European flag

officiella tidning
Europeiska unionens

SV

Serien L


2023/2779

12.12.2023

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2023/2779

av den 6 september 2023

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 vad gäller tekniska tillsynsstandarder för att specificera kriterierna för identifiering av de skuggbankenheter som avses i artikel 394.2 i förordning (EU) nr 575/2013

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (1), särskilt artikel 394.4 fjärde stycket, och

av följande skäl:

(1)

Skuggbankverksamhet kan leda till ökade risker för den finansiella stabiliteten. Auktorisation och tillsyn i enlighet med unionslagstiftningen minskar denna risk. Det är därför lämpligt att föreskriva att enheter som omfattas av sådan auktorisation och tillsyn inte ska betraktas som skuggbankenheter. Det är för detta ändamål nödvändigt att specificera denna unionslagstiftning.

(2)

Under covid-19-krisen drabbades penningmarknadsfonder av allvarliga likviditetsproblem. Detta visade att de risker som är förknippade med penningmarknadsfonder, framför allt under stressade marknadsförhållanden, inte till helt kan begränsas med unionens nuvarande tillsynskrav och därmed kan leda till en ökad risk för den finansiella stabiliteten. Exponeringar mot penningmarknadsfonder bör därför betraktas som exponeringar mot skuggbankenheter.

(3)

Alternativa investeringsfonder som i betydande grad använder finansiell hävstång ger upphov till ytterligare risker som ur ett tillsynsperspektiv inte begränsas i tillräcklig utsträckning genom de krav som ställs på deras förvaltare enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU (2). Det är därför nödvändigt att säkerställa att institut betraktar alternativa investeringsfonder som skuggbankenheter om dessa företag i betydande grad använder finansiell hävstång, ägnar sig åt långivning inom ramen för sin sedvanliga affärsverksamhet eller förvärvar exponeringar i form av lån från tredje part för egen räkning.

(4)

Institut bör inte betrakta finansinstitut som behandlas som institut vid beräkningen av riskvägda tillgångar med hjälp av schablonmetoden i artikel 119.5 i förordning (EU) nr 575/2013 som skuggbankenheter, eftersom dessa finansinstitut har auktoriserats och står under tillsyn av behöriga myndigheter och omfattas av tillsynskrav som i fråga om stränghet är jämförbara med de tillsynskrav som tillämpas på institut.

(5)

Vissa enheter är på grund av sin offentliga, halvoffentliga eller kooperativa karaktär uttryckligen undantagna från tillämpningen av Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU (3), Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 (4) och förordning (EU) nr 575/2013. Institut bör därför inte betrakta sådana enheter som skuggbankenheter.

(6)

Genom artikel 4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG (5) undantas vissa försäkrings- och återförsäkringsföretag från direktivets tillämpning på grund av sin storlek. Eftersom dessa företag är små utgör de ingen betydande risk för den finansiella stabiliteten. Institut bör därför inte betrakta sådana företag som skuggbankenheter.

(7)

Kreditförmedling som bedrivs av enheter som ingår i en icke-finansiell grupp för andra enheter i samma icke-finansiella grupp är av begränsad omfattning. Den utgör därför ingen betydande risk för den finansiella stabiliteten och sådana enheter bör därför inte heller identifieras som skuggbankenheter.

(8)

Enheter som omfattas av tillsynen på gruppnivå av institut för vilka tillsynskraven i förordning (EU) nr 575/2013 är tillämpliga bör inte identifieras som skuggbankenheter eftersom de risker som dessa enheter kan utgöra beaktas i samband med tillsynen på gruppnivå.

(9)

Baselkommitténs grundläggande principer för effektiv banktillsyn är internationellt överenskomna principer som utgör en stark grundval för reglering, tillsyn, styrning och riskhantering av ett lands bankväsende. Ett institut från tredjeland som har auktoriserats och står under tillsyn av en tillsynsmyndighet som tillämpar Baselkommitténs grundläggande principer bör därför inte utgöra någon betydande risk för den finansiella stabiliteten och således inte identifieras som en skuggbankenhet.

(10)

Av samma skäl bör dotterföretag till ett företag som har auktoriserats och står under tillsyn i enlighet med Baselkommitténs grundläggande principer och som omfattas av konsolideringen och tillsynen på gruppnivå av detta moderföretag inte betraktas som skuggbankenheter.

