European flag

Europeiska unionens
officiella tidning

SV

C-serien


C/2024/2837

8.5.2024

P9_TA(2023)0396

Stärkande av rätten att delta: Legitimitet och resiliens hos valprocesser i illiberala politiska system och auktoritära regimer

Europaparlamentets rekommendation av den 9 november 2023 till rådet och vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik avseendes stärkande av rätten att delta: legitimitet och resiliens hos valprocesser i illiberala politiska system och auktoritära regimer (2022/2154(INI))

(C/2024/2837)

Europaparlamentet utfärdar denna rekommendation

med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, särskilt artikel 21.3,

med beaktande av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och den allmänna kommentaren nr 25 till denna om rätten att delta i offentliga angelägenheter, rösträtten och rätten till lika tillträde till allmän tjänst,

med beaktande av artikel 3 i tilläggsprotokoll nr 1 till den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna,

med beaktande av artikel 5 c i den internationella konventionen om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering,

med beaktande av artikel 7 a i konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor,

med beaktande av FN:s förklaring om principer för internationell valobservation,

med beaktande av förklaringen om globala principer för medborgarorganisationers opartiska valövervakning, som godkänts av ett antal valövervakningsnätverk, inbegripet det globala nätverket för inhemska valobservatörer,

med beaktande av kommissionens meddelande av den 11 april 2000 om EU:s stöd till och övervakning av val (COM(2000)0191),

med beaktande av FN:s riktlinjer för stater om ett effektivt genomförande av rätten att delta i offentliga angelägenheter,

med beaktande av det gemensamma meddelandet av den 25 mars 2020 från vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik EU:s handlingsplan för mänskliga rättigheter och demokrati 2020–2024 (JOIN(2020)0005),

med beaktande av artikel 118 i arbetsordningen,

med beaktande av betänkandet från utskottet för utrikes frågor (A9-0323/2023), och av följande skäl:

A.

Medborgarnas rättigheter att ta del i offentliga angelägenheter, däribland rätten att rösta, rätten att vara valbar och rätten att bli valda i fria, transparanta, verifierbara, regelbundna och verkliga demokratiska val, är grundläggande och internationellt erkända mänskliga rättigheter.

B.

I artikel 21 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna anges att var och en har rätt att delta i sitt lands styre, och att folkets vilja, som ska uttryckas i periodiska och verkliga val, med tillämpning av allmän rösträtt, ska utgöra grundvalen för statsmakternas myndighet. Detta upprepas även i artikel 25 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.

C.

Enligt artikel 5 c i den internationella konventionen om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering förbinder sig konventionsstaterna att förbjuda och avskaffa rasdiskriminering i alla dess former och att tillförsäkra rätten för var och en, utan åtskillnad på grund av ras, hudfärg, nationalitet eller etniskt ursprung, till likhet inför lagen när det gäller åtnjutande av politiska rättigheter, särskilt rätten att delta i val, att rösta och att vara valbar. Vissa samhällsgrupper, såsom minoriteter, personer med funktionsnedsättning, personer som inte är bosatta i landet och hemlösa, ställs dock inför ytterligare utmaningar och diskriminering.

D.

Enligt kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter är rätten att delta i fria och rättvisa val nära kopplad till andra grundläggande rättigheter. För att rätten att rösta och att bli vald ska kunna utövas i praktiken krävs ett klimat där medborgerliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter respekteras och åtnjuts av alla, inbegripet rätten till jämlikhet och icke-diskriminering, utbildning, åsikts- och yttrandefrihet, frihet att delta i fredliga sammankomster och föreningsfrihet, religionsfrihet, säkerhet och effektiva rättsmedel. Kvinnors deltagande är avgörande för att säkerställa fria och rättvisa val.

E.

