ISSN 1977-0820

Europeiska unionens

officiella tidning

L 15

European flag  

Svensk utgåva

Lagstiftning

65 årgången
24 januari 2022


Innehållsförteckning

 

II   Icke-lagstiftningsakter

Sida

 

 

FÖRORDNINGAR

 

*

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2022/89 av den 21 januari 2022 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883 vad gäller den metod som ska användas för beräkningen av tillräcklig särskild lagringskapacitet ( 1 )

1

 

*

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2022/90 av den 21 januari 2022 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883 vad gäller närmare uppgifter om unionens riskbaserade målinriktningsmekanism för urval av fartyg som ska inspekteras ( 1 )

7

 

*

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2022/91 av den 21 januari 2022 om fastställande av kriterier för att fastställa att ett fartyg producerar mindre mängder avfall och hanterar sitt avfall på ett hållbart och miljövänligt sätt i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883 ( 1 )

12

 

*

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2022/92 av den 21 januari 2022 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883 vad gäller metoder för övervakningsdata och formatet för rapportering av passivt uppfiskat avfall ( 1 )

16

 


 

(1)   Text av betydelse för EES.

SV

De rättsakter vilkas titlar är tryckta med fin stil är sådana rättsakter som har avseende på den löpande handläggningen av jordbrukspolitiska frågor. De har normalt en begränsad giltighetstid.

Beträffande alla övriga rättsakter gäller att titlarna är tryckta med fetstil och föregås av en asterisk.


II Icke-lagstiftningsakter

FÖRORDNINGAR

24.1.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 15/1


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2022/89

av den 21 januari 2022

om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883 vad gäller den metod som ska användas för beräkningen av tillräcklig särskild lagringskapacitet

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883 av den 17 april 2019 om mottagningsanordningar i hamn för avlämning av avfall från fartyg, om ändring av direktiv 2010/65/EU och upphävande av direktiv 2000/59/EG (1), särskilt artikel 7.4 andra stycket,

av följande skäl:

(1)

Genom artikel 7.4 a och b i direktiv (EU) 2019/883 fastställs ett undantag från den allmänna skyldigheten att avlämna allt avfall som medförs ombord till anlöpshamnen för fartyg som har tillräcklig särskild lagringskapacitet för allt avfall som har ackumulerats och kommer att ackumuleras under fartygets planerade resa fram till nästa anlöpshamn.

(2)

Genom att tillämpa den beräkningsmetod som definieras i denna förordning bör medlemsstaterna kunna genomföra undantagen från den allmänna skyldigheten att avlämna allt avfall ombord med avseende på tillgången till tillräckligt lagringsutrymme på ett harmoniserat sätt.

(3)

Beräkningsmetoden bör inte tillämpas på avfallshantering inom ramen för bilaga II till den internationella konventionen till förhindrande av förorening från fartyg (nedan kallad Marpol). I bilaga II till Marpol regleras avfallshantering av Marpol och där fastställs att avlämning av sådant avfall antingen är obligatorisk i den hamn där godset lossas innan nytt gods lastas eller också tillåts utsläpp till havs under vissa villkor. Beroende på ämne är det obligatoriskt att avlämna lastrester som regleras i bilaga II till Marpol före avgång, med förbehåll för de förfaranden och den kontroll som fastställs enligt reglerna 13 och 16 i den bilagan. För lastrester enligt bilaga II till Marpol som innehåller ämnen i kategori X, högviskosa, svårnedbrytbara flytande ämnen i kategori Y och högviskosa eller stelnande ämnen i kategori Y, är det obligatoriskt med förtvätt och de måste avlämnas i en mottagningsanordning i hamn enligt reglerna 13 och 16 i bilaga II till Marpol.

(4)

Beräkningsmetoden bör inte tillämpa på passivt uppfiskat avfall. Det finns inte alltid särskild lagring för denna typ av avfall ombord och det kostnadstäckningssystem som fastställs i artikel 8.2 d i direktiv (EU) 2019/883 ger incitament för avlämning av allt passivt uppfiskat avfall.

(5)

För att skapa enhetliga villkor för tillämpningen av undantagen från skyldigheten att avlämna avfall enligt artikel 7.4 a och b i direktiv (EU) 2019/883 är det nödvändigt att medlemsstaterna tillämpar en harmoniserad metod. Genomförandeakter som antas i enlighet med direktiv (EU) 2019/883 bör därför ha formen av genomförandeförordningar.

(6)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för sjösäkerhet och förhindrande av förorening från fartyg.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   Medlemsstaterna ska beräkna den tillräckliga särskilda lagringskapaciteten för tillämpningen av artikel 7.4 a och b och artikel 9 i direktiv (EU) 2019/883 med hjälp av den metod som fastställs i bilaga I till denna förordning.

