European flag

Europeiska unionens
officiella tidning

SV

L-serien


2024/2277

10.10.2024

EUROPAPARLAMENTETS RESOLUTION (EU) 2024/2277

av den 11 april 2024

med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska bankmyndigheten för budgetåret 2022

EUROPAPARLAMENTET UTFÄRDAR DENNA RESOLUTION

med beaktande av sitt beslut om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska bankmyndigheten för budgetåret 2022,

med beaktande av artikel 100 och bilaga V i arbetsordningen,

med beaktande av betänkandet från budgetkontrollutskottet (A9-0111/2024), och av följande skäl:

A.

Enligt inkomst- och utgiftsberäkningen (1) för Europeiska bankmyndigheten (myndigheten) uppgick myndighetens slutliga budget för budgetåret 2022 till 50 315 014 EUR. Myndigheten finansieras i huvudsak med bidrag från unionen (18 685 999 EUR) och bidrag från medlemsstaternas tillsynsmyndigheter och observatörer (31 629 015 EUR).

B.

Revisionsrätten fastställer i sin rapport om Europeiska bankmyndighetens årsredovisning för budgetåret 2022 att man har uppnått rimlig säkerhet om att myndighetens räkenskaper är tillförlitliga och att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

Budgetförvaltning och ekonomisk förvaltning

1.

Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse att insatserna för budgetövervakning under budgetåret 2022 resulterade i ett budgetgenomförande av åtagandebemyndigandena för året på 99,56 %, vilket innebär en ökning med 1,05 % jämfört med 2021. Parlamentet noterar vidare att genomförandegraden för betalningsbemyndigandena var 87,00 %, vilket är en ökning med 3,00 % jämfört med 2021.

Verksamhetsresultat

2.

Europaparlamentet välkomnar att byrån använder vissa mått som nyckelprestationsindikatorer för att bedöma sin verksamhet och sina resultat när det gäller att uppnå målen i arbetsprogrammet. Parlamentet noterar att myndigheten för 2022 har fastställt fem vertikala prioriteringar (t.ex. övervakning och uppdatering av ramen för övervakning och resolution, översyn och förstärkning av den EU-omfattande ramen för stresstester) och två övergripande prioriteringar (tillhandahålla verktyg för att mäta och hantera risker i samband med miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning samt övervakning och begränsning av effekterna av covid-19) för sitt arbetsprogram. Parlamentet noterar att myndigheten under 2022 utförde 95 % av de cirka 250 uppgifter som anges i dess arbetsprogram, inbegripet 15 % av de uppgifter som behövde läggas till arbetet under året. Parlamentet erkänner vidare att detta är en förbättring jämfört med föregående år.

3.

Europaparlamentet är medvetet om att Rysslands orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina ledde till att myndigheten fick beakta utmaningar och osäkerheter till följd av konflikten för områden inom dess ansvarsområde och att ta itu med dem på lämpligt sätt. Parlamentet välkomnar att myndigheten till följd av detta lade ett betydande fokus på att bedöma riskerna för banker och finanssektorn och vidtog åtgärder för att övervaka sektorn. Parlamentet noterar vidare att myndigheten fokuserade på insatser som bidrar till tillämpningen och verkställandet av utdömda sanktioner, och på en nivå som är mer omedelbart relevant för personer som påverkas av denna konflikt. Parlamentet välkomnar myndighetens insatser för att underlätta tillgången till det finansiella systemet.

4.

Europaparlamentet noterar att vissa av de viktiga drivkrafterna bakom myndighetens verksamhet under 2022 bidrog till utformningen av de lagstiftningsförfaranden som ledde till antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/2554 (2) och Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2556 (3) (förordningen och direktivet om digital operativ motståndskraft) och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1114 (4) (förordningen om marknader för kryptotillgångar) genom att svara på olika uppmaningar om rådgivning om digitala finanser och relaterade frågor. Parlamentet noterar att ett annat fokus låg på att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism. Parlamentet noterar vidare att utvecklingen av en relevant ram för miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning (ESG) för banker, och övervakning av covid-19-pandemins inverkan på deras balansräkningar, fortfarande stod i förgrunden för myndighetens arbete. Parlamentet konstaterar att myndigheten också uppdaterade sin arbetsplan för inbördes utvärdering för perioden 2022–2023, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (5).

Effektivitet och vinster

5.

Europaparlamentet välkomnar att myndigheten på upphandlingsområdet har som strategi att bjuda in andra byråer att delta i sina öppna upphandlingsförfaranden närhelst det finns en möjlighet att andra byråer har intresse. Parlamentet noterar att myndigheten under 2022 var den ledande byrån för ett interinstitutionellt upphandlingsförfarande där Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) och Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) deltog. Parlamentet noterar vidare att myndigheten också har deltagit i många interinstitutionella förfaranden som leds av andra av unionens institutioner, organ och byråer, främst sådana som drivs av kommissionen. Parlamentet konstaterar att under 2022 upphandlades 77 % av myndighetens 96 gällande ramavtal av andra av unionens institutioner, organ och byråer.

