ISSN 1725-2628

doi:10.3000/17252628.L_2010.297.swe

Europeiska unionens

officiella tidning

L 297

European flag  

Svensk utgåva

Lagstiftning

53 årgången
13 november 2010


Innehållsförteckning

 

II   Icke-lagstiftningsakter

Sida

 

 

AKTER SOM ANTAS AV ORGAN SOM INRÄTTATS GENOM INTERNATIONELLA AVTAL

 

*

Föreskrifter nr 37 från Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (FN/ECE) – Enhetliga bestämmelser för typgodkännande av glödlampor avsedda för användning i typgodkända lyktor på motorfordon och tillhörande släpvagnar

1

 

*

Ändringar av föreskrifter nr 13 från Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (FN/ECE) – Enhetliga bestämmelser för godkännande av fordon i kategorierna M, N och O med avseende på bromsning

183

SV

De rättsakter vilkas titlar är tryckta med fin stil är sådana rättsakter som har avseende på den löpande handläggningen av jordbrukspolitiska frågor. De har normalt en begränsad giltighetstid.

Beträffande alla övriga rättsakter gäller att titlarna är tryckta med fetstil och föregås av en asterisk.


II Icke-lagstiftningsakter

AKTER SOM ANTAS AV ORGAN SOM INRÄTTATS GENOM INTERNATIONELLA AVTAL

13.11.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 297/1


Endast FN/ECE-texterna i original har bindande folkrättslig verkan. Dessa föreskrifters status och dagen för deras ikraftträdande bör kontrolleras i den senaste versionen av FN/ECE:s statusdokument TRANS/WP.29/343, som finns på:

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

Föreskrifter nr 37 från Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (FN/ECE) – Enhetliga bestämmelser för typgodkännande av glödlampor avsedda för användning i typgodkända lyktor på motorfordon och tillhörande släpvagnar

Inbegripet all giltig text fram till och med:

Supplement 34 till ändringsserie 03 – dag för ikraftträdande: 19 augusti 2010

INNEHÅLL

FÖRESKRIFTER

1.

Tillämpningsområde

2.

Administrativa bestämmelser

2.1

Definitioner

2.2

Ansökan om typgodkännande

2.3

Märkningar

2.4

Typgodkännande

3.

Tekniska krav

3.1

Definitioner

3.2

Övergripande bestämmelser

3.3

Tillverkning

3.4

Provningar

3.5

Glödtrådens position och dimensioner

3.6

Färg

3.7

UV-strålning

3.8

Anmärkning avseende färgen selektivt gul

3.9

Kontroll av optiska egenskaper

3.10

Standardglödlampor

4.

Produktionsöverensstämmelse

5.

Påföljd för bristande produktionsöverensstämmelse

6.

Produktionens definitiva upphörande

7.

Namn och adresser till de tekniska tjänster som ansvarar för utförandet av typgodkännandeprovningarna samt till de administrativa myndigheterna

8.

Övergångsbestämmelser

BILAGOR

Bilaga 1 –

Datablad för glödlampor

Bilaga 2 –

Rapport avseende beviljat, utökat, ej beviljat eller återkallat typgodkännande eller produktionens definitiva upphörande för en typ av glödlampa enligt föreskrifter nr 37

Bilaga 3 –

Exempel på typgodkännandemärkets utformning

Bilaga 4 –

Ljuscentrum och glödtrådens form

Bilaga 5 –

Kontroll av glödlampors färg

Bilaga 6 –

Minimikrav för tillverkarens förfaranden för kvalitetskontroll

Bilaga 7 –

Provtagning och överensstämmelsenivåer för tillverkarens provningsdata

Bilaga 8 –

Minimikrav för den administrativa myndighetens stickprov

Bilaga 9 –

Överensstämmelse godkänd genom stickprov

Bilaga 10 –

Översättning av termer som förekommer i ritningarna i bilaga 1

1.   TILLÄMPNINGSOMRÅDE

Dessa föreskrifter gäller för de glödlampor som visas i bilaga 1 och som är avsedda för användning i typgodkända lyktor för motorfordon och tillhörande släpvagnar.

2.   ADMINISTRATIVA BESTÄMMELSER

2.1   Definitioner

2.1.1   Definition av ”kategori”

Ordet kategori används i dessa föreskrifter för att beskriva olika grundkonstruktioner av standardglödlampor. Varje kategori har en viss beteckning, som till exempel: ”H4”, ”P21W”, ”T4W”, ”PY21W” eller ”RR10W”.

2.1.2   Definition av ”typ”

Glödlampor av olika typer  (1) är glödlampor av samma kategori som skiljer sig åt i sådana väsentliga avseenden som

2.1.2.1

handelsnamn eller varumärke (glödlampor med samma handelsnamn eller varumärke men tillverkade av olika tillverkare anses vara av olika typer, medan glödlampor som tillverkas av samma tillverkare och som endast skiljer sig åt avseende handelsnamn eller varumärke kan anses vara av samma typ),

2.1.2.2

kolvkonstruktion och/eller sockelkonstruktion, i den utsträckning dessa skillnader påverkar det optiska resultatet,

2.1.2.3

märkspänning,

2.1.2.4

halogen.

2.2   Ansökan om typgodkännande

2.2.1

Ansökan om typgodkännande ska lämnas in av innehavaren av handelsnamnet eller varumärket eller av innehavarens vederbörligen godkända representant.

2.2.2

Varje ansökan om typgodkännande ska åtföljas av följande (se även punkt 2.4.2):

2.2.2.1

Ritningar i tre exemplar som är tillräckligt detaljerade för att typen ska kunna identifieras.

2.2.2.2

En kort teknisk beskrivning.

2.2.2.3

Fem provexemplar för varje färg som ansökan avser.

2.2.3

När det gäller en typ av glödlampa som endast till handelsnamn eller varumärke avviker från en typ som redan har typgodkänts är det tillräckligt att inlämna

2.2.3.1

en förklaring av tillverkaren att den inlämnade typen i alla avseenden utom handelsnamn eller varumärke är identisk med och har samma tillverkare som en typ som redan har typgodkänts, varvid den senare identifieras med hjälp av sin typgodkännandekod,

2.2.3.2

två provexemplar som bär det nya handelsnamnet eller varumärket.

2.2.4

Den behöriga myndigheten ska kontrollera att det finns tillfredsställande arrangemang för en effektiv kontroll av produktionsöverensstämmelsen innan typgodkännande beviljas.

2.3   Märkningar

2.3.1

Glödlampor som inlämnas för typgodkännande ska på sockel eller kolv (2) vara märkta med följande:

2.3.1.1

Den sökandes handelsnamn eller varumärke.

2.3.1.2

Märkspänningen. För glödlampor för vilka endast en typ för 12 V är standardiserad och vars största tillåtna kolvdiameter inte är större än 7,5 mm, behöver dock inte märkspänningen anges.

2.3.1.3

Den internationella beteckningen för den relevanta kategorin. Effektsymbolen ”W” i denna beteckning behöver inte anges när den största tillåtna kolvdiametern inte är större än 7,5 mm.

2.3.1.4

Märkeffekten (i fråga om glödlampor med två glödtrådar ska märkeffekten anges i ordningen: glödtråd med hög effekt/glödtråd med låg effekt). Detta behöver inte anges särskilt om det ingår i den internationella beteckningen för den relevanta kategorin av glödlampa.

2.3.1.5

Ett tillräckligt stort utrymme för att anbringa typgodkännandemärket.

2.3.2

Det utrymme som avses i punkt 2.3.1.5 ska anges i de ritningar som åtföljer ansökan om typgodkännande.

2.3.3

Halogenglödlampor som uppfyller kraven i punkt 3.7 nedan ska vara märkta med ett ”U”.

2.3.4

Andra påskrifter än de som omfattas av punkterna 2.3.1 och 2.4.3 får anbringas under förutsättning att de inte på ett ogynnsamt sätt påverkar belysningsegenskaperna.

2.4   Typgodkännande

2.4.1

Om alla provexemplar av en typ av glödlampa som inlämnas i enlighet med punkterna 2.2.2.3 eller 2.2.3.2 ovan uppfyller de krav som ställs i dessa föreskrifter ska typgodkännande beviljas.

2.4.2

En typgodkännandekod ska tilldelas varje godkänd typ. Det första tecknet i koden (för närvarande siffran 2 motsvarande ändringsserie 02, som trädde i kraft den 27 oktober 1983, och ändringsserie 03, som inte krävde någon ändring av typgodkännandenumret och som trädde i kraft den 1 juni 1984, ska ange löpnumret på de senaste betydande tekniska ändringarna av föreskrifterna vid beviljandet av typgodkännandet. Därefter följer en identifieringskod som omfattar högst två tecken. Endast de arabiska siffror och versaler som förtecknas i fotnoten (3) ska användas. En och samma part i överenskommelsen får inte tilldela en annan glödlampa samma kod. Rapporter om beviljat, utökat, ej beviljat eller återkallat typgodkännande eller produktionens definitiva upphörande för en typ av glödlampa enligt dessa föreskrifter ska meddelas de parter till överenskommelsen som tillämpar dessa föreskrifter med hjälp av ett formulär som överensstämmer med mallen i bilaga 2 till dessa föreskrifter tillsammans med en ritning, som tillhandahålls av den som ansöker om typgodkännande, i ett format som inte överskrider A4 (210 × 297 mm) och som är minst i skala 2:1. Om den sökande så önskar får samma typgodkännandekod tilldelas både den glödlampa som avger vitt ljus och den glödlampa som avger selektivt gult ljus (se punkt 2.1.2.3).

2.4.3

På varje glödlampa som överensstämmer med en typ som godkänts enligt dessa föreskrifter ska det, på den plats som anges i punkt 2.3.1.5, som tillägg till de märkningar som föreskrivs i punkt 2.3.1 finnas ett internationellt typgodkännandemärke bestående av

2.4.3.1

en avskuren cirkel som omger bokstaven ”E” följt av det särskilda landsnumret för landet som beviljat typgodkännande (4),

2.4.3.2

typgodkännandekoden, placerad nära intill den avskurna cirkeln.

2.4.4

Om den sökande har erhållit samma typgodkännandekod för flera handelsnamn eller varumärken, räcker det med ett eller flera av dem för att uppfylla kraven i punkt 2.3.1.1.

2.4.5

Märkningarna och påskrifterna som anges i punkterna 2.3.1 och 2.4.3 ska vara lättläsliga och outplånliga.

2.4.6

I bilaga 3 till dessa föreskrifter ges ett exempel på typgodkännandemärkets utformning.

3.   TEKNISKA KRAV

3.1   Definitioner

3.1.1   märkspänning: spänning (i volt) märkt på glödlampan.

3.1.2   märkeffekt: effektmärkning (i watt) på glödlampan, som kan ingå i den internationella beteckningen för tillämplig kategori.

3.1.3   provspänning: spänning vid glödlampans anslutningar för vilken glödlampans elektriska och fotometriska egenskaper är avsedda och ska provas.

3.1.4   målvärden: värden som ska uppnås, inom angivna toleranser, när glödlampan försörjs med ström vid sin provspänning.

3.1.5   standardglödlampa (referensglödlampa): en glödlampa som avger vitt eller gult eller rött ljus med minskad måttolerans, som används för fotometrisk provning av belysnings- och ljussignaleringsanordningar. Standardglödlampor är definierade för endast en spänning för varje kategori.

3.1.6   referensljusflöde: definierat ljusflöde för en standardglödlampa med vilket belysningsanordningens optiska egenskaper ska jämföras.

3.1.7   uppmätt ljusflöde: definierat värde för ljusflödet för provning av en glödlampa i en standardstrålkastare enligt beskrivningen i punkt 3.9.

3.1.8   referensaxel: en axel definierad med referens till sockeln och i förhållande till vilken vissa av glödlampans mått anges.

3.1.9   referensplan: ett plan definierat med referens till sockeln och i förhållande till vilket vissa av glödlampans mått anges.

3.2   Övergripande bestämmelser

3.2.1

Varje inlämnat provexemplar ska uppfylla tillämpliga specifikationer i dessa föreskrifter.

3.2.2

Glödlampor ska vara så konstruerade att de är och förblir funktionsdugliga vid normal användning. De får dessutom inte uppvisa några tillverknings- eller konstruktionsfel.

3.3   Tillverkning

3.3.1

Glödlampskolvar får inte uppvisa några märken eller fläckar som kan försämra effektiviteten och optiska prestanda.

3.3.2

Glödlampor ska vara utrustade med standardsocklar som överensstämmer med tillämpligt sockeldatablad i IEC-publikation 60061, tredje utgåvan, såsom anges i respektive lampdatablad i bilaga 1.

3.3.3

Sockeln ska vara hållfast och säkert fastsatt på kolven.

3.3.4

För att försäkra sig om att glödlampor uppfyller kraven i punkterna 3.3.1–3.3.3 ska en visuell kontroll och en måttkontroll samt, om så krävs, en provmontering utföras.

3.4   Provningar

3.4.1

Glödlampor ska först åldras vid sin provspänning under cirka en timme. För dubbeltrådiga glödlampor ska varje glödtråd åldras för sig.

3.4.2

I fallet med en glödlampa som har en belagd kolv ska kolvens yta, efter att ha åldrats den tid som anges i punkt 3.4.1, torkas av helt lätt med en bomullsduk indränkt i en blandning av 70 volymprocent n-heptan och 30 volymprocent toluen. Efter cirka fem minuter ska ytan kontrolleras visuellt. Den får inte uppvisa några märkbara förändringar.

3.4.3

Glödtrådens position och dimensioner ska mätas på glödlampor som försörjs med ström vid en spänning 90–100 % av provspänningen.

3.4.4

Om inte annat anges ska elektriska och fotometriska mätningar utföras vid provspänning.

3.4.5

Elektriska mätningar ska utföras med instrument av minst klass 0.2.

3.4.6

Det ljusflöde (i lumen) som anges på glödlampans datablad i bilaga 1 gäller för glödlampor som avger vitt ljus om inte en speciell färg anges där.

I det fall då färgen selektivt gult är tillåten ska ljusflödet från glödlampan med en selektivt gul yttre kolv vara minst 85 % av det angivna ljusflödet för den tillämpliga glödlampa som avger vitt ljus.

3.5   Glödtrådens position och dimensioner

3.5.1

Glödtrådens geometriska former ska i princip vara såsom anges i respektive datablad för glödlampan i bilaga 1.

3.5.2

För raka glödtrådar ska korrekt position och form kontrolleras såsom anges i tillämpligt datablad.

3.5.3

Om glödtråden i åtminstone en vy visas som en punkt i databladet för glödlampan, ska ljuscentrums läge fastställas i överensstämmelse med bilaga 4.

3.5.4

Längden på en rak glödtråd bestäms av dess ändar vilka – om inte annat anges i tillämpligt datablad – definieras som ytterändarna av det första och sista varvet av glödtrådstvinningen sett i vinkelrät projektion mot glödlampans referensaxel. En sådan ytterände ska utgöras av en spets där den vinkel som bildas av vinkelbenen inte är större än 90°. För dubbeltvinnade glödtrådar ska ytterändarna av den sekundära tvinningen beaktas.

3.5.4.1

För axiella glödtrådar ska ytterändarnas extremlägen fastställas genom att glödlampan roteras runt sin referensaxel. Längden ska sedan mätas i en riktning som är parallell med referensaxeln.

3.5.4.2

För tvärgående glödtrådar ska glödtrådsaxeln placeras vinkelrätt mot projektionsriktningen. Längden ska sedan mätas i en riktning som är vinkelrät mot referensaxeln.

3.6   Färg

3.6.1

Färgen på det ljus som glödlampan avger ska vara vit om inte annat anges på tillämpligt datablad.

3.6.2

De definitioner av färg på det avgivna ljuset som anges i föreskrifter nr 48 och den ändringsserie till dessa som gäller vid tidpunkten för ansökan om typgodkännandet ska tillämpas i dessa föreskrifter.

3.6.3

Färgen på det avgivna ljuset ska mätas med den metod som anges i bilaga 5. Varje uppmätt värde ska ligga inom önskat toleransområde (5). Dessutom får de uppmätta värdena, när det gäller glödlampor som avger vitt ljus, inte avvika mer än 0,020 enheter i x- och/eller y-riktning från en valfri punkt inom Planckområdet (IEC-publikation 15.2 Colorimetry, 1986). Glödlampor för användning i ljussignaleringsanordningar ska uppfylla de krav som anges i punkt 2.4.2 i IEC-publikation 60809, ändring [5] till utgåva 2.

3.7   UV-strålning

UV-strålningen från halogenlampor ska vara sådan att följande förhållanden uppfylls:

Formula

Formula

där

Ee(λ)

(W/nm)

är spektralfördelningen för ljusstrålningen,

V (λ)

(1)

är den spektrala ljuseffektiviteten,

km = 683

(lm/W)

är den ekvivalenta fotometriska strålningen,

λ

(nm)

är våglängden.

Detta värde ska beräknas med hjälp av intervall om fem nanometrer.

3.8   Anmärkning avseende färgen selektivt gul

Typgodkännande enligt dessa föreskrifter kan beviljas, enligt punkt 3.6 ovan, för en typ av glödlampa som avger vitt såväl som selektivt gult ljus. Artikel 3 i 1958 års överenskommelse, till vilken dessa föreskrifter utgör en bilaga, ska inte förhindra de avtalsslutande parter som tillämpar dessa föreskrifter från att förbjuda att glödlampor som avger antingen vitt eller selektivt gult ljus används på fordon som registreras inom deras område.

3.9   Kontroll av optiska egenskaper

(Gäller endast glödlampor av kategorierna R2, H4 och HS1.)

3.9.1

Denna kontroll av optiska egenskaper ska utföras vid en spänning som är sådan att angivet uppmätt ljusflöde erhålls. Även specifikationerna i punkt 3.4.6 ska iakttas.

3.9.2

För 12 V-glödlampor som avger vitt ljus:

Det provexemplar som allra mest överensstämmer med de krav som anges för standardglödlampan ska provas i en standardstrålkastare såsom anges i punkt 3.9.5 och det ska verifieras huruvida enheten, som omfattar tidigare nämnda strålkastare och den glödlampa som provas, uppfyller det ljusspridningskrav som anges för halvljus i tillämpliga föreskrifter.

3.9.3

För 6 V- och 24 V-glödlampor som avger vitt ljus:

Det provexemplar som närmast överensstämmer med de nominella dimensionsvärdena ska provas i en standardstrålkastare såsom anges i punkt 3.9.5 och det ska verifieras huruvida enheten, som omfattar tidigare nämnda strålkastare och den glödlampa som provas, uppfyller det ljusspridningskrav som anges för halvljus i tillämpliga föreskrifter. Avvikelser som inte överskrider 10 % av de minsta tillåtna värdena godtas.

3.9.4

Glödlampor som avger selektivt gult ljus ska provas på samma sätt såsom beskrivs i punkterna 3.9.2 och 3.9.3 i en standardstrålkastare enligt beskrivningen i punkt 3.9.5. för att säkerställa att belysningen motsvarar minst 85 % för 12 V glödlampor och minst 77 % för 6 V- och 24 V-glödlampor, med minsta värden för det ljusspridningskrav som anges för halvljus i tillämpliga föreskrifter. Gränsvärdet för starkaste belysning kvarstår oförändrat.

Vad gäller glödlampor med selektiv gul kolv ska denna provning utelämnas om typgodkännandet även ges till samma typ av glödlampa som avger vitt ljus.

3.9.5

En strålkastare ska anses vara en standardstrålkastare om den

3.9.5.1

uppfyller tillämpliga villkor för godkännande,

3.9.5.2

har en effektiv diameter på minst 160 mm,

3.9.5.3

med en standardglödlampa, vid de olika punkter och i de olika zoner till vilka hänvisning sker för den berörda typen av strålkastare, avger belysning som är lika med

3.9.5.3.1

högst 90 % av maximigränserna och

3.9.5.3.2

minst 120 % av de minimigränser som föreskrivs för den berörda typen av strålkastare.

3.10   Standardglödlampor

Ytterligare krav för standardglödlampor (referensglödlampor) ges i tillämpliga datablad i bilaga 1.

Kolvar på standardglödlampor (referensglödlampor) som avger vitt ljus ska inte ändra CIE-färgkoordinaterna för en ljuskälla med färgtemperaturen 2 856 K med mer än 0,010 enheter i x- och/eller y-riktning.

För standardglödlampor (referensglödlampor) som avger gult eller rött ljus ska ändringar av kolvens temperatur inte påverka ljusflödet så att det försämrar fotometriska mätningar av signalanordningar.

4.   PRODUKTIONSÖVERENSSTÄMMELSE

4.1

Glödlampor som är godkända i enlighet med dessa föreskrifter ska tillverkas på ett sådant sätt att de överensstämmer med den godkända typen genom att uppfylla de märkningskrav och tekniska krav som anges under punkt 3 ovan och i bilagorna 1, 3 och 4 till dessa föreskrifter.

4.2

För att verifiera att bestämmelserna i punkt 4.1 är uppfyllda ska lämpliga kontroller av produktionen utföras.

4.3

Tillståndshavaren ska särskilt

4.3.1

bestyrka befintligheten av förfaranden som ger effektiv kontroll av produkternas kvalitet,

4.3.2

ha tillgång till nödvändig kontrollutrustning för att kontrollera överensstämmelsen för varje godkänd typ,

4.3.3

säkerställa att uppgifter om provresultat dokumenteras och att de tillhöriga dokumenten finns tillgängliga under en period som bestäms av myndigheten,

4.3.4

analysera resultaten av varje typ av prov, med tillämpning av kriterierna i bilaga 7, för att verifiera och säkerställa produktegenskapernas stabilitet och ta hänsyn till variationer i industriell produktion,

4.3.5

säkerställa att för varje typ av produkt åtminstone de prov som föreskrivs i bilaga 6 till dessa föreskrifter utförs,

4.3.6

säkerställa att alla provexemplar som vid provning ger bevis på icke överensstämmelse med typen ska ge upphov till ytterligare provtagning och ytterligare prov. Alla nödvändiga åtgärder ska vidtas för att återställa produktionsöverensstämmelsen i fråga.

4.4

Den behöriga myndighet som beviljat typgodkännandet får när som helst kontrollera de metoder för kontroll av överensstämmelse med godkänd typ som är tillämpliga för varje tillverkningsenhet.

4.4.1

Vid varje inspektion ska provböckerna och dokumentationen av produktionsövervakningen framläggas för den besökande inspektören.

4.4.2

Inspektören får slumpmässigt ta provexemplar som provas i tillverkarens laboratorium. Det minsta antalet provexemplar kan avgöras på grundval av resultaten från tillverkarens egna kontroller.

4.4.3

När kvalitetsnivån förefaller otillfredsställande eller när det verkar nödvändigt att verifiera giltigheten av utförda prov enligt punkt 4.4.2 ovan, ska inspektören välja provexemplar som ska sändas till den tekniska tjänst som har utfört typgodkännandeprovningarna.

4.4.4

Den behöriga myndigheten får utföra vilka prov som helst som föreskrivs i dessa föreskrifter. Om den behöriga myndigheten beslutar att ta stickprov ska kriterierna i bilagorna 8 och 9 till dessa föreskrifter tillämpas.

4.4.5

Normalt intervall för dessa kontroller som bemyndigas av behörig myndighet ska vara vartannat år. I de fall då negativa resultat dokumenteras under ett av dessa besök, ska den behöriga myndigheten se till att alla nödvändiga åtgärder vidtas för att återupprätta produktionens överensstämmelse med godkänd typ så snart som möjligt.

5.   PÅFÖLJD FÖR BRISTANDE PRODUKTIONSÖVERENSSTÄMMELSE

5.1

Ett typgodkännande som med avseende på en glödlampa beviljas i enlighet med dessa föreskrifter får återkallas om de krav som ställs inte uppfylls eller om en glödlampa som bär ett typgodkännandemärke inte överensstämmer med den godkända typen.

5.2

Om en avtalsslutande part som tillämpar dessa föreskrifter återkallar ett typgodkännande som tidigare beviljats, ska avtalsparten genast rapportera detta till övriga avtalsparter som tillämpar dessa föreskrifter, med hjälp av ett rapportformulär som överensstämmer med mallen i bilaga 2 till dessa föreskrifter.

6.   PRODUKTIONENS DEFINITIVA UPPHÖRANDE

Om innehavaren av ett typgodkännande helt upphör med produktionen av en typ av glödlampa som godkänts enligt dessa föreskrifter, ska denne underrätta den myndighet som beviljat typgodkännandet. Då myndigheten fått ett sådant meddelande ska myndigheten informera övriga parter till 1958 års överenskommelse som tillämpar dessa föreskrifter, med hjälp av ett rapportformulär som överensstämmer med mallen i bilaga 2 till dessa föreskrifter.

7.   NAMN OCH ADRESSER TILL DE TEKNISKA TJÄNSTER SOM ANSVARAR FÖR UTFÖRANDET AV TYPGODKÄNNANDEPROVNINGARNA SAMT TILL DE ADMINISTRATIVA MYNDIGHETERNA

De avtalsparter till 1958 års avtal som tillämpar dessa föreskrifter ska till FN:s sekretariat rapportera namn och adresser till de tekniska tjänster som ansvarar för typgodkännandeprovningarna, liksom till de administrativa myndigheter som beviljar typgodkännande, till vilka intyg om beviljat, utökat, ej beviljat eller återkallat typgodkännande eller produktionens definitiva upphörande, som utfärdas i annat land, ska skickas.

8.   ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

8.1

Typgodkännanden som beviljats enligt föregående ändringsserie ska fortsätta att vara giltiga, med undantag för produktionsöverensstämmelse, där aktuell produktion av glödlampor ska överensstämma med den senaste ändringsserien från och med 12 månader efter den dag då dessa ändringar träder i kraft (6).

8.2

I följande tabell anges tidigare beteckningar och motsvarande nya beteckningar:

Gamla beteckningar

Nya beteckningar enligt ändringsserie 03

P25-1

P21W

P25-2

P21/5W

R19/5

R5W

R19/10

R10W

C11

C5W

C15

C21W

T8/4

T4W

W10/5

W5W

W10/3

W3W

8.3

12 månader efter det att supplement 28 till ändringsserie 03 till föreskrifter nr 37 trätt i kraft, får inga glödlampor av kategorierna R2, S1 och C21W användas i lyktor för typgodkännandeändamål.

8.4

Avtalsslutande parter som tillämpar dessa föreskrifter får dock fortsätta att bevilja typgodkännande av lyktor där glödlampor av kategorierna R2, S1 och C21W används, förutsett att dessa är avsedda som reservdelar för installation på fordon som redan är i bruk.


(1)  En selektivt gul kolv eller en extra selektivt gul yttre kolv, endast avsedd att ändra färgen, men inte de andra egenskaperna för en glödlampa som avger vitt ljus, innebär dock inte en förändring av glödlampans typ.

(2)  I det senare fallet får belysningsegenskaperna inte påverkas ogynnsamt.

(3)  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

A B C D E F G H J K L M N P R S T U V W X Y Z.

(4)  1 för Tyskland, 2 för Frankrike, 3 för Italien, 4 för Nederländerna, 5 för Sverige, 6 för Belgien, 7 för Ungern, 8 för Tjeckien, 9 för Spanien, 10 för Serbien, 11 för Förenade kungariket, 12 för Österrike, 13 för Luxemburg, 14 för Schweiz, 15 (vakant), 16 för Norge, 17 för Finland, 18 för Danmark, 19 för Rumänien, 20 för Polen, 21 för Portugal, 22 för Ryssland, 23 för Grekland, 24 för Irland, 25 för Kroatien, 26 för Slovenien, 27 för Slovakien, 28 för Vitryssland, 29 för Estland, 30 (vakant), 31 för Bosnien och Hercegovina, 32 för Lettland, 33 (vakant), 34 för Bulgarien, 35 (vakant), 36 för Litauen, 37 för Turkiet, 38 (vakant), 39 för Azerbajdzjan, 40 för f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, 41 (vakant), 42 för Europeiska gemenskapen (typgodkännanden beviljas av dess medlemsstater med användning av respektive ECE-symbol), 43 för Japan, 44 (vakant), 45 för Australien, 46 för Ukraina, 47 för Sydafrika, 48 för Nya Zeeland, 49 för Cypern, 50 för Malta, 51 för Sydkorea, 52 för Malaysia, 53 för Thailand, 54 och 55 (vakanta), 56 för Montenegro, 57 (vakant) och 58 för Tunisien. Påföljande nummer kommer att tilldelas andra länder i den kronologiska ordning som de ratificerar eller ansluter sig till överenskommelsen om antagande av enhetliga tekniska föreskrifter för hjulförsedda fordon, utrustning och delar som kan monteras och/eller användas på hjulförsett fordon, samt om villkoren för ömsesidigt erkännande av typgodkännande utfärdade på grundval av dessa föreskrifter, och det nummer de då tilldelas ska delges de avtalsslutande parterna av FN:s generalsekreterare.

(5)  Vad gäller produktionsöverensstämmelse avseende färgerna gult och rött ska minst 80 % av mätresultaten ligga inom önskat toleransområde.

(6)  Den ändrade texten i denna punkt införs genom supplement 14 till ändringsserie 03. Detta supplement trädde i kraft 3 september 1997 och har även införts i texten i dessa föreskrifters nya punkter 2.3.3 och 3.7 samt i de nya databladen HIR1 och PY27/7W i bilaga 1.


BILAGA 1

DATABLAD  (1) FÖR GLÖDLAMPOR

Lista med kategorier av glödlampor indelade i grupper och motsvarande databladsnummer:

Grupp 1

Utan generella restriktioner:

Kategori

Datablad nr

H1

H1/1 till 3

H3

H3/1 till 4

H4

H4/1 till 5

H7

H7/1 till 4

H8

H8/1 till 4

H8B

H8/1 till 4

H9 (3)

H9/1 till 4

H9B (3)

H9/1 till 4

H10

H10/1 till 3

H11

H11/1 till 4

H11B

H11/1 till 4

H12

H12/1 till 3

H13

H13/1 till 4

H13A

H13/1 till 4

H14

H14/1 till 4

H15

H15/1 till 5

H16

H16/1 till 4

H21W (2)

H21W/1 till 2

H27W/1

H27W/1 till 3

H27W/2

H27W/1 till 3

HB3

HB3/1 till 4

HB3A

HB3/1 till 4

HB4

HB4/1 till 4

HB4A

HB4/1 till 4

HIR1 (3)

HIR1/1 till 3

HIR2

HIR2/1 till 3

HS1

HS1/1 till 5

HS2

HS2/1 till 3

HS5

HS5/1 till 4

HS5A (5)

HS5A/1 till 3

HS6 (4)

HS6/1 till 4

PSX24W (2)

P24W/1 till 3

PSX26W (2)

PSX26W1 till 3

PX24W (2)

P24W/1 till 3

S2

S1/S2/1 till 2

S3

S3/1

Grupp 2

Endast för användning i signallyktor, kurvtagningslyktor, backlyktor och bakre nummerskyltsbelysning:

Kategori

Datablad nr

C5W

C5W/1

H6W

H6W/1

H10W/1

H10W/1 till 2

HY6W

H6W/1

HY10W

H10W/1 till 2

HY21W

H21W/1 till 2

P13W

P13W/1 till 3

P19W

P19W/1 till 3

P21W

P21W/1 till 2

P21/4W

P21/4W/1 (P21/5W/2 till 3)

P21/5W

P21/5W/1 till 3

P24W

P24W/1 till 3

P27W

P27W/1 till 2

P27/7W

P27/7W/1 till 3

PC16W

PC16W/1 till 3

PCR16W

PC16W/1 till 3

PCY16W

PC16W/1 till 3

PR19W

P19W/1 till 3

PR21W

PR21W/1 (P21W/2)

PR21/4W

PR21/4W/1 (P21/5W/2 till 3)

PR21/5W

PR21/5W/1 (P21/5W/2 till 3)

PR24W

P24W/1 till 3

PR27/7W

PR27/7W/1 (P27/7W/2 till 3)

PS19W

P19W/1 till 3

PS24W

P24W/1 till 3

PSR19W

P19W/1 till 3

PSR24W

P24W/1 till 3

PSY19W

P19W/1 till 3

PSY24W

P24W/1 till 3

PY19W

P19W/1 till 3

PY21W

PY21W/1 (P21W/2)

PY24W

P24W/1 till 3

PY27/7W

PY27/7W/1 (P27/7W/2 till 3)

R5W

R5W/1

R10W

R10W/1

RR5W

R5W/1

RR10W

R10W/1

RY10W

R10W/1

T1.4W

T1.4W/1

T4W

T4W/1

W2.3W

W2.3W/1

W3W

W3W/1

W5W

W5W/1

W15/5W

W15/5W/1 till 3

W16W

W16W/1

W21W

W21W/1 till 2

W21/5W

W21/5W/1 till 3

WP21W

WP21W/1 till 2

WPY21W

WP21W/1 till 2

WR5W

W5W/1

WR21/5W

WR21/5W/1 (W21/5W/2 till 3)

WY2.3W

WY2.3W/1

WY5W

W5W/1

WY21W

WY21W/1 till 2

Grupp 3

Endast för användning som reservdelar (se övergångsbestämmelser i punkterna 8.3 och 8.4):

Kategori

Datablad nr

C21W

C21W/1 till 2

R2

R2/1 till 3

S1

S1/S2/1 till 2

Lista med datablad för glödlampor och deras ordning i denna bilaga:

Datablad nr

 

C5W/1

 

C21W/1 till 2

 

H1/1 till 3

 

H3/1 till 4

 

H4/1 till 5

 

H7/1 till 4

 

H8/1 till 4

 

H9/1 till 4

 

H10/1 till 3

 

H11/1 till 4

 

H12/1 till 3

 

H13/1 till 4

 

H14/1 till 4

 

H15/1 till 5

 

H16/1 till 4

 

H6W/1

 

H10W/1 till 2

 

H21W/1 till 2

 

H27W/1 till 3

 

HB3/1 till 4

 

HB4/1 till 4

 

HIR1/1 till 3

 

HIR2/1 till 3

 

HS1/1 till 5

 

HS2/1 till 3

 

HS5/1 till 4

 

HS5A/1 till 3

 

HS6/1 till 4

 

P13W/1 till 3

 

P19W/1 till 3

 

P21W/1 till 2

 

P21/4W/1

 

P21/5W/1 till 3

 

P24W/1 till 3

 

P27W/1 till 2

 

P27/7W/1 till 3

 

PC16W/1 till 3

 

PR21W/1

 

PR21/4W/1

 

PR21/5W/1

 

PR27/7W/1

 

PSX26W/1 till 3

 

PY21W/1

 

PY27/7W/1

 

R2/1 till 3

 

R5W/1

 

R10W/1

 

S1/S2/1 till 2

 

S3/1

 

T1.4W/1

 

T4W/1

 

W2.3W/1

 

W3W/1

 

W5W/1

 

W15/5W/1 till 3

 

W16W/1

 

W21W/1 till 2

 

W21/5W/1 till 3

 

WP21W/1 till 2

 

WR21/5W/1

 

WY2.3W/1

 

WY21W/1 till 2

KATEGORI C5W-LAMPOR — Datablad C5W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

b (6)

34,0

35,0

36,0

35,0 ± 0,5

f (7)  (8)

7,5 (9)

 

15 (10)

9 ± 1,5

Sockel SV8.5 enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-81-4)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6

12

24

12

Watt

5

5

Provspänning

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 5,5

Högst 7,7

Högst 5,5

Ljusflöde

45 ± 20 %

 

Referensljusflöde: 45 lm vid cirka 13,5 V

KATEGORI C21W-LAMPOR — Datablad C21W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

GLÖDLAMPA ENDAST FÖR BACKLYKTA

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

b (11)

40,0

41,0

42,0

41,0 ± 0,5

f (12)

7,5

 

10,5

8 ± 1,0

Sockel SV8.5 enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-81-4)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

21

21

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 26,5

Högst 26,5

Ljusflöde

460 ± 15 %

 

Referensljusflöde: 460 lm vid cirka 13,5 V

KATEGORI C21W-LAMPOR — Datablad C21W/2

Krav för projektion på skärmen

Denna provning används för att fastställa om en glödlampa överensstämmer med kraven, genom att kontrollera om glödtråden är korrekt placerad i förhållande till referensaxeln och lampans längsgående mittlinje.

