ISSN 1977-1061

Europeiska unionens

officiella tidning

C 389

European flag  

Svensk utgåva

Meddelanden och upplysningar

62 årgången
18 november 2019


Innehållsförteckning

Sida

 

I   Resolutioner, rekommendationer och yttranden

 

RESOLUTIONER

 

Rådet

2019/C 389/01

Rådets resolution om vidareutveckling av det europeiska området för utbildning som stöd för framtidsorienterade utbildningssystem

1


 

II   Meddelanden

 

MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN

 

Europeiska kommissionen

2019/C 389/02

Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration (Ärende M.9600 – Saudi Aramco Development Company/Korea Shipbuilding and Offshore Engineering Company/JV) ( 1 )

7

2019/C 389/03

Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration (Ärende M.9539 – BNP Paribas/Deutsche Bank [Global Prime Finance and Electronic Equities Business Assets]) ( 1 )

8

2019/C 389/04

Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration (Ärende M.9484 – Semler/VWFS/JV) ( 1 )

9

2019/C 389/05

Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration (Ärende M.9319 – DP World/P&O Group) ( 1 )

10

2019/C 389/06

Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration (Ärende M.9367 – Mirova/Predica/Indigo) ( 1 )

11


 

IV   Upplysningar

 

UPPLYSNINGAR FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN

 

Rådet

2019/C 389/07

Rådets slutsatser om vikten av politik för livslångt lärande för att stärka samhällen så de kan hantera den tekniska och gröna omställningen till stöd för en hållbar tillväxt för alla

12

 

Europeiska kommissionen

2019/C 389/08

Eurons växelkurs — 15 november 2019

19


 

V   Yttranden

 

FÖRFARANDEN FÖR GENOMFÖRANDE AV KONKURRENSPOLITIKEN

 

Europeiska kommissionen

2019/C 389/09

Förhandsanmälan av en koncentration (Ärende M.9445 – Natura Cosmeticos/Avon Products) ( 1 )

20


 


 

(1)   Text av betydelse för EES.

SV

 


I Resolutioner, rekommendationer och yttranden

RESOLUTIONER

Rådet

18.11.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 389/1


Rådets resolution om vidareutveckling av det europeiska området för utbildning som stöd för framtidsorienterade utbildningssystem

(2019/C 389/01)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD

FRAMHÅLLER FÖLJANDE

I SAMBAND MED DE PÅGÅENDE DISKUSSIONERNA OM EUROPAS FRAMTID:

1.

Europa befinner sig i en tid då globalisering, tekniska framsteg, hållbarhetsutmaningar, ihållande sociala delaktighetsproblem, politisk instabilitet och demografiska förändringar påverkar det europeiska samhället och dess medborgare i stor utsträckning. Dessa gemensamma utmaningar kräver gemensam eftertanke och samordnade åtgärder från medlemsstaternas sida.

2.

Utbildningens roll för att främja medborgarskap och demokrati, personlig utveckling, social delaktighet, lika möjligheter och egenmakt och för att bidra till välbefinnande och stödja sammanhållna samhällen har prioritet i det framtida samarbetet på detta område. Utbildningens två huvuduppgifter – dess bidrag till konkurrenskraft, innovation och anställbarhet och dess bidrag till aktivt medborgarskap, social delaktighet, sammanhållning och personlig utveckling – är nära sammanflätade och kompletterar varandra fullt ut i dagens samhälle.

3.

Utbildning är ett viktigt politiskt instrument för att skapa och upprätthålla hållbar tillväxt och konkurrenskraft och för att främja sysselsättning och deltagande på arbetsmarknaden på europeisk nivå. Vid utarbetandet av den nya tillväxtstrategin för unionen bör man vara fullt medveten om utbildningens potential för att komma tillrätta med bredare samhällsutmaningar. En utbildning av hög kvalitet ger unionen en konkurrensfördel i en alltmer digital och kunskapsbaserad världsekonomi, eftersom Europa i framtiden kommer att vara ännu mer beroende av kreativa, högkvalificerade och välutbildade personer. Det blir också mycket viktigt att styra utvecklingen och spridningen av ny teknik och stödja unionens omställning till en klimatneutral kretsloppsekonomi genom att främja de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att driva fram dessa förändringar.

4.

Det europeiska samarbetet på utbildningsområdet är ett viktigt politiskt instrument för att utarbeta innovativa, framtidsinriktade och anpassningsbara strategier i syfte att möta dessa gemensamma utmaningar, samtidigt som man respekterar subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna och den rika mångfalden av utbildningssystem inom unionen.

EUROPEISKA UNIONENS RÅD UNDERSTRYKER FÖLJANDE

I SAMBAND MED GENOMFÖRANDET AV DEN NYA STRATEGISKA AGENDAN 2019–2024 SOM EUROPEISKA RÅDET FASTSTÄLLDE DEN 20 JUNI 2019:

UTBILDNINGEN HAR EN AVGÖRANDE ROLL PÅ ALLA NIVÅER OCH I ALLA FORMER NÄR DET GÄLLER ATT GENOMFÖRA DE HUVUDSAKLIGA PRIORITERINGARNA I DEN STRATEGISKA AGENDAN, ATT GÖRA DET MÖJLIGT FÖR MÄNNISKOR ATT UTNYTTJA DE MÖJLIGHETER SOM SKAPAS GENOM DE PÅGÅENDE EKONOMISKA OCH SAMHÄLLELIGA FÖRÄNDRINGARNA OCH ATT FÅ EUROPAS TALANGER ATT KOMMA TILL SIN RÄTT, MED TONVIKT PÅ FÖLJANDE:

5.

Att investera i högkvalitativ utbildning för alla medför stora fördelar, inte bara för medborgarna utan också för ekonomin och samhället. Investeringar i kompetens måste omfatta alla stadier i de lärandes liv. För att uppnå utbildningsresultat av hög kvalitet krävs lämpliga resurser som måste vara välbalanserade under hela det livslånga lärandet.

6.

Investeringar i utbildning och kompetens måste främjas på europeisk och nationell nivå. Det finns ett behov av effektiva och innovativa arbetsmetoder som främjar en kapacitetsuppbyggnad och stöder utvecklingen av utbildningssystem genom smarta och strategiska investeringar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att öka kompetens som kommer att vara relevant i framtiden, strategisk användning av finansiering för digitalisering och innovation, moderniserad utbildningsinfrastruktur, innovativa och säkra lärandemiljöer och förbättrade pedagogiska metoder samt åt att förbättra tillgången till och kvaliteten på livslång vägledning. Investeringarna skulle kunna avse en ytterligare utveckling av det europeiska området för utbildning och en förbättring av synergierna mellan de europeiska finansieringsinstrumenten samt mellan EU:s politik och finansieringsinstrument som är relevanta på utbildningsområdet.

