ISSN 1977-0820

Europeiska unionens

officiella tidning

L 14

European flag  

Svensk utgåva

Lagstiftning

58 årgången
21 januari 2015


Innehållsförteckning

 

II   Icke-lagstiftningsakter

Sida

 

 

FÖRORDNINGAR

 

*

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/79 av den 18 december 2014 om ändring av kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 680/2014 om fastställande av tekniska standarder för genomförande av instituts tillsynsrapportering enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 vad gäller inteckning av tillgångar, gemensam datapunktsmodell och valideringsregler ( 1 )

1

 

 

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/80 av den 20 januari 2015 om fastställande av schablonimportvärden för bestämning av ingångspriset för vissa frukter och grönsaker

45

 


 

(1)   Text av betydelse för EES

SV

De rättsakter vilkas titlar är tryckta med fin stil är sådana rättsakter som har avseende på den löpande handläggningen av jordbrukspolitiska frågor. De har normalt en begränsad giltighetstid.

Beträffande alla övriga rättsakter gäller att titlarna är tryckta med fetstil och föregås av en asterisk.


II Icke-lagstiftningsakter

FÖRORDNINGAR

21.1.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 14/1


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/79

av den 18 december 2014

om ändring av kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 680/2014 om fastställande av tekniska standarder för genomförande av instituts tillsynsrapportering enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 vad gäller inteckning av tillgångar, gemensam datapunktsmodell och valideringsregler

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (1), särskilt artikel 99.5 första och fjärde stycket, och

av följande skäl:

(1)

Rapporteringen av enhetliga, korrekta och jämförbara uppgifter om intecknade tillgångar enligt kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 680/2014 (2) är en grundförutsättning för att få insikt i instituts finansieringsställning.

(2)

Rapportering om intecknade tillgångar bör så långt möjligt baseras på befintliga rapporteringsprinciper från tillsyns- och redovisningsrapportering av poster i balansräkningen för att minimera institutens tillämpnings- och rapporteringsbörda.

(3)

I enlighet med proportionalitetsprincipen bör mindre institut som inte har betydande inteckningsnivåer inte omfattas av de detaljerade rapporteringskrav gäller för större institut.

(4)

Rapporteringskraven bör värdera alla former av inteckning av tillgångar inklusive potentiella tillgångar, eftersom detta är av avgörande betydelse såsom utgörande en väsentlig risk för instituts likviditets- och solvensprofil, särskilt för institut med betydande inteckningsnivåer.

(5)

Institut som emitterar säkerställda obligationer enligt artikel 52.4 första stycket i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG (3) bör rapportera uppgifter om inteckning av dessa tillgångar.

(6)

För att se till att samordningen av rapportering avseende kapitalbas, kapitalbaskrav, finansiell information, förluster från utlåning mot säkerhet i fastigheter, stora exponeringar, skuldsättningsgraden, likviditet och inteckning av tillgångar genomförs på ett enhetligt sätt samt för att garantera gemensamma tillsynsuppgifter av hög kvalitet och precision, bör de uppgiftsposter som föreskrivs i de obligatoriska rapporteringsuppställningar som anges i bilagorna I, III, IV, VI, VIII, X, XII och XVI till genomförandeförordning (EU) nr 680/2014 omvandlas till en gemensam datapunktsmodell.

(7)

Den gemensamma datapunktsmodellen bör bestå av ett strukturerat återgivande av uppgiftsposterna, och identifiera alla relevanta affärsbegrepp för att uppnå en enhetlig tillsynsrapportering och bör innehålla alla relevanta tekniska specifikationer som krävs för att vidareutveckla enhetliga IT-rapporteringslösningar.

(8)

För att garantera kvaliteten, enhetligheten och riktigheten i uppgiftsposter som institutioner inrapporterat till de behöriga myndigheterna om kapitalbas och kapitalbaskrav, finansiell information, förluster från utlåning med säkerhet i fastigheter, stora exponeringar, skuldsättningsgraden, likviditet och inteckning av tillgångar bör uppgiftsposterna omfattas av gemensamma valideringsregler.

(9)

Valideringsregler och datapunktsdefinitioner uppdateras av naturliga skäl regelbundet för att säkerställa att de alltid uppfyller gällande lagstiftningskrav, samt analytiska och informationstekniska krav. Den tid som för närvarande krävs för att anta och offentliggöra den detaljerade gemensamma datapunktsmodellen och valideringsreglerna innebär att det inte är möjligt att verkställa ändringar tillräckligt snabbt och i tillräckligt god tid för att garantera en löpande enhetlig tillsynsrapportering i unionen. Därför bör den datapunktsmodell som fastställs i bilaga XIV till förordning (EU) nr 680/2014 och de detaljerade valideringsregler som föreskrivs i bilaga XV till den förordningen ersättas med strikta kvalitetskriterier för den gemensamma datapunktsmodellen och valideringsregler som Europeiska bankmyndigheten kommer att offentliggöra elektroniskt på sin webbplats.

(10)

Denna förordning baseras på det förslag till tekniska genomförandestandarder som Europeiska bankmyndigheten har överlämnat till kommissionen.

(11)

Europeiska bankmyndigheten har anordnat öppna offentliga samråd om de förslag till tekniska standarder för genomförande som den här förordningen baseras på, analyserat de möjliga relaterade kostnaderna och fördelarna samt begärt ett yttrande från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (4).

(12)

För att ge institut och behöriga myndigheterna tillräckligt med tid för att genomföra kraven i denna förordning på ett sätt som säkerställer uppgifter av hög kvalitet, bör ett första rapporteringsreferensdatum ska vara den 31 december 2014 för samtliga institutioner.

(13)

Genomförandeförordning (EU) nr 680/2014 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Genomförandeförordning (EU) nr 680/2014 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 1 ska följande led f läggas till:

”f)

Inteckning av tillgångar enligt artikel 100 i förordning (EU) nr 575/2013.”

,

2.

Följande kapitel 7a ska infogas:

”KAPITEL 7a

Format och frekvens för rapportering av inteckning av tillgångar på individuell och konsoliderad grund

Artikel 16a

Format och frekvens för rapportering av inteckning av tillgångar på individuell och konsoliderad grund

1.   För att kunna rapportera om inteckning av tillgångar i enlighet med artikel 100 i förordning (EU) nr 575/2013 på individuell nivå och gruppnivå ska instituten lämna de uppgifter som anges i bilaga XVI till denna förordning enligt de instruktioner som föreskrivs i bilaga XVII till denna förordning.

2.   Uppgifterna som avses i punkt 1 ska lämnas in enligt följande specifikationer:

(a)

de uppgifter som specificeras i delarna A,B och D i bilaga XVI ska rapporteras kvartalsvis.

(b)

De uppgifter som specificeras i del C i bilaga XVI ska rapporteras årligen.

(c)

De uppgifter som specificeras i del E i bilaga XVI ska rapporteras halvårsvis.

3.   Institut ska inte vara skyldiga att rapportera uppgifterna i delarna B, C eller E i bilaga XVI om samtliga följande villkor är uppfyllda:

(a)

Institutet har totala tillgångar, beräknade i enlighet med punkt 10 i led 1.6 i bilaga XVII, uppgående till mindre än 30 miljarder euro.

(b)

Institutets inteckningsnivå, beräknad i enlighet med punkt 9 i led 1.6 i bilaga XVII, är lägre än 15 %.

4.   Instituten ska endast vara skyldiga att rapportera uppgifterna i del D i bilaga XVI i de fall de emitterar sådana obligationer som avses i artikel 52.4 första stycket i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG. (5)

.

3.

Artikel 17.1 ska ersättas med följande:

”1.   Institut ska lämna in den information som avses i denna förordning i de format för uppgiftsutbyte och utformningar som de behöriga myndigheterna specificerar, med iakttagande av de datapostdefinitioner som ingår i den gemensamma datapunktsmodellen som det hänvisas till i bilaga XIV och de valideringsregler som det hänvisas till i bilaga XV, samt följande specifikationer:

(a)

Uppgifter som inte krävs eller som inte är tillämpliga får inte ingå i inlämningen.

(b)

Numeriska värden ska anges exakt enligt följande:

(i)

Datapunkter av uppgiftstypen ’monetär’ ska anges med en minsta noggrannhet motsvarande tusen enheter,

(ii)

datapunkter av uppgiftstypen ’procentandel’ ska anges per enhet med en minsta noggrannhet på fyra decimaler,

(iii)

datapunkter av uppgiftstypen ’heltal’ ska anges utan decimaler och med en minsta noggrannhet motsvarande enheter.”

4.

I artikel 18 ska följande fjärde stycke införas:

”När det gäller rapporteringen av uppgifter enligt artikel 16a ska det första referensdatumet för rapportering vara den 31 december 2014”

.

5.

I artikel 19 ska följande femte stycke införas:

”Artikel 16a ska tillämpas från och med den 1 december 2014”

.

6.

Bilagorna XIV och XV ska ersättas med texten i bilaga I till denna förordning.

7.

Bilagorna XVI och XVII ska läggas till på det sätt som anges i bilagorna II och III till denna förordning.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 18 december 2014.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EGT L 176, 27.6.2013, s. 1.

(2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 680/2014 av den 16 april 2014 om tekniska standarder för genomförande av instituts tillsynsrapportering enligt förordning (EU) nr 575/2013 (EUT L 191, 28.6.2014, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG av den 13 juli 2009 om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) (EUT L 302, 17.11.2009, s. 32).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).

(5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG av den 13 juli 2009 om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) (EUT L 302, 17.11.2009, s. 32).”


BILAGA I

BILAGA XIV

Gemensam datapunktsmodell

Alla uppgiftsposter som anges i bilagorna I, III, IV, VI, VIII, X, XII och XVI ska omvandlas till en gemensam datapunktsmodell som utgör grunden för instituts och behöriga myndigheters enhetliga IT-system.

Den gemensamma datapunktsmodellen ska uppfylla följande kriterier:

a)

ge en strukturerad avbildning av alla uppgiftsposter som anges i bilagorna I, III, IV, VI, VIII, X, XII och XVI,

b)

identifiera alla affärsbegrepp som fastställs i bilagorna I till XIII, XVI och XVII,

c)

tillhandahålla en uppgiftsordlista som fastställer tabellteckningar, ordinatabeteckningar, axelbeteckningar, domänbeteckningar, dimensionsbeteckningar och medlemsbeteckningar,

d)

tillhandahålla måttstandarder som definierar datapunkters egenskaper eller belopp,

e)

tillhandahålla datapunktsdefinitioner som uttrycks som en sammansättning av egenskaper som entydigt identifierar det finansiella begreppet, och

f)

innehålla alla de relevanta tekniska specifikationer som krävs för att utveckla IT-rapporteringslösningar som ger enhetliga tillsynsuppgifter.

BILAGA XV

Valideringsregler

De uppgiftsposter som anges i bilagorna I, III, IV, VI, VIII, X, XII och XVI ska omfattas av valideringsregler som garanterar uppgifternas kvalitet och samstämmighet.

Valideringsreglerna ska uppfylla följande kriterier:

a)

definiera de logiska sambanden mellan relevanta datapunkter,

b)

inkludera filter och förhandsvillkor som definierar en uppsättning uppgifter för vilka valideringsregler är tillämpliga,

c)

kontrollera att de rapporterade uppgifterna är jämförbara,

d)

kontrollera att de rapporterade uppgifterna är korrekta, och

e)

ange förvalda värden som ska tillämpas om de relevanta uppgifterna inte har rapporterats.


BILAGA II

”BILAGA XVI

RAPPORTERINGSMALLAR OM INTECKNADE TILLGÅNGAR

MALLAR FÖR INTECKNADE TILLGÅNGAR

Mall nummer

Mallkod

Mallens/mallgruppens namn

Kortnamn

DEL A – ÖVERSIKT ÖVER INTECKNINGARNA

32,1

F 32.01

DET RAPPORTERANDE INSTITUTETS TILLGÅNGAR

AE-ASS

32,2

F 32.02

ERHÅLLNA SÄKERHETER

AE-COL

32,3

F 32.03

EGNA SÄKERSTÄLLDA OBLIGATIONER OCH TILLGÅNGSSÄKRADE VÄRDEPAPPER SOM HAR EMITTERATS MEN ÄNNU INTE PANTSATTS

AE-NPL

32,4

F 32.04

INTECKNINGSKÄLLOR

AE-SOU

DEL B – UPPGIFTER OM LÖPTIDER

33

F 33.00

UPPGIFTER OM LÖPTIDER

AE-MAT

DEL C – POTENTIELLA INTECKNINGAR

34

F 34.00

POTENTIELLA INTECKNINGAR

AE-CONT

DEL D – SÄKERSTÄLLDA OBLIGATIONER

35

F 35.00

EMITTERADE SÄKERSTÄLLDA OBLIGATIONER

AE-CB

DEL E – DETALJERADE UPPGIFTER

36,1

F 36.01

DETALJERADE UPPGIFTER DEL I.

AE-ADV1

36,2

F 36.02

DETALJERADE UPPGIFTER DEL II.

