ISSN 1977-0820

Europeiska unionens

officiella tidning

L 202

European flag  

Svensk utgåva

Lagstiftning

65 årgången
2 augusti 2022


Innehållsförteckning

 

II   Icke-lagstiftningsakter

Sida

 

 

FÖRORDNINGAR

 

*

Kommissionens förordning (EU) 2022/1343 av den 29 juli 2022 om ändring av bilagorna II och III till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 vad gäller gränsvärden för acekvinocyl, klorantraniliprol och emamektin i eller på vissa produkter ( 1 )

1

 

*

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2022/1344 av den 1 augusti 2022 om fastställande av de tekniska specifikationerna för datakrav för ämnet IKT-användning och e-handel för referensåret 2023, enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2152 ( 1 )

18

 

*

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2022/1345 av den 1 augusti 2022 om bestämmelser för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller registrering och godkännande av anläggningar för djurhållning med landlevande djur och anläggningar för insamling, produktion, bearbetning eller lagring av avelsmaterial ( 1 )

27

 

*

Kommissionens förordning (EU) 2022/1346 av den 1 augusti 2022 om ändring av bilagorna II och III till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 vad gäller gränsvärden för 1,4-dimetylnaftalen, 8-hydroxikinolin, pinoxaden och valifenalat i eller på vissa produkter ( 1 )

31

 

 

BESLUT

 

*

Rådets beslut (EU) 2022/1347 av den 18 juli 2022 om utnämning av en suppleant i Regionkommittén på förslag av Förbundsrepubliken Tyskland

53

 

*

Rådets beslut (EU) 2022/1348 av den 18 juli 2022 om utnämning av två ledamöter och två suppleanter i Regionkommittén på förslag av Förbundsrepubliken Tyskland

54

 

*

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/1349 av den 26 juli 2022 om godtagande av en begäran som Rumänien lämnat in i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/797 om att punkt 7.4.2.1 i bilagan till förordning (EU) 2016/919 inte ska tillämpas på tjugo fordon av typ LEMA [delgivet med nr C(2022) 5152]

56

 

 

Rättelser

 

*

Rättelse till rådets förordning (EU) 2022/576 av den 8 april 2022 om ändring av förordning (EU) nr 833/2014 om restriktiva åtgärder mot bakgrund av Rysslands åtgärder som destabiliserar situationen i Ukraina ( EUT L 111, 8.4.2022 )

58

 


 

(1)   Text av betydelse för EES.

SV

De rättsakter vilkas titlar är tryckta med fin stil är sådana rättsakter som har avseende på den löpande handläggningen av jordbrukspolitiska frågor. De har normalt en begränsad giltighetstid.

Beträffande alla övriga rättsakter gäller att titlarna är tryckta med fetstil och föregås av en asterisk.


II Icke-lagstiftningsakter

FÖRORDNINGAR

2.8.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 202/1


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2022/1343

av den 29 juli 2022

om ändring av bilagorna II och III till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 vad gäller gränsvärden för acekvinocyl, klorantraniliprol och emamektin i eller på vissa produkter

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 av den 23 februari 2005 om gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i eller på livsmedel och foder av vegetabiliskt och animaliskt ursprung och om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG (1), särskilt artiklarna 14.1 a och 49.2, och

av följande skäl:

(1)

Gränsvärden har fastställts för acekvinocyl, klorantraniliprol och emamektin i del A i bilaga III till förordning (EG) nr 396/2005.

(2)

När det gäller acekvinocyl har Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (livsmedelsmyndigheten) lämnat ett motiverat yttrande om de befintliga gränsvärdena i enlighet med artikel 12.1 i förordning (EG) nr 396/2005 (2). När det gäller vissa produkter rekommenderade livsmedelsmyndigheten att de befintliga gränsvärdena skulle höjas eller bibehållas. Gränsvärdena när det gäller dessa produkter bör fastställas i bilaga II till förordning (EG) nr 396/2005 på den befintliga nivån eller den nivå som livsmedelsmyndigheten angett. Livsmedelsmyndigheten konstaterade också att det saknades vissa uppgifter om gränsvärdena när det gäller grapefrukter, apelsiner, citroner, limefrukter, mandariner, hasselnötter, äpplen, päron, kvitten, mispel, japansk mispel, bordsdruvor och druvor för vinframställning, tomater, auberginer/äggplantor, humle, svin (muskel, fett, lever och njure), nötkreatur (muskel, fett, lever, njure och mjölk), hästdjur (muskel, fett, lever, njure och mjölk), och att detta måste utredas ytterligare av riskhanterare. Eftersom konsumenterna inte löper någon risk bör gränsvärdena när det gäller dessa produkter fastställas i bilaga II till förordning (EG) nr 396/2005 på den befintliga nivån eller den nivå som livsmedelsmyndigheten angett. Dessa gränsvärden kommer att ses över med beaktande av de uppgifter som är tillgängliga senast två år efter det att den här förordningen har offentliggjorts.

(3)

När det gäller klorantraniliprol har livsmedelsmyndigheten lämnat ett motiverat yttrande om de befintliga gränsvärdena i enlighet med artikel 12.1 i förordning (EG) nr 396/2005 (3). Livsmedelsmyndigheten rekommenderade en sänkning av gränsvärdena när det gäller mandlar, paranötter, cashewnötter, kastanjer, kokosnötter, hasselnötter, macadamianötter, pekannötter, pinjenötter, pistaschmandlar, valnötter, äpplen, päron, kvitten, mispel, japansk mispel, sockermajs, blomkål, stjälkselleri/blekselleri, kaffebönor och muskel (svin, nötkreatur, får, get och hästdjur). När det gäller övriga produkter rekommenderade den att de befintliga gränsvärdena skulle höjas eller bibehållas. Gränsvärdena när det gäller dessa produkter bör fastställas i bilaga II till förordning (EG) nr 396/2005 på den befintliga nivån eller den nivå som livsmedelsmyndigheten angett. När det gäller grönkål rekommenderade livsmedelsmyndigheten att det befintliga gränsvärdet på 20 mg/kg skulle bibehållas. Medlemsstaterna begärde emellertid att gränsvärdet när det gäller grönkål skulle höjas till 40 mg/kg, vilket är Codex-gränsvärdet (CXL-värdet) när det gäller blad av rädisa, eftersom blad av rädisa för närvarande ingår i del B i bilaga II till förordning (EG) nr 396/2005 i undergruppen ”Grönkål”. När CXL-värdet när det gäller blad av rädisa infördes i unionslagstiftningen 2015 nämndes blad av rädisa inte uttryckligen. De ansågs därför höra till undergruppen ”Späda bladgrödor/’babyleaf (inklusive Brassica-arter)” och inte till undergruppen ”Grönkål”. Medlemsstaterna begärde att den nuvarande klassificeringen skulle följas. Livsmedelsmyndigheten konstaterade dessutom att det saknades vissa uppgifter om gränsvärdena när det gäller paprikor, meloner, vattenmeloner, vinrankeblad och liknande arter, jordnötter, solrosfrö och rapsfrö, och att detta måste utredas ytterligare av riskhanterare. Eftersom konsumenterna inte löper någon risk bör gränsvärdena när det gäller dessa produkter fastställas i bilaga II till förordning (EG) nr 396/2005 på den befintliga nivån eller den nivå som livsmedelsmyndigheten angett. Dessa gränsvärden kommer att ses över med beaktande av de uppgifter som är tillgängliga senast två år efter det att den här förordningen har offentliggjorts.

(4)

När det gäller emamektin har livsmedelsmyndigheten lämnat ett motiverat yttrande om de befintliga gränsvärdena i enlighet med artikel 12.1 i förordning (EG) nr 396/2005 (4). Livsmedelsmyndigheten föreslog en ändring av definitionen av resthalt för emamektin B1a och dess salter, uttryckt som emamektin B1a (fri bas). Den rekommenderade en sänkning av gränsvärdena när det gäller plommon, potatis, slanggurkor, druvgurkor, zucchini/squash, meloner, vattenmeloner, broccoli, blomkål, brysselkål, huvudkål, vårklynne/vintersallat/vårsallat/mâche(sallat)/fältsallat, sallat, smörgåskrasse och andra groddar och skott, vinterkrasse/vårgyllen, rucola/rucolasallat/senapskål, sareptasenap/salladssenap, späda bladgrödor/”babyleaf” (inklusive Brassica-arter), körvel, gräslök, bladselleri/snittselleri, persilja, salvia, rosmarin, timjan, basilika och ätliga blommor, lagerblad, dragon, ärter (utan balja) och kronärtskockor. När det gäller övriga produkter rekommenderade livsmedelsmyndigheten att de befintliga gränsvärdena skulle höjas eller bibehållas. Gränsvärdena när det gäller dessa produkter bör fastställas i bilaga II till förordning (EG) nr 396/2005 på den befintliga nivån eller den nivå som livsmedelsmyndigheten angett. Livsmedelsmyndigheten konstaterade dessutom att det saknades vissa uppgifter om gränsvärdena när det gäller apelsiner, citroner, mandariner, bordsdruvor och druvor för vinframställning, pumpor, escarole/escarolesallat, bomullsfrö, svin (muskel, fett, lever och njure), nötkreatur (muskel, fett, lever och njure), får (muskel, fett, lever och njure), get (muskel, fett, lever och njure), hästdjur (muskel, fett, lever och njure), andra hägnade landlevande djur (muskel, fett, lever och njure) och mjölk (nötkreatur, får, get och häst), och att detta måste utredas ytterligare av riskhanterare. Eftersom konsumenterna inte löper någon risk bör gränsvärdena när det gäller dessa produkter fastställas i bilaga II till förordning (EG) nr 396/2005 på den befintliga nivån eller den nivå som livsmedelsmyndigheten angett. Dessa gränsvärden kommer att ses över med beaktande av de uppgifter som är tillgängliga senast två år efter det att den här förordningen har offentliggjorts. Livsmedelsmyndigheten konstaterade också att det saknades vissa uppgifter om gränsvärdet när det gäller aprikoser. En ansökan i enlighet med artikel 6.1 i förordning (EG) nr 396/2005 om en ändring av de befintliga gränsvärdena har bland annat även lämnats in för aprikoser. I sitt yttrande (5) konstaterade livsmedelsmyndigheten att alla krav på de inlämnade uppgifternas fullständighet var uppfyllda och att den ändring av gränsvärdet när det gäller aprikoser som sökanden begärt var godtagbar. Denna ändring har behandlats i kommissionens förordning (EU) 2022/476 (6) och därför är ytterligare uppgifter när det gäller aprikoser inte nödvändiga.

(5)

De befintliga CXL-värdena beaktades i livsmedelsmyndighetens motiverade yttranden. CXL-värden som är säkra för konsumenterna i unionen beaktades vid fastställandet av gränsvärdena.

(6)

När det gäller produkter för vilka användningen av det berörda växtskyddsmedlet inte är godkänd i unionen och för vilka vare sig importtoleranser eller CXL-värden har fastställts bör gränsvärdena fastställas till den specifika bestämningsgränsen eller till standardgränsvärdet enligt artikel 18.1 b i förordning (EG) nr 396/2005.

(7)

Kommissionen har rådfrågat Europeiska unionens referenslaboratorier för bekämpningsmedelsrester om behovet av att anpassa vissa bestämningsgränser. För flera ämnen fann laboratorierna att det på grund av den tekniska utvecklingen behöver fastställas specifika bestämningsgränser när det gäller vissa produkter.

(8)

På grundval av livsmedelsmyndighetens motiverade yttranden och med hänsyn till faktorer av relevans för ärendet i fråga konstateras att de aktuella ändringarna av gränsvärdena uppfyller kraven i artikel 14.2 i förordning (EG) nr 396/2005.

(9)

Unionens handelspartner har inom ramen för Världshandelsorganisationen (WTO) tillfrågats om de nya gränsvärdena, och deras synpunkter har beaktats.

(10)

Förordning (EG) nr 396/2005 bör därför ändras i enlighet med detta.

(11)

För att möjliggöra normal saluföring, bearbetning och konsumtion av produkter bör det i denna förordning föreskrivas övergångsåtgärder för produkter som framställts före ändringen av gränsvärdena och för vilka det finns uppgifter som visar att en hög konsumentskyddsnivå upprätthålls.

(12)

Innan de ändrade gränsvärdena blir tillämpliga bör medlemsstater, tredjeländer och livsmedelsföretagare ges en rimlig tidsperiod för att anpassa sig till de nya krav som följer av ändringen av gränsvärdena.

(13)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Bilagorna II och III till förordning (EG) nr 396/2005 ska ändras i enlighet med bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

Förordning (EG) nr 396/2005 i dess lydelse före ändringarna enligt den här förordningen ska fortsätta att gälla för produkter som framställts i unionen eller importerats till unionen före den 22 februari 2023.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 22 februari 2023.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 29 juli 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 070, 16.3.2005, s. 1.

(2)  ”Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for acequinocyl according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005”, EFSA Journal, 18(2020):1, artikelnr 5983.

(3)  ”Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for chlorantraniliprole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005”, EFSA Journal, 18(2020):9, artikelnr 6235.

(4)  ”Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for emamectin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005”, EFSA Journal, vol. 17(2019):8, artikelnr 5803.

(5)  ”Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for emamectin in various crops”, EFSA Journal, vol. 19(2021):8, artikelnr 6824.

(6)  Kommissionens förordning (EU) 2022/476 av den 24 mars 2022 om ändring av bilagorna II, III och IV till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 vad gäller gränsvärden för ättiksyra, azoxistrobin, bensovindiflupyr, cyantraniliprol, cyflufenamid, emamektin, flutolanil, kalciumpolysulfid, maltodextrin och prokinazid i eller på vissa produkter (EUT L 98, 25.3.2022, s. 9).


BILAGA

Bilagorna II och III till förordning (EG) nr 396/2005 ska ändras på följande sätt:

1.

