ISSN 1977-1061

Europeiska unionens

officiella tidning

C 178A

European flag  

Svensk utgåva

Meddelanden och upplysningar

66 årgången
22 maj 2023


Innehållsförteckning

Sida

 

V   Yttranden

 

ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN

 

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

2023/C 178 A/01

Meddelande om ledig tjänst nr 16/T/23 om tjänsten som generalsekreterare vid Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs sekretariat (Offentliggjort i enlighet med artiklarna 2 a och 8 i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen)

1


SV

 


V Yttranden

ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

22.5.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CA 178/1


MEDDELANDE OM LEDIG TJÄNST NR 16/T/23

om tjänsten som generalsekreterare vid Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs sekretariat

(Offentliggjort i enlighet med artiklarna 2 a och 8 i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen)

(2023/C 178 A/01)

Sista ansökningsdag: 22 juni 2023 kl. 12.00 (belgisk tid)

Ledig tjänst: lönegrad AD 16

1.   Om oss

Sedan Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) inrättades som rådgivande organ i grundfördragen har kommittén stärkt Europeiska unionens demokratiska legitimitet och effektivitet genom att ta tillvara sina ledamöters sakkunskap. EESK:s 329 ledamöter företräder arbetsgivare, arbetstagare och civilsamhällesorganisationer från alla medlemsstater. Genom sina erfarenheter och genom representativitet, dialog och insatser strävar ledamöterna efter att uppnå samsyn i syfte att uttrycka det organiserade civila samhällets åsikter till förmån för Europeiska unionens allmänna intresse.

EESK och dess ledamöter har ett nära samarbete med Europaparlamentet, rådet och kommissionen för att se till att EU:s politik och lagstiftning på bästa sätt återspeglar de ekonomiska, sociala och medborgerliga förhållandena på fältet.

EESK antar yttranden, informationsrapporter och utvärderingsrapporter om EU:s lagstiftningsförslag, politik och andra frågor som påverkar Europas befolkning. De flesta av kommitténs yttranden härrör från en obligatorisk remiss på de områden som fastställs i fördragen eller en frivillig remiss från kommissionen, rådet eller parlamentet. Andra är förberedande yttranden, som i allmänhet begärs av det land som innehar det pågående eller kommande EU-ordförandeskapet. EESK antar också yttranden på eget initiativ.

Utöver sin centrala roll i EU:s lagstiftningsprocesser och politiska processer spelar EESK en lika viktig roll när det gäller att främja utvecklingen av ett deltagandebaserat EU som har bättre kunskap om den allmänna opinionen. Kommittén fungerar som ett institutionellt forum för att företräda och informera det organiserade civila samhället samt framföra dess åsikter och föra en dialog med det. Tack vare de omfattande nätverken av ledamöter, de organisationer som de företräder och dessas medlemmar kan kommittén nå ut till EU-medborgarna i alla 27 EU-medlemsstater, vilket möjliggör ett ömsesidigt utbyte av information och förslag.

Vid EESK:s sekretariat arbetar cirka 700 anställda, och det förvaltar en budget på omkring 160 miljoner euro. En del av EESK:s sekretariat arbetar för de samfunktioner som delas med Europeiska regionkommittén (ReK). EESK delar också sina byggnader med ReK.

För mer information, se EESK:s webbplats och konton på sociala medier: Twitter, LinkedIn, Instagram och Facebook.

2.   Arbetsuppgifter

Generalsekreteraren leder Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs (EESK) generalsekretariat i enlighet med kraven i EESK:s arbetsordning (1). Uppgifterna utförs under överinseende av EESK:s ordförande, som företräder presidiet, och innefattar i synnerhet följande:

Säkerställa en korrekt förvaltning av EESK:s administration i syfte att skapa förutsättningar för att EESK:s ledamöter kan utföra sitt arbete så effektivt som möjligt och uppnå största möjliga politiskt genomslag, utvidga EESK:s nätverk av kontakter och höja dess profil samt ständigt vidareutveckla kulturen av service till ledamöterna, i synnerhet i takt med att tekniken och arbetsmetoderna utvecklas. I detta syfte lägger generalsekreteraren för presidiet fram förslaget till tjänsteförteckning och organisationsschema för generalsekretariatet, som gör att EESK och dess interna organ kan fungera på ett smidigt och öppet sätt.