Image

12 V

a

h

k

Normaltillverkade glödlampor

4,0 + d

14,5

2,0

Standardglödlampa

2,0 + d

14,5

0,5

d= glödtrådens nominella diameter enligt uppgift från tillverkaren.

Provningsförfarande och krav

1.

Glödlampan placeras i en hållare (fäste) som kan roteras 360° runt referensaxeln så att frontalprojektionen kan ses på skärmen där glödtrådens bild projiceras. Referensplanet på skärmen ska sammanfalla med glödlampans mittpunkt. Centralaxeln som eftersträvas på skärmen ska sammanfalla med lampans längsgående mittlinje.

2.

Frontalprojektion

2.1

Glödtrådens projektion ska i sin helhet ligga inom rektangeln när lampan roteras 360°.

2.2

Glödtrådens mittpunkt får inte avvika med mer än avståndet ”k” från den eftersträvade centralaxeln.

KATEGORI H1-LAMPOR — Datablad H1/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI H1-LAMPOR — Datablad H1/2

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standard-glödlampa

6 V

12 V

24 V

12 V

e (14)  (18)

25,0 (17)

25,0 ± 0,15

f (14)  (18)

4,5 ± 1,0

5,0 ± 0,5

5,5 ± 1,0

5,0 + 0,50 / – 0,00

g (15)  (16)

0,5 d ± 0,5 d

0,5 d ± 0,25 d

h1

 (17)

0 ± 0,20 (13)

h2

 (17)

0 ± 0,25 (13)

ε

45° ± 12°

45° ± 3°

Sockel P14.5s enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-46-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6

12

24

12

Watt

55

70

55

Provspänning

Volt

6,3

13,2

28,0

13,2

Målvärden

Watt

Högst 63

Högst 68

Högst 84

Högst 68

Ljusflöde ± %

1 350

1 550

1 900

 

15

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

1 150

13,2 V

1 550

KATEGORI H1-LAMPOR — Datablad H1/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

6 V

1,4 d

1,9 d

0,25

6

3,5

12 V

6

4,5

24 V

7

4,5

d= glödtrådens diameter.

Glödtrådens placering kontrolleras endast i riktningarna A och B såsom visas i datablad H1/1.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens begynnelsepunkt enligt definitionerna i datablad H1/2, fotnot 10/, ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2.

KATEGORI H3-LAMPOR — Datablad H3/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI H3-LAMPOR — Datablad H3/2

Image

KATEGORI H3-LAMPOR — Datablad H3/3

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standard-glödlampa

6 V

12 V

24 V

12 V

e

18,0 (19)

18,0

f (21)

Minst 3,0

Minst 4,0

5,0 ± 0,50

k

0 (19)

0 ± 0,20

h1, h3

0 (19)

0 ± 0,15 (20)

h2, h4

0 (19)

0 ± 0,25 (20)

Sockel PK22s enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-47-4)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6

12

24

12

Watt

55

70

55

Provspänning

Volt

6,3

13,2

28,0

13,2

Målvärden

Watt

Högst 63

Högst 68

Högst 84

Högst 68

Ljusflöde ± %

1 050

1 450

1 750

 

15

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

1 100

13,2 V

1 450

KATEGORI H3-LAMPOR — Datablad H3/4

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om en glödtråd uppfyller kraven.

Image

 

a

c

k

g

6 V

1,8 d

1,6 d

1,0

2,0

12 V

2,8

24 V

2,9

d= glödtrådens diameter

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens mittpunkt ska vara inom gränserna för måttet k.

KATEGORI H4-LAMPOR — Datablad H4/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning

Image

Figur 2

Figur 3

Lampans största yttermått (4)

Image

(1)

Referensplanet är det plan som utgörs av anliggningspunkterna för sockelringens tre flänsar.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och går igenom mitten av cirkeln med diametern ”M”.

(3)

Färgen på det utsända ljuset ska vara vit eller selektivt gul.

(4)

Kolven och dess fästen ska inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 2. Om en yttre selektivt gul kolv används får dock kolven och dess fästen inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 3.

(5)

Den mörka avskärmningen ska sträcka sig åtminstone till kolvens cylindriska del. Den ska också överlappa den inre skölden då den senare observeras från en riktning vinkelrätt mot referensaxeln.

KATEGORI H4-LAMPOR — Datablad H4/2

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

12 V

24 V

12 V

e

28,5 + 0,35 / – 0,25

29,0 ± 0,35

28,5 + 0,20 / – 0,00

p

28,95

29,25

28,95

α

Högst 40°

Högst 40°

Sockel P43t enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-39-6)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12 (22)

24 (22)

12 (22)

Watt

60

55

75

70

60

55

Provspänning

Volt

13,2

28,0

13,2

Målvärden

Watt

Högst 75

Högst 68

Högst 85

Högst 80

Högst 75

Högst 68

Ljusflöde ± %

1 650

1 000

1 900

1 200

 

15

 

Uppmätt ljusflöde lm (23)

750

800

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

1 250

750

13,2 V

1 650

1 000

KATEGORI H4-LAMPOR — Datablad H4/3

Sköldens position

Image

Ritningen är inte tvingande med avseende på sköldens utformning

Glödtrådarnas position

Image

KATEGORI H4-LAMPOR — Datablad H4/4

Tabell över de mått (i mm) som avses i ritningarna i datablad H4/3

Referens (24)

Mått (25)

Tolerans

Normaltillverkade glödlampor

Standard-glödlampa

12 V

24 V

12 V

24 V

12 V

24 V

12 V

a/26

0,8

± 0,35

± 0,20

a/23,5

0,8

± 0,60

± 0,20

b1/29,5

30,0

0

± 0,30

± 0,35

± 0,20

b1/33

b1/29,5 mv

b1/30,0 mv

± 0,30

± 0,35

± 0,15

b2/29,5

30,0

0

± 0,30

± 0,35

± 0,20

b2/33

b1/29,5 mv

b2/30,0 mv

± 0,30

± 0,35

± 0,15

c/29,5

30,0

0,6

0,75

± 0,35

± 0,20

c/33

c/29,5 mv

c/30,0 mv

± 0,35

± 0,15

d

Minst 0,1

e (31)

28,5

29,0

+ 0,35

– 0,25

± 0,35

+ 0,20

– 0,00

f (29)  (30)  (31)

1,7

2,0

+ 0,50

– 0,30

± 0,40

+ 0,30

– 0,10

g/26

0

± 0,50

± 0,30

g/23,5

0

± 0,70

± 0,30

h/29,5

30,0

0

± 0,50

± 0,30

h/33

h/29,5 mv

h/30,0 mv

± 0,35

± 0,20

lR (29)  (32)

4,5

5,25

± 0,80

± 0,40

lC (29)  (30)

5,5

5,25

± 0,50

± 0,80

± 0,35

p/33

Beror på sköldens form

q/33

(p + q) / 2

± 0,60

± 0,30

KATEGORI H4-LAMPOR — Datablad H4/5

Tilläggsförklaringar till datablad H4/3

Nedanstående mått mäts i tre olika riktningar:

1.

För måtten a, b1, c, d, e, f, lR och lC.

2.

För måtten g, h, p och q.

3.

För måttet b2.

Måtten p och q mäts i plan som är parallella med och belägna på avståndet 33 mm från referensplanet.

Måtten b1, b2, c och h mäts i plan som är parallella med och belägna på avstånden 29,5 mm (30,0 mm för 24 V glödlampor) och 33 mm från referensplanet.

Måtten a och g mäts i plan som är parallella med och belägna på avstånden 23,5 mm och 26,0 mm från referensplanet.

Anmärkning: För mätmetoden, se tillägg E till IEC-publikation 60809.

KATEGORI H7-LAMPOR — Datablad H7/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning

Image

Figur 2

Lampans största yttermått (5)

Image

Figur 3

Bestämning av referensaxel (2)

Image

(1)

Referensplanet definieras av de punkter på fästet där sockelringens tre stödklackar vilar.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och den korsar skärningspunkten för de två vinkelräta linjerna som visas i figur 3.

(3)

Färgen på det utsända ljuset ska vara vit eller selektivt gul.

(4)

Anmärkningar beträffande glödtrådens diameter:

a)

Inga restriktioner för den verkliga diametern gäller, men målet för framtida utveckling är att d ska vara högst 1,3 mm för 12 V och högst 1,7 mm för 24 V glödlampor.

b)

För samma tillverkare ska konstruktionsdiametern i standardglödlampor (referensglödlampor) och normaltillverkade glödlampor vara densamma.

(5)

Glaskolven och dess fästen får inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 2. Ytterkonturen är koncentrisk med referensaxeln.

KATEGORI H7-LAMPOR — Datablad H7/2

Figur 4

Område fritt från förvrängningar (6) och svart topp (7)

Image

Figur 5

Metallfri zon (8)

Image

Figur 6

Godtagbar avvikelse för glödtrådens axel (9)

(endast för standardglödlampor)

Image

Figur 7

Kolvens excentricitet

Image

(6)

Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna γ1 och γ2. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2.

(7)

Den mörka avskärmningen ska sträcka sig minst till den cylindriska delen av kolven och täcka överdelens hela omkrets. Den ska också sträcka sig minst till ett plan parallellt med referensplanet där γ3 korsar den yttre kolvytan (vy B i datablad H7/1).

(8)

Lampans inre konstruktion ska vara sådan att ströljus och reflexioner endast förekommer ovanför själva glödtråden betraktad ur vågrät riktning. (Vy A i figur 1 i datablad H7/1.)

Inga metalldelar förutom glödtrådstvinningar får förekomma inom de skuggade delarna som visas i figur 5.

KATEGORI H7-LAMPOR — Datablad H7/3

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standard-glödlampa

12 V

24 V

12 V

e (33)

25,0 (34)

25,0 ± 0,1

f (33)

4,1 (34)

4,9 (34)

4,1 ± 0,1

g (36)

Minst 0,5

övervägs

h1 (35)

0 (34)

0 ± 0,10

h2 (35)

0 (34)

0 ± 0,15

γ1

Minst 40°

Minst 40°

γ2

Minst 50°

Minst 50°

γ3

Minst 30°

Minst 30°

Sockel PX26d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-5-6)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

24

12

Watt

55

70

55

Provspänning

Volt

13,2

28,0

13,2

Målvärden

Watt

Högst 58

Högst 75

Högst 58

Ljusflöde

1 500 ± 10 %

1 750 ± 10 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

1 100

13,2 V

1 500

KATEGORI H7-LAMPOR — Datablad H7/4

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Mått i mm

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

12 V

d + 0,30

d + 0,50

0,2

4,6

4,0

24 V

d + 0,60

d + 1,00

0,25

5,9

4,4

d= glödtrådens diameter.

Glödtrådens position kontrolleras endast i riktningarna A och B, såsom beskrivs i datablad H7/1, figur 1.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens ändpunkter såsom de definieras i datablad H7/3, fotnot 9/, ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

KATEGORI H8- OCH H8B-LAMPOR — Datablad H8/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning

Image

Figur 2

Lampans största yttermått (3)

Image

(1)

Referensplanet är det plan som utgörs av undersidan av sockelns avfasade instyrningsfläns.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och går igenom mitten av lampsockeln vars diameter är 19 mm.

(3)

Glaskolven och dess fästen får inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 2. Ytterkonturen är koncentrisk med referensaxeln.

(4)

Färgen på det utsända ljuset ska vara vit eller selektivt gul.

(5)

Anmärkningar beträffande glödtrådens diameter:

a)

Inga restriktioner för den verkliga diametern gäller, men målet för framtida utveckling är att d ska vara högst 1,2 mm.

b)

För samma tillverkare ska konstruktionsdiametern i standardglödlampor (referensglödlampor) och normaltillverkade glödlampor vara densamma.

KATEGORI H8- OCH H8B-LAMPOR — Datablad H8/2

Figur 3

Område fritt från förvrängningar (6) och svart topp (7)

Image

Figur 4

Metallfri zon (8)

Image

Figur 5

Godtagbar avvikelse för glödtrådens axel (9)

(endast för standardglödlampor)

Image

Figur 6

Kolvens excentricitet (10)

Image

(6)

Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna γ1 och γ2. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2.

(7)

Den mörka avskärmningen ska sträcka sig minst till den cylindriska delen av kolven och täcka överdelens hela omkrets. Den ska också sträcka sig minst till ett plan parallellt med referensplanet där γ3 korsar den yttre kolvytan (vy B i datablad H8/1).

(8)

Lampans inre konstruktion ska vara sådan att ströljus och reflexioner endast förekommer ovanför själva glödtråden betraktad ur vågrät riktning. (Vy A i figur 1 i datablad H8/1.) Inga metalldelar förutom glödtrådstvinningar får förekomma inom de skuggade delarna som visas i figur 4.

(9)

Glödtrådens avvikelse i förhållande till referensaxeln mäts endast i observationsriktningarna A och B såsom visas i figur 1 i datablad H8/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(10)

Glödtrådens avvikelse i förhållande till kolvens axel mätt i två plan som är parallella med referensplanet där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

KATEGORI H8- OCH H8B-LAMPOR — Datablad H8/3

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standard-glödlampa

12 V

12 V

e (37)

25,0 (38)

25,0 ± 0,1

f (37)

3,7 (38)

3,7 ± 0,1

g

Minst 0,5

övervägs

h1

0 (38)

0 ± 0,1

h2

0 (38)

0 ± 0,15

γ1

Minst 50°

Minst 50°

γ2

Minst 40°

Minst 40°

γ3

Minst 30°

Minst 30°

Sockel:

H8:

PGJ19-1

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-110-2)

H8B:

PGJY19-1

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-146-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

35

35

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 43

Högst 43

Ljusflöde

800 ± 15 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

600

13,2 V

800

KATEGORI H8- OCH H8B-LAMPOR — Datablad H8/4

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om en glödtråd uppfyller kraven.

Image

a1

a2

b1

b2

c1

c2

d + 0,50

d + 0,70

0,25

4,6

3,5

d= glödtrådens diameter.

Glödtrådens position kontrolleras endast i riktningarna A och B, såsom beskrivs i datablad H8/1, figur 1.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens ändpunkter såsom de definieras i datablad H8/3, fotnot 11/, ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

KATEGORI H9- OCH H9B-LAMPOR — Datablad H9/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning

Image

Figur 2

Lampans största yttermått (3)

Image

(1)

Referensplanet är det plan som utgörs av undersidan av sockelns avfasade instyrningsfläns.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och går igenom mitten av lampsockeln vars diameter är 19 mm.

(3)

Glaskolven och dess fästen får inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 2. Ytterkonturen är koncentrisk med referensaxeln.

(4)

Anmärkningar beträffande glödtrådens diameter:

a)

Inga restriktioner för den verkliga diametern gäller, men målet för framtida utveckling är att d ska vara högst 1,4 mm.

b)

För samma tillverkare ska konstruktionsdiametern i standardglödlampor (referensglödlampor) och normaltillverkade glödlampor vara densamma.

KATEGORI H9- OCH H9B-LAMPOR — Datablad H9/2

Figur 3

Område fritt från förvrängningar (5)

Image

Figur 4

Metallfri zon (6)

Image

Figur 5

Godtagbar avvikelse för glödtrådens axel (7)

(endast för standardglödlampor)

Image

Figur 6

Kolvens excentricitet (8)

Image

(5)

Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna γ1 och γ2. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2.

(6)

Lampans inre konstruktion ska vara sådan att ströljus och reflexioner endast förekommer ovanför själva glödtråden betraktad ur vågrät riktning. (Vy A såsom anges i figur 1 i datablad H9/1.) Inga metalldelar förutom glödtrådstvinningar får förekomma inom de skuggade delarna som visas i figur 4.

(7)

Glödtrådens avvikelse i förhållande till referensaxeln mäts endast i observationsriktningarna A och B såsom visas i figur 1 i datablad H9/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(8)

Glödtrådens avvikelse i förhållande till kolvens axel mätt i två plan som är parallella med referensplanet där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

KATEGORI H9- OCH H9B-LAMPOR — Datablad H9/3

Mått i mm

Toleranser

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

12 V

12 V

e (39)  (40)

25

 (41)

± 0,10

f (39)  (40)

4,8

 (41)

± 0,10

g (39)

0,7

± 0,5

± 0,30

h1

0

 (41)

± 0,10 (42)

h2

0

 (41)

± 0,15 (42)

γ1

Minst 50°

γ2

Minst 40°

Sockel:

H9:

PGJ19-5

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-110-2)

H9B:

PGJY19-5

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-146-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

65

65

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 73

Högst 73

Ljusflöde

2 100 ± 10 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

1 500

13,2 V

2 100

KATEGORI H9- OCH H9B-LAMPOR — Datablad H9/4

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om en glödtråd uppfyller kraven.

Image

a1

a2

b1

b2

c1

c2

d + 0,4

d + 0,7

0,25

5,7

4,6

d= glödtrådens diameter.

Glödtrådens position kontrolleras endast i riktningarna A och B, såsom beskrivs i datablad H9/1, figur 1.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens ändpunkter såsom de definieras i datablad H9/3, fotnot 10/, ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

KATEGORI H10-LAMPOR — Datablad H10/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI H10-LAMPOR — Datablad H10/2

Mått i mm (43)

Tolerans

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

e (44)  (45)

28,9

 (46)

± 0,16

f (47) (13)

5,2

 (46)

± 0,16

h1, h2

0

 (46)

± 0,15 (47)

γ1

Minst 50°

γ2

Minst 52°

γ3

45°

± 5°

± 5°

Sockel PY20d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-31-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

42

42

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 50

Högst 50

Ljusflöde

850 ± 15 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

600

13,2 V

850

KATEGORI H10-LAMPOR — Datablad H10/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

12 V

1,4 d

1,8 d

0,25

6,1

4,9

d= glödtrådens diameter.

Glödtrådens placering kontrolleras endast i riktningarna A och B såsom visas i datablad H10/1.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens ändpunkter såsom de definieras i datablad H10/2, fotnot 10/, ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

KATEGORI H11- OCH H11B-LAMPOR — Datablad H11/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning

Image

Figur 2

Lampans största yttermått (3)

Image

(1)

Referensplanet är det plan som utgörs av undersidan av sockelns avfasade instyrningsfläns.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och går igenom mitten av lampsockeln vars diameter är 19 mm.

(3)

Glaskolven och dess fästen får inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 2. Ytterkonturen är koncentrisk med referensaxeln.

(4)

Färgen på det utsända ljuset ska vara vit eller selektivt gul.

(5)

Anmärkningar beträffande glödtrådens diameter:

a)

Inga restriktioner för den verkliga diametern gäller, men målet för framtida utveckling är att d ska vara högst 1,4 mm.

b)

För samma tillverkare ska konstruktionsdiametern i standardglödlampor (referensglödlampor) och normaltillverkade glödlampor vara densamma.

KATEGORI H11- OCH H11B-LAMPOR — Datablad H11/2

Figur 3

Område fritt från förvrängningar (6) och svart topp (7)

Image

Figur 4

Metallfri zon (8)

Image

Figur 5

Godtagbar avvikelse för glödtrådens axel (9)

(endast för standardglödlampor)

Image

Figur 6

Kolvens excentricitet (10)

Image

(6)

Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna γ1 och γ2. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2.

(7)

Den mörka avskärmningen ska sträcka sig minst till den cylindriska delen av kolven och täcka överdelens hela omkrets. Den ska också sträcka sig minst till ett plan parallellt med referensplanet där γ3 korsar den yttre kolvytan (vy B i datablad H11/1).

(8)

Lampans inre konstruktion ska vara sådan att ströljus och reflexioner endast förekommer ovanför själva glödtråden betraktad ur vågrät riktning (vy A i figur 1 i datablad H11/1). Inga metalldelar förutom glödtrådstvinningar får förekomma inom de skuggade delarna som visas i figur 4.

(9)

Glödtrådens avvikelse i förhållande till referensaxeln mäts endast i observationsriktningarna A och B såsom visas i figur 1 i datablad H11/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(10)

Kolvaxelns excentricitet i förhållande till glödtrådens axel mätt i två plan som är parallella med referensplanet där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

KATEGORI H11- OCH H11B-LAMPOR — Datablad H11/3

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standard-glödlampa

12 V

24 V

12 V

e (49)

25,0 (50)

25,0 ± 0,1

f (13)

4,5

5,3(14)

4,5 ± 0,1

g

Minst 0,5

övervägs

h1

0 (15)

0 ± 0,1

h2

0 (16)

0 ± 0,15

γ1

Minst 50°

Minst 50°

γ2

Minst 40°

Minst 40°

γ3

Minst 30°

Minst 30°

Sockel:

H11:

PGJ19-2

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-146-1)

H11B:

PGJY19-2

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-110-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

24

12

Watt

55

70

55

Provspänning

Volt

13,2

28,0

13,2

Målvärden

Watt

Högst 62

Högst 80

Högst 62

Ljusflöde

1 350 ± 10 %

1 600 ± 10 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

1 000

13,2 V

1 350

KATEGORI H11- OCH H11B-LAMPOR — Datablad H11/4

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om en glödtråd uppfyller kraven.

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

12 V

d + 0,3

d + 0,5

0,2

5,0

4,0

24 V

d + 0,6

d + 1,0

0,25

6,3

4,6

d= glödtrådens diameter.

Glödtrådens position kontrolleras endast i riktningarna A och B, såsom beskrivs i datablad H11/1, figur 1.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens ändpunkter, såsom de definieras i datablad H11/3 fotnot 11/, ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

KATEGORI H12-LAMPOR — Datablad H12/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI H12-LAMPOR — Datablad H12/2

Mått i mm (51)

Tolerans

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

e (52)  (53)

31,5

 (54)

± 0,16

f (52)  (53)

5,5

Minst 4,8

± 0,16

h1, h2, h3, h4

0

 (54)

± 0,15 (55)

k

0

 (54)

± 0,15 (56)

γ1

Minst 50°

γ2

Minst 52°

γ3

45°

± 5°

± 5°

Sockel PZ20d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-31-2)

ELECTRICAL AND PHOTOMETRIC CHARACTERISTICS

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

53

53

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 61

Högst 61

Ljusflöde

1 050 ± 15 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

775

13,2 V

1 050

KATEGORI H12-LAMPOR — Datablad H12/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

a1

a2

b1

b2

c

1,6 d

1,3 d

0,30

0,30

2,8

d= glödtrådens diameter.

För observationsriktningarna A, B och C, se datablad H12/1.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens mittpunkt ska vara inom gränserna för måtten b1 och b2.

KATEGORI H13- OCH H13A-LAMPOR — Datablad H13/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning

Image

KATEGORI H13- OCH H13A-LAMPOR — Datablad H13/2

Figur 2

Bestämning av referensaxel (2)

Image

Figur 4

Kolvavvikelse (8)

Image

Figur 3

Område fritt från förvrängningar (6) och ljusavskärmande beläggning (7)

Image

Figur 5

Ljusavskärmning i riktning mot sockeln (9)

Image

(6)

Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar axiellt och cylindriskt inom vinklarna β och δ. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna β och δ och behöver inte verifieras i det område som täcks av den ljusavskärmande beläggningen.

(7)

Den ljusavskärmande beläggningen ska sträcka sig minst till den cylindriska delen av kolven och täcka överdelens hela omkrets. Den ska också sträcka sig minst till ett plan parallellt med referensplanet där γ korsar den yttre kolvytan (vy B i datablad H13/1).

(8)

Halvljusglödtrådens avvikelse i förhållande till kolvens axel mätt i två plan som är parallella med referensplanet där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar halvljusglödtrådens axel.

(9)

Ljuset ska vara blockerat över kolvens sockelände upp till vinkeln θ. Detta krav gäller i alla riktningar runt referensaxeln.

KATEGORI H13- OCH H13A-LAMPOR — Datablad H13/3

Figur 6

Glödtrådarnas position och dimensioner (10) (11) (12) (13) (14)

Image

KATEGORI H13- OCH H13A-LAMPOR — Datablad H13/4

Mått i mm

Tolerans

Normaltillverkade glödlampor

Standard-glödlampa

d1 (13) (58)

Högst 1,8

d2 (13) (58)

Högst 1,8

e (57)

29,45

± 0,20

± 0,10

f1 (57)

4,6

± 0,50

± 0,25

f2 (57)

4,6

± 0,50

± 0,25

g (8) (58)

0,5 d1

± 0,40

± 0,20

h (8)

0

± 0,30

± 0,15

j (10)

2,5

± 0,20

± 0,10

k (10)

2,0

± 0,20

± 0,10

m (11)

0

± 0,20

± 0,13

n (11)

0

± 0,20

± 0,13

p (10)

0

± 0,08

± 0,08

β

Minst 42°

δ

Minst 52°

γ

43°

+ 0° / – 5°

+ 0° / – 5°

θ (9)

41°

± 4°

± 4°

Sockel:

H13:

P26.4t

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-128-3)

H13A:

PJ26.4t

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER (59)

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

55

60

55

60

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 68

Högst 75

Högst 68

Högst 75

Ljusflöde

1 100 ± 15 %

1 700 ± 15 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

800

1 200

13,2 V

1 100

1 700

KATEGORI H14-LAMPOR — Datablad H14/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning

Image

Figur 2

Lampans största yttermått (3)

Image

(1)

Referensplanet definieras av de punkter på fästet där sockelringens tre flänsar vilar.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och går igenom mitten av lampsockelns diameter ”M”

(3)

Glaskolven och dess fästen får inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 2. Ytterkonturen är koncentrisk med referensaxeln.

KATEGORI H14-LAMPOR — Datablad H14/2

Figur 3

Område fritt från förvrängningar (4) och svart topp (5)

Image

Figur 4

Kolvexcentricitet

Image

Figur 5

Avvikelse för glödtrådens axel (7)

(endast för standardglödlampor)

Image

(4)

Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna γ1 och γ2. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2 och behöver inte verifieras i det område som täcks av den mörka avskärmningen.

(5)

Den mörka avskärmningen ska sträcka sig minst till den cylindriska delen av kolven och täcka överdelens hela omkrets. Den ska också sträcka sig minst till ett plan parallellt med referensplanet där γ3 korsar den yttre kolvytan (vy B i datablad H14/1).

(6)

Kolvaxelns excentricitet i förhållande till halvljusglödtrådens axel mätt i två plan som är parallella med referensplanet där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar halvljusglödtrådens axel.

(7)

Glödtrådarnas avvikelse i förhållande till referensaxeln mäts endast i observationsriktningarna A, B och C såsom visas i figur 1 i datablad H14/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådarnas axlar.

KATEGORI H14-LAMPOR — Datablad H14/3

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampor

e (60)

26,15

 (62)

± 0,1

f1 (60)  (61)

5,3

 (62)

± 0,1

f2 (60)  (61)

5,0

 (62)

± 0,1

g

Minst 0,3

 

 

h1

0

 (62)

± 0,1

h2

0

 (62)

± 0,15

h3

0

 (62)

± 0,15

h4

0

 (62)

± 0,15

i

2,7

 

j

2,5

 (62)

± 0,1

γ1

Minst 55°

γ2

Minst 52°

γ3

43°

0 / – 5°

0 / – 5°

Sockel P38t enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-133-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

55

60

55

60

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden Watt

Watt

Högst 68

Högst 75

Högst 68

Högst 75

Ljusflöde

1 150 ± 15 %

1 750 ± 15 %

 

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

860

1 300

13,2 V

1 150

1 750

KATEGORI H14-LAMPOR — Datablad H14/4

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådarnas rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

a1

a2

b1

b2

c1

c2

c3

i

k

d1 + 0,5

1,6 * d2

0,2

5,8

5,1

5,75

2,7

0,15

d1 är diametern på halvljusglödtråden och d2 är diametern på helljusglödtråden.

Anmärkningar beträffande glödtrådarnas diametrar:

a)

Inga restriktioner för den verkliga diametern gäller, men målet för framtida utveckling är att d1 ska vara högst 1,2 mm d2 högst 1,6 mm.

b)

För samma tillverkare ska konstruktionsdiametern i standardglödlampor och normaltillverkade glödlampor vara densamma.

Glödtrådarnas position kontrolleras endast i riktningarna A, B och C, såsom visas i figur 1 i datablad H14/1.

Halvljusglödtråden ska ligga helt inom rektangeln A och helljusglödtråden helt inom rektangeln B.

Halvljusglödtrådens ändpunkter såsom de definieras i datablad H14/3, fotnot 8/, ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

KATEGORI H15-LAMPOR — Datablad H15/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning

Figur 3

Lampans största yttermått (3)

Image

Figur 2

Bestämning av referensaxel (2)

Image

Figur 4

Område fritt från förvrängningar (4)

Image

(1)

Referensplanet definieras av de punkter där fästet har kontakt med sockelringens tre flänsar, sett från anslutningssidan. Det är avsett att användas som ett inre referensplan.

Hjälpreferensplanet definieras av de punkter på fästets yta där sockelringens tre stödklackar vilar. Det är avsett att användas som ett yttre referensplan.

Sockeln är utformad för användning av (det inre) referensplanet, men för vissa tillämpningar kan (det yttre) hjälpreferensplanet användas i stället.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och korsar skärningspunkten för de två vinkelräta linjerna som visas i figur 2 i datablad H15/1.

(3)

Glaskolven och dess fästen får inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 3. Ytterkonturen är koncentrisk med referensaxeln.

(4)

Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna γ1 och γ2 som framgår av figur 4. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2.

KATEGORI H15-LAMPOR — Datablad H15/2

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

 

12 V

24 V

12 V

e

30,0 + 0,35 / – 0,25

30,0 + 0,35 / – 0,25

30,0 + 0,20 / – 0,15

γ1

Minst 50°

Minst 50°

Minst 50°

γ2

Minst 50°

Minst 50°

Minst 50°

r

För mer information se sockelns datablad

Sockel PGJ23t-1 enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-155-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12 (63)

24 (63)

12 (63)

 

Watt

15

55

20

60

15

55

Provspänning

Volt

13,2

28,0

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 19

Högst 64

Högst 24

Högst 73

Högst 19

Högst 64

 

Ljusflöde

260

1 350

300

1 500

 

 

 

± 10 %

 

 

Referensljusflöde vid cirka 12 V

 

1 000

Referensljusflöde vid cirka 13,2 V

 

1 350

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

290

 

KATEGORI H15-LAMPOR — Datablad H15/3

Position of the shield

Image

Position of the filaments

Image

KATEGORI H15-LAMPOR — Datablad H15/4

Tabell över de mått (i mm) som avses i ritningarna i datablad H15/3

Referens (64)

Mått (65)

Tolerans

Normaltillverkade glödlampor

Standard-glödlampa

12 V

24 V

12 V

24 V

12 V

24 V

12 V

24 V

a/24,0

a/24,5

1,8

± 0,35

± 0,20

a/26,0

1,8

± 0,35

± 0,20

b1/31,0

0

± 0,30

± 0,15

b1/33,5

b1/34,0

b1/31,0 mv

± 0,30

± 0,15

b2/31,0

0

± 0,30

± 0,15

b2/33,5

b2/34,0

b2/31,0 mv

± 0,30

± 0,15

c1/31,0

0

± 0,30

± 0,50

± 0,15

± 0,25

c1/33,5

c1/34,0

c1/31,0 mv

± 0,30

± 0,50

± 0,15

± 0,25

c2/33,5

c2/34,0

1,1

± 0,30

± 0,50

± 0,15

± 0,25

d

min. 0,1

f (68)  (69)  (70)

2,7

± 0,30

± 0,40

+ 0,20

– 0,10

+ 0,25

– 0,15

g/24,0

g/24,5

0

± 0,50

± 0,70

± 0,25

± 0,35

g/26,0

0

± 0,50

± 0,70

± 0,25

± 0,35

h/31,0

0

± 0,50

± 0,60

± 0,25

± 0,30

h/33,5

h/34,0

h/31,0 mv

± 0,30

± 0,40

± 0,15

± 0,20

lR  (68)  (71)

4,2

4,6

± 0,40

± 0,60

± 0,20

± 0,30

lC  (68)  (69)

4,4

5,4

± 0,40

± 0,60

± 0,20

± 0,30

p/33,5

p/34,0

Beror på sköldens form

q/33,5

q/34,0

p/33,5

p/34,0

± 1,20

± 0,60

KATEGORI H15-LAMPOR — Datablad H15/5

Tilläggsförklaringar till datablad H15/3

Nedanstående mått mäts i fyra olika riktningar:

1.