7.

Utbildningens potential att bidra till ett klimatneutralt och grönt Europa måste undersökas fullt ut. Utbildning är av avgörande betydelse när det gäller att tillhandahålla kunskap, färdigheter och kompetens och främja de värden och den motivation som är grundläggande för att möjliggöra en rättvis och jämlik social omvandling. EU:s åtgärder för ett grönt Europa måste utgå från rådets rekommendation om nyckelkompetenser för livslångt lärande och rådets rekommendation om att främja gemensamma värden, och omfatta alla nivåer och alla former av utbildning i alla skeden i livet och möjliggöra verksamhet på lokal och regional nivå och i samarbete med det civila samhället, i syfte att gå vidare mot ett genomförande av FN:s relevanta mål för hållbar utveckling.

8.

Den europeiska pelaren för sociala rättigheter bör genomföras på europeisk nivå och på medlemsstatsnivå, med vederbörlig hänsyn till respektive befogenheter. Rätten till inkluderande utbildning och livslångt lärande av god kvalitet bör respekteras i alla skeden av livet, från tidig barndom till högre åldrar och på alla utbildningsnivåer och i alla utbildningsformer, i samverkan med de insatser som görs i samband med det europeiska området för utbildning. Vid genomförandet bör särskild uppmärksamhet ägnas åt en effektiv politik för tillgänglighet, lika möjligheter och inkludering, i syfte att säkerställa tillgången och övergången till livslångt lärande.

EUROPEISKA UNIONENS RÅD LYFTER FRAM FÖLJANDE

INOM RAMEN FÖR VIDAREUTVECKLINGEN AV VISIONEN OM ETT EUROPEISKT OMRÅDE FÖR UTBILDNING SENAST 2025:

9.

Vikten av att säkerställa att unionens gemensamma värden, inbegripet demokrati, rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna, skyddas och befrämjas.

10.

De betydande framsteg som gjorts i fråga om det europeiska området för utbildning och vikten av att stärka engagemanget för en ambitiös vidareutveckling av dess mål och tillämpningsområde, i syfte att förverkliga visionen om ett europeiskt område för utbildning och göra Europa till det ledande kunskapssamhället i världen, och att bidra till en kultur som uppmuntrar, stärker och motiverar människor och samhällen att lära sig och att förnya sig, inbegripet alla nivåer och former av utbildning i alla skeden i livet.

11.

Vikten av att utveckla den framtida strategiska ramen för samarbete inom utbildning som ett verktyg för att stödja och genomföra det europeiska området för utbildning, och därigenom bidra till ett framgångsrikt genomförande och en ambitiös vidareutveckling.

12.

Erasmus+-programmets avgörande roll för att förverkliga det europeiska området för utbildning genom att erbjuda bred tillgång till rörlighet i utbildningssyfte samt stärkta strategiska partnerskap och politiskt stöd för en utbildnings- och ungdomspolitik som är mer inkluderande, baserad på livslångt lärande, jämställdhetsorienterad och innovationsdriven.

13.

Behovet av att fortsätta insatserna för att stödja och utveckla samarbetet på europeisk nivå mellan medlemsstaterna i syfte att främja peer learning och ömsesidigt lärande och utbytet av bästa praxis, samtidigt som man undanröjer hinder för rörlighet i utbildningssyfte och stöder medlemsstaterna i deras utveckling av sina utbildningssystem utifrån ett helhetsperspektiv, i syfte att bidra till den övergripande hållbarheten i dessa system och i slutändan öka den uppåtriktade socioekonomiska konvergensen.

14.

Behovet av att bemöta och reflektera över globala utmaningar och möjligheter, särskilt i fråga om klimatförändringar, digitalisering, artificiell intelligens och vilseledande eller falsk information, genom att främja utvecklingen av kunskap, färdigheter och kompetens och kritiskt tänkande från grundläggande färdigheter till kvalifikationer på hög nivå, på alla utbildningsnivåer och i alla utbildningsformer.

EUROPEISKA UNIONENS RÅD UPPMANAR KOMMISSIONEN ATT, NÄR DEN VIDAREUTVECKLAR DET EUROPEISKA OMRÅDET FÖR UTBILDNING OCH DEN FRAMTIDA STRATEGISKA RAMEN FÖR SAMARBETE PÅ UTBILDNINGSOMRÅDET, I ENLIGHET MED SINA BEFOGENHETER OCH MED VEDERBÖRLIG HÄNSYN TILL SUBSIDIARITETSPRINCIPEN, GÖRA FÖLJANDE:

15.

Beakta de ambitioner som uttrycks i rådets slutsatser om vägen mot en vision om ett europeiskt område för utbildning om att området bör bygga på livslångt lärande, från förskoleverksamhet och barnomsorg till skola och yrkesutbildning till högre utbildning och vuxenlärande, samt att fortsätta vidta kraftfulla åtgärder för att avlägsna hinder mot rörlighet i utbildningssyfte, främja och bidra till rörlighet och samarbete på utbildningsområdet samt stödja medlemsstaterna i moderniseringen av deras utbildningssystem, främja språkundervisning och språkinlärning, ömsesidigt erkännande av kvalifikationer och resultat av studieperioder utomlands.

16.

Ta ytterligare initiativ för att skapa ett verkligt europeiskt område för utbildning i syfte att vidareutveckla dess mål och tillämpningsområde och stärka dess kopplingar till den strategiska ramen för utbildningssamarbete efter Utbildning 2020, och att vidta lämpliga åtgärder för att se till att alla nivåer och alla former av utbildning främjas på lika villkor.

17.

Till fullo utnyttja potentialen i prioriteringarna i den strategiska agendan för 2019–2024 genom att öka investeringarna i sådan kompetens som behövs för att uppfylla kraven från arbetslivet och ett samhälle i förändring, till följd av bl.a. klimatförändringar, globalisering, digitalisering, artificiell intelligens och robotisering, i syfte att främja innovation, deltagande i demokratiska samhällen och social delaktighet.

18.

Gemensamt reflektera över möjligheter, lämpliga politiska åtgärder och resultat som skulle bidra till det strategiska målet för ett klimatneutralt och grönt Europa och till en rättvis omställning, och ta hänsyn till den stora potential som utbildningen utgör när den europeiska politiken för ett grönt Europa utarbetas, särskilt genom Erasmus+ och genom att fokusera på de lärandes aktiva deltagande i utbildning för hållbar utveckling.

19.