2.   För att kontrollera de uppgifter som tillhandahålls i enlighet med bilaga 2 till direktiv (EU) 2019/883, genom uppskattning av genereringen ombord av olika avfallstyper, ska medlemsstaterna beakta de avfallsgenereringsgrader som fastställs i bilaga II till denna förordning.

3.   Utöver de avfallsgenereringsgrader som fastställs i bilaga II till denna förordning får medlemsstaterna använda ett eller båda av följande kriterier för att fastställa uppskattningar av genereringen ombord av olika avfallstyper:

a)

Historiska uppgifter om genererat avfall, baserat på formulär för förhandsanmälan av avfall och avfallsavlämningskvitton som finns tillgängliga för det berörda fartyget.

b)

Inspektioner ombord för att inhämta information om tidigare avfallsgenereringgrader, uppgifter om avfallshantering och särskild utrustning ombord eller handelsområdesspecifika information som påverkar den faktiska avfallsgenereringsgraden.

Artikel 2

Den metod för att beräkna tillräcklig särskild lagringskapacitet som fastställs i bilaga I till denna förordning ska inte tillämpas på följande avfallstyper:

a)

Avfallstyper enligt bilaga II till Marpol.

b)

Passivt uppfiskat avfall.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 21 januari 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 151, 7.6.2019, s. 116.


BILAGA I

Beräkningsmetod för tillräcklig särskild avfallslagringskapacitet

1.

Metoden bygger på en aritmetisk beräkning baserad på de uppskattade mängder avfall som behålls ombord i förhållande till den maximala särskilda lagringskapaciteten.

2.

Använd avfallskapacitet (Used Waste Capacity, UWC), beräknad vid den tidpunkt då förhandsanmälan av avfall sänds till anlöpshamnen och uttryckt som procentandel av den maximala särskilda lagringskapaciteten, ska inte överskrida ett fördefinierat tröskelvärde.

3.

UWC ska beräknas med följande formel:

Image 1

4.

UWC ska uppfylla följande villkor:

UWC (%) < Tröskelvärde

där:

A är uppskattad mängd av avfallstypen som behålls ombord vid tidpunkten för avfärd från anlöpshamnen (uttryckt i m3);

M är maximal särskild lagringskapacitet (uttryckt i m3);

Tröskelvärdet är det värde som anges i tabell 1, för motsvarande avfallstyp och nästa anlöpshamn.

Tabell 1

Tröskelvärden

Nästa anlöpshamn

Bilaga I till Marpol

Bilaga IV till Marpol

Bilaga V till Marpol

Bilaga VI till Marpol

Nästa anlöpshamn är en EU-hamn eller tillhör ”gruppen ytterligare utvalda hamnar”

50 %

50 %

25 %

75 %

Nästa anlöpshamn är inte en EU-hamn och tillhör inte heller ”gruppen ytterligare utvalda hamnar”

25 %

50 %

20 %

25 %

5.

Vid användning av beräkningsmetoden för tillräcklig särskild lagringskapacitet för avfall ska följande gälla:

a)

Anlöpshamnen, enligt formuläret för förhandsanmälan av avfall i bilaga 2 till direktiv (EU) 2019/883, är den hamn som fartyget är på väg till och som förhandsanmälan av avfall sänds till, i enlighet med artikel 6 i direktiv (EU) 2019/883.

b)

Nästa anlöpshamn är den hamn som ska anlöpas efter avfärd, såsom anges i punkt 2.5 i formuläret för förhandsanmälan av avfall i bilaga 2 till direktiv (EU) 2019/883.

c)

Den mängd som anges i den sjätte kolumnen ”Uppskattad mängd avfall som kommer att genereras mellan anmälan och nästa anlöpshamn” i punkt 3 i formuläret för förhandsanmälan av avfall i bilaga 2 till direktiv (EU) 2019/883 avser avfall som genereras och är avsett att bortskaffas i en mottagningsanordning i hamn. De mängder som får bortskaffas lagligen ska inte inkluderas i det rapporterade värdet.

6.

”Gruppen av ytterligare utvalda hamnar” inbegriper de hamnar som ska anses som EU-hamnar vid tillämpningen av de tröskelvärden som anges i tabell 1. De hamnar som ingår i denna grupp är samtliga hamnar belägna i: Island, Norge, Förenade kungariket (inklusive Isle of Man, Kanalöarna och Gibraltar) och Rysslands hamnar i Östersjön.

7.