För måtten a, c1, c2, d, e, f, lR och lC.

2.

För måtten g, h, p och q.

3.

För måttet b1.

4.

För måttet b2.

Måtten b1, b2, c1 och h mäts i plan som är parallella med referensplanet på avstånden 31,0 mm och 33,5 mm (34,0 mm för lampor av 24 V-typ).

Måtten c2, p och q mäts i ett plan som är parallellt med referensplanet på avståndet 33,5 mm (34,0 mm för lampor av 24 V-typ).

Måtten a och g mäts i plan som är parallella med referensplanet på avstånden 24,0 mm (24,5 mm för lampor av 24 V-typ) och 26,0 mm.

KATEGORI H16-LAMPOR — Datablad H16/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Kategori H16

Figur 1

Huvudritning

Image

Figur 2

Lampans största yttermått (3)

Image

(1)

Referensplanet är det plan som utgörs av undersidan av sockelns avfasade instyrningsfläns.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och går igenom mitten av lampsockeln vars diameter är 19 mm.

(3)

Glaskolven och dess fästen får inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 2. Ytterkonturen är koncentrisk med referensaxeln.

(4)

Det utsända ljuset ska vara vitt eller selektivt gult.

(5)

Anmärkningar beträffande glödtrådens diameter:

Inga restriktioner för den verkliga diametern gäller, men målet för framtida utveckling är att d ska vara högst 0,9 mm.

För samma tillverkare ska konstruktionsdiametern i standardglödlampor (referensglödlampor) och normaltillverkade glödlampor vara densamma.

KATEGORI H16-LAMPOR — Datablad H16/2

Figur 3

Område fritt från förvrängningar (6) och svart topp (7)

Image

Figur 4

Metallfri zon (8)

Image

Figur 5

Godtagbar avvikelse för glödtrådens axel (9)

(endast för standardglödlampor)

Image

Figur 6

Kolvens excentricitet (10)

Image

(6)

Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna γ1 och γ2. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2.

(7)

Den mörka avskärmningen ska sträcka sig minst till vinkeln γ3 och minst till den cylindriska delen av kolven och täcka överdelens hela omkrets.

(8)

Lampans inre konstruktion ska vara sådan att ströljus och reflexioner endast förekommer ovanför själva glödtråden betraktad ur vågrät riktning. (Vy A såsom anges i figur 1 i datablad H16/1.) Inga metalldelar förutom glödtrådstvinningar får förekomma inom de skuggade delarna som visas i figur 4.

(9)

Glödtrådens avvikelse i förhållande till referensaxeln mäts endast i observationsriktningarna A och B såsom visas i figur 1 i datablad H16/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(10)

Glödtrådens avvikelse i förhållande till kolvens axel mätt i två plan som är parallella med referensplanet där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

KATEGORI H16-LAMPOR — Datablad H16/3

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standard-glödlampa

12 V

12 V

e (74)

25,0 (75)

25,0 ± 0,1

f (74)

3,2 (75)

3,2 ± 0,1

g

Minst 0,5

övervägs

h1

0 (75)

0 ± 0,1

h2

0 (75)

0 ± 0,15

γ1

Minst 50°

Minst 50°

γ2

Minst 40°

Minst 40°

γ3

Minst 30°

Minst 30°

Sockel: H16: PGJ19-3 enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-110-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

19

19

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 22

Högst 22

Ljusflöde

500 + 10 % / – 15 %

 

Referensljusflöde: 500 lm vid cirka 13,2 V

Referensljusflöde: 550 lm vid cirka 13,5 V

KATEGORI H16-LAMPOR — Datablad H16/4

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om en glödtråd uppfyller kraven.

Image

a1

a2

b1

b2

c1

c2

d + 0,50

d + 0,70

0,25

3,6

2,6

d= glödtrådens diameter.

Glödtrådens position kontrolleras endast i riktningarna A och B, såsom beskrivs i datablad H16/1, figur 1.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens ändpunkter såsom de definieras i datablad H16/3, fotnot 11, ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

KATEGORI H6W- OCH HY6W-LAMPOR — Datablad H6W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

14,25

15,0

15,75

15,0 ± 0,25

Lateral avvikelse (1)

 

 

0,75

Högst 0,4

β

82,5°

90°

97,5°

90° ± 5°

γ1, γ2 (2)

30°

 

 

Minst 30°

Sockel:

H6W:

BAX9s

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-8-1)

HY6W:

BAZ9s

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-150-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

6

6

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 7,35

Högst 7,35

Ljusflöde

H6W

125 ± 12 %

 

HY6W

75 ± 17 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 125 lm

Gult: 75 lm

(1)

Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(2)

I området mellan de yttre vinkelbenen av vinklarna γ1 och γ2 får kolven inte ha områden med optiska störningar och kolvens krökning ska ha en radie som inte är mindre än 50 procent av kolvens verkliga diameter.

(3)

Över sockelns hela längd får det inte förekomma utskjutande delar eller lödningar som sträcker sig utanför sockelns tillåtna största diameter.

(4)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara vit för kategori H6W och gul för kategori HY6W.

(5)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit för kategori H6W och vit eller gul för kategori HY6W.

KATEGORI H10W/1- OCH HY10W-LAMPOR — Datablad H10W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

14,25

15,0

15,75

15,0 ± 0,25

Lateral avvikelse (1)

 

 

0,75

Högst 0,4

β

82,5°

90°

97,5°

90° ± 5°

γ1, γ2 (2)

30°

 

 

Minst 30°

Sockel:

H10W/1:

BAU9s

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-150A-1)

HY10W:

BAUZ9s

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-150B-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

10

10

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 12

Högst 12

Ljusflöde

H10W/1

200 ± 12 %

 

HY10W

120 ± 17 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 200 lm

Gult: 120 lm

(1)

Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(2)

I området mellan de yttre vinkelbenen av vinklarna γ1 och γ2 får kolven inte ha områden med optiska störningar och kolvens krökning ska ha en radie som inte är mindre än 50 procent av kolvens verkliga diameter.

(3)

Över sockelns hela längd får det inte förekomma utskjutande delar eller lödningar som sträcker sig utanför sockelns tillåtna största diameter.

(4)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara vit för kategori H10W och gul för kategori HY10W.

(5)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit för kategori H10W och vit eller gul för kategori HY10W.

KATEGORI H21W- OCH HY21W-LAMPOR — Datablad H21W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

 

20,0 (1)

 

20,0 ± 0,25

f

12 V

 

 

3,8

3,8 + 0/ – 1

24 V

 

 

4,5

 

Lateral avvikelse (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,15 (4)

β

82,5°

90°

97,5°

90° ± 5°

γ1, γ2 (5)

45°

 

 

45° min.

Sockel:

H21W:

BAY9s

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-9-1)

HY21W:

BAW9s

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-149-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

24

12

Watt

21

21

21

Provspänning

Volt

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 26,25

Högst 29,4

Högst 26,25

Ljusflöde

H21W

600 ± 12 %

600 ± 15 %

 

HY21W

300 ± 17 %

300 ± 20 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

Vitt: 415 lm

13,2 V

Vitt: 560 lm

13,5 V

Vitt: 600 lm

Gult: 300 lm

(1)

Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H21W/2.

(2)

Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(3)

Den laterala avvikelsen, med avseende på det plan som är vinkelrätt mot X-X, mäts i den position som anges i punkt 1 av det provningsförfarande som beskrivs i datablad H21W/2.

(4)

I området mellan de yttre vinkelbenen av vinklarna γ1 och γ2 får kolven inte ha områden med optiska störningar och kolvens krökning ska ha en radie som inte är mindre än 50 procent av kolvens verkliga diameter.

(5)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara vit för kategori H21W och gul för kategori HY21W.

(6)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit för kategori H21W och vit eller gul för kategori HY21W.

KATEGORI H21W- OCH HY21W-LAMPOR — Datablad H21W/2

Krav för projektion på skärmen

Denna provning används för att bestämma om en glödlampa uppfyller kraven, genom att kontrollera om glödtråden är rätt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet och om dess axel är vinkelrät, inom ± 7,5°, mot ett plan som går igenom referenstappens mittpunkt och referensaxeln.

Image

Referens

a

b

h

k

Mått

d + 1,0

d + 1,0

f + 1,2

0,50

d

=

glödtrådens verkliga diameter.

f

=

glödtrådens verkliga längd.

Provningsförfarande och krav

1.   Glödlampan placeras i ett fäste som kan roteras runt sin axel och som antingen har en kalibrerad måttskala eller fasta mätpunkter som motsvarar toleransgränserna för vinkelavvikelse. Fästet roteras sedan så att man får en ändprojektion av glödtråden på skärmen. Glödtrådens ändprojektion ska uppnås inom toleransgränserna för vinkelavvikelse.

2.   Sidoprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt, referensaxeln i lodrät riktning, och glödtråden betraktas bakifrån, ska glödlampans projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”B” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt.

3.   Frontalprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt, referensaxeln i lodrät riktning, och lampan betraktas i en riktning som är vinkelrät mot glödtrådens axel

3.1

ska glödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”h” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

3.2

får glödtrådens mittpunkt inte avvika med mer än avståndet ”k” från den eftersträvade referensaxeln.

KATEGORI H27W/1- OCH H27W/2-LAMPOR — Datablad H27W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

KATEGORI H27W/1

Image

KATEGORI H27W/2

Image

(1)

Referensplanet definieras av det plan som utgörs av undersidan av sockelns avfasade instyrningsfläns.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och går igenom mitten av lampsockeln vars diameter är 13,10 mm.

(3)

Glaskolv och dess fästen får inte vara större än en teoretisk cylinder centrerad på referensaxeln.

(4)

Den mörka avskärmningen ska sträcka sig över kolvens hela topp, inklusive kolvens cylindriska del upp till skärningen med γ1.

KATEGORI H27W/1- OCH H27W/2-LAMPOR — Datablad H27W/2

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

E

31,75 (77)

31,75 ± 0,25

f (79)

Högst 4,8

4,2 ± 0,20

K

0 (77)

0,0 ± 0,25

h1, h2, h3, h4 (78)

0 (77)

0,0 ± 0,25

γ1 (76)

Nominellt 38°

Nominellt 38°

γ2 (76)

Nominellt 44°

Nominellt 44°

Sockel

H27W/1:

PG13

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-107-4)

H27W/2:

PGJ13

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

27

27

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 31

Högst 31

Ljusflöde

477 ± 15 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

350 lm

13,2 V

450 lm

13,5 V

477 lm

KATEGORI H27W/1- OCH H27W/2-LAMPOR — Datablad H27W/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Mått i mm

Image

Referens

a

c

k

g

Mått

d + 1,2

d + 1,0

0,5

2,4

d= glödtrådens verkliga diameter.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens mittpunkt ska vara inom gränserna för måttet k.

KATEGORI HB3- OCH HB3A-LAMPOR — Datablad HB3/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI HB3- OCH HB3A-LAMPOR — Datablad HB3/2

Område fritt från förvrängningar (7)

Image

Glödtrådens position och dimensioner

Image

(6)

Färgen på det utsända ljuset ska vara vit eller selektivt gul.

(7)

Glaskolvens yttre yta ska vara fri från optiska förvrängningar axiellt inom vinklarna γ1 och γ2. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2.

KATEGORI HB3- OCH HB3A-LAMPOR — Datablad HB3/3

Mått i mm (84)

Toleranser

Toleranser

Standardglödlampa

e (81)  (83)

31,5

 (82)

± 0,16

f (81)  (83)

5,1

 (82)

± 0,16

h1, h2

0

 (82)

± 0,15 (80)

h3

0

 (82)

± 0,08 (80)

1

Minst 45°

2

Minst 52°

Sockel P20d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-31-2) (85)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

60

60

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 73

Högst 73

Ljusflöde

1 860 ± 12 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

1 300

13,2 V

1 860

KATEGORI HB3- OCH HB3A-LAMPOR — Datablad HB3/4

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

 

p

q

r

s

t

u

v

12 V

1,3 d

1,6 d

3,0

2,9

0,9

0,4

0,7

d= glödtrådens diameter.

Glödtrådens placering kontrolleras endast i riktningarna A och B såsom visas i datablad HB3/1.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens begynnelsepunkt såsom den definieras i datablad HB3/3, fotnot 11/, ska ligga inom området ”B” och glödtrådens slutpunkt inom området ”C”.

Området ”A” omfattar inga krav beträffande glödtrådens mittpunkt.

KATEGORI HB4- OCH HB4A-LAMPOR — Datablad HB4/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI HB4- OCH HB4A-LAMPOR — Datablad HB4/2

Område fritt från förvrängningar (7) och svart topp (8)

Image

Kolvens excentricitet

Image

Glödtrådens position och dimensioner

Image

(6)

Färgen på det utsända ljuset ska vara vit eller selektivt gul.

(7)

Glaskolvens yttre yta ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna γ1 och γ2. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2 och behöver inte verifieras i det område som täcks av den mörka avskärmningen.

(8)

Den mörka avskärmningen ska sträcka sig åtminstone till vinkeln γ3 och minst nå fram till det förvrängningsfria området av kolven som definieras av vinkeln γ1.

KATEGORI HB4- OCH HB4A-LAMPOR — Datablad HB4/3

Mått i mm (91)

Toleranser

Normaltillverkade glödlampo

Standardglödlampa

e (88)  (90)

31,5

 (89)

± 0,16

f (88)  (90)

5,1

 (89)

± 0,16

h1, h2

0

 (89)

± 0,15 (87)

h3

0

 (89)

± 0,08 (87)

g (88)

0,75

± 0,5

± 0,3

γ1

Minst 50°

γ2

Minst 52°

γ3

45°

± 5°

± 5°

Sockel P22d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-32-2) (92)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

51

51

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 62

Högst 62

Ljusflöde

1 095 ± 15 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

825

13,2 V

1 095

KATEGORI HB4- OCH HB4A-LAMPOR — Datablad HB4/4

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

 

p

q

r

s

t

u

v

12 V

1,3 d

1,6 d

3,0

2,9

0,9

0,4

0,7

d= glödtrådens diameter.

Glödtrådens placering kontrolleras endast i riktningarna A och B, såsom visas i datablad HB4/1.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens begynnelsepunkt såsom den definieras i datablad HB4/3, fotnot 12/, ska ligga inom området ”B” och glödtrådens slutpunkt inom området ”C”.

Området ”A” omfattar inga krav beträffande glödtrådens mittpunkt.

KATEGORI HIR1-LAMPOR — Datablad HIR1/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI HIR1-LAMPOR — Datablad HIR1/2

Mått i mm (98)

Toleranser

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

e (95)  (97)

29

 (96)

± 0,16

f (95)  (97)

5,1

 (96)

± 0,16

g (95)

0

+ 0,7 / – 0,0

+ 0,4 / – 0,0

h1, h2

0

 (96)

± 0,15 (94)

d

Högst 1,6

 

 

γ1

Minst 50°

γ2

Minst 50°

Sockel PX20d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-31-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

65

65

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 73

Högst 73

Ljusflöde

2 500 ± 15 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

1 840

13,2 V

2 500

KATEGORI HIR1-LAMPOR — Datablad HIR1/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

12 V

d + 0,4

d + 0,8

0,35

6,1

5,2

d= glödtrådens diameter.

Glödtrådens placering kontrolleras endast i riktningarna A och B såsom visas i datablad HIR1/1.

Glödtrådens ändpunkter såsom de definieras i datablad HIR1/2, fotnot 10/, ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

KATEGORI HIR2-LAMPOR — Datablad HIR2/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI HIR2-LAMPOR — Datablad HIR2/2

Mått i mm (103)

Toleranser

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

e (100)  (102)

28,7

 (101)

± 0,16

f (100)  (102)

5,3

 (101)

± 0,16

g (100)

0

+ 0,7 / – 0,0

+ 0,4 / – 0,0

h1, h2

0

 (101)

± 0,15 (99)

d

Högst 1,6

γ1

Minst 50°

γ2

Minst 50°

Sockel PX22d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-32-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

55

55

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 63

Högst 63

Ljusflöde

1 875 ± 15 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

1 355

13,2 V

1 875

KATEGORI HIR2-LAMPOR — Datablad HIR2/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

 

a1

a2

b1

b2

c1

c2

12 V

d + 0,4

d + 0,8

0,35

6,6

5,7

d= glödtrådens diameter.

Glödtrådens placering kontrolleras endast i riktningarna A och B såsom visas i datablad HIR2/1.

Glödtrådens ändpunkter såsom de definieras i datablad HIR2/2, fotnot 10/, ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

KATEGORI HS1-LAMPOR — Datablad HS1/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning

Image

Maximum lamp outlines (4)

Figur 2

Figur 3

Image

(1)

Referensplanet är det plan som utgörs av anliggningspunkterna för sockelringens tre flänsar.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och går igenom mitten av cirkeln med diametern ”M”.

(3)

Färgen på det utsända ljuset ska vara vit eller selektivt gul.

(4)

Kolven och dess fästen får inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 2. Om en yttre selektivt gul kolv används får dock kolven och dess fästen inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 3.

(5)

Den mörka avskärmningen ska sträcka sig åtminstone till kolvens cylindriska del. Den ska också överlappa den inre skölden då den senare observeras från en riktning vinkelrätt mot referensaxeln.

KATEGORI HS1-LAMPOR — Datablad HS1/2

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

6 V

12 V

12 V

e

28,5 + 0,45 / – 0,25

28,5 + 0,20 / – 0,00

p

28,95

28,95

a

Högst 40°

Högst 40°

Sockel PX43t enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-34-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6 (104)

12 (104)

12 (104)

Watt

35

35

35

35

35

35

Provspänning

Volt

6,3

13,2

13,2

Målvärden

Watt ± %

35

35

35

35

35

35

5

5

Ljusflöde ±

700

440

825

525

 

15

 

Uppmätt ljusflöde (105) lm

 

450

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

700

450

13,2 V

825

525

KATEGORI HS1-LAMPOR — Datablad HS1/3

Sköldens position

Image

Glödtrådarnas position

Image

KATEGORI HS1-LAMPOR — Datablad HS1/4

Tabell över de mått (i mm) som avses i ritningarna i datablad HS1/3

Referens (106)

Mått (107)

Tolerans

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

6 V

12 V

6 V

12 V

6 V

12 V

12 V

a/26

0,8

± 0,35

± 0,20

a/25

0,8

± 0,55

± 0,20

b1/29,5

0

± 0,35

± 0,20

b1/33

b1/29,5 mv

± 0,35

± 0,15

b2/29,5

0

± 0,35

± 0,20

b2/33

b2/29,5 mv

± 0,35

± 0,15

c/29,5

0,6

± 0,35

± 0,20

c/31

c/29,5 mv

± 0,30

± 0,15

d

Minst 0,1/högst 1,5

e (113)

28,5

+ 0,45 / – 0,25

+ 0,20 / – 0,00

f (111)  (112)  (113)

1,7

+ 0,50 / – 0,30

+ 0,30 / – 0,10

g/26

0

± 0,50

± 0,30

g/25

0

± 0,70

± 0,30

h/29,5

0

± 0,50

± 0,30

h/31

h/29,5 mv

± 0,30

± 0,20

lR  (111)  (114)

3,5

4,0

± 0,80

± 0,40

lC  (111)  (112)

3,3

4,5

± 0,80

± 0,35

p/33

Beror på sköldens form

q/33

(p + q) / 2

± 0,60

± 0,30

KATEGORI HS1-LAMPOR — Datablad HS1/5

Tilläggsförklaringar till datablad HS1/3

Nedanstående mått mäts i tre olika riktningar:

(1)

För måtten a, b1, c, d, e, f, lR och lC.

(2)

För måtten g, h, p och q.

(3)

För måttet b2.

Måtten p och q mäts i plan som är parallella med och belägna på avståndet 33 mm från referensplanet.

Måtten b1 och b2 mäts i plan som är parallella med och belägna på avstånden 29,5 mm och 33 mm från referensplanet.

Måtten a och g mäts i plan som är parallella med och belägna på avstånden 25,0 mm och 26,0 mm från referensplanet.

Måtten c och h mäts i plan som är parallella med och belägna på avstånden 29,5 mm och 31 mm från referensplanet.

Anmärkning: För mätmetoden, se tillägg E till IEC-publikation 60809.

KATEGORI HS2-LAMPOR — Datablad HS2/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI HS2-LAMPOR — Datablad HS2/2

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

 

11,0 (5)

 

11,0 ± 0,15

f (116)

6 V

1,5

2,5

3,0

2,5 ± 0,15

12 V

2,0

3,0

4,0

 

h1, h2

 

(5)

 

0 ± 0,15

α (2)

 

 

40°

 

β (3)

75°

90°

105°

90° ± 5°

γ (4)

15°

 

 

Minst 15°

γ (4)

40°

 

 

Minst 40°

Sockel PX13.5s enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-35-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6

12

6

Watt

15

15

Provspänning

Volt

6,75

13,5

6,75

Målvärden

Watt

15 ± 6 %

15 ± 6 %

Ljusflöde

320 ± 15 %

 

Referensljusflöde: 320 lm vid cirka 6,75 V

KATEGORI HS2-LAMPOR — Datablad HS2/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödlampans rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

Referens

a1

a2

b1

b2

c1 (6 V)

c1 (12 V)

c2

Mått

d + 1,0

d + 1,4

0,25

0,25

4,0

4,5

1,75

d= glödtrådens verkliga diameter

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens begynnelsepunkt ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2.

KATEGORI HS5-LAMPOR — Datablad HS5/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

GLÖDLAMPA FÖR MOTORCYKLAR

Figur 1

Huvudritning

Image

Figur 2

Område fritt från förvrängningar (4) och svart topp (5)

Image

(1)

Referensplanet definieras av insidan av den trestegs-fasade flänsen.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och går igenom mitten av lampsockeln vars diameter är 23 mm.

(3)

Glaskolven och dess fästen får inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 1. Ytterkonturen är koncentrisk med referensaxeln.

(4)

Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna γ1 och γ2. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2.

(5)

Den mörka avskärmningen ska sträcka sig minst till vinkeln γ3 och minst till den cylindriska delen av kolven och täcka överdelens hela omkrets.

KATEGORI HS5-LAMPOR — Datablad HS5/2

Figur 3

Glödtrådens position och dimensioner

Vy B av helljusglödtråden

Image

Vy A av halvljusglödtråden

Image

Horisontalprojektion av helljusglödtråden

Image

Horisontalprojektion av halvljusglödtråden

Image

KATEGORI HS5-LAMPOR — Datablad HS5/3

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

12 V

12 V

e

26

 (117)

± 0,15

lC  (118)

4,6

± 0,3

k

0

± 0,2

h1, h3

0

± 0,15

h2, h4

0

± 0,20

lR  (118)

4,6

± 0,3

j

0

± 0,2

g1, g3

0

± 0,30

g2, g4

2,5

± 0,40

γ1

Minst 50°

γ2

Minst 23°

γ3

Minst 50°

Sockel P23t enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-138-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Spänning

V

12

12

Effekt

W

35

30

35

30

Provspänning

V

13,2

13,2

Målvärden

Effekt

W

Högst 40

Högst 37

Högst 40

Högst 37

Ljusflöde

lm

620

515

 

 

± %

15

15

 

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

460

380

13,2 V

620

515

KATEGORI HS5-LAMPOR — Datablad HS5/4

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att bestämma om en glödlampa uppfyller kraven genom att kontrollera om

a)

halvljusglödtråden är rätt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet och om

b)

helljusglödtråden är rätt placerad i förhållande till halvljusglödtråden.

Mått i millimeter

Sidoprojektion

Image

Referens

a

b

c

d

v

Mått

d1 + 0,6

d1 + 0,8

d2 + 1,2

d2 + 1,6

2,5

d1

=

Halvljusglödtrådens diameter

d2

=

Helljusglödtrådens diameter

Frontalprojektion

Image

Referens

h

k

Mått

6,0

0,5

Glödtrådarna ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

Glödtrådens mittpunkt ska ligga inom gränserna för måttet k.

KATEGORI HS5A-LAMPOR — Datablad HS5A/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

GLÖDLAMPA FÖR MOTORCYKLAR

Figur 1

Huvudritning

Image

Figur 2

Område fritt från förvrängningar (4) och svart topp (5)

Image

(1)

Referensplanet definieras av insidan av den trestegs-fasade flänsen.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och går igenom mitten av lampsockeln vars diameter är 23 mm.

(3)

Glaskolven och dess fästen får inte nå utanför den ytterkontur som visas i figur 1. Ytterkonturen är koncentrisk med referensaxeln.

(4)

Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna γ1 och γ2. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2.

(5)

Den mörka avskärmningen ska sträcka sig minst till vinkeln γ3 och minst till den cylindriska delen av kolven och täcka överdelens hela omkrets.

KATEGORI HS5A-LAMPOR — Datablad HS5A/2

Figur 3

Glödtrådens position och dimensioner

Image

KATEGORI HS5A-LAMPOR — Datablad HS5A/3

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampadard

12 V

12 V

e

26

lC  (119)

4,6

± 0,5

± 0,3

k

0

± 0,4

± 0,2

h1, h3

0

± 0,3

± 0,15

h2, h4

0

± 0,4

± 0,2

lR  (119)

4,6

± 0,5

± 0,3

j

0

± 0,6

± 0,3

g1, g3

0

± 0,6

± 0,3

g2, g4

2,5

± 0,4

± 0,2

γ1

Minst 50°

γ2

Minst 23°

γ3

Minst 50°

Sockel PX23tenligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-138A-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Spänning

V

12 (120)

12 (120)

Effekt

W

45

40

45

40

Provspänning

V

13,2

13,2

Målvärden

Effekt

W

50 max.

45 max.

50 max.

45 max.

Ljusflöde

lm

750

640

 

 

± %

15

15

 

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

550 lm

470 lm

13,2 V

750 lm

640 lm

KATEGORI HS6-LAMPOR — Datablad HS6/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning

Image

KATEGORI HS6-LAMPOR — Datablad HS6/2

Figur 2

Definition av referensaxel (9)

Image

Figur 4

Kolvavvikelse (8)

Image

Figur 3

Område fritt från förvrängningar (6) och ljusavskärmande beläggning (7)

Image

Figur 5

Ljusavskärmning i riktning mot sockeln (9)

Image

(6)

Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar axiellt och cylindriskt inom vinklarna β och δ. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna β och δ och behöver inte verifieras i det område som täcks av den ljusavskärmande beläggningen.

(7)

Den ljusavskärmande beläggningen ska sträcka sig minst till den cylindriska delen av kolven och täcka överdelens hela omkrets. Den ska också sträcka sig minst till ett plan parallellt med referensplanet där γ korsar den yttre kolvytan så som visas i figur 3 (vy i riktning B i datablad HS6/1).

(8)

Halvljusglödtrådens avvikelse i förhållande till kolvens axel mätt i två plan som är parallella med referensplanet där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar halvljusglödtrådens axel.

(9)

Ljuset ska vara blockerat över kolvens sockelände upp till vinkeln θ. Detta krav gäller i alla riktningar runt referensaxeln.

KATEGORI HS6-LAMPOR — Datablad HS6/3

Figur 6

Glödtrådarnas position och dimensioner (10) (11) (12) (13) (14)

Image

KATEGORI HS6-LAMPOR — Datablad HS6/4

Mått i mm

Tolerans

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

d1 (13) (122)

Högst 1,4

d2 (13) (122)

Högst 1,4

e (121)

29,45

± 0,20

± 0,10

f1 (121)

4,4

± 0,50

± 0,25

f2 (121)

4,4

± 0,50

± 0,25

g (8) (122)

0,5 d1

± 0,50

± 0,30

h (8)

0

± 0,40

± 0,20

j (10)

2,5

± 0,30

± 0,20

k (10)

2,0

± 0,20

± 0,10

m (11)

0

± 0,24

± 0,20

n (11)

0

± 0,24

± 0,20

p (10)

0

± 0,30

± 0,20

β

Minst 42°

δ

Minst 52°

γ

43°

+ 0° / – 5°

+ 0° / – 5°

(9)

41°

± 4°

± 4°

Sockel

:

PX26.4t enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-128-3)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER (123)

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

40

35

40

35

Provspänning

Volt

13,2

13,2

Målvärden

Watt

Högst 45

Högst 40

Högst 45

Högst 40

Ljusflöde

900 ± 15 %

600 ± 15 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

630 / 420

13,2 V

900 / 600

KATEGORI P13W-LAMPOR — Datablad P13W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning

Image

Figur 2

Metallfri zon (3)

Image

(1)

Referensplanet definieras av anliggningspunkterna mellan sockeln och fästet.

(2)

Inga restriktioner för glödtrådens verkliga diameter gäller, men målet är att d ska vara högst 1,0 mm.

(3)

Inga ljusavskärmande delar förutom glödtrådstvinningar får förekomma inom det skuggade området som visas i figur 2. Detta krav gäller runt hela omkretsen inom vinklarna α1 och α2.

KATEGORI P13W-LAMPOR — Datablad P13W/2

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

e (125)

25,0 (124)

25,0 ± 0,25

f (125)

4,3 (124)

4,3 ± 0,25

α1  (126)

Minst 30,0°

Minst 30,0°

α2  (126)

Minst 58,0°

Minst 58,0°

Sockel PG18.5d-1 enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-147-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Spänning

V

12

12

Effekt

W

13

13

Provspänning

V

13,5

13,5

Målvärden

Effekt

W

Högst 19

Högst 19

Ljusflöde

lm

250

 

±

+ 15 % / – 20 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

250 lm

KATEGORI P13W-LAMPOR — Datablad P13W/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

 

p

q

u1, u2

r, s

t, v

Normaltillverkade glödlampor

1,7

1,9

0,3

2,6

0,9

Standardglödlampor

1,5

1,7

0,25

2,45

0,6

Glödtrådens position kontrolleras i två mot varandra vinkelräta plan, där det ena är planet genom anslutningstrådarna.

Glödtrådens ändpunkter, såsom de definieras i datablad P13W/2 fotnot (4), ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

KATEGORI P19W-, PY19W-, PR19W-, PS19W-, PSY19W- OCH PSR19W-LAMPOR — Datablad P19W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI P19W-, PY19W-, PR19W-, PS19W-, PSY19W- OCH PSR19W-LAMPOR — Datablad P19W/2

Mått i mm (127)

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

α (131)

e (128)  (129)

 

24,0

 

24,0

f (128)  (129)

 

4,0

 

4,0 ± 0,2

α (130)

58°

 

 

Minst 58°

P19W Sockel PGU20-1

PY19W Sockel PGU20-2

PR19W Sockel PGU20-5

PS19W Sockel PG20-1

PSY19W Sockel PG20-2

PSR19W Sockel PG20-5

enligt IEC-publikation 60061

(datablad 7004-127-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

19

19

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 20

Högst 20

Ljusflöde

P19W

PS19W

350 ± 15 %

 

PY19W

PSY19W

215 ± 20 %

 

PR19W

PSR19W

80 ± 20 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 350 lm

Gult: 215 lm

Rött: 80 lm

 

KATEGORI P19W-, PY19W-, PR19W-, PS19W-, PSY19W- OCH PSR19W-LAMPOR — Datablad P19W/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

 

a1

a2

b1, b2

c1

c2

Normaltillverkade glödlampor

2,9

3,9

0,5

5,2

3,8

Standardglödlampor

1,5

1,7

0,25

4,7

3,8

Glödtrådens position kontrolleras i två mot varandra vinkelräta plan, där det ena är planet genom anslutningstrådarna.

Glödtrådens ändpunkter, såsom de definieras i datablad P19W/2 fotnot 6/, ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

KATEGORI P21W LAMPOR — Datablad P21W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

6,12 V

 

31,8 (3)

 

31,8 ± 0,3

24 V

30,8

31,8

32,8

 

f

12 V

5,5

6,0

7,0

6,0 ± 0,5

6 V

 

 

7,0

 

Lateral avvikelse (1)

6,12 V

 

 

(3)

Högst 0,3

24 V

 

 

1,5

 

β

75°

90°

105°

90° ± 5°

Sockel BA15s enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-11A-9) (2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6

12

24

12

Watt

21

21

Provspänning

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 27,6

Högst 26,5

Högst 29,7

Högst 26,5

Ljusflöde

460 ± 15 %

 

Referensljusflöde: 460 lm vid cirka 13,5 V

(1)

Den största laterala avvikelsen för glödtrådens mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller tapparnas axel.

(2)

Glödlampor med sockel BA15d kan användas för specialändamål; de har samma dimensioner.

(3)

Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad P21W/2.

(4)

I denna vy kan glödtråden i 24 V-lampan vara rak eller V-formad. Detta ska anges i ansökan om typgodkännande. Om den är rak gäller de krav för projektion på skärmen som anges i datablad P21W/2. Om den är V-formad ska ändarna på glödtrådarna vara på samma avstånd inom ± 3 mm från referensplanet.

KATEGORI P21W LAMPOR — Datablad P21W/2

Krav för projektion på skärmen

Denna provning används för att bestämma om en glödlampa uppfyller kraven, genom att kontrollera om glödtråden är rätt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet och om dess axel är vinkelrät, inom ± 15°, mot ett plan som går igenom tapparnas mittpunkter (P21W) eller genom referenstappen (PY21W och PR21W) och referensaxeln.

Sidoprojektion

Frontalprojektion

Image


Referens

a

b

h

k

Mått

3,5

3,0

9,0

1,0

Provningsförfarande och krav

1.   Glödlampan placeras i ett fäste som kan roteras runt sin axel och som antingen har en kalibrerad måttskala eller fasta mätpunkter som motsvarar toleransgränserna för vinkelavvikelse. Fästet roteras sedan så att man får en ändprojektion av glödtråden på skärmen. Glödtrådens ändprojektion ska uppnås inom toleransgränserna för vinkelavvikelse.