Fortsätta med samordnade insatser för att göra framsteg i arbetet med en övergripande handlingsplan för digital utbildning i Europa och med den samordnade planen för artificiell intelligens, genom att säkerställa komplementaritet, mervärde och samordning av politiska mål och verktyg för det europeiska området för utbildning.

20.

Med utgångspunkt i verktygen för samarbete inom ramen för Utbildning 2020 utveckla konkreta framtidsorienterade och innovativa arbetsmetoder för det europeiska utbildningssamarbetet. Möjligheter till mobilisering av samarbetsinstrument, såsom internationella analyser, forsknings- och studiebesök och pilotprojekt för samarbete, kan undersökas till fullo i syfte att förnya och pröva strategier och genomförandeverktyg och för att utarbeta och främja forskningsbaserade sektorsspecifika scenarier och långsiktiga prognoser om arbetslivets och samhällets framtid med tanke på både den europeiska och den globala utvecklingen.

21.

Utveckla nya sätt att utbilda och stödja kompetenta, motiverade och högt kvalificerade lärare, handledare, utbildare och skolledare, och främja deras kontinuerliga yrkesutveckling och en högkvalitativ och forskningsbaserad lärarutbildning.

EUROPEISKA UNIONENS RÅD UPPMANAR VIDARE MEDLEMSSTATERNA OCH KOMMISSIONEN ATT, I ENLIGHET MED SINA RESPEKTIVE BEFOGENHETER OCH MED VEDERBÖRLIG HÄNSYN TILL SUBSIDIARITETSPRINCIPEN, GÖRA FÖLJANDE:

22.

Främja utvecklingen av digitala färdigheter och kompetenser, innovation och entreprenörstänkande i utbildningen för alla lärande genom att öppna utbildningen för mer flexibla inlärningsmöjligheter och förbättra övergångsmöjligheterna mellan olika utbildningsvägar samt genom att säkerställa inkluderande och innovativa tillvägagångssätt, inbegripet insatser för att komma tillrätta med ojämlikhet.

23.

Stödja förbättringar i riktning mot högkvalitativa, inkluderande, livslånga, flexibla, jämställdhetsorienterade och innovationsdrivna utbildningssystem.

24.

Till fullo utnyttja potentialen inom alla relevanta utbildningsområden i syfte att fördjupa det europeiska området för utbildning och sträva efter att säkerställa en balans mellan, och deltagande av, alla relevanta nivåer och former av utbildning.

25.

Fortsätta engagemanget för inkluderande förskoleverksamhet och barnomsorg av hög kvalitet, stödja åtgärder som främjar nyckelkompetenser och inkluderande kvalitetsutbildning för alla, vidareutveckla det europeiska samarbetet om skolutbildning, yrkesutbildning, högre utbildning och vuxenlärande samt främja undervisning av hög kvalitet på alla utbildningsnivåer, bland annat genom att förbättra lärarnas rörlighet och möjligheter till samarbete över gränserna, skapa och utveckla spetskompetens inom yrkesutbildning och främja arbetsplatsförlagt lärande i alla dess former.

26.

Främja samarbete och utbytet av bevis på fördelarna med att investera i utbildning, eftersom förbättrade kunskaper, data och analyser i fråga om fördelarna med effektiva offentliga investeringar i utbildning kan hjälpa medlemsstaterna att utveckla mer inkluderande, verkningsfulla och flexibla utbildningssystem, samtidigt som man undviker ytterligare administrativa bördor för medlemsstaterna.

27.

Främja utvecklingen av gemensamma, lämpliga verktyg för att följa upp utexaminerade från högre utbildning på nationell nivå, i linje med den nya kompetensagendan för Europa och rådets rekommendation om uppföljning av utexaminerade.

EUROPEISKA UNIONENS RÅD NOTERAR FÖLJANDE

INFÖR VIDAREUTVECKLINGEN AV INITIATIVET EUROPAUNIVERSITET:

28.

Utvecklingen av de första Europauniversiteten är ett ambitiöst initiativ som kan möjliggöra ett mer intensivt, innovativt och strukturerat samarbete mellan alla typer av lärosäten från alla regioner i Europa, på alla nivåer och inom alla verksamhetsområden, från lärande och undervisning till forskning och innovation. Europeiska unionens råd anser att detta initiativ kan bli ett omvälvande steg framåt i det tvärinstitutionella samarbetet genom att erbjuda olika inspirerande visioner, modeller och teman för samspel till förmån för den framtida utvecklingen av det europeiska området för utbildning i enlighet med samhällets växlande behov.

EUROPEISKA UNIONENS RÅD UPPMANAR MEDLEMSSTATERNA OCH KOMMISSIONEN ATT, I ENLIGHET MED SINA RESPEKTIVE BEFOGENHETER OCH MED VEDERBÖRLIG HÄNSYN TILL SUBSIDIARITETSPRINCIPEN, GÖRA FÖLJANDE:

29.

Försöka hitta sätt att sprida information om Europauniversiteten och genom att säkerställa hög kvalitet samt geografisk och social delaktighet i initiativet uppmuntra olika typer av lärosäten att delta, i syfte att göra initiativet till en verklig framgång genom att

a)

underlätta utbytet av relevant information mellan parterna för att öka samarbetet och effektivisera tillvägagångssätten,

b)

säkerställa en lämplig operativ miljö genom att på bästa sätt utnyttja tillgängliga resurser och vidta lämpliga åtgärder för att vid behov undanröja eventuella lagstiftningsrelaterade och andra hinder på nationell nivå,

c)

utnyttja befintliga och kommande verktyg och instrument som underlättar rörlighet och samarbete över gränserna, såsom det europeiska förfarandet för kvalitetssäkring av gemensamma program och det europeiska studentkortet, och genom att stödja genomförandet av överenskomna åtaganden, såsom rådets rekommendation om att främja automatiskt ömsesidigt erkännande av kvalifikationer och studieperioder utomlands samt åtagandena i det europeiska området för högre utbildning,

d)

reflektera över den befintliga politiska ramen för rörlighet i utbildningssyfte och den europeiska referensramen för kvalitetssäkring, i syfte att bedöma deras lämplighet att ligga till grund för omdanande förändringar och stärka samarbetet inom högre utbildning,

e)

kartlägga styrkor och möjligheter till förbättringar på grundval av gemensam information och en analys av hur initiativet utvecklas,

f)

använda erfarenheterna och lärdomarna från pilotinitiativet Europauniversitet som underlag för politikens utformning och vidareutvecklingen av relaterat utbildningssamarbete, och genom att undersöka behovet av att föra fram lämpliga strategier för Europauniversiteten.


BILAGA

VID ANTAGANDET AV DENNA RESOLUTION BEAKTAR RÅDET SÄRSKILT FÖLJANDE POLITISKA BAKGRUND:

1.