I sedan länge etablerade liberala demokratier runt om i världen förekommer oroväckande tendenser till en försämrad demokratisk struktur, vilket leder till demokratisk tillbakagång och autokratisering, exempelvis den ökande illiberalismen, minskat valdeltagande, tilltagande besvikelse över traditionella politiska partier och ledarskap samt framväxten av extremistpartier. Den ökande hatpropaganda som förespråkas av dessa extremistpartier och som riktar sig mot utsatta grupper, däribland etniska minoriteter och migranter, skapar ett klimat av våld och utgör hinder för de villkor som behövs för att människor ska kunna utöva sin rätt till politiskt deltagande. Oroväckande tendenser till urholkning av den regelbaserade världsordningens grundläggande principer tilltar för närvarande markant genom Rysslands olagliga, oprovocerade och oberättigade anfallskrig mot Ukraina.

F.

Verkliga demokratiska val är en oumbärlig aspekt av inkluderande och ansvarig samhällsstyrning, eftersom de ger myndigheterna ett mandat från medborgarna.

G.

Enligt Freedom House lever mer än 80 procent av alla invånare i länder som inte är fria eller som bara delvis är fria, vilket begränsar deras grundläggande mänskliga rättigheter. Mer än en tredjedel av världens befolkning lever under auktoritärt styre.

H.

Rätten att delta i verkliga val hindras i autokratiska och illiberala regimer, bland annat genom att det skapas rättsliga och administrativa hinder som gör att folkets vilja inte kan komma till uttryck, krymper utrymmet för det civila samhället och inbegriper hot riktade direkt mot väljarna och genomförande av låtsasval i syfte att befästa regimens makt. Sådana val är varken fria, transparanta, verifierbara, pluralistiska eller rättvisa, de saknar legitim politisk konkurrens och innebär otillbörliga begränsningar av rätten att rösta, vara valbar och bli vald. Godtycklig och politiskt fabricerad diskvalificering av oppositionskandidater är också verktyg som traditionellt används av autokratiska regimer för att blanda sig i valprocesser.

I.

Autokratiska och illiberala regimer håller i allt högre grad på att utforma ett narrativ där de framställer sina odemokratiska val som verkliga för att uppnå internationell och inhemsk legitimitet, vilket inte är motiverat med tanke på det odemokratiska genomförandet av valen i fråga. Denna legitimitet används sedan inom landet för att öka befolkningens efterlevnad samt stödet för regimen och dennas rätt att styra, och för att minska, och försvaga legitimiteten hos, allt motstånd mot regimen.

J.

EU bör göra noggranna övervägningar i samband med valet av platser för valövervakning för att undvika att ses som en legitimerande kraft som står bakom resultatet i odemokratiska val.

K.

Rättsväsendets minskade oberoende, den försvagade rättsstatligheten och den övergripande demokratiska tillbakagången i autokratiska och illiberala regimer möjliggör dessa regimers legitimeringsstrategier, också genom att effektiva kontroller av tillämpningen av repressiva lagar slopas, genom mediekontroll och genom skadlig inblandning i digitala kommunikationskanaler.

L.

Mediernas frihet och mångfald är oumbärliga delar av rätten till yttrande- och informationsfrihet samt möjliggörande faktorer för demokratiska, fria och deltagande samhällen. Insyn i medieägandet och finansieringen av medier och skyddsåtgärder för att säkerställa mediepluralism och undvika risken för en maktkoncentration hos medier, plattformsoperatörer och mellanhänder på internet är avgörande för att medierna ska kunna fullgöra sin roll. Det är mycket viktigt att medborgarna har tillgång till oberoende och tillförlitlig information. Spridningen av falsk information, propaganda och desinformation skapar stämningar av skepsis globalt som hotar informationsfriheten och den demokratiska debatten.

M.

Autokratiska och illiberala regimer har utvecklat nya sätt och strategier för att skenbart följa reglerna i syfte att undgå kostnaderna för att fullt ut uppfylla internationella normer för valövervakning utan att öppet fördöma dem. Sådana strategier inbegriper inhemsk och internationell valövervakning som inte uppfyller internationella standarder, såsom att sända ut falska valobservatörer som hjälper till att styra debatten efter valet till stöd för autokratiska och illiberala regimer. Medborgare i sådana regimer har begränsade möjligheter att övervaka val, och när valövervakning ändå äger rum gör regimerna allt för att misskreditera observatörerna eller förbigå deras insatser.