Under de första två åren av denna förordnings tillämpning får UWC beräknad enligt tredje stycket i denna bilaga behandlas som vägledande för följande typer av lastrestavfall.

a)

Marpol bilaga I – Olja: Oljehaltigt spolvatten från tankrengöring.

b)

Marpol bilaga I – Olja: Förorenat barlastvatten.

c)

Marpol bilaga V – Fast avfall Lastrester (HME).

d)

Marpol bilaga V – Fast avfall Lastrester (icke-HME).


BILAGA II

Tabell 1

Avfallsgenereringsgrader för bilagorna I, IV och V till Marpol (1)

Typ av avfall

Genereringsgrad

Källa

Behandling ombord

Oljehaltigt länsvatten

0,01–13 m3 per dag, större fartyg genererar större volymer.

Kondensering och läckage i maskinrummet; fartygets storlek.

Mängden kan minskas med 65–85 % genom användning av en oljeavskiljare och utsläpp av vattenfraktionen i havet.

Oljehaltiga restprodukter (spillolja)

0,01–0,03 m3 spillolja per ton HFO.

0 och 0,01 m3 per ton MGO.

Typ av bränsle; bränsleförbrukning.

Avdunstning kan minska mängden spillolja med upp till 75 % (2).

Förbränning kan minska mängden spillolja med 99 % eller mer.

Tankrengöring (tvättvatten)

20–hundratals m3

Antal tankrengöringar Lastningskapacitetens storlek

Efter sedimenteringen får vattenfraktionen släppas ut till havs.

Toalettavfall

0,01–0,06 m3 per person och dag. Toalettavfall blandas ibland med annat avloppsvatten. Den totala mängden är mellan 0,04 och 0,45 m3 per dag och person.

Antal personer ombord. Typ av toaletter. Resans längd. Typ av behandling, Drift av ett avloppsreningsverk eller finfördelnings- och desinfektionssystem ger olika mängder avfall.

Spillvatten från reningsverk släpps ofta ut till havs när det är tillåtet enligt bilaga IV till Marpol.

Plast

0,001–0,008 m3 plast per person och dag.

Antal personer ombord.

Förbränns ofta inte.

Smutsig plats (plast som har varit i kontakt med livsmedel) behandlas ofta som ett separat avfallsflöde.

Matavfall

0,001–0,003 m3 per person och dag.

Antal personer ombord. Proviantering.

När det är tillåtet enligt bilaga V till Marpol släpps livsmedelsavfall ofta ut till havs.

Hushållsavfall

0,001–0,02 m3 per dag och person.

Antal personer ombord. Typ av använd produkt.

 

Matolja

0,01–0,08 liter per person och dag.

Antal personer ombord. Typ av livsmedel som beretts.

Trots att det inte är tillåtet tillsätts matolja fortfarande ibland till uppsamlingstanken för spillolja.

Förbränningsaska

0,004–0,06 m3 per månad.

Användning av förbränningsugn. Kostnad för användning av förbränningsugn.

Förbränningsugnen används inte för alla typer av avfall utan huvudsakligen för papper och ibland för oljeslam.

Driftsavfall

0,001–0,1 m3 per person och dag.

Fartygets storlek. Typ av last.

 

Lastrester

0,001–2 % av lasten.

Typ av last.

Fartygets storlek.

 


Tabell 2

Avfallsgenereringsgrad för bilaga VI till Marpol om avfall (avgasreningssystem, EGCS)

Typ av avgasreningssystem

Koefficient

Enhet

Exempel

(10 MW motor eller en förbrukning av tung eldningsolja på 40 t/dag)

Tillverkare 1

Mängd spillolja i öppna system

0,1

kg/MWh

0,1 × 10 MW × 24 = 24 kg/dag

Mängd spillolja i slutna system (DAF- BOTU)

3,5 –7,0

kg/MWh, beroende på

SFOC, MCR och bränslekvalitet

3,5 × 10 MW × 24 = 840 kg/dag

Mängd spillolja i slutna system (BOTU-M)

3,0

l/MWh/S%, beroende på SFOC, MCR och bränslekvalitet

3,0 × 10 MW × 24 × S2,5 % = 1800 l/dag

Tillverkare 2

Mängd spillolja i slutna system

2,5 –3,0

Kg/förbrukad tung eldningsolja (HFO t)

2,5 × 40 t/dag = 100 kg/dag

Anm.: Mängden spillolja genererad från avgasreningssystem beror i slutändan också på den enskilda anläggningens specifika egenskaper. Den manual som tillhandahålls av tillverkaren bör därför konsulteras. Informationen i tabellerna tillhandahålls av de berörda företagen.


(1)  Uppgifter från Emsas studie The Management of Ship-Generated Waste On-board Ships, januari 2017.

