ISSN 1725-2504

Europeiska unionens

officiella tidning

C 326

European flag  

Svensk utgåva

Meddelanden och upplysningar

51 årgången
20 december 2008


Informationsnummer

Innehållsförteckning

Sida

 

I   Resolutioner, rekommendationer och yttranden

 

RESOLUTIONER

 

Rådet

2008/C 326/01

Resolution från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om inrättande av ett nätverk för lagstiftningssamarbete mellan Europeiska unionens justitieministerier

1

 

II   Meddelanden

 

INTERINSTITUTIONELLA AVTAL

 

Rådet

2008/C 326/02

Ändringsförslag till det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning

3

 

MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER OCH ORGAN

 

Kommissionen

2008/C 326/03

Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration (Ärende COMP/M.5345 – Terex Corporation/Fantuzzi Group) ( 1 )

4

2008/C 326/04

Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration (Ärende COMP/M.5383 – Salzgitter/Norddeutsche Affinerie) ( 1 )

4

2008/C 326/05

Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration (Ärende COMP/M.5369 – Sodexo/Zehnacker) ( 1 )

5

2008/C 326/06

Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration (Ärende COMP/M.5400 – LCR/EXEL/Argent) ( 1 )

5

2008/C 326/07

Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration (Ärende COMP/M.5397 – Veolia Transport/SNCM) ( 1 )

6

2008/C 326/08

Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration (Ärende COMP/M.5093 – DP World/Conti 7/Rickmers/DP World Breakbulk/JV) ( 1 )

6

 

IV   Upplysningar

 

UPPLYSNINGAR FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER OCH ORGAN

 

Rådet

2008/C 326/09

EU:s handlingsplan mot narkotika för 2009–2012

7

 

Kommissionen

2008/C 326/10

Eurons växelkurs

26

 

Europeiska ombudsmannen

2008/C 326/11

Årsrapport för 2007

27

2008/C 326/12

Antagande av genomförandebestämmelser

28

 

2008/C 326/13

Not till läsaren (se omslagets tredje sida)

s3

 


 

(1)   Text av betydelse för EES

SV

 


I Resolutioner, rekommendationer och yttranden

RESOLUTIONER

Rådet

20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/1


Resolution från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om inrättande av ett nätverk för lagstiftningssamarbete mellan Europeiska unionens justitieministerier

(2008/C 326/01)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD OCH FÖRETRÄDARNA FÖR MEDLEMSSTATERNAS REGERINGAR, FÖRSAMLADE I RÅDET,

som beaktar att

1.

kunskap om andra medlemsstaters och även en del tredjestaters lagstiftning är ett oumbärligt verktyg för justitieministerierna i Europeiska unionens medlemsstater, särskilt vid utarbetandet av lagstiftning och införlivandet av gemenskapslagstiftning, som i allmänhet faller under deras behörighet, framför allt civil- och straffrätt, varvid utgångspunkten måste vara att medlemsstaternas justitieministerier har olika behörighet,

2.

inhämtande av information kan visa sig vara osäkert och komplicerat,

3.

medlemsstaternas justitieministerier har tillgång till mycket exakt information om sin inhemska lagstiftning, dess tillämpning i praktiken och viktiga pågående reformer,

4.

ett nätverk för lagstiftningssamarbete bör inrättas för att ge justitieministerierna effektiv tillgång till information om andra medlemsstaters nationella lagstiftning,

5.

Europeiska unionen dessutom har som mål att erbjuda medborgarna ett område med frihet, säkerhet och rättvisa; skapandet av detta område skulle underlättas av bättre ömsesidig kunskap om medlemsstaternas rättsliga system och deras lagstiftning samt utbyte av information om rättsliga reformprojekt,

6.

skapandet av ett nätverk för lagstiftningssamarbete mellan justitieministerierna i Europeiska unionens medlemsstater, nedan kallat nätverket, skulle bidra till detta mål och till att främja bättre förståelse av andra medlemsstaters lagstiftning, vilket i sin tur är ett sätt att öka det ömsesidiga förtroendet och gynna tillämpningen av principen om ömsesidigt erkännande; det skulle också ge justitieministerierna möjlighet att tillsammans genomföra studier i jämförande rätt avseende aktuella lagstiftningsfrågor och rättsliga frågor,

ANTAR DENNA RESOLUTION:

1.

Medlemsstaterna bör gradvis inrätta ett nätverk för lagstiftningssamarbete mellan Europeiska unionens justitieministerier, nedan kallat nätverket. Deltagande i nätverket sker på frivillig grund.

2.

1.

Nätverkets uppdrag bör vara att förbättra tillgång till sådan information om gällande lagstiftning, rättsliga system och viktiga rättsliga reformprojekt som innehas av justitieministerierna i Europeiska unionens medlemsstater. Det bör särskilt ge möjlighet att

a)

till nätverkets medlemmar på begäran lämna systematisk och uppdaterad information om lagstiftning och rättspraxis på vissa områden,

b)

göra information tillgänglig om resultatet av studier i jämförande rätt som justitieministerierna i varje stat har genomfört på rättsområden som normalt omfattas av dessa ministeriers behörighet, bland annat i samband med reformer som medlemsstaterna har vidtagit eller införlivandet av gemenskapslagstiftning,

c)

få kännedom om viktiga rättsliga reformprojekt, samtidigt som den sekretess som gäller för respektive statliga organ respekteras.

2.

Det bör inte finnas någon skyldighet att tillhandahålla någon översättning av den överlämnade dokumentationen.

3.

Nätverket bör stödjas av en förvaltare som ansvarar för nätverkets administrativa och tekniska funktion. I avvaktan på att en förvaltare utses ska en medlemsstat inledningsvis ansvara för nätverkets administrativa och tekniska funktion.

4.

Varje medlemsstat bör utse en kontaktperson, helst inom justitieministeriet. Varje medlemsstat kan emellertid därutöver utse ett mindre antal kontaktpersoner, om det anses vara nödvändigt på grund av separata rättsliga system eller den inhemska behörighetsfördelningen.

5.

Varje medlemsstat bör informera nätverkets förvaltare om

a)

kontaktpersonens/kontaktpersonernas för- och efternamn samt tjänsteställning,

b)

varje kontaktpersons språkkunskaper, och

c)

den kommunikationsutrustning som finns tillgänglig för kontaktpersonen/kontaktpersonerna, med angivande av (telefon)nummer (särskilda e-post)adresser osv.

