32002R2304R(01)

Rättelse till kommissionens förordning (EG) nr 2304/2002 av den 20 december 2002 om genomförande av rådets beslut 2001/822/EG om associering av de utomeuropeiska länderna och territorierna med Europeiska gemenskapen (ULT-beslut) (EGT L 348 av den 21.12.2002)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 008 , 14/01/2003 s. 0046 - 0048


Rättelse till kommissionens förordning (EG) nr 2304/2002 av den 20 december 2002 om genomförande av rådets beslut 2001/822/EG om associering av de utomeuropeiska länderna och territorierna med Europeiska gemenskapen (ULT-beslut)

(Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 348 av den 21 december 2002)

Följande bilaga skall fogas till förordning (EG) nr 2304/2002:

"BILAGA

STANDARDSTRUKTUR NÄR DET GÄLLER SAMLADE PROGRAMPLANERINGSDOKUMENT FÖR UTOMEUROPEISKA LÄNDER OCH TERRITORIER

Del A: Samarbetsstrategi

Sammanfattning

Kapitel 1: EG:s samarbetsmål

Kapitel 2: De utomeuropeiska ländernas och territoriernas politiska målsättningar

Kapitel 3: Bedömning av den politiska, ekonomiska och sociala situationen

Kapitel 4: Bedömning av tidigare och nuvarande EG-samarbete

Kapitel 5: Åtgärdsstrategi

Del B: Vägledande progam

Kapitel 6: Vägledande progam

Hela texten, inbegripet sammanfattningen och kapitlen 1-6 bör begränsas till cirka 10 sidor plus bilagor.

DEL A: SAMARBETSSTRATEGI

Sammanfattning

De samlade programplaneringsdokumenten bör inledas med en sammanfattning på en halv sida. Sammanfattningen bör omfatta de viktigaste utmaningar som de utomeuropeiska länderna och territorierna står inför på medellång och lång sikt, dokumentets huvudsyfte, de viktigaste skälen för valet av prioriterat område och den allmänna fördelningen av medel.

Kapitel 1: EG:s samarbetsmål

I detta avsnitt redogörs uttryckligen för de övergripande målen för EG-samarbetet såsom de fastställs i EG-fördraget, EG-förordningar, internationella avtal och i rapporten nyligen om EG:s utvecklingspolitik.

Kapitel 2: De utomeuropeiska ländernas och territoriernas politiska målsättningar

Detta avsnitt bör innehålla en kortfattad redogörelse för regeringens mål och syften enligt offentliga policydokument, planer på medellång och lång sikt, reformstrategier eller utvecklingsprogram. Detta bör kompletteras med en uppgift om hur regeringen tänker uppnå dessa mål.

Kapitel 3: Bedömning av den politiska, ekonomiska och sociala situationen

Den viktigaste politiska utvecklingen och de viktigaste politiska frågorna på det nationella planet samt relevanta aspekter av de yttre betingelserna bör tas upp i detta kapitel, inbegripet den politiska situationen, handelsaspekterna, den ekonomiska och sociala situationen, miljöaspekterna och slutligen den nuvarande politikens hållbarhet och utmaningarna på medellång sikt. Förvaltningen av de offentliga utgifterna och den offentliga upphandlingen bör särskilt bedömas.

Den bör utformas som en analys och inte bara vara en beskrivning. Analysen bör bygga på en dialog och utarbetas i nära samarbete med andra givare (i förekommande fall), inbegripet icke-statliga aktörer.

Kapitel 4: Bedömning av tidigare och nuvarande EG-samarbete

Detta avsnitt bör innehålla en kort redogörelse för resultaten av och erfarenheterna från EG:s tidigare och nuvarande samarbete. Rekommendationer, som utfärdats till följd av utvärderingar av utomeuropeiska länder eller territorier eller beträffande särskilda sektorer eller projekt, bör beaktas.

Ett stycke om sammanhållning (kombination av EG:s politik på olika områden) bör innehålla en bedömning av sambandet mellan det samlade programplaneringsdokumentet och gemenskapens politik i övrigt, dess resurser och instrument. EU:s medlemsstaters och (i förekommande fall) övriga givares program bör beskrivas i stora drag.