Bistå ordföranden – vid behov i samarbete med andra EESK-organ – i förberedelserna och genomförandet av presidiets och plenarförsamlingens sammanträden och se till att de beslut som fattas av plenarförsamlingen, presidiet och ordföranden i enlighet med EESK:s arbetsordning förbereds och genomförs på ett effektivt och ändamålsenligt sätt samt registreras korrekt för att skydda kommitténs institutionella minne.

Vid behov bistå ordföranden i arbetet med att företräda EESK:s intressen gentemot EU:s övriga institutioner och organ samt internationellt.

Leda och övervaka alla administrativa enheter som ingår i generalsekretariatet, bland annat när det gäller personalfrågor samt förvaltning av EESK:s byggnader och andra tillgångar. Detta omfattar även att övervaka arbetet i EESK:s och ReK:s samfunktioner.

Säkerställa ett korrekt genomförande av alla interinstitutionella samarbetsavtal och upprätthålla förbindelserna med EU:s övriga institutioner och organ.

Utöva de befogenheter som ges enligt tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska unionen och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen, i enlighet med artiklarna 102, 103 och 104 i EESK:s arbetsordning.

Tillämpa de delegerade befogenheterna för att genomföra transaktioner i samband med genomförandet av EESK:s budget, i enlighet med bestämmelserna i budgetförordningen, de interna finansiella reglerna och EESK:s arbetsordning.

3.   Behörighet

På den sista ansökningsdagen måste sökanden uppfylla nedanstående villkor:

a)

Allmänna villkor

Vara medborgare i en av Europeiska unionens (EU) medlemsstater och åtnjuta fullständiga medborgerliga rättigheter (före tillsättningen kommer den utvalda sökanden att uppmanas att lämna in ett polisintyg om att han eller hon inte förekommer i belastningsregistret).

Ha fullgjort alla skyldigheter enligt gällande värnpliktslagstiftning.

Uppfylla de skötsamhetskrav som ställs för tjänsteutövningen. Sökandena ombes att notera de begränsningar som fastställs i tjänsteföreskrifterna i fråga om bisysslor, offentliga uppdrag och intressekonflikter.

Uppfylla de krav på fysisk lämplighet som krävs för att utföra arbetsuppgifterna (före tillsättningen kommer den utvalda sökanden att undersökas vid en av EU-institutionernas hälsovårdsmottagningar för att bekräfta att han eller hon uppfyller kraven i tjänsteföreskrifterna).

Inte ha uppnått pensionsålder, som för tillfälligt anställda i EU är fastställd till slutet av den månad då vederbörande fyller 66 år.

b)

Särskilda villkor

i)

Kompetens och kvalifikationer

Sökanden ska ha en utbildning motsvarande avslutad universitets- eller högskoleutbildning, styrkt med ett examensbevis som är officiellt erkänt i en av Europeiska unionens medlemsstater,

på minst fyra år om den normala studietiden vid universitet eller högskola är fyra år eller mer,

eller

på minst tre år samt relevant yrkeserfarenhet på minst ett år om den normala studietiden vid universitet eller högskola är tre år eller mer. Detta år räknas inte in i den yrkeserfarenhet som krävs i punkt 3 b ii.

ii)

Yrkeserfarenhet

Efter att ha erhållit de kvalifikationer som anges i punkt 3 b i måste sökanden ha förvärvat minst 15 års heltidsekvivalent yrkeserfarenhet efter universitets- eller högskoleexamen, varav minst 7 års yrkeserfarenhet på högre ledningsnivå.

iii)

Språkkunskaper

Sökanden måste ha fördjupade kunskaper i ett av Europeiska unionens officiella språk och tillfredsställande kunskaper i ytterligare ett av EU:s officiella språk. Av praktiska skäl krävs mycket goda (motsvarande nivå C1 enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk) kunskaper i engelska och franska, både muntligt och skriftligt.

