ISSN 1977-0820

Europeiska unionens

officiella tidning

L 218

European flag  

Svensk utgåva

Lagstiftning

63 årgången
8 juli 2020


Innehållsförteckning

 

II   Icke-lagstiftningsakter

Sida

 

 

BESLUT

 

*

Rådets beslut (Gusp) 2020/979 av den 7 juli 2020 till stöd för utveckling av ett internationellt erkänt system för validering av vapen- och ammunitionshantering i enlighet med öppna internationella standarder

1

SV

De rättsakter vilkas titlar är tryckta med fin stil är sådana rättsakter som har avseende på den löpande handläggningen av jordbrukspolitiska frågor. De har normalt en begränsad giltighetstid.

Beträffande alla övriga rättsakter gäller att titlarna är tryckta med fetstil och föregås av en asterisk.


II Icke-lagstiftningsakter

BESLUT

8.7.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 218/1


RÅDETS BESLUT (Gusp) 2020/979

av den 7 juli 2020

till stöd för utveckling av ett internationellt erkänt system för validering av vapen- och ammunitionshantering i enlighet med öppna internationella standarder

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artiklarna 28.1 och 31.1,

med beaktande av förslaget från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och

av följande skäl:

(1)

Den 19 november 2018 antog rådet EU:s strategi mot olagliga skjutvapen, handeldvapen och lätta vapen samt deras ammunition med titeln Vapensäkerhet och skydd av allmänheten (EU:s vapenstrategi). Syftet med EU:s vapenstrategi är att bana väg för integrerade, gemensamma och samordnade europeiska åtgärder för att förebygga och motverka terroristers, brottslingars och andra obehörigas olagliga förvärv av handeldvapen och lätta vapen och ammunition till dessa samt att främja ansvarsutkrävandet och ansvarstagandet i samband med laglig vapenhandel.

(2)

I EU:s vapenstrategi framhålls att bristande säkerhet i lagerhanteringen är ett vanligt skäl till att vapen och ammunition kan omdirigeras från laglig till olaglig handel. Unionen och dess medlemsstater åtar sig att hjälpa andra länder att förbättra hanteringen av och säkerheten för statliga lager genom att stärka den nationella rättsliga och administrativa ramen och stärka de institutioner som reglerar lagligt tillhandahållande och hantering av lager av handeldvapen och lätta vapen och ammunition för försvarets och polisens räkning.

(3)

Förenta nationernas kontor för nedrustningsfrågor (Unoda) har utvecklat standarder och god praxis för hanteringen av handeldvapen och ammunition: internationella tekniska riktlinjer för ammunition (IATG) och Modular Small-arms-control Implementation Compendium (Mosaic-kompendiet), tidigare känt som internationella normer för kontroll av handeldvapen (Isacs). I EU:s vapenstrategi förbinder sig unionen att främja och genomföra normer och god praxis.

(4)

Den 30 juni 2018 antog FN:s tredje översynskonferens för att se över genomförandet av FN:s handlingsprogram mot handeldvapen och lätta vapen ett slutdokument där staterna förnyade sitt åtagande att förhindra och bekämpa spridning av handeldvapen och lätta vapen. Staterna bekräftade att de ska fördubbla sina nationella insatser för att sörja för en säker och effektiv hantering av de lager av handeldvapen och lätta vapen som innehas av väpnade regeringsstyrkor och regeringens säkerhetsstyrkor, i synnerhet under och efter konflikter. Staterna sade sig också värdesätta tillämpningen av relevanta internationella standarder i syfte att stärka genomförandet av FN:s handlingsprogram.

(5)

I FN:s agenda 2030 för hållbar utveckling bekräftas att bekämpning av olaglig handel med handeldvapen och lätta vapen är nödvändig för uppnåendet av många mål för hållbar utveckling, bland annat dem som gäller fred, rättvisa och starka institutioner, fattigdomsminskning, ekonomisk tillväxt, hälsa, jämställdhet och säkra städer. I målsättning 4 inom ramen för mål 16 för hållbar utveckling har alla stater därför åtagit sig att avsevärt minska de olagliga finansiella flödena och vapenflödena.

(6)

Förenta nationernas generalsekreterare efterlyste i nedrustningsagendan Att säkra vår gemensamma framtid (1), som lades fram den 24 maj 2018, åtgärder mot extrem anhopning av konventionella vapen och olaglig handel med konventionella vapen samt stöd för strategier för handeldvapen på landsnivå. Unionen har beslutat att stödja åtgärd 22 i agendan: Secure excessive and poorly maintained stockpiles (säkring av alltför stora och illa underhållna lager).