Kapitel 5: Åtgärdsstrategi

I detta avsnitt bör de strategiska valen för EG-samarbetet fastställas med angivande av vilket område/vilken sektor som biståndet kommer att inriktas på. Detta val bör vara en logisk följd av

- EG:s politiska mål,

- en analys av situationen i det utomeuropeiska landet eller territoriet och dess utvecklingsstrategi med angivande av stödstrategins relevans och hållbarhet,

- de slutsatser som dragits i samband med analysen av sammanhållningen/kombinationen av EG:s politik på olika områden,

- det vägledande beloppet för de medel som står till förfogande,

- erfarenheter av tidigare och pågående EG-verksamhet,

- komplementaritet med bistånd från andra stora givare och med regeringens egna program; gemenskapens bistånd bör inriktas på områden där EG har en komparativ fördel eller särskild sakkunskap.

DEL B: VÄGLEDANDE PROGAM

Kapitel 6: Vägledande program

Detta kapitel innehåller en presentation av det utomeuropeiska landets eller territoriets vägledande program, som skall baseras på och till fullo överensstämma med den strategiska analysen. Det vägledande programmet utgör en integrerad del av det samlade programplaneringsdokumentet och omfattar följande avsnitt:

Finansiella ramar

Detta avsnitt bör innehålla en fördelning av de vägledande belopp som avsatts inom ramen för nionde EUF för det prioriterade området och, i förekommande fall, för andra områden. Eventuella outnyttjade medel från tidigare EUF bör också inkluderas och användas för att stödja de områden som prioriteras enligt denna strategi. I det vägledande programmet kan det också anges att specifika åtgärder kan finansieras via budgetposter, och vilka områden som kan komma i fråga för ett sådant stöd; i så fall bör det klargöras att finansiering via budgetposter är underkastad särskilda regler och förordningar och är beroende av att det finns medel till förfogande. Slutligen bör det klargöras att nionde EUF även omfattar investeringsanslaget som är ett finansieringsinstrument som förvaltas av Europeiska investeringsbanken, men att investeringsanslaget inte utgör en del av det vägledande programmet. Alla belopp bör anges i euro.

Prioriterat område

Detta avsnitt bör innehålla upplysningar om de särskilda målen för och förväntade resultaten på det prioriterade området och, i förekommande fall, övriga områden liksom om det viktigaste planerade stödet. Det bör också innehålla upplysningar om de politiska respektive kompletterande åtgärder som regeringen skall vidta för att bidra till genomförandet av åtgärdsstrategin. Det öronmärkta beloppet för varje område bör anges. Fördelarna med ett budgetstöd i motsats till andra metoder bör undersökas och en bedömning av vilken metod som är effektivast bör göras. Om slutsatsen är att en budgetstödstrategi (antingen direkt eller via en trustfond eller annat system) i princip är att föredra, skall det ändå göras en utvärdering av förvaltningen av de offentliga finanserna och av den offentliga upphandlingen på det prioriterade området, innan ett finansieringsförslag kan läggas fram.

Indikatorer

Produktivitets- och resultatindikatorer och, i möjligaste mån, konsekvensindikatorer bör fastställas på de policyområden som är prioriterade. Indikatorerna bör överensstämma med SMART-kriterierna (specifika, mätbara på kort och medellång sikt, möjliga att uppnå, realistiska och tidsbundna) och inkludera en startnivå, ett målobjekt och och ett klart tidsperspektiv, för att möjliggöra jämförelser i samband med de årliga översynerna, översynen efter halva tiden och slutrevisionen.

Gränsöverskridande frågor

De gränsöverskridande frågorna (könsaspekten, miljö, institutionell utveckling och kapacitetsuppbyggnad) måste integreras i stödområdena.

Det vägledande programmet bör kompletteras med följande tabeller:

- En stödram för det prioriterade området med närmare angivande av indikatorer och källor till kontroll och antaganden. Produktivitets- och resultatindikatorer och, i möjligaste mån, konsekvensindikatorer bör fastställas på de policyområden som är prioriterade. Indikatorerna bör överensstämma med SMART-kriterierna (särskilda, mätbara på kort och medellång sikt, möjliga att uppnå, realistiska och tidsbundna) och inkludera en startnivå, ett målobjekt och och ett klart tidsperspektiv, för att möjliggöra jämförelser i samband med de årliga översynerna, översynen efter halva tiden och slutrevisionen.

- En vägledande tidsplan för åtaganden och utbetalningar.

- En tidsplan för verksamheten."