(2)  Avdunstning av vattenfraktionen i spillolja är en process som måste hanteras försiktigt och endast bör utföras i den utsträckning som krävs för att möjliggöra förbränning av den spillolja som är avsedd för förbränning.


24.1.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 15/7


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2022/90

av den 21 januari 2022

om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883 vad gäller närmare uppgifter om unionens riskbaserade målinriktningsmekanism för urval av fartyg som ska inspekteras

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883 av den 17 april 2019 om mottagningsanordningar i hamn för avlämning av avfall från fartyg, om ändring av direktiv 2010/65/EU och upphävande av direktiv 2000/59/EG (1), särskilt artikel 11.2 andra stycket, och

av följande skäl:

(1)

Ett effektivt genomförande av skyldigheten att avlämna avfall till mottagningsanordningar i hamn är av största vikt för att på ett effektivt sätt ta itu med problemet med marint skräp och annat avfall från sjöfart som kommer in i den marina miljön.

(2)

En gemensam riskbaserad målinriktningsmekanism för unionen bör föreskriva enhetliga villkor för urval av fartyg för inspektion i enlighet med artikel 11.2 i direktiv (EU) 2019/883.

(3)

Genom att inrätta unionens riskbaserade målinriktningsmekanism ska de berörda myndigheterna i medlemsstaterna ha ett stödverktyg för att fullgöra inspektionsåtagandet i enlighet med artikel 11.1 i direktiv (EU) 2019/883.

(4)

För att bedöma risken för att ett fartyg inte uppfyller de skyldigheter som fastställs i direktiv (EU) 2019/883 bör flera parametrar beaktas, vilka tillsammans ger en tydlig indikation på en sådan risk. Dessa parametrar bör vara bristande efterlevnad eller indikationer på bristande efterlevnad av kraven för avlämning av avfall, den tid som förflutit sedan den senaste inspektionen, förekomsten av tidigare rapporter om bristande efterlevnad från de berörda hamnmyndigheternas sida, föregående och nästa anlöpshamn. förekomsten av ett undantag för det fartyget, och den information som ingår i SafeSeaNet och Thetis-EU.

(5)

För att skapa enhetliga villkor för urvalet av fartyg för inspektion är det absolut nödvändigt att medlemsstaterna tillämpar en harmoniserad metod. Genomförandeakter som antas i enlighet med direktiv (EU) 2019/883 bör därför utformas som genomförandeförordningar.

(6)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för sjösäkerhet och förhindrande av förorening från fartyg.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   Vid inspektioner ska medlemsstaterna klassificera de fartyg som avses i artikel 3.1 a i direktiv (EU) 2019/883 i följande risknivåkategorier:

a)

Risknivå 1 (hög risk)

b)

Risknivå 2 (medelhög risk)

c)

Risknivå 3 (låg risk)

d)

Risknivå 4 (minimal risk)

2.   Risknivåkategorin för varje fartyg ska fastställas på grundval av de riskparametrar som anges i tabell 1 i bilagan.

3.   De risknivåparametrar som anges i tabell 1 i bilagan ska tillämpas enligt den metod som avses i punkterna 1–4 i bilagan.

Artikel 2

När medlemsstaterna fullgör de inspektionsåtaganden som anges i artikel 11 i direktiv (EU) 2019/883 ska de uppfylla följande krav:

a)

Prioritera inspektion av fartyg med högre risknivå.

b)

Slumpmässigt välja ut minst 1 % av det antal fartyg som ska inspekteras varje år.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 21 januari 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 151, 7.6.2019, s. 116.


BILAGA

Metod:

1.   

De riskparametrar som anges i tabell 1 ska användas för att fastställa ett fartygs risknivå.

2.   

Varje riskparameter som anges i tabell 1 tilldelas en annan färgkod som motsvarar en risknivå: Röd (hög), orange (medel) eller gul (låg).

3.   

Tilldelningen av risknivån till ett fartyg på grundval av varningar för riskparametrar i tabell 1 ska baseras på de kriterier som anges i tabell 2.

4.   

För att tillämpa flera parallella aktiva varningar för att fastställa de risknivåer som anges i tabell 2 får de omvandlingsfaktorer som anges i tabell 3 tillämpas.

Tabell 1

Riskparametrar

Riskparameternummer

Risknivå för varningen (färgkod)

Beskrivning av riskparametern

Kriterier för aktivering av en varning för riskparametern

Kriterier för avaktivering av varningen för riskparametern

1

Orange

Bristande efterlevnad av de krav på förhandsanmälan av avfall som anges i artikel 6 i direktiv (EU) 2019/883.