2.   Sidoprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt, referensaxeln i lodrät riktning, och glödtråden betraktas bakifrån, ska glödlampans projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”b” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt.

3.   Frontalprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning och lampan betraktas i en riktning som är vinkelrät mot glödtrådens axel

3.1.

ska glödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”h” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

3.2.

får glödtrådens mittpunkt inte avvika med mer än avståndet ”k” från referensaxeln.

KATEGORI P21/4W-LAMPOR — Datablad P21/4W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

 

31,8 (1)

 

31,8 ± 0,3

f

 

 

7,0

7,0 + 0 / – 2

Lateral avvikelse

 

 

(1)

Högst 0,3 (2)

x, y

(1)

2,8 ± 0,5

β

75° (1)

90° (1)

105° (1)

90° ± 5°

Sockel BAZ15d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-11C-3)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

24

12

Watt

21

4

21

4

21 / 4

Provspänning

Volt

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 26,5

Högst 5,5

Högst 29,7

Högst 8,8

Högst 26,5/5,5

Ljusflöde ± %

440

15

440

20

 

15

20

15

20

 

Referensljusflöde: 440 lm och 15 lm vid cirka 13,5 V

(1)

Dessa mått ska kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem” 3/ som grundar sig på de mått och toleransvärden som visas ovan. ”x” och ”y” avser huvudglödtråden (hög effekt), inte referensaxeln. Åtgärder för att öka precisionen av glödtrådens och fästets placering planeras.

(2)

Den största laterala avvikelsen för huvudglödtrådens mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller referenstappens axel.

(3)

”Rutsystemet” är detsamma som för glödlampan P21/5W.

KATEGORI P21/5W-LAMPOR — Datablad P21/5W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

6,12 V

 

31,8 (1)

 

31,8 ± 0,3

24 V

30,8

31,8

32,8

 

f

6,12 V

 

 

7,0

7,0 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (2)

6,12 V

 

 

(1)

Högst 0,3

24 V

 

 

1,5

 

x, y

6,12 V

 

(1)

 

2,8 ± 0,3

x

24 V (3)

–1,0

0

1,0

 

y

24 V (3)

1,8

2,8

3,8

 

β

 

75°

90°

105°

90° ± 5°

Sockel BAY15d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-11B-7)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6

12

24

12

Watt

21

5

21

5

21

5

21 / 5

Provspänning

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 27,6

Högst 6,6

Högst 26,5

Högst 6,6

Högst 29,7

Högst 11,0

Högst 26,5 och 6,6

Ljusflöde ± %

440

35

440

35

440

40

 

15

20

15

20

15

20

 

Referensljusflöde: 440 och 35 lm vid cirka 13,5 V

Se fotnoter i datablad P21/5W/2.

KATEGORI P21/5W-LAMPOR — Datablad P21/5W/2

Anmärkningar:

(1)

Dessa mått ska kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”. Se databladen P21/5W/2 och P21/5W/3. ”x” och ”y” avser huvudglödtråden (hög effekt), inte referensaxeln.

(2)

Den största laterala avvikelsen för huvudglödtrådens (högeffektstrådens) mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller referenstappens axel.

(3)

I denna vy kan glödtrådarna i 24 V-lampor vara raka eller V-formade. Detta ska anges i ansökan om typgodkännande. Om glödtrådarna är raka gäller kraven för projektion på skärmen. Om de är V-formade ska ändarna på glödtrådarna vara på samma avstånd inom ± 3 mm från referensplanet.

Krav för projektion på skärmen

Denna provning används för att bestämma om en glödlampa uppfyller kraven, genom att kontrollera

a)

att huvudglödtråden (högeffektstråden) är rätt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet och har en axel som är vinkelrät, inom ± 15°, mot ett plan som går igenom tapparnas mittpunkter och referensaxeln och

b)

att sekundärglödtråden (lågeffektstråden) är rätt placerad i förhållande till huvudglödtråden (högeffektstråden).

Provningsförfarande och krav

1.   Glödlampan placeras i ett fäste som kan roteras runt sin axel och som antingen har en kalibrerad måttskala eller fasta mätpunkter som motsvarar toleransgränserna för vinkelavvikelse (dvs. 15°). Fästet roteras sedan så att man får en ändprojektion av huvudglödtråden på skärmen på vilken bilden av glödtråden projiceras. Glödtrådens ändprojektion ska uppnås inom toleransgränserna för vinkelavvikelse.

2.   Sidoprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt, referensaxeln i lodrät riktning och referenstappen till höger, och då huvudglödtråden (högeffektstråden) betraktas bakifrån, ska följande villkor uppfyllas:

2.1.

Huvudglödtrådens projektion ska i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”b” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt.

2.2.

Sekundärglödtrådens (lågeffektstrådens) projektion ska i sin helhet ligga

2.2.1.

inom en rektangel med bredden ”c” och höjden ”d” som har sin mittpunkt på avstånd ”v” till höger om och på avstånd ”u” ovanför huvudglödtrådens (högeffektstrådens) teoretiska mittpunkt,

2.2.2.

ovanför en rät linje som tangerar övre kanten av huvudglödtrådens (högeffektstrådens) projektion och som stiger från vänster till höger i 25° vinkel,

2.2.3.

till höger om huvudglödtrådens (högeffektstrådens) projektion.

3.   Frontalprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och glödlampan betraktas i en riktning som är vinkelrät mot huvudglödtrådens axel

3.1.

ska huvudglödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”h” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

3.2.

får huvudglödtrådens mittpunkt inte avvika med mer än avståndet ”k” från referensaxeln,

3.3.

får sekundärglödtrådens mittpunkt inte avvika från referensaxeln med mer än ± 2 mm (± 0,4 mm för standardglödlampor).

KATEGORI P21/5W-LAMPOR — Datablad P21/5W/3

(Mått i mm)

Sidoprojektion

Image

Referens

a

b

c

d

u

v

Mått

3,5

3,0

4,8

2,8

Frontalprojektion

Image

Referens

a

h

k

Mått

3,5

9,0

1,0

KATEGORI P24W-, PX24W-, PY24W-, PR24W-, PS24W-, PSX24W-, PSY24W- och PSR24W-LAMPOR — Datablad P24W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI P24W-, PX24W-, PY24W-, PR24W-, PS24W-, PSX24W-, PSY24W- och PSR24W-LAMPOR — Datablad P24W/2

Mått i mm (132)

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 (136)

e (133)  (134)

 

24,0

 

24,0

f (133)  (134)

P24W, PY24W, PR24W, PS24W, PSY24W, PSR24W

 

4,0

 

4,0

PX24W, PSX24W

 

4,2

 

4,2

α (135)

58,0°

 

 

Minst 58,0°

P24W

Sockel PGU20-3

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-127-2)

PX24W

Sockel PGU20-7

PY24W

Sockel PGU20-4

PR24W

Sockel PGU20-6

PS24W

Sockel PG20-3

PSX24W

Sockel PG20-7

PSY24W

Sockel PG20-4

PSR24W

Sockel PG20-6

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

24

24

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 25

Högst 25

Ljusflöde

P24W PS24W

500 + 10 / – 20 %

 

PX24W PSX24W

500 + 10 / – 15 %

 

PY24W PSY24W

300 + 15 / – 25 %

 

PR24W PSR24W

115 + 15 / – 25 %

 

Referensljusflöde vid cirka

12 V

Vitt: 345 lm

13,2 V

Vitt: 465 lm

13,5 V

Vitt: 500 lm

Gult: 300 lm

Rött: 115 lm

KATEGORI P24W-, PX24W-, PY24W-, PR24W-, PS24W-, PSX24W-, PSY24W- och PSR24W-LAMPOR — Datablad P24W/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

P24W, PY24W, PR24W, PS24W, PSY24W, PSR24W

a1

a2

b1, b2

c1

c2

Normaltillverkade glödlampor

2,9

3,9

0,5

5,2

3,8

Standardglödlampor

1,5

1,7

0,25

4,7

3,8


PX24W, PSX24W

a1

a2

b1, b2

c1

c2

Normaltillverkade glödlampor

1,9

1,9

0,35

5,0

4,0

Standard filament lamps

1,5

1,5

0,25

4,7

4,0

Glödtrådens position kontrolleras i två mot varandra vinkelräta plan, där det ena är planet genom anslutningstrådarna.

Glödtrådens ändpunkter, såsom de definieras i datablad P24W/2 fotnot (6), ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

KATEGORI P27W-LAMPOR — Datablad P27W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

 

27,9 (3)

 

27,9 ± 0,3

f

 

 

9,9

9,9 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,4

β

75° (3)

90°

105° (3)

90° ± 5°

Sockel W2.5x16d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-104-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

27

27

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 32,1

Högst 32,1

Ljusflöde

475 ± 15 %

 

Referensljusflöde: 475 lm vid cirka 13,5 V

(1)

Referensaxeln definieras med avseende på referenskilarna och är vinkelrät mot referensplanet.

(2)

Den största laterala avvikelsen för glödtrådens mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln genom referenskilarna.

(3)

Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad P27W/2.

KATEGORI P27W-LAMPOR — Datablad P27W/2

Krav för projektion på skärmen

Denna provning används för att bestämma om en glödlampa uppfyller kraven, genom att kontrollera om glödtråden är rätt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet och om dess axel är vinkelrät, inom ± 15°, mot ett plan som går igenom kilarnas mittpunkter och referensaxeln.

Image

Referens

a

b

h

k

Mått

3,5

3,0

11,9

1,0

Provningsförfarande och krav

1.   Glödlampan placeras i ett fäste som kan roteras runt sin axel och som antingen har en kalibrerad måttskala eller fasta mätpunkter som motsvarar toleransgränserna för vinkelavvikelse. Fästet roteras sedan så att man får en ändprojektion av glödtråden på skärmen. Glödtrådens ändprojektion ska uppnås inom toleransgränserna för vinkelavvikelse.

2.   Sidoprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och glödtråden betraktas bakifrån, ska glödlampans projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”b” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt.

3.   Frontalprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och lampan betraktas i en riktning som är vinkelrät mot glödtrådens axel

3.1

ska glödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”h” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

3.2

får glödtrådens mittpunkt inte avvika med mer än avståndet ”k” från referensaxeln.

KATEGORI P27/7W-LAMPOR — Datablad P27/7W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

 

27,9 (3)

 

27,9 ± 0,3

f

 

 

9,9

9,9 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,4

x (4)

 

5,1 (3)

 

5,1 ± 0,5

y (4)

 

0,0 (3)

 

0,0 ± 0,5

β

75° (3)

90°

105° (3)

90° ± 5°

Sockel W2,5x16q enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-104-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

27

7

27

7

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 32,1

Högst 8,5

Högst 32,1

Högst 8,5

Ljusflöde

475 ±15 %

36 ±15 %

 

Referensljusflöde: 475 och 36 lm vid cirka 13,5 V

(1)

Referensaxeln definieras med avseende på referenskilarna och är vinkelrät mot referensplanet.

(2)

Den största laterala avvikelsen för huvudglödtrådens (högeffektstrådens) mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav den ena innehåller referenskilarnas axel.

(3)

Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad P27/7W/2 och 3.

(4)

”x” och ”y” betecknar sekundärglödtrådens (lågeffektstrådens) axels avvikelse från huvudglödtrådens (högeffektstrådens) axel.

KATEGORI P27/7W-LAMPOR — Datablad P27/7W/2

Krav för projektion på skärmen

Denna provning används för att bestämma om en glödlampa uppfyller kraven, genom att kontrollera

a)

att huvudglödtråden (högeffektstråden) är rätt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet och har en axel som är vinkelrät, inom ± 15°, mot ett plan som går igenom kilarnas mittpunkter och referensaxeln och

b)

att sekundärglödtråden (lågeffektstråden) är rätt placerad i förhållande till huvudglödtråden (högeffektstråden).

Provningsförfarande och krav

1.   Glödlampan placeras i ett fäste som kan roteras runt sin axel och som antingen har en kalibrerad måttskala eller fasta mätpunkter som motsvarar toleransgränserna för vinkelavvikelse. Fästet roteras sedan så att man får en ändprojektion av huvudglödtråden på skärmen på vilken bilden av glödtråden projiceras. Glödtrådens ändprojektion ska uppnås inom toleransgränserna för vinkelavvikelse.

2.   Sidoprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och referenskilen till höger och huvudglödtråden (högeffektstråden) betraktas bakifrån, ska

2.1

huvudglödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”b” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

2.2

sekundärglödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med bredden ”c” och höjden ”d” som har sin mittpunkt i på ett avstånd ”u” från huvudglödtrådens teoretiska mittpunkt.

3.   Frontalprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och glödlampan betraktas i en riktning som är vinkelrät mot huvudglödtrådens axel

3.1

ska huvudglödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”h” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

3.2

får huvudglödtrådens mittpunkt inte avvika med mer än avståndet ”k” från referensaxeln,

3.3

får sekundärglödtrådens mittpunkt inte avvika från referensaxeln med mer än ± 2 mm (± 0,4 mm för standardglödlampor).

KATEGORI P27/7W-LAMPOR — Datablad P27/7W/3

Sidoprojektion

Image

Referens

a

b

c

d

u

Mått

3,5

3,0

4,8

5,1

Frontalprojektion

Image

Referens

a

h

k

Mått

3,5

11,9

1,0

KATEGORI PC16W-, PCY16W- OCH PCR16W-LAMPOR — Datablad PC16W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

KATEGORI PC16W-, PCY16W- OCH PCR16W-LAMPOR — Datablad PC16W/2

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 (140)

e (137)  (138)

 

18,5

 

18,5

f (137)  (138)

 

4,0

 

4,0 ± 0,2

α (139)

54°

 

 

Minst 54°

PC16W

Sockel PU20d-1

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-157-1)

PCY16W

Sockel PU20d-2

PCR16W

Sockel PU20d-7

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

16

16

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 17

Högst 17

Ljusflöde

PC16W

300 ±15 %

 

PCY16W

180 ± 20 %

 

PCR16W

70 ± 20 %

 

Referensljusflöde vid cirka

13,5 V

Vitt: 300 lm

Gult: 180 lm

Rött: 70 lm

KATEGORI PC16W-, PCY16W- OCH PCR16W-LAMPOR — Datablad PC16W/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

 

a1

a2

b1, b2

c1

c2

Normaltillverkade glödlampor

2,9

3,9

0,5

5,2

3,8

Standardglödlampor

1,5

1,7

0,25

4,7

3,8

Glödtrådens position kontrolleras i två mot varandra vinkelräta plan, där det ena är planet genom anslutningstrådarna.

Glödtrådens ändpunkter, såsom de definieras i datablad PC16W/2 fotnot (5), ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

KATEGORI PR21W-LAMPOR — Datablad PR21W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

(4)

e

12 V

 

31,8 (3)

 

31,8 ± 0,3

24 V

30,8

31,8

32,8

 

f

12 V

5,5

6,0

7,0

6,0 ± 0,5

Lateral avvikelse (1)

12 V

 

 

(3)

Högst 0,3

24 V

 

 

1,5

 

β

75°

90°

105°

90° ± 5°

Sockel BAW15s enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-11E-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

24

12

Watt

21

21

Provspänning

Volt

13,5

28,0

 

Målvärden

Watt

Högst 26,5

Högst 29,7

Högst 26,5

Ljusflöde

110 ± 20 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 460 lm

Rött: 110 lm

 

(1)

Den största laterala avvikelsen för glödtrådens mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller referenstappens axel.

(2)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara röd (se även fotnot 4/).

(3)

Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad P21W/2.

(4)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit eller röd.

(5)

I denna vy kan glödtråden i 24 V-lampan vara rak eller V-formad. Detta ska anges i ansökan om typgodkännande. Om den är rak gäller de krav för projektion på skärmen som anges i datablad P21W/2. Om den är V-formad ska ändarna på glödtråden vara på samma avstånd inom ± 3 mm från referensplanet.

KATEGORI PR21/4W-LAMPOR — Datablad PR21/4W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor (145)

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 (146)

e

 

31,8 (141)

 

31,8 ± 0,3

f

 

 

7,0

7,0 + 0 / – 2

Lateral avvikelse

 

 

 (141)

Högst 0,3 (142)

x, y

 (141)

2,8 ± 0,5

β

75° (141)

90° (141)

105° (141)

90° ± 5°

Sockel BAU15d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-19-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

24 (144)

12

Watt

21

4

21

4

21 / 4

Provspänning

Volt

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 26,5

Högst 5,5

Högst 29,7

Högst 8,8

Högst 26,5/5,5

Ljusflöde ± %

105

4

105

5

 

20

25

20

25

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 440 lm och 15 lm

Rött: 105 lm och 4 lm

KATEGORI PR21/5W-LAMPOR — Datablad PR21/5W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor (150)

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 (151)

e

12 V

 

31,8 (147)

 

31,8 ± 0,3

24 V

30,8

31,8

32,8

 

f

12 V

 

 

7,0

7,0 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (148)

12 V

 

 

 (147)

Högst 0,3

24 V

 

 

1,5

 

x, y

12 V

 

 (147)

 

2,8 ± 0,3

x

24 V (149)

–1,0

0

1,0

 

y

24 V (149)

1,8

2,8

3,8

 

β

 

75°

90°

105°

90° ± 5°

Sockel BAW15d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-11E-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

24

12

Watt

21

5

21

5

21 / 5

Provspänning

Volt

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 26,5

Högst 6,6

Högst 29,7

Högst 11,0

Högst 26,5 och 6,6

Ljusflöde ± %

105

8

105

10

 

 

20

25

20

25

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 440 lm och 35 lm

Rött: 105 lm och 8 lm

KATEGORI PR27/7W-LAMPOR — Datablad PR27/7W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

(6)

e

 

27,9 (3)

 

27,9 ± 0,3

f

 

 

9,9

9,9 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,4

x (4)

 

5,1 (3)

 

5,1 ± 0,5

y (4)

 

0,0 (3)

 

0,0 ± 0,5

β

75° (3)

90°

105° (3)

90° ± 5°

Sockel WU2.5x16 enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-104D-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

27

7

27

7

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 32,1

Högst 8,5

Högst 32,1

Högst 8,5

Ljusflöde

110 ± 20 %

9 ± 20 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 475 och 36 lm

Rött: 110 och 9 lm

(1)

Referensaxeln definieras med avseende på referenskilarna och är vinkelrät mot referensplanet.

(2)

Den största laterala avvikelsen för huvudglödtrådens (högeffektstrådens) mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller referenskilarnas axel.

(3)

Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad P27/7W/2 och 3.

(4)

”x” och ”y” betecknar sekundärglödtrådens (lågeffektstrådens) axels avvikelse från huvudglödtrådens (högeffektstrådens) axel.

(5)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara röd (se även fotnot 6/).

(6)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara gul eller vit.

KATEGORI PSX26W-LAMPOR — Datablad PSX26W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Figur 1

Huvudritning (1)

Image

Figur 2

Metallfri zon (3)

Image

(1)

Referensplanet definieras av anliggningspunkterna mellan sockeln och fästet.

(2)

Inga restriktioner för glödtrådens verkliga diameter gäller, men målet är att d ska vara högst 1,1 mm.

(3)

Inga ljusavskärmande delar förutom glödtrådstvinningar får förekomma inom det skuggade området som visas i figur 2. Detta krav gäller runt hela omkretsen inom vinklarna α1 och α2.

KATEGORI PSX26W-LAMPOR — Datablad PSX26W/2

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

e (153)

24,0 (152)

24,0 ± 0,25

f (153)

4,2 (152)

4,2 ± 0,25

α1 (154)

Minst 35,0°

Minst 35,0°

α2 (154)

Minst 58,0°

Minst 58,0°

Sockel PG18.5d-3

enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-147-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Spänning

V

12

12

Effekt

W

26

26

Provspänning

V

13,5

13,5

Målvärden

Effekt

W

Högst 26

Högst 26

Ljusflöde

lm

500

 

±

+ 10 % / – 10 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,2 V

465 lm

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

500 lm

KATEGORI PSX26W-LAMPOR — Datablad PSX26W/3

Krav för projektion på skärmen

Detta prov används för att genom kontroll av glödtrådens rätta placering i förhållande till referensaxeln och referensplanet bestämma om glödlampan uppfyller kraven.

Image

 

a1

a2

b1, b2

c1

c2

Normaltillverkade glödlampor

1,7

1,7

0,30

5,0

4,0

Standardglödlampor

1,5

1,5

0,25

4,7

4,0

Glödtrådens position kontrolleras i två mot varandra vinkelräta plan, där det ena är planet genom anslutningstrådarna.

Glödtrådens ändpunkter, såsom de definieras i datablad PSX26W/2 fotnot (4), ska ligga mellan linjerna Z1 och Z2 och mellan linjerna Z3 och Z4.

Glödtråden ska i sin helhet ligga inom de angivna gränserna.

KATEGORI PY21W-LAMPOR — Datablad PY21W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

(4)

e

12 V

 

31,8 (3)

 

31,8 ± 0,3

24 V

30,8

31,8

32,8

 

f

12 V

 

 

7,0

7,0 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (1)

12 V

 

 

(2)

Högst 0,3

24 V

 

 

1,5

 

β

75°

90°

105°

90° ± 5°

Sockel BAU15s enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-19-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

24

12

Watt

21

21

Provspänning

Volt

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 26,5

Högst 29,7

Högst 26,5

Ljusflöde

280 ± 20 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 460 lm

 

Gult: 280 lm

(1)

Den största laterala avvikelsen för glödtrådens mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller referenstappens axel.

(2)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara gul (se även fotnot 4/).

(3)

Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad P21W/2.

(4)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara gul eller vit.

(5)

I denna vy kan glödtråden i 24 V-lampan vara rak eller V-formad. Detta ska anges i ansökan om typgodkännande. Om den är rak gäller de krav för projektion på skärmen som anges i datablad P21W/2. Om den är V-formad ska ändarna på glödtrådarna vara på samma avstånd inom ± 3 mm från referensplanet.

KATEGORI PY27/7W-LAMPOR — Datablad PY27/7W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

(6)

e

 

27,9 (3)

 

27,9 ± 0,3

f

 

 

9,9

9,9 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,4

x (4)

 

5,1 (3)

 

5,1 ± 0,5

y (4)

 

0,0 (3)

 

0,0 ± 0,5

β

75° (3)

90°

105° (3)

90° ± 5°

Sockel WX2.5x16q enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-104A-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

27

7

27

7

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 32,1

Högst 8,5

Högst 32,1

Högst 8,5

Ljusflöde

280 ± 15 %

21 ± 15 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 475 och 36 lm

Gult: 280 och 21 lm

 

(1)

Referensaxeln definieras med avseende på referenskilarna och är vinkelrät mot referensplanet.

(2)

Den största laterala avvikelsen för huvudglödtrådens (högeffektstrådens) mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller referenskilarnas axel.

(3)

Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad P27/7W/2 och 3.

(4)

”x” och ”y” betecknar sekundärglödtrådens (lågeffektstrådens) axels avvikelse från huvudglödtrådens (högeffektstrådens) axel.

(5)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara gul (se även fotnot 6/).

(6)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara gul eller vit.

KATEGORI R2-LAMPOR — Datablad R2/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

 

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Märkvärden

Volt

6 (4)

12 (4)

24 (4)

12 (4)

Watt

45

40

45

40

55

50

45

40

Provspänning

Volt

6,3

13,2

28,0

13,2

Målvärden

Watt

Högst 53

Högst 47

Högst 57

Högst 51

Högst 76

Högst 69

52

+ 0 %

– 10 %

46

± 5 %

Ljusflöde

720 min.

570

± 15 %

Minst 860

675

± 15 %

Minst 1 000

860

± 15 %

 

Uppmätt ljusflöde (5)

450

450

450

 

Referensljusflöde vid cirka 12V

700

450

(1)

Värden till vänster och till höger avser helljustråden respektive halvljustråden.

(2)

Sköldens och glödtrådarnas positioner och dimensioner ska kontrolleras enligt de mätmetoder som beskrivs i IEC-publikation 60809.

(3)

No part of the cap shall, by reflection of light emitted by the passing-beam filament, throw any stray rising ray when the filament lamp is in the normal operating position on the vehicle.

(4)

The values indicated on the left and on the right refer to the driving-beam filament and the passing-beam filament respectively.

(5)

Uppmätt ljusflöde för mätningar enligt punkt 3.9 i dessa föreskrifter.

KATEGORI R2-LAMPOR — Datablad R2/2

Sköldens och glödtrådarnas position och dimensioner

Ritningarna är inte tvingande med avseende på sköldens och glödtrådarnas utformning

Image

KATEGORI R2-LAMPOR — Datablad R2/3

SKÖLDENS OCH GLÖDTRÅDARNAS POSITION OCH DIMENSIONER (155)

Mått i mm

Tolerans

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

6 V 12 V 24 V

12 V

a

0,60

± 0,35

± 0,15

b1 / 30,0 (156)

b1 / 33,0

0,20

b1 / 30,0 mv (157)

± 0,35

± 0,15

b2 / 30,0 (156)

b2 / 33,0

0,20

b2 / 30,0 mv (157)

± 0,35

± 0,15

c / 30,0 (156)

c / 33,0

0,50

c / 30,0 mv (157)

± 0,30

± 0,15

e

6 V, 12 V

24 V

28,5

28,8

± 0,35

± 0,15

f

6 V, 12 V

24 V

1,8

2,2

± 0,40

± 0,20

g

0

± 0,50

± 0,30

h / 30,0 (156)

h 33,0

0

h / 30,0 mv (157)

± 0,50

± 0,30

1 / 2 (p – q)

0

± 0,60

± 0,30

lc

5,5

± 1,50

± 0,50

γ (158)

Nominellt 15°

 

 

Sockel P45t-41 enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-95-5)

KATEGORI R5W- OCH RR5W-LAMPOR — Datablad R5W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

(4)

e

17,5

19,0

20,5

19,0 ± 0,3

Lateral avvikelse (2)

 

 

1,5

Högst 0,3

β

60°

90°

120°

90° ± 5°

Sockel:

R5W:

BA15s

enligt IEC-publikation 60061

(datablad 7004-11A-9) (1)

RR5W:

BAW15s

(datablad 7004-11E-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6 (5)

12

24

12

Watt

5

5

Provspänning

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 5,5

Högst 7,7

Högst 5,5

Ljusflöde

R5W

50 ± 20 %

 

 

RR5W

(5)

12 ± 25 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 50 lm

Rött: 2 lm

(1)

Glödlampor med sockel BA15d kan användas för specialändamål; de har samma dimensioner.

(2)

Den största laterala avvikelsen för glödtrådens mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller referenstappens axel.

(3)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara vit för kategori R5W och röd för kategori RR5W (se även fotnot 4)

(4)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit för kategori R5W och vit eller röd för kategori RR5W.

(45)

Inom kategori RR5W finns ingen typ med märkspänning 6 V.

KATEGORI R10W-, RY10W- OCH RR10W-LAMPOR — Datablad R10W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

(4)

e

17,5

19,0

20,5

19,0 ± 0,3

Lateral avvikelse (2)

 

 

1,5

Högst 0,3

β

60°

90°

120°

90° ± 5°

Sockel:

R10W:

BA15s

enligt IEC-publikation 60061

(datablad 7004-11A-9) (1)

RY10W:

BAU15s

(datablad 7004-19-2)

RR10W:

BAW15s

(datablad 7004-11E-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6 (3)

12

24

12

Watt

10

10

Provspänning

Volt

6,75

13,5

28

13,5

Målvärden

Watt

R10W RY10W

Högst 11

Högst 14

Högst 11

RR10W

(5)

Högst 11

Högst 11

Ljusflöde

R10W

125 ± 20 %

 

RY10W

75 ± 20 %

 

RR10W

(5)

30 ± 25 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 125 lm

Gult: 75 lm

Rött: 30 lm

(1)

Glödlampor av kategori R10W med sockel BA15d kan användas för specialändamål, de har samma dimensioner.

(2)

Den största laterala avvikelsen för glödtrådens mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller referenstappens axel.

(3)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara vit för kategori R10W, gul för kategori RY10W och röd för kategori RR10W (se även fotnot 4).

(4)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit för kategori R10W, vit eller gul för kategori RY10W och vit eller röd för kategori RR10W.

(5)

Inom kategori RR10W finns ingen typ med märkspänning 6 V.

KATEGORI S1- OCH S2-LAMPOR — Datablad S1/S2/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

GLÖDLAMPOR FÖR MOTORCYKLAR

Image

KATEGORI S1- OCH S2-LAMPOR — Datablad S1/S2/2

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

32,35

32,70

33,05

32,7 ± 0,15

f

1,4

1,8

2,2

1,8 ± 0,2

l

4,0

5,5

7,0

5,5 ± 0,5

c (159)

–0,2

0,5

0,8

0,5 ± 0,15

b (159)

–0,15

0,2

0,55

0,2 ± 0,15

a (159)

0,25

0,6

0,95

0,6 ± 0,15

h

–0,5

0

0,5

0 ± 0,2

g

–0,5

0

0,5

0 ± 0,2

β (159)  (160)

– 2°30′

+ 2°30′

0° ± 1°

Sockel BA20d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-12-7)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

S1

6 (161)

12 (161)

6

S2

12

Watt

S1

25

25

25

25

25

25

S2

35

35

35

35

35

35

Provspänning

Volt

S1

6,75

13,5

6,75

S2

6,3

13,5

13,5

Målvärden

Watt

S1

25 ± 5 %

25 ± 5 %

25 ± 5 %

25 ± 5 %

25 ± 5 %

25 ± 5 %

S2

35 ± 5 %

35 ± 5 %

35 ± 5 %

35 ± 5 %

35 ± 5 %

35 ± 5 %

Ljusflöde

S1

435 ± 20 %

315 ± 20 %

435 ± 20 %

315 ± 20 %

 

S2

650 ± 20 %

465 ± 20 %

650 ± 20 %

465 ± 20 %

 

Referensljusflöde

S1

vid cirka

6 V

398

284

S2

vid cirka

12 V

568

426

13,2 V

634

457

13,5 V

650

465

KATEGORI S3-LAMPOR — Datablad S3/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

GLÖDLAMPA FÖR MOPEDER

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e (2)

19,0

19,5

20,0

19,5 ± 0,25

f

6 V

 

 

3,0

2,5 ± 0,5

12 V

 

 

4,0

 

h1, h2 (3)

–0,5

0

0,5

0 ± 0,3

Sockel P26s enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-36-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6

12

6

Watt

15

15

Provspänning

Volt

6,75

13,5

6,75

Målvärden

Watt

15 ± 6 %

15 ± 6 %

Ljusflöde

240 ± 15 %

 

Referensljusflöde: 240 lm vid cirka 6,75 V

(1)

Färgen på det utsända ljuset ska vara vit eller selektivt gul.

(2)

Avstånd i förhållande till ljusets mittpunkt.

(3)

Den laterala avvikelsen för glödtrådens axel i förhållande till referensaxeln. Kontroll av denna avvikelse på två ömsesidigt vinkelrätt liggande plan är tillräcklig.

KATEGORI T1.4W-LAMPOR — Datablad T1.4W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

7,6

8,3

9,0

8,3 ± 0,35

Lateral avvikelse (1)

 

 

0,7

Högst 0,35

β

55°

70°

85°

70° ± 5°

Sockel P11.5d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-79-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

1,4

1,4

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 1,54

Högst 1,54

Ljusflöde

8 ± 15 %

 

Referensljusflöde: 8 lm vid cirka 13,5 V

(1)

Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(2)

Referensaxeln är vinkelrät mot referensplanet och går igenom mitten av cirkeln med diametern ”M”.

KATEGORI T4W-LAMPOR — Datablad T4W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

13,5

15,0

16,5

15,0 ± 0,3

Lateral avvikelse (1)

 

 

1,5

Högst 0,5

β

 

90°

 

90° ± 5°

Sockel BA9s enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-14-9)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6

12

24

12

Watt

4

4

Provspänning

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 4,4

Högst 5,5

Högst 4,4

Ljusflöde

3 ± 20 %

 

Referensljusflöde: 35 lm vid cirka 13,5 V

(1)

Den största laterala avvikelsen för glödtrådens mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav den ena innehåller tapparnas axel.

(2)

Ingenstans längs sockelns hela längd får det förekomma utstående delar eller lödningar som sträcker sig utanför sockelns tillåtna största diameter.

KATEGORI W2.3W-LAMPOR — Datablad W2.3W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

10,3

10,8

11,3

10,8 ± 0,3

Lateral avvikelse (162)

 

 

1,0

Högst 0,5

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sockel W2x4.6d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-94-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

2,3

2,3

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 2,5

Högst 2,5

Ljusflöde

18,6 ± 20 %

 

Referensljusflöde: 18,6 lm vid cirka 13,5 V

KATEGORI W3W-LAMPOR — Datablad W3W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

11,2

12,7

14,2

12,7 ± 0,3

Lateral avvikelse (163)

 

 

1,5

Högst 0,5

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sockel W2.1x9.5d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-91-3)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6

12

24

12

Watt

3

3

Provspänning

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 3,45

Högst 4,6

Högst 3,45

Ljusflöde

22 ± 30 %

 

Referensljusflöde: 22 lm vid cirka 13,5 V

KATEGORI W5W-, WY5W- OCH WR5W-LAMPOR — Datablad W5W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

(3)

e

11,2

12,7

14,2

12,7 ± 0,3

Lateral avvikelse (1)

 

 

1,5

Högst 0,5

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sockel W2.1x9.5d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-91-3)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

6 (4)

12

24

12

Watt

5

5

Provspänning

Volt

6,75

13,5

28,0

13,5

Målvärden

Watt

Högst 5,5

Högst 7,7

Högst 5,5

Ljusflöde

W5W

50 ± 20 %

 

WY5W

30 ± 20 %

 

WR5W

(4)

12 ± 25 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 50 lm

Gult: 30 lm

Rött: 12 lm

(1)

Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(2)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara vit för kategori W5W, gul för kategori WY5W och röd för kategori WR5W (se även fotnot 3).