I bilaga II ska följande kolumner för acekvinocyl, klorantraniliprol och emamektin läggas till:

”Bekämpningsmedelsrester och gränsvärden (mg/kg)

Kod

Grupper och exempel på enskilda produkter som omfattas av gränsvärdena  (1)

Acekvinocyl (F)

Klorantraniliprol (F)

Emamektin B1a och dess salter, uttryckt som emamektin B1a (fri bas) (R) (F)

0100000

FRUKTER, FÄRSKA ELLER FRYSTA; TRÄDNÖTTER

 

 

 

0110000

Citrusfrukter

0,6 (+)

0,7

 

0110010

Grapefrukter

(+)

 

0,002  (*1)

0110020

Apelsiner

(+)

 

0,003 (+)

0110030

Citroner

(+)

 

0,003 (+)

0110040

Limefrukter

(+)

 

0,002  (*1)

0110050

Mandariner

(+)

 

0,003 (+)

0110990

Övriga (2)

 

 

0,002  (*1)

0120000

Trädnötter

0,01  (*1)

0,03

0,005  (*1)

0120010

Mandlar

 

 

 

0120020

Paranötter

 

 

 

0120030

Cashewnötter

 

 

 

0120040

Kastanjer

 

 

 

0120050

Kokosnötter

 

 

 

0120060

Hasselnötter

(+)

 

 

0120070

Macadamianötter

 

 

 

0120080

Pekannötter

 

 

 

0120090

Pinjenötter

 

 

 

0120100

Pistaschmandlar

 

 

 

0120110

Valnötter

 

 

(+)

0120990

Övriga (2)

 

 

 

0130000

Kärnfrukter

0,4 (+)

0,4

0,02

0130010

Äpplen

(+)

 

 

0130020

Päron

(+)

 

 

0130030

Kvitten

(+)

 

 

0130040

Mispel

(+)

 

 

0130050

Japansk mispel

(+)

 

 

0130990

Övriga (2)

 

 

 

0140000

Stenfrukter

 

1

 

0140010

Aprikoser

0,01  (*1)

 

0,05

0140020

Körsbär (söta)

0,1

 

0,04

0140030

Persikor

0,1

 

0,15

0140040

Plommon

0,03

 

0,015

0140990

Övriga (2)

0,01  (*1)

 

0,002  (*1)

0150000

Bär och små frukter

 

 

 

0151000

a)

Druvor

0,8

1

0,04

0151010

Bordsdruvor

(+)

 

(+)

0151020

Druvor för vinframställning

(+)

 

(+)

0152000

b)

Jordgubbar

0,01  (*1)

1

0,05

0153000

c)

Rubusfrukter

0,01  (*1)

1,5

0,002  (*1)

0153010

Björnbär

 

 

 

0153020

Blåhallon

 

 

 

0153030

Hallon (gula och röda)

 

 

 

0153990

Övriga (2)

 

 

 

0154000

d)

Andra små frukter och bär

0,01  (*1)

 

0,002  (*1)

0154010

Amerikanska blåbär

 

1,5

 

0154020

Amerikanska tranbär

 

1

 

0154030

Vinbär (röda, svarta och vita)

 

1

 

0154040

Krusbär (gröna, röda och gula)

 

1

 

0154050

Nypon

 

1

 

0154060

Mullbär (svarta och vita)

 

1

 

0154070

Azarolhagtorn

 

1

 

0154080

Fläderbär

 

1

 

0154990

Övriga (2)

 

1

 

0160000

Diverse frukter med

0,01  (*1)

 

 

0161000

a)

ätligt skal

 

 

 

0161010

Dadlar

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0161020

Fikon

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0161030

Bordsoliver

 

0,01  (*1)

0,005  (*1)

0161040

Kumquat

 

0,7

0,002  (*1)

0161050

Carambola/stjärnfrukter

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0161060

Kaki/kakiplommon/sharon/persimon

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0161070

Jambolanäpplen

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0161990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0162000

b)

oätligt skal, små

 

0,01  (*1)

 

0162010

Kiwifrukter (gröna, gula och röda)

 

 

0,15

0162020

Litchi/litchiplommon

 

 

0,002  (*1)

0162030

Passionsfrukter/maracuja

 

 

0,002  (*1)

0162040

Kaktusfikon

 

 

0,002  (*1)

0162050

Stjärnäpplen

 

 

0,002  (*1)

0162060

Amerikansk persimon

 

 

0,002  (*1)

0162990

Övriga (2)

 

 

0,002  (*1)

0163000

c)

oätligt skal, stora

 

 

 

0163010

Avokado

 

0,01  (*1)

0,005  (*1)

0163020

Bananer

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0163030

Mango

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0163040

Papaya

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0163050

Granatäpplen

 

0,4

0,002  (*1)

0163060

Kirimoja/cherimoya

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0163070

Guava

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0163080

Ananas

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0163090

Brödfrukter

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0163100

Durian/durio

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0163110

Taggannona/graviola/guanabana

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0163990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0200000

GRÖNSAKER, FÄRSKA ELLER FRYSTA

 

 

 

0210000

Rot- och knölgrönsaker

0,01  (*1)

 

0,002  (*1)

0211000

a)

Potatis

 

0,03

 

0212000

b)

Tropiska rot- och knölgrönsaker

 

0,02

 

0212010

Maniok/kassava

 

 

 

0212020

Sötpotatis

 

 

 

0212030

Jamsbönrot

 

 

 

0212040

Arrowrot

 

 

 

0212990

Övriga (2)

 

 

 

0213000

c)

Övriga rot- och knölgrönsaker utom sockerbetor

 

 

 

0213010

Rödbetor

 

0,06

 

0213020

Morötter

 

0,08

 

0213030

Rotselleri

 

0,06

 

0213040

Pepparrot

 

0,06

 

0213050

Jordärtskockor

 

0,06

 

0213060

Palsternackor

 

0,06

 

0213070

Rotpersilja/persiljerot

 

0,06

 

0213080

Rädisor

 

0,5

 

0213090

Haverrot

 

0,06

 

0213100

Kålrötter

 

0,06

 

0213110

Rovor/majrovor

 

0,06

 

0213990

Övriga (2)

 

0,06

 

0220000

Lökgrönsaker

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0220010

Vitlök

 

 

 

0220020

Kepalök

 

 

 

0220030

Schalottenlök

 

 

 

0220040

Knipplök/salladslök och piplök

 

 

 

0220990

Övriga (2)

 

 

 

0230000

Fruktgrönsaker

 

 

 

0231000

a)

Potatisväxter/Solanaceae och malvaväxter

 

 

0,02

0231010

Tomater

0,3 (+)

0,6

 

0231020

Paprikor

0,01  (*1)

1 (+)

 

0231030

Auberginer/äggplantor

0,3 (+)

0,6

 

0231040

Okra/gombo

0,01  (*1)

0,6

 

0231990

Övriga (2)

0,01  (*1)

0,6

 

0232000

b)

Gurkväxter – ätligt skal

 

0,3

0,007

0232010

Slanggurkor

0,08

 

 

0232020

Druvgurkor

0,04

 

 

0232030

Zucchini/squash

0,08

 

 

0232990

Övriga (2)

0,01  (*1)

 

 

0233000

c)

Gurkväxter – oätligt skal

0,01  (*1)

0,3

0,008

0233010

Meloner

 

(+)

 

0233020

Pumpor

 

 

(+)

0233030

Vattenmeloner

 

(+)

 

0233990

Övriga (2)

 

 

 

0234000

d)

Sockermajs

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0239000

e)

Övriga fruktgrönsaker

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0240000

Kålgrönsaker (utom rötter och späda bladgrödor av Brassica)

0,01  (*1)

 

 

0241000

a)

Blommande kål

 

 

0,003

0241010

Broccoli

 

1,5

 

0241020

Blomkål

 

0,5

 

0241990

Övriga (2)

 

0,5

 

0242000

b)

Huvudbildande kål

 

 

0,004

0242010

Brysselkål

 

0,01  (*1)

 

0242020

Huvudkål

 

2

 

0242990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

 

0243000

c)

Bladbildande kål

 

 

 

0243010

Salladskål/kinakål

 

20

0,2

0243020

Grönkål

 

40

0,03

0243990

Övriga (2)

 

20

0,03

0244000

d)

Kålrabbi

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0250000

Bladgrönsaker, örter och ätliga blommor

 

 

 

0251000

a)

Sallat och sallatväxter

0,01  (*1)

 

 

0251010

Vårklynne/vintersallat/vårsallat/mâche(sallat)/fältsallat

 

20

0,6

0251020

Sallat

 

20

0,2

0251030

Escarole/escarolesallat

 

20

0,15 (+)

0251040

Smörgåskrasse och andra groddar och skott

 

20

0,6

0251050

Vinterkrasse/vårgyllen

 

20

0,6

0251060

Rucola/rucolasallat/senapskål

 

20

0,6

0251070

Sareptasenap/salladssenap

 

20

0,6

0251080

Späda bladgrödor/”baby leaf” (inklusive Brassica-arter)

 

40

0,6

0251990

Övriga (2)

 

20

0,6

0252000

b)

Spenat och liknande blad

0,01  (*1)

20

0,2

0252010

Spenat

 

 

 

0252020

Portlaker

 

 

 

0252030

Mangold/betblad

 

 

 

0252990

Övriga (2)

 

 

 

0253000

c)

Blad från vinranka och liknande arter

0,01  (*1)

20 (+)

0,002  (*1)

0254000

d)

Vattenkrasse

0,01  (*1)

20

0,6

0255000

e)

Endivesallat

0,01  (*1)

20

0,002  (*1)

0256000

f)

Örter och ätliga blommor

0,02  (*1)

20

 

0256010

Körvel

 

 

0,2

0256020

Gräslök

 

 

0,2

0256030

Bladselleri/snittselleri

 

 

0,2

0256040

Persilja

 

 

0,2

0256050

Salvia

 

 

0,6

0256060

Rosmarin

 

 

0,2

0256070

Timjan

 

 

0,2

0256080

Basilika och ätliga blommor

 

 

0,2

0256090

Lagerblad

 

 

0,2

0256100

Dragon

 

 

0,2

0256990

Övriga (2)

 

 

0,2

0260000

Baljväxter, färska

0,01  (*1)

 

 

0260010

Bönor (med balja)

 

0,8

0,03

0260020

Bönor (utan balja)

 

0,01  (*1)

0,015

0260030

Ärter (med balja)

 

2

0,03

0260040

Ärter (utan balja)

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0260050

Linser

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0260990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0270000

Stjälkgrönsaker

0,01  (*1)

 

 

0270010

Sparris

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0270020

Kardoner

 

8

0,002  (*1)

0270030

Stjälkselleri/blekselleri

 

8

0,002  (*1)

0270040

Fänkål

 

8

0,002  (*1)

0270050

Kronärtskockor

 

2

0,09

0270060

Purjolök

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0270070

Rabarber

 

8

0,002  (*1)

0270080

Bambuskott

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0270090

Palmhjärtan

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0270990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0280000

Svampar, mossor och lavar

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0280010

Odlade svampar

 

 

 

0280020

Vilda svampar

 

 

 

0280990

Mossor och lavar

 

 

 

0290000

Alger och prokaryota organismer

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,002  (*1)

0300000

BALJVÄXTER, TORKADE

0,01  (*1)

0,3

0,005  (*1)

0300010

Bönor

 

 

 

0300020

Linser

 

 

 

0300030

Ärter

 

 

 

0300040

Lupiner

 

 

 

0300990

Övriga (2)

 

 

 

0400000

OLJEVÄXTFRÖER OCH OLJEVÄXTFRUKTER

0,01  (*1)

 

0,005  (*1)

0401000

Oljeväxtfröer

 

 

 

0401010

Linfrö

 

2

 

0401020

Jordnötter

 

0,06 (+)

 

0401030

Vallmofrö

 

2

 

0401040

Sesamfrö

 

2

 

0401050

Solrosfrö

 

2 (+)

 

0401060

Rapsfrö

 

2 (+)

 

0401070

Sojabönor

 

0,05

 

0401080

Senapsfrö

 

2

 

0401090

Bomullsfrö

 

0,3

(+)

0401100

Pumpafrö

 

2

 

0401110

Safflorfrö

 

2

 

0401120

Gurkörtsfrö

 

2

 

0401130

Oljedådrafrö

 

2

 

0401140

Hampfrö

 

2

 

0401150

Ricinfrö

 

2

 

0401990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

 

0402000

Oljeväxtfrukter

 

 

 

0402010

Oliver för oljeproduktion

 

0,01  (*1)

 

0402020

Oljepalmkärnor

 

0,01  (*1)

 

0402030

Oljepalmfrukter

 

0,8

 

0402040

Kapok

 

0,01  (*1)

 

0402990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

 

0500000

SPANNMÅL

0,01  (*1)

 

0,005  (*1)

0500010

Korn

 

0,02

 

0500020

Bovete och andra pseudocerealier

 

0,02

 

0500030

Majs

 

0,02

 

0500040

Hirs/vanlig hirs

 

0,02

 

0500050

Havre

 

0,02

 

0500060

Ris

 

0,4

 

0500070

Råg

 

0,02

 

0500080

Durra/sorgum

 

0,02

 

0500090

Vete

 

0,02

 

0500990

Övriga (2)

 

0,02

 

0600000

TE, KAFFE, ÖRTTEER, KAKAO OCH JOHANNESBRÖD

0,05  (*1)

 

 

0610000

Te

 

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0620000

Kaffebönor

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0630000

Örtteer från

 

0,05  (*1)

 

0631000

a)

blommor

 

 

0,01  (*1)

0631010

Kamomill

 

 

 

0631020

Rosellhibiskus

 

 

 

0631030

Ros

 

 

 

0631040

Jasmin

 

 

 

0631050

Lind

 

 

 

0631990

Övriga (2)

 

 

 

0632000

b)

blad och örter

 

 

2

0632010

Jordgubbe

 

 

 

0632020

Rooibos

 

 

 

0632030

Mate/maté

 

 

 

0632990

Övriga (2)

 

 

 

0633000

c)

rötter

 

 

0,01  (*1)

0633010

Vänderot/läkevänderot

 

 

 

0633020

Ginseng

 

 

 

0633990

Övriga (2)

 

 

 

0639000

d)

andra delar av växten

 

 

0,01  (*1)

0640000

Kakaobönor

 

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0650000

Johannesbröd

 

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0700000

HUMLE

20 (+)

40

0,01  (*1)

0800000

KRYDDOR

 

 

 

0810000

Frökryddor

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0810010

Anis/anisfrö

 

 

 

0810020

Svartkummin

 

 

 

0810030

Selleri

 

 

 

0810040

Koriander

 

 

 

0810050

Spiskummin

 

 

 

0810060

Dill

 

 