(7)

Det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève bidrar till utvecklingen, översynen och främjandet av de internationella normerna om minröjning (International Mine Action Standards) och, genom Ammunition Management Advisory Team (Amat), till utvecklingen, översynen och spridningen av de internationella tekniska riktlinjerna för ammunition (IATG). Amat utgör en del av det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève. Amat inrättades till följd av ett gemensamt initiativ från det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève och Unoda för att tillgodose staternas omedelbara behov av stöd när det gäller en trygg, säker och effektiv hantering av ammunition, i enlighet med IATG.

(8)

Den 4 december 2017 antog FN:s generalförsamling resolution 72/55 om problem till följd av anhopningen av överskottslager av konventionell ammunition. Den resolutionen stöder initiativ på internationell, regional och nationell nivå med inriktning på att förbättra en hållbar förvaltning av ammunition, bland annat genom genomförandet av IATG.

(9)

Unionen och dess medlemsstater tillhör de främsta givarna av stöd till kontroll av handeldvapen och kapacitetsuppbyggnad i allmänhet, och till fysisk säkerhet och lagerhantering i synnerhet. Det finns flera olika internationella standarder och riktlinjer för lagerhantering, men däremot ingen standardiserad och internationellt erkänd metod för att genomföra oberoende bedömningar och validering av efterlevnaden av dessa standarder. Effekterna av unionens stöd till säkerhet för vapenlager är därför svåra att mäta.

(10)

En internationellt erkänd metod för oberoende validering av efterlevnaden av internationella standarder för vapenförvaltning kommer att leda till att effekterna av unionens stöd till tredjeländer vad gäller lagerhantering av vapen blir möjliga att mäta; den kommer också att stödja riskbedömningen inom ramen för vapenexportkontroll och tillhandahållandet av militärt stöd.

(11)

Unionen bör därför stödja ett projekt för att undersöka möjligheten att utveckla ett frivilligt internationellt erkänt system för validering av vapen- och ammunitionshantering på grundval av öppna internationella standarder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   För att genomföra EU:s strategi mot olagliga skjutvapen, handeldvapen och lätta vapen och ammunition till dessa med titeln Vapensäkerhet och skydd av allmänheten (EU:s vapenstrategi) och för att främja fred och säkerhet, ska unionen stöda ett projekt för att undersöka möjligheten att inrätta ett internationellt erkänt system för validering av policy och praxis för hantering av handeldvapen och lätta vapen och ammunition.

Projektet ska bestå av två faser, fas I och fas II.

Under fas I, genomförandets första år, ska en genomförbarhetsstudie genomföras för utveckling av ett internationellt erkänt system för validering av vapen- och ammunitionshantering, för att utreda alternativ till lämpliga metoder och verktyg för risk- och kvalitetsbedömning.

Med förbehåll för punkt 2 ska, under fas II ett koncept utarbetas för utveckling av ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering, på grundval av resultatet av genomförbarhetsstudien under fas I.

En beskrivning av projektet återfinns i bilagan.

2.   Rådet ska, på grundval av resultatet av genomförbarhetsstudien under fas I av projektet, besluta huruvida fas II av projektet ska genomföras.

Artikel 2

1.   Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik (den höga representanten) ska ansvara för genomförandet av detta beslut.

2.   Det tekniska genomförande av det projekt som avses i artikel 1 ska utföras av det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève och dess specialiserade organ, Ammunition Management Advisory Team (Amat).

3.   Det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève ska utföra sina uppgifter under den höga representantens ansvar. Den höga representanten ska för detta ändamål ingå nödvändiga överenskommelser med det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève.

Artikel 3

1.   Det finansiella referensbeloppet för genomförandet av det unionsfinansierade projekt som avses i artikel 1 ska vara 1 642 109 EUR.

2.   Det belopp som är avsett att täcka fas I i projektet ska vara 821 872 EUR. Återstående belopp på 820 237 EUR ska utnyttjas om rådet beslutar att genomföra fas II i projektet.

3.   De utgifter som finansieras med det referensbelopp som fastställs i punkt 1 ska förvaltas i enlighet med de förfaranden och regler som gäller för unionens allmänna budget.

4.   Kommissionen ska övervaka att de utgifter som avses i punkt 1 förvaltas på rätt sätt. Den ska i detta syfte ingå nödvändig finansieringsöverenskommelse med det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève. I överenskommelsen ska det fastställas att det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève ska säkerställa att unionens bidrag synliggörs i proportion till dess storlek.