(3)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit för kategori W5W, vit eller gul för kategori WY5W och vit eller röd för kategori WR5W.

(4)

Inom kategori WR5W finns ingen typ med märkspänning 6 V.

KATEGORI W15/5W-LAMPOR — Datablad W15/5W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

GLÖDLAMPA FÖR MOTORCYKLAR

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

 

25,0 (164)

 

25,0 ± 0,3

f

 

 

7,5

7,5 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (165)

 

 

 (164)

Högst 0,3

x (166)

 

2,8 (164)

 

2,8 ± 0,3

y (166)

 

0,0 (164)

 

0,0 ± 0,3

β

–15° (164)

+15° (164)

0° ± 5°

Sockel WZ3x16q enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-151-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

15

5

15

5

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 19,1

Högst 6,6

Högst 19,1

Högst 6,6

Ljusflöde

280 ± 15 %

35 ± 20 %

 

Referensljusflöde: 280 lm och 35 lm vid cirka 13,5 V

KATEGORI W15/5W-LAMPOR — Datablad W15/5W/2

Krav för projektion på skärmen

Denna provning används för att bestämma om en glödlampa uppfyller kraven, genom att kontrollera

a)

att huvudglödtråden är rätt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet och har en axel som är vinkelrät, inom ± 15°, mot ett plan som går igenom axeln X–X och referensaxeln, och

b)

att sekundärglödtråden är rätt placerad i förhållande till huvudglödtråden.

Provningsförfarande och krav

1.   Glödlampan placeras i ett fäste som kan roteras runt sin axel och som antingen har en kalibrerad måttskala eller fasta mätpunkter som motsvarar toleransgränserna för vinkelavvikelse. Fästet roteras sedan så att man får en ändprojektion av huvudglödtråden på skärmen på vilken bilden av glödtråden projiceras. Glödtrådens ändprojektion ska uppnås inom toleransgränserna för vinkelavvikelse. (± 15°).

2.   Sidoprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och huvudglödtråden betraktas bakifrån, ska

2.1

huvudglödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”b” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

2.2

sekundärglödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med bredden ”c” och höjden ”d” som har sin mittpunkt i på ett avstånd ”u” från huvudglödtrådens teoretiska mittpunkt.

3.   Frontalprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och glödlampan betraktas i en riktning som är vinkelrät mot huvudglödtrådens axel

3.1

ska huvudglödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”h” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

3.2

får huvudglödtrådens mittpunkt inte avvika med mer än avståndet ”k” från referensaxeln,

3.3

får sekundärglödtrådens mittpunkt inte avvika från referensaxeln med mer än ± 2 mm (± 0,4 mm för standardglödlampor).

KATEGORI W15/5W-LAMPOR — Datablad W15/5W/3

Mått i millimeter

Sidoprojektion

Image

Referens

a

b

c

d

u

Mått

3,3

2,8

4,8

2,8

Frontalprojektion

Image

Referens

a

h

k

Mått

3,3

9,5

1,0

KATEGORI W16W-LAMPOR — Datablad W16W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

18,3

20,6

22,9

20,6 ± 0,3

Lateral avvikelse (167)

 

 

1,0

Högst 0,5

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sockel W2.1x9.5d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-91-3)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

16

16

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 21,35

Högst 21,35

Ljusflöde

310 ± 20 %

 

Referensljusflöde: 310 lm vid cirka 13,5 V

KATEGORI W21W-LAMPOR — Datablad W21W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

 

29,0 (169)

 

29,0 ± 0,3

f

 

 

7,5

7,5 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (168)

 

 

 (169)

Högst 0,5

β

–15° (169)

+15° (169)

0° ± 5°

Sockel W3x16d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-105-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

21

21

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 26,5

Högst 26,5

Ljusflöde

460 ± 15 %

 

Referensljusflöde: 460 lm vid cirka 13,5 V

KATEGORI W21W-LAMPOR — Datablad W21W/2

Krav för projektion på skärmen

Denna provning används för att bestämma om en glödlampa uppfyller kraven, genom att kontrollera om glödtråden är rätt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet och om dess axel är vinkelrät, inom ± 15°, mot ett plan som innehåller axel X-X och referensaxeln.

Sidoprojektion

Frontalprojektion

Image


Referens

a

b

h

k

Mått

3,5

3,0

9,5

1,0

Provningsförfarande och krav

1.   Glödlampan placeras i ett fäste som kan roteras runt sin axel och som antingen har en kalibrerad måttskala eller fasta mätpunkter som motsvarar toleransgränserna för vinkelavvikelse, dvs. ± 15o. Fästet roteras sedan så att man får en ändprojektion av glödtråden på skärmen. Glödtrådens ändprojektion ska uppnås inom toleransgränserna för vinkelavvikelse (± 15°).

2.   Sidoprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och glödtråden betraktas bakifrån, ska glödlampans projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”b” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt.

3.   Frontalprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och lampan betraktas i en riktning som är vinkelrät mot glödtrådens axel

3.1

ska glödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”h” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

3.2

får glödtrådens mittpunkt inte avvika med mer än avståndet ”k” från den eftersträvade referensaxeln.

KATEGORI W21/5W-LAMPOR — Datablad W21/5W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

 

25,0 (170)

 

25,0 ± 0,3

f

 

 

7,5

7,5 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (171)

 

 

 (170)

Högst 0,3

x (172)

 

2,8 (170)

 

2,8 ± 0,3

y (172)

 

0,0 (170)

 

0,0 ± 0,3

β

–15° (170)

+15° (170)

0° ± 5°

Sockel W3x16q enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-106-3)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

21

5

21

5

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 26,5

Högst 6,6

Högst 26,5

Högst 6,6

Ljusflöde

440 ± 15 %

35 ± 20 %

 

Referensljusflöde: 440 och 35 lm vid cirka 13,5 V

KATEGORI W21/5W-LAMPOR — Datablad W21/5W/2

Krav för projektion på skärmen

Denna provning används för att bestämma om en glödlampa uppfyller kraven, genom att kontrollera

a)

att huvudglödtråden är rätt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet och har en axel som är vinkelrät, inom ± 15°, mot ett plan som går igenom axeln X–X och referensaxeln och

b)

att sekundärglödtråden är rätt placerad i förhållande till huvudglödtråden.

Provningsförfarande och krav

1.   Glödlampan placeras i ett fäste som kan roteras runt sin axel och som antingen har en kalibrerad måttskala eller fasta mätpunkter som motsvarar toleransgränserna för vinkelavvikelse. Fästet roteras sedan så att man får en ändprojektion av huvudglödtråden på skärmen på vilken bilden av glödtråden projiceras. Glödtrådens ändprojektion ska uppnås inom toleransgränserna för vinkelavvikelse (± 15°).

2.   Sidoprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och huvudglödtråden betraktas bakifrån, ska

2.1.

huvudglödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”b” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

2.2.

sekundärglödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med bredden ”c” och höjden ”d” som har sin mittpunkt i på ett avstånd ”u” från huvudglödtrådens teoretiska mittpunkt.

3.   Frontalprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och glödlampan betraktas i en riktning som är vinkelrät mot huvudglödtrådens axel

3.1

ska huvudglödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”h” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

3.2

får huvudglödtrådens mittpunkt inte avvika med mer än avståndet ”k” från referensaxeln,

3.3

får sekundärglödtrådens mittpunkt inte avvika från referensaxeln med mer än ± 2 mm (± 0,4 mm för standardglödlampor).

KATEGORI W21/5W-LAMPOR — Datablad W21/5W/3

Sidoprojektion

Image

Referens

a

b

c

d

u

Mått

3,5

3,0

4,8

2,8

Frontalprojektion

Image

Referens

a

h

k

Mått

3,5

9,5

1,0

KATEGORI WP21W- OCH WPY21W-LAMPOR — Datablad WP21W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

 

27,9 (3)

 

27,9 ± 0,3

f

5,5

6,0

7,0

6,0 ± 0,5

Lateral avvikelse (2)

 

 

(3)

0,0 ± 0,4

β

75° (3)

90°

105° (3)

90° ± 5°

Sockel:

WP21W:

WY2.5x16d

enligt IEC-publikation 60061

(datablad 7004-104B-1)

WPY21W:

WZ2.5x16d

(datablad 7004-104C-1)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

21

21

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 26,5

Högst 26,5

Ljusflöde

WP21W

460 ± 15 %

 

WPY21W

280 ± 20 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 460 lm

 

Gult: 280 lm

(1)

Referensaxeln definieras med avseende på referenskilarna och är vinkelrät mot referensplanet.

(2)

Den största laterala avvikelsen för glödtrådens mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln genom referenskilarna.

(3)

Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad WP21W/2.

(4)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara vit för kategori WP21W och gul för kategori WPY21W (se även fotnot 5).

(5)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit för kategori WP21W och vit eller gul för kategori WPY21W.

KATEGORI WP21W- OCH WPY21W-LAMPOR — Datablad WP21W/2

Krav för projektion på skärmen

Denna provning används för att bestämma om en glödlampa uppfyller kraven, genom att kontrollera om glödtråden är rätt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet och om dess axel är vinkelrät, inom ± 15°, mot ett plan som går igenom kilarnas mittpunkter och referensaxeln.

Sidoprojektion

Frontalprojektion

Image


Referens

a

b

h

k

Mått

3,5

3,0

9,0

1,0

Provningsförfarande och krav

1.   Glödlampan placeras i ett fäste som kan roteras runt sin axel och som antingen har en kalibrerad måttskala eller fasta mätpunkter som motsvarar toleransgränserna för vinkelavvikelse. Fästet roteras sedan så att man får en ändprojektion av glödtråden på skärmen. Glödtrådens ändprojektion ska uppnås inom toleransgränserna för vinkelavvikelse.

2.   Sidoprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och glödtråden betraktas bakifrån, ska glödlampans projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”b” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt.

3.   Frontalprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och lampan betraktas i en riktning som är vinkelrät mot glödtrådens axel

3.1

ska glödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”h” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

3.2

får glödtrådens mittpunkt inte avvika med mer än avståndet ”k” från referensaxeln.

KATEGORI WR21/5W-LAMPOR — Datablad WR21/5W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

a

=

huvudglödtråd (hög effekt)

b

=

sekundärglödtråd (låg effekt)

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

 

25,0 (1)

 

25,0 ± 0,3

f

 

 

7,5

7,5 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (2)

 

 

(1)

Högst 0,3

x (3)

 

2,8 (1)

 

2,8 ± 0,3

y (3)

 

0,0 (1)

 

0,0 ± 0,3

β

–15° (1)

+15° (1)

0° ± 5°

Sockel WY3x16q enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-106-3)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

21

5

21

5

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 26,5

Högst 6,6

Högst 26,5

Högst 6,6

Ljusflöde

105 ± 20 %

8 ± 25 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 440 lm och 35 lm

Rött: 105 lm och 8 lm

(1)

Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad W21/5W/2 och 3.

(2)

Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(3)

”x” och ”y” betecknar sekundärglödtrådens axels avvikelse från huvudglödtrådens axel.

(4)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara röd (se även fotnot 5).

(5)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit eller röd.

KATEGORI WY2.3W-LAMPOR — Datablad WY2.3W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

10,3

10,8

11,3

10,8 ± 0,3

Lateral avvikelse (1)

 

 

1,0

Högst 0,5

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sockel W2x4.6d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-94-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

2,3

2,3

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 2,5

Högst 2,5

Ljusflöde

11,2 ± 20 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 18,6 lm

 

Gult: 11,2 lm

(1)

Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(2)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara gul (se även fotnot).

(3)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara gul eller vit.

KATEGORI WY21W-LAMPOR — Datablad WY21W/1

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödlampans viktigaste mått (i mm).

Image

Mått i mm

Normaltillverkade glödlampor

Standardglödlampa

Minst

Nominellt

Högst

 

e

 

29,0 (2)

 

29,0 ± 0,3

f

 

 

7,5

7,5 + 0 / – 2

Lateral avvikelse (1)

 

 

(2)

Högst 0,5

β

–15°

+15°

0° ± 5°

Sockel WX3x16d enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-105-2)

ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

Märkvärden

Volt

12

12

Watt

21

21

Provspänning

Volt

13,5

13,5

Målvärden

Watt

Högst 26,5

Högst 26,5

Ljusflöde

280 ± 20 %

 

Referensljusflöde vid cirka 13,5 V

Vitt: 460 lm

 

Gult: 280 lm

(1)

Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(2)

Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara gul (se även fotnot (4)

(3)

Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad WY21W/2.

(4)

Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara gul eller vit.

KATEGORI WY21W-LAMPOR — Datablad WY21W/2

Krav för projektion på skärmen

Denna provning används för att bestämma om en glödlampa uppfyller kraven, genom att kontrollera om glödtråden är rätt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet och om dess axel är vinkelrät, inom ± 15°, mot ett plan som innehåller axel X-X och referensaxeln.

Sidoprojektion

Frontalprojektion

Image


Referens

a

b

h

k

Mått

3,5

3,0

9,5

1,0

Provningsförfarande och krav

1.   Glödlampan placeras i ett fäste som kan roteras runt sin axel och som antingen har en kalibrerad måttskala eller fasta mätpunkter som motsvarar toleransgränserna för vinkelavvikelse, dvs. ± 15o. Fästet roteras sedan så att man får en ändprojektion av glödtråden på skärmen. Glödtrådens ändprojektion ska uppnås inom toleransgränserna för vinkelavvikelse (± 15°).

2.   Sidoprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och glödtråden betraktas bakifrån, ska glödlampans projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”b” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt.

3.   Frontalprojektion

Då glödlampan placeras med sockeln nedåt och referensaxeln i lodrät riktning, och lampan betraktas i en riktning som är vinkelrät mot glödtrådens axel

3.1

ska glödtrådens projektion i sin helhet ligga inom en rektangel med höjden ”a” och bredden ”h” som har sin mittpunkt i glödtrådens teoretiska mittpunkt,

3.2

får glödtrådens mittpunkt inte avvika med mer än avståndet ”k” från referensaxeln.


(1)  Tabeller, elektriska och fotometriska egenskaper:

 

Spänning anges i V.

 

Effekt anges i W.

 

Ljusflöde anges i lm.

 

I det fall det för en kategori av glödlampor anges mer än ett värde på referensljusflödet, ska värdet vid cirka 12 V användas för typgodkännande av en belysningsanordning och värdet vid cirka 13,5 V för typgodkännande av en ljussignaleringsanordning, om inte annat anges i de föreskrifter enligt vilka anordningen ska typgodkännas.

(2)  Ej avsedda för användning i halvljusstrålkastare.

(3)  Ej avsedda för användning i främre dimstrålkastare märkta ”B” enligt definitionen i föreskrifter nr 19.

(4)  Ej avsedda för användning i strålkastare i enlighet med föreskrifter nr 112.

(5)  Ej avsedda för användning i andra strålkastare än strålkastare av klass C i enlighet med föreskrifter nr 113.

(6)  Detta mått motsvarar avståndet mellan två ljusöppningar med diametern 3,5 mm som vardera sitter mot en av socklarna.

(7)  Glödtråden ska rymmas i en 19 mm lång cylinder som är koaxial med glödlampan och placerad symmetriskt runt glödlampans centrum

Cylinderns diameter är för 6 V och 12 V glödlampor d + 4 mm (för standardglödlampor: d + 2 mm), och för 24 V glödlampor d + 5 mm, där ”d” är den nominella diametern för glödtråden såsom den anges av tillverkaren.

(8)  Glödtrådens centrums avvikelse från glödlampans centrum får inte vara större än ± ,0 mm (för standardglödlampor: ± ,5 mm) mätt i referensaxelns riktning.

(9)  4,5 mm för 6 V glödlampor.

(10)  16,5 mm för 24 V glödlampor.

(11)  Detta mått motsvarar avståndet mellan två ljusöppningar med diametern 3,5 mm.

(12)  Glödtrådens position kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad C21W/2.

(13)  Excentricitet mäts endast i våg- och lodrät riktning på glödlampan såsom visas i figuren. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(14)  Observationsriktningen är vinkelrät mot referensaxeln i det plan som definieras av referensaxeln och mitten av sockelns andra tapp.

(15)  Glödtrådens avvikelse i förhållande till kolvens axel mätt på avståndet 27,5 mm från referensplanet.

(16)  d: glödtrådens diameter.

(17)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H1/3.

(18)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från den observationsriktning som definieras i fotnot 6/ ovan, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar referensaxeln (specialinstruktioner övervägs för dubbeltvinnade glödtrådar).

(19)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H3/4.

(20)  För standardglödlampor är mätpunkterna de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(21)  Positionerna för glödtrådens första och sista tvinningar definieras av skärningspunkterna för respektive yttersidor av den första och den sista ljusavgivande tvinningen mot ett plan parallellt med och beläget på 18 mm avstånd från referensplanet. (Specialinstruktioner planeras för dubbeltvinnade glödtrådar.)

(22)  De värden som anges i vänstra kolumnen avser glödtråden för helljus. De värden som anges i högra kolumnen avser glödtråden för halvljus.

(23)  Uppmätt ljusflöde för mätning enligt punkt 3.9 i dessa föreskrifter.

(24)  ”…/26” innebär att måttet ska mätas på det avstånd från referensplanet som anges i mm efter snedstrecket.

(25)  ”29,5 mv” eller ”30,0 mv” avser det värde som mäts på avståndet 29,5 mm respektive 30,0 mm från referensplanet.

(26)  Planet V-V är det plan som ligger vinkelrätt mot referensplanet och som går igenom referensaxeln och genom skärningspunkten för cirkeln med diametern ”M” och referensflänsens axel.

(27)  Planet H-H är det plan som ligger vinkelrätt mot både referensplanet och planet V-V och som går genom referensaxeln.

(28)  30,0 mm för 24 V-typen.

(29)  De yttersta tvinningarna av glödtråden definieras som den första och den sista ljusavgivande tvinningen som huvudsakligen är i korrekt spiralvinkel. För dubbeltvinnad glödtråd definieras tvinningarna utifrån huvudtrådens ytterkontur.

(30)  Mätpunkterna för halvljusglödtråden är skärningspunkterna, betraktade från riktning 1, mellan sköldens sidokant och utsidan av de yttersta tvinningarna så som dessa definieras i fotnot 11/.

(31)  ”e” betecknar avståndet från referensplanet till begynnelsen av halvljusglödtråden enligt definitionen ovan.

(32)  Mätpunkterna för helljusglödtråden är skärningspunkterna, betraktade från riktning 1, mellan ett plan som är parallellt med planet H-H och som ligger på avståndet 0,8 mm under det och de yttersta tvinningarna definierade i fotnot 11.

(33)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från observationsriktning A som visas i figur 1 i datablad H7/1, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel. (Specialinstruktioner planeras för dubbeltvinnade glödtrådar).

(34)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H7/4.

(35)  Glödtrådens avvikelse i förhållande till referensaxeln mäts endast i observationsriktningarna A och B såsom visas i figur 1 i datablad H7/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(36)  Glödtrådens avvikelse i förhållande till kolvens axel mätt i två plan som är parallella med referensplanet där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(37)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från observationsriktning A som visas i figur 1 i datablad H8/1, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(38)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H8/4.

(39)  Observationsriktningen är riktning A såsom visas i figur 1 i datablad H9/1.

(40)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från den observationsriktning som anges i fotnot 9/ ovan, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(41)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H9/4.

(42)  Excentricitet mäts endast i observationsriktningarna A och B såsom visas i figur 1 i datablad H9/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(43)  Måtten ska kontrolleras utan O-ring.

(44)  Observationsriktningen är riktning B såsom visas i figuren i datablad H10/1. ()

(45)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från den observationsriktning () som anges i fotnot 9/ ovan, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(46)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H10/3. ().

(47)  Excentricitet mäts endast i observationsriktningarna () A och B såsom visas i figuren i datablad H10/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(48)  Tillverkarna kan välja andra vinkelräta observationsriktningar. De observationsriktningar som fastställs av tillverkaren bör användas i provlaboratoriet vid kontroll av glödtrådens dimensioner och position.

(49)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från en observationsriktning enligt vy A i figur 1 i datablad H11/1, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(50)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H11/4.

(51)  Måtten ska kontrolleras utan O-ring.

(52)  Observationsriktningen är riktning A såsom visas i figuren i datablad H12/1.

(53)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från den observationsriktning som anges i fotnot 9/ ovan, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(54)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H12/3.

(55)  Måtten h1 och h2 mäts i observationsriktning A, måttet h3 i observationsriktning C och måttet h4 i observationsriktning B, såsom visas i figuren i datablad H12/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(56)  Måttet k mäts endast i observationsriktning A.

(57)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från observationsriktning A som visas i datablad H13/1, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(58)  d1 är halvljusglödtrådens verkliga diameter. d2 är helljusglödtrådens verkliga diameter.

(59)  Värden i vänstra kolumnen avser halvljusglödtråden och värden i högra kolumnen avser helljusglödtråden.

(60)  Glödtrådarnas ändpunkter definieras som de punkter där, från observationsriktning A som visas i figur 1 i datablad H14/1, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådarnas axlar.

(61)  ”f1” motsvarar längden på halvljusglödtråden och ”f2” motsvarar längden på helljusglödtråden.

(62)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H14/4.

(63)  De värden som anges i vänstra kolumnen avser glödtråden med låg effekt. De värden som anges i högra kolumnen avser glödtråden med hög effekt.

(64)  ”…/26,0” innebär att måttet ska mätas på det avstånd från referensplanet som anges i mm efter snedstrecket.

(65)  ”31,0 mv” avser det värde som mäts på avståndet 31,0 mm från referensplanet.

(66)  Planet V-V är det plan som ligger vinkelrätt mot det referensplan som går genom referensaxeln och genom referensflänsens axel.

(67)  Planet H-H är det plan som ligger vinkelrätt mot både referensplanet och planet V-V och som går genom referensaxeln.

(68)  De yttersta tvinningarna av glödtråden definieras som den första och den sista ljusavgivande tvinningen som huvudsakligen är i korrekt spiralvinkel.

(69)  Mätpunkterna för tråden med hög effekt är skärningspunkterna, betraktade från riktning 1, mellan sköldens sidokant och utsidan av de yttersta tvinningarna definierade i fotnot 8/.

(70)  ”e” betecknar avståndet från referensplanet till begynnelsen av helljusglödtråden enligt definitionen ovan.

(71)  Mätpunkterna för glödtråden med låg effekt är skärningspunkterna, betraktade från riktning 1, mellan ett plan som är parallellt med planet H-H och som ligger 1,8 mm ovanför det och de yttersta tvinningarna definierade i fotnot 8/.

(72)  34,0 för 24 V-typen.

(73)  24,5 för 24 V-typen.

(74)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från observationsriktning A som visas i figur 1 på datablad H16/1, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(75)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H16/4.

(76)  Glaskolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna γ1 och γ2. Detta krav gäller kolvens hela omkrets inom vinklarna γ1 och γ2.

(77)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad H27W/3.

(78)  För standardglödlampor är mätpunkterna de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(79)  Glödtrådens ändar definieras av skärningspunkterna för respektive yttersidor av den första och den sista ljusavgivande tvinningen mot ett plan parallellt med och beläget på 31,75 mm avstånd från referensplanet.

(80)  Excentriciteten mäts endast i observationsriktningarna () A och B såsom visas i figuren i datablad HB3/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(81)  Observationsriktningen är riktning B () såsom visas i figuren i datablad HB3/1.

(82)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad HB3/4 ().

(83)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från den observationsriktning () som anges i fotnot () ovan, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(84)  Måtten ska kontrolleras utan O-ring.

(85)  Glödlampan HB3 ska vara utrustad med en vinkelrät sockel och glödlampan HB3A med en rak sockel.

(86)  Tillverkarna kan välja andra vinkelräta observationsriktningar. De observationsriktningar som fastställs av tillverkaren bör användas i provlaboratoriet vid kontroll av glödtrådens dimensioner och position.

(87)  Excentriciteten mäts endast i observationsriktningarna () A och B såsom visas i figuren i datablad HB4/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(88)  Observationsriktningen är riktning B () såsom visas i figuren i datablad HB4/1.

(89)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad HB4/4 ().

(90)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från den observationsriktning () som anges i fotnot ovan, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(91)  Måtten ska kontrolleras utan O-ring.

(92)  Glödlampan HB4 ska vara utrustad med en vinkelrät sockel och glödlampan HB4A med en rak sockel.

(93)  Tillverkarna kan välja andra vinkelräta observationsriktningar. De observationsriktningar som fastställs av tillverkaren bör användas i provlaboratoriet vid kontroll av glödtrådens dimensioner och position.

(94)  Excentricitet mäts endast i observationsriktningarna*/ A och B såsom visas i figuren i datablad HIR1/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(95)  Observationsriktningen är riktning B*/ såsom visas i figuren i datablad HIR1/1.

(96)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad HIR1/3

(97)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från den observationsriktning som anges i fotnot ovan, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(98)  Måtten ska kontrolleras med monterad O-ring.

(99)  Excentricitet mäts endast i observationsriktningarna*/ A och B såsom visas i figuren i datablad HIR2/1. Mätpunkterna är de punkter där projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna närmast intill respektive längst ifrån referensplanet korsar glödtrådens axel.

(100)  Observationsriktningen är riktning B såsom visas i figuren i datablad HIR2/1.

(101)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad HIR2/3.

(102)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från den observationsriktning som anges i fotnot 8/ ovan, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(103)  Måtten ska kontrolleras utan O-ring.

(104)  Värden i vänstra kolumnen avser helljus. Värden i högra kolumnen avser halvljus.

(105)  Uppmätt ljusflöde för mätning enligt punkt 3.9 i dessa föreskrifter.

(106)  ”…/26” innebär att måttet ska mätas på det avstånd från referensplanet som anges i mm efter snedstrecket.

(107)  ”29,5 mv” avser det värde som mäts på avståndet 29,5 mm från referensplanet.

(108)  Planet V-V är det plan som ligger vinkelrätt mot referensplanet och som går igenom referensaxeln och genom skärningspunkten för cirkeln med diametern ”M” och referensflänsens axel.

(109)  Planet H-H är det plan som ligger vinkelrätt mot både referensplanet och planet V-V och som går genom referensaxeln.

(110)  (Blank)

(111)  De yttersta tvinningarna av glödtråden definieras som den första och den sista ljusavgivande tvinningen som huvudsakligen är i korrekt spiralvinkel. För dubbeltvinnad glödtråd definieras tvinningarna utifrån huvudtrådens ytterkontur.

(112)  Mätpunkterna för halvljusglödtråden är skärningspunkterna, betraktade från riktning 1, mellan sköldens sidokant och utsidan av de yttersta tvinningarna så som dessa definieras i fotnot 11/.

(113)  ”e” betecknar avståndet från referensplanet till begynnelsen av halvljusglödtråden enligt definitionen ovan.

(114)  Mätpunkterna för helljusglödtråden är skärningspunkterna, betraktade från riktning 1, mellan ett plan som är parallellt med planet H-H och som ligger på avståndet 0,8 mm under det och de yttersta tvinningarna så som dessa definieras i fotnot 11/.

(115)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad HS2/3.

(116)  För att undvika att glödtråden går sönder efter kort tid får matningsspänningen inte överstiga 8,5 V för 6 V glödlampor och 15 V för 12 V glödlampor.

(117)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”. Datablad HS5/4.

(118)  Positionerna för glödtrådens första och sista tvinningar definieras av skärningspunkterna mellan respektive yttersidor på den första och den sista ljusavgivande tvinningen och ett plan parallellt med och beläget på avståndet 26 mm från referensplanet.

(119)  Positionerna för glödtrådens första och sista tvinningar definieras av skärningspunkterna mellan respektive yttersidor på den första och den sista ljusavgivande tvinningen och ett plan parallellt med och beläget på avståndet 26 mm från referensplanet.

(120)  Värdena i vänsterkolumnerna avser helljusglödtråden och värdena i högerkolumnerna avser halvljusglödtråden.

(121)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från observationsriktning A som visas i datablad HS6/1, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(122)  d1 är halvljusglödtrådens verkliga diameter.

d2 är helljusglödtrådens verkliga diameter.

(123)  Värdena i vänsterkolumnerna avser helljusglödtråden och värdena i högerkolumnerna avser halvljusglödtråden.

(124)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad P13W/3.

(125)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från en observationsriktning som är vinkelrät mot planet genom glödtrådens anslutningstrådar, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(126)  Ingen del av sockeln bakom referensplanet får inkräkta på vinkeln α2 såsom visas i figur 1 i datablad P13W/1. Kolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna α1 och α2. Dessa krav gäller kolvens hela omkrets.

(127)  Måtten kan kontrolleras utan O-ring på kategorierna PS19W, PSY19W och PSR19W för att garantera rätt montering under provningen.

(128)  Glödtrådens position kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad P19W/3.

(129)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från en observationsriktning som är vinkelrät mot planet genom glödtrådens anslutningstrådar såsom visas i ritningen i datablad P19W/1, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(130)  Ingen del av sockeln bakom referensplanet får inkräkta på vinkeln α. Kolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna 2α och 180°.

(131)  Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit för kategorierna P19W och PS19W, vit eller gul för kategorierna PY19W och PSY19W och vit eller röd för kategorierna PR19W och PSR19W.

(132)  Måtten kan kontrolleras utan O-ring på kategorierna PS24W, PSX24W, PSY24W och PSR24W, för att garantera rätt montering under provningen.

(133)  Glödtrådens position kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad P24W/3.

(134)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från en observationsriktning som är vinkelrät mot planet genom glödtrådens anslutningstrådar såsom visas i ritningen i datablad P24W/1, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(135)  Ingen del av sockeln bakom referensplanet får inkräkta på vinkeln α. Kolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna 2α och 180°.

(136)  Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit för kategorierna P24W, PX24W, PS24W och PSX24W, vit eller gul för kategorierna PY24W och PSY24W och vit eller röd för kategorierna PR24W och PSR24W.

(137)  Glödtrådens position kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad PC16W/3.

(138)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från en observationsriktning som är vinkelrät mot planet genom glödtrådens anslutningstrådar såsom visas i ritningen i datablad PC16W/1, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(139)  Ingen del av sockeln bakom referensplanet får inkräkta på vinkeln α. Kolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna 2α och 180°.

(140)  Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit för kategori PC16W, vit eller gul för kategori PCY16W och vit eller röd för kategori PCR16W.

(141)  Dessa mått ska kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem” () som grundar sig på de mått och toleransvärden som visas ovan. ”x” och ”y” avser huvudglödtråden (hög effekt), inte referensaxeln. Åtgärder för att öka precisionen av glödtrådens och fästets placering planeras.

(142)  Den största laterala avvikelsen för huvudglödtrådens mittpunkt från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller referenstappens axel.

(143)  ”Rutsystemet” är detsamma som för glödlampan P21/5W.

(144)  24 V glödlampa rekommenderas inte för framtida konstruktioner.

(145)  Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara röd (se även fotnot 6/).

(146)  Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit eller röd.

(147)  Se fotnot 1/ i datablad P21/5W/2.

(148)  Se fotnot 2/ i datablad P21/5W/2.

(149)  Se fotnot 3/ i datablad P21/5W/2.

(150)  Färgen på det ljus som de normaltillverkade glödlamporna avger ska vara röd (se även fotnot 5/).

(151)  Färgen på det ljus som standardglödlamporna avger ska vara vit eller röd.

(152)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad PSX26W/3.

(153)  Glödtrådens ändpunkter definieras som de punkter där, från en observationsriktning som är vinkelrät mot planet genom glödtrådens anslutningstrådar, projektionen av utsidan av de yttersta tvinningarna korsar glödtrådens axel.

(154)  Ingen del av sockeln bakom referensplanet får inkräkta på vinkeln α2 såsom visas i figur 1 i datablad PSX26W/1. Kolven ska vara fri från optiska förvrängningar inom vinklarna α1 och α2. Dessa krav gäller kolvens hela omkrets.

(155)  Sköldens och glödtrådarnas positioner och dimensioner ska kontrolleras enligt de mätmetoder som beskrivs i IEC-publikation 60809.

(156)  Mätningen sker på det avstånd från referensplanet som anges i millimeter efter snedstrecket.

(157)  mv = uppmätt värde (measured value).

(158)  Vinkeln γ gäller endast för sköldens konstruktion och behöver inte kontrolleras på den färdiga glödlampan.

(159)  Måtten a, b, c och β avser ett plan som ligger parallellt med referensplanet och som skär sköldens två kanter på ett avstånd av e + 1,5 mm.

(160)  Godtagbar vinkelavvikelse av sköldplanets läge från normalläget.

(161)  Värden i vänstra kolumnen avser glödtråden för helljus. Värden som anges i högra kolumnen avser glödtråden för halvljus.

(162)  Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(163)  Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(164)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad W15/5W/2 och 3.

(165)  Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(166)  ”x” och ”y” betecknar sekundärglödtrådens axels avvikelse från huvudglödtrådens axel.

(167)  Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(168)  Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(169)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, se datablad W21W/2.

(170)  Kontrolleras med hjälp av ett ”rutsystem”, datablad W21/5W/2 och 3.

(171)  Största laterala avvikelse för glödtrådens centrum från två sinsemellan vinkelrätt belägna plan som båda innehåller referensaxeln och varav det ena innehåller axeln X-X.

(172)  ”x” och ”y” betecknar sekundärglödtrådens axels avvikelse från huvudglödtrådens axel.


BILAGA 2

RAPPORT

(största format: A4 (210 × 297 mm))

Image

Image


BILAGA 3

EXEMPEL PÅ TYPGODKÄNNANDEMÄRKETS UTFORMNING

(se punkt 2.4.3)

Image

När ovanstående typgodkännandemärke finns anbringat på en glödlampa betyder det att lampan har godkänts i Förenade kungariket (E11) med typgodkännandekod A1.

Det första tecknet i typgodkännandekoden visar att godkännandet har meddelats i enlighet med de krav som ställs i föreskrifter nr 37 i deras lydelse enligt ändringsserierna 02 och 03 (1).


(1)  Kräver inte ändring av typgodkännandenumret.


