- ja terästutkimusrahaston tutkimusohjelman hyväksymisestä sekä ohjelman monivuotisista teknisistä suuntaviivoista (EUVL L 130, 20.5.2008, s. 7).

    (34)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104); neuvoston päätös 2013/743/EU, annettu 3 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti 2020” (2014–2020) täytäntöönpanoa koskevasta erityisohjelmasta ja päätösten 2006/971/EY, 2006/972/EY, 2006/973/EY, 2006/974/EY ja 2006/975/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 965).

    (35)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1287/2013 yritysten kilpailukykyä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevan ohjelman (COSME) (2014–2020) perustamisesta ja päätöksen N:o 1639/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 33).

    (36)  Näiden toimien täytäntöönpanosta säädetään seuraavissa rahoituspäätöksissä: 17.12.2019 annettu päätös C(2019) 8928 vuoden 2020 osalta, 16.1.2019 annettu päätös C(2019) 76 vuoden 2019 osalta, 9.11.2017 annettu päätös C(2017) 7379 vuoden 2018 osalta, 23.1.2017 annettu päätös C(2017) 204 vuoden 2017 osalta, 7.12.2015 annettu päätös C(2015) 8547 vuoden 2016 osalta.

    (37)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 254/2014, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, monivuotisesta kuluttajaohjelmasta vuosiksi 2014–2020 ja päätöksen N:o 1926/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 84, 20.3.2014, s. 42).

    (38)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1295/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, Luova Eurooppa -ohjelman (2014–2020) perustamisesta ja päätösten N:o 1718/2006/EY, N:o 1855/2006/EY ja N:o 1041/2009/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 221).

    (39)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1288/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman ”Erasmus+” perustamisesta ja päätösten N:o 1719/2006/EY, 1720/2006/EY ja 1298/2008/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 50).

    (40)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1475, annettu 2 päivänä lokakuuta 2018, Euroopan solidaarisuusjoukkoja koskevasta oikeudellisesta kehyksestä sekä asetuksen (EU) N:o 1288/2013, asetuksen (EU) N:o 1293/2013 ja päätöksen N:o 1313/2013/EU muuttamisesta (EUVL L 250, 4.10.2018, s. 1).

    (41)  Neuvoston asetus (EU) N:o 390/2014, annettu 14 päivänä huhtikuuta 2014, Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta vuosina 2014–2020 (EUVL L 115, 17.4.2014, s. 3).

    (42)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 375/2014, annettu 3 päivänä huhtikuuta 2014, Euroopan humanitaarisen avun vapaaehtoisjoukkojen perustamisesta (”EU:n vapaaehtoisapua koskeva aloite”) (EUVL L 122, 24.4.2014, s. 1).

    (43)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 447/2014, annettu 2 päivänä toukokuuta 2014, liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA II) perustamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 231/2014 täytäntöönpanoa koskevista erityisistä säännöistä (EUVL L 132, 3.5.2014, s. 32).

    (44)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 232/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, Euroopan naapuruusvälineen perustamisesta (EUVL L 77, 15.3.2014, s. 27).

    (45)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 233/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, kehitysyhteistyön rahoitusvälineen perustamisesta kaudelle 2014–2020 (EUVL L 77, 15.3.2014, s. 44).

    (46)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 234/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, kumppanuusvälineen perustamisesta kolmansien maiden kanssa tehtävää yhteistyötä varten (EUVL L 77, 15.3.2014, s. 77).

    (47)  Neuvoston asetus (EY) N:o 617/2007, annettu 14 päivänä toukokuuta 2007, kymmenennen Euroopan kehitysrahaston täytäntöönpanosta AKT–EY-kumppanuussopimuksen mukaisesti (EUVL L 152, 13.6.2007, s. 1); neuvoston asetus (EU) 2015/322, annettu 2 päivänä maaliskuuta 2015, yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston täytäntöönpanosta (EUVL L 58, 3.3.2015, s. 1).

    (48)  Neuvoston päätös 2006/910/EY sellaisten hankkeiden käynnistämisestä, joita voidaan rahoittaa Euroopan yhteisön ja Amerikan yhdysvaltojen välisen korkea-asteen koulutuksen ja ammatillisen koulutuksen yhteistyöohjelman uusimista koskevan sopimuksen määräysten nojalla (2006–2013) (EUVL L 346, 9.12.2006, s. 33).

    (49)  Neuvoston päätös 2006/964/EY sellaisten hankkeiden käynnistämisestä, joita voidaan rahoittaa korkea-asteen koulutuksen, ammatillisen koulutuksen sekä nuorisoasioiden alan yhteistyöpuitteiden asettamista koskevan Euroopan yhteisön ja Kanadan hallituksen välisen sopimuksen määräysten nojalla (2006–2013) (EUVL L 397, 30.12.2006, s. 14).

    (50)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös 2006/1720/EY elinikäisen oppimisen toimintaohjelman perustamisesta (2007–2013) (EUVL L 327, 24.11.2006, s. 45).