5.   Kommissionen ska sträva efter att ingå den finansieringsöverenskommelse som avses i punkt 4 så snart som möjligt efter det att detta beslut har trätt i kraft. Den ska informera rådet om eventuella svårigheter i samband med detta och om dagen för ingåendet av finansieringsöverenskommelsen.

Artikel 4

1.   Den höga representanten ska rapportera till rådet om genomförandet av detta beslut på grundval av regelbundna beskrivande halvårsrapporter som utarbetats av det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève. Dessa rapporter ska utgöra grunden för rådets utvärdering.

2.   Kommissionen ska rapportera till rådet om de finansiella aspekterna av det projekt som avses i artikel 1.

Artikel 5

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Detta beslut upphör att gälla 14 månader efter dagen för ingåendet av den finansieringsöverenskommelse som avses i artikel 3.4, såvida inte rådet beslutar att förlänga beslutet i syfte att möjliggöra genomförandet av fas II av projektet, eller, om inte någon överenskommelse har ingåtts inom den tiden, sex månader efter dess ikraftträdande.

Utfärdat i Bryssel 7 juli 2020.

På rådets vägnar

M. ROTH

Ordförande


(1)  https://www.un.org/disarmament/publications/more/securing-our-common-future/


BILAGA

PROJEKT FÖR UTVECKLING AV ETT INTERNATIONELLT ERKÄNT SYSTEM FÖR VALIDERING AV VAPEN- OCH AMMUNITIONSHANTERING PÅ GRUNDVAL AV ÖPPNA INTERNATIONELLA STANDARDER

1.   Motivering till stödet inom ramen för Gusp

Detta projekt syftar till att uppnå ökad säkerhet och trygghet när det gäller lager av handeldvapen och lätta vapen och ammunition genom att utveckla ett internationellt erkänt system som möjliggör oberoende validering/certifiering av staters efterlevnad av öppna internationella standarder och att de på frivillig basis kan visa sin förmåga att hantera och förebygga avledning och oavsiktliga explosioner.

Avledning och olaglig spridning av handeldvapen och lätta vapen och ammunition stimulerar brottslighet, terrorism, väpnat våld och instabilitet, undergräver hållbar utveckling, god samhällsstyrning, lag och ordning samt tillgång till utbildning, hälso- och sjukvård, rättvisa och andra medborgerliga rättigheter. Dessutom kan olagliga handeldvapen och lätta vapen användas för att begå eller underlätta allvarliga könsrelaterade våldshandlingar. Avledning och olaglig spridning av handeldvapen och lätta vapen och ammunition kan undergräva fred och säkerhet, destabilisera stater och samhällen och i slutändan hela regioner. Därigenom undergräver dessa företeelser framstegen mot målen för hållbar utveckling, särskilt mål 16 (fredliga och inkluderande samhällen) men även mål 5 (jämställdhet) och mål 11 (hållbara städer och samhällen).

En säker, trygg och hållbar hantering av nationella lager för handeldvapen och lätta vapen och ammunition är ytterst viktig för att motverka olaglig spridning. Ineffektiv lagerhantering är ett vanligt skäl till att vapen och ammunition avleds från laglig till olaglig handel. Lagerhanteringen är särskilt delikat i stater som är utsatta för våldsamma konflikter eller har svaga institutioner och förvaltningsstrukturer. I sådana sammanhang kan främjandet av en säker, trygg och hållbar lagerhantering stärka ansvarsutkrävandet och ansvarstagandet hos nationella myndigheter för att förhindra avledning av handeldvapen och lätta vapen och ammunition, vilket i sin tur bidrar till ökad stabilitet, utveckling och god samhällsstyrning.

Unionen och dess medlemsstater har hjälpt tredjeländer att förbättra hanteringen av och säkerheten för nationella lager genom att stärka de nationella rättsliga och administrativa ramar och institutioner som reglerar lagligt tillhandahållande av handeldvapen och lätta vapen och ammunition till försvaret och säkerhetsstyrkorna och laglig hantering av sådana lager. Effekterna av detta stöd är dock svåra att mäta. Det finns för närvarande ingen internationell mekanism som gör det möjligt för tredjeländer att visa att de följer lagstadgade krav och tekniska standarder och standarder för hantering. Detta kan vara problematiskt för stater som har investerat i att förbättra sin politik och praxis för hantering av handeldvapen och lätta vapen men har svårt att etablera förtroende och tillit hos internationella partner på grund av tidigare fall av avledning och dålig hantering och säkerhet för lager.

