ISSN 1977-0820

Europeiska unionens

officiella tidning

L 471

European flag  

Svensk utgåva

Lagstiftning

64 årgången
30 december 2021


Innehållsförteckning

 

II   Icke-lagstiftningsakter

Sida

 

 

REKOMMENDATIONER

 

*

Kommissionens rekommendation (EU) 2021/2279 av den 15 december 2021 om användningen av metoder för produkters miljöavtryck för att mäta och kommunicera produkters och organisationers miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv

1

SV

De rättsakter vilkas titlar är tryckta med fin stil är sådana rättsakter som har avseende på den löpande handläggningen av jordbrukspolitiska frågor. De har normalt en begränsad giltighetstid.

Beträffande alla övriga rättsakter gäller att titlarna är tryckta med fetstil och föregås av en asterisk.


II Icke-lagstiftningsakter

REKOMMENDATIONER

30.12.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 471/1


KOMMISSIONENS REKOMMENDATION (EU) 2021/2279

av den 15 december 2021

om användningen av metoder för produkters miljöavtryck för att mäta och kommunicera produkters och organisationers miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 191 och 292, och

av följande skäl:

(1)

Tillförlitlig och korrekt mätning av och information om produkters och organisationers miljöprestanda är en viktig faktor när aktörer inom en rad olika områden behöver fatta beslut om miljöfrågor.

(2)

Metoderna för produkters och organisationers miljöavtryck (metoderna för miljöavtryck) gör det möjligt för företagen att mäta och informera om sin miljöprestanda och därmed konkurrera på marknaden utifrån tillförlitlig miljöinformation. Metoderna innehåller detaljerade anvisningar om hur man modellerar och beräknar produkters och organisationers miljöpåverkan. Metoderna för miljöavtryck bygger på befintliga, internationellt vedertagna metoder, indikatorer och regler.

(3)

År 2013 antog kommissionen rekommendation 2013/179/EU (1) för att främja användningen av gemensamma metoder för att mäta och informera om produkters och organisationers miljöprestanda under hela livscykeln. I rekommendationen uppmanas medlemsstater, företag, privata organisationer och finansvärlden att använda sig av metoderna, och den omfattar två bilagor i vilka de föreslagna metoderna fastställs.

(4)

Kommissionen inrättade en ram för att vidareutveckla metoderna för miljöavtryck med deltagande av ett brett spektrum intressenter, bland annat industrin och i synnerhet små och medelstora företag, under en pilotfas.

(5)

Under pilotfasen som löpte från 2013 till 2018 testades utvecklingen av regler för produktkategoriers miljöavtryck (PEFCR-regler) och sektorsregler för organisationers miljöavtryck (OEFSR-regler) med hjälp av aktivt deltagande av intressenterna, vilket ledde till att nitton PEFCR-regler och två OEFSR-regler slutfördes.

(6)

Flera tekniska aspekter av metoderna för miljöavtryck uppdaterades också, t.ex. 1) tillämpning av väsentlighetsprincipen (vidta åtgärder där det gör nytta), 2) fastställande av ett riktmärke som motsvarar miljöavtrycksprofilen för den genomsnittliga produktionen på marknaden, även kallad representativ produkt/organisation. 3) Överenskommelser om modellering av centrala aspekter rörande klimatförändringar, elektricitet, transporter, infrastruktur och utrustning, förpackningar, slutbehandling och jordbruk. 4) Inkludering av normalisering och viktning. 5) Riktlinjer för hur information om biologisk mångfald ska inkluderas som ytterligare miljöinformation. 6) Förbättring av vissa metoder för påverkansbedömning, särskilt för toxicitetsrelaterade metoder (humantoxicitet – cancer, humantoxicitet – ej cancer, ekotoxicitet – sötvatten, vattenanvändning, markanvändning, resurser och partiklar). 7) Fastställande av karakteriseringsfaktorer mot bakgrund av Reach-data. 8) Vägledning om hur man tar fram datauppsättningar som överensstämmer med miljöavtryckskraven.