Sökandena informeras om att språkalternativen i detta meddelande om ledig tjänst har fastställts i tjänstens intresse, som innebär att den nya generalsekreteraren omedelbart måste kunna börja arbeta och kommunicera effektivt i sitt dagliga arbete. I annat fall skulle institutionens goda funktionssätt allvarligt kunna äventyras. Det är sedan länge praxis att använda främst engelska och franska i den interna kommunikationen inom EESK, och det är även dessa språk som oftast behövs i kontakterna med externa aktörer.

4.   Urvalskriterier

Om de behörighetskriterier som anges i punkt 3 (Behörighet) a och b är uppfyllda kommer ansökningarna, inklusive meritförteckning och följebrev, att bedömas på grundval av följande urvalskriterier:

Kunskap om och erfarenhet av eller kontakter med det civila samhällets organisationer (2).

Fördjupade kunskaper om EESK:s arbetsmiljö och funktionssätt samt om Europeiska unionens politik.

Goda kunskaper om ekonomisk förvaltning, kontroll och övervakning av budgeten samt EU:s budgetförfaranden och administrativa förfaranden.

Förmåga att företräda EESK gentemot sina motsvarigheter i EU-institutionerna och andra offentliga myndigheter.

Utmärkt förhandlings-, kommunikations- och nätverksförmåga.

Förmåga att förutse och hantera problem, risker och möjligheter i samband med förvaltningen av ett mångkulturellt sekretariat i ett föränderligt interinstitutionellt sammanhang.

Förmåga att utveckla och genomföra långsiktiga strategier för viktiga operativa, rättsliga, administrativa och finansiella frågor, inbegripet förvaltning av byggnader.

Förmåga att fastställa och förmedla tydliga mål, främja ansvarsskyldighet och rapportera om uppnådda resultat.

Styrkt förmåga att leda och motivera personal och proaktivt identifiera framtida kompetensbehov och organisatoriska behov i en snabbföränderlig värld.

Förmåga att uppnå resultat i syfte att tillhandahålla berörda parter tjänster av hög kvalitet.

Styrkt förmåga att utveckla nya och innovativa idéer och tillhandahålla omdanande ledarskap.

God förståelse av och förmåga att främja moderna it-strategier och it-processer, inbegripet digital omvandling.

Stark integritet och respekt för etiska regler.

Kurser eller studier på avancerad nivå eller motsvarande högre universitetsexamen (t.ex. doktorsexamen) är meriterande.

Kunskaper i andra EU-språk är meriterande.

5.   Urvalsförfarande

EESK tror på mångfald och främjar en balanserad representation av könen, av alla medlemsstaters nationaliteter och av alla EU:s officiella språk. Kommittén tillämpar principen om lika möjligheter, som utesluter varje form av diskriminering på grund av kön, funktionsnedsättning, ras, politisk eller religiös övertygelse eller sexuell läggning.

5.1   Deltagande i urvalsförfarandet

Urvalskommittén kommer att granska ansökningarna och upprätta en förteckning över de sökande som uppfyller de behörighetsvillkor som anges i punkt 3 a och b. Den kommer att grunda sitt beslut uteslutande på de uppgifter som lämnas i ansökan och som styrks genom bifogade handlingar.

Sökande som inte uppfyller de villkor som anges i punkt 3 a och b kommer inte att betraktas som behöriga, och kommer att informeras om detta.

5.2   Bedömning av kvalifikationer

På grundval av urvalskriterierna kommer urvalskommittén att bedöma de behöriga sökandenas kvalifikationer i syfte att upprätta en förteckning över de sökande vars profiler bäst motsvarar beskrivningen av arbetsuppgifterna i punkt 2. För att kunna göra detta kommer urvalskommittén, innan den granskar ansökningarna, först att vikta varje urvalskriterium beroende på dess relativa betydelse. Poängen kommer att läggas samman för att fastställa vilka sökande som har en profil som bäst motsvarar arbetsuppgifterna.