    (51)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1855/2006/EY Kulttuuri-ohjelman perustamisesta (2007–2013) (EUVL L 372, 27.12.2006, s. 1).

    (52)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1904/2006/EY aktiivisen Euroopan kansalaisuuden edistämiseksi vuosina 2007–2013 toteutettavasta Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta (EUVL L 378, 27.12.2006, s. 32).

    (53)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1719/2006/EY nuorisotoimintaohjelman (Youth in Action) perustamisesta ajanjaksoksi 2007–2013 (EUVL L 327, 24.11.2006, s. 30).

    (54)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1718/2006/EY Euroopan audiovisuaalialan tukiohjelman täytäntöönpanosta (Media 2007) (2007–2013) (EUVL L 327, 24.11.2006, s. 12).

    (55)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1298/2008/EY Erasmus Mundus -toimintaohjelman 2009–2013 käynnistämisestä korkea-asteen koulutuksen laadun parantamiseksi ja kulttuurien välisen ymmärtämyksen edistämiseksi kolmansien maiden kanssa tehtävän yhteistyön avulla (EUVL L 340, 19.12.2008, s. 83).

    (56)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1041/2009/EY kolmansien maiden ammattilaisten kanssa toteutettavan audiovisuaalialan MEDIA Mundus -yhteistyöohjelman perustamisesta (2011–2013) (EUVL L 288, 4.11.2009, s. 10).

    (57)  Neuvoston asetus (ETY) N:o 443/92 sellaisten korkea-asteen koulutukseen liittyvien hankkeiden käynnistämisestä, joita voidaan rahoittaa avusta Aasian kehitysmaille sekä taloudellisesta yhteistyöstä näiden maiden kanssa annetun asetuksen säännösten nojalla (EYVL L 52, 27.2.1992, s. 1).

    (58)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1085/2006 sellaisten korkea-asteen koulutuksen ja nuorisoalan hankkeiden käynnistämisestä, joita voidaan rahoittaa liittymistä valmistelevasta tukivälineestä annetun asetuksen säännösten nojalla (EUVL L 210, 31.7.2006, s. 82).

    (59)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1638/2006 sellaisten perus-, keski- ja korkea-asteen koulutuksen alan sekä nuorisoalan hankkeiden käynnistämisestä, joita voidaan rahoittaa eurooppalaista naapuruuden ja kumppanuuden välinettä koskevien säännösten nojalla (EUVL L 310, 9.11.2006, s. 1).

    (60)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1905/2006 sellaisten korkea-asteen koulutuksen alan hankkeiden käynnistämisestä, joita voidaan rahoittaa kehitysyhteistyön rahoitusvälinettä koskevien säännösten nojalla (EUVL L 378, 27.12.2006, s. 41).

    (61)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1934/2006 sellaisten korkea-asteen koulutuksen ja nuorisoalan hankkeiden käynnistämisestä, joita voidaan rahoittaa teollistuneiden ja muiden korkean tulotason maiden ja alueiden kanssa tehtävän yhteistyön rahoitusvälinettä koskevien säännösten nojalla (EUVL L 405, 30.12.2006, s. 41).

    (62)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104); neuvoston päätös 2013/743/EU, annettu 3 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti 2020” (2014–2020) täytäntöönpanoa koskevasta erityisohjelmasta ja päätösten 2006/971/EY, 2006/972/EY, 2006/973/EY, 2006/974/EY ja 2006/975/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 965).

    (63)  Neuvoston päätös 2006/972/EY, tehty 19 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan yhteisön seitsemännen tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelman (2007–2013) täytäntöön panemiseksi toteutettavasta erityisohjelmasta ”Ideat” (EUVL L 400, 30.12.2006, s. 243).

    (64)  Neuvoston asetus (ETY, Euratom, EHTY) N:o 259/68, annettu 29 päivänä helmikuuta 1968, Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja näiden yhteisöjen muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen vahvistamisesta (EYVL L 56, 4.3.1968, s. 1).

    (65)  Neuvoston asetus (ETY, Euratom, EHTY) N:o 259/68, annettu 29 päivänä helmikuuta 1968, Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja näiden yhteisöjen muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen vahvistamisesta (EYVL L 56, 4.3.1968, s. 1).

    (66)  Komission 18 päivänä marraskuuta 2013 antama päätös ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmän (EMAS) soveltamisesta komission yksiköissä.

    (67)  Komission asetus (EY) N:o 1653/2004, annettu 21 päivänä syyskuuta 2004, tiettyjä yhteisön ohjelmien hallinnointitehtäviä hoitavien toimeenpanovirastojen varainhoitoa koskevasta malliasetuksesta (EUVL L 297, 22.9.2004, s. 6).

    (68)  Kollegion 2291. kokouksessa 10 päivänä huhtikuuta 2019 tehdyt hallinnolliset ja talousarviota koskevat päätökset.


    Top