(7)

Resultatet av pilotfasen presenterades i ett arbetsdokument från kommissionens avdelningar 2019 – Sustainable Products in a Circular Economy – Towards an EU Product Policy Framework contribution to the Circular Economy (2) (inte översatt till svenska). I arbetsdokumentet rekommenderas även möjliga användningsområden för metoderna för miljöavtryck i utvecklingen av politiken på EU-nivå. Sedan 2019 och efter en inbjudan att anmäla intresse riktad till näringslivet, har kommissionen fortsatt att ta fram nya regler för produktkategoriers miljöavtryck.

(8)

I rådets slutsatser från oktober 2019 (3) välkomnades pilotprojektet för EU:s metoder för miljöavtryck samt alla initiativ som stödjer kommunikation av miljöpåverkan baserat på pilotprojektet om miljöavtryck.

(9)

Den europeiska gröna given (4) har som mål att industrin ska verka för en ren och cirkulär ekonomi och understryker att det behövs tillförlitlig, jämförbar och verifierbar information för att köpare ska kunna fatta mer hållbara beslut och för att minska risken för vilseledande miljöpåståenden (så kallad ”grönmålning”).

(10)

I sitt meddelande En ny handlingsplan för den cirkulära ekonomin - För ett renare och mer konkurrenskraftigt Europa (5) underströk kommissionen att företagen bör styrka sina miljöpåståenden med hjälp av metoderna för miljöavtryck och åtog sig att testa integreringen av dessa metoder i EU:s miljömärke.

(11)

I meddelandet Ny strategi för konsumentpolitiken – En hållbar återhämtning genom stärkt konsumentresiliens (6) anges följande: För att stimulera till fler frivilliga företagsåtgärder planerar kommissionen att samarbeta med ekonomiska aktörer för att uppmuntra dem att frivilligt åta sig att informera konsumenterna om företagets miljöavtryck, förbättra sin hållbarhet och minska miljöpåverkan.

(12)

I sina slutsatser från december 2020 noterar rådet att produkters miljöavtryck kan tjäna som en underliggande metod för olika produktpolitiska verktyg i EU och ramen för hållbara produkter, med beaktande också av andra lämpliga metoder.

(13)

Användningen av metoderna för miljöavtryck planeras redan inom ramen för EU:s politik och lagstiftning, t.ex. taxonomiförordningen (7), initiativet för hållbara batterier (8) och strategin för grön konsumtion (9).

(14)

Mot bakgrund av denna utveckling bör kommissionens rekommendation 2013/179/EU uppdateras för att omfatta den tekniska utvecklingen under pilotfasen, särskilt utvecklingen av kategori- och sektorsregler, och därigenom tillhandahålla en god grund för fortsatt utveckling och genomförande av politiken. Den bör underlätta för företagen att beräkna sin miljöprestanda utifrån tillförlitlig, verifierbar och jämförbar information och att andra aktörer (t.ex. offentliga förvaltningar, icke-statliga organisationer, affärspartner) ska ha tillgång till sådan information. Den bör också bidra till utvecklingen av en databas för miljöavtryck på EU-nivå.

(15)

Små och medelstora företag kan sakna den kunskap och de resurser som krävs för att uppfylla kraven på information om miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv. Dessa företag behöver därför få stöd, inte bara från kommissionen, utan även från medlemsstaterna och branschorganisationer.

(16)

Metoderna för miljöavtryck kommer att uppdateras allteftersom nya, internationellt överenskomna strategier växer fram, för att inbegripa nya indikatorer eller modelleringsregler. Dessa aspekter diskuteras i kommissionens expertgrupp i det tekniska rådet om miljöavtryck. För närvarande diskuteras till exempel effekter i samband med biologisk mångfald.

(17)

I enlighet med EU:s handlingsplan för den cirkulära ekonomin kommer kommissionen att undersöka möjligheterna att inrätta ett regelverk för certifiering av avlägsnande av koldioxid, baserat på en noggrann och transparent koldioxidredovisning för att övervaka och kontrollera riktigheten hos rapporterade mängder avlägsnat koldioxid. Denna ram kommer att utarbetas i ömsesidig samverkan och samstämmighet med metoden för miljöavtryck, och kommer vid behov att integreras i framtida uppdateringar av denna rekommendation.