Rådets slutsatser om en strategisk ram för europeiskt utbildningssamarbete (”Utbildning 2020”) (12 maj 2009).

2.

Rådets rekommendation om validering av icke-formellt och informellt lärande (20 december 2012).

3.

Förklaringen om främjande av medborgarskap och de gemensamma värdena frihet, tolerans och icke-diskriminering genom utbildning (Paris den 17 mars 2015).

4.

Ministerkommunikén utfärdad i Jerevan (15 maj 2015).

5.

Gemensam rapport från rådet och kommissionen om genomförandet av den strategiska ramen för europeiskt utbildningssamarbete (Utbildning 2020) – Nya prioriteringar för det europeiska utbildningssamarbetet (23–24 november 2015).

6.

Resolution från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om främjande av socioekonomisk utveckling och delaktighet i EU genom utbildning: utbildningens bidrag till den europeiska planeringsterminen 2016 (24 februari 2016).

7.

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – En ny kompetensagenda för Europa (10 juni 2016).

8.

Rådets rekommendation om kompetenshöjningsvägar: Nya möjligheter för vuxna (19 december 2016).

9.

Slutsatser från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om mångfaldspräglad inkludering i syfte att uppnå högkvalitativ utbildning för alla (17 februari 2017).

10.

Rådets rekommendation om den europeiska referensramen för kvalifikationer för livslångt lärande (22 maj 2017).

11.

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Stärka den europeiska identiteten genom utbildning och kultur: Europeiska kommissionens bidrag till toppmötet i Göteborg den 17 november 2017.

12.

Rådets rekommendation om uppföljning av utexaminerade (20 november 2017).

13.

Rådets slutsatser om en ny EU-agenda för högre utbildning (20 november 2017).

14.

Rådets slutsatser om utveckling av skolan och utbildning av hög kvalitet (20 november 2017).

15.

Europeiska rådets slutsatser (17 december 2017).

16.

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om handlingsplanen för digital utbildning (17 januari 2018).

17.

Rapport från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén Halvtidsutvärdering av programmet Erasmus+ (31 januari 2018).

18.

Rådets rekommendation om en europeisk ram för ändamålsenliga lärlingsutbildningar av god kvalitet (15 mars 2018).

19.

Rådets slutsatser om vägen mot en vision om ett europeiskt område för utbildning (22 maj 2018).

20.

Rådets rekommendation om att främja gemensamma värden, inkluderande utbildning och en europeisk dimension i undervisningen (22 maj 2018).

21.

Rådets rekommendation om nyckelkompetenser för livslångt lärande (22 maj 2018).

22.

Ministerkommunikén utfärdad i Paris (25 maj 2018).

23.

Rådets rekommendation om att främja automatiskt ömsesidigt erkännande av kvalifikationer inom högre utbildning och gymnasial utbildning samt resultat av studieperioder utomlands (26 november 2018).

24.

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén Samordnad plan om artificiell intelligens (7 december 2018).

25.

Rådets slutsatser – Mot ett hållbarare EU 2030 (9 april 2019).

26.

Rådets rekommendation om förskoleverksamhet och barnomsorg av hög kvalitet (22 maj 2019).

27.

Rådets rekommendation om en övergripande strategi för språkundervisning och språkinlärning (22 maj 2019).

28.

Rådets slutsatser om framtiden för ett starkt digitaliserat Europa efter 2020: främjande av digital och ekonomisk konkurrenskraft i unionen och digital sammanhållning (7 juni 2019)

29.

Europeiska rådet: En ny strategisk agenda 2019–2024 (20 juni 2019).


II Meddelanden

MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN

Europeiska kommissionen

18.11.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 389/7


Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration

(Ärende M.9600 – Saudi Aramco Development Company/Korea Shipbuilding and Offshore Engineering Company/JV)

(Text av betydelse för EES)

(2019/C 389/02)

Kommissionen beslutade den 7 november 2019 att inte göra invändningar mot den anmälda koncentrationen ovan och att förklara den förenlig med den inre marknaden. Beslutet grundar sig på artikel 6.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004 (1). Beslutet i sin helhet finns bara på engelska och kommer att offentliggöras efter det att eventuella affärshemligheter har tagits bort. Det kommer att finnas

under rubriken koncentrationer på kommissionens webbplats för konkurrens (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). Denna webbplats gör det möjligt att hitta enskilda beslut i koncentrationsärenden, uppgifter om företag, ärendenummer, datum och sektorer,

i elektronisk form på webbplatsen EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv) under Celexnummer 32019M9600. EUR-Lex ger tillgång till unionslagstiftningen via internet.


(1)  EUT L 24, 29.1.2004, s. 1.


18.11.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 389/8


Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration

(Ärende M.9539 – BNP Paribas/Deutsche Bank [Global Prime Finance and Electronic Equities Business Assets])

(Text av betydelse för EES)

(2019/C 389/03)

Kommissionen beslutade den 8 november 2019 att inte göra invändningar mot den anmälda koncentrationen ovan och att förklara den förenlig med den inre marknaden. Beslutet grundar sig på artikel 6.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004 (1). Beslutet i sin helhet finns bara på engelska och kommer att offentliggöras efter det att eventuella affärshemligheter har tagits bort. Det kommer att finnas

under rubriken koncentrationer på kommissionens webbplats för konkurrens (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). Denna webbplats gör det möjligt att hitta enskilda beslut i koncentrationsärenden, uppgifter om företag, ärendenummer, datum och sektorer,

i elektronisk form på webbplatsen EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv) under Celexnummer 32019M9539. EUR-Lex ger tillgång till unionslagstiftningen via internet.


(1)  EUT L 24, 29.1.2004, s. 1.


18.11.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 389/9


Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration

(Ärende M.9484 – Semler/VWFS/JV)

(Text av betydelse för EES)

(2019/C 389/04)

Kommissionen beslutade den 5 november 2019 att inte göra invändningar mot den anmälda koncentrationen ovan och att förklara den förenlig med den inre marknaden. Beslutet grundar sig på artikel 6.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004 (1). Beslutet i sin helhet finns bara på engelska och kommer att offentliggöras efter det att eventuella affärshemligheter har tagits bort. Det kommer att finnas

under rubriken koncentrationer på kommissionens webbplats för konkurrens (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). Denna webbplats gör det möjligt att hitta enskilda beslut i koncentrationsärenden, uppgifter om företag, ärendenummer, datum och sektorer,

i elektronisk form på webbplatsen EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv) under Celexnummer 32019M9484. EUR-Lex ger tillgång till unionslagstiftningen via internet.


(1)  EUT L 24, 29.1.2004, s. 1.