Urvalskommittén kommer att grunda sitt beslut på de uppgifter som sökanden lämnat i meritförteckningen och följebrevet.

Behörighetskriterierna (de allmänna och de särskilda villkoren) och urvalskriterierna måste vara uppfyllda senast den sista ansökningsdagen. För att underlätta granskningen av ansökningarna bör sökandena i sitt följebrev framhålla varför de söker och vilka inslag i deras meritförteckning som de anser vara mest relevanta för de aktuella arbetsuppgifterna, inbegripet deras förmågor i förhållande till urvalskriterierna.

Urvalskommittén får begränsa antalet sökande som går vidare till nästa steg till de sökande som har uppnått den högsta sammanlagda poängen vid bedömningen av kvalifikationerna.

De sökande som inte har gått vidare kommer att informeras om detta.

5.3   Intervju och prov

De sökande som godkänts i det tidigare steget kommer att kallas till en intervju för att bedömas och jämföras på grundval av kvalifikationer, yrkeserfarenhet, förmåga och kunskap, i enlighet med vad som anges ovan. Urvalskommittén kan besluta att utöver intervjun kalla sökandena till ett skriftligt prov.

Intervjun (och det eventuella provet) kommer att hållas på engelska och franska.

Intervjuerna förväntas äga rum i september 2023 i EESK:s lokaler i Bryssel.

Ett begränsat antal sökande som efter intervjufasen (och det eventuella skriftliga provet) anses vara bäst lämpade för tjänsten kommer att kallas till ett utvärderingscentrum. De kommer att få information om programmet och metoderna i god tid och kommer att kunna ange vilket språk de föredrar (engelska eller franska). Syftet med denna bedömning är att utvärdera sökandenas ledarskapsförmåga (hantering av arbetsuppgifter, personal och information, och social kompetens). Bedömningen utgör ett icke bindande utlåtande som står till urvalskommitténs förfogande för att ge denna ytterligare bedömningsunderlag.

5.4   Förteckning över lämpliga sökande

För att slutföra förfarandet kommer urvalskommittén att utarbeta en motiverad rapport där sökandena rangordnas samt föreslå en förteckning över kandidater till tjänsten och lägga fram dem för EESK:s presidium i egenskap av tillsättningsmyndighet för slutligt beslut.

Presidiet kommer att granska den rapport och den förteckning över kandidater som urvalskommittén lagt fram, intervjua de kandidater som urvalskommittén föreslagit och fatta det slutliga beslutet genom omröstning.

6.   Sammanfattning av anställningsvillkoren

Vi erbjuder ett femårskontrakt som tillfälligt anställd i enlighet med artikel 2 a i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen. Kontraktet kommer att vara förenat med en provanställning på nio månader. Kontraktet kan endast förnyas en gång för en period på högst fem år.

Den tillfälligt anställda kommer att anställas i lönegrad AD 16.

För att vara oberoende ska den kandidat som väljs ut senast den dag då han eller hon tillträder tjänsten ha blivit entledigad från tidigare tjänster. Om personen är tjänsteman eller annan anställd i Europeiska unionen måste han eller hon antingen lämna sin nuvarande tjänst eller beviljas tjänstledighet av personliga skäl.

För ytterligare information om anställningsvillkor hänvisar vi till tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska unionen: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1962R0031:20140101:SV:PDF.

Anställningsorten är Bryssel.

7.   Ansökan

Den som söker denna tjänst ska skicka ett e-postmeddelande till funktionsbrevlådan selection-2023-SG@eesc.europa.eu och bifoga följande handlingar på engelska eller franska:

Följebrev.

Meritförteckning baserad på Europassmodellen (https://europass.cedefop.europa.eu/sv/documents/curriculum-vitae/templates-instructions).

Kopior av identitetskort eller pass.

Kopior av universitets- eller högskoleexamina eller av kurser eller examensbevis på avancerad nivå.