(18)

Medan denna rekommendation är inriktad på miljöpåverkan spelar frågor som rör ekonomiska och sociala effekter, bland annat arbetsmarknadsaspekter, en allt viktigare roll på global nivå. Kommissionen kommer att fortsätta noga följa utvecklingen på detta område och andra metoder för att analysera hur produkter som konsumeras i EU påverkar försörjningskedjan i ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hänseende och även påverkar försörjningskedjan i tredjeländer.

(19)

Denna rekommendation bör ersätta kommissionens rekommendation 2013/179/EU.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

1.   SYFTE OCH TILLÄMPNINGSOMRÅDE

1.1

Syftet med denna rekommendation är att främja användning av metoderna för miljöavtryck i relevant politik och relevanta system för mätning och/eller kommunikation rörande miljöprestandan utifrån ett livscykelperspektiv för alla slags produkter, både varor och tjänster, och för organisationer.

1.2

Rekommendationen riktar sig till medlemsstaterna och till privata och offentliga organisationer som mäter sin produkts eller sin organisations miljöprestanda ur ett livscykelperspektiv och/eller kommunicerar information om miljöprestanda till privata, offentliga eller civilsamhällets intressenter i EU, eller har för avsikt att göra något av detta.

1.3

Denna rekommendation gäller inte genomförandet av EU:s bindande lagstiftning som innehåller en särskild metod för beräkning av produkters eller organisationers miljöprestanda ur ett livscykelperspektiv. Det kan dock hänvisas till denna rekommendation i EU:s lagstiftning eller politiska åtgärder som en metod för beräkning av produkters eller organisationers miljöprestanda ur ett livscykelperspektiv.

2.   DEFINITIONER

I denna rekommendation gäller följande definitioner:

a)

metoden för produkters miljöavtryck (PEF-metoden): en allmän metod för att mäta och kommunicera en produkts potentiella miljöpåverkan utifrån ett livscykelperspektiv, såsom den beskrivs i bilaga I.

b)

metoden för organisationers miljöavtryck (OEF-metoden): en allmän metod för att mäta och kommunicera en organisations potentiella miljöpåverkan utifrån ett livscykelperspektiv, såsom den beskrivs i bilaga III.

c)

produkters miljöavtryck: resultatet av en undersökning av produkters miljöavtryck utgående från metoden för produkters miljöavtryck.

d)

organisationers miljöavtryck: resultatet av en undersökning av organisationers miljöavtryck utgående från metoden för organisationers miljöavtryck.

e)

regler för produktkategoriers miljöavtryck (PEFCR-regler): produktspecifika, livscykelbaserade regler som kompletterar den allmänna metodvägledningen för PEF-studier genom att tillhandahålla ytterligare specifikation på nivån för en specifik produktkategori. Om en PEFCR-regel finns bör den användas för att beräkna miljöavtrycket från en produkt som tillhör den produktkategorin.

f)

sektorsregler för organisationers miljöavtryck (OEFSR-regler): sektorsspecifika, livscykelbaserade regler som kompletterar den allmänna metodvägledningen för OEF-studier genom att ge ytterligare specifikation på sektorsnivå. Om en OEFSR-regel finns bör den användas för att beräkna miljöavtrycket från en organisation som tillhör den sektorn.

g)

miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv: kvantifierad mätning av potentiell miljöpåverkan med beaktande av en produkts eller organisations alla relevanta livscykelfaser, ur ett försörjningskedjeperspektiv.

h)

kommunikation av miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv: allt delgivande av information om miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv – till affärspartner, investerare, offentliga organ eller konsumenter.

i)

organisation: företag, bolag, firma, näringsrörelse, myndighet eller institution eller en del eller en kombination av dessa, oavsett företagsform, offentlig eller privat, med egna funktioner och förvaltningar.

j)

system: vinstdrivande eller icke-vinstdrivande initiativ som tagits av privata företag eller en företagssammanslutning, av ett offentligt-privat partnerskap eller av statliga eller icke-statliga organisationer, som kräver mätning eller kommunikation av miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv.

k)

branschorganisation: organisation som representerar privata företag som ingår i organisationen eller privata företag som tillhör en sektor på lokal, regional, nationell eller internationell nivå.

l)

finansvärlden: alla aktörer som tillhandahåller finansiella tjänster (inklusive finansiell rådgivning), i vilket ingår banker, investerare och försäkringsbolag.