18.11.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 389/10


Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration

(Ärende M.9319 – DP World/P&O Group)

(Text av betydelse för EES)

(2019/C 389/05)

Kommissionen beslutade den 26 juni 2019 att inte göra invändningar mot den anmälda koncentrationen ovan och att förklara den förenlig med den inre marknaden. Beslutet grundar sig på artikel 6.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004 (1). Beslutet i sin helhet finns bara på engelska och kommer att offentliggöras efter det att eventuella affärshemligheter har tagits bort. Det kommer att finnas

under rubriken koncentrationer på kommissionens webbplats för konkurrens (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). Denna webbplats gör det möjligt att hitta enskilda beslut i koncentrationsärenden, uppgifter om företag, ärendenummer, datum och sektorer,

i elektronisk form på webbplatsen EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv) under Celexnummer 32019M9319. EUR-Lex ger tillgång till unionslagstiftningen via internet.


(1)  EUT L 24, 29.1.2004, s. 1.


18.11.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 389/11


Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration

(Ärende M.9367 – Mirova/Predica/Indigo)

(Text av betydelse för EES)

(2019/C 389/06)

Kommissionen beslutade den 26 augusti 2019 att inte göra invändningar mot den anmälda koncentrationen ovan och att förklara den förenlig med den inre marknaden. Beslutet grundar sig på artikel 6.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004 (1). Beslutet i sin helhet finns bara på engelska och kommer att offentliggöras efter det att eventuella affärshemligheter har tagits bort. Det kommer att finnas

under rubriken koncentrationer på kommissionens webbplats för konkurrens (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). Denna webbplats gör det möjligt att hitta enskilda beslut i koncentrationsärenden, uppgifter om företag, ärendenummer, datum och sektorer,

i elektronisk form på webbplatsen EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv) under Celexnummer 32019M9367. EUR-Lex ger tillgång till unionslagstiftningen via internet.


(1)  EUT L 24, 29.1.2004, s. 1.


IV Upplysningar

UPPLYSNINGAR FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN

Rådet

18.11.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 389/12


Rådets slutsatser om vikten av politik för livslångt lärande för att stärka samhällen så de kan hantera den tekniska och gröna omställningen till stöd för en hållbar tillväxt för alla

(2019/C 389/07)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD

SOM ERINRAR OM DEN POLITISKA BAKGRUNDEN, VILKEN ÅTERGES I BILAGAN TILL DESSA SLUTSATSER,

ÄR MEDVETET OM

1.

att den första principen i den europeiska pelaren för sociala rättigheter (1) bekräftar var och ens rätt till god, inkluderande utbildning och livslångt lärande för att bibehålla och tillägna sig färdigheter som gör att man kan delta fullt ut i samhället och framgångsrikt klarar övergångar på arbetsmarknaden,

2.

att livslångt lärande sträcker sig från förskoleverksamhet och barnomsorg till efter pensioneringen och omfattar hela skalan av formellt, icke-formellt och informellt lärande, som har till syfte att förbättra kunskap, färdigheter och kompetenser ur ett personligt, medborgerligt, socialt och/eller sysselsättningsrelaterat perspektiv; inom livslångt lärande anses varje person vara ett lärande subjekt, och livslångt lärande gör det möjligt för alla personer att förvärva relevant kunskap för att delta som aktiva medborgare i kunskapssamhället och på arbetsmarknaden samt underlättar fri rörlighet för EU-medborgare,

3.

att aktuella samhälleliga och ekonomiska utmaningar kräver strategier som engagerar, motiverar och stärker inlärare, samhälle och arbetsgivare och gör dem mer proaktiva och strategiska när det gäller att göra livslångt lärande till verklighet för alla, och om vikten av systematisk och engagerad samordning mellan relevanta politikområden för ett framgångsrikt genomförande av politik för livslångt lärande samt den avgörande roll arbetsmarknadens parter spelar i utformandet av, genomförandet av och framgången för denna politik,

4.

vikten av att främja lika möjligheter till deltagande i och tillgång till livslångt lärande för alla oavsett bakgrund genom att erkänna och bygga på tidigare kunskap, färdigheter och kompetenser, och på så sätt stärka flera kontinuerliga och friktionsfria övergångar mellan olika nivåer och former av utbildning,

5.

vikten av politik för livslångt lärande inom europeisk samarbete vad gäller utbildning inom Erasmus+-programmet och dess betydelse för nationell utbildning, sysselsättning och socialpolitik samt för demokratiskt engagemang,

6.

hur livslångt lärande stärker människor, samhällen och arbetslivet samt ökar möjligheterna att hantera den tekniska och gröna omställningen och samtidigt bidra till social delaktighet,

FRAMHÅLLER

7.

unionens och medlemsstaternas uppslutning kring Förenta nationernas agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling,

8.

den nya strategiska agendan 2019–2024 (2), där utvecklingen av en stark och kraftfull ekonomisk bas och byggandet av ett klimatneutralt, grönt, rättvist och socialt Europa anges som strategiska prioriteringar och där politik för digital omvandling som konkretiserar våra samhällsvärden och främjar delaktighet betonas, och erkänner behovet av att intensifiera investeringarna i människors färdigheter och utbildning samtidigt som man säkerställer grunden för långsiktig och hållbar tillväxt för alla samt behovet av att genomföra den europeiska pelaren för sociala rättigheter på EU- och medlemsstatsnivå, med vederbörlig hänsyn till respektive befogenheter och till subsidiaritetsprincipen, samtidigt som man noterar att sociala frågor, risker och utestängning som ojämlikhet och utbildningsklyftor medför måste uppmärksammas noga,

9.

det nya begreppet ”välfärdsekonomi”, genom vilket man avser att sätta människor och deras välfärd i centrum för politik och beslutsfattande,

ERINRAR OM ATT

10.

rådet i sina slutsatser om vägen mot en vision om ett europeiskt område för utbildning angav att ett europeiskt område för utbildning bör bygga på livslångt lärande, från förskoleverksamhet och barnomsorg till skola och yrkesutbildning till högre utbildning och vuxenutbildning, inklusive icke-formellt och informellt lärande,

ANSER ATT

11.

den pågående tekniska och digitala omvandlingen av våra samhällen förändrar de ekonomiska förutsättningarna, arbetslivet och medborgardeltagandet och kan därför få betydande påverkan på social sammanhållning och jämlikhet,

12.

utbildningspolitik är avgörande vid utformningen av europeisk politik för den digitala omvandlingen för att trygga välfärd och hållbar tillväxt i Europa; investeringar i ny kunskap, nya färdigheter och nya kompetenser är avgörande för att stärka Europas konkurrenskraft och produktivitet,

