Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0792

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/792, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, yhdenmukaistetuista kuluttajahintaindekseistä ja asuntohintaindekseistä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 kumoamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUVL L 135, 24/05/2016, p. 11–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/792/oj

    24.5.2016   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 135/11


    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2016/792,

    annettu 11 päivänä toukokuuta 2016,

    yhdenmukaistetuista kuluttajahintaindekseistä ja asuntohintaindekseistä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 kumoamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 338 artiklan 1 kohdan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    ottavat huomioon Euroopan keskuspankin lausunnon (1),

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (2),

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)

    Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi (YKHI) on suunniteltu mittaamaan inflaatiota yhdenmukaisella tavalla eri jäsenvaltioissa. Komissio ja Euroopan keskuspankki (EKP) käyttävät YKHI:ä arvioidessaan jäsenvaltioiden hintavakautta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 140 artiklan nojalla.

    (2)

    Yhdenmukaistettuja indeksejä käytetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1176/2011 (3) käyttöön otetun makrotalouden epätasapainoa koskevan komission menettelyn yhteydessä.

    (3)

    Korkealuokkaiset ja vertailukelpoiset hintatilastotiedot ovat olennaisen tärkeitä unionin yhteiskuntapolitiikasta vastaaville tahoille, tutkijoille ja kaikille Euroopan kansalaisille.

    (4)

    Euroopan keskuspankkijärjestelmä (EKPJ) käyttää YKHI:ä indeksinä, jolla mitataan SEUT 127 artiklan 1 kohdan mukaista hintatason vakautta koskevaa EKPJ:n tavoitetta, jolla on erityinen merkitys SEUT 127 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun unionin rahapolitiikan määrittelemisen ja toteuttamisen kannalta. EKP:a kuullaan kaikista ehdotuksista unionin säädöksiksi sen toimivaltaan kuuluvilla aloilla SEUT 127 artiklan 4 kohdan ja 282 artiklan 5 kohdan nojalla.

    (5)

    Tämän asetuksen tavoitteena on vahvistaa yleiset puitteet yhdenmukaistettujen kuluttajahintaindeksien ja asuntohintaindeksien kehittämistä, tuottamista ja levittämistä varten unionin ja kansallisella tasolla. Sillä ei kuitenkaan suljeta pois mahdollisuutta laajentaa tulevaisuudessa puitteiden soveltamista tarvittaessa myös alueelliselle tasolle.

    (6)

    Neuvoston asetuksessa (EY) N:o 2494/95 (4) vahvistettiin yhteiset puitteet yhdenmukaistettujen kuluttajahintaindeksien tuottamiseksi. Näitä oikeudellisia puitteita on tarpeen mukauttaa nykyisiin vaatimuksiin ja tekniikan kehitykseen, millä parannetaan edelleen yhdenmukaistettujen kuluttajahintaindeksien ja asuntohintaindeksin relevanssia ja vertailukelpoisuutta. Tällä asetuksella vahvistettujen uusien puitteiden pohjalta olisi aloitettava työskentely hintakehityksen lisäindikaattorivalikoiman parissa.

    (7)

    Tässä asetuksessa otetaan huomioon sääntelyn parantamista koskeva komission ohjelma ja etenkin 8 päivänä lokakuuta 2010 annettu komission tiedonanto ”Järkevä sääntely Euroopan unionissa”. Tilastoalalla komissio on asettanut ensisijaiseksi tavoitteeksi tilastoalan sääntely-ympäristön yksinkertaistamisen ja parantamisen 10 päivänä elokuuta 2009 annetun komission tiedonannon ”EU:n tilastojen uusi tuotantotapa – visio tulevalle vuosikymmenelle” mukaisesti.

    (8)

    YKHI ja yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi kiintein veroin (YKHI-KiVe) olisi luokiteltava yksilöllisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukaisen eurooppalaisen luokituksen (ECOICOP) mukaisesti. Tällaisella luokituksella olisi varmistettava, että kaikki yksilöllistä kulutusta koskevat eurooppalaiset tilastot ovat johdonmukaisia ja vertailukelpoisia. ECOICOPin olisi niin ikään oltava johdonmukainen YK:n COICOPin kanssa, joka on kansainvälinen standardi yksilöllisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukaista luokittelua varten, ja näin ollen ECOICOPia olisi mukautettava yhdenmukaistamalla sitä YK:n COICOPiin tehtyihin muutoksiin.

    (9)

    YKHI perustuu todettuihin hintoihin, joihin sisältyvät tuoteverot. Tästä syystä tuoteveroasteiden muutokset vaikuttavat inflaatioon. Jotta voidaan analysoida inflaatiota ja arvioida lähentymistä jäsenvaltioissa, on tarpeen kerätä tietoa myös veromuutosten vaikutuksesta inflaatioon. Sen vuoksi YKHI olisi laskettava myös kiinteän verokannan perusteella.

    (10)

    Asuntoja ja erityisesti omistusasumista koskevien hintaindeksien laatimisella on tärkeä merkitys YKHI:n relevanssin ja vertailukelpoisuuden parantamisessa. Omistusasumisen hintaindeksin laatimista varten on tarpeen laatia myös asuntohintaindeksi. Asuntohintaindeksi on myös itsessään tärkeä indikaattori. Komission olisi valmisteltava 31 päivään joulukuuta 2018 mennessä kertomus, jossa käsitellään omistusasumisen hintaindeksin soveltuvuutta YKHI:iin sisällyttämistä varten. Komission olisi kertomuksen tulosten perusteella toimitettava tarvittaessa kohtuullisen ajan kuluessa ehdotus tämän asetuksen muuttamiseksi omistusasumisen hintaindeksin YKHI:iin sisällyttämisen osalta.

    (11)

    Pikaennakon muodossa varhaisessa vaiheessa annettavat alustavat tiedot kuukausittaisesta YKHI:stä ovat keskeisiä euroalueen rahapolitiikan kannalta. Sen vuoksi jäsenvaltioiden, joiden rahayksikkö on euro, olisi toimitettava tällaisia pikaennakoita.

    (12)

    YKHI on suunniteltu hintavakauden arvioimiseksi. Sitä ei ole tarkoitettu elinkustannusindeksiksi. YKHI:n lisäksi olisi aloitettava yhdenmukaistettua elinkustannusindeksiä koskeva tutkimus.

    (13)

    Yhdenmukaistettujen indeksien viitejakso olisi ajantasaistettava määräajoin. Olisi vahvistettava säännöt, jotka koskevat yhteiseen indeksin viitejaksoon eri ajankohtina integroituja yhdenmukaistettuja indeksejä ja niiden alaindeksejä, jotta saatujen indeksien vertailukelpoisuus ja relevanssi voidaan varmistaa.

    (14)

    Yhdenmukaistettujen kuluttajahintaindeksien ja asuntohintaindeksin asteittaisen yhdenmukaistamisen edistämiseksi olisi käynnistettävä pilottihankkeita, joissa arvioidaan parannettujen perustietojen käyttämisen ja uusien metodologisten lähtökohtien soveltamisen toteutuskelpoisuutta. Komission olisi toteutettava tarvittavat toimet ja löydettävä asianmukaiset kannustimet tällaisten pilottihankkeiden edistämiseksi, mukaan lukien rahallinen tuki.

    (15)

    Komission (Eurostat) olisi todennettava jäsenvaltioiden yhdenmukaistettujen indeksien laskemisessa käyttämät lähteet ja menetelmät ja seurattava oikeudellisten puitteiden täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa. Tätä varten komission (Eurostat) olisi pidettävä yllä säännöllistä vuoropuhelua jäsenvaltioiden tilastoviranomaisten kanssa.

    (16)

    Taustatiedot ovat olennaisia arvioitaessa, ovatko jäsenvaltioiden tuottamat yksityiskohtaiset yhdenmukaistetut indeksit riittävän vertailukelpoisia. Lisäksi läpinäkyvät laatimismenetelmät ja -käytännöt jäsenvaltioissa auttavat kaikkia sidosryhmiä ymmärtämään yhdenmukaistettuja indeksejä ja parantamaan niiden laatua entisestään. Sen vuoksi olisi vahvistettava säännöt, jotka koskevat yhdenmukaistetun metatiedon toimittamista.

    (17)

    Jäsenvaltioiden antamien tilastotietojen laadun varmistamiseksi komission olisi käytettävä kaikkia asianmukaisia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 223/2009 (5) 12 artiklassa säädettyjä oikeuksia ja toimivaltaa.

    (18)

    Jotta voidaan varmistaa mukauttaminen YK:n COICOPiin tehtyihin muutoksiin, muuttaa täytäntöönpanosäädöksillä säänneltyjen kohtien luetteloa lisäämällä kohtia tilastollisten menetelmien teknisen kehityksen ottamiseksi huomioon ja pilottihankkeiden arvioinnin perusteella, ja muuttaa sellaisten ECOICOPin alaindeksien luetteloa, joita jäsenvaltioiden ei tarvitse tuottaa rahapelien sisällyttämiseksi YKHI:iin ja YKHI-KiVe:iin, komissiolle olisi siirrettävä valta antaa säädöksiä SEUT 290 artiklan mukaisesti. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla. Komission olisi delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että asianomaiset asiakirjat toimitetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhtäaikaisesti, hyvissä ajoin ja asianmukaisesti.

    (19)

    Yhdenmukaistettujen indeksien täyden vertailukelpoisuuden takaamiseksi yhdenmukaisia edellytyksiä tarvitaan seuraavia varten: ECOICOPin soveltaminen YKHI:n ja YKHI-KiVe:n tarkoituksiin; jäsenvaltioiden, joiden rahayksikkö on euro, toimittaman YKHI:n pikaennakon luokitteleminen; omistusasumisen hintaindeksin ja asuntohintaindeksin luokitteleminen; yhdenmukaistettujen indeksien painotukset; vapaaehtoisiin pilottihankkeisiin perustuvat parannetut menetelmät; asianmukainen metodologia; yhdenmukaistettujen indeksien suhteuttamista koskevat yksityiskohtaiset säännöt; tiedon- ja metatiedonsiirtostandardit; yhdenmukaistettujen indeksien ja niiden alaindeksien tarkistaminen; ja tekniset laadunvarmistusvaatimukset, jotka liittyvät vuotuisten vakiomuotoisten laaturaporttien sisältöön, näiden selvitysten komissiolle (Eurostat) toimittamisen määräaika ja menetelmäselosteiden rakenne ja määräajat niiden toimittamiseksi komissiolle (Eurostat). Jotta voidaan varmistaa mainitut tämän asetuksen yhdenmukaisen täytäntöönpanon edellytykset, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 (6) mukaisesti.