Det finns visserligen olika internationella standarder, riktlinjer och bästa praxis för hantering och säkerhet för lager, men det finns ingen standardiserad och internationellt erkänd metod för utförande av oberoende bedömningar och validering av efterlevnaden av dessa standarder. I många sektorer – både inom industrin och den offentliga sektorn – krävs det någon slags garanti som inbegriper certifiering eller validering för att styrka produkters och tjänsters kvalitet, säkerhet och trygghet och efterlevnaden av internationella normer. Utfärdande av certifikat som regleras av Internationella standardiseringsorganisationen (ISO) är ett välkänt exempel. Samma metod kan tillämpas på säker och trygg hantering av lager av handeldvapen och lätta vapen och ammunition.

Ett certifierings- eller valideringssystem skulle göra det möjligt för en stat som har investerat i hantering och säkerhet för lager att frivilligt visa att dess system för hantering av handeldvapen och lätta vapen och ammunition (dvs. policy och praxis) överensstämmer med internationellt erkända standarder. Frivillig certifiering av nationell policy och praxis skulle kunna visa att risken för oavsiktlig explosion eller avledning har åtgärdats och minskats eftersom det skett en oberoende kontroll av att öppna internationella standarder har genomförts. Garantin skulle dessutom skapa förtroende hos lokala samhällen och hos regionala och internationella partner för statens förmåga att effektivt styra och hantera sina lager utan att staten behöver avslöja uppgifter om arten och storleken på dess lager för handeldvapen och lätta vapen och ammunition. Certifiering skulle också kunna användas som underlag för bedömningar av risken för avledning som utförs av stater som levererar vapen inom ramen för vapenexportkontroll (t.ex. de som beskrivs i artikel 11 i vapenhandelsfördraget och kriterium sju i rådets gemensamma ståndpunkt 2008/944/Gusp (1)).

När det gäller samarbete och stöd på området kontroll av handeldvapen och lätta vapen och ammunition kan validering och certifiering dessutom ge vägledning i planeringsbeslut och ligga till grund för konsekvensbedömningar av tidigare stödverksamhet.

Detta projekt är också relevant i samband med det pågående arbetet i gruppen av regeringsexperter, som undersöker problem till följd av anhopningen av överskottslager av konventionell ammunition som ett svar på antagandet av FN:s generalförsamlings resolution 72/55 från december 2017.

2.   Inledning

Detta projekt kommer att undersöka möjligheten att inrätta ett internationellt erkänt system för validering/certifiering av policy och praxis för hantering av handeldvapen och lätta vapen och ammunition. Risken för avledning av handeldvapen och lätta vapen och ammunition till obehöriga aktörer finns i hela distributionskedjan: från produktion till överföring (export, transitering och import), via lagerhållning (lagring och användning), till bortskaffande (överföring och förstöring). Ammunitionslager utgör också en risk för oavsiktliga explosioner, särskilt i lager men potentiellt även i andra led i distributionskedjan för lagerhållning. Att ta itu med dessa utmaningar är ett statligt ansvar och kräver en strategi som omfattar hela livscykeln i linje med nationella och internationella normer och åtgärder (inbegripet, men inte begränsat till, de internationella tekniska riktlinjerna för ammunition (IATG), Modular Small-arms-control Implementation Compendium (Mosaic-kompendiet), bästa praxis från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Nordatlantiska fördragsorganisationens bestämmelser om förvaring och transport av ammunition och övrig explosiv vara (Nato-AASTP).

Det främsta syftet med detta projekt är att stödja fastställandet av en säker, trygg och hållbar policy och praxis för hantering av handeldvapen och lätta vapen och ammunition i länder där avledning och oavsiktliga explosioner tidigare förekommit. Projektet kommer i synnerhet att generera och analysera alternativ för en internationellt erkänd validering/certifiering av policy och praxis för en säker och trygg hantering av handeldvapen och lätta vapen och ammunition i distributionskedjan. Projektet kommer att stödja utvecklingen av ett system som gör det möjligt för stater att genom en oberoende bedömning på frivillig basis visa att dessa problem har åtgärdats och att deras policy och praxis för vapenhantering följer öppna internationella standarder.

Detta projekt stöder genomförandet av EU-strategin mot olagliga skjutvapen, handeldvapen och lätta vapen samt deras ammunition (EU:s vapenstrategi). Det syftar till att stärka mottagarstaternas kapacitet att genomföra Förenta nationernas handlingsprogram för handeldvapen och lätta vapen, det internationella spårningsinstrumentet, vapenhandelsfördraget, Agenda 2030 för hållbar utveckling (i synnerhet målen 16 (mål 16.4), 5 och 11) och FN:s generalsekreterares agenda för nedrustning (2018, åtgärd 22: Nedrustning som räddar liv). Projektets genomförande kommer att öka öppenheten och ansvarstagandet när det gäller styrning och hantering av konventionella vapen och ammunition i enlighet med internationell god praxis, inbegripet de internationella tekniska riktlinjerna för ammunition (IATG), Mosaic-kompendiet, OSSE:s vägledning och Nato-bestämmelserna om förvaring och transport av ammunition och övrig explosiv vara (Nato-AASTP). Projektet kommer också att ta hänsyn till slutsatserna från FN:s kontor för nedrustningsfrågor och beakta dess insatser för att få till stånd en genusmedveten hantering av vapen och ammunition.