6.

Europaparlamentet noterar att myndighetens gemensamma kommitté tillsammans med myndigheten, Eiopa, Esma, kommissionen och Europeiska systemrisknämnden är ett viktigt forum för att diskutera gemensamma regulatoriska frågor och komma överens om gemensamma initiativ. Parlamentet påminner om att gemensamma initiativ sammanför olika perspektiv, minskar dubbelarbete, förbättrar lärandet och stärker relationerna mellan deltagarna.

7.

Europaparlamentet välkomnar att myndigheten deltar i omfattande initiativ för samarbete och resursdelning med olika byråer, såsom delade redovisningstjänster med Esma, delad säkerhetsansvarig med Eiopa, gemensamma it-projekt, investeringar i karriärutveckling och tillhandahållande av erfarenheter för att hjälpa andra byråer att erhålla Emas-certifiering. Parlamentet betonar vidare de övergripande fördelarna med att samarbeta och anpassa bästa praxis.

8.

Europaparlamentet lovordar myndigheten för att ha tagit olika initiativ, såsom processoptimering, resurshantering, digitalisering, förbättrat samarbete och främjande av en kontinuerlig förbättringskultur. Parlamentet noterar att viktiga strategier inbegriper processautomation (papperslösa finansiella transaktioner, massbetalningsbelastning, arbetsflödesverktyg), resursoptimering, datadrivet beslutsfattande, teknikintegrering (molntjänster, digitalisering av personalresurser), samarbete genom tvärfunktionella grupper och projektförvaltning.

9.

Europaparlamentet understryker att myndigheten är en aktiv medlem i EU-byråernas nätverk och att synergier ständigt utvecklas med de andra europeiska tillsynsmyndigheterna, såsom att myndigheten, ESMA och Eiopa delar reservlistor för rekrytering.

Personalpolitik

10.

Europaparlamentet noterar att 98,14 % av tjänsterna i tjänsteförteckningen var tillsatta den 31 december 2022, och att 159 av de 162 tjänster för tillfälligt anställda som får tillsättas enligt unionsbudgeten hade tillsatts (samma antal tillåtna tjänster som 2021). Parlamentet noterar dessutom att 44 kontraktsanställda (av 50 tillåtna) och 13 utstationerade nationella experter (av 19 tillåtna plus sex utstationerade nationella experter utan kostnad) arbetade för myndigheten 2022.

11.

Europaparlamentet konstaterar att den totala personalomsättningen 2022 var 11,5 % (jämfört med 12 % 2021). Parlamentet noterar att den totala personalomsättningen omfattar utgångna kontrakt för utstationerade nationella experter vars kontrakt löper ut på grund av sin natur--, medan personalomsättningen för anställda enligt tjänsteföreskrifterna (tillfälligt anställda och kontraktsanställda) var 9 % (vilket är något högre för kontraktsanställda än tillfälligt anställda). Parlamentet betonar att myndigheten sedan 2020 har börjat berika sin talanghanteringsstrategi med ytterligare åtgärder för att ingjuta kraft i personalen och stödja långsiktigt engagemang (ett starkt värdepaket för medarbetarna (”Employee Value Proposition”), skräddarsydda karriärutvecklingsprogram såsom mentorskap, initiativ för balans mellan arbete och privatliv såsom sociala klubbar osv.).

12.

Europaparlamentet noterar könsfördelningen bland myndighetens högre chefer och mellanchefer, där 16 av 29 chefer (55 %) är män, och i myndighetens totala personal, där 114 av 222 ledamöter (51 %) är män. Parlamentet stöder att myndigheten har antagit EU-byråernas nätverks stadga om mångfald och inkludering. Parlamentet noterar att myndigheten är medlem i nätverket av internationella organisationer ”Choose Paris Region” som främjar en diversifierad, inkluderande och rättvis arbetsplats och tillhandahåller särskilda boenden för personer med funktionsnedsättning som en del av rekryteringsprocessen.

13.

Europaparlamentet är medvetet om att en enkät om personalens engagemang (SES) inleddes 2022, vilket resulterade i en svarsfrekvens på 71 %. Parlamentet noterar att det totala plusbetyget för personalens engagemang var 65 % – 1 % högre än i de förra SES-enkäten 2019 (trots de utmanande covid-tiderna) samt jämfört med EU:s interinstitutionella riktmärke.

Förebyggande och hantering av intressekonflikter samt transparens

14.