AE-ADV2


F 32.01 – DET RAPPORTERANDE INSTITUTETS TILLGÅNGAR (AE-ASS)

 

Redovisat värde av intecknade tillgångar

De intecknade tillgångarnas verkliga värde

Redovisat värde av ej intecknade tillgångar

De ej intecknade tillgångarnas verkliga värde

 

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

varav: godtagbara för centralbanker

 

varav: godtagbara för centralbanker

 

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

varav: godtagbara för centralbanker

 

varav: godtagbara för centralbanker

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

010

Det rapporterande institutets tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Beviljade kreditlimiter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Egetkapitalinstrument

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Räntebärande värdepapper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

050

varav: säkerställda obligationer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

060

varav: tillgångssäkrade värdepapper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

070

varav: emitterade av nationella regeringar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

080

varav: emitterade av finansiella företag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

090

varav: emitterade av icke-finansiella företag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Lån och förskott som inte är beviljade kreditlimiter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

varav: hypotekslån

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120

Andra tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 32.02 – DET RAPPORTERANDE INSTITUTETS ERHÅLLNA SÄKERHETER (AE-COL)

 

Det verkliga värdet av intecknade erhållna säkerheter eller egna räntebärande värdepapper

Ej intecknade

Det verkliga värdet av erhållna säkerheter eller egna räntebärande värdepapper som kan intecknas

Det nominella värdet av erhållna säkerheter eller egna räntebärande värdepapper som inte kan intecknas

 

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

varav: godtagbara för centralbanker

 

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

varav: godtagbara för centralbanker

010

020

030

040

050

060

070

130

Det rapporterande institutets erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

140

Beviljade kreditlimiter

 

 

 

 

 

 

 

150

Egetkapitalinstrument

 

 

 

 

 

 

 

160

Räntebärande värdepapper

 

 

 

 

 

 

 

170

varav: säkerställda obligationer

 

 

 

 

 

 

 

180

varav: tillgångssäkrade värdepapper

 

 

 

 

 

 

 

190

varav: emitterade av nationella regeringar

 

 

 

 

 

 

 

200

varav: emitterade av finansiella företag

 

 

 

 

 

 

 

210

varav: emitterade av icke-finansiella företag

 

 

 

 

 

 

 

220

Lån och förskott som inte är beviljade kreditlimiter

 

 

 

 

 

 

 

230

Andra erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

240

Andra egna räntebärande värdepapper än säkerställda obligationer och tillgångssäkrade värdepapper

 

 

 

 

 

 

 

250

TOTALA TILLGÅNGAR, ERHÅLLNA SÄKERHETER OCH EGNA RÄNTEBÄRANDE VÄRDEPAPPER

 

 

 

 

 

 

 


F 32.03 – EGNA SÄKERSTÄLLDA OBLIGATIONER OCH TILLGÅNGSSÄKRADE VÄRDEPAPPER SOM HAR EMITTERATS MEN ÄNNU INTE PANTSATTS (AE-NPL)

 

Ej intecknade

Redovisat värde av de underliggande tillgångarna

Det verkliga värdet av emitterade räntebärande värdepapper som kan intecknas

Det nominella värdet av egna räntebärande värdepapper som inte kan intecknas

 

varav: godtagbara för centralbanker

010

020

030

040

010

 Egna säkerställda obligationer och tillgångssäkrade värdepapper som har emitterats men ännu inte pantsatts

 

 

 

 

020

Innehållna emitterade säkerställda obligationer

 

 

 

 

030

Innehållna emitterade tillgångssäkrade värdepapper

 

 

 

 

040

Bättre rangordning

 

 

 

 

050

Mellanliggande

 

 

 

 

060

Första-förlust

 

 

 

 


F 32.04 – INTECKNINGSKÄLLOR (AE-SOU)

 

Matchande skulder, ansvarsförbindelser eller värdepapperslån

Tillgångar, erhållna säkerheter och andra egna skuldebrev än säkerställda obligationer och tillgångssäkrade värdepapper

 

varav: från andra enheter i gruppen

 

varav: återanvända erhållna säkerheter

varav: intecknade egna räntebärande värdepapper

010

020

030

040

050

010

Redovisat värde av valda finansiella skulder

 

 

 

 

 

020

Derivat

 

 

 

 

 

030

varav: OTC

 

 

 

 

 

040

Inlåning

 

 

 

 

 

050

Repoavtal

 

 

 

 

 

060

varav: centralbanker

 

 

 

 

 

070

Annan inlåning mot säkerhet än repoavtal

 

 

 

 

 

080

varav: centralbanker

 

 

 

 

 

090

Emitterade räntebärande värdepapper

 

 

 

 

 

100

varav: säkerställda obligationer

 

 

 

 

 

110

varav: tillgångssäkrade värdepapper

 

 

 

 

 

120

Andra inteckningskällor

 

 

 

 

 

130

Det nominella värdet av erhållna låneåtaganden

 

 

 

 

 

140

Det nominella värdet av erhållna finansiella garantier

 

 

 

 

 

150

Det verkliga värdet av värdepapper som lånats mot annan säkerhet än kontanter

 

 

 

 

 

160

Övriga

 

 

 

 

 

170

Summa inteckningskällor

 

 

 

 

 

 

 

 

Ifylls inte i gruppomfattande mallar

 

Ifylls aldrig


F 33.00 – UPPGIFTER OM LÖPTIDER

 

Öppen löptid

Över natten

1 dag–1 vecka

1–2 veckor

2 veckor–1 månad

1–3 månader

3–6 månader

6 månader–1 år

1–2 år

2–3 år

3–5 år

5–10 år

>10 år

 

Skuldernas återstående löptid

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

010

Intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Återanvända erhållna säkerheter (mottagandedelen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Återanvända erhållna säkerheter (återanvändningsdelen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 34.00 – POTENTIELLA INTECKNINGAR (AE-CONT)

 

Motsvarande skulder, ansvarsförbindelser eller värdepapperslån

Potentiella inteckningar

A. Minskning av det verkliga värdet på potentiella inteckningar med 30 %

B. Nettoeffekt av en depreciering av väsentliga valutor med 10 %

Tillkommande värde av intecknade tillgångar

Tillkommande värde av intecknade tillgångar

Väsentlig valuta 1

Väsentlig valuta 2

Väsentlig valuta n

010

020

030

040

050

 

010

Redovisat värde av valda finansiella skulder

 

 

 

 

 

 

020

Derivat

 

 

 

 

 

 

030

varav: OTC

 

 

 

 

 

 

040

Inlåning

 

 

 

 

 

 

050

Repoavtal

 

 

 

 

 

 

060

varav: centralbanker

 

 

 

 

 

 

070

Annan inlåning mot säkerhet än repoavtal

 

 

 

 

 

 

080

varav: centralbanker

 

 

 

 

 

 

090

Emitterade räntebärande värdepapper

 

 

 

 

 

 

100

varav: säkerställda obligationer

 

 

 

 

 

 

110

varav: tillgångssäkrade värdepapper

 

 

 

 

 

 

120

Andra inteckningskällor

 

 

 

 

 

 

170

Summa inteckningskällor

 

 

 

 

 

 


F 35.00 – EMITTERADE SÄKERSTÄLLDA OBLIGATIONER (AE-CB)

z-axeln

ID för säkerhetsmassan (öppen)

 

Överensstämmelse med art. 129 CRR?

Skulder för säkerställda obligationer

Säkerhetsmassa

Rapport-datum

+6 månader

+12 månader

+2 år

+5 år

+10 år

Derivat-positioner med negativt netto-marknads-värde i säkerhets-massan

Säkerställda obligationers externa kreditbetyg

Rapport-datum

+6 månader

+12 månader

+2 år

+5 år

+10 år

Derivat-positioner med positivt netto-marknads-värde i säkerhets-massan

Del av säkerhetsmassan som överstiger minimikraven för täckning

[JA/NEJ]

Om JA, ange den primära tillgångs-klassen i säkerhets-massan

enligt tillämplig lag-stiftning om säker-ställda obliga-tioner

i förhållande till kreditvärderingsinstitutens krav för att det aktuella externa kreditbetyget för säkerställda obligationer ska bibehållas

Rapport-datum

Kredit-värderings-institut 1

Kredit-betyg 1

Kredit-värderings-institut 2

Kredit-betyg 2

Kredit-värderings-institut 3

Kredit-betyg 3

Rapport-datum

Kreditvärde-ringsinstitut 1

Kreditvärde-ringsinstitut 2

Kreditvärde-ringsinstitut 3

010

012

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

140

150

160

170

180

190

200

210

220

230

240

250

010

Nominellt belopp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Nuvärde (swapp)/Marknadsvärde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Tillgångsspecifikt värde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Redovisat värde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 36.01 – DETALJERADE UPPGIFTER. DEL I (AE-ADV-1)

 

Inteckningskällor

Tillgångar/skulder

Säkerhetstyp/klassificering utifrån tillgångstyp

Summa

Beviljade kredit-limiter

Egetkapital-instrument

Skuldebrev

Lån och förskott som inte är beviljade kreditlimiter

Andra tillgångar

Summa

varav: säkerställda obligationer

varav: tillgångssäkrade värdepapper

varav: emitterade av nationella regeringar

varav: emitterade av finansiella företag

varav: emitterade av icke-finansiella företag

Centralbanker och nationella regeringar

Finansiella företag

Icke-finansiella företag

Hushåll

 

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

 

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

 

varav: hypoteks-lån

 

varav: hypoteks-lån

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

140

150

160

170

180

010

Centralbanksfinansiering (av alla slag, inklusive t. ex. repor)

Intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Börshandlade derivat

Intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

050

OTC-derivat

Intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

060

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

070

Repoavtal

Intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

080

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

090

Annan inlåning mot säkerhet än repoavtal

Intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

Emitterade säkerställda obligationer

Intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

130

Emitterade tillgångssäkrade värdepapper

Intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

140

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150

Andra emitterade skuldebrev än säkerställda obligationer och tillgångssäkrade värdepapper

Intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

170

Andra inteckningskällor

Intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

180

Eventualförpliktelser eller lånade värdepapper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

190

Summa intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

200

 

varav: godtagbara av centralbank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

210

Summa ej intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

220

 

varav: godtagbara av centralbank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

230

Intecknade + ej intecknade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 36.02 – DETALJERAD MALL FÖR DET RAPPORTERANDE INSTITUTETS TILLGÅNGAR (AE-ADV-2)

 

Inteckningskällor

Tillgångar/skulder

Säkerhetstyp/klassificering utifrån tillgångstyp

Summa

Beviljade kredit-limiter

Egetkapital-instrument

Skuldebrev

Lån och förskott som inte är beviljade kreditlimiter

Andra erhållna säker-heter

Andra egna skuldebrev än säker-ställda obligationer och tillgångs-säkrade värde-papper

Summa

varav: säkerställda obligationer

varav: tillgångssäkrade värdepapper

varav: emitterade av nationella regeringar

varav: emitterade av finansiella företag

varav: emitterade av icke-finansiella företag

Centralbanker och nationella regeringar

Finansiella företag

Icke-finansiella företag

Hushåll

 

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

 

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

 

varav: hypoteks-lån

 

varav: hypoteks-lån

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

140

150

160

170

180

190

010

Centralbanksfinansiering (av alla slag, inklusive t. ex. repor)

Intecknade erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Börshandlade derivat

Intecknade erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

050

OTC-derivat

Intecknade erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

060

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

070

Repoavtal

Intecknade erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

080

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

090

Annan inlåning mot säkerhet än repoavtal

Intecknade erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

Emitterade säkerställda obligationer

Intecknade erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

130

Emitterade tillgångssäkrade värdepapper

Intecknade erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

140

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150

Andra emitterade skuldebrev än säkerställda obligationer och tillgångssäkrade värdepapper

Intecknade erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160

Motsvarande skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

170

Andra inteckningskällor

Intecknade erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

180

Eventualförpliktelser eller lånade värdepapper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

190

Summa intecknade erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

200

 

varav: godtagbara av centralbank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

210

Summa ej intecknade erhållna säkerheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

220

 

varav: godtagbara av centralbank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

230

Intecknade + ej intecknade erhållna säkerheter”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BILAGA III

”BILAGA XVII

RAPPORTERING OM INTECKNING AV TILLGÅNGAR

Innehåll

ALLMÄNNA INSTRUKTIONER 19

1.

STRUKTUR OCH SYSTEM 19

1.1.

STRUKTUR 19

1.2.

REDOVISNINGSSTANDARD 20

1.3.

NUMRERINGSSYSTEM 20

1.4.

TECKENSYSTEM 20

1.5.

TILLÄMPNINGSNIVÅ 20

1.6.

PROPORTIONALITET 20

1.7.

DEFINITION AV INTECKNING 20
INSTRUKTIONER AVSEENDE MALLEN 21

2.

DEL A: INTECKNINGSÖVERSIKT 21

2.1.

MALL: AE-ASS. DET RAPPORTERANDE INSTITUTETS TILLGÅNGAR 21

2.1.1.

ALLMÄNNA KOMMENTARER 21

2.1.2.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA RADER 24

2.1.3.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA KOLUMNER 25

2.2.

MALL: AE-COL. SÄKERHET SOM ERHÅLLITS AV DET RAPPORTERANDE INSTITUTET 26

2.2.1.

ALLMÄNNA KOMMENTARER 26

2.2.2.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA RADER 27

2.2.3.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA KOLUMNER 28

2.3.