Varje medlemsstat bör informera nätverkets förvaltare om eventuella ändringar av kontaktpersonens/kontaktpersonernas uppgifter enligt vad som föreskrivs i denna punkt.

6.

En kontaktperson bör sända en begäran, helst på elektronisk väg, till lämplig(a) kontaktperson/kontaktpersoner i en eller flera medlemsstater. Kontaktpersonen bör också sända en kopia av begäran till nätverkets förvaltare.

7.

Kontaktpersonen bör se till att den översända begäran

omfattas av justitieministeriets behörighet eller rör frågor som vanligen omfattas av justitieministeriers behörighet, till exempel civil- eller straffrätt,

är precist uttryckt,

inte orsakar orimlig arbetsbörda för de andra kontaktpersonerna och/eller nätverkets justitieministerier.

8.

Kontaktpersoner som erhåller en sådana begäran bör göra sitt yttersta för att besvara begäran inom rimlig tid och utan någon skyldighet att tillhandahålla någon översättning av den överlämnade dokumentationen, till exempel lagstiftningstexter, (utkast) till lagstiftning, rapporter och utredningar.

Om den kontaktperson till vilken begäran har sänts inte är i stånd att svara bör kontaktpersonen vidarebefordra den till den behöriga myndighet som har den möjligheten och underrätta den kontaktperson som översänt begäran om detta.

En kontaktperson som inte har möjlighet att besvara en begäran eller snabbt fastställa vilken myndighet som har behörighet bör informera den kontaktperson som översänt begäran.

9.

De svar som lämnas av en kontaktperson bör göras tillgängliga för hela nätverket, med förbehåll för godkännande från den kontaktperson som begäran lämnats till.

10.

För att underlätta nätverkets praktiska verksamhet bör varje medlemsstat se till att dess kontaktperson/kontaktpersoner har adekvata kunskaper i ett av Europeiska unionens språk utöver modersmålet, med tanke på att det är nödvändigt att kunna kommunicera med kontaktpersonerna i övriga medlemsstater.

11.

Möten för kontaktpersonerna bör anordnas när så är lämpligt. En bredare publik kan ges tillträde till dessa möten för att analysera valda frågor ur ett jämförande rättsperspektiv i syfte att konsolidera nätverket och främja medlemmarnas möjlighet att utbyta idéer och erfarenheter.

12.

För att underlätta utbyten bör nätverket och dess kontaktpersoner utnyttja de med adekvata möjligheter som modern kommunikations- och informationsteknik erbjuder, särskilt i enlighet med den senaste utvecklingen inom den europeiska e-juridiken.

13.

Vid behov bör nätverket ges en lämplig rättslig form.

14.

Man bör inom nätverket ta fram interna riktlinjer för de praktiska arrangemangen för dess verksamhet, vilket inbegriper språkliga frågor.

15.

Europeiska kommissionen kan inbjudas att delta i nätverket.

16.

Rådet ska granska tillämpningen av denna resolution senast tre år efter det att den antagits. Man bör vid denna granskning bland annat ta upp följande frågor:

a)

hur långt man kommit med nätverket samt nätverkets administrativa regler, resultat och praktiska funktionalitet,

b)

nätverkets finansiella ställning,

c)

möjligheten att ge tredjestater och ESFP-uppdrag tillgång till information som finns tillgänglig inom nätverket.

Med anledning av resultaten av granskningen bör lämpliga åtgärder vidtas för att ytterligare förbättra förhållandena, om och när så behövs.


II Meddelanden

INTERINSTITUTIONELLA AVTAL

Rådet

20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/3


Ändringsförslag till det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning

(2008/C 326/02)

EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA UNIONENS RÅD OCH EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ENATS OM DETTA ÄNDRINGSFÖRSLAG, OCH

av följande skäl:

(1)

Den senaste utvecklingen av livsmedels- och råvarupriser har lett till oro, särskilt vad gäller deras inverkan på utvecklingsländerna (1). Kommissionen föreslog att en ny mekanism skulle inrättas för att hantera de kraftigt stigande livsmedelspriserna i utvecklingsländerna, och budgetmyndighetens två grenar enades vid förlikningsmötet den 21 november 2008 om att ta en del av finansieringen till denna mekanism från reserven för katastrofbistånd.

(2)

Eftersom resterande belopp för reserven för katastrofbistånd för 2008 är otillräckligt för att täcka livsmedelsmekanismens behov bör beloppet till reserven öka så att den kan bidra till finansieringen av livsmedelsmekanismen.

(3)

För att lösa den exceptionella situationen bör reserven för katastrofbistånd som en engångsåtgärd och undantagsvis ökas till 479,218 miljoner EUR i löpande priser för 2008.

(4)

Punkt 25 i det interinstitutionella avtalet om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning bör därför ändras i enlighet med detta.

Härigenom föreskrivs följande:

I punkt 25 ska följande mening läggas till i första stycket:

”Detta belopp ska undantagsvis ökas till 479,218 miljoner EUR för 2008 i löpande priser.”

Utfärdat i Strasbourg den 18 december 2008.

På Europaparlamentets vägnar

Hans-Gert POETTERING

Ordförande

På rådets vägnar

Eric WOERTH

Ordförande

På kommissionens vägnar

Dalia GRYBAUSKAITE

Ordförande


(1)  KOM(2008) 450 – 2008/0149/KOD).


MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER OCH ORGAN

Kommissionen

20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/4


Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration

(Ärende COMP/M.5345 – Terex Corporation/Fantuzzi Group)

(Text av betydelse för EES)

(2008/C 326/03)

Kommissionen beslutade den 19 november 2008 att inte göra invändningar mot den anmälda koncentrationen ovan och att förklara den förenlig med den gemensamma marknaden. Beslutet grundar sig på artikel 6.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004. Beslutet i sin helhet finns endast på engelska och kommer att offentliggöras efter det att alla eventuella affärshemligheter har tagits bort. Det kommer att finnas tillgängligt

på kommissionens webbplats för konkurrens (http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/). Denna webbplats ger olika möjligheter att hitta enskilda beslut i koncentrationsärenden, även uppgifter om företag, ärendenummer, datum och sektorer,

i elektronisk form på EUR-Lex webbplats, under dokument nummer 32008M5345. EUR-Lex ger tillgång till gemenskapsrätten via Internet (http://eur-lex.europa.eu).