    (20)

    Hyväksyessään tämän asetuksen mukaisia täytäntöönpanotoimenpiteitä ja delegoituja säädöksiä komission olisi tarvittaessa otettava huomioon kustannustehokkuus ja varmistettava, että näistä toimenpiteistä ja säädöksistä ei aiheudu huomattavaa lisärasitetta jäsenvaltioille tai vastaajille.

    (21)

    Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän direktiivin tavoitetta eli yhteisten tilastostandardien laatimista yhdenmukaistettuja kuluttajahintaindeksiä ja asuntohintaindeksiä varten, vaan se voidaan saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeen.

    (22)

    Asetuksen (EY) N:o 223/2009 7 artiklan nojalla Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevää komiteaa on pyydetty antamaan ammatillista ohjausta.

    (23)

    Asetus (EY) N:o 2494/95 olisi näin ollen kumottava,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Kohde

    Tässä asetuksessa vahvistetaan yleiset puitteet yhdenmukaistettujen kuluttajahintaindeksien (YKHI, YKHI-KiVe, omistusasumisen hintaindeksi) ja asuntohintaindeksin kehittämistä, tuottamista ja levittämistä varten unionin ja kansallisella tasolla.

    2 artikla

    Määritelmät

    Tätä asetusta sovellettaessa:

    1)

    ’tuotteilla’ tarkoitetaan tavaroita ja palveluja sellaisena kuin ne määritellään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 549/2013 (7), jäljempänä ’EKT 2010 -asetus’, liitteessä A olevassa 3.01 kohdassa;

    2)

    ’kuluttajahinnoilla’ tarkoitetaan hankintahintoja, jotka kotitaloudet maksavat hankkiessaan yksittäisiä tuotteita rahataloustoimina;

    3)

    ’asuntohinnoilla’ tarkoitetaan kotitalouksien ostamien asuntojen kauppahintoja;

    4)

    ’hankintahinnoilla’ tarkoitetaan ostajien tuotteista maksamia todellisia hintoja, mukaan lukien kaikki tuoteverot miinus tuotetukipalkkiot, normaalihinnoista tai -maksuista myönnettyjen alennusten vähentämisen jälkeen, pois lukien korko- ja palvelumaksut, jotka liittyvät luottojärjestelyihin, ja pois lukien kaikki ylimääräiset maksut, jotka ovat aiheutuneet siitä, että maksua ei ole pystytty suorittamaan ostohetkellä määrätyn maksuajan kuluessa;

    5)

    ’säännellyillä hinnoilla’ tarkoitetaan hintoja, jotka joko asetetaan suoraan tai joihin hallinto vaikuttaa merkittävästi;

    6)

    ’yhdenmukaistetulla kuluttajahintaindeksillä’ tai ’YKHI:llä’ tarkoitetaan kunkin jäsenvaltion tuottamaa vertailukelpoista kuluttajahintaindeksiä;

    7)

    ’yhdenmukaistetulla kuluttajahintaindeksillä kiintein veroin’ tai ’YKHI-KiVe:llä’ tarkoitetaan indeksiä, jolla mitataan kuluttajahintojen muutoksia ilman tuoteveromuutosten vaikutusta samalla ajanjaksolla;

    8)

    ’verokannalla’ tarkoitetaan veroparametria, ja se voi olla tietty prosenttiosuus hinnasta tai fyysisestä yksiköstä peritty absoluuttinen veromäärä;

    9)

    ’omistusasumisen hintaindeksillä’ tarkoitetaan indeksiä, jolla mitataan muutoksia kotitaloussektorin kannalta uusien asuntojen sekä sellaisten muiden tavaroiden kauppahinnoissa, joita kotitaloudet omistusasunnossa asumisen vuoksi hankkivat;

    10)

    ’asuntohintaindeksillä’ tarkoitetaan indeksiä, jolla mitataan muutoksia kotitalouksien ostamien asuntojen kauppahinnoissa;

    11)

    ’YKHI:ien tai YKHI-KiVe:ien alaindeksillä’ tarkoitetaan mitä tahansa liitteessä I vahvistetun yksilöllisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukaisen eurooppalaisen luokituksen (ECOICOP) luokkaa koskevaa hintaindeksiä;

    12)

    ’yhdenmukaistetuilla indekseillä’ tarkoitetaan YKHI:ä, YKHI-KiVe:ä, omistusasumisen hintaindeksiä ja asuntohintaindeksiä;

    13)

    ’YKHI:n pikaennakolla’ tarkoitetaan jäsenvaltioiden, joiden rahayksikkö on euro, varhaisessa vaiheessa YKHI:stä antamaa arviota, joka voi perustua alustaviin tietoihin ja tarvittaessa asianmukaiseen mallinnukseen;

    14)

    ’Laspeyres-tyypin indeksillä’ tarkoitetaan hintaindeksiä, jolla mitataan keskimääräisiä hinnanmuutoksia hintojen viitejaksosta vertailujaksoon käyttämällä kulutusosuuksia hintojen viitejaksoa edeltävältä jaksolta ja jonka yhteydessä kulutusosuudet mukautetaan vastaamaan hintojen viitejakson hintoja.

    ”Laspeyres-tyypin indeksi” määritellään seuraavasti:

    Formula

    Tuotteen hinta on p, hintojen viitejakso on 0 ja vertailujakso on t. Painotettu w tarkoittaa hintojen viitejaksoa edeltävän jakson b kulutusosuuksia, jotka mukautetaan vastaamaan hintojen viitejakson 0 hintoja;

    15)

    ’indeksin viitejaksolla’ tarkoitetaan jaksoa, jonka indeksiksi asetetaan 100 indeksipistettä;

    16)

    ’hintojen viitejaksolla’ tarkoitetaan jaksoa, johon vertailujakson hintaa verrataan; kuukausittaisille indekseille hintojen viitejakso on edellisen vuoden joulukuu ja neljännesvuosittaisille indekseille hintojen viitejakso on edellisen vuoden neljäs neljännes;

    17)

    ’perustiedoilla’ tarkoitetaan tietoja, jotka kattavat

    a)

    YKHI:n ja YKHI-KiVe:n osalta:

    i)

    sellaisten tuotteiden hankintahinnat, jotka on otettava huomioon alaindeksien laskemiseksi tämän asetuksen mukaisesti;

    ii)

    ominaisuudet, joiden perusteella tuotteen hinta määräytyy;

    iii)

    kannettuja veroja ja valmisteveroja koskevat tiedot;

    iv)

    tiedot siitä, onko hinta kokonaan tai osittain säännelty;

    v)

    painotukset, jotka kuvastavat kyseessä olevien tuotteiden kulutuksen tasoa tai rakennetta;

    b)

    omistusasumisen hintaindeksin osalta:

    i)

    kotitaloussektorin kannalta uusien asuntojen sekä sellaisten muiden tavaroiden kauppahinnat, joita kotitaloudet omistusasunnossa asumisen vuoksi hankkivat, jotka on otettava huomioon omistusasumisen hintaindeksin laskemiseksi tämän asetuksen mukaisesti;

    ii)

    ominaisuudet, joiden perusteella määräytyvät asuntojen sekä sellaisten muiden tavaroiden kauppahinnat, joita kotitaloudet omistusasunnossa asumisen vuoksi hankkivat, ja

    iii)

    painotukset, jotka kuvastavat asumismenoryhmien tasoa tai rakennetta;

    c)

    asuntohintaindeksin osalta:

    i)

    kotitalouksien ostamien asuntojen kauppahinnat, jotka on otettava huomioon asuntohintaindeksin laskemiseksi tämän asetuksen mukaisesti;

    ii)

    ominaisuudet, joiden perusteella asunnon hinta määräytyy, ja

    iii)

    painotukset, jotka kuvastavat asumismenoryhmien tasoa tai rakennetta;

    18)

    ’kotitaloudella’ tarkoitetaan EKT 2010 -asetuksen liitteessä A olevan 2.119 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettua kotitaloutta, kansallisuudesta tai oleskeluoikeudesta riippumatta;

    19)

    ’jäsenvaltion talousalueella’ tarkoitetaan EKT 2010 -asetuksen liitteessä A olevassa 2.05 kohdassa tarkoitettua talousaluetta, sillä poikkeuksella, että jäsenvaltion rajojen sisällä sijaitsevat erillisalueet kuuluvat siihen mutta muualla maailmassa sijaitsevat erillisalueet eivät kuulu;

    20)

    ’kotitalouksien lopullisilla rahamääräisillä kulutusmenoilla’ tarkoitetaan sitä osaa lopullisista kulutusmenoista, joka aiheutui

    kotitalouksille,

    rahataloustoiminta,

    jäsenvaltion talousalueella,

    tuotteista, jotka käytetään suoraan yksilöllisten tarpeiden tyydyttämiseen, sellaisena kuin ne määritellään EKT 2010 -asetuksen liitteessä A olevassa 3.101 kohdassa,

    toisella tai molemmilla vertailujaksoista;

    21)

    ’tuotantomenetelmän merkittävällä muutoksella’ muutosta, jonka arvioidaan vaikuttavan tietyn yhdenmukaistetun indeksin tai sen osan vuotuiseen muutosasteeseen minä tahansa jaksona enemmän kuin

    a)

    0,1 prosenttiyksikköä kaikki tuotteet käsittävän YKHI:n, YKHI-KiVe:n, omistusasumisen hintaindeksin ja asuntohintaindeksin osalta;

    b)

    0,3 prosenttiyksikköä minkä tahansa ECOICOPin pääryhmän, 0,4 prosenttiyksikköä ryhmän, 0,5 prosenttiyksikköä luokan tai 0,6 prosenttiyksikköä alaluokan (5-numeroinen) osalta YKHI:n tai YKHI-KiVe:n ollessa kyseessä.