Varningen aktiveras om förhandsanmälan om avfall inte har skickats eller inte innehåller obligatoriska uppgifter.

Varningen beräknas till hamn A på grundval av den förhandsanmälan om avfall som skickas till hamn A. Varningen måste omprövas vid varje hamn.

2

Orange

Information från operatören, agenten eller befälhavaren i enlighet med artikel 6 i direktiv (EU) 2019/883.

Varningen aktiveras om valideringskontroller av innehållet i förhandsanmälan av avfall visar att fartyget kanske inte följer direktivet.

Varningen beräknas till hamn A på grundval av den förhandsanmälan om avfall som skickas till hamn A. Varningen måste omprövas vid varje hamn.

3

Orange

Datum för tidigare inspektioner som genomförts i enlighet med artikel 10 i direktiv (EU) 2019/883.

Varningen aktiveras om fartyget inte har inspekterats i enlighet med artikel 10 i direktiv (EU) 2019/883 under de senaste 12 månaderna.

Anmärkning: Denna varning bör endast vara aktiv efter den 28 juni 2022.

Varningen avaktiveras efter det att en inspektion har registrerats i enlighet med artikel 14.2 a i direktiv (EU) 2019/883.

4

Röd

Befintlig(a) rapport(er) från hamnmottagningsanläggningarnas inspektionsmyndigheter, hamnmyndigheter eller andra behöriga organ som visar att fartyget inte har uppfyllt kraven i artikel 7 i direktiv (EU) 2019/883.

Varningen aktiveras manuellt i Thetis EU av inspektörer för mottagningsanordningar i hamn.

Varningen avaktiveras efter avslutad inspektion (status ”Inspekterad”) utan bristande efterlevnad.

5

Orange

Mottagningsanordningar i hamn som inte uppfyller kraven

Varning utlöst om fartyget har identifierats med bristande efterlevnad av mottagningsanordningar i hamn under de senaste 6 månaderna, med en relevant rapport i Thetis-EU.

Varningen avaktiveras efter avslutad inspektion (status ”Inspekterad”) utan bristande efterlevnad.

6

Orange

Tillräcklig särskild lagring

Varningen aktiveras om den särskilda lagringen ombord inte anses vara tillräcklig enligt de kriterier som används för tillämpningen av artikel 8.4 b.

Varningen beräknas till hamn A på grundval av den förhandsanmälan om avfall som skickas till hamn A. Varningen måste omprövas vid varje hamn.

7

Gul

Nästa anlöpshamn

Anses höja risknivån om det är fråga om ett land utanför EU eller om den inte är känd. För beräkningen av denna varning ska hamnar i Island, Norge, Förenade kungariket (inklusive Isle of Man, Kanalöarna och Gibraltar) och ryska hamnar i Östersjön behandlas som EU-hamnar.

Varningen beräknas till hamn A på grundval av den förhandsanmälan om avfall som skickas till hamn A. Varningen måste omprövas vid varje hamn.

8

Gul

Föregående anlöpshamn

Anses höja risknivån om det är fråga om ett land utanför EU. För beräkningen av denna varning ska hamnar i Island, Norge, Förenade kungariket (inklusive Isle of Man, Kanalöarna och Gibraltar) och ryska hamnar i Östersjön behandlas som EU-hamnar.

Varningen beräknas till hamn A på grundval av den förhandsanmälan om avfall som skickas till hamn A. Varningen måste omprövas vid varje hamn.

9

Gul

Varning om undantag

Varningen aktiveras om fartyget har ett undantag och inte har inspekterats under 12 månader, för att säkerställa att dessa fartyg omfattas av inspektionerna.

Varningen måste omprövas i varje hamn.

10

Röd

Varning om incident av typen avfall

Varningen aktiveras om en incidentrapport av typen ”avfall” har utfärdats i SafeSeaNet för det fartyget i en tidigare hamn.

Varningen avaktiveras efter avslutad inspektion (status ”Inspekterad”) och har skett utan bristande efterlevnad eller efter det att incidenten inte längre är aktiv vid SafeSeaNet.

Tabell 2

Fördelning av risknivåer på grundval av antalet aktiva indata

Kriterier för risknivåer

Risknivå 1

En eller flera röda varningar

Risknivå 2

En eller flera (1) orangea varningar

Risknivå 3

En eller fler (1) gula varningar

Risknivå 4

Ingen aktiv varning

Tabell 3

Omvandlingsfaktorer för att kombinera flera parallella aktiva parametrar för tillämpning av risknivåerna i tabell 2

Omvandlingsfaktor

Tre gula varningar

En orange varning

Tre orangea varningar

En röd varning


(1)  Upp till det antal som utlöser tillämpningen av omvandlingsfaktorn.