(11)

I punkterna 1, 2, 3, 6, 7, 8 och 10 i bilaga I till direktiv 2013/36/EU anges tjänster och verksamheter som utgör banktjänster och bankverksamhet. Det finns dock även andra tjänster och verksamheter som tillhandahålls och bedrivs av vissa enheter och som är mycket snarlika dessa banktjänster och denna bankverksamhet om de innebär löptidsomvandling, likviditetsomvandling, användning av finansiell hävstång eller överföring av kreditrisk. Dessa tjänster och verksamheter bör av denna anledning betraktas som banktjänster och bankverksamhet vid identifiering av skuggbankenheter.

(12)

Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som Europeiska bankmyndigheten har lagt fram för kommissionen.

(13)

Europeiska bankmyndigheten har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning grundar sig på, gjort en analys av de möjliga kostnaderna och fördelarna och begärt råd från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (6).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Kriterier för identifiering av skuggbankenheter

1.   Institut ska identifiera följande som skuggbankenheter:

a)

En enhet som erbjuder de banktjänster eller bedriver den bankverksamhet som anges i artikel 2 och som inte är auktoriserad eller står under tillsyn enligt någon av de unionsakter som förtecknas i bilagan till denna förordning.

b)

Ett företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper enligt definitionen i artikel 1.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG (7), om företaget är auktoriserat som en penningmarknadsfond enligt artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1131 (8).

c)

En alternativ investeringsfond enligt definitionen i artikel 4.1 a i direktiv 2011/61/EU i något av följande fall:

i)

Den alternativa investeringsfonden är auktoriserad som penningmarknadsfond enligt artikel 4 i förordning (EU) 2017/1131.

ii)

Den alternativa investeringsfonden använder i betydande grad finansiell hävstång på det sätt som anges i artikel 111.1 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 231/2013 (9).

iii)

Den alternativa investeringsfonden är enligt sina egna regler eller sin bolagsordning inte förhindrad att ägna sig åt långivning inom ramen för sin sedvanliga affärsverksamhet eller att förvärva exponeringar i form av lån från tredje part för egen räkning.

2.   Genom undantag från punkt 1 ska institut inte identifiera följande enheter som skuggbankenheter:

a)

Finansinstitut vars exponeringar behandlas i enlighet med artikel 119.5 i förordning (EU) nr 575/2013.

b)

Enheter som är undantagna från tillämpningen av någon av följande rättsakter:

i)

Direktiv 2013/36/EU.

ii)

Förordning (EU) nr 648/2012.

iii)

Direktiv 2009/138/EG.

iv)

Förordning (EU) nr 575/2013.

c)

Alla enheter som är undantagna från tillämpningen av någon av följande rättsakter:

i)

Direktiv 2013/36/EU.

ii)

Förordning (EU) nr 648/2012.

iii)

Direktiv 2009/138/EG.

iv)

Förordning (EU) nr 575/2013.

d)

Enheter som ingår i en icke-finansiell grupp och vars huvudsakliga verksamhet är att bedriva kreditförmedling för sitt moderföretag eller sina dotterföretag eller för andra av moderföretagets dotterföretag.

e)

Enheter som omfattas av tillsynen på gruppnivå av ett institut.

f)

Enheter som är etablerade i tredjeländer och som uppfyller något av följande villkor:

i)

Enheten har auktoriserats och står under tillsyn av en tillsynsmyndighet i tredjeland i enlighet med Baselkommitténs grundläggande principer för effektiv banktillsyn.

ii)

Det regelverk i det berörda tredjelandet enligt vilket enheten har auktoriserats och står under tillsyn har erkänts som likvärdigt med regelverket för sådana enheter i unionen i enlighet med likvärdighetsbestämmelserna i den tillämpliga EU-rättsakt som anges i bilagan.

iii)

Enheten omfattas av tillsynen på gruppnivå av ett institut som har auktoriserats och står under tillsyn av en tillsynsmyndighet i tredjeland vars regelverk och tillsyn när det gäller bankverksamhet baseras på Baselkommitténs grundläggande principer för effektiv banktillsyn.

Artikel 2

Banktjänster och bankverksamhet

1.   Vid tillämpning av artikel 1 ska följande anses utgöra banktjänster eller bankverksamhet:

a)

Den verksamhet som avses i punkterna 1, 2, 3, 6, 7, 8 och 10 i bilaga I till direktiv 2013/36/EU.

b)

Varje annan tjänst eller verksamhet som innebär löptidsomvandling, likviditetsomvandling, användning av finansiell hävstång eller överföring av kreditrisk.