 

0810070

Fänkål

 

 

 

0810080

Bockhornsklöver

 

 

 

0810090

Muskot

 

 

 

0810990

Övriga (2)

 

 

 

0820000

Fruktkryddor

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0820010

Kryddpeppar

 

 

 

0820020

Sichuanpeppar

 

 

 

0820030

Kummin

 

 

 

0820040

Kardemumma

 

 

 

0820050

Enbär

 

 

 

0820060

Pepparkorn (gröna, svarta och vita)

 

 

 

0820070

Vanilj

 

 

 

0820080

Tamarind

 

 

 

0820990

Övriga (2)

 

 

 

0830000

Barkkryddor

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0830010

Kanel

 

 

 

0830990

Övriga (2)

 

 

 

0840000

Rot- och jordstamskryddor

 

 

 

0840010

Lakritsrot

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0840020

Ingefära (10)

 

 

 

0840030

Gurkmeja

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0840040

Pepparrot (11)

 

 

 

0840990

Övriga (2)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0850000

Kryddor bestående av knoppar

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0850010

Kryddnejlika

 

 

 

0850020

Kapris

 

 

 

0850990

Övriga (2)

 

 

 

0860000

Kryddor bestående av pistiller

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0860010

Saffran

 

 

 

0860990

Övriga (2)

 

 

 

0870000

Kryddor bestående av frömantlar

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,01  (*1)

0870010

Muskotblomma

 

 

 

0870990

Övriga (2)

 

 

 

0900000

SOCKERVÄXTER

0,01  (*1)

 

0,002  (*1)

0900010

Sockerbetsrötter

 

0,01  (*1)

 

0900020

Sockerrör

 

0,5

 

0900030

Rotcikoria

 

0,01  (*1)

 

0900990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

 

1000000

ANIMALISKA PRODUKTER – LANDLEVANDE DJUR

 

 

 

1010000

Produkter från

0,01  (*1)

 

 

1011000

a)

svin

 

 

 

1011010

Muskel

(+)

0,03

0,004 (+)

1011020

Fett

(+)

0,2

0,02 (+)

1011030

Lever

(+)

0,2

0,08 (+)

1011040

Njure

(+)

0,2

0,08 (+)

1011050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

 

0,2

0,08

1011990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

1012000

b)

nötkreatur

 

 

 

1012010

Muskel

(+)

0,03

0,004 (+)

1012020

Fett

(+)

0,2

0,02 (+)

1012030

Lever

(+)

0,2

0,08 (+)

1012040

Njure

(+)

0,2

0,08 (+)

1012050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

 

0,2

0,08

1012990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

1013000

c)

får

 

 

 

1013010

Muskel

 

0,03

0,004 (+)

1013020

Fett

 

0,2

0,02 (+)

1013030

Lever

 

0,2

0,08 (+)

1013040

Njure

 

0,2

0,08 (+)

1013050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

 

0,2

0,08

1013990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

1014000

d)

get

 

 

 

1014010

Muskel

 

0,03

0,004 (+)

1014020

Fett

 

0,2

0,02 (+)

1014030

Lever

 

0,2

0,08 (+)

1014040

Njure

 

0,2

0,08 (+)

1014050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

 

0,2

0,08

1014990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

1015000

e)

hästdjur

 

 

 

1015010

Muskel

(+)

0,03

0,004 (+)

1015020

Fett

(+)

0,2

0,02 (+)

1015030

Lever

(+)

0,2

0,08 (+)

1015040

Njure

(+)

0,2

0,08 (+)

1015050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

 

0,2

0,08

1015990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

1016000

f)

fjäderfä

 

 

0,01  (*1)

1016010

Muskel

 

0,02

 

1016020

Fett

 

0,08

 

1016030

Lever

 

0,07

 

1016040

Njure

 

0,01  (*1)

 

1016050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

 

0,08

 

1016990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

 

1017000

g)

andra hägnade landlevande djur

 

 

 

1017010

Muskel

 

0,03

0,004 (+)

1017020

Fett

 

0,2

0,02 (+)

1017030

Lever

 

0,2

0,08 (+)

1017040

Njure

 

0,2

0,08 (+)

1017050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

 

0,2

0,08

1017990

Övriga (2)

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

1020000

Mjölk

0,01  (*1)

0,05

0,002  (*1)

1020010

Nötkreatur

(+)

 

(+)

1020020

Får

 

 

(+)

1020030

Get

 

 

(+)

1020040

Häst

(+)

 

(+)

1020990

Övriga (2)

 

 

 

1030000

Fågelägg

0,01  (*1)

0,2

0,01  (*1)

1030010

Tamhöna

 

 

 

1030020

Anka

 

 

 

1030030

Gås

 

 

 

1030040

Vaktel

 

 

 

1030990

Övriga (2)

 

 

 

1040000

Honung och andra biodlingsprodukter (7)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

1050000

Amfibier och reptiler

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

1060000

Landlevande ryggradslösa djur

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

1070000

Vilda landlevande ryggradsdjur

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

1100000

PRODUKTER AV ANIMALISKT URSPRUNG - FISK, FISKERIPRODUKTER OCH ANDRA LIVSMEDEL FRÅN HAV OCH INSJÖAR (8)

 

 

 

1200000

PRODUKTER ELLER DELAR AV PRODUKTER SOM ANVÄNDS ENBART TILL FODERPRODUKTION (8)

 

 

 

1300000

BEARBETADE LIVSMEDELSPRODUKTER (9)

 

 

 

Acekvinocyl (F)

(F) Fettlöslig

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om analysmetoder och lagringsstabilitet. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

0120060 Hasselnötter

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om analysmetoder. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

1011010 Muskel

1011020 Fett

1011030 Lever

1011040 Njure

1012010 Muskel

1012020 Fett

1012030 Lever

1012040 Njure

1015010 Muskel

1015020 Fett

1015030 Lever

1015040 Njure

1020010 Nötkreatur

1020040 Häst

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om hydrolysundersökningar som simulerar pastörisering, kokning och sterilisering. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

0110000 Citrusfrukter

0110010 Grapefrukter

0110020 Apelsiner

0110030 Citroner

0110040 Limefrukter

0110050 Mandariner

0130000 Kärnfrukter

0130010 Äpplen

0130020 Päron

0130030 Kvitten

0130040 Mispel

0130050 Japansk mispel

0151010 Bordsdruvor

0151020 Druvor för vinframställning

0231010 Tomater

0231030 Auberginer/äggplantor

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om lagringsstabilitet och hydrolysundersökningar som simulerar pastörisering, kokning och sterilisering. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

0700000 HUMLE

Klorantraniliprol (F)

(F) Fettlöslig

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om resthaltsförsök. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

0231020 Paprikor

0233010 Meloner

0233030 Vattenmeloner

0401020 Jordnötter

0401050 Solrosfrö

0401060 Rapsfrö

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om de lagringsförhållanden som använts i resthaltsförsöken. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

0253000 c) Blad från vinranka och liknande arter

Emamektin B1a och dess salter, uttryckt som emamektin B1a (fri bas) (R) (F)

(R) En annan definition av resthalt används för följande par bekämpningsmedel-kod: Emamektin B1a och dess salter, uttryckt som emamektin B1a (fri bas) – kod 1000000: Emamektin B1a

(F) Fettlöslig

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om analysmetoder. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

0110020 Apelsiner

0110030 Citroner

0110050 Mandariner

0151010 Bordsdruvor

0151020 Druvor för vinframställning

1011010 Muskel

1011020 Fett

1011030 Lever

1011040 Njure

1012010 Muskel

1012020 Fett

1012030 Lever

1012040 Njure

1013010 Muskel

1013020 Fett

1013030 Lever

1013040 Njure

1014010 Muskel

1014020 Fett

1014030 Lever

1014040 Njure

1015010 Muskel

1015020 Fett

1015030 Lever

1015040 Njure

1017010 Muskel

1017020 Fett

1017030 Lever

1017040 Njure

1020010 Nötkreatur

1020020 Får

1020030 Get

1020040 Häst

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om resthaltsförsök. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

0233020 Pumpor

0251030 Escarole/escarolesallat

0401090 Bomullsfrö

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om lagringsstabilitet. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

0120110 Valnötter”

2.

I del A i bilaga III ska kolumnerna för acekvinocyl, klorantraniliprol och emamektin utgå.


(*1)  Lägsta analytiska bestämningsgräns.

(1)  Se bilaga I för en fullständig förteckning över produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung för vilka gränsvärden gäller.


2.8.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 202/18


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2022/1344

av den 1 augusti 2022

om fastställande av de tekniska specifikationerna för datakrav för ämnet ”IKT-användning och e-handel” för referensåret 2023, enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2152

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2152 av den 27 november 2019 om europeisk företagsstatistik och om upphävande av tio rättsakter på området företagsstatistik (1), särskilt artiklarna 7.1 och 17.6, och

av följande skäl:

(1)

För att ta fram data enligt bilaga II till förordning (EU) 2019/2152 för ämnet ”IKT-användning och e-handel” som förtecknas i bilaga I till den förordningen, på grundval av jämförbara och harmoniserade data, och för att säkerställa att medlemsstaterna genomför ämnet ”IKT-användning och e-handel” korrekt, ska kommissionen specificera variablerna, måttenheterna, den statistiska populationen, klassificeringarna och uppdelningarna samt tidsfristen för överföring av dessa data.

(2)

Enligt artikel 17.4 a i förordning (EU) 2019/2152 är medlemsstaterna skyldiga att tillhandahålla kvalitets- och metadatarapporter för data som överförs inom ramen för den förordningen. Det är därför nödvändigt att fastställa tidsfristerna för inlämning av dessa rapporter.

(3)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för det europeiska statistiksystemet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

För ämnet ”IKT-användning och e-handel” som avses i bilaga I till förordning (EU) 2019/2152 ska medlemsstaterna till kommissionen (Eurostat) överföra data för referensåret 2023 i enlighet med bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

1.   Den årliga metadatarapporten för referensåret 2023 för ämnet ”IKT-användning och e-handel” ska överföras till kommissionen (Eurostat) senast den 31 maj 2023.

2.   Den årliga kvalitetsrapporten för ämnet ”IKT-användning och e-handel” för referensåret 2023 ska överföras till kommissionen (Eurostat) senast den 5 november 2023.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 1 augusti 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 327, 17.12.2019, s. 1.


BILAGA

Tekniska specifikationer för datakrav för ämnet ”IKT-användning och e-handel”

Obligatorisk/frivillig uppgift

Omfattning (filter)

Variabel

Obligatoriska variabler

i)

För alla företag:

1.

Företagets huvudsakliga verksamhet under det föregående kalenderåret.

2.

Genomsnittligt antal anställda och egenföretagare under det föregående kalenderåret.

3.

Total omsättning (i monetära termer exkl. moms) under det föregående kalenderåret.

4.

Antal eller andel (i procent) anställda och egenföretagare som har internettillgång i arbetet.

ii)

För företag med anställda och egenföretagare som har internettillgång i arbetet:

5.

Användning av fast anslutning till internet.

6.

Innehav av webbplats.

7.

Innehav av en mobilapp för kunder (t.ex. lojalitetsprogram, e-handel, kundstöd)

8.

Användning av sociala nätverk.

9.

Användning av företagsbloggar eller mikrobloggar.

10.

Användning av webbplatser eller appar för delning av multimedieinnehåll.

11.

Webbförsäljning av varor eller tjänster via företagets webbplatser eller appar (inbegripet extranät) under det föregående kalenderåret.

12.

Webbförsäljning av varor eller tjänster via webbplatser eller appar på en e-marknadsplats som används av flera företag för handel med varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

13.

EDI-försäljning (mottagning av beställningar via EDI-meddelanden) av varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

14.

Användning av resursplaneringsprogram (ERP) för företag för att hantera resurser genom utbyte av information mellan olika avdelningar, t.ex. redovisning, planering, produktion och marknadsföring.

15.

Användning av ett kundvårdsprogram (CRM) för att hantera kundinformation, t.ex. kundrelationer eller transaktioner.

16.

Användning av program för omvärldsbevakning för åtkomst och analys av data, presentation av analysresultat för att ge detaljerade underlag för beslutsfattande och strategisk planering.

17.

Elektroniskt utbyte av data med leverantörer eller kunder i försörjningskedjan, t.ex. via webbplatser eller appar, EDI-system, realtidssensorer eller spårning.

18.

Dataanalys (från interna eller externa datakällor) av egen personal.

19.

Dataanalys av ett externt företag eller en extern organisation åt företaget (däribland dataanalys som bygger på data från interna och externa källor).

20.

Köp av molntjänster som används på internet.

21.

Användning av AI-teknik för analys av skriftspråk (t.ex. textutvinning).

22.

Användning av AI-teknik som omvandlar talat språk till ett maskinläsbart format (taligenkänning).

23.

Användning av AI-teknik som genererar skriftspråk eller talat språk (textgenerering, talsyntes).

24.

Användning av AI-teknik som identifierar föremål eller personer baserat på bilder eller videor (bildigenkänning, bildbehandling).

25.

Användning av maskininlärning (t.ex. djupinlärning) för dataanalys.

26.

Användning av AI-teknik för automatisering av olika arbetsflöden eller för beslutsstöd (t.ex. AI-baserade program för robotstyrd processautomation).

27.

Användning av AI-teknik som möjliggör fysisk förflyttning av maskiner genom självständiga beslut baserat på observation av omgivningen (autonoma robotar, självkörande robotar, autonoma drönare).

28.

Fakturor som skickats i elektronisk form, i ett standardformat lämpligt för automatisk behandling (e-fakturor), utom överförda pdf-filer, under det föregående kalenderåret.

29.

Fakturor som skickats i elektronisk form som inte lämpar sig för automatisk behandling, inkl. överförda pdf-filer, under det föregående kalenderåret.

30.

Fakturor som skickats i pappersform under det föregående kalenderåret.

iii)

För företag som använder någon typ av fast anslutning till internet:

31.

Högsta nedladdningshastighet enligt avtal för den snabbaste fasta internetanslutningen i intervallen [0 Mbit/s < 30 Mbit/s], [30 Mbit/s < 100 Mbit/s], [100 Mbit/s < 500 Mbit/s], [500 Mbit/s < 1 Gbit/s], [≥ 1 Gbit/s]

iv)

För företag som har en webbplats:

32.