N.

Autokratiska och illiberala regimer blir alltmer välorganiserade i sina försök att ge internationell legitimitet åt varandras låtsasval genom falsk internationella valövervakning. Dessa regimer bidrar till att urholka det globala förtroendet för demokratiska institutioner genom att kopiera, utveckla och sprida bedrägliga metoder utan att möta motstånd. Autokratiska och illiberala regimer använder också internationella institutioner för egen vinning, bland annat för att främja rivaliserande normer inom institutioner för global styrning och legitimering av riggade val.

O.

EU:s valobservatörsuppdrag syftar till att stärka förtroendet för val, avskräcka från fusk och tillhandahålla en välgrundad och saklig bedömning av valprocesser.

P.

Angreppen mot opartiska valobservatörer – inbegripet trakasserier, förtal, hot, kränkningar av rättigheter, utvisningar, fysiskt och dödligt våld – har blivit allt allvarligare och alltmer omfattande under de senaste åren. Detta har skapat en osäker och otrygg miljö när det gäller deras viktiga arbete. EU betraktar valobservatörer som människorättsförsvarare.

Q.

Spänningarna mellan demokratier och auktoritära regimer är på väg att bli alltmer geopolitiska till sin karaktär. Denna trend innebär att EU behöver lyfta sina demokratirelaterade farhågor till högsta politiska nivå, bland annat genom att bygga upp fler strategiska allianser för demokrati och genom att betrakta främjande och försvar av demokrati som ett strategiskt intresse och som en central del av sina geoekonomiska strategier och handelsstrategier, samt genom att finna innovativa sätt att stödja civila röster som protesterar mot autokratier och deras legitimeringsstrategier.

R.

EU bör inta en konsekvent hållning när det gäller rätten att delta, bland annat genom att visa på de starka kopplingarna till mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatlighet och genom att på ett konsekvent sätt ta itu med valbrister, även när dessa uppstår i nära partnerländer. I samband med detta bör EU fokusera på inte bara själva valprocesserna utan även det omgivande sammanhanget och de bakomliggande orsakerna till den auktoritära legitimeringen. Europeiska aktörer bör inte bidra till att legitimera val under illiberala och autokratiska regimer.

1.   

Europaparlamentet rekommenderar rådet och vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik att

Medvetenhet om rätten att delta i verkliga val

a)

utforma och genomföra kraftfullare och effektivare EU-åtgärder för att främja och skydda rätten att delta, som är en universell mänsklig rättighet, som en del av en mycket bredare strategi för stöd till mänskliga rättigheter och demokrati; säkerställa att en strategi för jämställdhet och inkludering av utsatta grupper integreras i dessa åtgärder,

b)

understryka den inneboende kopplingen mellan rätten att delta i verkliga val och andra grundläggande friheter, särskilt rörelse-, åsikts-, yttrande-, mötes- och föreningsfriheten, samt rätten att inte utsättas för diskriminering, utan vilka det är omöjligt att i praktiken åtnjuta rätten att delta i verkliga val; parlamentet understryker vidare den avgörande roll som rättsstatsprincipen spelar i detta sammanhang,

c)

på ett systematiskt och kraftfullt sätt ta itu med tredjeländers försök att begränsa åtnjutandet av rätten att delta för minoriteter, inbegripet etniska och religiösa minoriteter samt unga, kvinnor, ursprungsbefolkningar och andra samhällsgrupper; i synnerhet uppmana myndigheterna i tredjeländer att övervaka hatpropaganda från offentliga myndigheter och förtroendevalda och anta kraftfulla och konkreta åtgärder och sanktioner mot hatpropagandan för att gå vidare i arbetet för nolltolerans mot rasism och diskriminering,

d)