2.   Genom undantag från punkt 1 ska verksamhet och tjänster som innebär clearing enligt definitionen i artikel 2.3 i förordning (EU) nr 648/2012 inte anses utgöra banktjänster eller bankverksamhet.

Artikel 3

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 6 september 2023.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)   EUT L 176, 27.6.2013, s. 1.

(2)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU av den 8 juni 2011 om förvaltare av alternativa investeringsfonder samt om ändring av direktiv 2003/41/EG och 2009/65/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 1095/2010 (EUT L 174, 1.7.2011, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG (EUT L 176, 27.6.2013, s. 338).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) (EUT L 335, 17.12.2009, s. 1).

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).

(7)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG av den 13 juli 2009 om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) (EUT L 302, 17.11.2009, s. 32).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1131 av den 14 juni 2017 om penningmarknadsfonder (EUT L 169, 30.6.2017, s. 8).

(9)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 231/2013 av den 19 december 2012 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU vad gäller undantag, allmänna verksamhetsvillkor, förvaringsinstitut, finansiell hävstång, öppenhet och tillsyn (EUT L 83, 22.3.2013, s. 1).


BILAGA

Unionslagstiftning som avses i artikel 1.1 a och artikel 1.2 f ii

1.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 (1)

2.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU (2)

3.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 (3)

4.

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/2034 (4)

5.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 (5)

6.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU (6)

7.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 (7)

8.

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/2366 (8)

9.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/110/EG (9)

10.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG (10)

11.

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/2341 (11)

12.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU (12)

13.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG (13)

14.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU (14)

15.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/760 (15)

16.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 346/2013 (16)

17.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 345/2013 (17)


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1).

(2)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiven 2006/48/EG och 2006/49/EG (EUT L 176, 27.6.2013, s. 338).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2033 av den 27 november 2019 om tillsynskrav för värdepappersföretag och om ändring av förordningarna (EU) nr 1093/2010, (EU) nr 575/2013, (EU) nr 600/2014 och (EU) nr 806/2014 (EUT L 314, 5.12.2019, s. 1).

(4)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/2034 av den 27 november 2019 om tillsyn av värdepappersföretag och om ändring av direktiven 2002/87/EG, 2009/65/EG, 2011/61/EU, 2013/36/EU, 2014/59/EU och 2014/65/EU (EUT L 314, 5.12.2019, s. 64).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 84).

(6)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012, s. 1).

(8)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/2366 av den 25 november 2015 om betaltjänster på den inre marknaden, om ändring av direktiven 2002/65/EG, 2009/110/EG och 2013/36/EU samt förordning (EU) nr 1093/2010 och om upphävande av direktiv 2007/64/EG (EUT L 337, 23.12.2015, s. 35).

(9)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/110/EG av den 16 september 2009 om rätten att starta och driva affärsverksamhet i institut för elektroniska pengar samt om tillsyn av sådan verksamhet, om ändring av direktiven 2005/60/EG och 2006/48/EG och om upphävande av direktiv 2000/46/EG (EUT L 267, 10.10.2009, s. 7).

(10)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) (EUT L 335, 17.12.2009, s. 1).

(11)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/2341 av den 14 december 2016 om verksamhet i och tillsyn över tjänstepensionsinstitut (EUT L 354, 23.12.2016, s. 37).

(12)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU av den 15 maj 2014 om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av rådets direktiv 82/891/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU och 2013/36/EU samt Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1093/2010 och (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 190).

(13)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG av den 13 juli 2009 om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) (EUT L 302, 17.11.2009, s. 32).

(14)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU av den 8 juni 2011 om förvaltare av alternativa investeringsfonder samt om ändring av direktiv 2003/41/EG och 2009/65/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 1095/2010 (EUT L 174, 1.7.2011, s. 1).

(15)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/760 av den 29 april 2015 om europeiska långsiktiga investeringsfonder (EUT L 123, 19.5.2015, s. 98).

(16)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 346/2013 av den 17 april 2013 om europeiska fonder för socialt företagande (EUT L 115, 25.4.2013, s. 18).

(17)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 345/2013 av den 17 april 2013 om europeiska riskkapitalfonder (EUT L 115, 25.4.2013, s. 1).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/2779/oj

ISSN 1977-0820 (electronic edition)