Företagets webbplats har en beskrivning av varor eller tjänster, prisuppgifter.

33.

Företagets webbplats har beställning eller bokning på nätet, t.ex. med varukorg.

34.

Företagets webbplats har en möjlighet för besökare att anpassa eller utforma varor eller tjänster på nätet.

35.

Företagets webbplats har spårning eller status för beställningar som gjorts.

36.

Företagets webbplats har ett personanpassat innehåll på webbplatsen för regelbundna/återkommande besökare.

37.

Företagets webbplats har en chattjänst för kundstöd (en dialogrobot, digital assistent eller person som svarar kunder).

38.

Företagets webbplats har annonsering om lediga tjänster eller platsansökningar på nätet.

39.

Det finns innehåll tillgängligt på minst två språk på företagets webbplats.

v)

För företag som hade webbförsäljning under det föregående kalenderåret:

40.

Värdet på webbförsäljningen av varor eller tjänster eller procentuell andel av den totala omsättningen som härrörde från webbförsäljning av varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

41.

Andel (i procent) av värdet på den webbförsäljning som härrörde från webbförsäljning till privatkunder (B2C – mellan företag och konsumenter) under det föregående kalenderåret.

42.

Andel (i procent) av värdet på den webbförsäljning som härrörde från webbförsäljning till företag (B2B – företag till företag) och till offentlig sektor (B2G – mellan företag och myndigheter) under det föregående kalenderåret.

vi)

För företag som hade webbförsäljning av varor eller tjänster via företagets webbplatser eller appar och via webbplatser på en e-marknadsplats som används av flera företag för handel med varor eller tjänster under det föregående kalenderåret:

43.

Andel (i procent) av värdet på webbförsäljningen av varor eller tjänster som härrörde från försäljning via företagets webbplatser eller appar under det föregående kalenderåret.

44.

Andel (i procent) av värdet på webbförsäljningen av varor eller tjänster som härrörde från försäljning via webbplatser eller appar på en e-marknadsplats som används av flera företag för handel med varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

vii)

För företag som hade EDI-försäljning av varor och tjänster under det föregående kalenderåret:

45.

Värdet på EDI-försäljningen av varor eller tjänster eller procentuell andel av den totala omsättningen som härrörde från EDI-försäljning av varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

viii)

För företag där företagets egen personal utför dataanalys (från interna och externa datakällor):

46.

Dataanalys av data från transaktionsregister, så som försäljningsuppgifter, betalningsregister (t.ex. från ERP-system, företagets webbutik).

47.

Dataanalys av uppgifter om kunder, så som uppgifter om kunders köp, plats, preferenser, kundrecensioner, sökningar (t.ex. från kundvårdssystem eller företagets webbplats).

48.

Dataanalys av data från sociala medier, däribland företagets egna profiler på sociala medier (t.ex. personuppgifter, kommentarer, video, ljud, bilder).

49.

Dataanalys av webbdata (t.ex. sökmotortrender, webbskrapningsdata).

50.

Dataanalys av platsdata från användning av bärbara enheter eller fordon (t.ex. bärbara enheter som använder mobilnät, trådlösa anslutningar eller GPS).

51.

Dataanalys av data från smarta enheter eller sensorer (t.ex. kommunikation maskin till maskin (M2M), sensorer som är installerade i maskiner, tillverkningssensorer, smarta mätare, radiofrekvensidentifieringsetiketter (RFID-taggar)).

52.

Dataanalys av offentliga myndigheters öppna data (t.ex. offentliga uppgifter om företag, väderförhållanden, topografiska förhållanden, transportdata, bostadsdata, byggnadsdata).

53.

Dataanalys av satellitdata (t.ex. satellitbilder, navigeringssignaler, positionssignaler), däribland data från företagets egen infrastruktur eller från externt tillhandahållna tjänster (t.ex. AWS Ground Station) men inte platsdata från användning av bärbara enheter eller fordon med GPS)

ix)

För företag som köper molntjänster som används via internet:

54.

Köp av e-post som molntjänst.

55.

Köp av kontorsprogramvara (t.ex. ordbehandlingsprogram och kalkylprogram) som molntjänst.

56.

Köp av ekonomi- eller redovisningsprogram som molntjänst.

57.

Köp av resursplaneringsprogram (ERP) som molntjänst.

58.

Köp av kundvårdsprogram (CRM) som molntjänst.

59.

Köp av säkerhetsprogram (t.ex. antivirusprogram, åtkomstkontroll till nätverk) som molntjänst.

60.

Köp av värdtjänster för företagets databaser som molntjänst.

61.

Köp av fillagring som molntjänst.

62.

Köp av datorkapacitet för körning av företagets egen programvara som molntjänst.

63.

Köp av dataplattform med värdtjänster för utveckling, testning eller installation av applikationer (t.ex. återanvändbara programvarumoduler, gränssnitt för applikationsprogrammering (API) som molntjänst.

x)

För företag som använder AI-teknik, särskilt avseende obligatoriska variabler 21–27, vars syfte med användningen är följande:

64.

Användning av AI-teknik för marknadsföring eller försäljning (t.ex. kundprofilering, prisoptimering, skräddarsydda erbjudanden, marknadsanalys som bygger på maskininlärning, chattbottar som bygger på bearbetning av naturligt språk för kundstöd, autonoma robotar för orderbehandling).

65.

Användning av AI-teknik för produktions- eller tjänsteprocesser (t.ex. prediktivt underhåll eller processoptimering baserat på maskininlärning, verktyg för att klassificera produkter eller hitta defekter i produkter baserat på datorseende, autonoma drönare för produktionsövervakning, säkerhets- eller inspektionsuppgifter, monteringsarbeten som utförs av autonoma robotar).

66.

Användning av AI-teknik för organisation av affärsadministrationsprocesser eller förvaltning (t.ex. röstassistenter baserade på maskininlärning och/eller bearbetning av naturligt språk (t.ex. utarbetande av dokument), dataanalys eller strategiskt beslutsfattande baserat på maskininlärning (t.ex. riskbedömning) planering eller affärsprognoser baserade på maskininlärning, personaladministration baserat på maskininlärning eller bearbetning av naturligt språk (t.ex. första urval av kandidater, personalprofilering eller prestationsanalys).

67.

Användning av AI-teknik för logistik (t.ex. autonoma robotar för plockning och packning i lager för paketleveranser, spårning, distribution eller sortering, ruttoptimering baserad på maskininlärning).

68.

Användning av AI-teknik för IKT-säkerhet (t.ex. ansiktsigenkänning på grundval av datorseende för autentisering av IKT-användare, upptäckt och förebyggande av cyberangrepp baserat på maskininlärning).

69.

Användning av AI-teknik för redovisning, controlling eller finansiell förvaltning (t.ex. maskininlärning för att analysera data inför ekonomiska beslut, fakturabehandling baserat på maskininlärning, maskininlärning eller bearbetning av naturligt språk för bokföringsdokument).

70.

Användning av AI-teknik för forskning och utveckling (FoU) eller innovationsverksamhet, utom forskning om AI (t.ex. analys av data för att bedriva forskning, lösa forskningsproblem, utveckla en ny eller avsevärt förbättrad produkt/tjänst baserat på maskininlärning).

Frivilliga variabler

i)

För företag med anställda och egenföretagare som har internettillgång i arbetet:

1.

Betala för annonsering på internet (t.ex. annonser i sökmotorer, på sociala medier, på andra webbplatser eller i appar)

2.

Försäljning av (åtkomst till) företagets egna data (t.ex. data om företagets kunders preferenser, data från företagets smarta enheter eller sensorer) under föregående kalenderår.

3.

Köp av (åtkomst till) data (t.ex. data om andra företags kunders preferenser, data från andra företags smarta enheter eller sensorer) under föregående kalenderår.

ii)

För företag som använder sociala nätverk eller företagsbloggar eller mikrobloggar eller delar multimedieinnehåll via webbplatser eller appar:

4.

Användning av sociala medier för att utveckla företagets image eller för att marknadsföra produkter (t.ex. marknadsföring eller lansering av produkter).

5.

Användning av sociala medier för att få eller reagera på synpunkter, recensioner, frågor från kunder.

6.

Användning av sociala medier för att ge kunderna möjlighet att medverka vid utveckling eller nyskapande av varor eller tjänster.

7.

Användning av sociala medier för att samarbeta med affärspartner (t.ex. leverantörer) eller andra organisationer (t.ex. offentliga myndigheter, icke-statliga organisationer).

8.

Användning av sociala medier för att rekrytera nya medarbetare.

9.

Användning av sociala medier för att utbyta åsikter eller kunskaper inom företaget.

iii)

För företag som betalar för reklam på internet:

10.

Användning av riktad annonsering baserat på innehåll eller nyckelord som internetanvändare söker på.

11.

Användning av riktad annonsering baserad på spårning av internetanvändares tidigare aktiviteter eller profil.

12.

Användning av riktad annonsering baserad på geolokalisering av internetanvändare.

13.

Användning av någon annan metod för riktad annonsering på internet än de som anges i de frivilliga variablerna 10, 11 eller 12.

iv)

För företag som använder AI-teknik, särskilt avseende de obligatoriska variablerna 21–27, anskaffningssätt:

14.

Utvecklats av egen personal (inbegripet personal i moderföretag eller närstående företag).

15.

Kommersiella AI-program eller AI-system som ändrats av egen personal (inbegripet personal i moderföretag eller närstående företag).

16.

Programvara eller system med öppen källkod som ändrats av egen personal (inbegripet personal i moderföretag eller närstående företag).

17.

Inköpta kommersiella AI-program eller AI-system som kunde börja användas direkt (inbegripet sådana som redan var installerade i en inköpt artikel eller ett inköpt system)

18.

Externa leverantörer anlitades för att utveckla eller ändra dem.

v)

För företag som inte använde AI-teknik, särskilt avseende de obligatoriska variablerna 21–27:

19.

Övervägande av användning av AI-teknik, särskilt avseende de obligatoriska variablerna 21–27.

vi)

För företag som inte använde AI-teknik, men övervägde att göra det, särskilt avseende obligatoriska variabler 21–27:

20.

AI-teknik användes inte eftersom kostnaderna verkade vara för höga.

21.

AI-teknik användes inte eftersom det råder brist på relevant kunnande i företaget.

22.

AI-teknik användes inte på grund av inkompatibilitet hos befintlig utrustning eller befintliga program och system.

23.

AI-teknik användes inte på grund av svårigheter med tillgänglighet eller kvalitet på de data som krävs.

24.

AI-teknik användes inte på grund av oro rörande skydd och säkerhet för data.

25.

AI-teknik användes inte på grund av bristande klarhet om rättsliga följder (t.ex. ansvar vid skada orsakad genom användning av AI).

26.

AI-teknik användes inte på grund av etiska överväganden.

27.

AI-teknik användes inte eftersom den inte är till nytta för företaget.

vii)

För företag som har skickat fakturor i elektronisk form, i ett standardformat lämpligt för automatisk behandling (e-fakturor), utom överförda pdf-filer, under det föregående kalenderåret:

28.

Andel (i procent) av alla e-fakturor som skickats som e-fakturor eller andel (i procent) av alla fakturor som skickats som e-fakturor i intervallen [0, < 10], [10, < 25], [25, < 50], [50, < 75], [>= 75] under det föregående kalenderåret.


Måttenhet

Absoluta tal, förutom för variabler som avser omsättning i nationella valutor (tusental) eller procentandel av (total) omsättning.

Statistisk population

Näringsgrenar som ingår:

Nace-avdelningarna C–J, L–N och grupp 95.1

Storleksklasser som ingår:

Företag med minst tio anställda och egenföretagare. Uppgifter om företag med färre än tio anställda och egenföretagare är frivilliga.

Uppdelningar

Uppdelning efter näringsgren

För beräkning av nationella aggregat

Aggregat av Nace-avdelningar och grupp C+D+E+F+G+H+I+J+L+M+N+95.1, D+E

Nace-avdelningar: C, F, G, H, I, J, L, M, N

Nace-huvudgrupper: 47, 55

Aggregat av Nace-huvudgrupper: 10+11+12+13+14+15+16+17+18, 19+20+21+22+23, 24+25, 26+27+28+29+30+31+32+33

Aggregat av huvudgrupperna och grupperna: 26.1+26.2+26.3+26.4+26.8+46.5+58.2+61+62+63.1+95.1

Endast för bidrag till totalsummor för EU

Nace-avdelningar: D, E

Nace-huvudgrupper: 19, 20, 21, 26, 27, 28, 45, 46, 61, 72, 79

Nace-grupp: 95.1

Aggregat av Nace-huvudgrupper: 10+11+12, 13+14+15, 16+17+18, 22+23, 29+30, 31+32+33, 58+59+60, 62+63, 69+70+71, 73+74+75, 77+78+80+81+82

Storleksklass för antal anställda och egenföretagare: 10+, 10–49, 50–249, 250+; Frivilligt: 0–9, 0–1, 2–9

Tidsfrist för överföring av data

5 oktober 2023


2.8.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 202/27


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2022/1345

av den 1 augusti 2022

om bestämmelser för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller registrering och godkännande av anläggningar för djurhållning med landlevande djur och anläggningar för insamling, produktion, bearbetning eller lagring av avelsmaterial

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”) (1), särskilt artiklarna 86.1, 86.2 och 96.3, och

av följande skäl:

(1)

I förordning (EU) 2016/429 fastställs bestämmelser om djursjukdomar som kan överföras till djur eller människor, inbegripet bestämmelser om den behöriga myndighetens registrering och godkännande av anläggningar för djurhållning med landlevande djur och anläggningar för insamling, produktion, bearbetning eller lagring av avelsmaterial.

(2)

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 (2) kompletterar förordning (EU) 2016/429 genom att fastställa närmare bestämmelser om de register som den behöriga myndigheten ska föra över registrerade och godkända anläggningar som håller landlevande djur och över de anläggningar som samlar in, producerar, bearbetar eller lagrar avelsmaterial och som registrerats eller godkänts av den behöriga myndigheten.