samarbeta med tredjeländer för att säkerställa en tillgänglig och gynnsam miljö för personer med funktionsnedsättning som gör det möjligt för dem att delta i det politiska och offentliga livet i sina samhällen; i synnerhet framhålla behovet att ta itu med rättsliga och administrativa hinder för politiskt deltagande genom att göra röstningsförfaranden, röstningshjälpmedel och valmaterial mer tillgängliga, utvidga möjligheterna till deltagande i det politiska och offentliga livet samt öka medvetenheten om rätten till politiskt deltagande för personer med funktionsnedsättning och samla in uppgifter för att mäta detta politiska deltagande,

e)

integrera rätten att delta i EU:s verktygslåda för yttre åtgärder, vilket Europeiska unionens delegationer i tredjeländer måste genomföra i mycket nära samarbete med medlemsstaternas ambassader,

f)

erkänna och åtgärda brister i åtnjutandet av rätten att delta inom EU, i syfte att stärka legitimiteten och trovärdigheten i EU:s yttre åtgärder på detta område,

g)

erkänna allvaret i svårigheterna för människor som lever under autokratiska och illiberala regimer när det gäller att få tillgång till faktabaserad och ocensurerad valrelaterad information och skilja denna från regimsponsrad propaganda, till exempel tillförlitlig information om kandidater, röstningspreferenser och valprocessens förlopp, vilket begränsar deras möjligheter att bedöma huruvida valen ger utrymme för verklig konkurrens och huruvida medborgarnas preferenser återspeglas i resultatet, och arbeta för att förebygga missbruk av offentliga medel och röstköp; beakta den skada som de manipulerade, icke-transparenta och illegitima valen åsamkar civilbefolkningen, eftersom de skapar misstro mot både nationella och internationella styrande institutioner,

h)

erkänna vikten av tillgång till allmän och kostnadsfri utbildning som möjliggör människors fria val i samband med val,

EU:s verktyg och förfaranden

i)

motverka det narrativ som förs fram av autokratiska och illiberala regimer och som gör gällande att dessa har mandat från sina medborgare till följd av verkliga val; i detta avseende utarbeta en övergripande global EU-strategi för att motverka de verktyg som dessa regimer använder för att legitimera val, såsom falska observatörer och skuggvalövervakningsgrupper, också från EU:s medlemsstater och institutioner, till exempel en del ledamöter av Europaparlamentet, i stället för standardiserade internationella uppdrag; säkerställa att denna strategi går utöver dialog och uttalanden från EU:s sida, så att man fokuserar på att förbättra standarderna för demokrati och rättsstatlighet i de berörda länderna; samarbeta med demokratiska länder för att stärka internationella institutioner i syfte att hindra autokratiska och illiberala regimer från att infiltrera dem och använda dem för egen vinning,

j)

stärka kopplingen mellan valövervakningsarbetet och EU:s bredare stöd för mänskliga rättigheter och demokrati med hjälp av politiska verktyg, kommersiella verktyg och samarbetsverktyg; betrakta auktoritära strategier för legitimering av val som tidiga symtom på underliggande icke-demokratiska trender och reagera i enlighet med detta; motverka auktoritära narrativ som sätter säkerhet och demokrati i kontrast till varandra och därmed begränsar de grundläggande friheterna med statens säkerhet som förevändning, och autokratiska och illiberala regimers försök att utnyttja politikområden som klimat, idrott och internationell utveckling för att på oriktiga grunder stärka sin legitimitet,

k)

motverka autokratiska och illiberala regimers försök att inom landet felaktigt ge intryck av att deras låtsasval varit verkliga val; ägna särskild uppmärksamhet åt autokratiska och illiberala regimers missbruk av informations- och kommunikationsteknik och artificiell intelligens i samband med manipulering av val, som de i allt högre grad ägnar sig åt för att påverka deltagandet negativt genom att sprida propaganda och desinformation och genom att införa begränsningar av tillgången till information om oppositionens åsikter och kandidater,

l)