13.

utvecklingen av teknik och särskilt artificiell intelligens (AI) har stor potential att skapa nya typer av ekonomisk och medborgerlig verksamhet, färdigheter, arbeten och tjänster; effektiv utbildningspolitik samt effektiva verktyg och åtgärder måste utvecklas för att man ska kunna säkerställa att alla har relevanta kunskaper, färdigheter och kompetenser för att fullt ut kunna delta i ett samhälle i förändring, samtidigt som man ökar medvetenheten om de etiska betänkligheter och risker som eventuella missbruk av tekniken kan utgöra,

14.

teknisk omvandling ökar efterfrågan på färdigheter och kompetenser på hög nivå, anpassningsförmåga och karriärplaneringsförmåga, medan efterfrågan på låga kvalifikationer som behövs för rutinmässiga och repetitiva arbeten samtidigt minskar; påverkan skiljer sig åt vad gäller tid, plats och omfattning, och vissa sektorer och områden påverkas mer än andra; goda möjligheter till livslångt lärande och livslång vägledning kan bidra till att minska klyftan mellan högkvalificerade och lågkvalificerade arbetstagare på arbetsmarknaden,

15.

det är en enorm utmaning att omskola och kompetensutveckla den vuxna befolkningen i Europa, och att det därför är mer relevant än någonsin att investera i grundläggande färdigheter och nyckelkompetenser; inkluderande utbildning av hög kvalitet (formellt, icke-formellt och informellt lärande samt lärande på arbetsplatsen) och ett brett grepp på kompetensutveckling främjar bättre resultat i grundläggande färdigheter och stöder utveckling av mer avancerade färdigheter och kompetenser,

16.

ojämlikhet i tillgången till och tillhandahållandet av vuxenutbildning förblir en utmaning eftersom vuxnas deltagande i utbildningsverksamhet fortfarande är lågt; särskilt lågkvalificerade vuxna behöver få mycket mer intensivt stöd för att delta i utbildningar (3); en större ansträngning bör göras för att få personer från mindre gynnade socialgrupper att delta i livslångt lärande och göra det möjligt för dem att komma in på, komma tillbaka till eller stanna kvar på arbetsmarknaden samt stödja deras karriärutveckling,

17.

pågående demografiska förändringar medför möjligheter och utmaningar både på personlig nivå och på samhällsnivå; låga födelsetal och ökad medellivslängd innebär att samhällen i många medlemsstater får en äldre befolkningsstruktur (4),

18.

bättre erkännande av äldres potential och främjande av möjligheter för dem samt möjligheter att delta i samhällslivet även senare i livet bidrar till att skapa mer sammanhållna samhällen; livslångt lärande är en avgörande faktor för ett hälsosamt åldrande hos äldre och att de ska kunna delta aktivt i samhällslivet och ekonomin,

19.

tillgänglig, inkluderande och högkvalitativ förskoleverksamhet, barnomsorg, grundläggande skolutbildning och icke-formell utbildningsverksamhet är viktiga för att hantera demografiska förändringar, eftersom man därigenom ser till att barn och ungdomar har rätt kunskaper, färdigheter och kompetenser för framtiden, hanterar risken för att elever lämnar skolan i förtid samt risken att drabbas av fattigdom och social utestängning och skapar meningsfulla liv,

20.

det finns ett brådskande behov att ytterligare främja jämställdhet och uppmuntra lika tillgång till utbildning, särskilt i yrken och sektorer där ett kön dominerar; kvinnor är underrepresenterade inom sektorerna naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik i Europa, särskilt inom den digitala sektorn, där deras deltagande fortsätter att minska; det är viktigt för utvecklingen av europeiska samhällen och ekonomier att stärka kvinnors ställning inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik och särskilt inom den digitala sektorn (5); utbildning kan bidra till att minska klyftan mellan kvinnor och män i den digitala sektorn,

FRAMHÅLLER

21.

behovet av en kraftig intensifiering av politik för och tillhandahållande av livslångt lärande för att bättre kunna möta de utmaningar som ett samhälle i förändring innebär,

22.

att fortsatt arbete för att genomföra rådets rekommendation om kompetenshöjningar är ett avgörande steg i riktning mot en effektiv politik för livslångt lärande; dock kommer mer arbete och ett större antal politiska riktlinjer och instrument att behövas som komplement till rekommendationen för att göra möjligheterna tillgängliga för alla,

23.

åtagandet att ambitiöst vidareutveckla det europeiska utbildningsområdet för att göra Europa till världens ledande utbildningssamhälle och bidra till en kultur som uppmuntrar, stärker och motiverar människor och samhällen att ständigt lära sig och göra innovationer på alla utbildningsnivåer och i alla former av utbildning samt i alla skeden av livet,

UPPMANAR MEDLEMSSTATERNA

24.

att utveckla strategier för att främja politik för livslångt lärande samt erkänna den potential som livslångt lärande har när det gäller att stödja en hållbar tillväxt för alla och hantera den tekniska och gröna omställningen, bland annat genom att

a)

utveckla heltäckande utbildningssystem som möjliggör kontinuerliga och friktionsfria utbildningsvägar och övergångar för enskilda inlärare,

b)

stärka jämlikheten i utbildningen genom att ta fram politik som syftar till att främja tillgången till välutvecklade utbildningsvägar för alla och undvika återvändsgränder i utbildningssystem,

c)

öka utbildningssystemens förmåga att möta inlärarnas behov och de snabba förändringarna på arbetsmarknaden och i samhället genom att särskilt uppmärksamma de områden som påverkas mest av teknisk förändring och som i högst grad har koppling till klimatförändringar samt det brådskande behovet av att förbättra vårt ekologiska fotavtryck och främja utbildning för hållbar utveckling som en drivkraft för innovation, motståndskraft och handlingar som leder till förändring, samtidigt som olika och föränderliga behov av kunskap, färdigheter och kompetens beaktas,

d)

stödja smidiga övergångar mellan olika utbildningsnivåer och utbildningssektorer genom att underlätta alternativa utbildningsvägar, ge vägledning, uppmuntra tillhandahållande av olika sorters utbildning och mångsidiga utbildningsmiljöer och stödja nya lärandemetoder och undervisningsmetoder på alla utbildningsnivåer och inom all sorts utbildning, och, när så är möjligt, validera färdigheter och kompetenser oavsett hur eller var de förvärvats,

e)

utforska möjligheterna att skapa flexibla, individanpassade och inlärarcentrerade utbildningsvägar och riktad utbildning till utsatta grupper, som t.ex. bygger på moduliserade och läranderesultatbaserade metoder som gör det lättare att anpassa utbildningen till individens och yrkesområdets behov,