MALL AE-NPL. EGNA SÄKERSTÄLLDA OBLIGATIONER OCH VÄRDEPAPPER MED BAKOMLIGGANDE TILLGÅNGAR SOM SÄKERHET SOM EMITTERATS OCH ÄNNU INTE INTECKNATS 29

2.3.1.

ALLMÄNNA KOMMENTARER 29

2.3.2.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA RADER 29

2.3.3.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA KOLUMNER 30

2.4.

MALL AE-SOU. INTECKNINGSKÄLLOR 30

2.4.1.

ALLMÄNNA KOMMENTARER 30

2.4.2.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA RADER 31

2.4.3.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA KOLUMNER 32

3.

DEL B: UPPGIFTER OM LÖPTIDER 33

3.1.

ALLMÄNNA KOMMENTARER 33

3.2.

MALL: AE-MAT. UPPGIFTER OM LÖPTIDER 33

3.2.1.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA RADER 33

3.2.2.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA KOLUMNER 34

4.

DEL C: POTENTIELLA INTECKNINGAR 35

4.1.

ALLMÄNNA KOMMENTARER 35

4.1.1.

SCENARIO A: MINSKNING MED 30 % AV INTECKNADE TILLGÅNGAR 35

4.1.2.

SCENARIO B: DEPRECIERING PÅ 10 % AV BETYDANDE VALUTOR 35

4.2.

MALL: AE-CONT. POTENTIELLA INTECKNINGAR 36

4.2.1.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA RADER 36

4.2.2.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA KOLUMNER 36

5.

DEL D: SÄKERSTÄLLDA OBLIGATIONER 36

5.1.

ALLMÄNNA KOMMENTARER 36

5.2.

MALL: AE-CB. EMISSION AV SÄKERSTÄLLDA OBLIGATIONER 37

5.2.1.

INSTRUKTIONER FÖR Z-AXELN 37

5.2.2.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA RADER 37

5.2.3.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA KOLUMNER 38

6.

DEL E: DETALJERADE UPPGIFTER 40

6.1.

ALLMÄNNA KOMMENTARER 40

6.2.

MALL: AE-ADV1. DETALJERAD MALL FÖR DET RAPPORTERANDE INSTITUTETS TILLGÅNGAR 40

6.2.1.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA RADER 40

6.2.2.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA KOLUMNER 42

6.3.

MALL: AE-ADV2. DETALJERAD MALL FÖR SÄKERHETER SOM ERHÅLLITS AV DET RAPPORTERANDE INSTITUTET 43

6.3.1.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA RADER 43

6.3.2.

INSTRUKTIONER FÖR SÄRSKILDA KOLUMNER 43

ALLMÄNNA INSTRUKTIONER

1.   STRUKTUR OCH SYSTEM

1.1.   Struktur

1.

Ramen består av fem grupper av mallar som består av sammanlagt nio mallar enligt följande schema:

a)

Del A: Inteckningsöversikt:

AE-ASS-mall. Det rapporterande institutets tillgångar

AE-COL-mall. Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet

AE-NPL. Egna säkerställda obligationer och värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet (nedan ’ABS’) som emitterats och ännu inte intecknats

AE-SOU. Inteckningskällor

b)

Del B: Uppgifter om löptider:

AE-MAT-mall. Uppgifter om löptider

c)

Del C: Potentiella inteckningar

AE-COL-mall. Potentiella inteckningar

d)

Del D: Säkerställda obligationer

AE-CB-mall. Emission av säkerställda obligationer

e)

Del E: Detaljerade uppgifter:

AE-ADV-1-mall. Detaljerad mall för det rapporterande institutets tillgångar

AE-ADV-2-mall. Detaljerad mall för det rapporterande institutets erhållna säkerheter

2.

För varje mall ges hänvisningar till lagstiftningen samt till utförligare information om mer allmänna aspekter av rapporteringen.

1.2.   Redovisningsstandard

3.

Institutet ska rapportera redovisade värden enligt den redovisningsram som de använder för att rapportera finansiell information i enlighet med artiklarna 9-11. Institut som inte är skyldiga att rapportera finansiell information ska använda sina respektive redovisningsramar.

4.

I denna bilaga avses med IAS och IFRS de internationella redovisningsstandarder som definieras i artikel 2 i förordning (EG) nr 1606/2002. För institut som rapporterar enligt IFRS-standarder har hänvisningar infogats till berörda IFRS-standarder.

1.3.   Numreringssystem

5.

Följande allmänna beteckningssystem används i dessa instruktioner och i bilaga XIIIA för att hänvisa till kolumner, rader och celler i en mall: {mall; rad; kolumn}. En asterisk betyder att valideringen avser hela raden eller kolumnen. Exempel: Med {AE-ASS; *; 2} avses dataposten på någon rad i kolumn 2 i AE-ASS-mallen.

6.

För valideringar inom en mall används följande beteckning för att hänvisa till dataposter från den mallen: {rad; kolumn}.

1.4.   Teckensystem

7.

Mallar i bilaga XVI ska följa det teckensystem som beskrivs i bilaga V del I punkterna 9 och 10.

1.5.   Tillämpningsnivå

8.

Tillämpningsnivån för rapporteringen om inteckning av tillgångar ska följa rapporteringskraven för kapitalbasen i artikel 99.1 första stycket i förordning (EU) nr 575/2013. Institut som inte omfattas av tillsynskrav i enlighet med artikel 7 i förordning (EU) nr 575/2013 är således inte skyldiga att rapportera information om inteckning av tillgångar.

1.6.   Proportionalitet

9.

Vid tillämpning av artikel 16a.2 b ska nivån för inteckning av tillgångar beräknas enligt följande:

Det redovisade värdet av intecknade tillgångar och säkerheter = {AE-ASS;010;010} + {AE-COL;130;010}.

Summa tillgångar och säkerheter = {AE-ASS;010;010} + {AE-ASS;010;060} + {AE-COL;130;010} + {AE-COL;130;040}.

Tillgångsinteckningskvot = (det redovisade värdet av intecknade tillgångar och säkerheter)/(summa tillgångar och säkerheter)

10.

Vid tillämpning av artikel16a 2a ska summan av tillgångar beräknas på följande sätt:

Summa tillgångar = {AE-ASS;010;010} + {AE-ASS;010;060}

1.7.   Definition av inteckning

11.

Vid tillämpning av denna bilaga och bilaga XVI ska en tillgång behandlas som intecknad om den är pantsatt eller om den är föremål för någon form av arrangemang för att säkra eller kreditförstärka en transaktion från vilken den fritt kan återtas.

Det är viktigt att notera att pantsatta tillgångar som är föremål för någon form av begränsningar beträffande återtagandet, exempelvis tillgångar för vilka godkännande krävs innan de kan återtas eller ersättas av andra tillgångar, bör betraktas som intecknade. Definitionen grundas inte på någon uttrycklig legaldefinition, såsom överföring av äganderätten, utan på ekonomiska principer eftersom de rättsliga bestämmelserna i detta avseende kan skilja sig mellan olika länder. Definitionen är dock nära förknippad med avtalsvillkor. EBA anser att följande typer av avtal gott och väl täcks av definitionen (detta är en icke-uttömmande uppräkning):

Transaktioner med säkerställd finansiering, inklusive repoavtal och återköpsavtal, värdepapperslån och andra former av utlåning mot säkerhet.

Olika avtal om säkerhet, exempelvis säkerhet som ställts för marknadsvärdet av transaktioner med derivat.

Finansiella garantier som är säkrade. Det bör noteras att om det inte finns några hinder för återtagande av säkerhet, såsom förhandsgodkännande, för den del av garantin som inte tagits i anspråk, bör endast det utnyttjade beloppet fördelas (enligt en proportionell fördelning).

Säkerhet som ställts i clearingsystem, centrala motparter och andra infrastrukturinstitutet som ett villkor för att få tillgång till tjänster. Detta inbegriper obeståndsfonder och initialsäkerheter.

Centralbanksfaciliteter. Förpositionerade tillgångar bör inte betraktas som intecknade, annat än om centralbanken inte tillåter uttag av några placerade tillgångar utan förhandsgodkännande. I fråga om finansiella garantier som inte tagits i anspråk bör den del som inte tagits i anspråk, dvs. utöver det minimibelopp som centralbanken kräver, fördelas proportionellt mellan de tillgångar som placerats i centralbanken.

Underliggande tillgångar från värdepapperiseringsstrukturer, där de finansiella tillgångarna inte har tagits bort från institutets finansiella tillgångar i balansräkningen. Tillgångar som underligger innehållna värdepapper (retained securities) räknas inte som intecknade, såvida inte dessa värdepapper på något vis är pantsatta eller värdepapperiserade för att säkra en transaktion.

Tillgångar i säkerhetsmassor som används för emission av säkerställda obligationer. De tillgångar som underligger säkerställda obligationer räknas som intecknade, utom i vissa situationer då institutet innehar motsvarade säkrade obligationer (obligationer som är emitterade av institutet).

Tillgångar som är placerade i faciliteter som inte har tagits i anspråk och som fritt kan tas ut bör som allmän regel inte betraktas som intecknade.

INSTRUKTIONER AVSEENDE MALLEN

2.   DEL A: INTECKNINGSÖVERSIKT

12.

I mallarna för inteckningsöversikten görs åtskillnad mellan tillgångar som används för att stödja finansierings- eller säkringsbehov på balansdagen (’nuvarande inteckningar’) och tillgångar som är tillgängliga för potentiella finansieringsbehov.

13.

I översiktsmallen redovisas det rapporterade institutets intecknade tillgångar och icke-intecknade tillgångar i en tabell ordnade efter produkt. Samma uppdelning gäller även för erhållna säkerheter och andra emitterade egna räntebärande värdepapper än säkerställda obligationer och värdepapperiseringar.

2.1.   Mall: AE-ASS. Det rapporterande institutets tillgångar

2.1.1.   Allmänna kommentarer

14.

Denna punkt innehåller instruktioner som är tillämpliga på de huvudtyper av transaktioner som är relevanta när AE-mallar fylls i:

Alla transaktioner som ökar ett instituts inteckningsnivå har två aspekter som ska rapporteras oberoende av varandra i samtliga AE-mallar. Sådana transaktioner ska rapporteras både som inteckningskällor och som en intecknad tillgång eller säkerhet.

I följande exempel beskrivs hur en typ av transaktion ska rapporteras i denna del men samma regler gäller även för andra AE-mallar.

a)   Värdepapperiserad inlåning

En värdepapperiserad inlåning rapporteras på följande sätt:

(i)

Det redovisade värdet av inlåningen rapporteras som inteckningskälla i {AE-SOU; r070; c010}.

(ii)

Om säkerheten är en tillgång i det rapporterande institutet rapporteras dess redovisade värde i {AE-ASS; *; c010} och {AE-SOU; r070; c030}; dess verkliga värde rapporteras i {AE-ASS; *; c040}.

(iii)

Om säkerheten har tagits emot av det rapporterande institutet rapporteras dess verkliga värde i {AE-COL; *; c010}, {AE-SOU; r070; c030} och {AE-SOU; r070; c040}.

b)   Repor/omvända repor

Ett återköpsavtal (nedan ’repa’) rapporteras på följande sätt:

(i)

Det redovisade värdet av repan rapporteras som inteckningskälla i {AE-SOU; r050; c010}.

(ii)

Säkerheten i form av repan ska redovisas på följande sätt:

(iii)

Om säkerheten är en tillgång i det rapporterande institutet rapporteras dess redovisade värde i {AE-ASS; *; c010} och {AE-SOU; r050; c030}; dess verkliga värde rapporteras i {AE-ASS; *; c040}.

(iv)

Om säkerheten har tagits emot av det rapporterande institutet genom ett tidigare omvänt återköpsavtal (omvänd repa) rapporteras dess verkliga värde i {AE-COL; *; c010}, {AE-SOU; r050; c030} och i {AE-SOU; r050; c040}.

c)   Centralbanksfinansiering

Eftersom centralbanksfinansiering mot säkerhet endast är ett specialfall av värdepapperiserad inlåning eller en repotransaktion där motparten är en centralbank är reglerna i led i och ii ovan tillämpliga.

För transaktioner där det inte är möjligt att identifiera den specifika säkerheten för varje transaktion eftersom säkerheten är sammanlagd, kan säkerheten fördelas proportionellt på grundval av säkerhetsmassans sammansättning.

Tillgångar som inte har förpositionerats hos centralbanker är inte intecknade tillgångar, annat än om centralbanken inte tillåter uttag av placerade tillgångar utan förhandsgodkännande. I fråga om finansiella garantier som inte tagits i anspråk fördelas den del som inte tagits i anspråk, dvs. utöver det minimibelopp som centralbanken kräver, proportionellt mellan de tillgångar som placerats i centralbanken.

d)   Värdepapperslån

För värdepapperslån med likvidsäkerhet är reglerna för repor/omvända repor tillämpliga.

Värdepapperslån utan likvidsäkerhet rapporteras på följande sätt:

(i)

Det verkliga värdet av lånade värdepapper rapporteras som inteckningskälla i {AE-SOU; r150; c010}. Om utlånaren inte får någon säkerhet för de utlånade värdepapperen utan en avgift, rapporteras {AE-SOU; r150; c010} som noll.