övervaka och fördöma privata företag som specialiserar sig på desinformationskampanjer och vars tjänster går ut på att i det fördolda blanda sig i val och manipulera den allmänna opinionen i tredjeländer; vidta effektiva åtgärder för att säkerställa att EU-baserade lobbyister, medier och onlineföretag inte ägnar sig åt sådant beteende och att de i stället strikt respekterar rätten till integritet och upprätthåller samma dataskyddsnivå i partnerländerna som de är skyldiga att upprätthålla i EU enligt den allmänna dataskyddsförordningen (1), särskilt under valkampanjer; säkerställa att dessa företag följer FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och ställs till svars om de inte gör det,

m)

ta itu med den användning av partiska valobservatörer som syftar till att misskreditera det arbete som utförs av verkliga internationella valobservatörsuppdrag och EU-valobservatörsuppdrag,

n)

erkänna det civila samhällets avgörande roll när det gäller att fördöma låtsasvalen och minska deras legitimitet i lokalbefolkningens ögon; stödja oberoende organisationer i det civila samhället, demokratiska oppositionella krafter, människorättsförsvarare och medier, bland annat genom kapacitetsuppbyggnad och kommunikationsstrategier, och genom att samla in uppgifter om kränkningar av rätten att delta i verkliga val; understryka att insyn i mediefinansieringen och verkligt fria och oberoende medier är avgörande för att förhindra otillbörlig påverkan,

o)

under hela valprocessen stödja lokala valobservatörer vars arbete bidrar till att öka människors tro på att deras rätt att delta i verkliga val kommer att respekteras och i starkast möjliga ordalag fördöma angrepp mot dem; stödja regionala och globala nätverk av medborgarobservatörer som står för solidaritet, kapacitetsuppbyggnad och utbyte av erfarenheter med lokala grupper, vilket kan bidra till att motverka autokratiska och illiberala regimers åtgärder för att legitimera varandras val,

p)

integrera information om verkliga val och allas rätt att delta i dessa, inbegripet alla minoriteters rätt att rösta, i samband med stöd för mänskliga rättigheter och demokratisering i projekten inom ramen för instrumentet för grannskapet, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen och instrumentet för stöd inför anslutningen, inbegripet stöd till valobservatörer som människorättsförsvarare; i detta syfte stödja Global Campus of Human Rights; stödja program som syftar till att stärka de rättsliga och administrativa ramarna för val i tredjeländer, bland annat genom stöd till nationella valkommissioner,

q)

utnyttja EU:s verktygslåda för kulturdiplomati och internationella kulturella förbindelser för att stärka rätten att delta, motverka autokratiska och illiberala regimers narrativ som syftar till att legitimera låtsasval samt bidra till en universell demokratisk kultur; bygga sådana samarbeten på verkliga partnerskap, särskilt med tanke på att arbetet med att säkerställa transparenta val, stoppa utländsk inblandning och förbättra demokratier är ständigt pågående och kräver djärva, innovativa och gemensamma lösningar,

r)

tillhandahålla ytterligare stöd till initiativ som rör utbildning i valövervakning och kunskapsskapande på lokal, regional och internationell nivå samt samarbeta med lokala medier och organisationer i det civila samhället; betona vikten av stöd och kapacitetsuppbyggnad för lokala valobservatörer för att säkerställa en mer hållbar strategi för demokratiuppbyggnad,

s)

stödja parlamentets grupp för demokratistöd och valsamordning och dess arbete, särskilt inom ramen för valövervakning; bedöma hur man ska hantera det allt vanligare scenariot med länder som vägrar att bjuda in EU att övervaka respektive val,

t)

grundligt följa upp antagandet och genomförandet av rekommendationerna från EU:s och ODIHR:s (OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter) valobservatörsuppdrag och inkludera dem som en väsentlig del av den övergripande ramen för förbindelserna mellan EU och respektive land; på ett adekvat sätt följa upp rekommendationerna från EU:s valobservatörsuppdrag, med ett större deltagande från Europaparlamentets sida; säkerställa att EU:s offentliga uttalanden om val i tredjeländer överensstämmer helt med EU:s värden på områdena demokrati, mänskliga rättigheter och val och är förenliga med slutsatserna från EU:s valobservatörsuppdrag,

u)

inom ramen för EU:s människorättsdialoger med tredjeländer ta upp rätten att delta och alla andra aspekter som rör valintegriteten; säkerställa att dessa dialoger kompletteras med ett segment för oberoende organisationer i det civila samhället,