    3 artikla

    Yhdenmukaistettujen indeksien laatiminen

    1.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) 2 artiklan 12 alakohdassa määritellyt yhdenmukaistetut indeksit.

    2.   Yhdenmukaistetut indeksit ovat vuosittain ketjutettavia Laspeyres-tyyppisiä indeksejä.

    3.   YKHI:n ja YKHI-KiVe:n on perustuttava hinnanmuutoksiin ja tuotteiden painotuksiin, jotka sisältyvät kotitalouksien lopullisiin rahamääräisiin kulutusmenoihin.

    4.   YKHI ja YKHI-KiVe eivät kumpikaan kata kotitalouksien välisiä taloustoimia, lukuun ottamatta vuokralaisen suorittamaa vuokranmaksua yksityiselle vuokraisännälle, jolloin vuokraisäntä toimii kotitalouksien (vuokralaiset) hankkimien palvelujen tuottajana markkinoilla.

    5.   Omistusasumisen hintaindeksi on laadittava, kun se on mahdollista ja tiedot ovat saatavissa, kymmeneltä vuodelta ennen tämän asetuksen voimaantuloa.

    6.   ECOICOPin luokista on laadittava YKHI:n ja YKHI-KiVe:n alaindeksit. Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään yhdenmukaiset edellytykset ECOICOPin soveltamiseksi YKHI:n ja YKHI-KiVe:n tarkoituksiin. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

    7.   Komissio valmistelee 31 päivään joulukuuta 2018 mennessä kertomuksen, jossa käsitellään omistusasumisen hintaindeksin soveltuvuutta YKHI:iin sisällyttämistä varten. Komissio toimittaa kertomuksen tulosten perusteella tarvittaessa kohtuullisen ajan kuluessa ehdotuksen tämän asetuksen muuttamiseksi omistusasumisen hintaindeksin YKHI:iin sisällyttämisen osalta. Jos kertomuksessa vahvistetaan, että metodologiaa on kehitettävä edelleen omistusasumisen hintaindeksin sisällyttämiseksi YKHI:iin, komissio jatkaa metodologian tarkastelua ja antaa tarvittaessa kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

    8.   Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään jäsenvaltioiden, joiden rahayksikkö on euro, antamien YKHI:n pikaennakoiden luokittelu. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

    9.   Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään omistusasumisen hintaindeksin ja asuntohintaindeksin luokittelut. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

    10.   Jäsenvaltioiden on ajantasaistettava alaindeksien painotukset yhdenmukaistettuja indeksejä varten joka vuosi. Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään yhdenmukaiset edellytykset yhdenmukaistettujen indeksien painotukselle. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

    4 artikla

    Yhdenmukaistettujen indeksien vertailukelpoisuus

    1.   Jotta yhdenmukaistettuja indeksejä voidaan pitää vertailukelpoisina, jäsenvaltioiden väliset mahdolliset erot kaikilla tasoilla saavat kuvastaa ainoastaan hinnanmuutosten ja kulutuskäyttäytymisen eroja.

    2.   Yhdenmukaistettujen indeksien mahdolliset alaindeksit, jotka eivät ole tässä asetuksessa esitettyjen käsitteiden tai menetelmien mukaisia, katsotaan vertailukelpoisiksi, jos niiden tuloksena saadaan indeksi, jonka arvioidaan eroavan järjestelmällisesti

    a)

    YKHI:ien ja YKHI-KiVe:ien tapauksessa enintään keskimäärin 0,1 prosenttiyksiköllä yhden vuoden aikana edellisen vuoden indeksistä, joka on laadittu tässä asetuksessa esitetyn metodologisen lähtökohdan mukaisesti;

    b)

    omistusasumisen hintaindeksin ja asuntohintaindeksin tapauksessa enintään keskimäärin 1,0 prosenttiyksiköllä yhden vuoden aikana edellisen vuoden indeksistä, joka on laadittu tässä asetuksessa esitetyn metodologisen lähtökohdan mukaisesti.

    Jos ensimmäisen alakohdan mukaisia laskelmia ei pystytä tekemään, jäsenvaltioiden on ilmoitettava yksityiskohtaisesti tässä asetuksessa esitetyistä käsitteistä ja menettelyistä poikkeavan metodologian käyttämisen seuraukset.

    3.   Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 10 artiklan mukaisesti liitteen I muuttamiseksi, jotta voidaan varmistaa yhdenmukaistettujen indeksien vertailukelpoisuus kansainvälisellä tasolla YK:n COICOPiin tehtyjen muutosten mukaisesti.

    4.   Jotta voidaan varmistaa yhdenmukaiset edellytykset tuotettaessa yhdenmukaistettuja indeksejä ja saavuttaa tämän asetuksen tavoitteet, komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään 8 artiklassa tarkoitetut vapaaehtoisiin pilottihankkeisiin perustuvat parannetut menetelmät, ja metodologia. Nämä täytäntöönpanosäädökset koskevat

    i)

    otantaa ja edustavuutta;

    ii)

    hintojen keräämistä ja käsittelyä;

    iii)

    korvaamisia ja laadullista mukautusta;

    iv)

    indeksien laatimista;

    v)

    tarkistuksia;

    vi)

    erityisindeksejä;

    vii)

    tiettyjen alojen tuotteiden käsittelyä.

    Komissio varmistaa, ettei näistä täytäntöönpanosäädöksistä aiheudu huomattavaa lisärasitetta jäsenvaltioille tai vastaajille.

    Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

    5.   Yhdenmukaistettujen indeksien tuottamiseen käytettävien tilastollisten menetelmien teknisen kehityksen huomioon ottamiseksi 8 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen pilottihankkeiden pohjalta, komissiolle siirretään valta tarkistaa 10 artiklan mukaisesti hyväksyttävillä delegoiduilla säädöksillä tämän artiklan 4 kohdan ensimmäistä alakohtaa lisäämällä siinä vahvistettuun luetteloon kohtia, edellyttäen etteivät lisättävät kohdat ole päällekkäisiä olemassa olevien kohtien kanssa eivätkä muuta tässä asetuksessa säädettyjen yhdenmukaistettujen indeksien laajuutta tai luonnetta.

    5 artikla

    Perusvaatimukset

    1.   Perustietojen, joita jäsenvaltiot keräävät yhdenmukaistettujen indeksien ja niiden alaindeksien tuottamista varten, on oltava jäsenvaltiotasolla edustavia.

    2.   Nämä tiedot kerätään neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 696/93 (8) tarkoitettujen tilastoyksiköiden keräämistä tiedoista tai muista vastaavista lähteistä edellyttäen, että tämän asetuksen 4 artiklassa tarkoitettuja yhdenmukaistettujen indeksien vertailukelpoisuusehtoja noudatetaan.

    3.   Tilastoyksiköiden, joilta saadaan kotitalouksien lopullisiin rahamääräisiin kulutusmenoihin sisältyviä tuotteita koskevat tiedot, on tehtävä yhteistyötä perustietojen keräämisessä ja toimittamisessa tarvittavissa määrin. Tilastoyksiköiden on annettava tarkkoja ja täydellisiä perustietoja yhdenmukaistettujen indeksien laatimisesta vastaaville kansallisille elimille.

    4.   Tilastoyksiköiden on toimitettava yhdenmukaistettujen indeksien laatimisesta vastaavien kansallisten elinten pyynnöstä tiedot taloustoimista, jos mahdollista sähköisessä muodossa kuten skanneriaineistona, ja tarvittavan yksityiskohtaisesti, jotta voidaan laatia yhdenmukaistetut indeksit ja arvioida niiden laatua ja vastaavuutta vertailukelpoisuutta koskeviin vaatimuksiin.

    5.   Yhteinen indeksin viitejakso yhdenmukaistettuja indeksejä varten on vuosi 2015. Tätä indeksin viitejaksoa käytetään kaikkien yhdenmukaistettujen indeksien ja niiden alaindeksien muodostamisessa koko aikasarjan osalta.

    6.   Yhdenmukaistetuille indekseille ja niiden alaindekseille valitaan uusi yhteinen indeksin viitejakso, joka hyväksytään tämän asetuksen mukaisesti, aina merkittävän yhdenmukaistettuja indeksejä koskevan metodologisen muutoksen yhteydessä tai joka kymmenes vuosi edellisen suhteuttamisen jälkeen vuodesta 2015 alkaen. Indeksien suhteuttaminen uuteen indeksin viitejaksoon aloitetaan

    a)

    kuukausittaisten indeksien osalta indeksin viitejaksoa seuraavan vuoden tammikuun indeksistä;

    b)

    neljännesvuosittaisten indeksien osalta indeksin viitejaksoa seuraavan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen indeksistä.

    Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään yksityiskohtaiset säännöt yhdenmukaistettujen indeksien suhteuttamisesta. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

    7.   Jäsenvaltioiden ei tarvitse tuottaa eikä toimittaa

    a)

    YKHI- eikä YKHI-KiVe-alaindeksejä, joiden painotus on vähemmän kuin yksi tuhannesosa kaikista menoista;

    b)

    omistusasumisen hintaindeksien eikä asuntohintaindeksien alaindeksejä, joiden painotus on vähemmän kuin yksi sadasosa kaikista omistusasumismenoista ja asuntojen kokonaisostoista.

    8.   Jäsenvaltioiden ei tarvitse tuottaa seuraavia ECOICOP-alaindeksejä, joko koska ne eivät sisälly kotitalouksien lopullisiin rahamääräisiin kulutusmenoihin tai koska metodologinen yhdenmukaistus ei vielä ole riittävällä tasolla:

    02.3

    Huumausaineet

    09.4.3

    Rahapelit

    12.2

    Prostituutio

    12.5.1

    Henkivakuutukset

    12.6.1

    Välilliset rahoituspalvelut (FISIM).

    Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 10 artiklan mukaisesti tässä kohdassa vahvistetun luettelon muuttamiseksi, jotta rahapelit sisällytetään YKHI:iin ja YKHI-KiVe:iin.

    6 artikla

    Toimittamistiheys

    1.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) YKHI:n ja YKHI-KiVe:n sekä niiden alaindeksit kuukausittain, mukaan lukien ne alaindeksit, jotka tuotetaan harvemmin.

    2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) omistusasumisen hintaindeksit ja asuntohintaindeksit neljännesvuosittain. Ne voidaan toimittaa haluttaessa myös kuukausittain.

    3.   Jäsenvaltioiden ei edellytetä tuottavan alaindeksejä kuukausittain tai neljännesvuosittain, jos harvemmin tapahtuvalla tiedonkeruulla voidaan täyttää 4 artiklassa tarkoitetut vertailukelpoisuusvaatimukset. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle (Eurostat) ne ECOICOPin, omistusasumisen hintaindeksin ja asuntohintaindeksin luokat, joista ne aikovat kerätä tietoja harvemmin kuin kuukausittain ECOICOPin luokkien osalta tai neljännesvuosittain omistusasumisen hintaindeksin luokkien ja asuntohintaindeksin luokkien osalta.

    4.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) ajantasaistetut alaindeksien painotukset yhdenmukaistettuja indeksejä varten joka vuosi.

    7 artikla

    Määräajat, siirtostandardit ja tarkistukset

    1.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) yhdenmukaistetut indeksit ja kaikki alaindeksit viimeistään

    a)

    15 kalenteripäivän kuluessa helmi–joulukuun indeksien osalta ja 20 kalenteripäivän kuluessa tammikuun indeksien osalta sen kuukauden päättymisestä, jolle indeksit lasketaan, ja

    b)

    85 kalenteripäivän kuluessa sen vuosineljänneksen päättymisestä, jolle indeksit lasketaan.

    2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) päivitetyt painotukset

    a)

    kuukausittaisten indeksien osalta viimeistään 13 päivänä helmikuuta joka vuosi;

    b)

    neljännesvuosittaisten indeksien osalta viimeistään 15 päivänä kesäkuuta joka vuosi.

    3.   Jäsenvaltioiden, joiden rahayksikkö on euro, on toimitettava komissiolle (Eurostat) YKHI:n pikaennakko viimeistään sen kuukauden viimeisenä kalenteripäivänä, johon pikaennakko viittaa.

    4.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) tässä asetuksessa vaaditut tiedot ja metatiedot tiedon- ja metatiedonsiirtostandardien mukaisesti.

    5.   Jo julkaistuja yhdenmukaistettuja indeksejä ja niiden alaindeksejä voidaan tarkistaa.

    6.   Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään 4 kohdassa tarkoitetut tiedon- ja metatiedonsiirtostandardit ja 5 kohdassa tarkoitetut yhdenmukaistettujen indeksien ja niiden alaindeksien tarkistamista koskevat yhdenmukaiset edellytykset. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

    8 artikla

    Pilottihankkeet

    1.   Kun yhdenmukaistettujen indeksien laatiminen edellyttää parempia perustietoja tai kun 4 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen menetelmien perusteella katsotaan, että yhdenmukaistettujen indeksien vertailukelpoisuutta on parannettava, komissio (Eurostat) voi käynnistää pilottihankkeita, joihin osallistuminen on jäsenvaltioille vapaaehtoista.

    2.   Tällaisia pilottihankkeita rahoitetaan tarvittaessa myös unionin yleisestä talousarviosta.

    3.   Pilottihankkeissa arvioidaan parempien perustietojen saamisen tai uusien metodologisten lähtökohtien käyttöön ottamisen toteutuskelpoisuutta.

    4.   Komissio (Eurostat) arvioi pilottihankkeiden tulokset tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden ja yhdenmukaistettujen indeksien pääkäyttäjien kanssa ja ottaa huomioon edut, joita paremmista perushintatiedoista tai uusista metodologisista lähtökohdista koituu suhteessa yhdenmukaistettujen indeksien tuottamisesta aiheutuneisiin lisäkustannuksiin.

    5.   Komissio toimittaa 31 päivään joulukuuta 2020 mennessä ja sen jälkeen viiden vuoden välein Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen, jossa se tarvittaessa arvioi pilottihankkeiden tärkeimpiä tuloksia.

    9 artikla

    Laadunvarmistus

    1.   Jäsenvaltioiden on varmistettava toimitettujen yhdenmukaistettujen indeksien laatu. Tässä asetuksessa sovelletaan asetuksen (EY) N:o 223/2009 12 artiklan 1 kohdassa vahvistettuja vakiomuotoisia laatukriteerejä.

    2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) seuraavat:

    a)

    vuotuiset vakiomuotoiset laaturaportit, jotka kattavat asetuksen (EY) N:o 223/2009 12 artiklan 1 kohdassa vahvistetut laatukriteerit;

    b)

    vuosittain ajantasaistetut menetelmäselosteet, joissa kuvataan käytetyt tietolähteet, määritelmät ja menetelmät;

    c)

    komission (Eurostat) pyynnöstä muita asiaan liittyviä tietoja, jotka ovat riittävän yksityiskohtaisia sen arvioimiseksi, täyttyvätkö yhdenmukaistettuja indeksejä koskevat vertailukelpoisuus- ja laatuvaatimukset.

    3.   Mikäli jäsenvaltio aikoo muuttaa yhdenmukaistettujen indeksien tai niiden osan tuotantomenetelmiä huomattavasti, sen on ilmoitettava asiasta komissiolle (Eurostat) viimeistään kolme kuukautta ennen tällaisen muutoksen voimaantuloa. Jäsenvaltion on toimitettava komissiolle (Eurostat) määrällinen arvio muutoksen vaikutuksista.

    4.   Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään tekniset laadunvarmistusvaatimukset, jotka liittyvät vuotuisten vakiomuotoisten laaturaporttien sisältöön, näiden selvitysten komissiolle (Eurostat) toimittamisen määräaika ja menetelmäselosteiden rakenne ja niiden komissiolle (Eurostat) toimittamisen määräaika. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

    10 artikla

    Siirretyn säädösvallan käyttäminen

    1.   Siirretään komissiolle valtaa antaa delegoituja säädöksiä tässä artiklassa säädetyin edellytyksin.

    2.   Käyttäessään 4 artiklan 3 ja 5 kohdassa sekä 5 artiklan 8 kohdassa siirrettyä valtaa komissio varmistaa, ettei delegoiduista säädöksistä aiheudu huomattavaa lisärasitetta jäsenvaltioille tai vastaajille.

    Lisäksi komissio perustelee asianmukaisesti delegoiduissa säädöksissä säädetyt toimet ja tarkastelee tarvittaessa kustannustehokkuutta, mukaan lukien vastaajille aiheutuvaa rasitetta ja tuotantokustannuksia asetuksen (EY) N:o 223/2009 14 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

    Komissio noudattaa tavanomaista käytäntöään ja toteuttaa ennen kyseisten delegoitujen säädösten antamista asiantuntijoiden, myös jäsenvaltioiden asiantuntijoiden, kuulemiset.

    3.   Siirretään komissiolle 13 päivästä kesäkuuta 2016 viiden vuoden ajaksi 4 artiklan 3 kohdassa, 4 artiklan 5 kohdassa ja 5 artiklan 8 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä. Komissio laatii siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen viimeistään yhdeksän kuukautta ennen tämän viiden vuoden kauden päättymistä. Säädösvallan siirtoa jatketaan ilman eri toimenpiteitä samanpituisiksi kausiksi, jollei Euroopan parlamentti tai neuvosto vastusta tällaista jatkamista viimeistään kolme kuukautta ennen kunkin kauden päättymistä.

    4.   Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 4 artiklan 3 kohdassa, 4 artiklan 5 kohdassa ja 5 artiklan 8 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, päätöksessä mainittuna päivänä. Päätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

    5.   Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

    6.   Edellä olevien 4 artiklan 3 kohdan, 4 artiklan 5 kohdan ja 5 artiklan 8 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kolmella kuukaudella.

    11 artikla

    Komiteamenettely

    1.   Komissiota avustaa asetuksella (EY) N:o 223/2009 perustettu Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevä komitea. Tämä komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

    2.   Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

    12 artikla

    Kumoaminen

    1.   Jäsenvaltioiden on jatkettava yhdenmukaistettujen indeksien toimittamista asetuksen (EY) N:o 2494/95 mukaisesti, kunnes toimitetaan vuotta 2016 koskevat tiedot, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 2 kohdan soveltamista.

    2.   Kumotaan asetus (EY) N:o 2494/95 1 päivästä tammikuuta 2017.

    Viittauksia kumottuun asetukseen pidetään viittauksina tähän asetukseen liitteessä II olevan vastaavuustaulukon mukaisesti.

    3.   Kun komissio antaa 3 artiklan 6, 9 ja 10 kohdassa, 4 artiklan 4 kohdassa, 5 artiklan 6 kohdassa ja 7 artiklan 6 kohdassa tarkoitetut täytäntöönpanosäädökset, sen on siinä määrin, kuin se on tämän asetuksen puitteissa mahdollista, sisällytettävä niihin asetuksen (EY) N:o 2494/95 perusteella annettujen komission asetusten (EY) N:o 1749/96 (9) ja (EY) N:o 2214/96 (10), neuvoston asetuksen (EY) N:o 1687/98 (11), komission asetusten (EY) N:o 2646/98 (12) ja (EY) N:o 1617/1999 (13), neuvoston asetuksen (EY) N:o 2166/1999 (14), komission asetusten (EY) N:o 2601/2000 (15), (EY) N:o 2602/2000 (16), (EY) N:o 1920/2001 (17), (EY) N:o 1921/2001 (18) ja (EY) N:o 1708/2005 (19), neuvoston asetuksen (EY) N:o 701/2006 (20), komission asetusten (EY) N:o 330/2009 (21), (EU) N:o 1114/2010 (22) ja (EU) N:o 93/2013 (23) asiaan kuuluvat säännökset ja vähennettävä täytäntöönpanosäädösten kokonaismäärää siinä määrin kuin on asianmukaista. Asetuksen (EY) N:o 2494/95 perusteella annetut asetukset pysyvät voimassa siirtymäkauden ajan. Tämä siirtymäkausi päättyy tämän asetuksen 3 artiklan 6, 9 ja 10 kohdassa, 4 artiklan 4 kohdassa, 5 artiklan 6 kohdassa ja 7 artiklan 6 kohdassa tarkoitettujen täytäntöönpanosäädösten soveltamispäivänä, joka on kaikille mainituille täytäntöönpanosäädöksille sama päivä.