(3)

Närmare bestämt föreskrivs i artikel 18 d i delegerad förordning (EU) 2019/2035 att den behöriga myndigheten i sitt register över anläggningar för hållna landlevande djur och kläckerier som är registrerade hos myndigheten ska föra in anläggningens adress och geografiska koordinater (latitud och longitud). Vidare föreskrivs det i artikel 18 h i delegerad förordning (EU) 2019/2035 att den behöriga myndigheten i registret ska inkludera uppgifter om den period under vilken djur eller kläckägg hålls på anläggningen om den inte är permanent verksam, inklusive säsongsbunden verksamhet eller verksamhet under specifika händelser. I artikel 84.1 b i förordning (EU) 2016/429 föreskrivs att aktörer som driver anläggningar för djurhållning med landlevande djur eller anläggningar för insamling, produktion, bearbetning eller lagring av avelsmaterial till den behöriga myndigheten ska överlämna vissa uppgifter för att deras anläggningar ska kunna registreras, men dessa uppgifter omfattar inte alla de närmare uppgifter som krävs enligt artikel 18 d och h i delegerad förordning (EU) 2019/2035. Det bör därför fastställas ett krav på att aktörer som driver anläggningar för djurhållning med landlevande djur och kläckerier ska lämna sådana närmare uppgifter till den behöriga myndigheten för registrering.

(4)

På samma sätt föreskrivs i artikel 21 d och h i delegerad förordning (EU) 2019/2035 också att den behöriga myndigheten i sitt register över anläggningar som den godkänt ska föra in samma närmare uppgifter som krävs enligt artikel 18 d och h i den delegerade förordningen. Även om aktörerna enligt artikel 96.1 i förordning (EU) 2016/429 för ansökan om godkännande av sin anläggning ska lämna vissa uppgifter till den behöriga myndigheten omfattar dessa uppgifter inte alla de närmare uppgifter som krävs enligt artikel 21 d och h i delegerad förordning (EU) 2019/2035. Det bör därför fastställas ett krav på att aktörer som driver anläggningar för djurhållning med landlevande djur och kläckerier ska lämna sådana närmare uppgifter till den behöriga myndigheten för godkännande.

(5)

Dessutom föreskrivs i artikel 85 i förordning (EU) 2016/429 att medlemsstaterna genom undantag från artikel 84.1 i den förordningen får undanta vissa kategorier av anläggningar som utgör en obetydlig risk för djurs eller människors hälsa från kravet på registrering. Sådana undantag får endast beviljas om dessa kategorier av anläggningar är av en typ som omfattas av bestämmelserna i en genomförandeakt som antagits i enlighet med artikel 86.2 i den förordningen. Det bör därför fastställas bestämmelser om de typer av anläggningar som utgör en obetydlig risk och som medlemsstaterna får undanta från kravet på registrering i enlighet med artikel 85.

(6)

Vissa anläggningar, särskilt de som håller hov- och klövdjur, kan inte anses utgöra en obetydlig risk enligt artikel 85 i förordning (EU) 2016/429 på grund av ett antal förtecknade sjukdomar som kan överföras av hov- och klövdjur och som kan påverka djurhälsostatusen i anläggningar eller zoner i detta avseende. På samma sätt kan hundar, katter och illrar som hålls på en anläggning för avelsändamål inte anses utgöra en obetydlig risk, särskilt inte avseende människors hälsa.

(7)

Förflyttning av djur, avelsmaterial och produkter av animaliskt ursprung utgör en viktig riskfaktor för djurs och människors hälsa. Anläggningar där förflyttningar äger rum, särskilt förflyttningar till eller från andra medlemsstater eller tredjeländer, bör därför inte anses utgöra en obetydlig risk. Anläggningar där djur, avelsmaterial eller produkter av animaliskt ursprung hålls med en viss kontinuitet och det primära syftet inte är förflyttningen av dessa djur, avelsmaterial eller produkter av animaliskt ursprung till eller från anläggningen kan dock anses utgöra en obetydlig risk, även om sådana förflyttningar kan ske tillfälligtvis.

(8)

Aktörer håller ofta landlevande djur av flera arter på samma anläggning. Om en medlemsstat undantar vissa kategorier av anläggningar som utgör en obetydlig risk enligt artikel 85 i förordning (EU) 2016/429 från kravet på registrering, står det inte i proportion till risken att kräva att aktörerna överlämnar de uppgifter som avses i artikel 84.1 b iii om hållna landlevande djur för vilka anläggningen skulle kunna undantas från kravet på registrering i enlighet med artikel 3 i den här förordningen som om dessa djur var de enda djur som hölls på den anläggningen.

(9)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Innehåll och tillämpningsområde

Denna förordning innehåller bestämmelser om följande:

a)

De uppgifter som aktörer som driver anläggningar för djurhållning med landlevande djur och kläckerier ska överlämna för registrering av deras anläggningar, i enlighet med artikel 84.1 i förordning (EU) 2016/429.

b)

De typer av anläggningar för djurhållning med landlevande djur som utgör en obetydlig risk och som medlemsstaterna får undanta från kravet på registrering i enlighet med artikel 85 i förordning (EU) 2016/429.

c)

De uppgifter som aktörer som driver anläggningar för djurhållning med landlevande djur och kläckerier ska lämna i ansökan om godkännande av sin anläggning, i enlighet med artikel 96.1 i förordning (EU) 2016/429.

Artikel 2

Uppgifter som aktörerna ska överlämna för registrering av deras anläggning

1.   Aktörer som driver anläggningar för djurhållning med landlevande djur och kläckerier, vilka avses i artikel 84.1 i förordning (EU) 2016/429, ska, utöver de uppgifter som avses i artikel 84.1 b i den förordningen, innan de inleder sådan verksamhet förse den behöriga myndigheten med följande uppgifter:

a)

Adress och geografiska koordinater (latitud och longitud) för den anläggning som ska registreras.

b)

Den period under vilken hållna landlevande djur eller kläckägg hålls på den registrerade anläggningen om den inte är permanent verksam, inklusive säsongsbunden verksamhet eller verksamhet under specifika händelser.

2.   Aktörer som driver anläggningar för djurhållning med landlevande djur, vilka avses i artikel 84.1 i förordning (EU) 2016/429, ska inte vara skyldiga att förse den behöriga myndigheten med de uppgifter som avses i artikel 84.1 b iii i den förordningen avseende hållna landlevande djur som omfattas av det undantag som medlemsstaten använder i enlighet med artikel 3 i den här förordningen.

Artikel 3

Typer av anläggningar för djurhållning med landlevande djur som medlemsstaterna får undanta från kravet på registrering

1.   Medlemsstaterna får i enlighet med artikel 85 i förordning (EU) 2016/429 undanta anläggningar för djurhållning med landlevande djur som utgör en obetydlig risk från kravet på registrering om följande kriterier är uppfyllda:

a)

Inga hov- och klövdjur hålls på anläggningen.

b)

Inga hundar, katter eller illrar hålls för avel på anläggningen.

c)

Anläggningen deltar inte i någon förflyttning av hållna landlevande djur, avelsmaterial eller produkter av animaliskt ursprung till eller från en annan medlemsstat eller ett tredjeland.

d)

De hållna landlevande djuren, avelsmaterialet eller produkterna av animaliskt ursprung på anläggningen är inte avsedda att flyttas ut från anläggningen.

2.   Medlemsstater som undantar anläggningar i enlighet med punkt 1 får fastställa ytterligare kriterier avseende begränsningar av antalet hållna landlevande djur som får hållas på sådana anläggningar och begränsa dessa anläggningars geografiska läge, särskilt när det gäller närheten till anläggningar som registrerats eller godkänts av den behöriga myndigheten.

Artikel 4

Uppgifter som aktörerna ska lämna i ansökan om godkännande av sin anläggning

Aktörer som driver anläggningar för djurhållning med landlevande djur och kläckerier ska, när de ansöker om godkännande av sin anläggning enligt artiklarna 94.1 och 95 a i förordning (EU) 2016/429, utöver de uppgifter som avses i artikel 96.1 i den förordningen, förse den behöriga myndigheten med följande uppgifter:

a)

Adress och geografiska koordinater (latitud och longitud) för den anläggning som ska godkännas.

b)

Den period under vilken djur eller kläckägg hålls på den godkända anläggningen om den inte är permanent verksam, inklusive säsongsbunden verksamhet eller verksamhet under specifika händelser.

Artikel 5

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 1 augusti 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 84, 31.3.2016, s. 1.

(2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 av den 28 juni 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser om anläggningar som håller landlevande djur och kläckerier samt om spårbarhet för vissa hållna landlevande djur och kläckägg (EUT L 314, 5.12.2019, s. 115).


2.8.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 202/31


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2022/1346

av den 1 augusti 2022

om ändring av bilagorna II och III till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 vad gäller gränsvärden för 1,4-dimetylnaftalen, 8-hydroxikinolin, pinoxaden och valifenalat i eller på vissa produkter

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 av den 23 februari 2005 om gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i eller på livsmedel och foder av vegetabiliskt och animaliskt ursprung och om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG (1), särskilt artiklarna 14.1 a och 49.2, och

av följande skäl:

(1)

Gränsvärden har fastställts för 1,4-dimetylnaftalen, 8-hydroxikinolin, pinoxaden och valifenalat i del A i bilaga III till förordning (EG) nr 396/2005.

(2)

När det gäller 1,4-dimetylnaftalen har Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (livsmedelsmyndigheten) lämnat ett motiverat yttrande om de befintliga gränsvärdena till kommissionen och medlemsstaterna i enlighet med artikel 12.1 i förordning (EG) nr 396/2005 (2). Livsmedelsmyndigheten föreslog en ändring av definitionen av resthalt för animaliska produkter. Livsmedelsmyndigheten fann att eftersom 1,4-dimetylnaftalen kan förekomma naturligt i vegetabiliska produkter kan det vara olämpligt att fastställa gränsvärden för vegetabiliska produkter vid bestämningsgränsen. Den konstaterade att tillräckliga övervakningsuppgifter för vegetabiliska produkter (utom potatis) och viss information om potatis och animaliska produkter inte var tillgängliga, och att det krävs närmare utredning av riskhanterare. Eftersom konsumenterna inte löper någon risk bör alla gränsvärden fastställas i bilaga II till förordning (EG) nr 396/2005. Gränsvärden för vegetabiliska produkter (utom potatis) bör fastställas på grundval av de övervakningsuppgifter som för närvarande är tillgängliga. Gränsvärden för potatis och animaliska produkter bör fastställas på de nivåer som livsmedelsmyndigheten anger. Alla ovanstående gränsvärden kommer att ses över med beaktande av de uppgifter som är tillgängliga senast två år efter det att den här förordningen har offentliggjorts.

(3)

När det gäller 8-hydroxikinolin har livsmedelsmyndigheten lämnat ett motiverat yttrande om de befintliga gränsvärdena till kommissionen och medlemsstaterna i enlighet med artikel 12.1 i förordning (EG) nr 396/2005 (3). Livsmedelsmyndigheten konstaterade att eftersom uppgifter saknas är bedömningen av riskerna för konsumenter preliminär och föreslog därför att alla gränsvärden skulle fastställas eller kvarstå vid bestämningsgränsen. Eftersom konsumenterna inte löper någon risk bör gränsvärdena fastställas i bilaga II till förordning (EG) nr 396/2005.

(4)

När det gäller pinoxaden har livsmedelsmyndigheten lämnat ett motiverat yttrande om de befintliga gränsvärdena till kommissionen och medlemsstaterna i enlighet med artikel 12.1 i förordning (EG) nr 396/2005 (4). Livsmedelsmyndigheten föreslog en ändring av definitionen av resthalt. Den rekommenderade en sänkning av gränsvärdena när det gäller korn, råg och vete. Livsmedelsmyndigheten konstaterade att det saknades vissa uppgifter om gränsvärdena när det gäller animaliska produkter och att det krävs närmare utredning av riskhanterare. Gränsvärdena för animaliska produkter kommer att ses över med beaktande av de uppgifter som är tillgängliga senast två år efter det att den här förordningen har offentliggjorts. Eftersom konsumenterna inte löper någon risk bör gränsvärdena fastställas i bilaga II till förordning (EG) nr 396/2005 på den befintliga nivån eller den nivå som livsmedelsmyndigheten angett.

(5)

När det gäller valifenalat har livsmedelsmyndigheten lämnat ett motiverat yttrande om de befintliga gränsvärdena till kommissionen och medlemsstaterna i enlighet med artikel 12.1 i förordning (EG) nr 396/2005 (5). Livsmedelsmyndigheten föreslog en ändring av definitionen av resthalt för animaliska produkter. Den rekommenderade en sänkning av gränsvärdena för kepalök, schalottenlök och auberginer/äggplantor. När det gäller övriga produkter rekommenderade den att de befintliga gränsvärdena skulle höjas eller bibehållas. Livsmedelsmyndigheten konstaterade att det saknades vissa uppgifter om gränsvärdet för tomater och att det krävs närmare utredning av riskhanterare. Gränsvärdet för tomater kommer att ses över med beaktande av de uppgifter som är tillgängliga senast två år efter det att den här förordningen har offentliggjorts. Eftersom konsumenterna inte löper någon risk bör det här gränsvärdet fastställas i bilaga II till förordning (EG) nr 396/2005 på den befintliga nivån eller den nivå som livsmedelsmyndigheten angett.

(6)

När det gäller produkter för vilka användningen av det berörda växtskyddsmedlet inte är godkänd och för vilka vare sig importtoleranser eller Codex-gränsvärden (CXL-värden) har fastställts bör gränsvärdena fastställas till den specifika bestämningsgränsen eller till standardgränsvärdet enligt artikel 18.1 b i förordning (EG) nr 396/2005.

(7)

Kommissionen har rådfrågat Europeiska unionens referenslaboratorier för bekämpningsmedelsrester om behovet av att anpassa vissa bestämningsgränser. För alla ämnen som omfattas av denna förordning föreslog laboratorierna produktspecifika bestämningsgränser som är analytiskt genomförbara.

(8)

De ändringar av gränsvärdena som föreslås i den här förordningen bygger på livsmedelsmyndighetens motiverade yttranden och hänsyn har tagits till de faktorer i artikel 14.2 i förordning (EG) nr 396/2005 som är relevanta för var och en av de ämnen som omfattas av den här förordningen.

(9)

Unionens handelspartner har inom ramen för Världshandelsorganisationen (WTO) tillfrågats om de nya gränsvärdena, och deras synpunkter har beaktats.

(10)

Förordning (EG) nr 396/2005 bör därför ändras i enlighet med detta.