24.1.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 15/12


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2022/91

av den 21 januari 2022

om fastställande av kriterier för att fastställa att ett fartyg producerar mindre mängder avfall och hanterar sitt avfall på ett hållbart och miljövänligt sätt i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883 av den 17 april 2019 om mottagningsanordningar i hamn för avlämning av avfall från fartyg, om ändring av direktiv 2010/65/EU och upphävande av direktiv 2000/59/EG (1) särskilt artikel 8.5, och

av följande skäl:

(1)

För sänkning av de avgifter som föreskrivs i artikel 8.4 i direktiv (EU) 2019/883 bör kriterierna i bilagan användas.

(2)

De kriterier som anges i avsnitt 1 i bilagan återspeglar viktiga insatser för att minska avfallet. De bör därför vara obligatoriska.

(3)

De ytterligare kriterier som anges i avsnitt 2 i bilagan kan tillämpas för att uppmuntra särskilda metoder och särskild utrustning, som också kan vara användbara för att minska avfallet. Dessa kriterier bör därför vara frivilliga.

(4)

För att skapa enhetliga villkor för tillämpningen av den avgiftssänkning som anges i artikel 8.5 i direktiv (EU) 2019/883 är det absolut nödvändigt att medlemsstaterna tillämpar en harmoniserad metod. Genomförandeakter som antas i enlighet med direktiv (EU) 2019/883 bör därför utformas som genomförandeförordningar.

(5)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för sjösäkerhet och förhindrande av förorening från fartyg.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   De kriterier som anges i avsnitt 1 i bilagan ska beaktas av mottagningsanordningar i hamn eller hamnledningar vid beräkningen av avgiftssänkningen i enlighet med artikel 8.5 första stycket b i direktiv (EU) 2019/883.

2.   De kriterier som anges i avsnitt 2 i bilagan får beaktas av mottagningsanordningar i hamn eller hamnledningar vid beräkningen av avgiftssänkningen i enlighet med artikel 8.5 första stycket b i direktiv (EU) 2019/883.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 21 januari 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 151, 7.6.2019, s. 116.


BILAGA

AVSNITT 1

Förteckning över de obligatoriska kriterier som avses i artikel 1.1

Kriterier

Tillhörande delar

Tillhörande bilaga till Marpolkonventionen

Möjliga kontrollmetoder (1)

Sortering ombord i enlighet med resolution MEPC.295 (71) och säkerställande av leverans till adekvata mottagningsanordningar i hamn som uppfyller kraven i artikel 4.2 d i direktiv (EU) 2019/883

Drift och hantering

Bilaga V

Green Award, ISO 21070, Blue Angel, Green Marine, avfallsavlämningskvitto, fartygsspecifik avfallshanteringsplan godkänd av fartygets klassificeringssällskap, miljöledningssystem ISO 14001

Miljömässigt hållbara inköpsstrategier (minskning av förpackningsmaterial såsom bulkförpackningar och undvikande av engångsplast)

Hantering

Bilaga V

Green Award, ISO 21070, Blue Angel, Green Marine, fartygsspecifik avfallshanteringsplan godkänd av fartygets klassificeringssällskap, miljöledningssystem ISO 14001

AVSNITT 2

Förteckning över de obligatoriska kriterier som avses i artikel 1.2

Kriterier

Tillhörande delar

Tillhörande bilaga till Marpolkonventionen

Möjliga kontrollmetoder (2)

Användning av alternativa bränslen (3) och andra energikällor under resa till anlöpshamn eller kaj (t.ex. landström, vindkraft, solenergi)

Fartygets konstruktion, teknik och drift

Bilaga I

Green Award, bunkerspecifikationer, oljedagbok, klasscertifikat eller lagstadgad certifiering, energieffektiviseringsplan för fartyg (SEEMP)

Användning av ett white box-system < 5 ppm (för att kontrollera och övervaka utsläpp av länsvatten från fartyget)

Teknik och drift

Bilaga I

Klasscertifikat, typgodkännandedokumentation

Separator för oljehaltigt vatten < 5 ppm

Teknik och drift

Bilaga I

Klasscertifikat, typgodkännandedokumentation, Green Award, Clean Shipping Index (CSI), Green Marine, Blue Angel

OWS < 5 ppm + varningssystem och automatiska stoppsystem för fartyg < 10 000 GT

Teknik och drift

Bilaga I

Klasscertifikat, typgodkännandedokumentation, Green Award, Clean Shipping Index (CSI), Green Marine, Blue Angel

Fartyget använder inte oljefiltreringsutrustning för utsläpp, utan separerar allt länsvatten och slam och släpper därefter ut dem till mottagningsanordningar i hamn.