3.   Projektets målsättning och viktigaste mål

Den övergripande målsättningen för detta projekt är att öka den globala säkerheten och tryggheten för lager av handeldvapen och lätta vapen och ammunition genom att utveckla ett internationellt erkänt system som skulle möjliggöra oberoende validering/certifiering av efterlevnaden av öppna internationella standarder för hantering av nationella lager av handeldvapen och lätta vapen samt ammunition.

Projektets förväntade resultat syftar till att hjälpa tredjeländer (stater som inte är medlemmar i EU) som har ställts inför utmaningar när det gäller säker och trygg vapen- och ammunitionshantering, vilket lett till avledning av vapen och oavsiktliga explosioner.

För ökad läsbarhet kommer detta förslag att hänvisa till internationellt erkända system för validering av vapen- och ammunitionshantering enligt öppna internationella standarder, som systemet för validering av vapen- och ammunitionshantering.

För att uppnå denna målsättning har projektet som huvudmål att

a)

göra en genomförbarhetsstudie om alternativen för att utveckla ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering genom att utarbeta lämpliga metoder och verktyg för risk- och kvalitetsbedömning,

b)

på grundval av resultaten med avseende på mål a utveckla ett koncept och en plan för att få fram ett internationellt erkänt system för validering av vapen- och ammunitionshantering, i syfte att förebygga avledning och oavsiktliga explosioner i lager av vapen och ammunition.

4.   Projektbeskrivning

Med anledning av den osäkerhet som råder på grund av covid-19-pandemin när det gäller internationella resor och en önskan att minska resandet med flyg i ljuset av klimatförändringen, kommer den som ansvarar för genomförandet att, när så är möjligt och genomförbart, överväga alternativ som inte kräver resor (med flyg).

Fas I: Bedömning av genomförbarheten av ett internationellt erkänt system för validering av vapen- och ammunitionshantering.

4.1   Konsolidering av projektet

Mål: Utveckling av en övergripande plan för projektets genomförande, i samarbete med utrikestjänsten och partner, utveckling av genomförbarhetsstudiens omfattning, inklusive metod och identifiering av viktiga intressenter för intervjuer, inrättande av en expertgrupp som ska stödja och granska genomförbarhetsstudien och öka medvetenheten om projektet.

Verksamhet: Specifik verksamhet som bedrivs inom ramen för detta eftersträvade resultat och som genomförs under projektets första två månader omfattar bland annat följande:

1.

Utarbetande av en projektplan (år 1, månad 1): samråd med projektets kärngrupp för att slutföra projektplaneringen/tidsplanen, ansvarsområden och genomförbarhetsstudiens omfattning och metod.

2.

Inrättande av expertgruppen (år 1, månad 1): identifiera relevanta experter (högst 10 personer) och erbjuda dem att ansluta sig till expertgruppen. Expertgruppen kommer att bestå av praktiskt verksamma personer (med sakkunskap i vapenhantering, genomförande av nationella bedömningar av vapen- och ammunitionshantering, ackreditering och certifiering, vapenkontroll, försvarsmakter, tillverkning av handeldvapen och lätta vapen och ammunition). Expertgruppen kommer att tillhandahålla fortlöpande stöd och expertgranskning av genomförbarhetsstudien och den efterföljande utvecklingen av valideringsmetoden. Projektteamet kommer att vidta de åtgärder som krävs för att se till att köns- och mångfaldsaspekter beaktas när expertgruppen utformas.

3.

Inledande workshop (år 1, månad 2): anordnande av en endagsworkshop i Genève med 20 viktiga intressenter (inklusive projektets kärngrupp, personer utsedda av EU/utrikestjänsten, expertgruppen och företrädare för partner) för att presentera genomförbarhetsstudiens omfattning och metod och sätta i gång projektet. Workshoppen kommer att utformas och genomföras med beaktande av kön och mångfald.

Resultat: Utarbetande av en projektplan, överenskommelse om projektets tillämpningsområde, inrättande av expertgruppen, ökad medvetenhet om projektet, utarbetande av en sammanfattande rapport om den inledande workshoppen.