20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/4


Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration

(Ärende COMP/M.5383 – Salzgitter/Norddeutsche Affinerie)

(Text av betydelse för EES)

(2008/C 326/04)

Kommissionen beslutade den 15 december 2008 att inte göra invändningar mot den anmälda koncentrationen ovan och att förklara den förenlig med den gemensamma marknaden. Beslutet grundar sig på artikel 6.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004. Beslutet i sin helhet finns endast på engelska och kommer att offentliggöras efter det att alla eventuella affärshemligheter har tagits bort. Det kommer att finnas tillgängligt

på kommissionens webbplats för konkurrens (http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/). Denna webbplats ger olika möjligheter att hitta enskilda beslut i koncentrationsärenden, även uppgifter om företag, ärendenummer, datum och sektorer,

i elektronisk form på EUR-Lex webbplats, under dokument nummer 32008M5383. EUR-Lex ger tillgång till gemenskapsrätten via Internet (http://eur-lex.europa.eu).


20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/5


Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration

(Ärende COMP/M.5369 – Sodexo/Zehnacker)

(Text av betydelse för EES)

(2008/C 326/05)

Kommissionen beslutade den 4 december 2008 att inte göra invändningar mot den anmälda koncentrationen ovan och att förklara den förenlig med den gemensamma marknaden. Beslutet grundar sig på artikel 6.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004. Beslutet i sin helhet finns endast på engelska och kommer att offentliggöras efter det att alla eventuella affärshemligheter har tagits bort. Det kommer att finnas tillgängligt

på kommissionens webbplats för konkurrens (http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/). Denna webbplats ger olika möjligheter att hitta enskilda beslut i koncentrationsärenden, även uppgifter om företag, ärendenummer, datum och sektorer,

i elektronisk form på EUR-Lex webbplats, under dokument nummer 32008M5369. EUR-Lex ger tillgång till gemenskapsrätten via Internet (http://eur-lex.europa.eu).


20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/5


Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration

(Ärende COMP/M.5400 – LCR/EXEL/Argent)

(Text av betydelse för EES)

(2008/C 326/06)

Kommissionen beslutade den 16 december 2008 att inte göra invändningar mot den anmälda koncentrationen ovan och att förklara den förenlig med den gemensamma marknaden. Beslutet grundar sig på artikel 6.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004. Beslutet i sin helhet finns endast på engelska och kommer att offentliggöras efter det att alla eventuella affärshemligheter har tagits bort. Det kommer att finnas tillgängligt

på kommissionens webbplats för konkurrens (http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/). Denna webbplats ger olika möjligheter att hitta enskilda beslut i koncentrationsärenden, även uppgifter om företag, ärendenummer, datum och sektorer,

i elektronisk form på EUR-Lex webbplats, under dokument nummer 32008M5400. EUR-Lex ger tillgång till gemenskapsrätten via Internet (http://eur-lex.europa.eu).


20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/6


Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration

(Ärende COMP/M.5397 – Veolia Transport/SNCM)

(Text av betydelse för EES)

(2008/C 326/07)

Kommissionen beslutade den 4 december 2008 att inte göra invändningar mot den anmälda koncentrationen ovan och att förklara den förenlig med den gemensamma marknaden. Beslutet grundar sig på artikel 6.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004. Beslutet i sin helhet finns endast på franska och kommer att offentliggöras efter det att alla eventuella affärshemligheter har tagits bort. Det kommer att finnas tillgängligt

på kommissionens webbplats för konkurrens (http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/). Denna webbplats ger olika möjligheter att hitta enskilda beslut i koncentrationsärenden, även uppgifter om företag, ärendenummer, datum och sektorer,

i elektronisk form på EUR-Lex webbplats, under dokument nummer 32008M5397. EUR-Lex ger tillgång till gemenskapsrätten via Internet (http://eur-lex.europa.eu).


20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/6


Beslut om att inte göra invändningar mot en anmäld koncentration

(Ärende COMP/M.5093 – DP World/Conti 7/Rickmers/DP World Breakbulk/JV)

(Text av betydelse för EES)

(2008/C 326/08)

Kommissionen beslutade den 18 november 2008 att inte göra invändningar mot den anmälda koncentrationen ovan och att förklara den förenlig med den gemensamma marknaden. Beslutet grundar sig på artikel 6.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004. Beslutet i sin helhet finns endast på engelska och kommer att offentliggöras efter det att alla eventuella affärshemligheter har tagits bort. Det kommer att finnas tillgängligt

på kommissionens webbplats för konkurrens (http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/). Denna webbplats ger olika möjligheter att hitta enskilda beslut i koncentrationsärenden, även uppgifter om företag, ärendenummer, datum och sektorer,

i elektronisk form på EUR-Lex webbplats, under dokument nummer 32008M5093. EUR-Lex ger tillgång till gemenskapsrätten via Internet (http://eur-lex.europa.eu).


IV Upplysningar

UPPLYSNINGAR FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER OCH ORGAN

Rådet

20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/7


EU:s handlingsplan mot narkotika för 2009–2012

(2008/C 326/09)

Inledning

Olaglig narkotika är ett stort problem för EU:s medborgare, ett allvarligt hot mot säkerheten och hälsan i Europa och mot levnadsvillkoren i hela världen.

I december 2004 godkände Europeiska rådet enhälligt EU:s narkotikastrategi för 2005–2012 (1), som syftar till att uppnå en hög nivå av skydd, välbefinnande och social sammanhållning genom att förebygga och minska narkotikamissbruket.

Att strategin antogs var i sig en tydlig signal om att den gemensamma politiska oro som finns i hela Europeiska unionen i fråga om narkotika är starkare än skillnaderna i synsätt mellan olika medlemsstater. Strategin, som genomförs genom två på varandra följande EU-handlingsplaner mot narkotika, bekräftade att alla medlemsstater är eniga om samma grundläggande principer, nämligen att det bör finnas ett balanserat angreppssätt för att minska tillgången och efterfrågan på narkotika, vilket först och främst utgår från de grundläggande principerna i EU-lagstiftningen och i varje avseende värnar om de värden som unionen bygger på: respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, solidaritet, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter. Strategin och handlingsplanen syftar till att skydda och förbättra samhällets och den enskildes välfärd, skydda folkhälsan och ge allmänheten en hög säkerhetsnivå. Detta bör kompletteras med övergripande åtgärder där narkotikapolitiken grundas på tillförlitliga uppgifter om problemets karaktär och omfattning, i ökad utsträckning på gränsöverskridande samordning samt på samarbete med och i förhållande till tredjeländer och internationella organisationer. Strategin och handlingsplanerna grundar sig också på relevanta FN-konventioner, som är viktiga rättsliga instrument för att angripa narkotikaproblemet i världen.