(ii)

Om de värdepapper som utlånats som säkerhet är en tillgång i det rapporterande institutet rapporteras dess redovisade värde i {AE-ASS; *; c010} and {AE-SOU; r150; c030}; dess verkliga värde rapporteras i {AE-ASS; *; c040}.

(iii)

Om de värdepapper som utlånats som säkerhet tagits emot av det rapporterande institutet, rapporteras deras verkliga värde i {AE-COL; *; c010}, {AE-SOU; r150; c030} och {AE-SOU; r150; c040}.

e)   Derivat (skulder)

Värdepapperiserade derivat med ett negativt verkligt värde rapporteras på följande sätt:

(i)

Det redovisade värdet av derivatet rapporteras som inteckningskälla i {AE-SOU; r020; c010}.

(ii)

Säkerheten (de initialsäkerheter som krävs för att öppna positionen och eventuell säkerhet som ställts för marknadsvärdet av derivattransaktionen) rapporteras på följande sätt:

(i)

Om den är en tillgång i det rapporterande institutet rapporteras dess redovisade värde i {AE-ASS; *; c010} and {AE-SOU; r020; c030}; dess verkliga värde rapporteras i {AE-ASS; *; c040}.

(ii)

Om säkerheten har tagits emot av det rapporterade institutet rapporteras dess verkliga värde i {AE-COL; *; c010}, {AE-SOU; r020; c030} och {AE-SOU; r020; c040}.

f)   Säkerställda obligationer

Säkerställda obligationer för hela tillgångsinteckningen rapporteras som de instrument som avses i artikel 52.4 i direktiv 2009/65/EG, oberoende av om instrumenten har den rättsliga formen av säkerhet eller inte.

Inga särskilda regler är tillämpliga på säkerställda obligationer om det rapporterande institutet inte innehållit någon del av de säkerheter som det emitterat.

Om institutet innehållit någon del av emissionen tillämpas följande föreslagna behandling för att undvika dubbelräkning:

(i)

Om de egna säkerställda obligationerna inte är pantsatta, rapporteras beloppet för säkerhetsmassan som ligger till grund för de värdepapper som innehållits och ännu inte pantsatts som icke-intecknade tillgångar i AE-ASS-mallarna. Ytterligare uppgifter om de innehållna säkerställda men ännu inte pantsatta obligationerna (underliggande tillgångar, verkligt värde och godtagbarhet för dem som kan intecknas samt nominellt värde för dem som inte kan intecknas) rapporteras i mallen AE-NPL.

(ii)

Om de egna säkerställda obligationerna är pantsatta, rapporteras beloppet för säkerhetsmassan som ligger till grund för de innehållna och pantsatta värdepapperen som intecknade tillgångar i AE-ASS-mallen.

I följande tabell beskrivs rapporteringen av en säkerställd obligationsemission på EUR 100 varav 15 % är innehållen och inte pantsatt och 10 % är innehållen och ställd som säkerhet i en repotransaktion på EUR 11 med en centralbank, där säkerhetsmassan består av lån utan säkerhet och det redovisade värdet av lånen är EUR 150.

INTECKNINGSKÄLLOR

Typ

Belopp

Celler

Intecknade lån

Celler

Säkerställda obligationer

75 % (100) = 75

{AE-Källor, r110, c010}

75 % (150) = 112,5

{AE-Assets, r100, c10}

{AE-Källor; r110, c030}

Centralbanksfinansiering

11

{AE-Källor, r060, c010}

10 % (150) = 15

{AE-Assets, r100, c10}

{AE-Källor, r060, c030}

EJ INTECKNADE

Typ

Belopp

Celler

Ej intecknade lån

Celler

Innehållna säkerställda egna obligationer

15 % 100 = 15

{AE-Ej pantsatt, r010, c040}

15 % (150) = 22,5

{AE-ASS, r100, c60}

{AE-Ej pantsatt, r020, c010}

g)   Värdepapperisering

Värdepapperiseringar är räntebärande värdepapper som innehas av det rapporterande institutet och har sitt upphov i en värdepapperiseringstransaktion enligt definitionen i artikel 4.61 i förordning (EU) nr 575/2013.

För värdepapperiseringar som finns kvar i balansräkningen ska reglerna för säkerställda obligationer tillämpas.

För värdepapperiseringar som tagits bort från balansräkningen finns det ingen inteckning där institutet innehar vissa värdepapper. Värdepappren tas upp i det rapporterande institutets handelslager som vilken annan säkerhet som helst som ställts av en tredje part.

2.1.2.   Instruktioner för särskilda rader

Rader

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Det rapporterande institutets tillgångar

IAS 1.9 a, Genomföranderiktlinje IG 6.

Det rapporterande institutets sammanlagda tillgångar som redovisas i dess balansräkning.

020

Beviljade kreditlimiter

IAS 1.54 i.

Detta inbegriper saldon i centralbanker och andra institut som erhålls på anfordran. Kassamedel, dvs. innehav av utelöpande nationella och utländska sedlar och mynt som allmänt används som betalningsmedel och som ingår i raden ’Övriga tillgångar’.

030

Egetkapitalinstrument

Egetkapitalinstrument enligt definitionen i IAS 32.1 som innehas av det rapporterande institutet.

040

Räntebärande värdepapper

Punkt 26, del 1 i bilaga V.

Räntebärande värdepapper som innehas av det rapporterade institutet som emitterats som säkerheter och som inte är lån i den mening som avses i Europeiska centralbankens BSI-förordning.

050

varav: säkerställda obligationer

Räntebärande värdepapper som innehas av det rapporterande institutet och som är obligationer i den mening som avses i artikel 52.4 första stycket i direktiv 2009/65/EG.

060

varav: värdepapperiseringar

Räntebärande värdepapper som innehas av det rapporterande institutet som är värdepapperiseringar enligt definitionen i artikel 4.61 i förordning (EU) nr 575/2013.

070

varav: emitterade av nationella regeringar

Räntebärande värdepapper som innehas av det rapporterande institutet och som emitterats av nationella regeringar.

080

varav: emitterade av finansiella företag

Räntebärande värdepapper som innehas av det rapporterande institutet och som emitterats av finansiella företag enligt definitionen i bilaga V del I punkterna 35 c och 35 d.

090

varav: emitterade av icke-finansiella företag

Räntebärande värdepapper som innehas av det rapporterande institutet som emitterats av icke-finansiella företag enligt definitionen i bilaga V del I punkt 35 e.

100

Andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter

Lån och förskott, dvs. låneinstrument som innehas av det rapporterande institutet som inte är värdepapper, förutom saldon som erhålls på anfordran.

110

varav: hypotekslån

Andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter som är hypotekslån i enlighet med bilaga V del 2 punkt 41 h.

120

Övriga tillgångar

Det rapporterande institutets övriga tillgångar som redovisas i balansräkningen än de som nämns på ovanstående rader och som inte är egna räntebärande värdepapper och egetkapitalinstrument som inte får tas bort från balansräkningen av ett icke-IFRS-institut. I detta fall ska egna räntebärande värdepapper tas upp på rad 240 i AE-COL-mallen och egetkapitalinstrument undantas från rapporteringen av tillgångsinteckningar.

2.1.3.   Instruktioner för särskilda kolumner

Kolumner

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Redovisat värde av intecknade tillgångar

Det redovisade värdet av tillgångar som innehas av det rapporterande institutet som är intecknade enligt den tillhandahållna definitionen av intecknade tillgångar. Med redovisat värde avses det värde som redovisas på tillgångssidan i balansräkningen.

020

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

Det redovisade värdet av intecknade tillgångar som innehas av det rapporterande institutet som emitterats av någon annan enhet som ingår i institutets konsolidering under tillsyn.

030

varav: godtagbara för centralbanker

Det redovisade värdet av intecknade tillgångar som innehas av det rapporterande institutet som är godtagbara för transaktioner med de centralbanker som det rapporterande institutet har tillgång till. Rapporterande institut som inte kan faktiskt fastställa godtagbarhet hos centralbanker för en post, exempelvis i jurisdiktioner som inte har en tydlig definition av tillgångar som är godtagbara för centralbanksrepor eller som inte har tillgång till en kontinuerlig marknad för centralbanksrepor, kan avstå från att rapportera det berörda beloppet för den posten, dvs. lämna rapporteringsfältet tomt.

040

Verkligt värde av intecknade tillgångar

IFRS 13 och artikel 8 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU (1) för icke-IFRS-institut.

Det redovisade värdet av räntebärande värdepapper som innehas av det rapporterande institutet och som är intecknade enligt den tillhandahållna definitionen av intecknade tillgångar. Det verkliga värdet av ett finansiellt instrument är det pris som vid värderingspunkten skulle erhållas vid försäljning av en tillgång eller betalas vid överlåtelse av en skuld genom en ordnad transaktion mellan marknadsaktörer. (Se IFRS 13 Värdering till verkligt värde.)

050

varav: godtagbara för centralbanker

Det redovisade värdet av intecknade räntebärande värdepapper som innehas av det rapporterande institutet som är godtagbara för transaktioner med de centralbanker som det rapporterande institutet har tillgång till. Rapporterande institut som inte kan faktiskt fastställa godtagbarhet hos centralbanker för en post, exempelvis i jurisdiktioner som inte har en tydlig definition av tillgångar som är godtagbara för centralbanksrepor eller som inte har tillgång till en kontinuerlig marknad för centralbanksrepor, kan avstå från att rapportera det berörda beloppet för den posten, dvs. lämna rapporteringsfältet tomt.

060

Redovisat värde av icke-intecknade tillgångar

Det redovisade värdet av tillgångar som innehas av det rapporterande institutet som är icke-intecknade enligt den tillhandahållna definitionen av intecknade tillgångar. Med redovisat värde avses det värde som redovisas på tillgångssidan i balansräkningen.

070

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

Det redovisade värdet av icke-intecknade tillgångar som innehas av det rapporterande institutet som emitterats av någon annan enhet som ingår i institutets konsolidering under tillsyn.

080

varav: godtagbara för centralbanker

Det redovisade värdet av icke-intecknade tillgångar som innehas av det rapporterande institutet som är godtagbara för transaktioner med de centralbanker som det rapporterande institutet har tillgång till. Rapporterande institut som inte kan faktiskt fastställa godtagbarhet hos centralbanker för en post, exempelvis i jurisdiktioner som inte har en tydlig definition av tillgångar som är godtagbara för centralbanksrepor eller som inte har tillgång till en kontinuerlig marknad för centralbanksrepor, kan avstå från att rapportera det berörda beloppet för den posten, dvs. lämna rapporteringsfältet tomt.

090

Verkligt värde av icke-intecknade tillgångar

IFRS 13 och artikel 8 i direktiv 2013/34/EU för icke-IFRS-institut.

Det redovisade värdet av räntebärande värdepapper som innehas av det rapporterande institutet och som är icke-intecknade enligt den tillhandahållna definitionen av intecknade tillgångar. Det verkliga värdet av ett finansiellt instrument är det pris som vid värderingspunkten skulle erhållas vid försäljning av en tillgång eller betalas vid överlåtelse av en skuld genom en ordnad transaktion mellan marknadsaktörer. (Se IFRS 13 Värdering till verkligt värde.)

100

varav: godtagbara för centralbanker

Det redovisade värdet av icke-intecknade räntebärande värdepapper som innehas av det rapporterande institutet som är godtagbara för transaktioner med de centralbanker som det rapporterande institutet har tillgång till. Rapporterande institut som inte kan faktiskt fastställa godtagbarhet hos centralbanker för en post, exempelvis i jurisdiktioner som inte har en tydlig definition av tillgångar som är godtagbara för centralbanksrepor eller som inte har tillgång till en kontinuerlig marknad för centralbanksrepor, kan avstå från att rapportera det berörda beloppet för den posten, dvs. lämna rapporteringsfältet tomt.

2.2.   Mall: AE-COL. Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet

2.2.1.   Allmänna kommentarer

15.

För den säkerhet som erhålls av det rapporterande institutet och emitterade andra egna räntebärande värdepapper än säkerställda obligationer eller värdepapper med bakomliggande säkerhet delas kategorin icke-intecknade tillgångar upp mellan de som kan intecknas eller som potentiellt kan intecknas och de som inte kan intecknas.

16.

Tillgångar kan inte intecknas om de har tagits emot som säkerhet och det rapporterande institutet inte har tillåtelse att sälja eller återbelåna säkerheten, förutom i händelse av fallissemang för ägaren av säkerheten. Andra egna emitterade räntebärande värdepapper än egna säkerställda obligationer eller värdepapperiseringar kan inte intecknas om det finns någon begränsning i villkoren för emitteringen av möjligheten att sälja eller återbelåna de värdepapper som innehas.

17.

Vid rapportering av tillgångsinteckningar rapporteras värdepapper som lånats mot en avgift utan ställande av likvidsäkerhet eller andra säkerheter än kontanter som erhållna säkerheter.

2.2.2.   Instruktioner för särskilda rader

Rader

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

130

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet

Alla klasser av säkerheter som erhållits av det rapporterande institutet.

140

Beviljade kreditlimiter

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet som består av beviljade kreditlimiter. (Se rättsliga hänvisningar och instruktioner avseende rad 020 i AE-ASS-mallen.)