    13 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan ensimmäisen kerran tammikuuta 2017 koskeviin tietoihin.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Strasbourgissa 11 päivänä toukokuuta 2016.

    Euroopan parlamentin puolesta

    Puhemies

    M. SCHULZ

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    J. A. HENNIS-PLASSCHAERT


    (1)  EUVL C 175, 29.5.2015, s. 2.

    (2)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 8. maaliskuuta 2016 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 21. huhtikuuta 2016.

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1176/2011, annettu 16 päivänä marraskuuta 2011, makrotalouden epätasapainon ennalta ehkäisemisestä ja korjaamisesta (EUVL L 306, 23.11.2011, s. 25).

    (4)  Neuvoston asetus (EY) N:o 2494/95, annettu 23 päivänä lokakuuta 1995, yhdenmukaistetuista kuluttajahintaindekseistä (EYVL L 257, 27.10.1995, s. 1).

    (5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 223/2009, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2009, Euroopan tilastoista sekä salassapidettävien tilastotietojen luovuttamisesta Euroopan yhteisöjen tilastotoimistolle annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1101/2008, yhteisön tilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 322/97 ja Euroopan yhteisöjen tilasto-ohjelmakomitean perustamisesta tehdyn neuvoston päätöksen 89/382/ETY, Euratom kumoamisesta (EUVL L 87, 31.3.2009, s. 164).

    (6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).

    (7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 549/2013, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmästä Euroopan unionissa (EUVL L 174, 26.6.2013, s. 1).

    (8)  Neuvoston asetus (ETY) N:o 696/93, annettu 15 päivänä maaliskuuta 1993, tilastoyksiköistä yhteisön tuotantojärjestelmän havainnointia ja analyysia varten (EYVL L 76, 30.3.1993, s. 1).

    (9)  Komission asetus (EY) N:o 1749/96, annettu 9 päivänä syyskuuta 1996, yhdenmukaistetuista kuluttajahintaindekseistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 toimeenpanon alkutoimenpiteistä (EYVL L 229, 10.9.1996, s. 3).

    (10)  Komission asetus (EY) N:o 2214/96, annettu 20 päivänä marraskuuta 1996, yhdenmukaistetuista kuluttajahintaindekseistä: YKHI:en alaindeksien ilmoittaminen ja levittäminen (EYVL L 296, 21.11.1996, s. 8).

    (11)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1687/98, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, komission asetuksen (EY) N:o 1749/96 muuttamisesta yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin tavaroiden ja palvelujen kattavuuden osalta (EYVL L 214, 31.7.1998, s. 12).

    (12)  Komission asetus (EY) N:o 2646/98, annettu 9 päivänä joulukuuta 1998, neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 täytäntöönpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin tariffien käsittelyyn liittyvien vähimmäisstandardien osalta (EYVL L 335, 10.12.1998, s. 30).

    (13)  Komission asetus (EY) N:o 1617/1999, annettu 23 päivänä heinäkuuta 1999, neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 yksityiskohtaisista täytäntöönpanosäännöistä yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä suoritettavan vakuutuksen käsittelyn vähimmäisvaatimusten osalta ja asetuksen (EY) N:o 2214/96 muuttamisesta (EYVL L 192, 24.7.1999, s. 9).

    (14)  Neuvoston asetus (EY) N:o 2166/1999, annettu 8 päivänä lokakuuta 1999, asetuksen (EY) N:o 2494/95 täytäntöönpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä terveyden, koulutuksen ja sosiaalisen suojelun alaan kuuluvien tuotteiden yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä suoritettavan käsittelyn vähimmäisvaatimusten osalta (EYVL L 266, 14.10.1999, s. 1).

    (15)  Komission asetus (EY) N:o 2601/2000, annettu 17 päivänä marraskuuta 2000, neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä ostajan hintojen yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin sisällyttämisen ajankohdan osalta (EYVL L 300, 29.11.2000, s. 14).

    (16)  Komission asetus (EY) N:o 2602/2000, annettu 17 päivänä marraskuuta 2000, neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä suoritettavan hinnanalennusten käsittelyn vähimmäisvaatimusten osalta (EYVL L 300, 29.11.2000, s. 16).

    (17)  Komission asetus (EY) N:o 1920/2001, annettu 28 päivänä syyskuuta 2001, neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 täytäntöönpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä prosentuaalisten palvelumaksujen käsittelyn vähimmäisvaatimusten osalta yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ja asetuksen (EY) N:o 2214/96 muuttamisesta (EYVL L 261, 29.9.2001, s. 46).

    (18)  Komission asetus (EY) N:o 1921/2001, annettu 28 päivänä syyskuuta 2001, neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 täytäntöönpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä yhdenmukaistettujen kuluttajahintaindeksien tarkistusta koskevien vähimmäisvaatimusten osalta ja asetuksen (EY) N:o 2602/2000 muuttamisesta (EYVL L 261, 29.9.2001, s. 49).

    (19)  Komission asetus (EY) N:o 1708/2005, annettu 19 päivänä lokakuuta 2005, yksityiskohtaisten sääntöjen vahvistamisesta neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 täytäntöönpanemiseksi yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin yhteisen indeksin viitejakson osalta ja asetuksen (EY) N:o 2214/96 muuttamisesta (EUVL L 274, 20.10.2005, s. 9).

    (20)  Neuvoston asetus (EY) N:o 701/2006, annettu 25 päivänä huhtikuuta 2006, asetuksen (EY) N:o 2494/95 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä yhdenmukaistettujen kuluttajahintaindeksien hintatietojen keruun ajallisen kattavuuden osalta (EUVL L 122, 9.5.2006, s. 3).

    (21)  Komission asetus (EY) N:o 330/2009, annettu 22 päivänä huhtikuuta 2009, neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä kausituotteiden käsittelyä yhdenmukaistetuissa kuluttajahintaindekseissä koskevien vähimmäisvaatimusten osalta (EUVL L 103, 23.4.2009, s. 6).

    (22)  Komission asetus (EU) N:o 1114/2010, annettu 1 päivänä joulukuuta 2010, neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä yhdenmukaistettujen kuluttajahintaindeksien (YKHI) painotusten laadun vähimmäisvaatimusten osalta ja komission asetuksen (EY) N:o 2454/97 kumoamisesta (EUVL L 316, 2.12.2010, s. 4).

    (23)  Komission asetus (EU) N:o 93/2013, annettu 1 päivänä helmikuuta 2013, yhdenmukaistetuista kuluttajahintaindekseistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä omistusasumisen hintaindeksien laatimisen osalta (EUVL L 33, 2.2.2013, s. 14).


    LIITE I

    EUROOPPALAINEN YKSILÖLLISEN KULUTUKSEN KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAINEN LUOKITUS (ECOICOP)