Narkotikastrategin utgör också ramen för två på varandra följande handlingsplaner om fyra år vardera. Den första handlingsplanen för 2005–2008  (2) innehöll över 80 åtgärder som syftade till att samordna viktiga områden för statligt ingripande när det gäller olaglig narkotika, såsom folkhälsa, brottsbekämpning, tull, rättskipning i brottmål och yttre förbindelser. Medlemsstaterna ansvarar ofta för genomförandet, men kommissionen spelar en aktiv roll när det gäller att underlätta och utvärdera det arbete som utförs, och den övervakar dessutom lagstiftningen mot narkotika, exempelvis rådets rambeslut 2004/757/RIF om olaglig narkotikahandel som den ska rapportera om i mitten av 2009. Mot bakgrund av de lärdomar som dragits under de senaste fyra åren lägger kommissionen nu också fram en andra handlingsplan för 2009–2012 som ska godkännas av rådet.

Vad har hittills uppnåtts genom den nuvarande handlingsplanen mot narkotika?

Slutmålet med den nuvarande handlingsplanen är att

”… åstadkomma en betydande minskning av narkotikamissbruket bland befolkningen och att reducera de negativa samhälls- och hälsoeffekterna av missbruk av och olaglig handel med narkotika”.

Utvärderingsrapporten (3) har utarbetats gemensamt av kommissionen, medlemsstaterna, Europeiskt centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN), Europol och de europeiska nätverk av icke-statliga organisationer som deltar i civilsamhällesforumet. Det är den mest omfattande bedömningen av genomförandet av EU:s narkotikapolitik som hittills gjorts och den visar att den nuvarande handlingsplanens mål delvis har uppnåtts:

narkotikaanvändningen i EU ligger kvar på en hög nivå. Tillgängliga uppgifter tyder på att missbruket av heroin, cannabis och syntetisk narkotika har stabiliserats eller håller på att minska, medan missbruket av kokain ökar i ett antal medlemsstater. Det totala antalet personer i EU som någon gång använt narkotika (”livstidsprevalens”) – uppskattas till 70 miljoner för cannabis, minst 12 miljoner för kokain, 9,5 miljoner för ecstasy, och 11 miljoner för amfetamin, medan det är känt att minst en halv miljon personer får substitutionsbehandling för narkotika såsom heroin (4),

även om det inte finns någon anledning att slå sig till ro med det som redan uppnåtts, visar uppgifter från jämförbara länder i andra delar av världen att konsumtionen av cannabis, kokain och amfetamin i EU är betydligt lägre än t.ex. i Förenta staterna. Samma sak gäller för antalet rapporterade HIV-infektioner i samband med injektion av narkotika,

utvärderingen visar också att medlemsstaternas narkotikastrategier närmar sig varandra och att det blir allt vanligare att den nationella politiken understöds av handlingsplaner,

enligt tillgängliga uppgifter har EU åtminstone lyckats att begränsa den komplexa samhällsföreteelse som utgörs av vidsträckt användning och missbruk av narkotika bland befolkningen, och riktar i allt högre grad in sig på åtgärder för att hantera de skador som narkotika orsakar hos individer och i samhället. Det är viktigt att notera att EU gjort detta trots att världsproduktionen av olaglig opiater ökade kraftigt under perioden i fråga och att EU varit mål för en kokainsmuggling som saknar motstycke. Mot denna bakgrund av kraftigt ökad tillgång framstår EU:s resultat när det gäller att hantera problemet i en mer positiv dager,

när det gäller internationellt samarbete samordnas nu EU:s ståndpunkter bättre i internationella forum om narkotika, som t.ex. FN:s narkotikakommission. Dessutom fungerar EU:s integrerade och balanserade narkotikastrategi allt mer som en förebild för andra länder runtom i världen.

Den nuvarande handlingsplanen (2005–2008) är ambitiös. Samtidigt som framsteg har gjorts på många områden har också svagheter identifierats.

Problem med samordningen av politiken kvarstår på många områden, och även om kvaliteten på informationen om situationen i EU när det gäller narkotikamissbruk, förebyggande åtgärder och behandling genomgående har förbättrats, återstår det avsevärda kunskapsluckor: det saknas fortfarande pålitliga uppgifter om tillgången på narkotika, men också om omfattningen och resultatet av biståndet till tredjeländer på narkotikaområdet.

Hur man ökar samhällets engagemang för ett minskat narkotikamissbruk

Det är tydligt att EU måste göra mer för att begränsa effekterna av de hälsoproblem samt sociala, utvecklingsmässiga och ekonomiska problem som orsakas av narkotikamissbruk. Om miljontals EU-medborgare någon gång har använt narkotika eller gör det just nu finns det en klyfta mellan den offentliga hållningen och allmänhetens beteende som inget samhälle har råd att blunda för.

Det finns tecken på att en av de mer (kostnads)effektiva strategierna för bekämpning av narkotikamissbruk är samarbete mellan offentliga myndigheter som deltar i förebyggande verksamhet, behandling, minskning av skadeverkningar och brottsbekämpning, i partnerskap med frivilligorganisationer och tjänsteleverantörer. Med andra ord en allians mellan medborgarna och de institutioner som inrättats av dem och för dem.

Det är dags att ge befolkningen en central position inom detta politikområde och att få EU:s medborgare att bli mer delaktiga. Som ett första steg bidrog kommissionen 2006 till att inrätta det europeiska civilsamhällesforumet om narkotika. För att stödja genomförandet av EU:s handlingsplan mot narkotika kommer kommissionen, under loppet av nästa handlingsplan, att undersöka olika sätt att uppmuntra alla dem som vill delta i ett arbete för att minska narkotikans skadliga inverkan. En intressant idé i detta hänseende är utarbetandet av en ”europeisk allians mot narkotika” som syftar till att mobilisera en mängd olika organisationer från det civila samhället som är verksamma både inom och utanför narkotikaområdet.