3.   ANVÄNDNING AV PEF- OCH OEF-METODERNA FÖR MEDLEMSSTATERNAS POLITISKA BESLUT

Medlemsstaterna bör göra följande:

3.1

Använda PEF- eller OEF-metoderna och relaterade PEFCR- och OEFSR-regler i frivilliga strategier och initiativ som har att göra med mätning och angivande av produkters och organisationers miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv, där så är lämpligt med beaktande av att sådana strategier inte får skapa hinder för varors fria rörlighet i EU.

3.2

Bedöma information eller argument om miljöprestanda ur ett livscykelperspektiv på grundval av användning av PEF-metoden eller OEF-metoden och relaterade PEFCR- och OEFSR-regler i den form de gäller enligt relevanta nationella system som omfattar mätning eller kommunikation av produkters eller organisationers potentiella miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv.

3.3

Sträva efter att öka tillgången på livscykeldata av hög kvalitet genom att införa åtgärder för att utveckla, revidera och tillhandahålla nationella databaser och bidra till att föra in data i existerande offentliga databaser, baserat på kraven för datauppsättningar som överensstämmer med miljöavtryckskraven. Samstämmighet mellan de olika databaserna bör säkerställas sinsemellan.

3.4

Bidra till kommissionens ansträngningar när det gäller tillgången till högkvalitativa datamängder som uppfyller kraven i EF.

3.5

Ge små och medelstora företag stöd och verktyg för att mäta, förbättra och kommunicera miljöprestanda ur ett livscykelperspektiv enligt PEF-metoden eller OEF-metoden samt relaterade PEFCR- och OEFSR-regler för sina produkter eller sin organisation. Därvid bör myndigheterna undvika att överlappa befintliga verktyg om de är ändamålsenliga.

3.6

Uppmuntra användningen av OEF-metoden och i förekommande fall relaterade OEFSR-regler, för att mäta eller kommunicera offentliga organisationers miljöprestanda.

3.7

Främja och stödja användningen av PEF- och OEF-metoderna på internationell nivå, bland annat i multilaterala forum eller i samband med system för mätning och kommunikation av miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv. Därvid bör myndigheterna överväga att tillhandahålla hjälp och verktyg till små och medelstora företag i EU:s partnerländer för mätning och förbättring av miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv i fråga om eventuella halvfabrikat eller halvfärdiga produkter som dessa företag tillverkar.

4.   ANVÄNDNING AV PEF-METODEN OCH OEF-METODEN I FÖRETAG OCH ANDRA PRIVATA ORGANISATIONER

Företag och andra privata organisationer som beslutar att mäta, jämföra eller kommunicera sina produkters eller sin organisations miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv bör göra följande:

4.1

Använda PEF-metoden eller OEF-metoden samt relaterade PEFCR- och OEFSR-regler som referensmetod för mätning eller kommunikation av produkters eller organisationers miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv.

4.2

Bidra till revidering av offentliga databaser och förse dem med livscykeldata av hög kvalitet i linje med kraven för datauppsättningar som överensstämmer med miljöavtryckskraven. Bidra till kommissionens ansträngningar när det gäller tillgången till högkvalitativa datamängder som uppfyller kraven i EF.

4.3

Överväga att ge stöd till företags, särskilt små och medelstora företags, försörjningskedjor när det gäller att tillhandahålla information utgående från PEF och OEF samt relaterade PEFCR- och OEFSR-regler och förbättra organisationens och produkternas miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv.

Branschorganisationerna bör göra följande:

4.4

Främja användningen av PEF-metoden och OEF-metoden samt relaterade PEFCR- och OEFSR-regler bland medlemmarna.

4.5

Hjälpa till att revidera offentliga databaser och förse dem med livscykeldata av hög kvalitet i linje med kraven för datauppsättningar som överensstämmer med miljöavtryckskraven. Bidra till kommissionens ansträngningar när det gäller tillgången till högkvalitativa datamängder som uppfyller kraven i EF.