4.2   Preliminär analys

Mål: Göra en preliminär analys för att uppnå en djupare förståelse av behovet av att utveckla ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering. Detta kommer att bli den första milstolpen i projektet. Om det inte finns något oöverstigligt motstånd under denna bedömning kommer projektet att gå vidare med den fullständiga genomförbarhetsstudien.

Verksamhet: Specifik verksamhet som genomförs under projektets första fem månader omfattar följande:

1.

Skrivbordsstudie (år 1, månad 2–5): Sammanställa och granska relevant litteratur samt relevanta instrument, riktlinjer, förfaranden och öppna standarder för hantering av vapen- och ammunitionslager och göra en översikt över relevanta internationella validerings- och certifieringsmekanismer.

2.

Intervjuer med viktiga intressenter (år 1, månad 2–5): Utveckla en metod för intervjuer med viktiga intressenter (KSI) och använda denna metod för att intervjua relevanta policytillämpare för att förstå behovet av och intresset för att utveckla ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering. Intervjuer med viktiga intressenter kommer att utföras via telekommunikation och personligen i Wien, Bryssel och New York samt i anslutning till relevanta möten/konferenser (t.ex. Multinational Small Arms and Ammunition Group Symposium (MSAG), möten för staterna inom FN:s handlingsprogram mot handeldvapen och lätta vapen, FN:s generalförsamling, konferensen för konventionsstaterna i vapenhandelsfördraget och olika regionala möten). Vilka viktiga intressenter som ska intervjuas kommer att bestämmas med beaktande av kön och mångfald.

3.

Preliminär rapport (år 1, månad 4–5): På grundval av skrivbordsstudien och intervjuerna med viktiga intressenter utarbeta ett utkast till rapport där behovet av att skapa ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering analyseras. Rapporten kommer att ge en tydlig fingervisning om huruvida man ska fortsätta med genomförbarhetsstudien och i så fall ange dess omfattning.

Resultat: Skrivbordsstudie, metod och analys för intervjuer med viktiga intressenter, bakgrundsdokument om att utveckla ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering.

4.3   Genomförbarhetsstudie

Mål: Bedöma genomförbarheten och alternativen för att utveckla ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering genom att utveckla lämpliga metoder och verktyg för risk- och kvalitetsbedömning. Genomförbarhetsstudien kommer att vägledas av följande sju frågor om inrättandet av ett internationellt system för validering/certifiering:

Är systemet tekniskt och operativt genomförbart?

Är systemet juridiskt genomförbart?

Är systemet ekonomiskt/kommersiellt genomförbart?

Är systemet politiskt genomförbart?

Är systemet genomförbart ur militär säkerhetssynpunkt?

Är systemet genomförbart med tanke på samhällets säkerhet och trygghet?

Är systemet genomförbart inom en rimlig tidsperiod?

Verksamhet: Specifik verksamhet som ska bedrivas inom ramen för detta eftersträvade resultat och som genomförs under projektets första tolv månader omfattar bland annat följande:

1.

Workshoppar för experter (år 1, månad 5–11): Tre workshoppar kommer att anordnas och samla de upp till tio medlemmarna i expertgruppen för att diskutera och utveckla genomförbarhetsstudien. De två första workshopparna kommer att vara virtuella medan den tredje workshoppen blir ett tvådagarsevenemang i Genève. Den första workshoppen kommer att ägnas åt att granska resultaten i den preliminära rapporten och fastställa huvuddragen i genomförbarhetsstudien. Den andra workshoppen kommer att ägnas åt att utforska de tekniska och operativa aspekterna av inrättandet av ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering. Den första dagen av den tredje workshoppen kommer att inriktas på den rättsliga och ekonomiska ramen för ett sådant system samt tidsplanen för systemet medan den andra dagen av den tredje workshoppen kommer att utvärdera genomförbarhetsstudien som helhet. Workshopparna kommer att utformas och genomföras med vederbörlig hänsyn till kön och mångfald.

2.

Rapporter från expertworkshopparna (år 1, månad 5–11): efter varje workshop kommer en workshopsrapport att utarbetas och delas med expertgruppens och utrikestjänstens deltagare. Rapporterna kommer att sammanfatta den huvudsakliga diskussionen och lyfta fram punkter om vilka det råder samförstånd eller skilda uppfattningar.

3.

Genomförbarhetsrapport (år 1, månad 11–12): En rapport om alternativen för att utveckla ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering genom att utarbeta lämpliga metoder och verktyg för risk- och kvalitetsbedömning.

Resultat: Expertworkshoppar och rapporter samt genomförbarhetsrapport som innehåller de olika alternativen för ett internationellt system för validering/certifiering av hantering av vapen- och ammunitionslager.