Mot en ny handlingsplan mot narkotika för 2009–2012

EU:s narkotikastrategi behandlar ett komplext problem som fordrar ett långsiktigt angreppssätt för att förändring ska komma till stånd. Den är inriktad på narkotikapolitikens två huvudfrågor, nämligen minskning av efterfrågan och minskning av tillgången på narkotika, kompletterat av tre tvärgående teman, samordning, internationellt samarbete samt information, forskning och utvärdering.

Som stöd för strategin lägger kommissionen fram en ny handlingsplan mot narkotika för 2009–2012 som bygger på den befintliga ramen, men även på erfarenheter från de senaste fyra åren. Med beaktande av nationell lagstiftning innehåller handlingsplanen följande prioriteringar:

1.   Förbättra samordningen och samarbetet samt höja medvetenheten hos allmänheten

Samordningen och samarbetet på narkotikaområdet kan förbättras på både europeisk och nationell nivå så att narkotikapolitiken blir relevant för dem som är yrkesverksamma på området och för det civila samhället, och så att dessa strukturer samtidigt får möjlighet att påverka politiken genom återkoppling.

2.   Minska efterfrågan på narkotika

Vi måste fortsätta att effektivisera åtgärderna för att minska narkotikamissbruket och dess konsekvenser genom att öka omfattningen, kvaliteten och effektiviteten när det gäller åtgärder för att minska efterfrågan, dvs. tjänster för att förebygga, behandla och minska skadorna. Detta innebär bl.a. att särskild uppmärksamhet ägnas åt utsatta grupper och förebyggande av blandmissbruk (användning av både olagliga och lagliga substanser, bl.a. alkohol, flyktiga substanser och tobak).

3.   Minska narkotikatillgången

Det fordras en effektivare brottsbekämpning på EU-nivå för att bekämpa framställning av och olaglig handel med narkotika, där kapaciteten hos Europol och andra EU-strukturer utnyttjas till fullo. Åtgärderna bör grundas på en underrättelsebaserad strategi där de leverantörer som orsakar störst skada eller som utgör det allvarligaste hotet systematiskt prioriteras. Det pågående arbetet för att stärka kopplingarna och samstämmigheten mellan de uppgifter som EU:s olika RIF-enheter använder är nödvändigt för att stödja detta. Stöd bör ges till mer samordnade åtgärder via regionala säkerhetsplattformar. De nya plattformarna bör inrättas utan överlappning med befintliga strukturer och bör vara förenliga med dessa.

4.   Förbättra det internationella samarbetet

EU, som är världens största bidragsgivare i strävan efter hållbara lösningar på det globala narkotikaproblemet, skulle bli mer effektivt genom en bättre samordning av medlemsstaternas och gemenskapens politik. Vi är beredda att intensifiera våra insatser när det gäller internationellt samarbete för att uppnå detta, men fastslår på nytt att effektiv narkotikabekämpning måste grundas på en ”väl avvägd strategi” och betonar att olaglig narkotikaodling är en viktig faktor när det gäller tillgången på narkotika.

5.   Förbättra förståelsen av problemet

Vi måste öka vår kunskap om narkotikamissbrukets alla aspekter genom mer och bättre samordnad forskning samt genom förbättrad uppgiftsinsamling, bl.a. om narkotikarelaterad brottslighet och om hur den olagliga narkotikamarknaden fungerar.

Följande handlingsplan är avsedd som en ram för att genomföra dessa prioriteringar och, när så är lämpligt, tillföra ett europeiskt mervärde.

I   

SAMORDNING

Huvudprioritering: effektivare utarbetande och genomförande av politiken

Mål

Åtgärd

Tidsplan

Ansvarig part

Indikatorer

Utvärderingsverktyg

1.

Se till att ett balanserat och integrerat angreppssätt avspeglas i medlemsstaternas politik och i EU:s kontakter med tredjeländer samt i internationella forum

1.

Medlemsstaterna och EU:s institutioner ska på ett effektivt sätt samordna narkotikapolitiken så att den avspeglar målen i EU:s narkotikastrategi för 2005–2012 och denna handlingsplan

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Rådet

Medlemsstaternas politik inbegriper målen för EU:s strategi och handlingsplaner mot narkotika

Narkotikapolitiken på EU-nivå avspeglar narkotikastrategins mål

Kommissionens lägesrapport

2.

Garantera effektiv samordning på EU-nivå

2.

Rådets övergripande arbetsgrupp för narkotikafrågor, som är den arbetsgrupp som har till uppgift att leda och styra narkotikaarbetet i rådet, bör på ett proaktivt sätt samordna EU:s narkotikapolitik. Arbetsgruppen bör identifiera särskilda arbetsområden i andra rådsarbetsgrupper och eftersträva effektiv samordning

Pågående

Rådet

Rådets berörda arbetsgrupper (5) informerar arbetsgruppen för narkotikafrågor och låter den delta aktivt i arbetet, och tvärtom

Rapport till den övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor om arbete som rör narkotika i rådets arbetsgrupper

3.

Kommissionen och rådet ska garantera samstämmighet mellan deltagandet i den interna och externa narkotikapolitiken

Pågående

Kommissionen

Rådet

Samstämmighet mellan intern och extern narkotikapolitik

Senast 2010: Kommissionens meddelande om samstämmighet mellan intern och extern narkotikapolitik

Kommissionens meddelande om samordning i intern och extern narkotikapolitik

4.

Rådet ska en gång om året undersöka läget när det gäller narkotikaproblemet på grundval av kommissionens årliga framstegsrapport och relevanta rapporter från ECNN, Europol och Eurojust

Pågående

Rådet

Kommissionen

Medlemsstaterna

ECNN

Europol

Eurojust

Rådets slutsatser

Ordförandeskapets slutsatser

5.

Ordförandeskapet ska regelbundet sammankalla möten med de nationella narkotikasamordnarna eller deras motsvarigheter för att förbättra samordningen av särskilda och brådskande frågor där åtgärder fordras. Samordnarna ska uppmanas att bidra till rådets årliga granskning av läget när det gäller narkotikaproblemet (se åtgärd 4 ovan)

Två gånger om året

Ordförandeskapet

Medlemsstaterna

Effektiv inverkan på samordningen av politiken

Rådets slutsatser

Ordförandeskapets rapport till den övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor

3.