150

Egetkapitalinstrument

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av egetkapitalinstrument. (Se rättsliga hänvisningar och instruktioner avseende rad 030 i AE-ASS-mallen.)

160

Räntebärande värdepapper

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av räntebärande värdepapper. (Se rättsliga hänvisningar och instruktioner avseende rad 040 i AE-ASS-mallen.)

170

varav: säkerställda obligationer

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av säkerställda obligationer. (Se rättsliga hänvisningar och instruktioner avseende rad 050 i AE-ASS-mallen.)

180

varav: värdepapperiseringar

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av värdepapperiseringar. (Se rättsliga hänvisningar och instruktioner på rad 060 i AE-ASS-mallen.)

190

varav: emitterade av nationella regeringar

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av räntebärande värdepapper som emitterats av nationella regeringar. (Se rättsliga hänvisningar och instruktioner avseende rad 070 i AE-ASS-mallen.)

200

varav: emitterade av finansiella företag

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av räntebärande värdepapper som emitterats av finansiella företag. (Se rättsliga hänvisningar och instruktioner avseende rad 080 i AE-ASS-mallen.)

210

varav: emitterade av icke-finansiella företag

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av räntebärande värdepapper som emitterats av icke-finansiella företag. (Se rättsliga hänvisningar och instruktioner avseende rad 090 i AE-ASS-mallen.)

220

Andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter. (Se rättsliga hänvisningar och instruktioner avseende rad 100 i AE-ASS-mallen.)

230

Övriga erhållna säkerheter

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av andra tillgångar. (Se rättsliga hänvisningar och instruktioner avseende rad 120 i AE-ASS-mallen.)

240

Andra emitterade egna räntebärande värdepapper än egna säkerställda obligationer eller värdepapper med bakomliggande säkerhet

Egna räntebärande värdepapper som innehållits av det rapporterande institutet som inte är emitterade egna säkerställda obligationer eller emitterade egna värdepapperiseringar. Eftersom innehållna eller återköpta emitterade egna räntebärande värdepapper enligt IAS 39.42 minskar de relaterade finansiella skulderna, inkluderas inte dessa värdepapper i det rapporterade företagets tillgångskategori (rad 010 i AE-ASS-mallen). Egna räntebärande värdepapper som inte får tas bort från balansräkningen av ett icke-IFRS-institutet ska tas upp på denna rad.

Emitterade egna säkerställda obligationer eller egna emitterade värdepapperiseringar rapporteras inte i denna kategori eftersom olika regler är tillämpliga i de fallen för att undvika dubbelräkning:

a)

Om de egna räntebärande värdepapperen är pantsatta, rapporteras beloppet för säkerhetsmassan/underliggande tillgångar som ligger till grund för de innehållna och pantsatta värdepapperen som intecknade tillgångar i AE-ASS-mallen.

b)

Om de egna räntebärande värdepapperen inte ännu är pantsatta, rapporteras beloppet för säkerhetsmassan/underliggande tillgångar som ligger till grund för de innehållna och ännu inte pantsatta värdepapperen som icke-intecknade tillgångar i AE-ASS-mallarna. Ytterligare uppgifter om denna andra typ av egna räntebärande värdepapper som ännu inte pantsatts (underliggande tillgångar, verkligt värde och deras godtagbarhet för dem som kan intecknas samt nominellt värde för dem som inte kan intecknas) rapporteras i mallen AE-NPL.

250

TOTALA TILLGÅNGAR, ERHÅLLNA SÄKERHETER OCH EMITTERADE EGNA RÄNTEBÄRANDE VÄRDEPAPPER

Det rapporterande institutets samtliga tillgångar som redovisas i dess balansräkning, alla klasser av säkerheter som erhållits av det rapporterande institutet samt emitterade egna räntebärande värdepapper som innehållits av det rapporterande institutet som inte är emitterade egna säkerställda obligationer eller emitterade egna värdepapperiseringar.

2.2.3.   Instruktioner för särskilda kolumner

Kolumner

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Verkligt värde av erhållna intecknade säkerheter eller emitterade egna räntebärande värdepapper

Det verkliga värdet av erhållna säkerheter eller emitterade egna räntebärande värdepapper som innehas/innehålls av det rapporterande institutet och som är intecknade enligt den tillhandahållna definitionen av intecknade tillgångar.

Det verkliga värdet av ett finansiellt instrument är det pris som vid värderingspunkten skulle erhållas vid försäljning av en tillgång eller betalas vid överlåtelse av en skuld genom en ordnad transaktion mellan marknadsaktörer. (Se IFRS 13 Värdering till verkligt värde.)

020

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

Det verkliga värdet av intecknade erhållna säkerheter eller emitterade egna räntebärande värdepapper som innehas/innehålls av det rapporterande institutet och som är emitterade av någon enhet inom konsolideringen under tillsyn.

030

varav: godtagbara för centralbanker

Det verkliga värdet av intecknad säkerhet eller emitterade egna räntebärande värdepapper som innehas/innehålls av det rapporterande institutet som är godtagbara för transaktioner med de centralbanker som det rapporterande institutet har tillgång till. Rapporterande institut som inte kan faktiskt fastställa godtagbarhet hos centralbanker för en post, exempelvis i jurisdiktioner som inte har en tydlig definition av tillgångar som är godtagbara för centralbanksrepor eller som inte har tillgång till en kontinuerlig marknad för centralbanksrepor, kan avstå från att rapportera det berörda beloppet för den posten, dvs. lämna rapporteringsfältet tomt.

040

Verkligt värde av erhållna säkerheter eller emitterade egna räntebärande värdepapper som kan intecknas

Det verkliga värdet av det rapporterande institutets erhålla säkerheter som inte är intecknade men som kan intecknas eftersom det rapporterande institutet har tillåtelse att sälja eller återbelåna dem utan fallissemang för ägaren av säkerheten. Det innefattar även det verkliga värdet av andra emitterade egna räntebärande värdepapper än egna säkerställda obligationer eller värdepapperiseringar som inte är intecknade men som kan intecknas.

050

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

Det verkliga värdet av erhållna säkerheter eller av andra emitterade egna räntebärande värdepapper än egna säkerställda obligationer eller värdepapper mot säkerhet av tillgångar som kan intecknas och som är emitterade av någon enhet inom konsolideringen under tillsyn.

060

varav: godtagbara för centralbanker

Det verkliga värdet av erhållna säkerheter eller emitterade andra egna räntebärande värdepapper eller värdepapperiseringar som kan intecknas och som är godtagbara för transaktioner med de centralbanker som det rapporterande institutet har tillgång till. Rapporterande institut som inte kan faktiskt fastställa godtagbarhet hos centralbanker för en post, exempelvis i jurisdiktioner som inte har en tydlig definition av tillgångar som är godtagbara för centralbanksrepor eller som inte har tillgång till en kontinuerlig marknad för centralbanksrepor, kan avstå från att rapportera det berörda beloppet för den posten, dvs. lämna rapporteringsfältet tomt.

070

Nominellt värde av erhållna säkerheter eller emitterade egna räntebärande värdepapper som inte kan intecknas

Det nominella värdet av erhållna säkerheter som innehas av det rapporterade institutet som inte är intecknade och som inte kan intecknas. Det innefattar även det nominella värdet av andra emitterade egna räntebärande värdepapper än egna säkerställda obligationer eller värdepapperiseringar som innehålls av det rapporterade institutet som inte är intecknade och som inte heller kan intecknas.

2.3.   Mall AE-NPL. Egna säkerställda obligationer och värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet som emitterats och ännu inte intecknats

2.3.1.   Allmänna kommentarer

18.

För att undvika dubbelräkning gäller följande regler för emitterade egna säkerställda obligationer och värdepapperiseringar som emitterats och innehållits av det rapporterande institutet:

a)

Om dessa värdepapper är pantsatta, rapporteras beloppet för säkerhetsmassan/underliggande tillgångar som ligger till grund för intecknade tillgångar i AE-ASS-mallen. Finansieringskällan i händelse av pantsättning av egna säkerställda obligationer och värdepapperiseringar är den nya transaktion där värdepapper pantsätts (centralbanksfinansiering eller annan typ av säkrad finansiering), inte den ursprungliga emissionen av säkerställda obligationer eller värdepapperiseringar.

b)

Om dessa värdepapper ännu inte är pantsatta, rapporteras beloppet för säkerhetsmassan/underliggande tillgångar som ligger till grund för värdepapperen som icke-intecknade tillgångar i AE-ASS-mallen.

2.3.2.   Instruktioner för särskilda rader

Rader

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Egna säkerställda obligationer och värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet som emitterats och ännu inte intecknats

Egna säkerställda obligationer och emitterade värdepapperiseringar som innehålls av det rapporterande institutet och som inte är intecknade.

020

Innehållna emitterade säkerställda obligationer

Emitterade egna säkerställda obligationer som innehålls av det rapporterande institutet och som inte är intecknade.

030

Innehållna emitterade värdepapperiseringar

Emitterade egna värdepapperiseringar som innehålls av det rapporterande institutet och som inte är intecknade.

040

Bättre rangordning

Trancher av emitterade egna värdepapperiseringar med bättre rangordning som innehålls av det rapporterande institutet och som inte är intecknade. Se artikel 4.67 i förordning (EU) nr 575/2013.

050

Mellanliggande positioner

Trancher i mellanliggande positioner av emitterade egna värdepapperiseringar som innehålls av det rapporterande institutet och som inte är intecknade. Alla trancher som inte är trancher med bättre rangordning, dvs. sist att täcka förluster eller trancher i första-förlustläge, ska anses vara trancher i mellanliggande positioner. Se Artikel 4.67 i förordning (EU) nr 575/2013.

060

Första förlust

Trancher i första-förlustläge av emitterade egna värdepapperiseringar som innehålls av det rapporterande institutet och som inte är intecknade. Se Artikel 4.67 i förordning (EU) nr 575/2013.

2.3.3.   Instruktioner för särskilda kolumner

Kolumner

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Redovisat värde av underliggande pool av tillgångar

Det redovisade värdet av säkerhetsmassan/underliggande tillgångar som ligger till grund för de egna säkerställda obligationerna och egna värdepapperiseringarna som innehålls och som ännu inte har pantsatts.

020

Verkligt värde av emitterade räntebärande värdepapper som kan intecknas

Det verkliga värdet av egna säkerställda obligationer och egna värdepapperiseringar som innehålls och som inte är intecknade men som kan intecknas.

030

varav: godtagbara för centralbanker

Det verkliga värdet av egna säkerställda obligationer och egna värdepapperiseringar som innehålls och som uppfyller följande villkor:

(i)

De är inte intecknade.

(ii)

De kan intecknas.

(iii)

De är godtagbara för transaktioner med de centralbanker som det rapporterande institutet har tillgång till.

Rapporterande institut som inte kan faktiskt fastställa centralbanksgodkännande för en post, exempelvis i jurisdiktioner som inte har en tydlig definition av tillgångar som är godtagbara för centralbanksrepor eller som inte har tillgång till en kontinuerlig marknad för centralbanksrepor, kan avstå från att rapportera det berörda beloppet för den posten, dvs. lämna rapporteringsfältet tomt.

040

Nominellt värde av emitterade egna räntebärande värdepapper som inte kan intecknas

Det nominella värdet av egna säkerställda obligationer och egna värdepapperiseringar som innehålls och som inte är intecknade och som inte heller kan intecknas.

2.4.   Mall AE-SOU. Inteckningskällor

2.4.1.   Allmänna kommentarer

19.

Denna mall tillhandahåller information om vikten av att det rapporterande institutet gör åtskillnad mellan olika inteckningskällor, inklusive sådana utan tillhörande finansiering som låneåtaganden eller erhållna finansiella garantier och obligationslån utan likvidsäkerhet.

20.

Det totala beloppet för tillgångar och erhålla säkerheter i mallarna AE-ASS och AE-COL uppfyller följande valideringskrav: {AE-SOU; r170; c030} = {AE-ASS; r010; c010} + {AE-COL; r130; c010} + {AE-COL; r240; c010}.

2.4.2.   Instruktioner för särskilda rader

Rader

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Redovisat värde av valda finansiella skulder

Det redovisade värdet av valda värdepapperiserade finansiella skulder för det rapporterande institutet, i den mån dessa skulder medför tillgångsinteckning för institutet.

020

Derivat

Det redovisade värdet av det rapporterande institutets värdepapperiserade derivat som är finansiella skulder, dvs. med ett negativt verkligt värde, i den mån dessa derivat medför tillgångsinteckning för institutet.

030

varav: OTC (Over-The-Counter)

Det redovisade värdet av det rapporterande institutets värdepapperiserade derivat som är finansiella och OTC-baserade skulder, i den mån dessa derivat medför tillgångsinteckning.

040

Inlåning

Det redovisade värdet av det rapporterande institutets värdepapperiserade inlåning, i den mån denna inlåning medför tillgångsinteckning för institutet.

050

Återköpsavtal

Det redovisade värdet av det rapporterande institutets återköpsavtal, i den mån dessa transaktioner medför tillgångsinteckning för institutet.