Kopior av intyg om anställning som tydligt anger den berörda verksamhetens art och varaktighet.

Om det inte tydligt framgår av universitets- eller högskoleexamensbevisen: styrkande handlingar om språkkunskaper i form av intyg eller, i avsaknad av sådana, en detaljerad förklaring av hur kunskaperna har förvärvats.

För EU-tjänstemän, ett officiellt dokument som styrker karriärutveckling och nuvarande lönegrad.

Ofullständiga ansökningar kommer inte att beaktas.

Den sökande som erbjuds anställning kommer vid ett senare tillfälle att uppmanas att visa upp alla nödvändiga dokument i original.

Kopior av styrkande handlingar på andra språk än engelska eller franska måste åtföljas av en sammanfattning på ett av dessa båda språk.

Sista ansökningsdag är den 22 juni 2023 kl. 12.00 (belgisk tid). EESK kommer inte att beakta ansökningar som inkommer efter detta datum och klockslag. Sökandena uppmanas eftertryckligen att inte vänta till sista dagen med att lämna in sin ansökan, eftersom tung belastning på internet eller ett fel på internetuppkopplingen kan leda till problem med att lämna in ansökan. Kommittén kan inte hållas ansvarig för eventuella förseningar som beror på sådana problem.

Sökande som har en funktionsnedsättning eller särskilda behov som skulle kunna orsaka svårigheter under förfarandet kan ange detta i ansökan och lämna alla relevanta upplysningar så att administrationen kan vidta lämpliga åtgärder, där så är möjligt. I tillämpliga fall uppmanas sökandena att på ett separat papper lämna information om de eventuella stödjande åtgärder som de anser vara nödvändiga.

8.   Anmärkningar

Om det under något skede av förfarandet konstateras att uppgifterna i sökandens ansökan inte kan styrkas av handlingar eller att sökanden inte uppfyller samtliga villkor som anges i detta meddelande om ledig tjänst kommer ansökan att ogiltigförklaras.

Sökande får under inga omständigheter försöka ta kontakt med urvalskommitténs medlemmar vare sig direkt eller indirekt. Tillsättningsmyndigheten förbehåller sig rätten att utesluta sökande som gör detta.

I enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 (3) kommer mottagaren att behandla personuppgifter enbart för de syften för vilka de överfördes.

9.   Begäran om omprövning – klagomål

Utan att det påverkar deras rätt att anföra klagomål enligt artikel 90.2, att lämna in ett klagomål om bristfällig förvaltning till Europeiska ombudsmannen eller att överklaga till Europeiska unionens tribunal enligt artikel 91 i tjänsteföreskrifterna kan sökandena begära en intern omprövning av sådana beslut som urvalskommittén fattat som direkt och omedelbart påverkar sökandens ställning i urvalsförfarandet på grundval av bristande efterlevnad av de bestämmelser avseende förfarandet som anges i meddelandet om ledig tjänst.

En sådan begäran ska göras per e-post (selection-2023-SG@eesc.europa.eu) inom tio kalenderdagar från den dag då beslutet delgavs sökanden per e-post. Av begäran ska det framgå vilket beslut det gäller och vilka skäl begäran baseras på.

Urvalskommittén kommer att fatta ett beslut och ett motiverat svar skickas till sökanden inom rimlig tid.


(1)  Se artiklarna 100 och 101: Arbetsordning och uppförandekod för ledamöterna av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (maj 2022) (EUT L 149, 31.5.2022, s. 1).

(2)  I artikel 300 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt fastställs följande: ”Ekonomiska och sociala kommittén ska bestå av företrädare för organisationer för arbetsgivare, löntagare och andra företrädare för det civila samhället, särskilt inom socioekonomiska, medborgerliga områden och fackområden samt kulturella områden.”

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 av den 23 oktober 2018 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter som utförs av unionens institutioner, organ och byråer och om det fria flödet av sådana uppgifter samt om upphävande av förordning (EG) nr 45/2001 och beslut nr 1247/2002/EG (EUT L 295, 21.11.2018, s. 39).