(11)

För att möjliggöra normal saluföring, bearbetning och konsumtion av produkter bör det i denna förordning föreskrivas övergångsbestämmelser för produkter som framställts före ändringen av gränsvärdena och för vilka det finns uppgifter som visar att en hög konsumentskyddsnivå upprätthålls.

(12)

Innan de ändrade gränsvärdena blir tillämpliga bör medlemsstater, tredjeländer och livsmedelsföretagare ges en rimlig tidsperiod för att anpassa sig till de nya krav som följer av ändringen av gränsvärdena.

(13)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Bilagorna II och III till förordning (EG) nr 396/2005 ska ändras i enlighet med bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

Förordning (EG) nr 396/2005 i dess lydelse före ändringarna enligt den här förordningen ska fortsätta att gälla för produkter som framställts i unionen eller importerats till unionen före den 22 februari 2023.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 22 februari 2023.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 1 augusti 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 070, 16.3.2005, s. 1.

(2)  Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, ”Reasoned Opinion on the review of the existing maximum residue levels for 1,4-dimethylnaphthalene according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005.”EFSA Journal, vol. 19(2021):5, artikelnr 6597.

(3)  Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, ”Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for 8-hydroxyquinoline according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005.”EFSA Journal, vol. 19(2021):4, artikelnr 6566.

(4)  Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, ”Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for pinoxaden according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005.”EFSA Journal, vol. 19(2021):3, artikelnr 6503.

(5)  Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, ”Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for valifenalate according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005.”EFSA Journal, vol. 19(2021):5, artikelnr 6591.


BILAGA

Bilagorna II och III till förordning (EG) nr 396/2005 ska ändras på följande sätt:

1)

I bilaga II ska följande kolumner för 1,4-dimetylnaftalen, 8-hydroxikinolin, pinoxaden och valifenalat läggas till:

Bekämpningsmedelsrester och gränsvärden (mg/kg)

Kod

Grupper och exempel på enskilda produkter som omfattas av gränsvärdena  (1)

1,4-Dimetylnaftalen (R) (F)

8-Hydroxikinolin (summan av 8-hydroxikinolin och dess salter, uttryckt som 8-hydroxikinolin)

Summan av M4 och M6 (både fri och konjugerad), uttryckt som pinoxaden (R) (A)

Valifenalat (R) (A)

0100000

FRUKTER, FÄRSKA ELLER FRYSTA; TRÄDNÖTTER

0,05 (+)

 

0,03  (*1)

 

0110000

Citrusfrukter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0110010

Grapefrukter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0110020

Apelsiner

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0110030

Citroner

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0110040

Limefrukter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0110050

Mandariner

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0110990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120000

Trädnötter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120010

Mandlar

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120020

Paranötter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120030

Cashewnötter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120040

Kastanjer

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120050

Kokosnötter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120060

Hasselnötter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120070

Macadamianötter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120080

Pekannötter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120090

Pinjenötter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120100

Pistaschmandlar

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120110

Valnötter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0120990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0130000

Kärnfrukter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0130010

Äpplen

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0130020

Päron

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0130030

Kvitten

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0130040

Mispel

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0130050

Japansk mispel

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0130990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0140000

Stenfrukter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0140010

Aprikoser

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0140020

Körsbär (söta)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0140030

Persikor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0140040

Plommon

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0140990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0150000

Bär och små frukter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

 

0151000

a)

Druvor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

1

0151010

Bordsdruvor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

1

0151020

Druvor för vinframställning

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

1

0152000

b)

Jordgubbar

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0153000

c)

Rubusfrukter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0153010

Björnbär

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0153020

Blåhallon

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0153030

Hallon (gula och röda)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0153990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0154000

d)

Andra små frukter och bär

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0154010

Amerikanska blåbär

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0154020

Amerikanska tranbär

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0154030

Vinbär (röda, svarta och vita)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0154040

Krusbär (gröna, röda och gula)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0154050

Nypon

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0154060

Mullbär (svarta och vita)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0154070

Azarolhagtorn

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0154080

Fläderbär

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0154990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0160000

Diverse frukter med

0,05 (+)

 

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0161000

a)

ätligt skal

0,05 (+)

 

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0161010

Dadlar

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0161020

Fikon

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0161030

Bordsoliver

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0161040

Kumquat

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0161050

Carambola/stjärnfrukter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0161060

Kaki/kakiplommon/sharon/persimon

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0161070

Jambolanäpplen

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0161990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0162000

b)

oätligt skal, små

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0162010

Kiwifrukter (gröna, gula och röda)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0162020

Litchi/litchiplommon

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0162030

Passionsfrukter/maracuja

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0162040

Kaktusfikon

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0162050

Stjärnäpplen

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0162060

Amerikansk persimon

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0162990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163000

c)

oätligt skal, stora

0,05 (+)

 

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163010

Avokado

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163020

Bananer

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163030

Mango

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163040

Papaya

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163050

Granatäpplen

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163060

Kirimoja/cherimoya

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163070

Guava

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163080

Ananas

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163090

Brödfrukter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163100

Durian/durio

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163110

Taggannona/graviola/guanabana

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0163990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0200000

GRÖNSAKER, FÄRSKA ELLER FRYSTA

 

 

 

 

0210000

Rot- och knölgrönsaker

 

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0211000

a)

Potatis

15 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0212000

b)

Tropiska rot- och knölgrönsaker

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0212010

Maniok/kassava

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0212020

Sötpotatis

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0212030

Jamsbönrot

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0212040

Arrowrot

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0212990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213000

c)

Övriga rot- och knölgrönsaker utom sockerbetor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213010

Rödbetor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213020

Morötter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213030

Rotselleri

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213040

Pepparrot

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213050

Jordärtskockor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213060

Palsternackor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213070

Rotpersilja/persiljerot

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213080

Rädisor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213090

Haverrot

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213100

Kålrötter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213110

Rovor/majrovor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0213990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0220000

Lökgrönsaker

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0220010

Vitlök

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0220020

Kepalök

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0220030

Schalottenlök

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0220040

Knipplök/salladslök och piplök

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0220990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0230000

Fruktgrönsaker

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

 

0231000

a)

Potatisväxter/Solanaceae och malvaväxter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

 

0231010

Tomater

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,15 (+)

0231020

Paprikor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0231030

Auberginer/äggplantor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,15

0231040

Okra/gombo

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0231990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0232000

b)

Gurkväxter – ätligt skal

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0232010

Slanggurkor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0232020

Druvgurkor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0232030

Zucchini/squash

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0232990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0233000

c)

Gurkväxter – oätligt skal

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0233010

Meloner

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0233020

Pumpor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0233030

Vattenmeloner

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0233990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0234000

d)

Sockermajs

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0239000

e)

Övriga fruktgrönsaker

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0240000

Kålgrönsaker (utom rötter och späda bladgrödor av Brassica)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0241000

a)

Blommande kål

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0241010

Broccoli

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0241020

Blomkål

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0241990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0242000

b)

Huvudbildande kål

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0242010

Brysselkål

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0242020

Huvudkål

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0242990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0243000

c)

Bladbildande kål

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0243010

Salladskål/kinakål

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0243020

Grönkål

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0243990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0244000

d)

Kålrabbi

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0250000

Bladgrönsaker, örter och ätliga blommor

0,05 (+)

 

 

 

0251000

a)

Sallat och sallatväxter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0251010

Vårklynne/vintersallat/vårsallat/mâche(sallat)/fältsallat

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0251020

Sallat

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0251030

Escarole/escarolesallat

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0251040

Smörgåskrasse och andra groddar och skott

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0251050

Vinterkrasse/vårgyllen

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0251060

Rucola/rucolasallat/senapskål

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0251070

Sareptasenap/salladssenap

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0251080

Späda bladgrödor/"baby leaf" (inklusive Brassica-arter)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0251990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0252000

b)

Spenat och liknande blad

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0252010

Spenat

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0252020

Portlaker

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0252030

Mangold/betblad

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0252990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0253000

c)

Blad från vinranka och liknande arter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0254000

d)

Vattenkrasse

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0255000

e)

Endivesallat

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0256000

f)

Örter och ätliga blommor

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0256010

Körvel

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0256020

Gräslök

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0256030

Bladselleri/snittselleri

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0256040

Persilja

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0256050

Salvia

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0256060

Rosmarin

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0256070

Timjan

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0256080

Basilika och ätliga blommor

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0256090

Lagerblad

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0256100

Dragon

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0256990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,06  (*1)

0,02  (*1)

0260000

Baljväxter, färska

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0260010

Bönor (med balja)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0260020

Bönor (utan balja)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0260030

Ärter (med balja)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0260040

Ärter (utan balja)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0260050

Linser

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0260990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0270000

Stjälkgrönsaker

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0270010

Sparris

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0270020

Kardoner

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0270030

Stjälkselleri/blekselleri

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0270040

Fänkål

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0270050

Kronärtskockor

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0270060

Purjolök

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0270070

Rabarber

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0270080

Bambuskott

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0270090

Palmhjärtan

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0270990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0280000

Svampar, mossor och lavar

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0280010

Odlade svampar

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0280020

Vilda svampar

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0280990

Mossor och lavar

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0290000

Alger och prokaryota organismer

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0300000

BALJVÄXTER, TORKADE

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0300010

Bönor

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0300020

Linser

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0300030

Ärter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0300040

Lupiner

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0300990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0400000

OLJEVÄXTFRÖER OCH OLJEVÄXTFRUKTER

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401000

Oljeväxtfröer

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401010

Linfrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401020

Jordnötter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401030

Vallmofrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401040

Sesamfrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401050

Solrosfrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401060

Rapsfrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401070

Sojabönor

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401080

Senapsfrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401090

Bomullsfrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401100

Pumpafrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401110

Safflorfrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401120

Gurkörtsfrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401130

Oljedådrafrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401140

Hampfrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401150

Ricinfrö

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0401990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0402000

Oljeväxtfrukter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0402010

Oliver för oljeproduktion

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0402020

Oljepalmkärnor

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0402030

Oljepalmfrukter

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0402040

Kapok

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0402990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0500000

SPANNMÅL

0,05 (+)

0,02  (*1)

 

0,01  (*1)

0500010

Korn

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,7

0,01  (*1)

0500020

Bovete och andra pseudocerealier

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0500030

Majs

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0500040

Hirs/vanlig hirs

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0500050

Havre

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0500060

Ris

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0500070

Råg

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,7

0,01  (*1)

0500080

Durra/sorgum

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0500090

Vete

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,7

0,01  (*1)

0500990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,02  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0600000

TE, KAFFE, ÖRTTEER, KAKAO OCH JOHANNESBRÖD

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0610000

Te

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0620000

Kaffebönor

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0630000

Örtteer från

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0631000

a)

blommor

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0631010

Kamomill

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0631020

Rosellhibiskus

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0631030

Ros

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0631040

Jasmin

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0631050

Lind

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0631990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0632000

b)

blad och örter

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0632010

Jordgubbe

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0632020

Rooibos

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0632030

Mate/maté

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0632990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0633000

c)

rötter

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0633010

Vänderot/läkevänderot

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0633020

Ginseng

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0633990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0639000

d)

andra delar av växten

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0640000

Kakaobönor

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0650000

Johannesbröd

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0700000

HUMLE

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0800000

KRYDDOR

 

 

 

 

0810000

Frökryddor

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810010

Anis/anisfrö

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810020

Svartkummin

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810030

Selleri

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810040

Koriander

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810050

Spiskummin

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810060

Dill

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810070

Fänkål

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810080

Bockhornsklöver

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810090

Muskot

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820000

Fruktkryddor

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820010

Kryddpeppar

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820020

Sichuanpeppar

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820030

Kummin

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820040

Kardemumma

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820050

Enbär

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820060

Pepparkorn (gröna, svarta och vita)

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820070

Vanilj

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820080

Tamarind

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0830000

Barkkryddor

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0830010

Kanel

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0830990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0840000

Rot- och jordstamskryddor

 

 

 

 

0840010

Lakritsrot

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0840020

Ingefära (10)

 

 

 

 

0840030

Gurkmeja

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0840040

Pepparrot (11)

 

 

 

 

0840990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0850000

Kryddor bestående av knoppar

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0850010

Kryddnejlika

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0850020

Kapris

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0850990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0860000

Kryddor bestående av pistiller

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0860010

Saffran

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0860990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0870000

Kryddor bestående av frömantlar

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0870010

Muskotblomma

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0870990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0900000

SOCKERVÄXTER

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0900010

Sockerbetsrötter

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0900020

Sockerrör

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0900030

Rotcikoria

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0900990

Övriga (2)

0,05 (+)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

1000000

ANIMALISKA PRODUKTER – LANDLEVANDE DJUR

(+)

 

(+)

 

1010000

Produkter från

(+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1011000

a)

svin

(+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1011010

Muskel

0,03 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1011020

Fett

0,4 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1011030

Lever

1,5 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1011040

Njure

1,5 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1011050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1,5 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1011990

Övriga (2)

1,5 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1012000

b)

nötkreatur

(+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1012010

Muskel

0,04 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1012020

Fett

1 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1012030

Lever

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1012040

Njure

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1012050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1012990

Övriga (2)

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1013000

c)

får

(+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1013010

Muskel

0,04 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1013020

Fett

1,5 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1013030

Lever

4 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1013040

Njure

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1013050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

4 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1013990

Övriga (2)

4 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1014000

d)

get

(+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1014010

Muskel

0,04 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1014020

Fett

1,5 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1014030

Lever

4 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1014040

Njure

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1014050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

4 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1014990

Övriga (2)

4 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1015000

e)

hästdjur

(+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1015010

Muskel

0,04 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1015020

Fett

1 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1015030

Lever

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1015040

Njure

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1015050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1015990

Övriga (2)

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1016000

f)

fjäderfä

(+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1016010

Muskel

0,2 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1016020

Fett

0,7 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1016030

Lever

0,6 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1016040

Njure

0,7 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1016050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

0,7 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1016990

Övriga (2)

0,7 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1017000

g)

andra hägnade landlevande djur

(+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1017010

Muskel

0,04 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1017020

Fett

1 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1017030

Lever

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1017040

Njure

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1017050

Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1017990

Övriga (2)

3 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1020000

Mjölk

(+)

0,01  (*1)

0,01  (*1) (+)

0,03  (*1)

1020010

Nötkreatur

0,4 (+)

0,01  (*1)

0,01  (*1) (+)

0,03  (*1)

1020020

Får

0,5 (+)

0,01  (*1)

0,01  (*1) (+)

0,03  (*1)

1020030

Get

0,5 (+)

0,01  (*1)

0,01  (*1) (+)

0,03  (*1)

1020040

Häst

0,4 (+)

0,01  (*1)

0,01  (*1) (+)

0,03  (*1)

1020990

Övriga (2)

0,4 (+)

0,01  (*1)

0,01  (*1) (+)

0,03  (*1)

1030000

Fågelägg

0,15 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1030010

Tamhöna

0,15 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1030020

Anka

0,15 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1030030

Gås

0,15 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1030040

Vaktel

0,15 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1030990

Övriga (2)

0,15 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1040000

Honung och andra biodlingsprodukter (7)

0,05  (*1) (+)

0,05  (*1)

0,05  (*1) (+)

0,05  (*1)

1050000

Amfibier och reptiler

0,2 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1060000

Landlevande ryggradslösa djur

0,2 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1070000

Vilda landlevande ryggradsdjur

0,2 (+)

0,01  (*1)

0,02  (*1) (+)

0,03  (*1)

1100000

ANIMALISKA PRODUKTER – FISK, FISKERIPRODUKTER OCH ANDRA LIVSMEDELSPRODUKTER FRÅN SALT- OCH SÖTVATTEN (8)

 

 

 

 

1200000

PRODUKTER ELLER DELAR AV PRODUKTER SOM UTESLUTANDE ANVÄNDS FÖR FODERPRODUKTION (8)

 

 

 

 

1300000

BEARBETADE LIVSMEDELSPRODUKTER (9)

 

 

 

 

1,4-dimetylnaftalen (R) (F)

(R)

En annan definition av resthalt används för följande par bekämpningsmedel-kod: 1,4-Dimetylnaftalen - kod 1000000 utom 1040000: Summan av 1,4-dimetylnaftalen och dess metabolit M23 fri och konjugerad, uttryckt som 1,4-dimetylnaftalen.