Drift

Bilaga I

Oljedagbok, avfallskvitton

System för behandling av toalettavfall i enlighet med Internationella sjöfartsorganisationens resolution MEPC.227 (64) för alla fartyg, utom passagerarfartyg som används i särskilda områden som omfattas av bilaga IV till Marpolkonventionen.

Teknik, drift och hantering

Bilaga IV

EU-försäkran om överensstämmelse i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/90/EU (4)eller klasscertifikat. Dessutom regelbunden kontroll i drift av oberoende kontrollörer.

Fartyget släpper inte ut något toalettavfall i havet och levererar allt obehandlat och/eller renat toalettavfall och/eller toalettavfallsslam till mottagningsanordningar i hamn.

Drift

Bilaga IV

Avfallskvitton

Återanvändning och återvinning ombord

Drift och hantering

Bilaga V

ISO 21070, Green Marine, ISO 14001 miljöledningssystem.


(1)  Ytterligare system kan godtas genom vilka fartyg kan visa att de uppfyller kriterierna.

(2)  Ytterligare system kan godtas genom vilka fartyg kan visa att de uppfyller kriterierna.

(3)  Såsom definierade i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/94/EU av den 22 oktober 2014 om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen (EUT L 307, 28.10.2014, s. 1).

(4)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/90/EU av den 23 juli 2014 om marin utrustning och om upphävande av rådets direktiv 96/98/EG (EUT L 257, 28.8.2014, s. 146).


24.1.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 15/16


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2022/92

av den 21 januari 2022

om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883 vad gäller metoder för övervakningsdata och formatet för rapportering av passivt uppfiskat avfall

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/883 av den 17 april 2019 om mottagningsanordningar i hamn för avlämning av avfall från fartyg, om ändring av direktiv 2010/65/EU och upphävande av direktiv 2000/59/EG (1), särskilt artikel 8.7 andra stycket, och

av följande skäl:

(1)

I enlighet med artikel 8.7 i direktiv (EU) 2019/883 ska medlemsstaterna se till att övervakningsuppgifter om volymen och kvantiteten av passivt uppfiskat avfall samlas in och rapporteras till kommissionen.

(2)

Eurostats handbok om avfallsstatistik (2) bör ligga till grund för högkvalitativ, harmoniserad och effektiv avfallsstatistik i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2150/2002 (3) och i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG (4), så att uppgifter kan jämföras mellan medlemsstaterna.

(3)

I Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/59/EG (5) föreskrivs elektronisk rapportering av förhandsanmälan av avfall som innehåller information om passivt uppfiskat avfall och en särskild metod krävs för insamling av information om passivt uppfiskat avfall från fiskefartyg som omfattas av direktiv (EU) 2019/883 men som inte omfattas av direktiv 2002/59/EG.

(4)

Det är inte alltid möjligt eller kostnadseffektivt att mäta både vikten och volymen passivt uppfiskat avfall. Medlemsstaterna bör därför tillåtas att uppskatta vikten som en funktion av volymen eller volymen som en funktion av vikten med hjälp av en uppskattning av den passivt uppfiskade avfallsdensitet som är lämplig för deras omständigheter.

(5)

För att säkerställa homogenitet, kvalitet och jämförbarhet hos de uppgifter som samlas in för övervakning av volymen och kvantiteten passivt uppfiskat avfall i alla medlemsstater bör genomförandeakter som antas i enlighet med direktiv (EU) 2019/883 utformas som genomförandeförordningar.

(6)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för sjösäkerhet och förhindrande av förorening från fartyg.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   Metoden för medlemsstaternas insamling av uppgifter om volym och vikt av passivt uppfiskat avfall ska vara förenlig med Eurostats handbok om avfallsstatistik.

2.   För fiskefartyg som omfattas av direktiv 2002/59/EG ska insamlingen av uppgifter om passivt uppfiskat avfall baseras på den information som lämnas i förhandsanmälan av avfall i enlighet med artikel 6 i direktiv (EU) 2019/883.

3.   För fiskefartyg som inte omfattas av direktiv 2002/59/EG ska insamlingen av uppgifter om passivt uppfiskat avfall baseras på en av följande metoder som beskrivs i Eurostats handbok om avfallsstatistik:

a)

Undersökningar.

b)

Administrativa eller andra källor.

c)

Statistiska skattningsförfaranden.

d)

En kombination av de metoder som anges i a, b och c.