4.6

Tillhandahålla förenklade beräkningsinstrument och expertis för att hjälpa små och medelstora företag att beräkna miljöprestanda ur ett livscykelperspektiv enligt PEF-metoden eller OEF-metoden samt relaterade PEFCR- och OEFSR-regler för sina produkter eller sin organisation.

4.7

Främja och stödja användningen av PEF- och OEF-metoderna på internationell nivå, bland annat i multilaterala forum eller i samband med system för mätning och kommunikation av miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv.

5.   ANVÄNDNING AV PEF-METODEN OCH OEF-METODEN SAMT RELATERADE PEFCR- OCH OEFSR-REGLER GENOM SYSTEM FÖR MÄTNING ELLER KOMMUNIKATION AV MILJÖPRESTANDA UTIFRÅN ETT LIVSCYKELPERSPEKTIV

5.1

System för mätning eller kommunikation av miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv bör använda PEF-metoden eller OEF-metoden samt relaterade PEFCR- och OEFSR-regler som referensmetod för mätning eller kommunikation av produkters och organisationers miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv.

6.   ANVÄNDNING AV PEF-METODEN OCH OEF-METODEN SAMT RELATERADE PEFCR- OCH OEFSR-REGLER I FINANSVÄRLDEN

Parterna inom finansvärlden bör, där så är lämpligt, göra följande:

6.1

Främja information eller argument om miljöprestanda ur ett livscykelperspektiv på grundval av användning av PEF-metoden eller OEF-metoden samt relaterade PEFCR- och OEFSR-regler vid bedömningen av ekonomiska risker i samband med miljöprestanda ur ett livscykelperspektiv.

6.2

Främja användningen av information baserad på OEF-studier i bedömningen av prestandanivåerna för miljökomponenten i hållbarhetsindex.

6.3

Främja och stödja användningen av PEF- och OEF-metoderna på internationell nivå, bland annat i multilaterala forum eller i samband med system för mätning och kommunikation av miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv.

7.   VERIFIERING

7.1

Om PEF- och OEF-studier delges tredje parter ska studierna verifieras enligt kraven för PEF- och OEF-metoderna samt eventuella särskilda anvisningar i PEFCR- och OEFSR-reglerna.

8.   RAPPORTERING AV HUR REKOMMENDATIONEN TILLÄMPAS

8.1

Medlemsstaterna uppmanas att årligen underrätta kommissionen om åtgärder som har vidtagits enligt denna rekommendation. Den första omgången information bör lämnas in ett år efter det att denna rekommendation har antagits. Den information som lämnas in bör omfatta följande:

a)

Hur PEF- och OEF-metoderna samt relaterade PEFCR- och OEFSR-regler används i politiska initiativ.

b)

Antalet produkter och organisationer som initiativet omfattar.

c)

Incitament för miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv.

d)

Initiativ till framtagning av livscykeldata av hög kvalitet.

e)

Bistånd till små och medelstora företag när det gäller att lämna information om miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv och förbättring av deras miljöprestanda.

f)

Eventuella problem eller flaskhalsar som upptäckts i samband med metoderna.

9.   UPPHÄVANDE AV TIDIGARE REKOMMENDATION

Kommissionens rekommendation 2013/179/EU ska upphöra att gälla. Hänvisningar till den upphävda rekommendationen ska anses som hänvisningar till den här rekommendationen.

Utfärdad i Bryssel den 15 december 2021.

På kommissionens vägnar

Virginijus SINKEVIČIUS

Ledamot av kommissionen


(1)  Kommissionens rekommendation 2013/179/EU av den 9 april 2013 om användningen av gemensamma metoder för att mäta och kommunicera produkters och organisationers miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv (EUT L 124, 4.5.2013, s. 1).

(2)  SWD(2019) 91 final.

(3)  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-12791-2019-INIT/sv/pdf.

(4)  COM(2019) 640 final.

(5)  COM(2020) 98 final.

(6)  COM(2020) 696 final.

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 av den 18 juni 2020 om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar och om ändring av förordning (EU) 2019/2088 (EUT L 198, 22.6.2020, s. 13).

(8)  COM(2020) 798 final.

(9)  https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/working_document_for_the_green_consumption_pledges_0.pdf.