    01

    ELINTARVIKKEET JA ALKOHOLITTOMAT JUOMAT

    01.1

    Elintarvikkeet

    01.1.1

    Viljatuotteet ja leipä

    01.1.1.1

    Riisi

    01.1.1.2

    Jauhot ja muut viljat

    01.1.1.3

    Leipä

    01.1.1.4

    Muut leipomotuotteet

    01.1.1.5

    Pizzat ja suolaiset piirakat

    01.1.1.6

    Pastatuotteet ja kuskus

    01.1.1.7

    Aamiaisviljatuotteet

    01.1.1.8

    Muut viljatuotteet

    01.1.2

    Liha

    01.1.2.1

    Naudan- ja vasikanliha

    01.1.2.2

    Sianliha

    01.1.2.3

    Lampaan- ja vuohenliha

    01.1.2.4

    Siipikarjan liha

    01.1.2.5

    Muu liha

    01.1.2.6

    Syötävät sisäelimet

    01.1.2.7

    Kuivattu, suolattu tai savustettu liha

    01.1.2.8

    Muut lihavalmisteet

    01.1.3

    Kala ja äyriäiset

    01.1.3.1

    Tuore tai jäähdytetty kala

    01.1.3.2

    Pakastettu kala

    01.1.3.3

    Tuoreet tai jäähdytetyt äyriäiset

    01.1.3.4

    Pakastetut äyriäiset

    01.1.3.5

    Kuivattu, savustettu tai suolattu kala ja äyriäiset

    01.1.3.6

    Muut säilötyt tai käsitellyt kala- ja äyriäisvalmisteet

    01.1.4

    Maitotuotteet, juusto ja kananmunat

    01.1.4.1

    Tuore täysmaito

    01.1.4.2

    Tuore vähärasvainen maito

    01.1.4.3

    Säilötty maito

    01.1.4.4

    Jogurtti

    01.1.4.5

    Juusto ja juustoaine

    01.1.4.6

    Muut maitotuotteet

    01.1.4.7

    Munat

    01.1.5

    Öljyt ja rasvat

    01.1.5.1

    Voi

    01.1.5.2

    Margariini ja muut kasvisrasvat

    01.1.5.3

    Oliiviöljy

    01.1.5.4

    Muut ruokaöljyt

    01.1.5.5

    Muut syötävät eläinrasvat

    01.1.6

    Hedelmät ja marjat

    01.1.6.1

    Tuoreet tai jäähdytetyt hedelmät ja marjat

    01.1.6.2

    Pakastetut hedelmät ja marjat

    01.1.6.3

    Kuivatut hedelmät, marjat ja pähkinät

    01.1.6.4

    Säilötyt hedelmät ja marjat ja hedelmä- ja marjapohjaiset tuotteet

    01.1.7

    Vihannekset

    01.1.7.1

    Tuoreet tai jäähdytetyt vihannekset, muut kuin perunat ja muut mukulakasvit

    01.1.7.2

    Pakastetut vihannekset, muut kuin perunat ja muut mukulakasvit

    01.1.7.3

    Kuivatut vihannekset, muut säilötyt tai käsitellyt vihannekset

    01.1.7.4

    Perunat

    01.1.7.5

    Perunalastut ja -snacksit

    01.1.7.6

    Muut mukulakasvit ja mukulakasvivalmisteet

    01.1.8

    Sokeri, hillot, hunaja, suklaa ja makeiset

    01.1.8.1

    Sokeri

    01.1.8.2

    Hillot, marmeladit ja hunaja

    01.1.8.3

    Suklaa

    01.1.8.4

    Makeistuotteet

    01.1.8.5

    Mehujäät ja jäätelöt

    01.1.8.6

    Keinotekoiset makeutusaineet

    01.1.9

    Ruokavalmisteet, muualle luokittelemattomat

    01.1.9.1

    Kastikkeet ja mausteet

    01.1.9.2

    Suola, mausteet ja mausteyrtit

    01.1.9.3

    Vauvanruoat

    01.1.9.4

    Valmisruoat

    01.1.9.9

    Muut ruokavalmisteet, muualle luokittelemattomat

    01.2

    Alkoholittomat juomat

    01.2.1

    Kahvi, tee ja kaakao

    01.2.1.1

    Kahvi

    01.2.1.2

    Tee

    01.2.1.3

    Kaakao ja kaakaojauhe

    01.2.2

    Kivennäisvedet, virvoitusjuomat, hedelmä- ja vihannesmehut

    01.2.2.1

    Kivennäis- tai lähdevedet

    01.2.2.2

    Virvoitusjuomat

    01.2.2.3

    Hedelmä-, marja- ja vihannesmehut

    02

    ALKOHOLIJUOMAT, TUPAKKA JA NARKOOTTISET AINEET

    02.1

    Alkoholijuomat

    02.1.1

    Väkevät alkoholijuomat

    02.1.1.1

    Väkevät alkoholijuomat ja liköörit

    02.1.1.2

    Alkoholipitoiset virvoitusjuomat

    02.1.2

    Viini

    02.1.2.1

    Rypäleviinit

    02.1.2.2

    Hedelmä- ja marjaviinit

    02.1.2.3

    Väkevät viinit

    02.1.2.4

    Viinipohjaiset juomat

    02.1.3

    Olut

    02.1.3.1

    Lager-oluet

    02.1.3.2

    Muut alkoholia sisältävät oluet

    02.1.3.3

    Vähäalkoholiset ja alkoholittomat oluet

    02.1.3.4

    Olutpohjaiset juomat

    02.2

    Tupakka

    02.2.0

    Tupakka

    02.2.0.1

    Savukkeet

    02.2.0.2

    Sikarit

    02.2.0.3

    Muut tupakkatuotteet

    02.3

    Huumausaineet

    02.3.0

    Huumausaineet

    02.3.0.0

    Huumausaineet

    03

    VAATETUS JA JALKINEET

    03.1

    Vaatetus

    03.1.1

    Kankaat

    03.1.1.0

    Kankaat

    03.1.2

    Vaatteet

    03.1.2.1

    Miesten vaatteet

    03.1.2.2

    Naisten vaatteet

    03.1.2.3

    Vauvojen (0–2-vuotiaat) ja lasten (3–13-vuotiaat) vaatteet

    03.1.3

    Muut asusteet ja vaatetustarvikkeet

    03.1.3.1

    Muut asusteet

    03.1.3.2

    Vaatetustarvikkeet

    03.1.4

    Vaatteiden pesu, korjaus ja vuokraus

    03.1.4.1

    Vaatteiden pesu

    03.1.4.2

    Vaatteiden korjaus ja vuokraus

    03.2

    Jalkineet

    03.2.1

    Kengät ja muut jalkineet

    03.2.1.1

    Miesten jalkineet

    03.2.1.2

    Naisten jalkineet

    03.2.1.3

    Vauvojen ja lasten jalkineet

    03.2.2

    Jalkineiden korjaus ja vuokraus

    03.2.2.0

    Jalkineiden korjaus ja vuokraus

    04

    ASUMINEN, VESI, SÄHKÖ, KAASU JA MUUT POLTTOANEET

    04.1

    Todelliset asumisvuokrat

    04.1.1

    Vuokralaisten maksamat todelliset asumisvuokrat

    04.1.1.0

    Vuokralaisten maksamat todelliset asumisvuokrat

    04.1.2

    Muut todelliset asumisvuokrat

    04.1.2.1

    Vuokralaisten toissijaisista asunnoista maksamat todelliset asumisvuokrat

    04.1.2.2

    Vuokralaisten maksamat autotallivuokrat ja muut vuokrat

    04.2

    Laskennalliset asumisvuokrat

    04.2.1

    Omistusasujien laskennalliset vuokrat

    04.2.1.0

    Omistusasujien laskennalliset vuokrat

    04.2.2

    Muut laskennalliset vuokrat

    04.2.2.0

    Muut laskennalliset vuokrat

    04.3

    Asunnon huolto ja korjaus

    04.3.1

    Asunnon huoltoon ja korjaukseen liittyvät materiaalit

    04.3.1.0

    Asunnon huoltoon ja korjaukseen liittyvät materiaalit

    04.3.2

    Asunnon huoltoon ja korjaukseen liittyvät palvelut

    04.3.2.1

    Putkimiehen palvelut

    04.3.2.2

    Sähkömiehen palvelut

    04.3.2.3

    Lämmityslaitteiden huoltopalvelut

    04.3.2.4

    Maalarin palvelut

    04.3.2.5

    Puusepän palvelut

    04.3.2.9

    Muut asunnon huoltoon ja korjaukseen liittyvät palvelut

    04.4

    Vesi ja sekalaiset asumiseen liittyvät palvelut

    04.4.1

    Vesi

    04.4.1.0

    Vesi

    04.4.2

    Jätteiden keruu

    04.4.2.0

    Jätteiden keruu

    04.4.3

    Jätevesi

    04.4.3.0

    Jätevesi

    04.4.4

    Muut asumiseen liittyvät palvelut, muualle luokittelemattomat

    04.4.4.1

    Moniasuntoisten talojen kunnossapitomaksut

    04.4.4.2

    Turvallisuuspalvelut

    04.4.4.9

    Muut asuntoon liittyvät palvelut

    04.5

    Sähkö, kaasu ja muut polttoaineet

    04.5.1

    Sähkö

    04.5.1.0

    Sähkö

    04.5.2

    Kaasu

    04.5.2.1

    Maakaasu ja kaupunkikaasu

    04.5.2.2

    Nestemäiset hiilivedyt (butaani, propaani yms.)

    04.5.3

    Nestemäiset polttoaineet

    04.5.3.0

    Nestemäiset polttoaineet

    04.5.4

    Kiinteät polttoaineet

    04.5.4.1

    Hiili

    04.5.4.9

    Muut kiinteät polttoaineet

    04.5.5

    Lämpöenergia

    04.5.5.0

    Lämpöenergia

    05

    KALUSTEET, KOTITALOUSKONEET JA YLEINEN KODINHOITO

    05.1

    Huonekalut ja kalusteet, matot ja muut lattianpäällysteet

    05.1.1

    Huonekalut ja kalusteet

    05.1.1.1

    Kodin kalusteet

    05.1.1.2

    Puutarhakalusteet

    05.1.1.3

    Valaisimet

    05.1.1.9

    Muut huonekalut ja kalusteet

    05.1.2

    Matot ja muut lattianpäällysteet

    05.1.2.1

    Matot

    05.1.2.2

    Muut lattianpäällysteet

    05.1.2.3

    Kokolattiamattojen ja lattianpäällysteiden asennuspalvelut

    05.1.3

    Huonekalujen, kalusteiden ja lattianpäällysteiden korjaus

    05.1.3.0

    Huonekalujen, kalusteiden ja lattianpäällysteiden korjaus

    05.2

    Kodintekstiilit

    05.2.0

    Kodintekstiilit

    05.2.0.1

    Sisustuskankaat ja verhot

    05.2.0.2

    Vuodevaatteet

    05.2.0.3

    Pöytäliinat ja pyyhkeet

    05.2.0.4

    Kodintekstiilien korjaus

    05.2.0.9

    Muut kodintekstiilit

    05.3

    Kodinkoneet

    05.3.1

    Sähkökäyttöiset ja muut kuin sähkökäyttöiset suuret kodinkoneet

    05.3.1.1

    Jääkaapit, pakastimet ja jääkaappipakastimet

    05.3.1.2

    Pesukoneet, kuivausrummut ja astianpesukoneet

    05.3.1.3

    Liedet

    05.3.1.4

    Lämmittimet, ilmastointilaitteet

    05.3.1.5

    Puhdistuslaitteet

    05.3.1.9

    Muut suuret kodinkoneet

    05.3.2

    Kodin sähkökäyttöiset pienkoneet

    05.3.2.1

    Keittiön yleiskoneet

    05.3.2.2

    Kahvinkeittimet, teenkeittimet ja muut vastaavat laitteet

    05.3.2.3

    Silitysraudat

    05.3.2.4

    Leivänpaahtimet ja grillit

    05.3.2.9

    Muut pienet sähkökäyttöiset kodinkoneet

    05.3.3

    Kodinkoneiden korjaus

    05.3.3.0

    Kodinkoneiden korjaus

    05.4

    Lasitavarat, astiat ja kotitaloustarvikkeet

    05.4.0

    Lasitavarat, astiat ja kotitaloustarvikkeet

    05.4.0.1

    Lasi-, kristalli-, keramiikka- ja posliinitavarat

    05.4.0.2

    Ruokailuvälineet

    05.4.0.3

    Muut kuin sähkökäyttöiset keittiötarvikkeet

    05.4.0.4

    Lasitavaroiden, astioiden ja taloustavaroiden korjaus

    05.5

    Kodin ja puutarhan työkalut ja laitteet

    05.5.1

    Suuret työkalut ja laitteet

    05.5.1.1

    Moottorikäyttöiset suuret työkalut ja laitteet

    05.5.1.2

    Suurten työkalujen ja laitteiden korjaus, leasing ja vuokraus

    05.5.2

    Pienet työkalut ja erilaiset lisävarusteet

    05.5.2.1

    Muut kuin moottorikäyttöiset pienet työkalut

    05.5.2.2

    Sekalaiset pienten työkalujen lisävarusteet

    05.5.2.3

    Muiden kuin moottorikäyttöisten pienten työkalujen ja erilaisten lisävarusteiden korjaus