Återköpsavtal (repor) är transaktioner där det rapporterande institutet erhåller likvida medel i utbyte mot finansiella tillgångar som säljs till ett givet pris med åtagande om att återköpa samma (eller motsvarande) tillgångar till ett fast pris på en viss dag i framtiden. Samtliga följande varianter av repo-liknande transaktioner ska rapporteras som återköpsavtal: – belopp som erhållits i utbyte mot värdepapper som tillfälligt överlåtits till tredje part i form av värdepapperslån mot likvidsäkerhet och – belopp som erhållits i utbyte mot värdepapper som tillfälligt överlåtits till tredje part i form av återköpsavtal (sale/buy-back).

060

varav: centralbanker

Det redovisade värdet av det rapporterande institutets återköpsavtal med centralbanker, i den mån dessa transaktioner medför tillgångsinteckning.

070

Annan värdepapperiserad inlåning än återköpsavtal

Det redovisade värdet av annan inlåning för det rapporterande institutet än återköpsavtal, i den mån denna inlåning medför tillgångsinteckning för institutet.

080

varav: centralbanker

Det redovisade värdet av annan värdepapperiserad inlåning än återköpsavtal med centralbanker för det rapporterande institutet, i den mån denna inlåning medför tillgångsinteckning för institutet.

090

Emitterade räntebärande värdepapper

Det redovisade värdet av räntebärande värdepapper som emitterats av det rapporterande institutet, i den mån dessa värdepapper medför tillgångsinteckning för institutet.

Den innehållna delen av en emission ska följa den särskilda behandling som föreskrivs i del 1 punkt 15 iv så att endast den procentandel av de räntebärande värdepapperen som placeras utanför enheter i gruppen tas med i denna kategori.

100

varav: emitterade säkerställda obligationer

Det redovisade värdet av säkerställda obligationer vars tillgångar har sitt ursprung hos det rapporterade institutet, i den mån som dessa emitterade värdepapper medför tillgångsinteckning för institutet.

110

varav: emitterade värdepapperiseringar

Det redovisade värdet av värdepapperiseringar som emitterats av det rapporterande institutet, i den mån dessa värdepapper medför tillgångsinteckning för institutet.

120

Andra inteckningskällor

Beloppet för andra värdepapperiserade transaktioner för det rapporterande institutet än finansiella skulder, i den mån dessa transaktioner medför tillgångsinteckning för institutet.

130

Nominellt värde av erhållna låneåtaganden

Det nominella värdet av låneåtaganden som erhållits av det rapporterande institutet, i den mån dessa åtaganden medför tillgångsinteckning för institutet.

140

Nominellt värde av erhållna finansiella garantier

Det nominella värdet av finansiella garantier som erhållits av det rapporterande institutet, i den mån dessa garantier medför tillgångsinteckning för institutet.

150

Verkligt värde av värdepapper som lånats utan likvidsäkerhet

Det verkliga värdet av värdepapper som det rapporterande institutet lånat utan likvidsäkerhet, i den mån dessa transaktioner medför tillgångsinteckning för institutet.

160

Övrigt

Beloppet för andra värdepapperiserade transaktioner för det rapporterande institutet än finansiella skulder som inte täcks av ovanstående poster, i den mån dessa transaktioner medför tillgångsinteckning för institutet.

170

TOTALT FÖR INTECKNINGSKÄLLOR

Beloppet för alla värdepapperiserade transaktioner för det rapporterande institutet, i den mån dessa transaktioner medför tillgångsinteckning för institutet.

2.4.3.   Instruktioner för särskilda kolumner

Kolumner

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Motsvarande skulder, ansvarsförbindelser eller utlånade värdepapper

Beloppet för motsvarande finansiella skulder, ansvarsförbindelser (erhållna låneåtaganden och erhållna finansiella garantier) och för utlånande andra värdepapper med icke-likvidsäkerhet, i den mån som dessa transaktioner medför tillgångsinteckning för institutet.

Finansiella skulder rapporteras till redovisat värde; ansvarsförbindelser rapporteras till sitt nominella värde och utlånade värdepapper med icke-likvidsäkerhet rapporteras till sitt verkliga värde.

020

varav: från andra enheter i gruppen

Beloppet för motsvarande finansiella skulder, ansvarsförbindelser (erhållna låneåtaganden och erhållna finansiella garantier) och för utlånade värdepapper med icke-likvidsäkerhet, i den mån motparten är någon annan enhet inom konsolideringen under tillsyn och transaktionen medför tillgångsinteckning för det rapporterande institutet.

För regler om beloppstyper, se instruktionerna för kolumn 010.

030

Tillgångar, erhållna säkerheter och andra emitterade egna värdepapper än säkerställda obligationer och intecknade värdepapper med bakomliggande säkerhet

Belopp för tillgångarna, erhållna säkerheter och andra emitterade egna värdepapper än säkerställda obligationer och värdepapperiseringar som är intecknade till följd av olika typer av transaktioner som specificeras på raderna.

För att säkerställa konsekvens med kriterierna i mallarna AE-ASS och AE-COL, rapporteras det rapporterande institutets tillgångar som är redovisade i balansräkningen till sina redovisade värden. Återanvända erhållna säkerheter och andra emitterade egna värdepapper som intecknats än säkerställda obligationer och värdepapperiseringar rapporteras till sina verkliga värden.

040

varav: återanvänd erhållen säkerhet

Det verkliga värdet av erhållen säkerhet som återanvänts/intecknats till följd av de olika typer av transaktioner som specificeras på raderna.

050

varav: intecknade egna räntebärande värdepapper

Det verkliga värdet av andra emitterade egna räntebärande värdepapper än säkerställda obligationer och värdepapperiseringar som är intecknade till följd av de olika typer av transaktioner som specificeras på raderna.

3.   DEL B: UPPGIFTER OM LÖPTIDER

3.1.   Allmänna kommentarer

21.

Den mall som ingår i del B ger en allmän översikt over beloppet för intecknade tillgångar och återanvända erhållna säkerheter som omfattas av de definierade intervallen för motsvarande skulders återstående löptid.

3.2.   Mall: AE-MAT. Uppgifter om löptider

3.2.1.   Instruktioner för särskilda rader

Rader

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Intecknade tillgångar

Vid tillämpning av denna mall innefattar intecknade tillgångar samtliga följande:

a)

Det rapporterande institutets tillgångar (se instruktionen för rad 010 i AE-ASS-mallen) som rapporteras till sitt redovisade värde.

b)

Andra emitterade egna låneinstrument än säkerställda obligationer eller värdepapperiseringar (se instruktioner för rad 240 i mall AE-COL) som rapporteras till sitt verkliga värde.

Dessa belopp fördelas mellan en uppsättning kvarvarande förfalloperioder som specificeras i kolumnerna enligt den återstående löptiden för källan till deras inteckning (motsvarande skuld, ansvarsförbindelse eller värdepapperslånetransaktion).

020

Återanvänd erhållen säkerhet (mottagande enhet)

Se instruktionerna för rad 130 i AE-COL-mallen och kolumn 040 i AE-SOU-mallen.

Beloppen rapporteras till verkligt värde och fördelas mellan en uppsättning kvarvarande förfalloperioder som specificeras i kolumnerna i enlighet med den återstående löptiden för den transaktion som genereras för den enhet för vilken säkerheten återanvänds (mottagande enhet).

030

Återanvänd erhållen säkerhet (återanvändande enhet)

Se instruktionerna för rad 130 i AE-COL-mallen och kolumn 040 i AE-SOU-mallen.

Beloppen rapporteras till verkligt värde och fördelas mellan en uppsättning kvarvarande förfalloperioder som specificeras i kolumnerna i enlighet med den återstående löptiden för källan till dess inteckning (återanvändande enhet): Motsvarande skulder, ansvarsförbindelser eller utlånade värdepapper.

3.2.2.   Instruktioner för särskilda kolumner

Kolumner

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Öppen löptid

Beviljad kreditlimit utan angiven förfallodag.

020

En dag

Förfallodag tidigare än eller lika med 1 dag.

030

>1 dag <= 1 vecka

Förfallodag senare än 1 dag och tidigare än eller lika med 1 vecka.

040

>1 vecka <= 2 veckor

Förfallodag senare än 1 vecka och tidigare än eller lika med 2 veckor.

050

>2 veckor <= 1 månad

Förfallodag senare än 2 veckor och tidigare än eller lika med 1 månad.

060

>1 månad <= 3 månader

Förfallodag senare än 1 månad och tidigare än eller lika med 3 månader.

070

>3 månader <= 6 månader

Förfallodag senare än 3 månader och tidigare än eller lika med 6 månader.

080

>6 månader <= 1 år

Förfallodag senare än 6 månader och tidigare än eller lika med 1 år.

090

>1 år <= 2 år

Förfallodag senare än 1 år och tidigare än eller lika med 2 år.

100

>2 år <= 3 år

Förfallodag senare än 2 år och tidigare än eller lika med 3 år.

110

>3 år <= 5 år

Förfallodag senare än 3 år och tidigare än eller lika med 5 år.

120

>5 år <= 10 år

Förfallodag senare än 5 år och tidigare än eller lika med 10 år.

130

>10 år

Förfallodag senare än 10 år.

4.   DEL C: POTENTIELLA INTECKNINGAR

4.1.   Allmänna kommentarer

22.

Denna mall ska instituten använda för att beräkna nivån på tillgångsinteckningen under en rad stresscenarier.

23.

Med potentiella inteckningar avses de ytterligare tillgångar som kan behöva intecknas om de rapporterande instituten tvingas möta en negativ utveckling som utlösts av en extern händelse utanför det rapporterande institutets kontroll (exempelvis en nedgradering, minskning av det verkliga värdet av intecknade tillgångar eller en allmän förlust av förtroende). I sådana fall behöver det rapporterande institutet inteckna ytterligare tillgångar till följd av redan existerande transaktioner. Det ytterligare beloppet för intecknade tillgångar ska vara exklusive effekterna av institutets säkringstransaktioner mot de händelser som beskrivs under de ovannämnda stresscenarierna.

24.

Mallen innehåller följande två scenarier för att rapportera potentiella inteckningar som beskrivs närmare i avsnitten 4.1.1. och 4.1.2. Den information som rapporteras ska vara institutets rimliga uppskattning baserad på den bästa tillgängliga informationen.

A.

Minskning av det verkliga värdet av intecknade tillgångar med 30 %. Detta scenario täcker endast en förändring av det underliggande verkliga värdet av tillgångarna och inte någon annan förändring som kan påverka dess redovisade värde, exempelvis valutakursvinster eller valutakursförluster eller potentiell nedskrivning. Det rapporterande institutet kan då tvingas ställa mer säkerhet för att bevara värdet av säkerhetskonstanten.

B.

En depreciering på 10 % av varje valuta där institutet har samlade skulder som uppgår till minst 5 % av institutets totala skulder.

25.

Scenarierna ska rapporteras oberoende av varandra och betydande valutadeprecieringar ska också rapporteras oberoende av deprecieringar av andra betydande valutor. Instituten ska således inte beakta korrelationer mellan scenarierna.

4.1.1.   Scenario A: Minskning med 30 % av intecknade tillgångar

26.

Det ska antas att alla intecknade tillgångar minskar med 30 % i värde. För beräkningen av behovet av ytterligare säkerhet som uppkommer av en sådan minskning ska instituten ta hänsyn till befintliga nivåer av övervärde i säkerhetsmassan så att endast en miniminivå av inteckningar bibehålls. För beräkningen av behovet av ytterligare säkerhet ska instituten också beakta avtalade krav i de berörda kontrakten och avtalen, inklusive utlösande tröskelvärden.

27.

Endast kontrakt och avtal där det finns en lagstadgad skyldighet att tillhandahålla ytterligare säkerhet ska inbegripas. I detta ingår emissioner av säkerställda obligationer där det finns ett lagstadgat krav om att upprätthålla miniminivåer av övervärde i säkerhetsmassan men inget krav på att bibehålla befintliga värderingsnivåer för den säkerställda obligationen.

4.1.2.   Scenario B: Depreciering på 10 % av betydande valutor

28.

En valuta är en väsentlig valuta om det rapporterande institutet har samlade skulder i den valutan som uppgår till minst 5 % av institutets samlade skulder.

29.

I beräkningen av en depreciering på 10 % ska hänsyn tas till förändringar både på tillgångs- och skuldsidan, dvs. instituten ska fokusera på obalanser mellan tillgångar och skulder. Exempel: Repotransaktioner i USD som grundas på tillgångar i USD ger inte upphov till ytterligare inteckning, medan en repotransaktion i USD som grundas på en tillgång i EUR ger upphov till ytterligare inteckning.

30.

Alla transaktioner som berör mer än en valuta ska omfattas av denna beräkning.

4.2.   Mall: AE-CONT. Potentiella inteckningar

4.2.1.   Instruktioner för särskilda rader

31.

Se instruktionerna för särskilda kolumner i AE-SOU i avsnitt 1.5.1. Innehållet i kolumnerna i den här mallen, AE-CONT, skiljer sig inte från AE-SOU-mallen.

4.2.2.   Instruktioner för särskilda kolumner

Kolumner

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Motsvarande skulder, ansvarsförbindelser eller utlånade värdepapper

Samma instruktioner och uppgifter som för kolumn 010 i AE-SOU-mallen.