BILAGA 4

LJUSCENTRUM OCH GLÖDTRÅDENS FORM

Utom i de fall där annat eventuellt anges i lampans datablad gäller denna standard för bestämning av ljuscentrum för olika glödtrådsformer.

Ljuscentrumets position beror på glödtrådens form.

Nr

Glödtrådsformer

Anmärkningar

1

Image

Då b > 1,5h, får avvikelsen av glödtrådens axel i förhållande till ett plan i rät vinkel mot referensaxeln inte överskrida 15°.

2

Image

Gäller endast glödtrådar som kan ritas in i en rektangel där b > 3h.

3

Image

Gäller glödtrådar som kan ritas in i en rektangel där b ≤ 3h, då k < 2h.

Sidolinjerna av rektanglarna i nr 2 och 3 är parallella med, respektive vinkelräta mot, referensaxeln.

Ljuscentrumet är skärningspunkten för de streckprickade linjerna.

Ritningarna är endast avsedda att illustrera glödtrådens viktigaste dimensioner.


BILAGA 5

KONTROLL AV GLÖDLAMPORS FÄRG

1.   Allmänt

1.1

Mätningarna ska göras på färdiga lampor. Glödlampor med sekundär (yttre) kolv som fungerar som färgfilter ska hanteras som glödlampor med primär kolv.

1.2

Provningarna ska utföras i en omgivande temperatur av 23 °C ± 5 °C.

1.3

Provningarna ska utföras vid den provspänning som anges i tillämpligt lampdatablad.

1.4

Glödlamporna ska helst mätas i normalt driftläge. För glödlampor med två glödtrådar ska endast den med hög effekt (huvud- eller helljusglödtråden) användas.

1.5

Innan en provning påbörjas ska en stabilisering av glödlampans temperatur uppnås genom drift vid provspänning under 10 minuter.

2.   Färg

2.1

Färgprovningar ska göras med ett mätsystem som fastställer det mottagna ljusets CIE-färgkoordinater med en noggrannhet av ± 0,002.

2.2

De trikromatiska koordinaterna ska mätas med en kolorimetrisk mottagare som integrerar över en helt cirkulär kon som bildar en vinkel på minst 5° och högst 15° mot glödtrådens centrum.

2.3

Mätriktningar (se figur nedan).

2.3.1

Först ska mottagaren placeras vinkelrätt mot glödlampans axel och mot glödtrådens axel (eller plan i fallet med böjd glödtråd). Efter mätning ska mottagaren flyttas runt glödlampan i steg åt båda riktningarna på cirka 30° tills det område som anges i punkterna 2.3.2 eller 2.3.3 är täckt. En mätning ska göras i varje position. Ingen mätning ska dock göras när

a)

mottagarens centrumlinje sammanfaller med glödtrådens axel, eller

b)

siktlinjen mellan mottagaren och glödtråden är blockerad av mörka (ljusavskärmande) delar av ljuskällan, som anslutningstrådar eller den sekundära glödtråden om sådan finns.

2.3.2

För glödlampor som används i strålkastare ska mätningar göras i riktningar runt glödlampan, med centrumlinjen för mottagarens öppning placerad inom en vinkel ± 30° från ett plan som är vinkelrätt mot glödlampans axel och går genom glödtrådens mittpunkt. För glödlampor med två glödtrådar ska helljustrådens mittpunkt användas.

2.3.3

För glödlampor som används i ljussignaleringsanordningar ska mätningar göras i riktningar runt glödlampan, med undantag för

a)

det område som begränsas eller täcks av lampans sockel, och

b)

området närmast övergången längs sockeln.

För glödlampor med två glödtrådar ska huvudglödtrådens mittpunkt användas.

Figur som illustrerar den kolorimetriska mottagarens positioner

Image


BILAGA 6

MINIMIKRAV FÖR TILLVERKARENS FÖRFARANDEN FÖR KVALITETSKONTROLL

1.   Allmänt

Kraven på överensstämmelse ska anses uppfyllda ur fotometrisk, geometrisk, visuell och elektrisk synpunkt om angivna toleranser för normaltillverkade glödlampor i tillämpliga datablad i bilaga 1 och i tillämpliga datablad för socklar är uppfyllda.

2.   Minimikrav för tillverkarens kontroll av överensstämmelse

Tillverkaren eller innehavaren av typgodkännandemärket ska för varje typ av glödlampa utföra prov, i överensstämmelse med dessa föreskrifter, med lämpliga intervall.

2.1   Provningarnas karaktär

Provningar av överensstämmelsen med dessa specifikationer ska omfatta de fotometriska, geometriska och optiska egenskaperna.

2.2   Provningsmetoder

2.2.1

Provningarna ska normalt utföras enligt de metoder som anges i dessa föreskrifter.

2.2.2

Tillämpningen av punkt 2.2.1 kräver regelbunden kalibrering av provutrustningen och dess korrelation med mätningar som gjorts av behörig myndighet.

2.3   Provtagningens karaktär

Provexemplar av glödlampor ska väljas slumpmässigt från produktionen av ett enhetligt parti. Ett enhetligt parti innebär en mängd glödlampor av samma typ, definierad enligt tillverkarens produktionsmetoder.

2.4   Granskade och registrerade egenskaper

Glödlamporna ska granskas och provningsresultaten registreras enligt den gruppering av egenskaper som förtecknas i bilaga 7, tabell 1.

2.5   Acceptanskriterier

Tillverkaren eller innehavaren av typgodkännandemärket ansvarar för utförandet av en statistisk undersökning av provningsresultaten för att uppfylla de krav som fastställs för kontroll av produktionsöverensstämmelsen i punkt 4.1 i dessa föreskrifter.

Överensstämmelsen ska bekräftas om nivån på godtagbar avvikelse från överensstämmelsen per egenskapsgrupp, som anges i tabell 1 i bilaga 7, inte överskrids. Detta innebär att antalet glödlampor som inte överensstämmer med kraven för en grupp av egenskaper för någon typ av glödlampa inte får överskrida kvalificeringsgränserna i tillämpliga tabeller 2, 3 eller 4 i bilaga 7.

Anmärkning: Varje enskilt krav på en glödlampa ska beaktas såsom en egenskap.


BILAGA 7

PROVTAGNING OCH ÖVERENSSTÄMMELSENIVÅER FÖR TILLVERKARENS PROVNINGSDATA

Tabell 1

Egenskaper

Egenskapsgrupp

Gruppindelning (1) av provregistreringar per typer av glödlampor

Minsta antal prover per 12 månader och grupp (1)

Godtagbar nivå av avvikelse från överensstämmelse per grupp av egenskaper (%)

Märkning, läsbarhet och hållbarhet

Alla typer med samma yttre dimensioner

315

1

Kolvkvalitet

Alla typer med samma kolv

315

1

Kolvens färg

Alla typer (som avger rött och gult ljus) av samma kategori och färgteknik

20

Glödlampans yttre dimensioner (förutom sockel/underdel)

Alla typer av samma kategori

200

1

Dimensioner på socklar och underdelar

Alla typer av samma kategori

200

6,5

Dimensioner för inre komponenter (2)

Alla lampor av en typ

200

6,5

Startmätningar, watt och lumen (2)

Alla lampor av en typ

200

1

Färgförändrings-provning

Alla lampor (som avger rött, gult och vitt ljus) med en och samma färgbeläggningsteknik

20 (3)

1

I tabell 2 anges kvalificeringsgränser för godkännande baserat på olika antal provningar för varje grupp av egenskaper, uttryckt som största godtagbara antal ej överensstämmande provningsresultat. Gränserna baseras på en godtagbar nivå på 1 % ej överensstämmande, med antagande av att sannolikheten för godkännande är minst 0,95.

Tabell 2 (4)

Antal provningar för varje egenskap

Kvalificeringsgräns för godkännande

20

0

21 - 50

1

51 - 80

2

81 - 125

3

126 - 200

5

201 - 260

6

261 - 315

7

316 - 370

8

371 - 435

9

436 - 500

10

501 - 570

11

571 - 645

12

646 - 720

13

721 - 800

14

801 - 860

15

861 - 920

16

921 - 990

17

991 - 1 060

18

1 061 - 1 125

19

1 126 - 1 190

20

1 191 - 1 249

21

I tabell 3 anges kvalificeringsgränser för godkännande baserat på olika antal provningar för varje grupp av egenskaper, uttryckt som största godtagbara antal ej överensstämmande provningsresultat. Gränserna baseras på en godtagbar nivå på 6,5 % ej överensstämmande, med antagande av att sannolikheten för godkännande är minst 0,95.

Tabell 3

Antal registrerade glödlampor

Kvalificerings-gräns

- 200

21

201 - 213

22

214 - 227

23

228 - 240

24

241 - 254

25

255 - 268

26

269 - 281

27

282 - 295

28

296 - 308

29

309 - 322

30

323 - 336

31

337 - 349

32

350 - 363

33

364 - 376

34

377 - 390

35

391 - 404

36

405 - 417

37

418 - 431

38

432 - 444

39

445 - 458

40

459 - 472

41

473 - 485

42

486 - 499

43

500 - 512

44

513 - 526

45

527 - 540

46

541 - 553

47

554 - 567

48

568 - 580

49

581 - 594

50

595 - 608

51

609 - 621

52

622 - 635

53

636 - 648

54

649 - 662

55

663 - 676

56

677 - 689

57

690 - 703

58

704 - 716

59

717 - 730

60

731 - 744

61

745 - 757

62

758 - 771

63

772 - 784

64

785 - 798

65

799 - 812

66

813 - 825

67

826 - 839

68

840 - 852

69

853 - 866

70

867 - 880

71

881 - 893

72

894 - 907

73

908 - 920

74

921 - 934

75

935 - 948

76

949 - 961

77

962 - 975

78

976 - 988

79

989 - 1 002

80

1 003 - 1 016

81

1 017 - 1 029

82

1 030 - 1 043

83

1 044 - 1 056

84

1 057 - 1 070

85

1 071 - 1 084

86

1 085 - 1 097

87

1 098 - 1 111

88

1 112 - 1 124

89

1 125 - 1 138

90

1 139 - 1 152

91

1 153 - 1 165

92

1 166 - 1 179

93

1 180 - 1 192

94

1 193 - 1 206

95

1 207 - 1 220

96

1 221 - 1 233

97

1 234 - 1 249

98

I tabell 4 anges kvalificeringsgränser för godkännande baserat på olika antal provningar för varje grupp av egenskaper, uttryckt som andel av resultaten, med antagande av att sannolikheten för godkännande är minst 0,95.

Tabell 4

Antal provningar för varje egenskap

Kvalificeringsgränser visade som andel av resultaten.

Godtagbar nivå 1 % ej överensstämmande

Kvalificeringsgränser visade som andel av resultaten.

Godtagbar nivå 6,5 % ej överensstämmande

1 250

1,68

7,91

2 000

1,52

7,61

4 000

1,37

7,29

6 000

1,30

7,15

8 000

1,26

7,06

10 000

1,23

7,00

20 000

1,16

6,85

40 000

1,12

6,75

80 000

1,09

6,68

100 000

1,08

6,65

1 000 000

1,02

6,55


(1)  Bedömningen ska normalt omfatta serietillverkade glödlampor från enskilda fabriker. Tillverkaren kan gruppera samman registreringar avseende samma typ från flera fabriker, förutsatt att driften är underställd samma kvalitetssystem och kvalitetskontroll.

(2)  För glödlampor som har fler än en inre komponent (glödtråd, sköld) gäller gruppindelningen av egenskaper (dimensioner, watt, lumen) varje komponent för sig.

(3)  Representativ fördelning över kategorier av lampor med samma färgbeläggningsteknik och ytbehandling, vilket omfattar glödlampor med minsta och största diameter på yttre kolven, vardera med högsta märkeffekt.

(4)  I enlighet med ISO 2859-1:1999 ”Sampling procedures for inspection by attributes” - Del 1: ”Sampling schemes indexed by acceptance quality limit (AQL) for lot-by-lot inspection” med teknisk rättelse 1:2001.


BILAGA 8

MINIMIKRAV FÖR DEN ADMINISTRATIVA MYNDIGHETENS STICKPROV

1.   Allmänt

Kraven på överensstämmelse ska anses uppfyllda ur fotometrisk, geometrisk, visuell och elektrisk synpunkt om angivna toleranser för normaltillverkade glödlampor i tillämpliga datablad i bilaga 1 och i tillämpliga datablad för socklar är uppfyllda.

2.   Överensstämmelsen för masstillverkade glödlampor ska inte ifrågasättas om resultaten överensstämmer med bilaga 9 till dessa föreskrifter.

3.   Överensstämmelsen ska ifrågasättas och tillverkaren ombes att se till att tillverkningen uppfyller kraven om resultaten inte överensstämmer med bilaga 9 till dessa föreskrifter.

4.   Om punkt 3 i denna bilaga tillämpas ska ett prov om ytterligare 250 glödlampor, slumpvis valda från en just avslutad tillverkningsomgång, tas inom två månader.


BILAGA 9

ÖVERENSSTÄMMELSE GODKÄND GENOM STICKPROV

Om överensstämmelsen godkänns eller inte godkänns ska avgöras i enlighet med värdena i tabell 1. För varje grupp av egenskaper ska glödlamporna antingen godkännas eller förkastas i enlighet med värdena i tabell 1 (1).

Tabell 1

 

1 % (2)

6,5 % (2)

 

Godkänn

Förkasta

Godkänn

Förkasta

Första stickprovsantal: 125

2

5

11

16

Om antalet ej överensstämmande enheter är större än 2 (11) och mindre än 5 (16) tas ytterligare ett stickprov om 125 och de 250 bedöms

6

7

26

27


(1)  Det föreslagna schemat är utformat för en bedömning av överensstämmelsen för glödlampor med en godtagandenivå för ej överensstämmelse på 1 % respektive 6,5 % och baseras på den dubbelprovtagningsplan för normal granskning som anges i IEC-publikation 60410: Sampling Plans and Procedures for Inspection by Attributes.

(2)  Glödlamporna ska granskas och provningsresultaten registreras enligt den gruppering av egenskaper som förtecknas i bilaga 7, tabell 1.


BILAGA 10

ÖVERSÄTTNING AV TERMER SOM FÖREKOMMER I RITNINGARNA I BILAGA 1

English

Svenska

a = major (high wattage) filament

a = huvudglödtråd (hög effekt)

Auxiliary reference plane

Hjälpreferensplan

Axis of bulb

Kolvens axel

Axis of driving-beam filament

Helljusglödtrådens axel

Axis of high wattage filament

Högeffektglödtrådens axel

Axis of low wattage filament

Lågeffektglödtrådens axel

Axis of passing-beam filament

Halvljusglödtrådens axel

Axis of the bulb

Kolvens axel

b = minor (low wattage) filament

b = sekundärglödtråd (låg effekt)

Bulb axis

Kolvaxel

Category

Kategori

Central axis sought

Centralaxel som eftersträvas

Definition of Z – Z line

Bestämning av linjen Z-Z

Definition: Ring centre and reference axis

Bestämning av ringens mittpunkt och referensaxeln

Distortion free area and black top

Område fritt från förvrängningar och svart topp

Driving

Helljus

Driving-beam

Helljus

Driving-beam filament

Helljusglödtråd

Driving-beam filament axis

Helljusglödtrådens axel

Earth

Jord

Enlarged centre of View A

Förstoring av mittpunkt i vy A

Enlarged centre of View B

Förstoring av mittpunkt i vy B

Filament axis

Glödtrådens axel

Filament centre

Glödtrådens mittpunkt

Filament centres

Glödtrådarnas mittpunkter

Filament position

Glödtrådens position

Filament position and dimensions

Glödtrådens position och dimensioner

First filament turn

Första glödtrådstvinningen

For driving-beam filament

För helljusglödtråd

For passing-beam filament

För halvljusglödtråd

Ground

Jord

High wattage

Hög effekt

High-wattage filament

Högeffektglödtråd

Low wattage

Låg effekt

Low-wattage filament

Lågeffektglödtråd

Lug width 3 mm

Flänsens bredd 3 mm

max

Högst

Maximum lamp outlines

Lampans största yttermått

Metal free zone

Metallfri zon

Nominal position of lampholder studs

Nominell position för lampfästets pliggar

Obscuration angle limits of cap

Avskärmningsvinkelns gränser vid sockeln

Offset of filament

Glödtrådens avvikelse

Passing

Halvljus

Passing beam filament axis

Halvljusglödtrådens axel

Passing-beam

Halvljus

Passing-beam filament

Halvljusglödtråd

Permissible offset of filament axis

Godtagbar avvikelse för glödtrådens axel

Plane C

Plan C

Position and dimensions of filaments

Glödtrådarnas position och dimensioner

Position of the filaments

Glödtrådarnas position

Position of the shield

Sköldens position

Reference axis

Referensaxel

Reference boss

Referensklack

Reference diameter

Referensdiameter

Reference key

Referenskil

Reference lug

Referensfläns

Reference mark

Referensmärke

Reference notch

Referensskåra

Reference pin

Referenstapp

Reference plane

Referensplan

Ring centre

Ringens mittpunkt

Second pin

Andra tapp

Section A-B

Snitt A-B

Section D-E

Snitt D-E

Shield

Sköld

Top view

Horisontalprojektion

Top view of driving-beam and passing-beam filament

Horisontalprojektion av hel- och halvljusglödtråd

View A

Vy A

View A passing-beam filament

Vy A: halvljusglödtråd

View A: measuring H2

Vy A: för mätning av H2

View B

Vy B

View B driving-beam filament

Vy B: helljusglödtråd

View B: measuring k, h1, h3, f

Vy B: för mätning av k, h1, h3 och f

View C

Vy C

View C: measuring h4

Vy C: för mätning av h4

View from A / View from 1

Vy från A / Vy från 1

View from B / View from 2

Vy från B / Vy från 2

View from C / View from 3

Vy från C / Vy från 3

Views A and C

Vyerna A och C

Views B and C

Vyerna B och C

x mm to reference plane

x mm från referensplanet

x to reference plane

x från referensplanet


13.11.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 297/183


Endast FN/ECE-texterna i original har bindande folkrättslig verkan. Dessa föreskrifters status och dagen för deras ikraftträdande bör kontrolleras i den senaste versionen av FN/ECE:s statusdokument TRANS/WP.29/343, som finns på:

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

Ändringar av föreskrifter nr 13 från Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (FN/ECE) – Enhetliga bestämmelser för godkännande av fordon i kategorierna M, N och O med avseende på bromsning

Ändringsserie 11

Ändringar av föreskrifter nr 13 offentliggjorda i EUT L 257 av den 30 september 2010, s. 1.

Följande ändringar omfattas:

 

Ändringsserie 11 – dag för ikraftträdande: 11 juli 2008

 

Revision 6 – ändring 1 – korr. 1

 

Revision 6 – ändring 1 – korr. 2

 

Supplement 1 till ändringsserie 11 – dag för ikraftträdande: 22 juli 2009

 

Supplement 2 till ändringsserie 11 – dag för ikraftträdande: 24 oktober 2009

 

Supplement 2 till ändringsserie 11 – dag för ikraftträdande: 24 juni 2009

 

Supplement 3 till ändringsserie 11 – dag för ikraftträdande: 17 mars 2010

Ändringar av innehållsförteckningen

Rubriken på bilaga 16 ska ändras till följande:

”Bilaga 16 –

Överensstämmelse mellan dragfordon och släpfordon i fråga om datakommunikationsstandarden ISO11992”

Bilaga 19 Följande nya tillägg 7 och 8 ska läggas till:

 

”Bilaga 19 – tillägg 7 – Informationsdokument om fordonsstabilitetsfunktionen

 

Bilaga 19 – tillägg 8 – Provningsrapport om fordonsstabilitetsfunktionen”

Tidigare tilläggen 7 och 8 ska omnumreras som tillägg 9 och 10.

Infoga en ny bilaga 21

”Bilaga 21 –

Särskilda krav för fordon utrustade med fordonsstabilitetsfunktion

Bilaga 21 – Tillägg 1 – Simulering av dynamisk stabilitet

Bilaga 21 – Tillägg 2 – Simuleringsverktyg för dynamisk stabilitet och dess validering

Bilaga 21 –

Tillägg 3 –

Provningsrapport för simuleringsverktyg för fordonsstabiliseringsfunktion”

Ändringar av texten i föreskrifterna

I föreskrifter nr 13 ska hänvisningen till ”ISO 11992:2003” ersättas av ”ISO 11992:2003 inklusive ISO 11992-2:2003 och dess ändring 1:2007”.

Följande nya punkter (2.34–2.36) ska läggas till:

”2.34

fordonsstabilitetsfunktion: elektronisk kontrollfunktion för ett fordon som förbättrar fordonets dynamiska stabilitet.

2.34.1

En fordonsstabilitetsfunktion omfattar minst en av följande:

a)

riktningskontroll,

b)

vältkontroll.

2.34.2

Följande kontrollfunktioner ingår i en fordonsstabilitetsfunktion:

2.34.2.1

riktningskontroll: en funktion inom fordonsstabilitetsfunktionen som, om fordonet över- eller understyr, inom fordonets fysikaliska begränsningar hjälper föraren av ett motorfordon att bibehålla önskad fordonsriktning och hjälper till att bibehålla släpfordonets riktning i jämförelse med dragfordonet när det rör sig om släpfordon.

2.34.2.2

vältkontroll: en funktion inom fordonsstabilitetsfunktionen som, inom fordonets fysikaliska begränsningar, stabiliserar motorfordonet eller dragfordonet eller släpfordonskombinationen eller släpfordonet vid dynamiska manövrer om fordonet hotar att välta.

2.35

enskilt släpfordon: ett släpfordon som är representativt för den släpfordonstyp för vilket typgodkännande söks.

2.36

Bromsfaktorn (BF) är förstärkningsförhållandet ingång/utgång för bromsen.”

I punkt 4.2 ska 10 bytas ut mot 11.

Följande nya punkt 5.1.3.6.1 ska läggas till:

”5.1.3.6.1

Stöden för de meddelanden som anges i ISO 11992-2:2003 inklusive ändring 1:2007 anges i bilaga 16 till dessa föreskrifter för dragfordonet och släpfordonet, beroende på vad som är lämpligt.”

Tidigare punkter 5.1.3.6.1 och 5.1.3.6.2 ska omnumreras till punkterna 5.1.3.6.2 och 5.1.3.6.3

I punkt 5.2.1.30.5 ska hänvisningen till fotnot 12 och fotnot 12 strykas.

Följande nya punkt 5.2.1.32 ska läggas till (inklusive hänvisning till en ny fotnot 12 och en ny fotnot 12):

”5.2.1.32

Med förbehåll för bestämmelserna i punkt 12.4 i dessa föreskrifter, ska alla fordon i kategorierna M2, M3, N2 och N3  (1) med högst tre axlar vara utrustade med en fordonsstabilitetsfunktion. Funktionen ska omfatta vältkontroll och riktningskontroll och uppfylla de tekniska kraven i bilaga 21 till dessa föreskrifter.

Punkt 5.2.2.17.1 ska ändras till följande (även fotnoten ska strykas):

”5.2.2.17.1

Släpfordon utrustade med fordonsstabilitetsfunktion enligt definitionen i punkt 2.32 i dessa föreskrifter ska om fel uppstår på stabilitetsfunktionen indikera felet med den separata gula varningssignal som specificeras i punkt 5.2.1.29.2 ovan via stift 5 i kontaktdonet enligt ISO 7638:1997.

Varningssignalen ska lysa konstant så länge som felet/defekten finns kvar och tändnings(start)omkopplaren är i läge ”till” (körläge).”

I punkt 5.2.2.22.1 ska hänvisningen till fotnot 19 och fotnot 19 strykas.

I punkt 5.2.2.22.2 ska hänvisningen till fotnot 20 och fotnot 20 omnumreras som fotnot 19. Vidare ska hänvisningen till fotnot 21 och fotnot 21 strykas.

Följande nya punkt 5.2.2.23 ska läggas till (inklusive hänvisning till en ny fotnot 20 och en ny fotnot 20):

”5.2.2.23

Med förbehåll för bestämmelserna i punkt 12.4 till dessa föreskrifter, ska alla fordon i kategorierna O3 och O4  (2) med högst tre axlar och som är utrustade med luftfjädring vara utrustade med en fordonsstabilitetsfunktion. Funktionen ska omfatta minst vältkontroll och uppfylla de tekniska kraven i bilaga 21 till dessa föreskrifter.

Följande nya punkt 12.1.6 ska läggas till (inklusive fotnot 21):

”12.1.6

Från och med dagen för det officiella ikraftträdandet av ändringsserie 11 får ingen avtalspart som tillämpar dessa föreskrifter vägra att bevilja godkännande enligt dessa föreskrifter, ändrade genom ändringsserie 11 (3).

Följande nya punkt 12.1.7 ska läggas till:

”12.1.7

Tillägg 1 till ändringsserie 11 till dessa föreskrifter ska tillämpas enligt punkt 12.4.1.”

Följande nya punkt 12.1.8 ska läggas till:

”12.1.8

Från och med den dag då supplement 2 till ändringsserie 11 officiellt träder i kraft ska ingen avtalspart som tillämpar dessa föreskrifter vägra att bevilja typgodkännanden enligt dessa föreskrifter, ändrade genom supplement 2 till ändringsserie 11.”

Följande nya punkt 12.2.6 ska läggas till:

”12.2.6

Från och med 48 månader efter dagen för ikraftträdandet av supplement 1 till ändringsserie 11 ska avtalsparter bevilja typgodkännanden för fordon som är undantagna genom punkterna 5.2.1.32 och 5.2.2.23, inklusive fotnoter, endast om de uppfyller kraven i supplement 1 till ändringsserie 11 till dessa föreskrifter.”

Följande nya punkt 12.2.7 ska läggas till:

”12.2.7

Från och med 48 månader efter dagen för ikraftträdandet av supplement 2 till ändringsserie 11 ska de avtalsparter som tillämpar dessa föreskrifter endast bevilja typgodkännanden om den fordonstyp som ska godkännas uppfyller kraven i dessa föreskrifter, ändrade genom supplement 2 till ändringsserie 11.”

Följande nya punkt 12.3.2 ska läggas till:

”12.3.2

Med början 84 månader från den dag då ändringsserie 2 till dessa föreskrifter officiellt träder i kraft får en avtalspart som tillämpar dessa föreskrifter vägra att bevilja första nationella registrering (första ibruktagande) för ett fordon som inte uppfyller kraven i supplement 2 till ändringsserie 11.”

Följande nya punkt 12.4 ska läggas till (inklusive fotnot ((*)):

”12.4   Obligatoriska krav för fordon utrustade med en fordonsstabilitetsfunktion

12.4.1

Kraven för att utrusta fordon med fordonsstabilitetsfunktionen enligt punkterna 5.2.1.32 och 5.2.2.23 i dessa föreskrifter, ändrade genom ändringsserie 11, ska tillämpas enligt följande:

Fordonskategori

Tillämpningsdatum (från och med dagen för ikraftträdande av ändringsserie 11)

Avtalsparter som tillämpar dessa föreskrifter ska bevilja typgodkännanden bara om den fordonstyp som ska typgodkännas uppfyller kraven i dessa föreskrifter, ändrade genom ändringsserie 11.

De avtalsparter som tillämpar dessa föreskrifter får vägra första nationell eller regional registrering av fordon som inte uppfyller kraven i ändringsserie 11 till dessa föreskrifter.

M2

60 månader

84 månader

M3 (klass III) (4)

12 månader

36 månader

M3 < 16 ton (pneumatisk transmission)

24 månader

48 månader

M3 (klass II and B) (hydraulisk transmission)

60 månader

84 månader

M3 (klass III) (hydraulisk transmission)

60 månader

84 månader

M3 (klass III)

(pneumatisk kontrolltransmission och hydraulisk krafttransmission)

72 månader

96 månader

M3 (klass II)

(pneumatisk kontrolltransmission och hydraulisk krafttransmission)

72 månader

96 månader

M3 (övriga)

24 månader

48 månader

N2 (hydraulisk transmission)

60 månader

84 månader

N2

(pneumatisk kontrolltransmission och hydraulisk krafttransmission)

72 månader

96 månader

N2 (övriga)

48 månader

72 månader

N3 (tvåaxlade dragfordon för påhängsvagnar)

12 månader

36 månader

N3

(tvåaxlade dragfordon för påhängsvagnar med pneumatisk kontrolltransmission (ABS))

36 månader

60 månader

N3 (tre axlar med elektrisk kontrolltransmission (EBS))

36 månader

60 månader

N3

(två och tre axlar med pneumatisk kontrolltransmission (EBS))

48 månader

72 månader

N3 (övriga)

24 månader

48 månader

O3 (kombinerat axeltryck på 3,5–7,5 ton)

48 månader

72 månader

O3 (övriga)

36 månader

60 månader

O4

24 månader

36 månader

Punkterna 12.4 och 12.4.1 ska omnumreras till punkterna 12.5 och 12.5.1.

Ändringar av bilaga 2

I bilaga 2 ska följande nya punkter 14.14 och 14.14.1 läggas till:

”14.14

Fordonet är utrustat med fordonsstabiliseringsfunktion:

Ja/Nej (2)

Om ja: …

 

Fordonsstabiliseringsfunktionen har testats och uppfyller kraven enligt bilaga 21:

Ja/Nej (2)

Fordonsstabiliseringsfunktionen finns som tillval:

Ja/Nej (2)

Fordonsstabilitetsfunktionen omfattar riktningskontroll:

Ja/Nej (2)

Fordonsstabilitetsfunktionen omfattar vältkontroll:

Ja/Nej (2)

14.14.1

Om en provningsrapport enligt bilaga 19 används, ska provningsrapportnumret anges …:”

 

Ändringar av bilaga 10

Fotnot 2 till punkt 1.3.1 i bilaga 10 ska ändras till följande:

”(2)

För multipla axlar, där avståndet mellan axlarna är större än 2,0 m, ska varje enskild axel anses vara en oberoende axelgrupp.”

Ändringar av bilaga 11

Bilaga 11

Punkt 2 ska ändras till följande:

”2.

Med termen identisk i punkterna 1.1, 1.2 och 1.3 avses identisk med avseende på geometriska och mekaniska egenskaper hos de fordonskomponenter som nämns i dessa punkter samt med avseende på dessa komponenters materialegenskaper.

När det gäller släpfordon och punkterna 1.1 och 1.2 ovan anses dessa krav vara uppfyllda, om identifierarna som anges i punkt 3.7 i tillägg 2 i denna bilaga för axeln/bromsen för ett enskilt släpfordon ingår i en rapport om en referensaxel/broms.

En ’referensaxel/broms’ är en axel/broms som det redan finns en provningsrapport för enligt punkt 3.9 i tillägg 2 i denna bilaga.”

Bilaga 11 – Tillägg 1

Tabell 1, inklusive fotnot 1, ska ändras till följande:

 

”Fordonets axlar

Referensaxlar

Statisk massa (P) (5)

Bromskraft som krävs vid hjulen

Hastighet

Provmassa (Pe) (5)

Bromskraft utvecklad vid hjulen

Hastighet

kg

N

km/h

kg

N

km/h

Axel 1

 

 

 

 

 

 

Axel 2

 

 

 

 

 

 

Axel 3

 

 

 

 

 

 

Axel 4

 

 

 

 

 

 

Tredje raden i tabell III ska ändras till följande (även fotnot 2 ska strykas):

 

”REFERENSAXEL …

(kopia bifogad)

 

RAPPORT NR …

 

Datum …


 

Typ I,

Typ III

Bromskraft per axel (N)

(se punkt 4.2.1 i tillägg 2)

 

 

Axel 1

T1 = … % Fe

T1 = … % Fe

Axel 2

T2 = … % Fe

T2 = … % Fe

Axel 3

T3 = … % Fe

T3 = … % Fe

…”

Bilaga 11 – Tillägg 2

Följande nya punkt 1.2.2 ska läggas till:

”1.2.2

Provningar som utförts i enlighet med det här tillägget innan supplement 2 till ändringsserie 11 till dessa föreskrifter trädde i kraft och som, tillsammans med övriga uppgifter från fordons/axel/bromstillverkaren, ger tillräcklig information för att uppfylla kraven i supplement 2 till ändringsserie 11, kan användas som underlag för en ny rapport eller utvidgning av en befintlig provningsrapport utan att provningar behöver utföras.”

Punkt 2 ska ändras till följande:

”2.   SYMBOLER OCH DEFINITIONER

2.1   Symboler

P

=

den del av fordonsmassan som vilar på axeln under statiska förhållanden

F

=

normalkraft från vägytan på axeln under statiska förhållanden = P · g

FR

=

total statisk normalkraft från vägen på släpfordonets alla hjul

Fe

=

axelns provbelastning

Pe

=

Fe / g

g

=

tyngdkraftsacceleration: g = 9,81 m/s2

C

=

bromsinmatningsmoment

C0

=

tröskelvärde för bromsinmatningsmomentet, se definition i punkt 2.2.2

C0,dec

=

angivet tröskelvärde för bromsinmatningsmomentet

Cmax

=

angivet maximalt bromsinmatningsmoment

R

=

däckets rullningsradie (dynamisk)

T

=

bromskraft i gränssnittet mellan däcket och vägen

TR

=

total släpfordonsbromskraft i gränssnittet mellan däcket och vägen

M

=

bromsmoment = T R

z

=

bromsningsgrad = T/F or M/(R·F)

s

=

bromsaktuatorns slaglängd (arbetsslaglängd plus frigång)

sp

=

se bilaga 19, tillägg 9

ThA

=

se bilaga 19, tillägg 9

l

=

hävarmens längd

r

=

trumbromsens inre radie eller skivbromsens effektiva radie

p

=

bromsmanövertryck

Anmärkning: Symboler med suffixet ’e’ rör parametrar kopplade till referensbromsprovningen och kan läggas till andra symboler där det är lämpligt.

2.2   Definitioner

2.2.1   Massan för en bromsskiva eller -trumma

2.2.1.1

Den ’angivna massan’ är den massa som tillverkaren angivit och som är en representativ massa för bromsidentifieraren (se punkt 3.7.2.2 i detta tillägg).