Garantera effektiv samordning på nationell nivå

6.

Med beaktande av ECNN:s arbete med narkotikasamordningsmekanismerna i alla EU-medlemsstater ska medlemsstaterna undersöka samordningen mellan myndigheterna i narkotikafrågor för att garantera att samordnade ståndpunkter framförs på EU-nivå och att målen i EU:s handlingsplan vidarebefordras till rätt nivå så att genomförandet sker på effektivast möjliga sätt

Pågående

Medlemsstaterna

Medlemsstaternas bidrag i den övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor och andra arbetsgrupper är samstämmiga

Kommissionens lägesrapport

Nationella rapporter från Reitox

4.

Se till att det civila samhället deltar i narkotikapolitiken

7.

Kommissionen ska minst en gång om året be om återrapportering om narkotikapolitiken från civilsamhällesforumet om narkotika

Pågående

Kommissionen

Forumet sammanträder minst en gång om året

Kommissionen rapporterar om resultaten till den övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor

Kommissionens lägesrapport

Rapporter från civilsamhällesforumet om narkotika

8.

Kommissionen ska inleda ett initiativ, ”den europeiska alliansen mot narkotika” och inbjuda det civila samhällets organisationer i hela EU (bl.a. skolor, företag, offentliga organ och icke-statliga organisationer) att delta i en gemensam ram avsedd att skapa engagemang bland allmänheten och leda till åtgärder mot narkotikaproblem i samhället

Pågående

Kommissionen

Ett brett åtagande för alliansen (kommissionen)

Verksamhetsutvärderingsrapport

9.

Medlemsstaterna ska engagera det civila samhället på alla lämpliga nivåer i narkotikapolitiken i enlighet med nationell praxis

Pågående

Kommissionen

Medlemsstaterna

Det civila samhället deltar i den nationella dialogen

Bidrag från det civila samhället mottas

Kommissionens lägesrapport

Medlemsstaternas rapport till kommissionen

II   

MINSKNING AV EFTERFRÅGAN

Huvudprioritering: Minska efterfrågan på narkotika samt narkotikaanvändningens hälsokonsekvenser och sociala konsekvenser genom att öka omfattningen av och höja kvaliteten på och effektiviteten hos tjänsterna för förebyggande, behandling och skademinskning.

Mål

Åtgärd

Tidsplan

Ansvarig part

Indikator

Utvärderingsverktyg

5.

Förebygga narkotikamissbruk och riskerna förknippade med detta

10.

Främja innovation i och systematiskt tillgängliggöra evidensbaserade och utvärderade universella program och insatser för förebyggande verksamhet i olika miljöer (t.ex. riktad till ungdomar på ungdomsgårdar och i skolor och riktad till vuxna på arbetsplatser och fängelser) för att förebygga eller fördröja den första användningen av narkotika. De förebyggande åtgärderna bör också omfatta blandmissbruk (användning av både olagliga och lagliga substanser, särskilt alkohol) samt narkotikaanvändning i samband med bilkörning

Pågående

Medlemsstaterna

Ökad tillgång till evidensbaserade utvärderade program och övergripande strategier i medlemsstaterna, inklusive strategier inriktade på första användningen

Narkotikamissbrukets utbredning bland ungdomar och synen på narkotikabruk i umgängeskretsen

Nationella rapporter från Reitox

Studier om skolbarn från ESPAD och HBSC

6.

Förebygga högriskbeteende bland narkotikaanvändare – inbegripet sprutnarkomaner – genom riktade förebyggande åtgärder

11.

Att vidareutveckla tekniker för tidig upptäckt och insatser samt genomföra effektiva, utvärderade selektiva förebyggande åtgärder för sårbara grupper som löper stor risk att utveckla narkotikamissbruk, inbegripet sprutnarkomani

Pågående

Medlemsstaterna

Tendenser avseende narkotikamissbruk

Analys av risker och skyddande faktorer vid narkotikaanvändning

Ökad tillgång till utvärderade, riktade program för förebyggande åtgärder i medlemsstaterna

Epidemiologisk huvudindikator för blandmissbruk

Nationella rapporter från Reitox

12.

Att vidareutveckla och genomföra effektiva, utvärderade vägledande förebyggande åtgärder för särskilda högriskgrupper av (bland)missbrukare, genom att erbjuda lätt tillgång till rådgivning, behandling av problembeteende, snabba ingripanden och uppsökande verksamhet när så behövs

Pågående

Medlemsstaterna

Tendenser avseende narkotikamissbruk

Analys av risker och skyddande faktorer vid narkotikaanvändning

Ökad tillgång till utvärderade, riktade program för förebyggande åtgärder i medlemsstaterna

Epidemiologisk huvudindikator för blandmissbruk

Nationella rapporter från Reitox

7.

Öka narkotikabehandlingens och rehabiliteringens effektivitet genom att förbättra tillgången till och kvaliteten på tjänsterna

13.

Öka effektiviteten hos och spridningen av evidensbaserad narkotikabehandling som omfattar en rad psykosociala och farmakologiska metoder som svarar mot narkotikamissbrukarnas behov (inbegripet relevant behandling anpassad till nya narkotikapreparat eller typer av missbruk)

Pågående

Medlemsstaterna

Tendenser avseende behandlingsbehovsresultat och kvarhållande i behandling

Ökad tillgång till diversifierade och evidensbaserade behandlingsformer i medlemsstaterna

Epidemiologisk huvudindikator för behandlingsbehov

Nationella rapporter från Reitox

14.

Genomföra pågående och utveckla innovativa program för rehabilitering och social återanpassning med mätbara resultat

Pågående

Medlemsstaterna

Ökad tillgång till och, om möjligt, ökad effektivitet hos program för rehabilitering och återanpassning i medlemsstaterna

Uppgifter om tillgång till social återanpassning

Nationella rapporter från Reitox

15.

När så är lämpligt, offentliggöra behandlings- och återanpassningsmöjligheterna och de olika alternativ som dessa tjänster erbjuder på nationell, regional och lokal nivå för möjliga målgrupper

Pågående

Medlemsstaterna

Informationsstrategier på plats i medlemsstaterna

Offentligt tillgängligt tjänsteregister (t.ex. Internetportal)

Nationella rapporter från Reitox

16.