(F)

Fettlöslig

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om analysmetoder. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

1000000 ANIMALISKA PRODUKTER – LANDLEVANDE DJUR

1010000 Produkter från

1011000 a) svin

1011010 Muskel

1011020 Fett

1011030 Lever

1011040 Njure

1011050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1011990 Övriga (2)

1012000 b) nötkreatur

1012010 Muskel

1012020 Fett

1012030 Lever

1012040 Njure

1012050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1012990 Övriga (2)

1013000 c) får

1013010 Muskel

1013020 Fett

1013030 Lever

1013040 Njure

1013050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1013990 Övriga (2)

1014000 d) get

1014010 Muskel

1014020 Fett

1014030 Lever

1014040 Njure

1014050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1014990 Övriga (2)

1015000 e) hästdjur

1015010 Muskel

1015020 Fett

1015030 Lever

1015040 Njure

1015050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1015990 Övriga (2)

1016000 f) fjäderfä

1016010 Muskel

1016020 Fett

1016030 Lever

1016040 Njure

1016050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1016990 Övriga (2)

1017000 g) andra hägnade landlevande djur

1017010 Muskel

1017020 Fett

1017030 Lever

1017040 Njure

1017050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1017990 Övriga (2)

1020000 Mjölk

1020010 Nötkreatur

1020020 Får

1020030 Get

1020040 Häst

1020990 Övriga (2)

1030000 Fågelägg

1030010 Tamhöna

1030020 Anka

1030030 Gås

1030040 Vaktel

1030990 Övriga (2)

1040000Honung och andra biodlingsprodukter (7)

1050000Amfibier och reptiler

1060000Landlevande ryggradslösa djur

1070000Vilda landlevande ryggradsdjur

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om resthaltsförsök och resthalternas egenskaper i bearbetade produkter. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

0211000a) Potatis

Det finns belägg för att 1,4-dimetylnaftalen kan förekomma naturligt i vissa vegetabiliska ämnen. På grundval av för närvarande tillgängliga övervakningsuppgifter fastställs ett tillfälligt gränsvärde till 0,05 mg/kg i väntan på att det ska inkomma ytterligare övervakninguppgifter som bekräftelse. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta dessa uppgifter om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

0100000 FRUKTER, FÄRSKA ELLER FRYSTA; TRÄDNÖTTER

0110000Citrusfrukter

0110010 Grapefrukter

0110020 Apelsiner

0110030 Citroner

0110040 Limefrukter

0110050 Mandariner

0110990 Övriga (2)

0120000Trädnötter

0120010 Mandlar

0120020 Paranötter

0120030 Cashewnötter

0120040 Kastanjer

0120050 Kokosnötter

0120060 Hasselnötter

0120070 Macadamianötter

0120080 Pekannötter

0120090 Pinjenötter

0120100 Pistaschmandlar

0120110 Valnötter

0120990 Övriga (2)

0130000Kärnfrukter

0130010 Äpplen

0130020 Päron

0130030 Kvitten

0130040 Mispel

0130050 Japansk mispel

0130990 Övriga (2)

0140000Stenfrukter

0140010 Aprikoser

0140020Körsbär (söta)

0140030Persikor

0140040Plommon

0140990 Övriga (2)

0150000Bär och små frukter

0151000a) Druvor

0151010 Bordsdruvor

0151020 Druvor för vinframställning

0152000 b) Jordgubbar

0153000c) Rubusfrukter

0153010 Björnbär

0153020 Blåhallon

0153030Hallon (gula och röda)

0153990 Övriga (2)

0154000d) Andra små frukter och bär

0154010Amerikanska blåbär

0154020 Amerikanska tranbär

0154030Vinbär (röda, svarta och vita)

0154040 Krusbär (gröna, röda och gula)

0154050 Nypon

0154060 Mullbär (svarta och vita)

0154070 Azarolhagtorn

0154080 Fläderbär

0154990 Övriga (2)

0160000 Diverse frukter med

0161000a) ätligt skal

0161010Dadlar

0161020Fikon

0161030 Bordsoliver

0161040Kumquat

0161050Carambola/stjärnfrukter

0161060Kaki/kakiplommon/sharon/persimon

0161070Jambolanäpplen

0161990 Övriga (2)

0162000b) oätligt skal, små

0162010Kiwifrukter (gröna, gula och röda)

0162020Litchi/litchiplommon

0162030Passionsfrukter/maracuja

0162040Kaktusfikon

0162050Stjärnäpplen

0162060Amerikansk persimon

0162990 Övriga (2)

0163000b) oätligt skal, stora

0163010Avokado

0163020Bananer

0163030Mango

0163040Papaya

0163050Granatäpplen

0163060Kirimoja/cherimoya

0163070Guava

0163080Ananas

0163090Brödfrukter

0163100Durian/durio

0163110Taggannona/graviola/guanabana

0163990 Övriga (2)

0212000b) Tropiska rot- och knölgrönsaker

0212010Maniok/kassava

0212020Sötpotatis

0212030Jamsbönrot

0212040Arrowrot

0212990 Övriga (2)

0213000c) Övriga rot- och knölgrönsaker utom sockerbetor

0213010 Rödbetor

0213020 Morötter

0213030 Rotselleri

0213040 Pepparrot

0213050 Jordärtskockor

0213060 Palsternackor

0213070 Rotpersilja/persiljerot

0213080 Rädisor

0213090 Haverrot

0213100 Kålrötter

0213110 Rovor/majrovor

0213990 Övriga (2)

0220000Lökgrönsaker

0220010Vitlök

0220020Kepalök

0220030Schalottenlök

0220040 Knipplök/salladslök och piplök

0220990 Övriga (2)

0230000Fruktgrönsaker

0231000a) Potatisväxter/Solanaceae och malvaväxter

0231010 Tomater

0231020Paprikor

0231030 Auberginer/äggplantor

0231040Okra/gombo

0231990 Övriga (2)

0232000b) Gurkväxter – ätligt skal

0232010Slanggurkor

0232020Druvgurkor

0232030Zucchini/squash

0232990 Övriga (2)

0233000c) Gurkväxter – oätligt skal

0233010 Meloner

0233020Pumpor

0233030 Vattenmeloner

0233990 Övriga (2)

0234000 d) Sockermajs

0239000e) Övriga fruktgrönsaker

0240000Kålgrönsaker (utom rötter och späda bladgrödor av Brassica)

0241000a) Blommande kål

0241010Broccoli

0241020Blomkål

0241990 Övriga (2)

0242000b) Huvudbildande kål

0242010Brysselkål

0242020Huvudkål

0242990 Övriga (2)

0243000c) Bladbildande kål

0243010Salladskål/kinakål

0243020Grönkål

0243990 Övriga (2)

0244000d) Kålrabbi

0250000Bladgrönsaker Örter och ätliga blommor

0251000a) Sallat och sallatväxter

0251010 Vårklynne/vintersallat/vårsallat/mâche(sallat)/fältsallat

0251020Sallat

0251030Escarole/escarolesallat

0251040 Smörgåskrasse och andra groddar och skott

0251050 Vinterkrasse/vårgyllen

0251060 Rucola/rucolasallat/senapskål

0251070 Sareptasenap/salladssenap

0251080 Späda bladgrödor/”baby leaf” (inklusive Brassica-arter)

0251990 Övriga (2)

0252000b) Spenat och liknande blad

0252010Spenat

0252020Portlaker

0252030Mangold/betblad

0252990 Övriga (2)

0253000c) Blad från vinranka och liknande arter

0254000d) Vattenkrasse

0255000e) Endivesallat

0256000f) Örter och ätliga blommor

0256010Körvel

0256020Gräslök

0256030Bladselleri/snittselleri

0256040Persilja

0256050Salvia

0256060Rosmarin

0256070Timjan

0256080Basilika och ätliga blommor

0256090Lagerblad

0256100Dragon

0256990 Övriga (2)

0260000Baljväxter, färska

0260010Bönor (med balja)

0260020Bönor (utan balja)

0260030Ärter (med balja)

0260040Ärter (utan balja)

0260050Linser

0260990 Övriga (2)

0270000Stjälkgrönsaker

0270010Sparris

0270020Kardoner

0270030 Stjälkselleri/blekselleri

0270040 Fänkål

0270050Kronärtskockor

0270060Purjolök

0270070 Rabarber

0270080Bambuskott

0270090Palmhjärtan

0270990 Övriga (2)

0280000Svampar, mossor och lavar

0280010Odlade svampar

0280020Vilda svampar

0280990Mossor och lavar

0290000Alger och prokaryota organismer

0300000BALJVÄXTER, TORKADE

0300010Bönor

0300020Linser

0300030Ärter

0300040Lupiner

0300990 Övriga (2)

0400000OLJEVÄXTFRÖER OCH OLJEVÄXTFRUKTER

0401000Oljeväxtfröer

0401010Linfrö

0401020Jordnötter

0401030Vallmofrö

0401040Sesamfrö

0401050 Solrosfrö

0401060 Rapsfrö

0401070 Sojabönor

0401080Senapsfrö

0401090 Bomullsfrö

0401100Pumpafrö

0401110Safflorfrö

0401120Gurkörtsfrö

0401130Oljedådrafrö

0401140Hampfrö

0401150Ricinfrö

0401990 Övriga (2)

0402000Oljeväxtfrukter

0402010 Oliver för oljeproduktion

0402020Oljepalmkärnor

0402030Oljepalmfrukter

0402040Kapok

0402990 Övriga (2)

0500000SPANNMÅL

0500010 Korn

0500020Bovete och andra pseudocerealier

0500030 Majs

0500040 Hirs/vanlig hirs

0500050 Havre

0500060 Ris

0500070 Råg

0500080 Durra/sorgum

0500090 Vete

0500990 Övriga (2)

0600000TE KAFFE ÖRTTEER KAKAO OCH JOHANNESBRÖD

0610000 Te

0620000Kaffebönor

0630000Örtteer från

0631000a) blommor

0631010Kamomill

0631020Rosellhibiskus

0631030Ros

0631040Jasmin

0631050Lind

0631990 Övriga (2)

0632000b) blad och örter

0632010Jordgubbe

0632020Rooibos

0632030Mate/maté

0632990 Övriga (2)

0633000 c) rötter

0633010 Vänderot/läkevänderot

0633020 Ginseng

0633990 Övriga (2)

0639000d) andra delar av växten

0640000Kakaobönor

0650000Johannesbröd

0700000 HUMLE

0810000Frökryddor

0810010Anis/anisfrö

0810020Svartkummin

0810030Selleri

0810040Koriander

0810050Spiskummin

0810060Dill

0810070Fänkål

0810080Bockhornsklöver

0810090Muskot

0810990 Övriga (2)

0820000Fruktkryddor

0820010Kryddpeppar

0820020Sichuanpeppar

0820030Kummin

0820040Kardemumma

0820050Enbär

0820060Pepparkorn (gröna, svarta och vita)

0820070Vanilj

0820080Tamarind

0820990 Övriga (2)

0830000Barkkryddor

0830010Kanel

0830990 Övriga (2)

0840010 Lakritsrot

0840030 Gurkmeja

0840990 Övriga (2)

0850000Kryddor bestående av knoppar

0850010Kryddnejlika

0850020Kapris

0850990 Övriga (2)

0860000Kryddor bestående av pistiller

0860010Saffran

0860990 Övriga (2)

0870000Kryddor bestående av frömantlar

0870010Muskotblomma

0870990 Övriga (2)

0900000SOCKERVÄXTER

0900010 Sockerbetsrötter

0900020Sockerrör

0900030 Rotcikoria

0900990 Övriga (2)

Summan av M4 och M6 (både fri och konjugerad), uttryckt som pinoxaden (R) (A)

(R)

En annan definition av resthalt används för följande par bekämpningsmedel-kod: Summan av M4 och M6 (både fri och konjugerad), uttryckt som pinoxaden - kod 1000000 utom 1040000: M4 (fri och konjugerad), uttryckt som pinoxaden

(A)

EU:s referenslaboratorier konstaterade att referensstandarden för M5-metaboliten (konjugat av M4) inte är kommersiellt tillgänglig. När gränsvärdena ses över kommer kommissionen att beakta om den referensstandard som avses i första meningen är kommersiellt tillgänglig senast den 2 augusti 2023, eller, om referensstandarden inte är kommersiellt tillgänglig senast detta datum, avsaknaden av referensstandard.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om bekräftelsemetoder. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