2.2.1.2

Den ’nominella provningsmassan’ är den massa som tillverkaren anger för den bromsskiva eller –trumma den tekniska tjänsten utför relevant provning på.

2.2.1.3

Den ’faktiska provningsmassan’ är den massa som den tekniska tjänsten uppmätt före provningen.

2.2.2   ’Tröskelvärde för bromsinmatningsmomentet’:

2.2.2.1

Tröskelvärde för bromsinmatningsmomentet ’C0’, dvs. det inmatningsmoment som behövs för att åstadkomma ett mätbart bromsmoment. Momentet kan fastställas genom extrapolering av mätning inom ett intervall på högst 15 % bromsningsgrad eller andra likvärdiga metoder (t.ex. punkt 1.3.1.1 i bilaga 10).

2.2.2.2

Tröskelvärdet för bromsinmatningsmoment ’C0,dec’ är det tröskelvärde för bromsinmatningsmoment som tillverkaren uppgivit och som är ett representativt värde för bromsen (se punkt 3.7.2.2.1 i detta tillägg) och som behövs för att framställa diagram 2 i bilaga 19.

2.2.2.3

Tröskelvärdet för bromsinmatningsmomentet ’C0,e’ fastställs enligt punkt 2.2.2.1, uppmätt av den tekniska tjänsten i slutet av provningen.

2.2.3   ’Bromsskivans yttre diameter’:

2.2.3.1

Den ’angivna yttre diametern’ är en bromsskivas yttre diameter enligt tillverkaren och är skivans representativa yttre diameter (se punkt 3.7.2.2.1 i detta tillägg).

2.2.3.2

Den ’nominella yttre diametern’ är den yttre diameter som tillverkaren anger för den skiva den tekniska tjänsten utför relevant provning på.

2.2.3.3

Den ’faktiska yttre diametern’ är den yttre diameter som den tekniska tjänsten uppmätt före provningen.

2.2.4   ’Kamaxelns effektiva längd’ är avståndet från S-kammens mittlinje till hävarmens mittlinje.”

Punkt 3.4 ska ändras till följande:

”3.4   Provningsförhållanden (allmänna)”

Punkterna 3.7–3.7.3 stryks.

Följande nya punkter 3.7–3.9.4 ska läggas till:

”3.7   Identifiering:

3.7.1   På ett synligt ställe på axeln ska minst följande identifieringsinformation finnas. Informationen ska vara lättläst och outplånlig samt grupperad i valfri ordning:

a)

Axeltillverkare och/eller fabrikat.

b)

Axelidentifiering (se punkt 3.7.2.1 i detta tillägg).

c)

Bromsidentifiering (se punkt 3.7.2.2 i detta tillägg).

d)

Fe-identifiering (se punkt 3.7.2.3 i detta tillägg).

e)

Grunddelen av ett provningsrapportnummer (se punkt 3.9 i det här tillägget).

Här är ett exempel:

 

 

 

 

 

3.7.1.1   På ett synligt ställe på en icke-integrerad automatisk bromsjusteringsanordning ska minst följande identifieringsinformation finnas. Informationen ska vara lättläst och outplånlig samt grupperad i valfri ordning.

a)

Axeltillverkare och/eller fabrikat

b)

Typ

c)

Version

3.7.1.2   Bromsbeläggets fabrikat och typ ska vara synligt på ett lättläst och outplånligt sätt när bromsbelägget/bromsklossen är monterad på bromsskon/stödplattan.

3.7.2   Identifierare

3.7.2.1   Axelidentifierare

Axelidentifierare ger upplysning om en axel i fråga om bromskraft/bromsmoment så som tillverkaren uppgivit dem.

Axelidentifieringen ska vara alfanumerisk och bestå av de fyra tecknen ”ID1-” följda av maximalt 20 tecken.

3.7.2.2   Bromsidentifierare

Bromsidentifieringen ska vara alfanumerisk och bestå av de fyra tecknen ”ID2-” följda av maximalt 20 tecken.

En broms med samma identifierare är en broms som inte skiljer sig åt i fråga om följande:

a)

Bromstyp (t.ex. trumbroms (S-cam-bromsar, kilbroms, etc.) eller skivbroms (fast, flytande, med enkla skivor, med dubbla skivor, etc.))

b)

Grundmaterial (t.ex. järn eller utan järn) i fråga om höljet till bromsoken, bromsoket, bromsskivan och bromstrumman.

c)

Mått med suffixet ”e” enligt figurerna 2A och 2B i tillägg 5 i den här bilagan.

d)

Den grundläggande metod som används för att generera bromskraften.

e)

I fråga om skivbromsar, monteringsmetod för friktionsringen: fast eller flytande.

f)

Bromsfaktor BF

g)

Olika bromsegenskaper i fråga om de krav i bilaga 11 som inte omfattas av punkt 3.7.2.2.1.

3.7.2.2.1   Olikheter som är tillåtna med samma bromsidentifierare

Samma bromsidentifierare får omfatta olika bromsegenskaper i fråga om följande:

a)

Ökning av högsta angivna bromsinmatningsmoment Cmax.

b)

Avvikelse från angiven massa för skiv- och trumbromsar mdec: ± 20 %.

c)

Metod för att fästa bromsbeläggen/bromsklossarna på bromsskon/fästplattan.

d)

Ökning av bromsens största slaglängd (i fråga om skivbromsar).

e)

Kamaxelns effektiva längd.

f)

Angivet tröskelmoment C0,dec.

g)

± 5 mm från den angivna yttre diametern på skivan.

h)

Typ av kylning av bromsskivan (ventilerad/icke-ventilerad).

i)

Nav (med eller utan integrerat nav).

j)

Skiva med integrerad trumma – med eller utan parkeringsbroms.

k)

Geometriskt förhållande mellan ytorna utsatta för skivbromsfriktion och skivbromsmonteringen.

l)

Typ av bromsbelägg.

m)

Materialvariationer (förutom ändringar av grundmaterialet, se punkt 3.7.2.2) där tillverkaren intygar att variationerna inte påverkar bromsverkan i fråga om de provningar som krävs.

n)

Stödplatta och bromsskor.

3.7.2.3   Fe-identifierare

Fe-identifieraren anger axelns provbelastning. Den ska vara alfanumerisk och bestå av de fyra tecknen ”ID3-” följda av Fe-värdet i daN, utan enhetsidentifieraren för ”daN”.

3.7.2.4   Provningsrapportidentifierare

Provningsrapportidentifieraren ska vara alfanumerisk och bestå av de fyra tecknen ”ID4-” följda av provningsrapportnumrets grunddel.

3.7.3   Automatisk bromsjusteringsanordning (integrerad eller icke-integrerad)

3.7.3.1   Typ av automatisk bromsjusteringsanordning

Samma typ av automatisk bromsjusteringsanordning som inte skiljer sig åt i fråga om följande:

a)

Huvuddel: grundmaterial (t.ex. järn, utan järn, gjutjärn eller smitt stål).

b)

Högsta tillåtna moment på bromsaxeln.

c)

Typ av justering, t.ex. beroende av slaglängd (rörelse), beroende av kraft eller elektronisk/mekanisk.

3.7.3.2   Versioner av automatisk bromsjusteringsanordning i fråga om justeringstyp

Automatiska bromsjusteringsanordningar inom en typ som påverkar bromsens spel anses vara olika versioner.

3.8   Provningskriterier

Provningen ska visa överensstämmelse med samtliga krav i tillägg 2 i den här bilagan.

Om det krävs en ny provningsrapport, eller en utvidgning av en provningsrapport, för en modifierad axel/broms inom de gränser som anges i punkt 3.7.2.2.1, används följande kriterier för att fastställa om det krävs ytterligare prov med beaktande av det svåraste fall som överenskommits med den tekniska tjänsten.

Nedanstående förkortningar används i följande tabell:

CT (fullständig provning)

Provning enligt tillägg 2 i bilaga 11:

3.5.1

Kompletterande provning av bromsverkan med kalla bromsar

3.5.2

Utmattningsprovning (typ I-provning) (6)

3.5.3

Utmattningsprovning (typ III-provning) (6)

Provning enligt bilaga 19:

4.

Egenskaper för kalla släpfordonsbromsar (6)

FT (utmattningsprovning)

Provning enligt tillägg 2 i bilaga 11:

3.5.1

Kompletterande provning av bromsverkan med kalla bromsar

3.5.2

Utmattningsprovning (typ I-provning) (6)

3.5.3

Utmattningsprovning (typ III-provning) (6)


Skillnader enligt punkt 3.7.2.2.1

Provningskriterier

a)

Ökning av högsta angivna bromsinmatningsmoment Cmax.

Ändring tillåten utan ytterligare provning

b)

Avvikelse från angiven massa för skiv- och trumbromsar mdec: ± 20 %.

CT: Den lättaste varianten ska provas. Om den nominella provningsmassan för en ny variant avviker mindre än 5 % från en tidigare provad variant med ett högre nominellt värde behövs ingen provning av den lättare varianten.

Den faktiska provningsmassan för provningsexemplaret får avvika ± 5 % från den nominella provningsmassan.

c)

Metod för att fästa bromsbeläggen/bromsklossarna på bromsskon/fästplattan.

Det svåraste fall som tillverkaren angivit och som överenskommits med den tekniska tjänst som utför provningen.

d)

Ökning av bromsens största slaglängd (i fråga om skivbromsar).

Ändring tillåten utan ytterligare provning.

e)

Kamaxelns effektiva längd.

Det svåraste fallet anses vara kamaxelns lägsta torsionsstyvhet och ska verifieras genom något av följande:

i)

FT

ii)

Ändring tillåten utan ytterligare provning om påverkan i fråga om slaglängd och bromskraft kan visas. I så fall ska provningsrapporten innehålla följande extrapolerade värden: se, Ce, Te, Te/Fe.

f)

Angivet tröskelmoment C0,dec.

Kontroll ska ske av om bromsverkan ligger inom ”korridorerna” i diagram 2 i bilaga 19.

g)

±5 mm från den angivna yttre diametern på skivan.

Det svåraste fallet anses motsvara den minsta diametern.

Den faktiska yttre diametern på provexemplaret får avvika ± 1 mm från den nominella yttre diameter som tillverkaren angivit.

h)

Typ av kylning av bromsskivan (ventilerad/icke-ventilerad).

Bägge typerna ska provas.

i)

Nav (med eller utan integrerat nav).

Bägge typerna ska provas.

j)

Skiva med integrerad trumma – med eller utan parkeringsbroms.

Ingen provning krävs.

k)

Geometriskt förhållande mellan ytorna utsatta för skivbromsfriktion och skivbromsmonteringen.

Ingen provning krävs.

l)

Typ av bromsbelägg.

Bägge typerna av bromsbelägg ska provas.

m)

Materialvariationer (förutom ändringar av grundmaterialet, se punkt 3.7.2.2) där tillverkaren intygar att variationerna inte påverkar bromsverkan när det gäller de prov som krävs.

Ingen provning krävs.

n)

Stödplatta och bromsskor.

Villkor för svåraste fall: (7)

Stödplatta: minsta tjocklek

Sko: lättaste bromssko.

3.8.1

Om en automatisk bromsjusteringsanordning avviker från den provade enligt punkterna 3.7.3.1 och 3.7.3.2, måste ytterligare provning enligt punkt 3.6.2 i det här tillägget utföras.

3.9   Provningsrapport

3.9.1   Provningsrapportnummer

Provningsrapportnumret består av följande två delar: en grunddel och ett suffix som anger provningsrapportens utfärdandenivå.

Grunddelen, som består av maximalt 20 tecken, och suffixet ska vara tydligt åtskilda från varandra med hjälp av t.ex. en punkt eller ett snedstreck.

Grunddelen av provningsrapportnumret ska bara omfatta bromsar med samma bromsidentifierare och samma bromsfaktor (enligt punkt 4 i bilaga 19 till dessa föreskrifter).

3.9.2   Provningskod

Förutom provningsrapportnumret ska en ”provningskod” bestående av upp till åtta tecken (t.ex. ABC123) visa provningsresultaten som gäller för identifierarna och provningsexemplaret, som beskrivs i punkt 3.7 ovan.

3.9.3   Test results

3.9.3.1

Resultaten av de provningar som utförs enligt punkterna 3.5 och 3.6.1 i detta tillägg ska rapporteras på ett formulär enligt mallen i tillägg 3 till denna bilaga.

3.9.3.2

För en broms som installerats med en alternativ bromsjusteringsanordning, ska resultaten av de provningar som utförs enligt punkt 3.6.2 i detta tillägg rapporteras på ett formulär enligt mallen i tillägg 4 till denna bilaga.

3.9.4   Informationsdokument

Ett informationsdokument, som axel- eller fordonstillverkaren tillhandahåller, och som innehåller minst den information som anges i tillägg 5 i denna bilaga ska ingå i provningsrapporten.

I tillämpliga fall ska det i informationsdokumentet anges de olika varianterna av broms/axelutrustning mot bakgrund av de grundläggande kriterierna i punkt 3.7.2.2.1 ovan.”

Punkt 4.1 ska ändras till följande:

”4.1   Kontroll av komponenter

Bromsspecifikationen för det fordon som ska typgodkännas ska uppfylla kraven i punkterna 3.7 och 3.8 ovan.”

Punkterna 4.1.1–4.1.7 stryks.

Punkt 4.3.1.4 (formeln) ska ändras till följande:

Formula

Punkt 4.3.2 (formeln) ska ändras till följande:

Formula

Bilaga 11 – Tillägg 3

Ska ändras till följande (inklusive strykning av figurerna 1A, 1B, 2A och 2B):

”TILLÄGG 3

Mall för provningsrapportformulär enligt punkt 3.9 i tillägg 2 till denna bilaga

PROVNINGSRAPPORT nr …

 

Grunddel: ID4- …

 

Suffix: …

1.   ALLMÄNT

1.1

Axeltillverkare (namn och adress): …

1.1.1

Fabrikat (tillverkarens namn): …

1.2

Bromstillverkare (namn och adress): …

1.2.1

Bromsidentifierare ID2-: …

1.2.2

Automatisk bromsjusteringsanordning: integrerad/ej integrerad (8)

1.3

Tillverkarens informationsdokument: …

2.   PROVNINGSREGISTRERING

Följande uppgifter ska registreras för varje provning:

2.1

Provningskod (se punkt 3.9.2 i tillägg 2 till denna bilaga): …

2.2

Provningsexemplar: (exakt identifiering av varje provad variant i enlighet med tillverkarens informationsdokument. Se även punkt 3.9.2 i tillägg 2 till denna bilaga):

2.2.1

Axel

2.2.1.1

Axelidentifierare ID1-: …

2.2.1.2

Identifiering av provad axel: …

2.2.1.3

Axelns provbelastning (Fe-identifierare): ID3-: … daN

2.2.2

Broms

2.2.2.1

Bromsidentifierare ID2-: …

2.2.2.2

Identifiering av provad broms: …

2.2.2.3

Bromsens största slaglängd (9): …

2.2.2.4

Kamaxelns effektiva längd (10): …

2.2.2.5

Materialvariation enligt punkt 3.8 (m) i tillägg 2 till denna bilaga: …

2.2.2.6

Bromstrumma eller bromsskiva (8)

2.2.2.6.1

Bromstrummans eller -skivans faktiska provningsmassa (8): …

2.2.2.6.2

Bromsskivans nominella yttre diameter (9): …

2.2.2.6.3

Typ av kylning av bromsskivan (ventilerad/icke-ventilerad) (8)

2.2.2.6.4

Med eller utan integrerat nav (8)

2.2.2.6.5

Skiva med integrerad trumma – med eller utan parkeringsbroms (8), (9)

2.2.2.6.6

Geometriskt förhållande mellan ytorna utsatta för skivbromsfriktion och skivbromsmonteringen: …

2.2.2.6.7

Grundmaterial: …

2.2.2.7

Bromsbelägg eller bromskloss (8)

2.2.2.7.1

Tillverkare: …

2.2.2.7.2

Fabrikat: …

2.2.2.7.3

Typ: …

2.2.2.7.4

Metod för att fästa bromsbeläggen/bromsklossarna på bromsskon/fästplattan (8): …

2.2.2.7.5

Fästplattans tjocklek, bromsskornas massa eller annan beskrivande information (tillverkarens informationsdokument) (8):

2.2.2.7.6

Bromsskornas/fästplattans grundmaterial (8): …

2.2.3

Automatisk bromsjusteringsanordning (inte tillämpligt om integrerad automatisk bromsjusteringsanordning finns) (8)

2.2.3.1

Tillverkare (namn och adress): …

2.2.3.2

Fabrikat: …

2.2.3.3

Typ: …

2.2.3.4

Version: …

2.2.4

Hjul (se måtten i figurerna 1A och 1B i tillägg 5 i den här bilagan)

2.2.4.1

Däckets referensrullningsradie (Re) vid axelns provbelastning (Fe): …

2.2.4.2

Uppgifter för det provade hjulet:

Däcksdimension

Fälgstorlek

Xe (mm)

De (mm)

Ee (mm)

Ge (mm)

 

 

 

 

 

 

2.2.5

Längd på hävarm (le): …

2.2.6

Bromsaktuator

2.2.6.1

Tillverkare: …

2.2.6.2

Fabrikat: …

2.2.6.3

Typ: …

2.2.6.4

(Prov)identifieringsnummer: …

2.3

Provningsresultat (korrigerade med hänsyn till rullmotstånd på 0,01·Fe)

2.3.1

För fordon i kategori O2 och O3

Typ av provning:

0

I

Bilaga 11, tillägg 2, punkt:

3.5.1.2

3.5.2.2/3

3.5.2.4

Provningshastighet

km/h

40

40

40

Bromsmanövertryck pe

kPa

 

 

Bromstid

min

2,55

Utvecklad bromskraft Te

daN

 

 

 

Bromsverkningsgrad Te/Fe

 

 

 

Aktuatorns slaglängd se

mm

 

 

Bromsinmatningsmoment Ce

Nm

 

 

Tröskelmoment för bromsinmatning C0,e

Nm

 

 

2.3.2

För fordon i kategori O4

Typ av provning:

0

III

Bilaga 11, tillägg 2, punkt:

3.5.1.2

3.5.3.1

3.5.3.2

Utgångshastighet vid provning

km/h

60

 

60

Sluthastighet vid provning

km/h

 

 

 

Bromsmanövertryck pe

kPa

 

 

Antalet bromsansättningar

20

Bromscykelns varaktighet

s

60

Utvecklad bromskraft Te

daN

 

 

 

Bromsverkningsgrad Te/Fe

 

 

 

Aktuatorns slaglängd se

mm

 

 

Bromsinmatningsmoment Ce

Nm

 

 

Tröskelmoment för bromsinmatning C0,e

Nm

 

 

2.3.3

Denna punkt ska endast fyllas i om bromsen har genomgått provningsförfarandet i punkt 4 i bilaga 19 till dessa föreskrifter för att kontrollera bromsverkan hos kalla bromsar med bromsfaktorn (BF).

2.3.3.1

Bromsfaktor BF:

2.3.3.2

Angivet tröskelmoment C0,dec. Nm

2.3.4

Bromsverkan för den automatiska bromsjusteringsanordningen (om tillämpligt)

2.3.4.1

Frirullning enligt punkt 3.6.3 i bilaga 11, tillägg 2: ja/nej (8).

3.   TILLÄMPNINGSOMRÅDE

Tillämpningsområdet anger de axel/bromsvarianter som omfattas av den här provningsrapporten genom att visa vilka variabler som täcks av de enskilda provningskoderna.

4.   Denna provning har utförts och resultaten rapporterats i enlighet med tillägg 2 till bilaga 11 och om så tillämpligt punkt 4 i bilaga 19 till föreskrifter nr 13, ändrade genom ändringsserie …

Efter provning enligt punkt 3.6 i bilaga 11, tillägg 2 (11), ansågs kraven i punkt 5.2.2.8.1 i föreskrifter nr 13 vara uppfyllda/inte vara uppfyllda (8).

TEKNISK TJÄNST (12) SOM UTFÖRT PROVNINGARNA

Namnteckning: …Datum: …

5.   GODKÄNNANDE MYNDIGHET (12)

Namnteckning: …Datum: …

I tillägg 4 i bilaga 11 ska

punkt 1.1 ”Tekniskt tillåten axelbelastning (Pe)” bytas ut mot ”Axelns provbelastning (Fe-identifierare): ID3-”.

Följande nya tillägg 5 ska läggas till bilaga 11:

”TILLÄGG 5

Informationsdokument om axlar och bromsar på släpfordon i fråga om det alternativa typ I- och III-förfarandet

1.   ALLMÄNT

1.1

Axel- eller fordonstillverkarens namn och adress: …

2.   AXELUPPGIFTER

2.1

Tillverkare (namn och adress): …

2.2

Typ/variant: …

2.3

Axelidentifierare: ID1-…

2.4

Axelns provbelastning (Fe): … daN

2.5

Hjul- och däcksuppgifter enligt nedanstående figurer 1A och 1B

Figur 1A

Image

Figur 1B

Image

3.   BROMS

3.1

Allmänna upplysningar

3.1.1

Fabrikat: …

3.1.2

Tillverkare (namn och adress): …

3.1.3

Typ av broms (trumbroms eller skivbroms): …

3.1.3.1

Variant (t.ex. S-cam-bromsar, kilbroms, etc.): …

3.1.4

Bromsidentifierare: ID2-…

3.1.5

Bromsuppgifter enligt nedanstående figurer 2A och 2B:

Figur 2A

Image

Figur 2B

Image

Xe (mm)

ae (mm)

he (mm)

ce (mm)

de (mm)

ee (mm)

α0e

α1e

be (mm)

re (mm)

Ae (cm2)

S1e (mm)

S2e (mm)

S3e (mm)

3.2.

Uppgifter om trumbromsen

3.2.1

Bromsjusteringsanordning (extern/integrerad): …

3.2.2

Högsta angivna bromsinmatningsmoment Cmax: … Nm

3.2.3

Mekanisk effektivitet: η = …

3.2.4

Angivet tröskelvärde för bromsinmatningsmomentet C0,dec: …Nm

3.2.5

Kamaxelns effektiva längd: … mm

3.3

Bromstrumma

3.3.1

Högsta friktionsyta (slitagegräns): … mm

3.3.2

Grundmaterial: …

3.3.3

Uppgiven massa: … kg

3.3.4

Nominell massa: … kg

3.4

Bromsbelägg

3.4.1

Tillverkare och adress: …

3.4.2

Fabrikat: …

3.4.3

Typ: …

3.4.4

Identifiering (typ av identifiering på bromsbelägget): …

3.4.5

Minsta tjocklek (slitagegräns): … mm

3.4.6

Metod för att fästa friktionsmaterial på bromsskon: …

3.4.6.1

Sämsta fallet av fästmetod (om det finns flera): …

3.5

Uppgifter om skivbromsen

3.5.1

Anslutningstyp till axeln (axial, radial, integrerad, etc.): …

3.5.2

Bromsjusteringsanordning (extern/integrerad): …

3.5.3

Max. manöverslaglängd: … mm

3.5.4

Högsta angivna bromsinmatningsmoment ThAmax: … daN

3.5.4.1

Cmax = ThAmax · le: … Nm

3.5.5

Friktionsradie: re = … mm

3.5.6

Hävarmens längd: le = …mm

3.5.7

Förhållande inmatning/utmatning (le/ee): i = …

3.5.8

Mekanisk effektivitet: η = …

3.5.9

Angivet tröskelvärde för bromsinmatningsmomentet ThA0,dec: … N

3.5.9.1

C0,dec = ThA0,dec · le: … Nm

3.5.10

Minsta rotortjocklek (slitagegräns): … mm

3.6.

Uppgifter om skivbromsen

3.6.1

Beskrivning av bromsskivetyp: …

3.6.2

Anslutning/montering på navet: …

3.6.3

Ventilering (ja/nej): …

3.6.4

Uppgiven massa: … kg

3.6.5

Nominell massa: … kg

3.6.6

Nominell ytterdiameter: … mm

3.6.7

Minsta ytterdiameter: … mm

3.6.8

Friktionsringens innerdiameter: … mm

3.6.9

Ventilationskanalens bredd (i tillämpliga fall): …mm

3.6.10

Grundmaterial: …

3.7

Uppgifter om bromsklossen

3.7.1

Tillverkare och adress: …

3.7.2

Fabrikat: …

3.7.3

Typ: …

3.7.4

Identifiering (typidentifikation på bromsklossens stödplatta): …

3.7.5

Minsta tjocklek (slitagegräns): … mm

3.7.6

Metod för att fästa friktionsmaterialet på bromsklossens stödplatta: …

3.7.6.1

Sämsta fallet av fästmetod (om det finns flera): …”

Ändringar av bilaga 13

Punkt 4.3 i bilaga 13 ska ändras till följande:

”4.3

Om ett fel uppstår enligt definitionen i punkt 4.1 ovan, ska följande krav gälla:

Motorfordon

:

Den kvarstående bromsverkan ska vara den som föreskrivs för det berörda fordonet vid fel på färdbromssystemet enligt definitionen i punkt 5.2.1.4 i dessa föreskrifter. Detta krav ska inte uppfattas som en avvikelse från kraven på reservbromssystemet.

Släpfordon

:

Den kvarstående bromsverkan ska vara den som föreskrivs i punkt 5.2.2.15.2 i dessa föreskrifter.”

Ändringar av bilaga 16

Bilaga 16 ska ändras till följande:

”BILAGA 16

Kompatibilitet mellan dragfordon och släpfordon i fråga om datakommunikationsstandarden ISO 11992

1.   ALLMÄNT

1.1

Kraven i denna bilaga gäller bara dragfordon och släpfordon utrustade med en elektrisk manöverledning enligt definitionen i punkt 2.24 i dessa föreskrifter.

1.2

Kontaktdonet enligt ISO 7638 försörjer släpfordonets bromssystem eller antilåsningssystem med energi. På fordon utrustade med en elektrisk manöverledning enligt definitionen i punkt 2.24 i dessa föreskrifter, är detta kontaktdon också ett gränssnitt för dataöverföring via stiften 6 och 7, se punkt 5.1.3.6 i dessa föreskrifter.

1.3

I den här bilagan fastställs krav som gäller dragfordon och släpfordon i fråga om stöd för de meddelanden som anges i ISO 11992-2:2003, inklusive ändring 1:2007.

2.   De parametrar som anges i ISO 11992-2:2003 inklusive ändring 1:2007 och som överförs via den elektriska manöverledningen ska stödjas enligt följande:

2.1

Följande funktioner med tillhörande meddelanden är de som specificeras i dessa föreskrifter som ska stödjas av dragfordonet eller släpfordon, beroende på vad som är lämpligt:

2.1.1

Meddelanden som överförs från dragfordonet till släpfordonet:

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003

Hänvisning

Föreskrifter nr 13

Hänvisning

Färd-/reservbromsvärde

EBS11

Byte 3–4

Bilaga 10

punkt 3.1.3.2

Bromsbehovsvärde för två elektriska kretsar

EBS12

Byte 3, bitar 1–2

Föreskrifter nr 13,

punkt 5.1.3.2

Pneumatisk manöverledning

EBS12

Byte 3, bitar 5–6

Föreskrifter nr 13,

punkt 5.1.3.2

2.1.2

Meddelanden som överförs från dragfordonet till släpfordonet:

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003

Hänvisning

Föreskrifter nr 13

Hänvisning

VDC inkopplat/urkopplat

EBS21 Byte 2

Bitar 1–2

Bilaga 21, punkt 2.1.6

Fordonets elförsörjning tillräcklig/otillräcklig

EBS21 Byte 2

Bitar 1–2

Föreskrifter nr 13

punkt 5.2.2.20

Begäran om röd varningssignal

EBS21 Byte 2

Bitar 3–4

Föreskrifter nr 13 punkterna

5.2.2.15.2.1, 5.2.2.16 och 5.2.2.20

Bromsbegäran – matarledning

EBS21 Byte 4

Bitar 3–4

Föreskrifter nr 13

punkt 5.2.2.15.2

Begäran om stopplampa

EBS21 Byte 4

Bitar 5–6

Föreskrifter nr 13

punkt 5.2.2.22.1

Fordonets pneumatförsörjning tillräcklig/otillräcklig

EBS21 Byte 1

Bitar 7–8

Föreskrifter nr 13

punkt 5.2.2.16

2.2

När släpfordonet överför följande meddelanden, ska dragfordonet varna föraren:

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003

Hänvisning

Förarvarning begärd

VDC inkopplat/urkopplat (13)

EBS21 Byte 2

Bitar 1–2

Bilaga 21, punkt 2.1.6

Begäran om röd varningssignal

EBS21 Byte 2

Bitar 3–4

Föreskrifter nr 13punkt 5.2.1.29.2.1

2.3

Följande meddelanden som definieras i ISO 11992-2:2003 inklusive ändring 1:2007 ska stödjas av dragfordonet eller släpfordonet:

2.3.1

Meddelanden som överförs från dragfordonet till släpfordonet:

För närvarande finns inga meddelanden definierade.

2.3.2

Meddelanden som överförs från dragfordonet till släpfordonet:

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003 Hänvisning

Färdbromsen aktiv/passiv

EBS22 Byte 1, bitar 5-6

Bromsning via den elektroniska manöverledningen stöds

EBS22 Byte 4, bitar 7-8

Index över geometriska data

EBS21 Byte 1

Index över geometriska data – innehåll

EBS21 Byte 2

2.4

Följande meddelanden ska stödjas av dragfordonet eller släpfordonet, beroende på vad som är lämpligt, om fordonet är utrustat med en funktion som är kopplad till den parametern.

2.4.1

Meddelanden som överförs från dragfordonet till släpfordonet

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003 Hänvisning

Fordonstyp

EBS11 byte 2, bitar 3–4

VDC inkopplat/urkopplat (14)

EBS11 byte 2, bitar 5–6

Bromsbehovsvärde för fordonets front eller vänstra sida

EBS21 byte 7

Bromsbehovsvärde för fordonets bakparti eller högra sida

EBS21 byte 8

Överrullningsskydd (ROP) inkopplat/urkopplat (15)

EBS12 byte 1, bitar 3–4

Girkontrollen (YC) inkopplad/urkopplad (16)

EBS12 byte 1, bitar 5–6

Koppla in/koppla ur släpfordonets ROP (15)

EBS12 byte 2, bitar 1–2

Koppla in/koppla ur släpfordonets YC (16)

EBS12 byte 2, bitar 3–4

Begäran om antispinn

RGE11 byte 1, bitar 7–8

Lyftaxel 1 – begäran om position

RGE11 byte 2, bitar 1–2

Lyftaxel 2 – begäran om position

RGE11 byte 2, bitar 3–4

Begäran om låsning av styraxel

RGE11 byte 2, bitar 5–6

Sekunder

TD11 byte 1

Minuter

TD11 byte 2

Timmar

TD11 byte 3

Månader

TD11 byte 4

Dag

TD11 byte 5

År

TD11 byte 6

Lokal tidsförskjutning i minuter

TD11 byte 7

Lokal tidsförskjutning i timmar

TD11 byte 8

2.4.2

Meddelanden som överförs från dragfordonet till släpfordonet:

Funktion/parameter

ISO 11992-2:2003 Hänvisning

Stöd för bromskraftsfördelning per sida eller axel

EBS21 byte 2, bitar 3–4

Fordonshastighet (hjulbaserad)

EBS21 byte 3–4

Acceleration i sidled

EBS21 byte 8

ABS inkopplat/urkopplat

EBS22 byte 1, bitar 1–2

Begäran om gul varningssignal

EBS22 byte 2, bitar 5–6

Fordonstyp

EBS22 byte 3, bitar 5–6

Stöd för anslutning till lastramp

EBS22 byte 4, bitar 1–2

Total axelbelastning

EBS21 byte 5–6

Däckstryck normalt/för lågt

EBS23 byte 1, bitar 1–2

Bromsbelägg normalt/slitet

EBS23 byte 1, bitar 3–4

Bromstemperatur

EBS23 byte 1, bitar 5–6

Däck/hjulidentifiering (tryck)

EBS21 byte 2

Däck/hjulidentifiering (bromsbelägg)

EBS21 byte 3

Däck/hjulidentifiering (temperatur)

EBS21 byte 4

Däckstryck (faktiskt däckstryck)

EBS21 byte 5

Bromsbelägg

EBS21 byte 6

Bromstemperatur

EBS21 byte 7

Bromscylindertryck, första axeln, vänster hjul

EBS21 byte 1

Bromscylindertryck, första axeln, höger hjul

EBS21 byte 2

Bromscylindertryck, andra axeln, vänster hjul

EBS21 byte 3

Bromscylindertryck, andra axeln, höger hjul

EBS21 byte 4

Bromscylindertryck, tredje axeln, vänster hjul

EBS21 byte 5

Bromscylindertryck, tredje axeln, höger hjul

EBS21 byte 6

Överrullningsskydd (ROP) inkopplat/urkopplat (17)

EBS25 byte 7, bitar 1–2

Girkontrollen (YC) inkopplad/urkopplad (18)

EBS25 byte 7, bitar 3–4

Antispinnsystem

RGE21 byte 1, bitar 5–6

Lyftaxel 1 läge

RGE21 byte 2, bitar 1–2

Lyftaxel 2 läge

RGE21 byte 2, bitar 3–4

Låsning av styraxlar

RGE21 byte 2, bitar 5–6

Däck/hjulidentifiering

RGE23 byte 1

Däckstemperatur

RGE23 byte 2–3

Varning för luftläckage (däck)

RGE23 byte 4–5

Upptäckt av för lågt däckstryck

RGE23 byte 6, bitar 1–3

2.5

Stöden för övriga meddelanden som anges i ISO 11992-2:2003 inklusive ändring 1:2007 är frivilliga i fråga om dragfordon och släpfordon.”

Ändringar av bilaga 17

Bilaga 17

Följande nya punkter 3.2.2.6 och 3.2.2.7 ska läggas till:

”3.2.2.6   Att tända stopplyktorna

Simulera meddelande EBS22, byte 4 med bitarna 5–6 inställda på 00 och kontrollera att stopplamporna inte lyser.