f)

understryka vikten av fortsatt kompetensutveckling för lärare, lärarutbildare, skolledare, utbildare, yrkesvägledare, ungdomsarbetare och karriärrådgivare, så att de kan tillhandahålla färdigheter och kompetenser för kontinuerligt lärande till alla,

g)

främja utbytet av och tillgången till data som är av betydelse för att inlärare ska kunna hantera och använda sig av data som rör deras egen inlärning och göra välinformerade val och fatta välinformerade beslut om den under hela sina liv, helt i enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen,

h)

utforska potentialen hos artificiell intelligens vad gäller att stödja individanpassad utbildning av hög kvalitet och utveckling av kunskaper, färdigheter och kompetenser; i detta arbete bör man vara ytterst uppmärksam på inkludering och jämlikhet genom att utnyttja tillförlitlig artificiell intelligens i utbildningen för att identifiera utbildningsutmaningar och främja lärandeprocessen,

i)

fortsätta arbetet med att genomföra rådets rekommendation om validering av icke-formellt och informellt lärande,

UPPMANAR KOMMISSIONEN ATT MED VEDERBÖRLIG HÄNSYN TILL SUBSIDARITETSPRINCIPEN OCH I NÄRA SAMARBETE MED MEDLEMSSTATERNA

25.

avsevärt främja aktiv, effektiv och framtidsorienterad politik och aktiva, effektiva och framtidsorienterade strategier i syfte att främja deltagandet i livslångt lärande på alla nivåer och i alla former av utbildning,

26.

uppdatera effektiviteten, skalan och målgrupperna i den nuvarande politiken för livslångt lärande så att den bättre kan möta de utbildningsbehov som uppstår i och med förändringarna av samhället och arbetslivet, bland annat genom att ytterligare utveckla det europeiska utbildningsområdet, ge uttryck för livslångt lärande i den framtida strategiska ramen för samarbete inom utbildning och utnyttja de möjligheter som Erasmus+, Europeiska socialfonden och andra relevanta unionsinstrument erbjuder,

27.

stödja initiativ som underlättar investeringar i livslångt lärande, inklusive samarbete mellan offentliga och privata sektorer,

28.

göra effektiv och inkluderande användning av artificiell intelligens till ett av de områden inom vilket handlingsplanen för digital utbildning och det europeiska området för utbildning ska utvecklas ytterligare,

29.

stärka samordningen av pågående och framtida arbete för att förbättra datainteroperabilitet t.ex. genom att säkerställa tillgång till personliga utbildningsdata och förbättra utbytet av utbildningsdata mellan inlärare, läroinstitutioner och arbetsgivare, samtidigt som man undviker överlappande insatser på unionsnivå, för att öka den digitala omvandlingens potential, i enlighet med dataskyddsförordningen,

30.

stödja nationell politik som syftar till att öka utbildningssystemens förmåga att hantera de snabbt föränderliga behoven på arbetsmarknaden och i samhället genom att underlätta och öka spridningen och användningen av analytiska data, forskningsdata och prognosdata, inklusive uppföljning av utexaminerade samt kompetensinventering, för att påverka politiken på lång sikt,

31.

verka för stora framsteg i vidareutvecklingen av livslångt lärande genom att undersöka bättre möjligheter till samarbete mellan utbildningsnivåer och utbildningssektorer samt berörda myndigheter (t.ex. sociala myndigheter, hälsomyndigheter, migrationsmyndigheter) och främjande av mångsidiga och flexibla utbildningsmöjligheter för att omskola och kompetensutveckla vuxna i samarbete med arbetsmarknadens parter, civilsamhället, offentliga arbetsförmedlingar och andra berörda aktörer,

32.

främja ytterligare synergier mellan utbildning, forskning och innovation för att stimulera utvecklingen av det europeiska området för utbildning, särskilt genom allianser mellan Europauniversitet som har en viktig roll när det gäller att främja livslångt lärande,

33.

vid utvärderingen och uppdateringen av europeisk politik om validering av icke-formellt och informellt lärande, överväga ett bredare begrepp för validering av kunskap, färdigheter och kompetens i syfte att göra det möjligt att validera färdigheter och kompetenser oavsett hur eller var de har förvärvats, för att på så sätt stödja friktionslösa övergångar och motivera individanpassade utbildningsvägar, utan att det påverkar medlemsstaternas behörighet på området.


(1)  Dok. 13129/17.

(2)  Dok. EUCO 9/19.

(3)  Utbildningsöversikt 2018.

(4)  Eurostat 2019: Befolkningsstruktur och åldrande.

(5)  Europeiska kommissionen 2018: Women in the digital age (studie om kvinnor i den digitala tidsåldern).


BILAGA

Politisk bakgrund

1.   

Rådets resolution av den 27 juni 2002 om livslångt lärande (1).

2.   

Resolution från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om förstärkning av politik, system och praxis på området livslång vägledning i Europa (2).

3.   

Resolution från rådet och företrädare för medlemsstaternas regeringar församlade i rådet om ”Bättre integrering av livslång vägledning i strategierna för livslångt lärande” (3).

4.   

Rådets resolution om en förnyad europeisk agenda för vuxenlärande (4).

5.   

Rådets rekommendation av den 20 december 2012 om validering av icke-formellt och informellt lärande (5).

6.   

2015 års gemensamma rapport från rådet och kommissionen om genomförandet av den strategiska ramen för europeiskt utbildningssamarbete (Utbildning 2020) – Nya prioriteringar för det europeiska utbildningssamarbetet (6).

7.   

Kommissionens meddelande En ny kompetensagenda för Europa: Samarbete för att stärka humankapitalet, anställbarheten och konkurrenskraften (7).

8.   

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning) (8).

9.   

Kommissionens meddelande Europeiska interoperabilitetsramen – genomförandestrategi (9).

10.   

Kommissionens meddelande Stärka den europeiska identiteten genom utbildning och kultur (10).

11.   

Rådets rekommendation av den 22 maj 2017 om den europeiska referensramen för kvalifikationer för livslångt lärande och om upphävande av Europaparlamentets och rådets rekommendation av den 23 april 2008 om en europeisk referensram för kvalifikationer för livslångt lärande (11).

12.   

Rådets rekommendation av den 20 november 2017 om uppföljning av utexaminerade (12).

13.   

Kommissionens diskussionsunderlag om hur vi bemöter globaliseringen (13).

14.   

Ministerdeklarationen från den fjärde Unece-ministerkonferensen om åldrande i Lissabon 2017 A Sustainable Society for All Ages: Realizing the potential of living longer.

15.   

Kommissionens meddelande Ett starkare Europa byggs upp: ungdoms-, utbildnings- och kulturpolitikens roll (14).