Europaparlamentet välkomnar att myndigheten under 2022 effektiviserade den etiska processen, särskilt genom att införa ett elektroniskt arbetsflödessystem som inbegriper en närmare och effektivare bedömning av anmälningar om potentiella intressekonflikter för personal som lämnar sin tjänst och anmälningar om verksamhet efter avslutad anställning.

15.

Europaparlamentet betonar att riktlinjerna för visselblåsning, som omfattar riktlinjer för korruptionsbekämpning, har införlivats i kursmaterialet i myndighetens utbildningsprogram med fokus på etik och integritet.

16.

Europaparlamentet uppskattar att tillsynsstyrelsen under 2022 antog en ändring av sin egen och förvaltningsstyrelsens arbetsordning samt av behörigheterna för de ständiga kommittéerna för resolution och för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism och tvingade därmed ledamöter som hade deklarerat en intressekonflikt att, utan undantag, avstå från såväl omröstningen som själva diskussionen.

17.

Europaparlamentet noterar att myndigheten efter avslutandet av en Olaf-utredning utan några tecken på oriktigheter avseende efterlevnaden av den relevanta rättsliga ramen fick en rekommendation om att vidta administrativa åtgärder, särskilt när det gäller anställningsavtal för högre chefer. Parlamentet konstaterar att undersökningen avslöjade en brist på avtalsbestämmelser om arbetsbefriade perioder med lön och/eller en karenstid. Parlamentet betonar att myndigheten som svar på detta i februari 2022 införde en ny artikel i kontrakt för direktörer, rådgivare och ovanstående. Parlamentet noterar att myndigheten, på grund av begränsningar i den rättsliga ramen för tjänsteföreskrifterna, informerade Olaf om att den inte kan ställa krav på personal utanför denna ram, såsom att tillhandahålla ersättning när en tidigare anställd är förhindrad att utöva yrkesverksamhet eller blir föremål för stränga villkor i samband med detta.

18.

Europaparlamentet välkomnar att myndigheten redovisar personalens alla möten med externa intressenter från den privata sektorn inom en period på två veckor efter ordförandens möten (i enlighet med artikel 49a i förordning (EU) nr 1093/2010) och att detta tillämpas på samma sätt på den verkställande direktören, även om artikel 52a i den förordningen visserligen kräver att den verkställande direktörens möten ska offentliggöras men inte specificerar inte hur snart efter att de hållits som detta ska ske). Parlamentet noterar att redovisningen av möten mellan annan personal och berörda parter i den privata sektorn offentliggörs kvartalsvis.

19.

Europaparlamentet uppmärksammar att ett fall av visselblåsning avslutades 2022. Parlamentet noterar att de åtgärder som vidtogs innebar att man kontaktade en nationell behörig myndighet för att förstå de anklagelser och åtgärder som vidtagits på nationell nivå, vilket ledde till att ärendet avslutades utan att myndigheten behövde vidta några åtgärder.

20.

Europaparlamentet påminner om att meritförteckningar för ledamöter i styrande organ och suppleanter, högre chefer och direktörer offentliggörs på myndighetens webbplatser. Parlamentet noterar att dessa meritförteckningar innehåller information om deras yrkeserfarenhet och utbildning. Parlamentet noterar vidare att när det gäller experter offentliggör myndigheten meritförteckningarna för bankintressentgruppen.

Upphandling

21.

Europaparlamentet noterar att enligt revisionsrätten avsåg EBA att upphandla tjänster i två öppna anbudsförfaranden, ett för marknadsundersökningar om finansiella tjänster och ett för rådgivning om dataskydd. Parlamentet noterar att i ett av anbudsförfarandena överlappade tilldelnings- och urvalskriterierna varandra. Parlamentet framhåller att en sådan överlappning strider mot artikel 167 i budgetförordningen, som anger att det måste finnas en fullständig åtskillnad mellan urvalskriterierna och tilldelningskriterierna. Parlamentet betonar att urvalskriterierna används för att utvärdera anbudsgivarnas kapacitet, och tilldelningskriterier används för att utvärdera anbudens pris och kvalitet. Parlamentet beklagar att EBA i båda fallen överskattade kontraktens högsta värde på grund av brister i de marknadsprisanalyser som myndigheten gjort innan anbudsförfarandet inleddes.

22.

Europaparlamentet noterar att enligt revisionsrätten har den brist i upphandlingen som påverkar två separata förhandlade förfaranden som rapporterades 2021 korrigerats då myndigheten nu använder kommissionens mallar, vilket därmed gör att förfarandena anpassats till revisionsrättens iakttagelse.

23.