Simulera meddelande EBS22, byte 4 med bitarna 5–6 inställda på 01 och kontrollera att stopplamporna lyser.

3.2.2.7   Inkoppling av släpfordonsstabilitetsfunktionen

Simulera meddelande EBS21, byte 2 med bitarna 1–2 inställda på 00 och kontrollera att förarvarningen som definieras i punkt 2.1.6 i bilaga 21 inte lyser.

Simulera meddelande EBS21, byte 2 med bitarna 1–2 inställda på 01 och kontrollera att förarvarningen som definieras i punkt 2.1.6 i bilaga 21 lyser.”

Följande nya punkt 3.2.3.2 ska läggas till:

”3.2.3.2

I punkt 2.4.1 i bilaga 16 definieras ytterligare meddelanden som under vissa omständigheter ska kunna stödjas av dragfordonet. Ytterligare kontroller får utföras för att verifiera statusen på de meddelanden som stöds för att säkerställa att kraven i punkt 5.1.3.6.2 i föreskrifterna är uppfyllda.”

Följande nya punkter 4.2.2.4–4.2.2.6 ska läggas till:

”4.2.2.4   Automatiskt kontrollerad bromsning

Om släpfordonet är försedd med en funktion som ger en automatiskt kontrollerad bromsning, ska följande kontrolleras:

Om ingen automatiskt kontrollerad bromsning sker, kontrollera att meddelande EBS22, byte 4 med bitarna 5–6 är inställda 00.

Simulera en automatiskt kontrollerad bromsning, och om retardationen är ≥ 0,7 m/sek2, kontrollera att meddelande EBS22, byte 4 med bitarna 5–6 är inställda på 01.

4.2.2.5   Fordonsstabilitetsfunktion

Om ett släpfordon är försett med fordonsstabilitetsfunktion, ska följande kontroller ske:

 

Med fordonsstabilitetsfunktionen urkopplad, kontrollera att meddelande EBS21, byte 2 med bitarna 1–2 är inställda på 00.

 

Simulera inkoppling av fordonsstabilitetsfunktionen enligt punkt 2.2.4 i bilaga 21 och kontrollera att meddelande EBS21, byte 2 med bitarna 1–2 är inställda på 01.

4.2.2.6   Stöd för den elektriska manöverledningen

Om släpfordonets bromssystem inte stödjer bromsning via den elektriska manöverledningen, kontrollera att meddelande EBS22, byte 4 med bitarna 7–8 är inställda på 00.

Om släpfordonets bromssystem stödjer bromsning via den elektriska manöverledningen, kontrollera att meddelande EBS22, byte 4 med bitarna 7–8 är inställda på 01.”

Följande nya punkt 4.2.3.2 ska läggas till:

”4.2.3.2

I punkt 2.4.2 i bilaga 16 definieras ytterligare meddelanden som under vissa omständigheter ska kunna stödjas av släpfordonet. Ytterligare kontroller får utföras för att verifiera statusen på de meddelanden som stödjs för att säkerställa att kraven i punkt 5.1.3.6.2 i föreskrifterna är uppfyllda.”

Ändringar av bilaga 19

Bilaga 19

Följande nya punkt 1.1.5 ska läggas till:

”1.1.5

Fordonsstabilitetsfunktion (se punkt 6).”

I punkt 2.2.3 ska ”Tillägg 7” bytas ut mot ”Tillägg 9”.

Punkt 4.2.2 ska ändras till följande:

”4.2.2

Bromsfaktorn bestäms med hjälp av följande formel:

Formula

och ska verifieras för varje bromsbelägg eller –kloss som anges i punkt 4.3.1.3.”

Punkt 4.3.2.3 ska ändras till följande:

”4.3.2.3

Angivet tröskelmoment C0,dec.”

Följande nya punkter 6–6.6.1 ska läggas till:

”6.   FORDONSSTABILITETSFUNKTION

6.1   Allmänt

6.1.1

I detta avsnitt anges ett provningsförfarande för att fastställa de dynamiska egenskaperna hos ett fordon som är utrustat med en fordonsstabilitetsfunktion med minst en av följande funktioner:

a)

riktningskontroll,

b)

vältkontroll.

6.2   Informationsdokument

6.2.1

System/fordonstillverkaren ska förse den tekniska tjänsten med ett informationsdokument avseende de kontrollfunktioner för vilka det krävs kontroll av bromsverkan. Detta dokument ska minst innehålla de uppgifter som anges i tillägg 7 till denna bilaga.

6.3   Definition av provningsfordon

6.3.1

Med stabilitetskontrollfunktionerna och deras tillämpning enligt tillverkarnas informationsdokument som underlag ska den tekniska tjänsten fastställa bromsverkan. Detta kan omfatta en eller flera dynamiska manövrer enligt punkt 2.2.3 i bilaga 21 till dessa föreskrifter med ett släpfordon med upp till tre axlar och som är representativ för tillämpningarna i punkt 2.1 i tillverkarens informationsdokument.

6.3.1.1

När släpfordonen väljs ut för kontroll, ska följande beaktas:

a)

Typ av fjädring: för varje fjädringsgrupp, t.ex. balanserad luftfjädring, ska ett representativt släpfordon utvärderas.

b)

Hjulbas: hjulbasen ska inte vara en begränsande faktor.

c)

Bromstyp: typgodkännande ska begränsas till släpfordon med S-Cambromsar eller skivbromsar, men skulle andra bromstyper bli tillgängliga kan jämförande provning krävas.

d)

Bromssystem: bromssystemet på det eller de släpfordon som ska utvärderas ska uppfylla alla relevanta krav i dessa föreskrifter.

6.4   Provningsschema

6.4.1

För att utvärdera funktionen hos fordonsstabilitetskontrollen ska system/fordonstillverkaren komma överens om vilka provningar som ska utföras. Provningarna ska omfatta förhållanden, som dels är avpassade efter den funktion som ska utvärderas, dels som skulle leda till att fordonet förlorar riktningskontrollen eller till att fordonet voltar om fordonsstabilitetskontrollen vore urkopplad. De dynamiska manövrerna, provningsförhållandena och resultaten ska ingå i provningsrapporten.

6.5   Dragfordon

6.5.1

Det dragfordon som används för att utvärdera verkan hos fordonets (släpfordonets) stabilitetsfunktion ska vara försett med nödvändiga pneumatiska och elektriska anslutningar och om dragfordonet är utrustat med en fordonsstabilitetsfunktion enligt definitionen i punkt 2.34 i dessa föreskrifter ska den kopplas ur.

6.6   Provningsrapport

6.6.1

En provningsrapport ska utarbetas med minst det innehåll som anges i tillägg 8 till denna bilaga.”

Följande nya tillägg 7 ska läggas till bilaga 19:

”TILLÄGG 7

Informationsdokument om fordonsstabilitetsfunktionen

1.   ALLMÄNT

1.1

Tillverkarens namn

1.2

Systemnamn

1.3

Systemolikheter

1.4

Kontrollfunktion (riktningskontroll/vältkontroll/bägge) inklusive en förklaring av kontrollens grundläggande funktioner och/eller principer

1.5

Systemkonfigurationer (i tillämpliga fall)

1.6

Systemidentifiering

2.   TILLÄMPNINGAR

2.1

Förteckning över släpfordonstyper och konfigurationer för vilka godkännande krävs

2.2

Schematiska diagram över de systemkonfigurationer som installerats på släpfordon enligt punkt 2.1 ovan med hänsyn tagen till följande:

a)

Lyftaxlar

b)

Styraxlar

c)

Konfiguration av antilåsningsbromssystemet

2.3

Tillämpningsområde med avseende på fjädringstyp:

a)

Luftfjädring: Alla typer av balanserad luftfjädring med längsgående länkarm.

b)

Annan fjädring: enligt tillverkarens beskrivning av modell och typ (balanserad/obalanserad).

2.4

Ytterligare information (i tillämpliga fall) om användningen av kontrollfunktionerna för riktningskontrollen och/eller vältkontrollen.

3.   KOMPONENTBESKRIVNING

3.1   Sensorer utanför styrenheten

a)

Funktion

b)

Begränsningar av sensorernas placering

c)

Identifiering (komponentnummer)

3.2   Styrenhet(er).

a)

Allmän beskrivning och funktion

b)

Identifiering (t.ex. komponentnummer)

c)

Begränsningar av styrenheternas placering

d)

Ytterligare egenskaper

3.3   Modulator(er)

a)

Allmän beskrivning och funktion

b)

Identifiering

c)

Begränsningar

3.4   Elektrisk utrustning

a)

Kopplingsschema(n)

b)

Strömförsörjningsmetoder

3.5   Pneumatiska kretsar

Systemöversikt inklusive konfigurationer av antilåsningssystem med de släpfordonstyper som definieras i punkt 6.2.1 i denna bilaga.

3.6   Säkerhetsaspekter på det elektroniska systemet i enlighet med bilaga 18 till dessa föreskrifter.

3.7   Elektromagnetisk kompatibilitet

3.7.1

Dokumentation som visar att kraven i ändringsserie 02 till föreskrifter nr 10 är uppfyllda.”

Följande nya tillägg 8 ska läggas till bilaga 19:

”TILLÄGG 8

Provningsrapport om fordonsstabilitetsfunktionen

PROVNINGSRAPPORT nr: …

1.   IDENTIFIERING

1.1

Tillverkaren av fordonsstabilitetsfunktionen (namn och adress): …

1.2

Systemets namn/modell: …

1.3

Kontrollfunktion: …

2.   SYSTEM OCH INSTALLATION(ER) SOM GODKÄNTS

2.1

Konfigurationer av antilåsningsbromssystemet (i tillämpliga fall): …

2.2

Tillämpningsområde (släpfordonstyp och antal axlar): …

2.3

Systemidentifiering: …

2.4

Ytterligare egenskaper: …

3.   PROVNINGSDATA OCH RESULTAT

3.1

Uppgifter om det provade fordonet (inklusive dragfordonets specifikation och funktionalitet): …

3.2

Provningsyteinformation: …

3.3

Ytterligare information: …

3.4

Demonstrationsprovningar/simuleringar för att utvärdera riktningskontrollen och vältkontrollen: …

3.5

Provresultat: …

3.6

Bedömning i enlighet med bilaga 18 till dessa föreskrifter: …

4.   INSTALLATIONSBEGRÄNSNINGAR

4.1

Fjädringstyp: …

4.2

Bromstyp: …

4.3

Placering av komponenter på släpfordonet: …

4.4

Konfiguration av antilåsningsbromssystemet: …

4.5

Övriga rekommendationer/begränsningar (t.ex. lyftaxlar, styraxlar, etc.): …

5.   BILAGOR …

6.   PROVNINGSDATUM …

7.   Denna provning har utförts och resultaten rapporterats i enlighet med tillämpliga villkor i bilaga 19 till föreskrifter nr 13, ändrade genom ändringsserie …

TEKNISK TJÄNST (19) SOM UTFÖRT PROVNINGARNA

Namnteckning: … Datum: …

8.   GODKÄNNANDE MYNDIGHET (19)

Namnteckning: … Datum: …

Tidigare tilläggen 7 och 8 ska omnumreras som tillägg 9 och 10.

Ändringar av bilaga 20

Bilaga 20

Punkt 2.1.3 ska ändras till följande:

”2.1.3

Ett dokumentationspaket som innehåller tillämplig kontrollinformation inklusive tillämpliga beräkningar av följande:

Krav på bromsverkan

Hänvisning i bilaga 20

Färdbromsverkan med kalla bromsar

3

Parkeringsbromsverkan

4

Automatisk nödbromsverkan

5

Fel på bromsfördelningssystem

6

Antilåsningsbromsning

7

Fordonsstabilitetsfunktion

8

Funktionskontroller

9”

Följande nya punkter 8–8.2.1.4 ska läggas till:

8.   Alternativt förfarande för att visa egenskaperna hos ett släpfordon utrustat med en fordonsstabilitetsfunktion.

8.1   Utvärdering av ett släpfordon i enlighet med punkt 2 i bilaga 21 till dessa föreskrifter behöver inte utföras vid tiden för typgodkännande av släpfordonet förutsatt att fordonsstabilitetsfunktionen uppfyller relevanta krav i bilaga 19 till dessa föreskrifter.

8.2   Kontroll

8.2.1   Kontroll av komponenter och installation

Specifikationen över det bromssystem som har stabilitetsfunktionen inbyggd, och som installerats på det släpfordon som ska typgodkännas, ska verifieras genom att alla följande kriterier är uppfyllda:

 

Skick

Kriterier

8.2.1.1

a)

Givare

Ingen ändring är tillåten.

b)

Styrenhet

Ingen ändring är tillåten.

c)

Modulator

Ingen ändring är tillåten.

8.2.1.2

Släpfordonstyper enligt definitionen i provningsrapporten

Ingen ändring är tillåten.

8.2.1.3

Installationskonfigurationer enligt definitionen i provningsrapporten

Ingen ändring är tillåten.

8.2.1.4

För andra begränsningar hänvisas till punkt 4 i provningsrapporten såsom beskrivs i tillägg 8 till bilaga 19 till dessa föreskrifter.

Ingen ändring är tillåten.”

Tidigare punkterna 8–8.1.7.1 ska omnumreras till punkterna 9–9.1.7.1.

Tidigare punkterna 8.1.8 och 8.1.8.1.2.3 ska omnumreras till punkterna 9.1.9 och 9.1.9.1.

Följande nya punkter 9.1.8 och 9.1.8.1 ska läggas till:

”9.1.8   Fordonsstabilitetsfunktion

9.1.8.1

Av praktiska skäl ska kontroll av fordonets stabilitetsfunktion begränsas till installationskontroll enligt punkt 8.2 ovan och kontroll av att varningssignalsekvensen är korrekt så att man kan vara säker på att inga fel finns.”

Följande nya bilaga 21 ska läggas till (inklusive tillägg 1–3):

BILAGA 21

Särskilda krav för fordon utrustade med fordonsstabilitetsfunktion

1.   ALLMÄNT

I den här bilagan fastställs särskilda krav för fordon utrustade med en fordonsstabilitetsfunktion i enlighet med punkterna 5.2.1.32 och 5.2.2.23 i dessa föreskrifter.

2.   KRAV

2.1   Motorfordon

2.1.1

Om ett fordon är utrustat med en fordonsstabilitetsfunktion enligt punkt 2.34 i dessa föreskrifter gäller följande:

 

Riktningskontrollen ska automatiskt kunna styra hastigheten på vänster och höger hjul på varje axel eller en axel på varje axelgrupp (20). Det ska ske genom selektiv bromsning grundad på fordonets uppträdande jämfört med det uppträdande föraren önskar (21).

 

Vältkontrollen ska automatiskt kunna styra hjulhastigheten på minst två hjul på varje axel eller axelgrupp (20). Det ska ske genom selektiv bromsning eller automatiskt kontrollerad bromsning grundad på att fordonet uppträder på ett sådant sätt att det finns risk att det välter (21).

 

I bägge fall krävs inte funktionen i följande fall:

a)

Om fordonets hastighet är under 20 km/h.

b)

Om det inledande självtestet och rimlighetskontrollerna ännu inte har utförts.

c)

Om fordonet backas.

2.1.2

För att uppnå ovanstående funktioner ska en fordonsstabilitetsfunktion, förutom selektiv bromsning och/eller automatiskt kontrollerad bromsning, minst omfatta följande:

a)

Förmåga att styra motoreffekten.

b)

I fråga om riktningskontroll: Fastställande av fordonets uppträdande på basis av värdena för girhastigheten, accelerationen i sidled, hjulens hastighet och av förarens bromsningar, rattutslag samt gaspådrag och -uppsläpp. Bara information som genererats ombord ska användas. Om dessa värden inte uppmäts direkt, ska lämplig avstämning med direkt uppmätta värden under samtliga körförhållanden (t.ex. körning i tunnel) uppvisas för den tekniska tjänsten vid tidpunkten för typgodkännande.

c)

I fråga om vältkontroll: Fastställande av fordonets uppträdande på basis av den vertikala kraften på däcken (eller åtminstone acceleration i sidled och hjulens hastighet) och av förarens bromsningar samt gaspådrag och -uppsläpp. Bara information som genererats ombord ska användas. Om dessa värden inte uppmäts direkt, ska lämplig avstämning med direkt uppmätta värden under samtliga körförhållanden (t.ex. körning i tunnel) uppvisas för den tekniska tjänsten vid tidpunkten för typgodkännande.

d)

I fråga om ett dragfordon utrustat i enlighet med punkt 5.1.3.1 till dessa föreskrifter: Förmågan att aktivera släpfordonets färdbroms via respektive manöverledning oberoende av föraren.

2.1.3

Fordonsstabilitetsfunktionen ska genom dynamiska manövrer på ett fordon visas för den tekniska tjänsten. Detta kan ske genom jämförelse av resultat med ett givet lasttillstånd med stabilitetsfunktionen inkopplad och urkopplad. Som ett alternativ till dynamiska manövrer med andra fordon, och andra lastförhållanden, utrustade med samma fordonsstabilitetsfunktion, kan resultaten från faktiska fordonsprovningar eller datorsimuleringar lämnas in.

Användning av simulatorn anges i tillägg 1 till denna bilaga.

Specifikation och validering av simulatorn anges i tillägg 2 till denna bilaga.

I väntan på enhetliga provningsförfaranden, ska fordonstillverkaren och den tekniska tjänsten komma överens om demonstrationsmetod. Metoden ska omfatta kritiska villkor för riktnings- och vältkontrollen i förhållande till fordonets stabilitetskontroll. Demonstrationsmetod och resultaten ska bifogas typgodkännanderapporten. Detta får ske även på andra tider än vid tidpunkten för typgodkännande.

För att demonstrera fordonsstabilitetsfunktionen ska någon av följande dynamiska manövrer användas (22):

Riktningskontroll

Vältkontroll

Provning med minskad radie

Provning med jämn cirkelkörning

’Step steer-provning’

J-sväng

Sine with dwell-provning

 

J-sväng

 

μByte mellan filer med olika underlag (’split single lane change’)

 

Dubbelfilsbyte

 

Styrning vid backning eller ’fish hook’-provning

 

Asymmetrisk enperiods ’sine steer’- eller ’pulse steer’-provning

 

För att demonstrera repeterbarheten ska fordonet genomgå en andra demonstration med hjälp av utvald(a) manövrer.

2.1.4

När fordonsstabilitetsfunktionen aktiveras ska det visas för föraren via en specifik optisk varningssignal. Signalen ska vara tänd så länge som fordonsstabilitetsfunktionen är aktiverad. De varningssignaler som specificeras i punkt 5.2.1.29 i dessa föreskrifter ska inte användas för detta syfte.

Om fordonsstabilitetsfunktionen aktiveras vid körundervisning för att fastställa fordonets körkaraktäristik, ska signalen inte tändas.

Signalen ska vara synlig för föraren, även i dagsljus, så att föraren enkelt kan se om signalen lyser eller inte utan att lämna förarsätet.

2.1.5

Fel eller defekt på fordonsstabilitetsfunktionen ska upptäckas och indikeras för föraren med den gula varningssignal som anges i punkt 5.2.1.29.1.2 i dessa föreskrifter.

Varningssignalen ska lysa konstant så länge som felet/defekten finns kvar och tändnings(start)omkopplaren är i läge ’till’ (körläge).

2.1.6

På motorfordon som är utrustade med en elektrisk manöverledning och som är elektriskt anslutna till ett släpfordon med en elektrisk manöverledning ska föraren varnas av en specifik optisk varningssignal då släpfordonet tillhandahåller informationen ’VDC inkopplat’ via datakommunikationsdelen av den elektriska manöverledningen. Den optiska signal som anges i punkt 2.1.4 får användas.

2.2   Släpfordon

2.2.1

Om ett släpfordon är utrustat med en fordonsstabilitetsfunktion enligt punkt 2.34 i dessa föreskrifter, gäller följande:

 

Riktningskontrollen ska automatiskt kunna styra hastigheten på vänster och höger hjul på varje axel eller en axel på varje axelgrupp (20). Det ska ske genom selektiv bromsning grundad på släpfordonets uppträdande jämfört med dragfordonets uppträdande (21).

 

Vältkontrollen ska automatiskt kunna styra hjulhastigheten på minst två hjul på varje axel eller axelgrupp (20). Det ska ske genom selektiv bromsning eller automatiskt kontrollerad bromsning grundad på att släpfordonet uppträder på ett sådant sätt att det finns risk att det välter (21).

2.2.2

För att uppnå ovanstående funktioner ska en fordonsstabilitetsfunktion, förutom selektiv bromsning och/eller automatiskt kontrollerad bromsning, minst omfatta följande:

a)

Fastställande av släpfordonets uppträdande på basis av den vertikala kraften på däcken, eller åtminstone acceleration i sidled och hjulens hastighet. Bara information som genererats ombord ska användas. Om dessa värden inte uppmäts direkt, ska lämplig avstämning med direkt uppmätta värden under samtliga körförhållanden (t.ex. körning i tunnel) uppvisas för den tekniska tjänsten vid tidpunkten för typgodkännande.

2.2.3

Fordonsstabilitetsfunktionen ska genom dynamiska manövrer på ett fordon visas för den tekniska tjänsten. Detta kan ske genom jämförelse av resultat med ett givet lasttillstånd med stabilitetsfunktionen inkopplad respektive urkopplad. Som ett alternativ till dynamiska manövrer med andra fordon, och andra lasttillstånd, utrustade med samma fordonsstabilitetsfunktion, kan resultaten från faktiska fordonsprovningar eller datorsimuleringar lämnas in.

Användning av simulatorn anges i tillägg 1 till denna bilaga.

Specifikation och validering av simulatorn anges i tillägg 2 till denna bilaga.

I väntan på enhetliga provningsförfaranden, ska fordonstillverkaren och den tekniska tjänsten komma överens om demonstrationsmetod. Metoden ska omfatta kritiska förhållanden för riktnings- och vältkontrollen i förhållande till släpfordonets stabilitetskontroll. Demonstrationsmetod och resultaten ska bifogas typgodkännanderapporten. Detta får ske även på andra tider än vid tidpunkten för typgodkännande.

För att demonstrera fordonsstabilitetsfunktionen ska någon av följande dynamiska manövrer användas (22):

Riktningskontroll

Vältkontroll

Provning med minskad radie

Provning med jämn cirkelkörning

’Step steer-provning’

J-sväng

Sine with dwell-provning

 

J-sväng

 

μByte mellan filer med olika underlag (’split single lane change’)

 

Dubbelfilsbyte

 

Styrning vid backning eller ’fish hook’-provning

 

Asymmetrisk enperiods ’sine steer’- eller ’pulse steer’-provning

 

För att demonstrera repeterbarheten ska fordonet genomgå en andra demonstration med hjälp av utvald(a) manövrer.

2.2.4

Släpfordon som är utrustade med en elektrisk manöverledning och som är elektriskt anslutna till ett dragfordon med en elektrisk manöverledning, ska tillhandahålla informationen ’VDC inkopplat’ via datakommunikationsdelen av den elektriska manöverledningen om fordonsstabilitetsfunktionen är inkopplad. Om fordonsstabilitetsfunktionen aktiveras vid körundervisning för att fastställa fordonets körkaraktäristik, ska signalen inte tändas.

2.2.5

För att maximera prestanda hos släpfordon med ’select-low’-reglering får regleringen ändras till ’select-high’ om fordonsstabilitetsfunktionen aktiveras.

TILLÄGG 1

Simulering av dynamisk stabilitet

Datorsimuleringar får användas för att fastställa effektiviteten hos riktningskontrollen och/eller vältkontrollen på motorfordon och släpfordon i kategorierna M, N och O.

1.   ANVÄNDNING AV SIMULERING

1.1

Fordonstillverkaren ska demonstrera fordonsstabilitetsfunktionen för typgodkännandemyndigheten, eller den tekniska tjänsten, med samma dynamiska manövrer som användes för den praktiska demonstrationen i punkt 2.1.3 eller 2.2.3 i bilaga 21.

1.2

Simuleringen ska vara ett medel för att demonstrera fordonsstabilitetsfunktionens verkan när den är in- respektive urkopplad, och med olastat eller lastat fordon.

1.3

Simuleringarna ska utföras med ett validerat modell- och simuleringsverktyg. Verifieringen ska utföras med de manövrer som definieras i punkt 1.1 ovan.

Valideringsmetoden för simuleringsverktyget anges i tillägg 2 till bilaga 21.

TILLÄGG 2

Simuleringsverktyg för dynamisk stabilitet och dess validering

1.   SPECIFIKATION AV SIMULERINGSVERKTYGET

1.1   Simuleringsmetoden ska beakta de huvudfaktorer som påverkar fordonets rörelseriktning och krängningar. En typmodell kan omfatta följande fordonsparametrar i explicit eller implicit form:

a)

Axel/hjul

b)

Fjädring

c)

Däck

d)

Chassi/kaross

e)

Drivlina, i tillämpliga fall

f)

Bromssystem

g)

Nyttolast

1.2   Fordonets stabiliseringsfunktion ska matas in i simuleringsmodellen med hjälp av

a)

ett delsystem (programvarumodell) till simuleringsverktyget, eller

b)

den elektroniska manöverboxen i en ’hardware-in-the-loop’-konfiguration.

1.3   I fråga om släpfordon, ska simuleringen utföras med släpfordonet kopplat till ett representativt dragfordon.

1.4   Fordonets last

1.4.1

Simulatorn ska kunna beakta om fordonet är lastat eller olastat.

1.4.2

Lasten ska anses vara en fast last med egenskaper i fråga om massa, massans fördelning och högsta rekommenderade tyngdpunktshöjd som tillverkaren specificerat.

2.   VALIDERING AV SIMULERINGSVERKTYGET

2.1

Valideringen av modell- och simuleringsverktyget ska kontrolleras med hjälp av jämförelse med praktiska fordonsprovningar. De provningar som används vid valideringen ska vara sådana som, utan ingripande av fordonsstabilitetssystemet, skulle leda till att riktningskontrollen går förlorad (över- eller understyrning) eller att fordonet riskerar att välta, beroende på vilken typ av fordonsstabilitetsfunktion som är installerad på fordonet.

Under provningarna ska följande rörelsevariabler, om tillämpligt, registreras eller beräknas i enlighet med ISO 15037 del 1:2005: Allmänna villkor för personbilar eller del 2:2002: Allmänna villkor för tunga fordon och bussar (beroende på fordonskategori):

a)

girhastighet,

b)

acceleration i sidled,

c)

hjulbelastning eller hjulets lyftning från markplan,

d)

hastighet framåt,

e)

förarens åtgärder.

2.2

Målet är att visa att det simulerade fordonsbeteendet och användningen av fordonets stabiliseringsfunktion är jämförbara med det som uppvisas vid de praktiska fordonsprovningarna.

2.3

Simulatorn ska anses vara validerad när dess resultat är jämförbara med resultaten av de praktiska provningarna för en given fordonstyp under de manövrer som valts ut från dem som definieras i punkt 2.1.3 eller 2.2.3 i bilaga 21, beroende på vad som är tillämpligt.

I fråga om provning med jämn cirkelkörning ska understyrningsgraden vara underlag för jämförelsen.

I fråga om dynamiska manövrer, ska förhållandet mellan aktiveringen av fordonsstabilitetsfunktionen vid simuleringen och den praktiska fordonsprovningen vara underlag för jämförelsen.

2.4

De fysikaliska parametrar som är olika mellan referensfordonet och de simulerade fordonskonfigurationerna ska vid simuleringen modifieras i enlighet med detta.

2.5

En simulatorprovningsrapport ska utarbetas. En mall finns i tillägg 3 till denna bilaga, och en kopia ska bifogas fordonets typgodkännanderapport.

TILLÄGG 3

Provningsrapport för simuleringsverktyg för fordonsstabiliseringsfunktion

PROVNINGSRAPPORTENS nr: …

1.   IDENTIFIERING

1.1

Namn och adress till tillverkaren av simuleringsverktyget:

1.2

Identifiering av simuleringsverktyg: namn/modell/nummer (maskinvara och programvara):

2.   TILLÄMPNINGSOMRÅDE

2.1

Fordonstyp: (t.ex. lastbil, traktor, buss, påhängsvagn, släpkärra, släpfordon):

2.2

Fordonskonfiguration: (t.ex. 4 × 2, 4 × 4, 6 × 2, 6 × 4, 6 × 6):

2.3

Begränsande faktorer: (t.ex. enbart mekanisk fjädring):

2.4

Manöver/manövrer som simulatorn validerats för:

3.   VERIFIERANDE FORDONSPROVNING(AR)

3.1

Beskrivning av fordonet/fordonen samt dragfordonet om släpfordon ska provas:

3.1.1

Identifiering av fordonet: märke/modell/VIN-kod (chassinummer):

3.1.1.1

Extrautrustning:

3.1.2

Beskrivning av fordonet, inklusive axelkonfiguration/hjulupphängning/hjul, motor och transmission, bromssystem och typ av fordonsstabilitetsfunktion (riktningskontroll/vältkontroll), styrsystem, med namn/modell/identifieringsnummer:

3.1.3

Fordonsdata som användes vid simuleringen (explicita):

3.2

Beskrivning av plats(er), vägens/provningsområdets ytförhållanden, temperatur och datum:

3.3

Resultat med lastat och olastat fordon med fordonsstabiliseringsfunktionen in- och urkopplad, inklusive de rörelsevariabler som nämns i punkt 2.1 i tillägg 2 i bilaga 21, beroende på vad som är tillämpligt:

4.   SIMULERINGSRESULTAT

4.1

Fordonsparametrar och de värden som användes vid simuleringen som inte togs från provningsfordonet (implicita):

4.2

Resultat med lastat och olastat fordon med fordonsstabiliseringsfunktionen in- och urkopplad för varje provning utförd enligt punkt 3.2 i detta tillägg, inklusive de rörelsevariabler som nämns i punkt 2.1 i tillägg 2 i bilaga 21, beroende på vad som är tillämpligt:

5.   Denna provning har utförts och resultaten rapporterats i enlighet med tillägg 2 i bilaga 21 till ECE-föreskrifter nr 13, ändrade genom ändringsserie …

Teknisk tjänst (23) som utfört provningarna: …

Namnteckning: … Datum: …

Godkännande myndighet (23): …

Namnteckning: … Datum: …


(1)  Off road-fordon, specialfordon (mobila anläggningar som inte använder standardchassin – t.ex. kranar –, hydrostatiskt drivna fordon där hydraulsystemet också används för bromssystemet och hjälpfunktioner), klass 1 och klass A-bussar i kategorierna M2 och M3, ledbussar och långfärdsbussar, traktorer i kategori N2 med påhängsvagnar med en bruttomassa på mellan 3,5 och 7,5 ton omfattas inte av detta krav.”

(2)  Släpfordon för transport av mycket tung last och släpfordon med utrymmen för ståplatspassagerare omfattas inte av detta krav.”

(3)  Denna punkt hindrar inte Danmark från att fortsätta kräva en fordonsstabilitetsfunktion som uppfyller kraven i dessa föreskrifter.”

(4)  Klass III så som den definieras i föreskrifter nr 107.”

(5)  Se punkt 2.1 i tillägg 2 till denna bilaga.”

(6)  I tillämpliga fall.

(7)  Om tillverkaren kan visa att en ändring inte påverkar styvheten, behövs ingen provning.

(8)  Stryk det som inte gäller.

(9)  Gäller endast skivbromsar.

(10)  Gäller endast trumbromsar.

(11)  Ska endast fyllas i om en automatisk justeringsanordning för bromsslitage finns monterad.

(12)  Ska undertecknas av olika personer även om den tekniska tjänsten och den godkännande myndigheten tillhör samma organisation. Alternativt utfärdas ett separat godkännande från myndigheten med rapporten.

(13)  Antisladdsystem (VDC – Vehicle Dynamic Control) enligt definitionen i ISO 11992-2:2003 inklusive ändring 1:2007, definieras i dessa föreskrifter som fordonsstabilitetsfunktion – se punkt 2.34 i dessa föreskrifter.

(14)  VDC (Vehicle Dynamic Control) enligt definitionen i ISO 11992-2:2003 inklusive ändring 1:2007, definieras i dessa föreskrifter som fordonsstabilitetsfunktion - se punkt 2.34. i dessa föreskrifter.

(15)  ROP (Roll Over Protection) enligt definitionen i ISO 11992-2:2003 inklusive ändring 1:2007, definieras i dessa föreskrifter som vältkontroll - se punkt 2.32.2.2. i dessa föreskrifter.

(16)  YC (Yaw Control) enligt definitionen i ISO 11992-2:2003 inklusive ändring 1:2007, definieras i dessa föreskrifter som girkontroll - se punkt 2.32.2.1. i dessa föreskrifter.

(17)  ROP (Roll Over Protection) enligt definitionen i ISO 11992-2:2003 inklusive ändring 1:2007, definieras i dessa föreskrifter som vältkontroll - se punkt 2.32.2.2 i dessa föreskrifter.

(18)  YC (Yaw Control) enligt definitionen i ISO 11992-2:2003 inklusive ändring 1:2007, definieras i dessa föreskrifter som riktningskontroll - se punkt 2.32.2.1 i dessa föreskrifter.

(19)  Ska undertecknas av olika personer även om den tekniska tjänsten och den godkännande myndigheten tillhör samma organisation. Alternativt utfärdas ett separat godkännande från myndigheten med rapporten.

(20)  För multipla axlar, där avståndet mellan axlarna är större än 2 m, ska varje enskild axel anses vara en oberoende axelgrupp.

(21)  Ytterligare samverkan med andra fordonssystem eller -komponenter är tillåten. Om dessa system eller komponenter omfattas av särskilda föreskrifter, ska sådan samverkan uppfylla kraven i de föreskrifterna, t.ex. ska samverkan med styrsystemet uppfylla kraven i föreskrifter nr 79 om korrigerande styrning.

(22)  Om någon av ovanstående manövrer inte leder till att fordonet förlorar riktningskontrollen eller till att fordonet inte välter får en alternativ manöver användas efter överenskommelse med den tekniska tjänsten.

(23)  Ska undertecknas av olika personer om den tekniska tjänsten och godkännande myndighet tillhör samma organisation.