16.   

Kommissionens meddelande om handlingsplanen för digital utbildning (15).

17.   

Europaparlamentets och rådets beslut (EU) 2018/646 av den 18 april 2018 om en gemensam ram för tillhandahållande av bättre tjänster för kompetens och kvalifikationer (Europass) (16).

18.   

Rådets rekommendation av den 22 maj 2018 om nyckelkompetenser för livslångt lärande (17).

19.   

Rådets rekommendation av den 19 december 2016 om kompetenshöjningsvägar: nya möjligheter för vuxna (18) och rådets slutsatser av den 22 maj 2019 om genomförandet av rekommendationen (19).

20.   

Rådets slutsatser om vägen mot en vision om ett europeiskt område för utbildning (20).

21.   

Kommissionens meddelande Artificiell intelligens för Europa (21).

22.   

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1807 av den 14 november 2018 om en ram för det fria flödet av andra data än personuppgifter i Europeiska unionen (22).

23.   

Rådets slutsatser av den 9 april 2019”Mot ett hållbarare EU 2030” (23).

24.   

Rådets slutsatser av den 7 juni 2019 om framtiden för ett starkt digitaliserat Europa efter 2020: främjande av digital och ekonomisk konkurrenskraft i unionen och digital sammanhållning (24).

25.   

Rådets resolution om EU:s ungdomsstrategi 2019–2027 (25).

26.   

Rådets slutsatser om välfärdsekonomi (26).


(1)  EGT C 163, 9.7.2002, s. 1.

(2)  Dok. 9286/04.

(3)  EUT C 319, 13.12.2008, s. 4.

(4)  EUT C 372, 20.12.2011, s. 1.

(5)  EUT C 398, 22.12.2012, s. 1.

(6)  EUT C 417, 15.12.2015, s. 25.

(7)  COM(2016) 381 final.

(8)  EUT L 119, 4.5.2016, s. 1.

(9)  COM(2017) 134 final.

(10)  COM(2017) 673 final.

(11)  EUT C 189, 15.6.2017, s. 15.

(12)  EUT C 423, 9.12.2017, s. 1.

(13)  COM(2017) 240 final.

(14)  Dok. COM (2018) 268.

(15)  COM(2018) 22 final.

(16)  EUT L 112, 2.5.2018, s. 42.

(17)  EUT C 189, 4.6.2018, s. 1.

(18)  EUT C 484, 24.12.2016, s. 1.

(19)  EUT C 189, 5.6.2019, s. 23.

(20)  EUT C 195, 7.6.2018, s. 7.

(21)  COM(2018) 237 final.

(22)  EUT L 303, 28.11.2018, s. 59.

(23)  Dok. 8286/19.

(24)  Dok. 8807/19.

(25)  EUT C 189, 5.6.2019, s. 1.

(26)  Dok. 13432/19.


Europeiska kommissionen

18.11.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 389/19


Eurons växelkurs (1)

15 november 2019

(2019/C 389/08)

1 euro =


 

Valuta

Kurs

USD

US-dollar

1,1034

JPY

japansk yen

119,95

DKK

dansk krona

7,4723

GBP

pund sterling

0,85660

SEK

svensk krona

10,6518

CHF

schweizisk franc

1,0924

ISK

isländsk krona

135,90

NOK

norsk krona

10,0345

BGN

bulgarisk lev

1,9558

CZK

tjeckisk koruna

25,583

HUF

ungersk forint

334,80

PLN

polsk zloty

4,2785

RON

rumänsk leu

4,7686

TRY

turkisk lira

6,3433

AUD

australisk dollar

1,6221

CAD

kanadensisk dollar

1,4608

HKD

Hongkongdollar

8,6361

NZD

nyzeeländsk dollar

1,7255

SGD

singaporiansk dollar

1,5021

KRW

sydkoreansk won

1 285,34

ZAR

sydafrikansk rand

16,2494

CNY

kinesisk yuan renminbi

7,7343

HRK

kroatisk kuna

7,4380

IDR

indonesisk rupiah

15 528,15

MYR

malaysisk ringgit

4,5817

PHP

filippinsk peso

55,849

RUB

rysk rubel

70,3938

THB

thailändsk baht

33,350

BRL

brasiliansk real

4,6296

MXN

mexikansk peso

21,2194

INR

indisk rupie

79,1630


(1)  Källa: Referensväxelkurs offentliggjord av Europeiska centralbanken.


V Yttranden

FÖRFARANDEN FÖR GENOMFÖRANDE AV KONKURRENSPOLITIKEN

Europeiska kommissionen

18.11.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 389/20


Förhandsanmälan av en koncentration

(Ärende M.9445 – Natura Cosmeticos/Avon Products)

(Text av betydelse för EES)

(2019/C 389/09)

1.   

Europeiska kommissionen mottog den 8 november 2019 en anmälan av en föreslagen koncentration i enlighet med artikel 4 i rådets förordning (EG) nr 139/2004 (1).

Denna anmälan berör följande företag:

Natura Cosméticos SA (Natura, Brasilien).

Avon Products, Inc. (Avon, Förenta staterna).

Natura förvärvar, på det sätt som avses i artikel 3.1 b i koncentrationsförordningen, kontroll över hela Avon. Koncentrationen genomförs genom förvärv av aktier.

2.   

De berörda företagen bedriver följande affärsverksamhet:

För Natura: världstäckande tillverkning och distribution av skönhetsvårds- och kroppsvårdsprodukter, inom EES huvudsakligen under varumärkena The Body Shop och Aesop.

För Avon: världstäckande tillverkning och distribution av skönhetsvårds- och kroppsvårdsprodukter, huvudsakligen genom direktförsäljning.

3.   

Kommissionen har vid en preliminär granskning kommit fram till att den anmälda transaktionen kan omfattas av koncentrationsförordningen, dock med det förbehållet att ett slutligt beslut i denna fråga fattas senare.

4.   

Kommissionen uppmanar berörda tredje parter att till den lämna eventuella synpunkter på den föreslagna koncentrationen.

Synpunkterna ska ha kommit in till kommissionen senast tio dagar efter detta offentliggörande. Följande referens bör alltid anges:

M.9445 – Natura Cosmeticos/Avon Products

Synpunkterna kan sändas till kommissionen per e-post, per fax eller per brev. Använd följande kontaktuppgifter:

E-post: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

Fax +32 22964301

Adress:

Europeiska kommissionen

Generaldirektoratet för konkurrens

Registreringsenheten för företagskoncentrationer

1049 Bryssel

BELGIEN


(1)  EUT L 24, 29.1.2004, s. 1 (koncentrationsförordningen).