1000000 ANIMALISKA PRODUKTER – LANDLEVANDE DJUR

1010000 Produkter från

1011000 a) svin

1011010 Muskel

1011020 Fett

1011030 Lever

1011040 Njure

1011050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1011990 Övriga (2)

1012000 b) nötkreatur

1012010 Muskel

1012020 Fett

1012030 Lever

1012040 Njure

1012050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1012990 Övriga (2)

1013000 c) får

1013010 Muskel

1013020 Fett

1013030 Lever

1013040 Njure

1013050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1013990 Övriga (2)

1014000 d) get

1014010 Muskel

1014020 Fett

1014030 Lever

1014040 Njure

1014050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1014990 Övriga (2)

1015000 e) hästdjur

1015010 Muskel

1015020 Fett

1015030 Lever

1015040 Njure

1015050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1015990 Övriga (2)

1016000 f) fjäderfä

1016010 Muskel

1016020 Fett

1016030 Lever

1016040 Njure

1016050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1016990 Övriga (2)

1017000 g) andra hägnade landlevande djur

1017010 Muskel

1017020 Fett

1017030 Lever

1017040 Njure

1017050 Ätbara slaktbiprodukter (utom lever och njure)

1017990 Övriga (2)

1020000 Mjölk

1020010 Nötkreatur

1020020 Får

1020030 Get

1020040 Häst

1020990 Övriga (2)

1030000 Fågelägg

1030010 Tamhöna

1030020 Anka

1030030 Gås

1030040 Vaktel

1030990 Övriga (2)

1040000Honung och andra biodlingsprodukter (7)

1050000Amfibier och reptiler

1060000Landlevande ryggradslösa djur

1070000Vilda landlevande ryggradsdjur

Valifenalat (R) (A)

(R)

En annan definition av resthalt används för följande par bekämpningsmedel-kod: Valifenalat - kod 1000000 utom 1040000: Valifenalat och valifenalatsyra (IR5839)

(A)

EU:s referenslaboratorier konstaterade att referensstandarden för valifenalatsyra (IR5839) inte är kommersiellt tillgänglig. När gränsvärdena ses över kommer kommissionen att beakta om den referensstandard som avses i första meningen är kommersiellt tillgänglig senast den 2 augusti 2023, eller, om referensstandarden inte är kommersiellt tillgänglig senast detta datum, avsaknaden av referensstandard.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har konstaterat att det saknas vissa uppgifter om resthaltsförsök. När gränsvärdet ses över kommer kommissionen att beakta de uppgifter som avses i första meningen, om de lämnas in senast den 2 augusti 2024, eller, om uppgifterna inte lämnas in senast detta datum, avsaknaden av uppgifter.

0231010 Tomater

2)

I del A i bilaga III ska kolumnerna för 1,4-dimetylnaftalen, 8-hydroxikinolin, pinoxaden och valifenalat utgå.


(*1)  Lägsta analytiska bestämningsgräns.

(1)  Se bilaga I för en fullständig förteckning över produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung för vilka gränsvärden gäller.


BESLUT

2.8.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 202/53


RÅDETS BESLUT (EU) 2022/1347

av den 18 juli 2022

om utnämning av en suppleant i Regionkommittén på förslag av Förbundsrepubliken Tyskland

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 305,

med beaktande av rådets beslut (EU) 2019/852 av den 21 maj 2019 om Regionkommitténs sammansättning (1),

med beaktande av den tyska regeringens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 300.3 i fördraget ska Regionkommittén bestå av företrädare för regionala och lokala organ som antingen har valts till ett regionalt eller lokalt organ eller är politiskt ansvariga inför en vald församling.

(2)

Den 10 december 2019 antog rådet beslut (EU) 2019/2157 (2) om utnämning av ledamöter och suppleanter i Regionkommittén för perioden 26 januari 2020–25 januari 2025.

(3)

En plats som suppleant i Regionkommittén har blivit ledig till följd av att det nationella mandat på grundval av vilket Karin HALSCH föreslogs för utnämning har upphört.

(4)

Den tyska regeringen har föreslagit Melanie KÜHNEMANN-GRUNOW, som är företrädare för ett regionalt organ och har valts till ett regionalt organ, Mitglied des Abgeordnetenhauses von Berlin (ledamot av Berlins delstatsparlament och stadsfullmäktige), som suppleant i Regionkommittén för återstoden av mandatperioden, dvs. till och med den 25 januari 2025.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Melanie KÜHNEMANN-GRUNOW, som är företrädare för ett regionalt organ och har ett folkvalt mandat, Mitglied des Abgeordnetenhauses von Berlin (ledamot av Berlins delstatsparlament och stadsfullmäktige), utnämns härmed till suppleant i Regionkommittén för återstoden av mandatperioden, dvs. till och med den 25 januari 2025.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den 18 juli 2022.

På rådets vägnar

Z. NEKULA

Ordförande


(1)  EUT L 139, 27.5.2019, s. 13.

(2)  Rådets beslut (EU) 2019/2157 av den 10 december 2019 om utnämning av ledamöter och suppleanter i Regionkommittén för perioden 26 januari 2020–25 januari 2025 (EUT L 327, 17.12.2019, s. 78).


2.8.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 202/54


RÅDETS BESLUT (EU) 2022/1348

av den 18 juli 2022

om utnämning av två ledamöter och två suppleanter i Regionkommittén på förslag av Förbundsrepubliken Tyskland

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 305,

med beaktande av rådets beslut (EU) 2019/852 av den 21 maj 2019 om Regionkommitténs sammansättning (1),

med beaktande av den tyska regeringens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 300.3 i fördraget ska Regionkommittén bestå av företrädare för regionala och lokala organ som antingen har valts till ett regionalt eller lokalt organ eller är politiskt ansvariga inför en vald församling.

(2)

Den 10 december 2019 antog rådet beslut (EU) 2019/2157 (2) om utnämning av ledamöter och suppleanter i Regionkommittén för perioden 26 januari 2020–25 januari 2025.

(3)

Två platser som ledamot i Regionkommittén har blivit lediga till följd av att de nationella mandat på grundval av vilka Helma KUHN-THEIS och Isolde RIES föreslogs för utnämning har upphört.

(4)

Två platser som suppleant i Regionkommittén har blivit lediga till följd av att de nationella mandat på grundval av vilka Roland THEIS och Reiner ZIMMER föreslogs för utnämning har upphört.

(5)

Den tyska regeringen har föreslagit följande företrädare för lokala organ som har valts till ett lokalt organ som ledamöter i Regionkommittén för återstoden av mandatperioden, dvs. till och med den 25 januari 2025: Helma KUHN-THEIS, Mitglied des Gemeinderates von Weiskirchen (ledamot av kommunfullmäktige i Weiskirchen) och Isolde RIES, Bürgermeisterin des Saarbrücker Bezirks West (borgmästare i stadsdelen Saarbrücken West).

(6)

Den tyska regeringen har föreslagit följande företrädare för regionala organ som har valts till ett regionalt organ som suppleanter i Regionkommittén för återstoden av mandatperioden, dvs. till och med den 25 januari 2025: Damhat SISAMCI, Mitglied des Landtage des Saarlandes (ledamot av Saarlands delstatsparlament), och Roland THEIS, Mitglied des Landtage des Saarlandes (ledamot av Saarlands delstatsparlament),

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Följande företrädare för lokala organ som har ett folkvalt mandat utnämns härmed till Regionkommittén för återstoden av mandatperioden, dvs. till och med den 25 januari 2025:

a)

som ledamöter:

Helma KUHN-THEIS, Mitglied des Gemeinderates von Weiskirchen (ledamot av kommunfullmäktige i Weiskirchen) (ändrat mandat),

Isolde RIES, Bürgermeisterin des Saarbrücker Bezirks West (borgmästare i stadsdelen Saarbrücken West) (ändrat mandat),

och

b)

som suppleanter:

Damhat SISAMCI, Mitglied des Landtage des Saarlandes (ledamot av Saarlands delstatsparlament),

Roland THEIS, Mitglied des Landtage des Saarlandes (ledamot av Saarlands delstatsparlament) (ändrat mandat).

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den 18 juli 2022.

På rådets vägnar

Z. NEKULA

Ordförande


(1)  EUT L 139, 27.5.2019, s. 13.

(2)  Rådets beslut (EU) 2019/2157 av den 10 december 2019 om utnämning av ledamöter och suppleanter i Regionkommittén för perioden 26 januari 2020–25 januari 2025 (EUT L 327, 17.12.2019, s. 78).


2.8.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 202/56


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2022/1349

av den 26 juli 2022

om godtagande av en begäran som Rumänien lämnat in i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/797 om att punkt 7.4.2.1 i bilagan till förordning (EU) 2016/919 inte ska tillämpas på tjugo fordon av typ LEMA

[delgivet med nr C(2022) 5152]

(Endast den rumänska texten är giltig)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/797 av den 11 maj 2016 om driftskompatibiliteten hos järnvägssystemet inom Europeiska unionen (1), särskilt artikel 7.4, och

av följande skäl:

(1)

Den 6 januari 2022 lämnade Rumänien in en begäran till kommissionen om att inte tillämpa punkt 7.4.2.1 i bilagan till kommissionens förordning (EU) 2016/919 (2) (begäran), som föreskriver att vissa nya fordon ska utrustas med ETCS (European Train Control System) basversion 3, med avseende på 20 nytillverkade lok av typ LEMA 6 000 kW. Begäran lämnades in på grundval av artikel 7.1 c i direktiv (EU) 2016/797.

(2)

Den 25 februari 2022 lämnade de rumänska myndigheterna, på kommissionens begäran, ytterligare förklaringar för att komplettera sin begäran.

(3)

Den information som de rumänska myndigheterna lämnade gjorde det möjligt för kommissionen att genomföra sin analys av begäran.

(4)

Punkt 7.4.2.1 i bilagan till förordning (EU) 2016/919 syftar till att underlätta den rullande materielens driftskompatibilitet i det europeiska järnvägsnätet genom installation av fordonsbaserad ETCS. Vissa områden inom det gemensamma europeiska järnvägsområdet släpar dock efter när det gäller att införa ETCS i järnvägsnätet.

(5)

De 20 lok som avses i begäran är avsedda att användas i det rumänska järnvägsnätet, där för närvarande endast 10 % är utrustat med markbaserad ETCS, samtidigt som det fortfarande finns ett behov av att använda PZB-systemet av klass B i det rumänska järnvägsnätet.

(6)

På grund av effekterna av covid-19-pandemin är tillverkningsprocessen för signalsystem försenad och signalleverantören förväntar sig inte att prototypprojektet för ETCS basversion 3 ska vara klart före utgången av 2022. De 20 fordonen skulle behöva efterutrustas under 2023, fram till slutet av det året.

(7)

Covid-19-pandemin har påverkat utvecklings- och certifieringsprocessen för de 20 nya fordon som avses i begäran. Installation av ETCS basversion 3 i de 20 lok som avses i begäran skulle leda till en ytterligare försening på tolv månader innan de kan levereras och blir tillgängliga för trafik. Bristen på tillgängliga tåg och det senare behovet av att uppgradera fordonen från ETCS basversion 2 till ETCS basversion 3 skulle få betydande ekonomiska konsekvenser.

(8)

Nio av de lok som avses i begäran identifieras med nummer 91530480060-9, 91530480061-7, 91530480062-5, 91530480063-3, 91530480064-1, 91530480065-8, 91530480066-6, 91530480069-0 och 91530480070-8. De rumänska myndigheterna bör tillhandahålla identifieringsnumren för de övriga elva loken i ett senare skede när de registrerats.

(9)

Fordonstillverkaren har åtagit sig att följa en plan för konstruktion och installation för att uppgradera de fordon som ansökan gäller med ombordutrustning enligt den nya ETCS basversion 3. Enligt de senaste inlämnade tidsplanerna förväntas uppgraderingen till ETCS basversion 3 vara slutförd senast den 31 december 2023.

(10)

Fram till installationen av ETCS basversion 3 kommer godkännandet för de lok som omfattas av ansökan endast att vara giltigt under giltighetstiden för detta beslut om undantag från tillämpning.

(11)

Kommissionen anser därför att villkoren i artikel 7.1 c och artikel 7.4 i direktiv (EU) 2016/797 är uppfyllda när det gäller de 20 fordon som omfattas av begäran. Den begäran som Rumäniens lämnat in om att punkt 7.4.2.1 i bilagan till förordning (EU) 2016/919 inte ska tillämpas på dessa fordon till och med den 31 december 2023 bör därför godtas.

(12)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som avses i artikel 51.1 i direktiv (EU) 2016/797.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den begäran som Rumänien lämnade in till kommissionen den 25 mars 2021 om att till och med den 31 december 2023 inte tillämpa punkt 7.4.2.1 i bilagan till förordning (EU) 2016/919 på 20 nya lok av typ LEMA 6 000 kW godtas. De rumänska myndigheterna ska underrätta kommissionen om de nya lokens identifieringsnummer så snart dessa lok är registrerade i det rumänska järnvägsnätet.

Artikel 2

Om bestämmelserna i detta beslut tillämpas på ett fordonsgodkännande för något av de 20 lok som avses i artikel 1 ska det fordonsgodkännandet vara giltigt till och med den 31 december 2023.

Artikel 3

Detta beslut riktar sig till Rumänien.

Det ska tillämpas till och med den 31 december 2023.

Utfärdat i Bryssel den 26 juli 2022.

På kommissionens vägnar

Adina VĂLEAN

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 138, 26.5.2016, s. 44.

(2)  Kommissionens förordning (EU) 2016/919 av den 27 maj 2016 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemen Trafikstyrning och signalering i järnvägssystemet i Europeiska unionen (EUT L 158, 15.6.2016, s. 1).


Rättelser

2.8.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 202/58


Rättelse till rådets förordning (EU) 2022/576 av den 8 april 2022 om ändring av förordning (EU) nr 833/2014 om restriktiva åtgärder mot bakgrund av Rysslands åtgärder som destabiliserar situationen i Ukraina

( Europeiska unionens officiella tidning L 111 av den 8 april 2022 )

Sidan 42, bilaga XXIII, i kolumnen KN-nummer

I stället för:

”3920 20”

ska det stå:

”3920 10”.