Beloppet för motsvarande finansiella skulder, ansvarsförbindelser (erhållna låneåtaganden och erhållna finansiella garantier) och för utlånande andra värdepapper med icke-likvidsäkerhet, i den mån som dessa transaktioner medför tillgångsinteckningar för institutet.

Så som anges för varje rad i mallen ska finansiella skulder rapporteras till sitt redovisade värde, ansvarsförbindelser till sitt nominella värde och utlånade värdepapper till sitt verkliga värde.

020

A.   Ytterligare belopp för intecknade tillgångar

Ytterligare belopp för tillgångar som skulle bli intecknade på grund av lagstadgade, tillsynsmässiga eller avtalsenliga krav som utlöses i händelse av scenario A.

I enlighet med instruktionerna i del I av denna bilaga ska dessa belopp rapporteras till sina redovisade värden om beloppet är relaterat till det rapporterande institutets tillgångar eller till sitt verkliga värde om de är relaterade till erhållna säkerheter. Belopp som överskrider institutets icke-intecknade tillgångar och säkerhet rapporteras till verkligt värde.

030

B.   Ytterligare belopp för intecknade tillgångar. Väsentlig valuta 1

Ytterligare belopp för tillgångar som skulle bli intecknade på grund av lagstadgade, tillsynsmässiga eller avtalsenliga krav som utlöses i händelse av depreciering av väsentlig valuta 1 i scenario B.

Se regler för beloppstyper på rad 020.

040

B.   Ytterligare belopp för intecknade tillgångar. Väsentlig valuta 2

Ytterligare belopp för tillgångar som skulle bli intecknade på grund av lagstadgade, tillsynsmässiga eller avtalsenliga krav som utlöses i händelse av depreciering av väsentlig valuta 2 i scenario B.

Se regler för beloppstyper på rad 020.

5.   DEL D: SÄKERSTÄLLDA OBLIGATIONER

5.1.   Allmänna kommentarer

32.

Informationen i denna mall rapporteras för alla säkerställda obligationer som uppfyller kraven för överlåtbara värdepapper och som emitteras av det rapporterande institutet. Säkerställda obligationer som uppfyller kraven för överlåtbara värdepapper är de obligationer som avses i artikel 52.4 första stycket i direktiv 2009/65/EG. De är säkerställda obligationer som emitterats av det rapporterande institutet om det rapporterande institutet avseende den säkerställda obligationen enligt lag omfattas av särskild offentlig tillsyn avsedd att skydda obligationsinnehavare och om det för den säkerställda obligationen enligt lag krävs att de belopp som härrör från emissionen av dessa obligationer ska investeras i tillgångar som, under obligationens hela giltighetstid, kan täcka de med obligationerna förenade fordringarna och som i händelse av emittentens fallissemang med prioritet ska användas för återbetalning av kapital och upplupen ränta.

33.

Säkerställda obligationer som emitteras av eller för det rapporterande institutet som inte uppfyller kraven för överlåtbara värdepapper ska inte rapporteras i AE-CB-mallarna.

34.

Rapporteringen ska baseras på den lagstadgade ordningen för säkerställda obligationer, dvs. de rättsliga bestämmelser som är tillämpliga på programmet för säkerställda obligationer.

5.2.   Mall: AE-CB. Emission av säkerställda obligationer

5.2.1.   Instruktioner för z-axeln

z-axel

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Identifierare för säkerhetsmassan (öppen)

Identifieraren för säkerhetsmassan består av namnet eller en entydig förkortning för den enhet som emitterar säkerhetsmassan och beteckningen på den säkerhetsmassa som enskilt är föremål för de berörda skyddsåtgärderna för säkerställda obligationer.

5.2.2.   Instruktioner för särskilda rader

Kolumner

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Nominellt värde

Det nominella värdet är summan av krav på betalning av huvudbeloppet, som fastställts i enlighet med reglerna i respektive lagstadgade ordning för säkerställda obligationer som är tillämplig för att fastställa tillräcklig täckning.

020

Nuvärde (swap)

Nuvärdet (swap) är summan av krav på betalning av huvudbeloppet och räntan, diskonterat på grundval av en valutaspecifik riskfri avkastningskurva, som fastställts i enlighet med reglerna i den berörda lagstadgade ordningen för säkerställda obligationer som är tillämpliga för fastställandet av tillräcklig täckning.

För kolumnerna 080 och 210 som avser derivatpositioner i säkerhetsmassan ska beloppet för deras marknadsvärde rapporteras.

030

Tillgångsspecifikt värde

Det tillgångsspecifika värdet är det ekonomiska värdet av tillgångarna i säkerhetsmassan, som kan beskrivas av ett verkligt värde i enlighet med IFRS 13, ett marknadsvärde som konstaterats av genomförda transaktioner på likvida marknader, eller ett nuvärde som diskonterar framtida kassaflöden för en tillgång på grundval av en tillgångsspecifik räntekurva.

040

Redovisat värde

Det redovisade värdet av en säkerställd obligationsskuld eller en tillgång i säkerhetsmassan är det redovisade värdet för emittenten av den säkerställda obligationen.

5.2.3.   Instruktioner för särskilda kolumner

010

Överensstämmer med artikel 129 i förordning (EU) nr 575/2013 [JA/NEJ]

Instituten ska ange om säkerhetsmassan uppfyller kraven i artikel 129 i förordning (EU) nr 575/2013 för att vara kvalificerad för den förmånsbehandling som beskrivs i artikel 129.4 och 129.5 i den förordningen.

012

Om JA, ange den primära tillgångsklassen för säkerhetsmassan.

Om säkerhetsmassan är kvalificerad för den förmånsbehandling som beskrivs i artikel 129.4 och 129.5 i förordning (EU) nr 575/2013 (svar JA i kolumn 011), ska den primära tillgångsklassen för säkerhetsmassan anges i denna cell. Klassificeringen i artikel 129.1 i den förordningen ska användas för detta ändamål och koderna ’a’, ’b’, ’c’, ’d’, ’e’, ’f’ och ’g’ ska anges i enlighet därmed. Koden ’h’ används om den primära tillgångsklassen för säkerhetsmassan inte hänför sig till någon av de ovannämnda kategorierna.

020-140

Säkerställda obligationsskulder

Säkerställda obligationsskulder är skulder som den emitterande enheten ådragit sig genom att emittera säkerställda obligationer och omfattar alla positioner som definieras av respektive lagstadgade ordning för säkerställda obligationer som är föremål för de berörda skyddsåtgärderna för säkerställda obligationer (detta kan t.ex. vara värdepapper i omlopp samt motpartspositionen för emittenten av den säkerställda obligationen i derivatpositioner med ett i emittentens perspektiv negativt marknadsvärde hänfört till säkerhetsmassan och behandlat som skulder liknande säkerställda obligationsskulder i enlighet med den berörda lagstadgade ordningen för säkerställda obligationer).

020

Rapporteringsdag

Beloppen för säkerställda obligationsskulder, exklusive derivatpositioner i säkerhetsmassan, i enlighet med olika framtida datumintervall.

030

+ 6 månader

Dagen ’+ 6 månader’ är en tidpunkt som infaller sex månader efter referensdagen för rapporteringen. Belopp ska tillhandahållas med antagandet om oförändrade säkerställda obligationsskulder jämfört med referensdagen för rapporteringen förutom avskrivning. Om det inte finns en fast betalningsplan ska den förväntade löptiden användas på ett konsekvent sätt för utestående belopp vid framtida tidpunkter.

040-070

+ 12 månader – + 10 år

Anges precis som för ’+ 6 månader’ (kolumn 030) för respektive tidpunkt i förhållande till referensdagen för rapporteringen.

080

Derivatpositioner med negativt nettomarknadsvärde i säkerhetsmassan

Det negativa nettomarknadsvärdet för derivatpositioner i säkerhetsmassan som för emittenten av den säkerställda obligationen har ett negativt nettomarknadsvärde. Derivatpositioner i säkerhetsmassan är sådana nettoderivatpositioner som i enlighet med den berörda lagstadgade ordningen för säkerställda obligationer har inbegripits i säkerhetsmassan och är föremål för respektive skyddsåtgärder för säkerställda obligationer genom att sådana derivatpositioner med ett negativt marknadsvärde kräver täckning av godtagbara tillgångar i säkerhetsmassan.

Det negativa nettomarknadsvärdet ska rapporteras enbart för referensdagen för rapporteringen.

090-140

Extern kreditvärdering av säkerställd obligation

Information ska tillhandahållas om externa kreditvärderingar av respektive säkerställd obligation om sådana finns på rapporteringsdagen.

090

Kreditvärderingsinstitut 1

Om det finns minst ett kreditvärderingsinstitut på rapporteringsdagen ska namnet på dessa kreditvärderingsinstitut anges här. Om det finns kreditvärderingar från fler än tre kreditvärderingsinstitut på rapporteringsdagen ska de tre kreditvärderingsinstitut för vilka information lämnas väljas utifrån deras respektive marknadsutbredning.

100

Kreditvärdering 1

Den kreditvärdering som utfärdats av det kreditvärderingsinstitut som rapporteras i kolumn 090 för den säkerställda obligationen per referensdagen för rapporteringen. Om det finns lång- och kortsiktiga kreditvärderingar från samma kreditvärderingsinstitut, ska den långsiktiga kreditvärderingen rapporteras. Den rapporterade kreditvärderingen ska inbegripa eventuella modifieringar.

110, 130

Kreditvärderingsinstitut 2 och kreditvärderingsinstitut 3

Ytterligare kreditvärderingsinstitut som utfärdat kreditvärderingar av den säkerställda obligationen per referensdagen för rapporteringen ska anges på samma sätt som för kreditvärderingsinstitut 1 (kolumn 090).

120, 140

Kreditvärdering 2 och kreditvärdering 3

Ytterligare kreditvärderingar av den säkerställda obligationen som utfärdats av kreditvärderingsinstitut 2 och 3 per referensdagen för rapporteringen ska anges på samma sätt som för kreditvärdering 1 (kolumn 100).

150-250

Säkerhetsmassa

Säkerhetsmassan består av alla positioner, inklusive derivatpositioner för emittenten av den säkerställda obligationen, med ett positivt nettomarknadsvärde som är föremål för respektive skyddsåtgärder för säkerställda obligationer.

150

Rapporteringsdag

Beloppen för tillgångar i säkerhetsmassan, exklusive derivatpositioner i säkerhetsmassan. Detta belopp innefattar minimikrav på övervärde i säkerhetsmassan plus eventuellt ytterligare övervärde i säkerhetsmassan utöver minimikravet, i den mån respektive säkerställd obligation är föremål för skyddsåtgärder.

160

+ 6 månader

Rapporteringdagen ’+ 6 månader’ är en tidpunkt som infaller sex månader efter referensdagen för rapporteringen. Belopp ska tillhandahållas med antagandet om oförändrad säkerhetsmassa jämfört med referensdagen för rapporteringen förutom avskrivning. Om det inte finns en fast betalningsplan ska den förväntade löptiden användas på ett konsekvent sätt för utestående belopp vid framtida tidpunkter.

170-200

+ 12 månader – + 10 år

Anges precis som för ’+ 6 månader’ (kolumn 160) för respektive tidpunkt i förhållande till referensdagen för rapporteringen.

210

Derivatpositioner i säkerhetsmassan med negativt nettomarknadsvärde

Det positiva nettomarknadsvärdet för derivatpositioner i säkerhetsmassan som för emittenten av den säkerställda obligationen har ett positivt nettomarknadsvärde. Derivatpositioner i säkerhetsmassan är sådana nettoderivatpositioner som i enlighet med den berörda lagstadgade ordningen för säkerställda obligationer har inbegripits i säkerhetsmassan och är föremål för respektive skyddsåtgärder för säkerställda obligationer genom att sådana derivatpositioner med ett positivt marknadsvärde inte ingår i konkursboet för emittenten av den säkerställda obligationen.

Det positiva nettomarknadsvärdet ska rapporteras enbart för referensdagen för rapporteringen.

220-250

Säkerhetsmassa utöver minimitäckningskraven

Belopp i säkerhetsmassan, inklusive derivatpositioner med positivt nettomarknadsvärde, utöver kraven på minimitäckning (övervärde i säkerhetsmassan).

220

i enlighet med berörd lagstadgad ordning för säkerställda obligationer

Belopp för övervärde i säkerhetsmassan i förhållande till den minimitäckning som krävs i den berörda lagstadgade ordningen för säkerställda obligationer.

230-250

i enlighet med kreditvärderingsinstitutens metod för att bibehålla aktuell kreditvärdering av den säkerställda obligationen

Belopp för övervärde i säkerhetsmassan jämfört med den nivå som i enlighet med den information om respektive kreditvärderingsinstituts metod som är tillgänglig för emittenten av den säkerställda obligationen minst skulle krävas för att upprätthålla den befintliga kreditvärderingen som utfärdats av respektive kreditvärderingsinstitut.

230

Kreditvärderingsinstitut 1

Belopp för övervärde i säkerhetsmassan jämfört med den nivå som i enlighet med den information om den metod som tillämpas av kreditvärderingsinstitut 1 (kolumn 090) som är tillgänglig för emittenten av den säkerställda obligationen minst skulle krävas för att upprätthålla kreditvärdering 1 (kolumn 100).