Artikel 2

1.   Passivt uppfiskat avfall ska rapporteras i enlighet med de komponenter som anges i tabell 1 i bilagan.

2.   Passivt uppfiskat avfall kan omfatta övergivna, förlorade eller på annat sätt kasserade fiskeredskap, som kan rapporteras separat från annat marint skräp.

3.   De obligatoriska och frivilliga elementen för rapportering av passivt uppfiskat avfall anges i tabell 2 i bilagan.

4.   Rapporteringsformatet för passivt uppfiskat avfall och metoden för aggregering anges i tabell 3 i bilagan.

Artikel 3

1.   Mängden passivt uppsamlat avfall ska rapporteras i volym och vikt.

2.   I tillämpliga fall ska omvandlingen av volym (V) till vikt (m) beräknas med följande formel:

m = pV

där p är materialets uppskattade densitet (kgm-3), m är vikt (kg) och V är volym (m3).

Artikel 4

Från och med den 1 januari 2022 ska medlemsstaterna rapportera uppgifterna och informationen för de årliga perioderna 1 januari–31 december. Rapporterna ska lämnas elektroniskt inom 12 månader efter utgången av det rapporteringsår för vilket de samlades in.

Medlemsstaterna ska senast den 30 juni 2022 rapportera de uppgifter som samlats in för 2021, i största möjliga utsträckning i enlighet med bilagan.

Artikel 5

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 21 januari 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 151, 7.6.2019, s. 116.

(2)  ”Manual on waste statistics - A handbook for data collection on waste generation and treatment” [2013 upplaga], Eurostat Methodologies and Working papers, doi:10.2785/4198

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2150/2002 av den 25 november 2002 om avfallsstatistik (EGT L 332, 9.12.2002, s. 1).

(4)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG av den 19 november 2008 om avfall och om upphävande av vissa direktiv (EUT L 312, 22.11.2008, s. 3).

(5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/59/EG av den 27 juni 2002 om inrättande av ett övervaknings- och informationssystem för sjötrafik i gemenskapen och om upphävande av rådets direktiv 93/75/EEG (EGT L 208, 5.8.2002, s. 10).


BILAGA

Tabell 1

Passivt uppfiskade avfallsprodukter

Nivå 1

Plast

Metall

Gummi

Trä

Textilier

Annat avfall

Nivå 2

Nät

Bojar

Fisklådor

Rep/lina

Flaskor

Förpackning

Emballageband Band

Skum

Dunkar

Oljefat

Glasfibrer

Påsar för gödningsmedel och djurfoder

Andra stora produkter

Oljefat

Tråd

Färgburkar

Oljefilter

Andra produkter

Handskar

Däck och bälten

Stövlar

Andra produkter

Tinor

Lådor

Lastpallar

Andra produkter

Rep

Kläder och skor

Andra produkter

Glas

Medicinskt avfall

Sanitets avfall

Andra produkter


Tabell 2

Obligatoriska och frivilliga inslag i rapporteringen

Obligatorisk eller frivillig

Beskrivning

Motsvarande celler i tabell 3 ska rapporteras

Obligatorisk

Total vikt och total volym av allt passivt uppfiskat avfall.

Celler i kolumnerna 1 och 4 på rad 1 (fetstil)

Frivillig

Vikt och volym av passivt uppfiskat avfall, aggregerat efter ursprung: ALDFG  (*1) och annat marint skräp.

Alla celler på rad 1

Frivillig

Vikt och volym av passivt uppfiskat avfall efter typ av material (plast, metall, gummi och annat avfall).

Alla celler i kolumnerna 1 och 4

Frivillig

Vikt och volym av passivt uppfiskat avfall, aggregerat efter ursprung och typ av material

Alla celler i tabell 3


Tabell 3

Rapporteringsformat för passivt uppfiskat avfall

 

1

2

3

4

5

6

Total vikt (ton)

ALDFG  (*2) (ton)

Annat marint skräp (ton)

Total volym (m3)

ALDFG  (*2) (m3)

Annat marint skräp (m3)

1

Totalt

A1+A2

A1 = B1+C1+D1+E1

A2 = B2+C2+D2+E2

F1+F2

F1 = G1+H1+I1+J1

F2 = G2+H2+I2+J2

2

Plast

B1+B2

B1

B2

G1+G2

G1

G2

3

Metaller

C1+C2

C1

C2

H1+H2

H1

H2

4

Gummi

D1+D2

D1

D2

I1+I2

I1

I2

5

Trä, textilier och annat avfall

E1+E2

E1

E2

J1+J2

J1

J2


(*1)  Övergivna, förlorade eller på annat sätt kasserade fiskeredskap.

(*2)  Övergivna, förlorade eller på annat sätt kasserade fiskeredskap.