    05.6

    Taloudenhoitoon liittyvät tavarat ja palvelut

    05.6.1

    Kodin kulutustavarat

    05.6.1.1

    Siivous- ja puhdistustuotteet

    05.6.1.2

    Muut pienet kodin kulutustavarat

    05.6.2

    Kodin- ja taloudenhoitopalvelut

    05.6.2.1

    Palkattujen henkilöiden kodinhoitopalvelut

    05.6.2.2

    Siivouspalvelut

    05.6.2.3

    Huonekalujen ja kalusteiden vuokraus

    05.6.2.9

    Muut kotitalouspalvelut

    06

    TERVEYS

    06.1

    Lääkevalmisteet, hoitolaitteet ja -tarvikkeet

    06.1.1

    Farmaseuttiset tuotteet

    06.1.1.0

    Farmaseuttiset tuotteet

    06.1.2

    Muut lääkevalmisteet

    06.1.2.1

    Raskaustestit ja mekaaniset ehkäisyvälineet

    06.1.2.9

    Muut lääkevalmisteet, muualle luokittelemattomat

    06.1.3

    Hoitolaitteet ja -välineet

    06.1.3.1

    Silmälasit ja piilolinssit

    06.1.3.2

    Kuulolaitteet

    06.1.3.3

    Hoitolaitteiden ja -tarvikkeiden korjaus

    06.1.3.9

    Muut hoitolaitteet ja -välineet

    06.2

    Avohoitopalvelut

    06.2.1

    Sairaanhoitopalvelut

    06.2.1.1

    Yleislääkärien vastaanotto

    06.2.1.2

    Erikoislääkärien vastaanotto

    06.2.2

    Hammashoito

    06.2.2.0

    Hammashoito

    06.2.3

    Avustavat hoitopalvelut

    06.2.3.1

    Lääketieteellisten laboratorioiden ja röntgenkuvauskeskusten palvelut

    06.2.3.2

    Lämpökylvyt, kuntoutus, sairaankuljetuspalvelut ja hoitolaitteiden vuokraus

    06.2.3.9

    Muut avustavan hoitohenkilöstön palvelut

    06.3

    Sairaalapalvelut

    06.3.0

    Sairaalapalvelut

    06.3.0.0

    Sairaalapalvelut

    07

    LIIKENNE

    07.1

    Ajoneuvojen hankinta

    07.1.1

    Autot

    07.1.1.1

    Uudet autot

    07.1.1.2

    Käytetyt autot

    07.1.2

    Moottoripyörät

    07.1.2.0

    Moottoripyörät

    07.1.3

    Polkupyörät

    07.1.3.0

    Polkupyörät

    07.1.4

    Eläinvetoiset ajoneuvot

    07.1.4.0

    Eläinvetoiset ajoneuvot

    07.2

    Yksityisajoneuvojen käyttö

    07.2.1

    Yksityisajoneuvojen varaosat ja lisävarusteet

    07.2.1.1

    Renkaat

    07.2.1.2

    Yksityisajoneuvojen varaosat

    07.2.1.3

    Yksityisajoneuvojen lisävarusteet

    07.2.2

    Yksityisajoneuvojen polttoaineet ja voiteluöljyt

    07.2.2.1

    Diesel

    07.2.2.2

    Bensiini

    07.2.2.3

    Muut yksityisajoneuvojen polttoaineet

    07.2.2.4

    Voiteluaineet

    07.2.3

    Yksityisajoneuvojen huolto ja korjaus

    07.2.3.0

    Yksityisajoneuvojen huolto ja korjaus

    07.2.4

    Muut yksityisajoneuvoihin liittyvät palvelut

    07.2.4.1

    Autotallin, pysäköintipaikan ja yksityisajoneuvojen vuokraus

    07.2.4.2

    Käyttömaksut ja pysäköintimaksut

    07.2.4.3

    Ajo-opetus, ajokokeet ja ajokortit sekä auton katsastus

    07.3

    Liikennepalvelut

    07.3.1

    Matkustajien kuljetus rautatieliikenteessä

    07.3.1.1

    Matkustajien kuljetus junalla

    07.3.1.2

    Matkustajien kuljetus maanalaisella ja raitiovaunulla

    07.3.2

    Matkustajien kuljetus tieliikenteessä

    07.3.2.1

    Matkustajien kuljetus linja-autolla

    07.3.2.2

    Matkustajien kuljetus taksilla ja kuljettajalla varustetulla vuokra-autolla

    07.3.3

    Matkustajien kuljetus lentoliikenteessä

    07.3.3.1

    Kotimaan lennot

    07.3.3.2

    Ulkomaan lennot

    07.3.4

    Matkustajien kuljetus meri- ja sisävesiliikenteessä

    07.3.4.1

    Matkustajien kuljetus meriliikenteessä

    07.3.4.2

    Matkustajien kuljetus sisävesiliikenteessä

    07.3.5

    Yhdistetty matkustajaliikenne

    07.3.5.0

    Yhdistetty matkustajaliikenne

    07.3.6

    Muut kuljetuspalvelut

    07.3.6.1

    Köysiradat ja tuolihissit

    07.3.6.2

    Muutto- ja varastointipalvelut

    07.3.6.9

    Muut kuljetuspalvelut, muualle luokittelemattomat

    08

    VIESTINTÄ

    08.1

    Postipalvelut

    08.1.0

    Postipalvelut

    08.1.0.1

    Kirjeiden käsittelypalvelut

    08.1.0.9

    Muut postipalvelut

    08.2

    Puhelin- ja faksilaitteet

    08.2.0

    Puhelin- ja faksilaitteet

    08.2.0.1

    Lankapuhelinlaitteet

    08.2.0.2

    Matkapuhelinlaitteet

    08.2.0.3

    Muut puhelin- ja faksilaitteisiin liittyvät laitteet

    08.2.0.4

    Puhelin- ja faksilaitteiden korjaus

    08.3

    Puhelin- ja faksipalvelut

    08.3.0

    Puhelin- ja faksipalvelut

    08.3.0.1

    Kiinteän puhelinverkon palvelut

    08.3.0.2

    Langattoman puhelinverkon palvelut

    08.3.0.3

    Internetyhteyksien tarjontaan liittyvät palvelut

    08.3.0.4

    Yhdistetyt telepalvelut

    08.3.0.5

    Muut tiedonsiirtopalvelut

    09

    KULTTUURI JA VAPAA-AIKA

    09.1

    Audiovisuaaliset laitteet, valokuvauslaitteet ja tietojenkäsittelylaitteet

    09.1.1

    Äänen ja kuvan vastaanottoon, tallennukseen ja toistoon käytettävät laitteet

    09.1.1.1

    Äänen vastaanottoon, tallennukseen ja toistoon käytettävät laitteet

    09.1.1.2

    Äänen ja kuvan vastaanottoon, tallennukseen ja toistoon käytettävät laitteet

    09.1.1.3

    Kannettavat äänen- ja kuvantoistolaitteet

    09.1.1.9

    Muut äänen ja kuvan vastaanottoon, tallennukseen ja toistoon käytettävät laitteet

    09.1.2

    Valokuvaus- ja elokuvalaitteet ja optiset laitteet

    09.1.2.1

    Kamerat

    09.1.2.2

    Valokuvaus- ja elokuvalaitteiden lisävarusteet

    09.1.2.3

    Optiset laitteet

    09.1.3

    Tietojenkäsittelylaitteet

    09.1.3.1

    Tietokoneet

    09.1.3.2

    Tietojenkäsittelylaitteiden lisävarusteet

    09.1.3.3

    Ohjelmistot

    09.1.3.4

    Laskimet ja muut tietojenkäsittelylaitteet

    09.1.4

    Tallennusvälineet

    09.1.4.1

    Valmiiksi tallennetut tallennusvälineet

    09.1.4.2

    Tallentamattomat tallennusvälineet

    09.1.4.9

    Muut tallennusvälineet

    09.1.5

    Audiovisuaalisten laitteiden, valokuvauslaitteiden ja tietojenkäsittelylaitteiden korjaus

    09.1.5.0

    Audiovisuaalisten laitteiden, valokuvauslaitteiden ja tietojenkäsittelylaitteiden korjaus

    09.2

    Muut kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyvät suuret kestokulutustavarat

    09.2.1

    Suuret ulkokäyttöön tarkoitetut kestokulutustavarat

    09.2.1.1

    Asuntoautot, asuntovaunut ja perävaunut

    09.2.1.2

    Lentokoneet, kevytlentokoneet, purjelentokoneet, riippuliitimet ja kuumailmapallot

    09.2.1.3

    Veneet, perämoottorit ja veneiden varusteet

    09.2.1.4

    Hevoset, ponit ja niihin liittyvät lisävarusteet

    09.2.1.5

    Suuret peli- ja urheiluvälineet

    09.2.2

    Soittimet ja muut sisäkäyttöön tarkoitetut vapaa-ajan kestokulutustavarat

    09.2.2.1

    Soittimet

    09.2.2.2

    Suuret sisäkäyttöön tarkoitetut kestokulutustavarat

    09.2.3

    Kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyvien muiden kestokulutustavaroiden huolto ja korjaus

    09.2.3.0

    Kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyvien muiden kestokulutustavaroiden huolto ja korjaus

    09.3

    Muut vapaa-aikaan liittyvät tarvikkeet ja laitteet, puutarhanhoito ja lemmikkieläimet