240-250

Kreditvärderingsinstitut 2 och kreditvärderingsinstitut 3

Instruktionerna för kreditvärderingsinstitut 1 (kolumn 230) är även tillämpliga för kreditvärderingsinstitut 2 (kolumn 110) och kreditvärderingsinstitut 3 (kolumn 130).

6.   DEL E: DETALJERADE UPPGIFTER

6.1.   Allmänna kommentarer

35.

Del E har samma struktur som i inteckningsöversiktsmallen i del A i bilaga I, med olika mallar för det rapporterande institutets inteckning av tillgångar och för erhållen säkerhet: AE-ADV1 respektive AE-ADV2. Motsvarande skulder är således skulder som säkras av intecknade tillgångar och det behöver inte finnas någon en-till-en-relation.

6.2.   Mall: AE-ADV1. Detaljerad mall för det rapporterande institutets tillgångar

6.2.1.   Instruktioner för särskilda rader

Rader

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010-020

Centralbanksfinansiering (av alla slag, inklusive bland annat repor)

Alla slags skulder för det rapporterande institutet där motparten för transaktionen är en centralbank.

Tillgångar som har förpositionerats hos centralbanker ska inte behandlas som intecknade tillgångar, annat än om centralbanken inte tillåter uttag av placerade tillgångar utan förhandsgodkännande. I fråga om finansiella garantier fördelas den del som inte tagits i anspråk, dvs. utöver det minimibelopp som centralbanken kräver, proportionellt mellan de tillgångar som placerats i centralbanken.

030-040

Börshandlade derivat

Redovisat värde av det rapporterande institutets värdepapperiserade derivat som är finansiella skulder, i den mån dessa derivat är noterade och handlas med på en godkänd handelsbörs och de medför tillgångsinteckning för institutet.

050-060

OTC-derivat

Det redovisade värdet av det rapporterande institutets värdepapperiserade derivat som är finansiella skulder, i den mån derivaten är OTC-baserade och medför tillgångsinteckning för institutet. (Samma instruktion som i rad 030 i AE-SOU-mallen.)

070-080

Återköpsavtal

Det redovisade värdet av det rapporterande institutets återköpsavtal där motparten för transaktionen inte är en centralbank, i den mån dessa transaktioner medför tillgångsinteckning för institutet. För återköpsavtal med tre parter ska samma behandling tillämpas som för återköpsavtalen, i den mån dessa transaktioner medför tillgångsinteckning för det rapporterande institutet.

090-100

Annan värdepapperiserad inlåning än återköpsavtal

Det redovisade värdet av annan inlåning för det rapporterande institutet än återköpsavtal där motparten för transaktionen inte är en centralbank, i den mån dessa inlåningar medför tillgångsinteckning för institutet.

110-120

Emitterade säkerställda obligationsvärdepapper

Se instruktionerna på rad 100 i AE-SOU-mallen.

130-140

Emitterade värdepapperiseringar

Se instruktionerna på rad 110 i AE-SOU-mallen.

150-160

Andra emitterade räntebärande värdepapper än säkerställda obligationer och värdepapper med bakomliggande säkerhet

Det redovisade värdet av andra räntebärande värdepapper som emitterats av det rapporterande institutet, i den mån dessa värdepapper medför tillgångsinteckning för institutet.

Om det rapporterande institutet har innehållit vissa av de emitterade räntebärande värdepapperen, antingen från emissionsdagen eller därefter till följd av återköp, ska dessa innehållna värdepapper inte tas med i denna post. Den säkerhet som tilldelas till dem ska inte heller klassificeras som icke-intecknad vid tillämpning av denna mall.

170-180

Andra inteckningskällor

Se instruktionerna på rad 120 i AE-SOU-mallen.

190

Summa intecknade tillgångar

Det redovisade beloppet för de tillgångar som innehas av det rapporterande institutet som är intecknade för varje typ av tillgång som anges på raderna i AE-ADV1-mallen.

200

varav godtagbara för centralbanker

Det redovisade värdet av de tillgångar som innehas av det rapporterande institutet som är intecknade och som är godtagbara för transaktioner med de centralbanker som det rapporterande institutet har tillgång till, för varje typ av tillgång som anges på raderna i AE-ADV1-mallen. Rapporterande institut som inte kan faktiskt fastställa godtagbarhet hos centralbanker för en post, exempelvis i jurisdiktioner som inte har en tydlig definition av tillgångar som är godtagbara för centralbanksrepor eller som inte har tillgång till en kontinuerlig marknad för centralbanksrepor, kan avstå från att rapportera det berörda beloppet för den posten, dvs. lämna rapporteringsfältet tomt.

210

Summa icke-intecknade tillgångar

Det redovisade beloppet för de tillgångar som innehas av det rapporterande institutet som inte är intecknade för varje typ av tillgång som anges på raderna i AE-ADV1-mallen. Med redovisat värde avses det värde som redovisas på tillgångssidan i balansräkningen.

220

varav centralbanker

Det redovisade värdet av de tillgångar som innehas av det rapporterande institutet som inte är intecknade och som är godtagbara för transaktioner med de centralbanker som det rapporterande institutet har tillgång till, för varje typ av tillgång som anges på raderna i AE-ADV1-mallen. Rapporterande institut som inte kan faktiskt fastställa godtagbarheten hos centralbanker för en post, exempelvis i jurisdiktioner som inte har en tydlig definition av tillgångar som är godtabara för centralbanksrepor eller som inte har tillgång till en kontinuerlig marknad för centralbanksrepor, kan avstå från att rapportera det berörda beloppet för den posten, dvs. lämna rapporteringsfältet tomt.

230

Intecknade + Icke-intecknade tillgångar

Det redovisade beloppet för de tillgångar som innehas av det rapporterande institutet för varje typ av tillgång som anges på raderna i AE-ADV1-mallen.

6.2.2.   Instruktioner för särskilda kolumner

Kolumner

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Beviljade kreditlimiter

Se instruktioner för rad 020 i AE-ASS-mallen.

020

Egetkapitalinstrument

Se instruktioner för rad 030 i AE-ASS-mallen.

030

Totalt

Se instruktioner för rad 040 i AE-ASS-mallen.

040

varav: varav säkerställda obligationer

Se instruktioner för rad 050 i AE-ASS-mallen.

050

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

Säkerställda obligationer enligt beskrivningen i instruktionerna för rad 050 i AE-ASS-mallen som är emitterade av någon annan enhet i konsolideringen under tillsyn.

060

varav: värdepapperiseringar

Se instruktionerna för rad 060 i AE-ASS-mallen.

070

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

Värdepapperiseringar enligt beskrivningen i instruktionerna för rad 060 i AE-ASS-mallen som är emitterade av någon annan enhet i konsolideringen under tillsyn.

080

varav: emitterade av nationella regeringar

Se instruktionerna för rad 070 i AE-ASS-mallen.

090

varav: emitterade av finansiella företag

Se instruktionerna för rad 080 i AE-ASS-mallen.

100

varav: emitterade av icke-finansiella företag

Se instruktionerna för rad 090 i AE-ASS-mallen.

110

Centralbanker och nationella regeringar

Andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter till centralbanker eller nationella regeringar.

120

Finansiella företag

Andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter till finansiella företag.

130

Icke-finansiella företag

Andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter till icke-finansiella företag.

140

varav: hypotekslån

Andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter med hypotek som säkerhet till icke-finansiella företag.

150

Hushåll

Andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter till hushåll.

160

varav: hypotekslån

Andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter med hypotek som säkerhet till hushåll.

170

Övriga tillgångar

Se instruktionen för rad 120 i AE-ASS-mallen.

180

Totalt

Se instruktionen för rad 010 i AE-ASS-mallen.

6.3.   Mall: AE-ADV2. Detaljerad mall för säkerheter som erhållits av det rapporterande institutet

6.3.1.   Instruktioner för särskilda rader

36.

Se punkt 6.2.1 eftersom instruktionerna är desamma för båda mallarna.

6.3.2.   Instruktioner för särskilda kolumner

Kolumner

Rättsliga hänvisningar och instruktioner

010

Beviljade kreditlimiter

Se instruktionerna för rad 140 i AE-COL-mallen.

020

Egetkapitalinstrument

Se instruktionerna för rad 150 i AE-COL-mallen.

030

Totalt

Se instruktionerna för rad 160 i AE-COL-mallen.

040

varav: säkerställda obligationer

Se instruktionerna på rad 170 i AE-COL-mallen.

050

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet som är säkerställda obligationer som emitterats av en annan enhet inom institutets konsolidering under tillsyn.

060

varav: värdepapperiseringar

Se instruktionerna för rad 180 i AE-COL-mallen.

070

varav: emitterade av andra enheter i gruppen

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet som är värdepapperiseringar som emitterats av en annan enhet inom institutets konsolidering under tillsyn.

080

varav: emitterade av nationell offentlig sektor

Se instruktionerna för rad 190 i AE-COL-mallen.

090

varav: emitterade av finansiella företag

Se instruktionerna för rad 200 i AE-COL-mallen.

100

varav: emitterade av icke-finansiella företag

Se instruktionerna för rad 210 i AE-COL-mallen.

110

Centralbanker och nationell offentlig sektor.

Säkerheter som erhållits av det rapporterande institutet som består av andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter till centralbanker eller nationell offentlig sektor.

120

Finansiella företag

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter till finansiella företag.

130

Icke-finansiella företag

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter till icke-finansiella företag.

140

varav: hypotekslån

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av andra lån och förskott med hypotek som säkerhet än beviljade kreditlimiter till icke-finansiella företag.

150

Hushåll

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av andra lån och förskott än beviljade kreditlimiter till hushåll.

160

varav: hypotekslån

Säkerhet som erhållits av det rapporterande institutet och som består av andra lån och förskott med hypotek som säkerhet än beviljade kreditlimiter till hushåll.

170

Övriga tillgångar

Se instruktionerna för rad 230 i AE-COL-mallen.

180

Andra emitterade värdepapper än egna säkerställda obligationer eller värdepapper med bakomliggande säkerhet

Se instruktionerna för rad 240 i AE-COL-mallen.

190

Totalt

Se instruktionerna för raderna 130 och 140 i AE-COL-mallen.”


(1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU av den 26 juni 2013 om årsbokslut, koncernredovisning och rapporter i vissa typer av företag, om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG och om upphävande av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG (EUT L 182, 29.6.2013, s. 19).


21.1.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 14/45


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/80

av den 20 januari 2015

om fastställande av schablonimportvärden för bestämning av ingångspriset för vissa frukter och grönsaker

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (1),

med beaktande av kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 av den 7 juni 2011 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1234/2007 vad gäller sektorn för frukt och grönsaker och sektorn för bearbetad frukt och bearbetade grönsaker (2), särskilt artikel 136.1, och

av följande skäl:

(1)

I genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 fastställs, i enlighet med resultatet av de multilaterala handelsförhandlingarna i Uruguayrundan, kriterierna för kommissionens fastställande av schablonvärden vid import från tredjeländer, för de produkter och de perioder som anges i del A i bilaga XVI till den förordningen.

(2)

Varje arbetsdag fastställs ett schablonimportvärde i enlighet med artikel 136.1 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 med hänsyn till varierande dagliga uppgifter. Denna förordning bör därför träda i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

De schablonimportvärden som avses i artikel 136 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 fastställs i bilagan till denna förordning.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 20 januari 2015.

På kommissionens vägnar

För ordföranden

Jerzy PLEWA

Generaldirektör för jordbruk och landsbygdsutveckling


(1)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 671.

(2)  EUT L 157, 15.6.2011, s. 1.


BILAGA

Schablonimportvärden för bestämning av ingångspriset för vissa frukter och grönsaker

(euro/100 kg)

KN-nummer

Kod för tredjeland (1)

Schablonimportvärde

0702 00 00

AL

62,0

EG

285,0

IL

160,5

MA

121,2

TR

155,0

ZZ

156,7

0707 00 05

JO

241,9

MA

66,8

TR

180,1

ZZ

162,9

0709 91 00

EG

119,3

ZZ

119,3

0709 93 10

MA

231,9

TR

171,0

ZZ

201,5

0805 10 20

EG

63,0

MA

62,6

TN

52,9

TR

64,2

ZA

97,5

ZZ

68,0

0805 20 10

IL

179,2

MA

84,7

ZZ

132,0

0805 20 30, 0805 20 50, 0805 20 70, 0805 20 90

IL

126,0

JM

118,0

KR

153,2

MA

81,7

TR

121,7

ZZ

120,1

0805 50 10

TR

71,8

ZZ

71,8

0808 10 80

BR

65,4

CL

89,8

MK

24,4

US

154,2

ZZ

83,5

0808 30 90

CL

265,9

CN

92,1

US

138,7

ZZ

165,6


(1)  Landsbeteckningar som fastställs i kommissionens förordning (EU) nr 1106/2012 av den 27 november 2012 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 471/2009 om gemenskapsstatistik över utrikeshandeln med icke-medlemsstater vad gäller uppdateringen av nomenklaturen avseende länder och territorier (EUT L 328, 28.11.2012, s. 7). Koden ZZ står för ”övrigt ursprung”.