Öka användningen och övervaka genomförandet av effektiva alternativ till fängelse för narkotikamissbrukande lagöverträdare

Pågående

Medlemsstaterna

Ökad användning av alternativ till fängelse

Övervakning av genomförandet av alternativ till fängelse (kommissionen)

 

8.

Höja kvaliteten på och öka effektiviteten hos åtgärderna för att minska narkotikaefterfrågan med beaktande av narkotikamissbrukarnas särskilda behov beroende på kön, kulturell bakgrund, ålder etc.

17.

Utveckla, genomföra och utbyta riktlinjer för god praxis och kvalitetsstandarder för förebyggande åtgärder, behandling, skademinskning samt insatser och tjänster för rehabilitering

2009–2012

Medlemsstaterna

Kommissionen

ECNN

Förekomst av relevanta riktlinjer och/eller kvalitetsstandarder

Genomförandenivå för riktlinjer och/eller standarder

Kommissionens lägesrapport

Nationella rapporter från Reitox

18.

Medlemsstaterna ska undersöka tillgången till och effektiviteten hos tjänster för förebyggande, behandling, skademinskning och rehabilitering som svar på särskilda behov, på grundval av de metodramar som kommissionen – med stöd av ECNN – ska fastställa och som överensstämmer med befintliga metoder

2012

Medlemsstaterna

Kommissionen

ECNN

Metodramar utarbetas för undersökningen

Antal medlemsstater som genomför undersökningen

Kommissionens förteckning över medlemsstaternas undersökningsrapporter

19.

Utveckla ett samförstånd i EU om minimikvalitetsstandarder och riktmärken för insatser och tjänster på området för förebyggande åtgärder, behandling, skademinskning och rehabilitering med hänsyn till särskilda gruppers behov och det arbete som utförs på nationell och internationell nivå

2012

Medlemsstaterna

Rådet

Kommissionen

ECNN

Utveckling av samförståndet om kvalitetsstandarder och riktmärken för insatser och tjänster på området för förebyggande åtgärder, behandling, skademinskning och rehabilitering

Kommissionens förslag om EU:s samförstånd

Rådets slutsatser

20.

Vid behov utveckla tjänster för minoriteter, bl.a. migranter

Pågående

Medlemsstaterna

De relevanta tjänsternas tillgänglighet

Nationella rapporter från Reitox

9.

Ge tillgång till hälsovård för narkotikamissbrukare som sitter i fängelse för att förebygga och minska hälsorelaterade skador i samband med narkotikamissbruk

21.

Utveckla och genomföra tjänster för förebyggande åtgärder, behandling, skademinskning och återanpassning för personer i fängelse, som motsvarar de tjänster som finns tillgängliga utanför fängelset. Särskild tonvikt ska läggas vid uppföljande vård efter frisläppandet från fängelset

Pågående

Medlemsstaterna

Särskild narkotikapolitik och åtgärder genomförs för att tillhandahålla narkotikatjänster i fängelserna och för att följa upp personer som suttit i fängelse

Minskning av narkotikarelaterade hälsoproblem i fängelserna

Kommissionens lägesrapport

Nationella rapporter från Reitox

22.

Medlemsstaterna ska godkänna och genomföra indikatorer i fängelserna för övervakning av narkotikamissbruk, narkotikarelaterade hälsoproblem och tillhandahållande av behandling i enlighet med befintliga metoder på grundval av de av kommissionen utarbetade metoderna och med stöd av ECNN samt med beaktande av det arbete som utförs av UNODC (inom projektområdet HIV/AIDS och treat.net) och av WHO (hälsa i fängelser)

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

ECNN

Indikator för att övervaka narkotikaanvändning, narkotikarelaterade hälsoproblem och narkotikatjänster utarbetas och genomförs

Lägesrapport

Standardiserade övervakningsprotokoll för narkotikasituationen i fängelserna samt motåtgärder

10.

Trygga tillgången till skadebegränsande tjänster för att minska spridningen av HIV/AIDS, hepatit C och andra narkotikarelaterade infektionssjukdomar som överförs via blodet samt minska antalet narkotikarelaterade dödsfall i EU

23.

Ge tillgång till och öka utbudet av skadebegränsande tjänster och de olika alternativ dessa tjänster erbjuder som en integrerad del av minskningen av efterfrågan på narkotika, varvid insatser med bevisad effektivitet, där sådana finns, ska användas fullt ut (6)

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen rapporterar om framstegen

Minskning av antalet narkotikarelaterade infektionssjukdomar

Minskning av antalet narkotikarelaterade dödsfall

Ökat utbud av skadebegränsande tjänster

Kommissionens uppföljning av rådets rekommendation 2003/488/EG

Epidemiologisk huvudindikator för narkotikarelaterade infektionssjukdomar

Epidemiologisk huvudindikator för narkotikarelaterade dödsfall

III   

MINSKNING AV TILLGÅNGEN

Huvudprioritering: en mätbar förbättring av brottsbekämpningens effektivitet på narkotikaområdet på EU-nivå. Europol, Eurojust och andra EU-strukturer ska till fullo utföra sina uppgifter för att uppnå effektivitet, i överensstämmelse med nationella initiativ, samordning inom EU och stordriftsfördelar

Mål

Åtgärd

Tidsplan

Ansvarig part

Indikator

Utvärderingsverktyg

11.

Förbättra samarbetet mellan brottsbekämpande organ i EU för att bekämpa framställning av och handel med narkotika

24.

Rikta in sig på kriminella organisationer och nya hot med hjälp av en underrättelsebaserad strategi (baserad på den europeiska kriminalunderrättelsemodellen) som prioriterar de kriminella nätverk och marknader som utgör de allvarligaste hoten

Pågående

Medlemsstaterna

Europol

Eurojust

Rådet

Antalet kriminella organisationer som utgör allvarliga hot och som medlemsstaterna inriktar sig på med hjälp av den europeiska kriminal-underrättelsemodellen

Antal och typ av nya hot (t.ex. nya narkotikapreparat, nya rutter och metoder för olaglig narkotikahandel och nya framställningsmetoder) identifieras

EU:s hotbildsbedömning avseende den organiserade brottsligheten (OCTA) och senare rådsslutsatser om EU:s prioriteringar för kampen mot organiserad brottslighet

25.