    09.3.1

    Pelit, lelut ja harrastusvälineet

    09.3.1.1

    Pelit ja harrastusvälineet

    09.3.1.2

    Lelut ja juhliin liittyvät tavarat

    09.3.2

    Urheilu-, retkeily- ja ulkoiluvälineet

    09.3.2.1

    Urheiluvälineet

    09.3.2.2

    Retkeily- ja ulkoiluvälineet

    09.3.2.3

    Urheilu-, retkeily- ja ulkoiluvälineiden korjaus

    09.3.3

    Puutarhat, kasvit ja kukat

    09.3.3.1

    Puutarhatuotteet

    09.3.3.2

    Kasvit ja kukat

    09.3.4

    Lemmikkieläimet ja niihin liittyvät tuotteet

    09.3.4.1

    Lemmikkieläinten hankinta

    09.3.4.2

    Lemmikkieläintuotteet

    09.3.5

    Eläinlääkintäpalvelut ja muut lemmikkieläinpalvelut

    09.3.5.0

    Eläinlääkintäpalvelut ja muut lemmikkieläinpalvelut

    09.4

    Kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut

    09.4.1

    Vapaa-aikaan ja urheiluun liittyvät palvelut

    09.4.1.1

    Vapaa-aikaan ja urheiluun liittyvät palvelut – seuraaminen

    09.4.1.2

    Vapaa-aikaan ja urheiluun liittyvät palvelut – osallistuminen

    09.4.2

    Kulttuuripalvelut

    09.4.2.1

    Elokuvateatterit, teatterit, konsertit

    09.4.2.2

    Museot, kirjastot, eläintarhat

    09.4.2.3

    Televisio- ja radiolupamaksut, maksulliset lähetykset

    09.4.2.4

    Kulttuuriin liittyvien laitteiden ja varusteiden vuokraus

    09.4.2.5

    Valokuvauspalvelut

    09.4.2.9

    Muut kulttuuripalvelut

    09.4.3

    Rahapelit

    09.4.3.0

    Rahapelit

    09.5

    Sanomalehdet, kirjat ja paperitavarat

    09.5.1

    Kirjat

    09.5.1.1

    Kaunokirjalliset teokset

    09.5.1.2

    Oppikirjat

    09.5.1.3

    Muut kuin kaunokirjalliset teokset

    09.5.1.4

    Sidontapalvelut ja sähköisten kirjojen lataaminen

    09.5.2

    Sanomalehdet ja aikakauslehdet

    09.5.2.1

    Sanomalehdet

    09.5.2.2

    Aikakauslehdet

    09.5.3

    Sekalaiset painotuotteet

    09.5.3.0

    Sekalaiset painotuotteet

    09.5.4

    Paperitavarat ja piirustustarvikkeet

    09.5.4.1

    Paperitavarat

    09.5.4.9

    Muut paperitavarat ja piirustustarvikkeet

    09.6

    Valmismatkat

    09.6.0

    Valmismatkat

    09.6.0.1

    Kotimaan valmismatkat

    09.6.0.2

    Ulkomaan valmismatkat

    10

    KOULUTUS

    10.1

    Esiasteen ja alemman perusasteen koulutus

    10.1.0

    Esiasteen ja alemman perusasteen koulutus

    10.1.0.1

    Esiasteen koulutus (ISCED-97 taso 0)

    10.1.0.2

    Alemman perusasteen koulutus (ISCED-97 taso 1)

    10.2

    Ylemmän perusasteen ja keskiasteen koulutus

    10.2.0

    Ylemmän perusasteen ja keskiasteen koulutus

    10.2.0.0

    Ylemmän perusasteen ja keskiasteen koulutus

    10.3

    Keskiasteen jälkeinen koulutus, joka ei ole korkea-asteen koulutusta

    10.3.0

    Keskiasteen jälkeinen koulutus, joka ei ole korkea-asteen koulutusta

    10.3.0.0

    Keskiasteen jälkeinen koulutus, joka ei ole korkea-asteen koulutusta (ISCED-97 taso 4)

    10.4

    Korkea-asteen koulutus

    10.4.0

    Korkea-asteen koulutus

    10.4.0.0

    Korkea-asteen koulutus

    10.5

    Tasoltaan määrittelemätön koulutus

    10.5.0

    Tasoltaan määrittelemätön koulutus

    10.5.0.0

    Tasoltaan määrittelemätön koulutus

    11

    RAVINTOLAT JA HOTELLIT

    11.1

    Ateriapalvelut

    11.1.1

    Ravintolat, kahvilat ja muut vastaavat

    11.1.1.1

    Ravintolat, kahvilat ja tanssipaikat

    11.1.1.2

    Pikaruokapalvelut ja noutoruokapalvelut

    11.1.2

    Ruokalat

    11.1.2.0

    Ruokalat

    11.2

    Majoituspalvelut

    11.2.0

    Majoituspalvelut

    11.2.0.1

    Hotellit, motellit, majatalot ja vastaavat majoituspalvelut

    11.2.0.2

    Lomakylät, leirintäalueet, nuorisomajat ja vastaavat majoituspalvelut

    11.2.0.3

    Muut majoituspalvelut

    12

    MUUT TAVARAT JA PALVELUT

    12.1

    Henkilökohtainen hygienia ja kauneudenhoito

    12.1.1

    Kampaamot, parturit ja kauneushoitolat

    12.1.1.1

    Miesten ja lasten parturi- ja kampaamopalvelut

    12.1.1.2

    Naisten kampaamopalvelut

    12.1.1.3

    Kauneudenhoitopalvelut

    12.1.2

    Henkilökohtaisen hygienian hoitoon tarkoitetut sähkökäyttöiset laitteet

    12.1.2.1

    Henkilökohtaisen hygienian hoitoon tarkoitetut sähkökäyttöiset laitteet

    12.1.2.2

    Henkilökohtaisen hygienian hoitoon tarkoitettujen sähkökäyttöisten laitteiden korjaus

    12.1.3

    Muut henkilökohtaisen hygienian hoitoon tarkoitetut laitteet ja tuotteet

    12.1.3.1

    Muut kuin sähkökäyttöiset laitteet

    12.1.3.2

    Henkilökohtaisen hygienian hoitoon ja hyvinvointiin tarkoitetut tavarat, kauneudenhoito- ja kosmetiikkatuotteet

    12.2

    Prostituutio

    12.2.0

    Prostituutio

    12.2.0.0

    Prostituutio

    12.3

    Henkilökohtaiset esineet, muualle luokittelemattomat

    12.3.1

    Korut, kellot ja rannekellot

    12.3.1.1

    Korut

    12.3.1.2

    Kellot ja rannekellot

    12.3.1.3

    Korujen, kellojen ja rannekellojen korjaus

    12.3.2

    Muut henkilökohtaiset esineet

    12.3.2.1

    Matkustustarvikkeet

    12.3.2.2

    Vauvantarvikkeet

    12.3.2.3

    Henkilökohtaisten esineiden korjaus

    12.3.2.9

    Muut henkilökohtaiset esineet, muualle luokittelemattomat

    12.4

    Sosiaaliturva

    12.4.0

    Sosiaaliturva

    12.4.0.1

    Lastenhoitopalvelut

    12.4.0.2

    Vanhainkodit ja vammaisten asuntolat

    12.4.0.3

    Kotona asumisen tukipalvelut

    12.4.0.4

    Neuvonta

    12.5

    Vakuutukset

    12.5.1

    Henkivakuutukset

    12.5.1.0

    Henkivakuutukset

    12.5.2

    Asumiseen liittyvät vakuutukset

    12.5.2.0

    Asumiseen liittyvät vakuutukset

    12.5.3

    Terveyteen liittyvät vakuutukset

    12.5.3.1

    Terveyteen liittyvät julkiset vakuutukset

    12.5.3.2

    Terveyteen liittyvät yksityiset vakuutukset

    12.5.4

    Liikenteeseen liittyvät vakuutukset

    12.5.4.1

    Moottoriajoneuvovakuutukset

    12.5.4.2

    Matkavakuutukset

    12.5.5

    Muut vakuutukset

    12.5.5.0

    Muut vakuutukset

    12.6

    Rahoituspalvelut, muualle luokittelemattomat

    12.6.1

    Välilliset rahoituspalvelut (FISIM)

    12.6.1.0

    Välilliset rahoituspalvelut (FISIM)

    12.6.2

    Muut rahoituspalvelut, muualle luokittelemattomat

    12.6.2.1

    Pankkien ja postitoimistojen maksut

    12.6.2.2

    Meklarien, sijoitusneuvojien palkkiot ja palvelumaksut

    12.7

    Muut palvelut, muualle luokittelemattomat

    12.7.0

    Muut palvelut, muualle luokittelemattomat

    12.7.0.1

    Hallinnolliset maksut

    12.7.0.2

    Oikeudelliset palvelut ja kirjanpito

    12.7.0.3

    Hautauspalvelut

    12.7.0.4

    Muut maksut ja palvelut


    LIITE II

    Vastaavuustaulukko

    Asetus (EY) N:o 2494/95

    Tämä asetus

    1 artikla

    1 artikla

    2 artiklan a alakohta

    2 artiklan 6 alakohta

    2 artiklan b alakohta

    2 artiklan c alakohta

    3 artikla

    3 artiklan 3 ja 10 kohta

    4 artikla

    4 artiklan 1, 2 ja 4 kohta

    5 artiklan 1 kohdan b alakohta

    5 artiklan 5 ja 6 kohta

    5 artiklan 3 kohta

    4 artiklan 4 kohta

    6 artikla

    5 artiklan 1 ja 2 kohta

    7 artikla

    5 artiklan 3 kohta

    8 artikla

    6 artiklan 1, 3 ja 4 kohta

    9 artikla

    3 artiklan 1, 2 ja 6 kohta

    10 artikla

    7 artiklan 1 kohta

    11 artikla

    12 artikla

    9 artiklan 2 kohta

    13 artikla

    14 artikla

    11 artikla

    15 artikla

    16 artikla

    13 artikla


    Top