4.4   Årliga möten om validering/certifiering av vapen- och ammunitionslager

Mål: Öka medvetenheten om projektet, redogöra för hur projektet framskrider och utbyta erfarenheter bland unionens stater och partner om befintliga internationella metoder och system för validering/certifiering.

Verksamhet: Upp till två endagsmöten (som äger rum i slutet av det första respektive det andra året av projektet). Mötena kommer att hållas i Bryssel och kommer ägnas åt att sammanföra intressenter, inbegripet unionens medlemsstater, företrädare för utrikestjänsten och kommissionen och relevanta partner för att öka medvetenheten om projektet och presentera genomförbarhetsstudien (slutet av fas I) samt metoder och verktyg för risk- och kvalitetsbedömning (slutet av fas II).

Det första årliga mötet blir den andra milstolpen i projektet.

Resultat: Informationsutbyte mellan intressenter om åtgärder för att förebygga och hantera avledning; mötesrapport.

Rådet kommer att överväga den genomförbarhetsstudie som fas I utmynnar i, och kommer att besluta om projektet ska fortsätta och genomföra fas II. Projektet kommer att löpa ut efter 14 månader, såvida inte rådet antar ett beslut om att förlänga det så att fas II kan genomföras. En löptid på 14 månader i stället för 12 månader ger rådet tillräckligt lång tid att ta ställning till resultatet av genomförbarhetsstudien.

Fas II: Utarbetande av en plan för att inrätta ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering.

4.5   Utveckling av metoder, verktyg och resurser för validering/certifiering

Mål: Merparten av fas II kommer att ägnas åt utvecklingen av ett koncept och en utvecklingsplan för att få fram ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering.

Anmärkning 1: Genomförandet av fas II kommer att vara avhängigt av att rådet tar ett nytt beslut om en förlängning av projektet baserat på resultatet av genomförbarhetsstudien (fas I).

Verksamhet: Specifik verksamhet som bedrivs inom ramen för detta eftersträvade resultat och som genomförs under år 2 av projektet omfattar bland annat följande:

Projektplan fas II (år 2, månad 1): Samråd med projektets kärngrupp för att slutföra planeringen/tidsplanen för fas II, ansvarsområden, samarbete, omfattningen av det tekniska biståndet (det vill säga regionala workshoppar och besök för pilotbedömning/validering för att testa metoderna).

Planeringsworkshop fas II (år 2, månad 2): Anordnande av en endagsworkshop i Genève med 20 viktiga intressenter (inklusive projektets kärngrupp, företrädare för internationella standardiseringsorgan, företrädare för certifieringsorgan, personer utsedda av EU/utrikestjänsten, expertgruppen och företrädare för partner) för att enas om räckvidden för och innehållet i systemet för validering av vapen- och ammunitionshantering.

Expertworkshoppar för metodutveckling (år 2, månad 3–8): Tre workshoppar som sammanför expertgruppen och experter på certifiering och ackreditering av internationella standarder för att diskutera och utarbeta en utvecklingsplan för inrättandet av ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering. Två av workshopparna kommer att vara virtuella medan den tredje blir ett endagsevenemang i Genève.

Valideringsworkshop (år 2, månad 9): En endagsvalideringsworkshop i Genève som samlar 20 deltagare och ger möjlighet för projektteamet, expertgruppen och experter på certifiering och ackreditering av internationella standarder att lägga fram en plan för utvecklingen av ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering. Denna workshop skulle inte bara bidra till att öka medvetenheten om fördelarna med och formerna för ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering, utan också ge tillfälle att fastställa konkreta åtgärder som ska vidtas för att säkerställa utvecklingen och genomförandet av ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering. Workshoppen kommer att utformas och genomföras med vederbörlig hänsyn till kön och mångfald.

Slutförande av utvecklingsplanen för ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering och fastställande av de kommande stegen (år 2, månad 10–12): Ändra planen utifrån återkoppling från valideringsworkshoppen och offentliggöra utvecklingsplanen.

Resultat: Fastställa plan för utarbetandet av ett system för validering av vapen- och ammunitionshantering.

5.   Övervakning och utvärdering av projektet

Mål: Tillhandahålla en halvtids- och slututvärdering av projektets verksamhet för att säkerställa att projektet har uppnått sina mål och att projektutgifterna motsvarar den överenskomna budgeten.

Verksamhet: Projektet kommer att innefatta både intern övervakning och extern utvärdering.

Rådet kommer regelbundet att informeras om hur genomförandet av projektet fortskrider.