Europaparlamentet betonar att revisionsrätten sedan budgetåret 2020 har tagit upp nya upphandlingsrelaterade iakttagelser varje år för fyra byråer, inbegripet myndigheten. Parlamentet påminner om att reglerna för offentlig upphandling är att upphandlande enheter ska kunna anskaffa de varor och tjänster de behöver till bästa pris samtidigt som de säkerställer rättvis konkurrens mellan anbudsgivare och efterlevnad av principerna om transparens, proportionalitet, likabehandling och icke-diskriminering. Parlamentet uppmanar myndigheten att säkerställa fullständig efterlevnad av tillämpliga upphandlingsregler för att uppnå bästa möjliga valuta för pengarna.

Intern kontroll

24.

Europaparlamentet påminner om att myndigheten under 2021 började arbeta med en särskild riskhanteringspartner för att förbättra förenligheten mellan myndighetens nuvarande riskhanteringsprogram och ramen COSO Enterprise Risk Management (ERM), ett arbete som fortsatte under 2022. Parlamentet noterar att för att ytterligare stärka de interna kontrollerna planerar myndigheten att integrera sitt riskhanteringsprogram med COSO ERM-ramen, intensifiera etikverksamheten och tillhandahålla skräddarsydd internkontrollutbildning under 2023 i syfte att upprätthålla och förbättra effektiviteten i det övergripande internkontrollsystemet.

25.

Europaparlamentet noterar att enligt revisionsrätten har den brist i internkontrollen som påverkade rekryteringsförfarandena och som rapporterades 2021 korrigerats då myndigheten ändrat sina förfaranden i detta avseende.

Övriga kommentarer

26.

Europaparlamentet välkomnar att myndigheten under 2022 fortsatte att främja sitt arbete och sina resultat via ett brett spektrum av kommunikationskanaler, såsom företagets webbplats, pressintervjuer och sociala medieplattformar. Parlamentet noterar att myndigheten också ökade antalet dynamiska visualiseringar som syftade till att presentera stora mängder data på ett mer heltäckande och lättsmält sätt och publicerade 149 pressmeddelanden och nyhetsartiklar, främjade myndighetens arbete i press och medier, genomförde 74 intervjuer och briefingar med pressen och besvarade 706 frågor via e-post.

27.

Europaparlamentet välkomnar att myndigheten 2022 tilldelades miljölednings- och miljörevisionsordningen (Emas) och framgångsrikt uppnådde sina miljömål för 2022 när det gäller resor, energi, avfall, upphandling och kärnverksamhet. Parlamentet betonar att dessa resultat inbegriper en minskning på minst 50 % av de reserelaterade verksamheterna, en minskning med 10 % av energiförbrukningen i byggnader, ett åtagande att återvinna minst 70 % av avfallet och beaktande av miljöpåverkan i 100 % av de kontrakt som upphandlas av myndigheten.

28.

Europaparlamentet lovordar myndigheten för åtagandet att minska energiförbrukningen med 10 % under 2022 (jämfört med 2019). Parlamentet påpekar att för att uppnå det målet införde myndigheten åtgärder som ändring av tider för uppvärmning och sänkning av standardtemperaturen i termostat, fullständigt byte av energiförsörjningen till förnybara energikällor, daglig övervakning av mätare för att utvärdera resultaten av de vidtagna åtgärderna och genomförande av en kampanj för att öka personalens medvetenhet om energibesparingar. Parlamentet noterar att den energiminskning som uppnåtts i slutet av 2022 (jämfört med 2019) var 16,4 %.

29.

När det gäller andra övergripande iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet hänvisar Europaparlamentet till sin resolution av den 11 april 2024 (6) om byråernas verksamhetsresultat, ekonomiska förvaltning och kontroll.

(1)   EUT C 73, 28.2.2023, s. 102.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/2554 av den 14 december 2022 om digital operativ motståndskraft för finanssektorn och om ändring av förordningarna (EG) nr 1060/2009, (EU) nr 648/2012, (EU) nr 600/2014, (EU) nr 909/2014 och (EU) 2016/1011 (EUT L 333, 27.12.2022, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2556 av den 14 december 2022 om ändring av direktiven 2009/65/EG, 2009/138/EG, 2011/61/EU, 2013/36/EU, 2014/59/EU, 2014/65/EU, (EU) 2015/2366 och (EU) 2016/2341 vad gäller digital operativ motståndskraft för finanssektorn (EUT L 333, 27.12.2022, s. 153).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1114 av den 31 maj 2023 om marknader för kryptotillgångar och om ändring av förordningarna (EU) nr 1093/2010 och (EU) nr 1095/2010 samt direktiven 2013/36/EU och (EU) 2019/1937 (EUT L 150, 9.6.2023, s. 40).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).

(6)  Antagna texter, P9_TA(2024)0280.


ELI: http://data.europa.eu/eli/res/2024/2277/oj

ISSN 1977-0820 (electronic edition)