v)

använda det globala EU-systemet för sanktioner avseende mänskliga rättigheter mot personer som är ansvariga för allvarliga överträdelser av rätten att delta och av demokratiska valnormer, och fortsatt utnyttja EU:s restriktiva åtgärder för att införa sanktioner mot dem som gradvis och i det fördolda undergräver demokratin och rättsstatsprincipen i tredjeländer; säkerställa att upphävande av dessa restriktiva åtgärder sker på villkor att verkliga förbättringar av människorättssituationen, demokratin och rättsstatsprincipen i det berörda tredjelandet har uppnåtts; överväga att utvecklat effektiva och avskräckande åtgärder mot personer som är inblandade i falska valobservatörsuppdrag, inbegripet ledamöter av nationella parlament, politiker från EU:s medlemsstater och ledamöter av Europaparlamentet,

w)

erkänna den roll som EU:s och ODIHR:s valobservatörsuppdrag spelar – inbegripet parlamentets roll – när det gäller att bevisa huruvida valen är verkliga och ytterligare förbättra detta verktyg, bland annat genom att öka dess synlighet, fördöma falska valobservatörsuppdrag och förbättra kommunikationsstrategin både före och efter valen; öka stödet till långvariga valobservatörsuppdrag, eftersom vissa av de allvarligaste överträdelserna i valprocesser äger rum före själva valdagen; förse EU:s valobservatörsuppdrag med lämplig och aktuell teknisk expertis och resurser för adekvat övervakning av aspekter som rör de nya riskerna förknippade med användningen av ny informations- och kommunikationsteknik i samband med val,

EU:s insatser i internationella forum

x)

främja nära samarbete och samordning mellan demokratiska länder, multilaterala institutioner, såsom OSSE:s ODIHR och Europarådet, och de organisationer som ställt sig bakom FN:s förklaring om principer för internationell valobservation som ett sätt att effektivare motverka legitimeringen av låtsasval och falska observatörer i internationella forum, särskilt FN,

y)

främja tanken om att inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter utarbeta riktlinjer för rätten att delta i val, med större deltagande av lokala organisationer i det civila samhället; bedöma möjligheten att vidareutveckla och systematisera den allmänna kommentaren nr 25 om artikel 25 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter för att påvisa kopplingen mellan rätten att delta och mänskliga rättigheter och demokrati i syfte att hantera nya utmaningar, inbegripet desinformation på nätet och framväxten av auktoritära styren,

z)

fördöma undergrävandet av internationellt utvecklade normer i försök att legitimera val; ägna särskild uppmärksamhet åt narrativen med alternativa värderingar som en källa till legitimitet för icke verkliga val, såsom den nationella lagstiftningens normativa företräde framför internationellt utvecklade normer, religiösa och traditionella värderingar, kulturella idiosynkrasier eller agendor för ”utveckling först”,

aa)

leda insatserna för att synliggöra FN:s förklaring om principer för internationell valobservation och det arbete som utförs av organisationer som ställt sig bakom den och är aktiva inom valövervakning; överväga att begära en uppdatering av förteckningen över organisationer som ställt sig bakom FN:s förklaring om principer för internationell valobservation, i syfte att stärka dess trovärdighet och fastställa ett tydligt sätt att skilja mellan verkliga valobservatörsgrupper och falska valobservatörer; inta en liknande hållning gentemot det globala nätverket för inhemska valövervakare; undersöka olika sätt att ifrågasätta skuggorganisationers och falska valobservatörers legitimitet,

ab)

arbeta för uttrycklig identifiering av opartiska internationella och nationella valobservatörer som människorättsförsvarare inom de relevanta multilaterala forumen och som en del av EU:s förbindelser med andra internationella organisationer, och insistera på erforderligt skydd för opartiska valobservatörer, så att de kan utföra sina uppgifter på ett oberoende och säkert sätt.

2.   

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna rekommendation till rådet och vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik.


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning) (EUT L 119, 4.5.2016, s. 1).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2837/oj

ISSN 1977-1061 (electronic edition)