Intern övervakning: Baserat på det resultatbaserade förvaltningssystem som tillämpas inom Amat och stöds av projektets nyckelpersonal.

Extern utvärdering: I samarbete med rådet rekrytera en extern utvärderingsgrupp (dvs. oberoende konsulter som inte arbetar för det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève eller unionen vid tidpunkten för projektets genomförande) som kommer att genomföra en halvtidsöversyn och en slutlig utvärdering av projektet.

Halvtidsöversynen och den slutliga utvärderingen kommer att göras i Bryssel, om möjligt i anslutning till de årliga mötena (se 4.4). Halvtidsöversynen kommer att vara en tvådagarsworkshop som sammanför utrikestjänsten, företrädare för unionens medlemsstater och partner. Det slutliga utvärderingsevenemanget kommer att vara ett tvådagarsmöte med deltagare från utrikestjänsten, företrädare för unionens medlemsstater samt företrädare för partner.

En finansiell revision kommer också att ingå i projektet i enlighet med unionskrav.

Resultat: Utvärderingsrapport om projektets effekter, finansiell revision.

6.   Genomförandeorgan och partnerskap

Det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève är via Amat projektets ledande genomförandeorgan. Mer specifikt kommer Amat att gå i spetsen för genomförbarhetsstudien (fas I) och samarbeta med relevanta partner för att utveckla konceptet för metod och verktyg för bedömning (fas II).

Förslag om ytterligare partner, vars deltagande skulle vara av strukturell karaktär för genomförandet av projektet kommer att läggas fram för arbetsgruppen för icke-spridning för godkännande. Med detta sagt återfinns bland potentiella partner Small Arms Survey, Conflict Armament Research och Golden West Humanitarian Foundation. Under ledning av Amat kommer Small Arms Survey och Conflict Armament Research att ställa sina institutioners betydande kunskaper om alla aspekter av avledning, hantering av försörjningskedjan och exportkontroll (vapenhandelsfördraget och rådets gemensamma ståndpunkt 2008/944/Gusp) till projektets förfogande. Golden West Humanitarian Foundation kommer att åta sig att stödja de interna resurserna inom Amat med tekniskt bistånd vid utvecklingen och genomförandet av bedömnings- och valideringskriterierna.

För att säkerställa att projektresultaten är av högsta kvalitet kommer operativa partnerskap att eftersträvas med organisationer som är specialiserade på att bedöma risker, kapacitet och analyser av ammunitions- och vapenhantering, inklusive företrädare för militära organisationer, inbegripet Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) och Multinational Small Arms and Ammunition Group (MSAG) samt organisationer som är specialiserade på att utveckla certifiering av hanteringsstandarder och tillhörande ackreditering. Amat kommer också att ansluta sig till pågående unionsfinansierade projekt för kontroll av handeldvapen och lätta vapen och projekt för fysisk säkerhet och lagerhantering, såsom Sydösteuropeiska centrumet för kontroll av handeldvapen och lätta vapen (Seesac), globala rapporteringsmekanismen för olagliga handeldvapen och lätta vapen och andra olagliga konventionella vapen och ammunition (iTrace) och projektet för fysisk säkerhet och lagerhantering i Sahelregionen för utbyte av erfarenheter och erfarenhetsåterföring.

7.   Löptid och möjliga kommande steg

Projektet är avsett att ha en löptid på 24 månader. Det ursprungliga rådsbeslutet kommer att löpa ut efter 14 månader, och sålunda kommer projektet att löpa ut efter 14 månader såvida inte rådet beslutar att förlänga projektet. Verksamheten under fas I av projektet bör slutföras under det första året av genomförandet. Rådet kommer att uppmanas att besluta om en förlängning innan det ursprungliga beslutet löper ut.

8.   EU:s synlighet

Det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève och/eller Amat kommer att bli ombett att vidta alla lämpliga åtgärder för att informera om att detta projekt har finansierats av unionen, i enlighet med den handbok om kommunikation och synliggörande av Europeiska unionens externa åtgärder – 2018 som Europeiska kommissionen har offentliggjort. Unionens stöd ska dessutom ges ett erkännande i inbjudningar och andra dokument som delas med deltagarna i de olika evenemangen. Det internationella centrumet för humanitär minröjning i Genève och/eller Amat kommer att säkerställa att unionen när så är möjligt är företrädd vid evenemang som ges stöd inom ramen för detta beslut.


(1)  Rådets gemensamma ståndpunkt 2008/944/Gusp av den 8 december 2008 om fastställande av gemensamma regler för kontrollen av export av militär teknik och krigsmateriel (EUT L 335, 13.12.2008, s. 99).