Sektorsövergripande brottsbekämpningsinsatser, med deltagande av Europol och Eurojust samt polis-, tull- och gränskontrollorgan, kommer att användas i större utsträckning genom bilaterala och multilaterala samarbetsinitiativ, gemensamma utredningsgrupper och gemensamma tullaktioner. Medlemsstaterna kommer att undersöka möjliga åtgärder för att underlätta och påskynda förfarandet och uppmuntra till ökad användning av dessa instrument i narkotikaärenden

Pågående

Medlemsstaterna

Europol

Eurojust

Antal bilaterala och multilaterala samarbetsinitiativ, gemensamma utredningsgrupper och gemensamma tullaktioner på narkotikaområdet samt resultatet av dessa

Antalet deltagande medlemsstater

Kommissionens lägesrapport

Medlemsstaternas rapporter till kommissionen

Utvärderingsrapport om uppnådda resultat

26.

Förbättra kvaliteten på de underrättelser som Europols nationella enheter tillhandahåller och dess relaterade projekt inbegripet arbetsregistren för analysändamål. Tyngdpunkten bör ligga på allvarlig organiserad brottslighet och samarbete med de medlemsstater som har störst inverkan på de större narkotikamarknaderna i EU

2012

Medlemsstaterna

Europol

Europols utvärderingsrapport avseende de mottagna uppgifternas kvantitet och kvalitet

Kommissionens lägesrapport

Europols utvärderingsrapport

27.

Genomförande av narkotikarelaterade COSPOL-projekt med särskild uppmärksamhet ägnad åt

tillförande av lämpliga sakkunskapsnivåer i COSPOL-mötena,

mervärde när det gäller lämplig underrättelse- och utredningskapacitet, och att för detta ändamål på lämpligt sätt utnyttja redan befintliga eller framtida arbetsregister för analysändamål

2012

Medlemsstaterna

Europol

Medlemsstaternas experter företrädda vid styrelsemöten och ancienniteten hos medlemsstaternas representation

COSPOL:s rapport om ökningen avseende identifierbara operativa resultat

Kommissionens lägesrapport

Medlemsstaternas rapporter till kommissionen

28.

Europeiska polisakademin (CEPOL) (7) ska tillhandahålla relevant fortbildning (8) för högre polis- och tulltjänstemän samt för sambandspersoner i tredjeländer genom medlemsländernas polishögskolor

Pågående

CEPOL

Medlemsstaterna

Kursplan för kontroll av efterlevnaden av narkotikalagstiftningen

Ytterligare relevant fortbildning i CEPOL:s årliga arbetsplan

Antal kurser

Antal tjänstemän som genomgått fortbildning

Offentliggjord kursplan

CEPOL:s årsrapport

Kommissionens lägesrapport

29.

Mer systematisk användning av medlemsstaternas sambandspersoner när så är lämpligt, i tredjeländer för utbyte av information och underrättelser mellan medlemsstaternas brottsbekämpande organ och Europol, med beaktande av rådets beslut 2003/170/RIF av den 27 februari 2003 om gemensamt utnyttjande av sambandsmän som är utsända av medlemsstaternas brottsbekämpande organ i versionen av den 24 juli 2006, rådets beslut 2006/560/RIF

Pågående

Medlemsstaterna

Europol

Eurojust

Ökning av det internationella samarbetet mellan operativa brottsbekämpande organ som rapporteras av medlemsstaterna, Europol, Eurojust

Antal internationella samarbetsprojekt mellan brottsbekämpande organ

Kommissionens lägesrapport

Utvärderingsrapport om medlemsstaternas, Europols och Eurojusts bidrag

30.

Anta och genomföra ett EU-omfattande system för kriminaltekniska profilanalyser i samband med narkotikabrottsbekämpning för syntetisk narkotika och, när så är lämpligt, annan narkotika, vilka bl.a. bygger på erfarenheter från projekt som SYNERGY och CHAIN, organisationen och expertkunnandet hos Europol och kommissionens gemensamma forskningscentrum samt medlemsstaternas pågående brottsbekämpande insatser och erfarenhet på detta område

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Europol

Ett eller flera system införda

Lägesrapport 2012 (inbegripet bedömning av värdet)

12.

Förbättra det faktiska rättsliga samarbetet på området för narkotikahandelsbekämpning och brottsbekämpning avseende framställning, olaglig handel med narkotika och/eller prekursorer och penningtvätt i samband med denna olagliga handel

31.

Uppmuntra full användning av befintliga EU-instrument för framställningar om ömsesidig rättslig hjälp i brottmål, europeiska arresteringsorder och sanktioner utfärdade av medlemsstaternas domstolar

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Eurojust

Rapport om bästa praxis och rekommendationer

Ökning av antalet framställningar om ömsesidig rättslig hjälp

Ökning av antalet europeiska arresteringsorder

Andra indikatorer som ska utarbetas (jfr åtgärd 61)

Kommissionens utvärdering av rådets rambeslut 2004/757/RIF av den 25 oktober 2004 om minimibestämmelser för brottsrekvisit och påföljder för olaglig narkotikahandel

Kommissionens lägesrapport (nya indikatorer)

32.

När så är lämpligt ska medlemsstaterna överväga att utveckla program för vittnesskydd och undersöka det potentiella mervärdet av samarbete på detta område

2012

Medlemsstaterna

Kommissionen

Eurojust

Gällande nationell lagstiftning

Slutrapport från ordförandeskapet

33.

Förstärka samarbetet mellan EU:s medlemsstater för att uppnå full tillämpning av de rättsliga instrument som rör ömsesidigt erkännande av förverkandebeslut

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Rådet

Eurojust

Europol

Antagande av kommissionens meddelande

Värdering av beslagtagna tillgångar

Kommissionens lägesrapport

Medlemsstaternas rapporter till kommissionen om beslagtagna tillgångar

34.

Stödja inrättandet av effektiva kontor för återvinning av tillgångar i medlemsstaterna i enlighet med rådets beslut 2007/845/RIF och att ytterligare stödja deltagande medlemsstater genom CARIN-nätverket. Stödja utredningar genom Europol och relaterade Europol-arbetsregister för analysändamål

Pågående

Kommissionen

Medlemsstaterna

Europol

Eurojust

Ökat antal understödda utredningar i samband med spårning och identifiering av tillgångar

Ökning av antalet förverkanden av kontanter och tillgångar samt av värdet på dessa

Kommissionens lägesrapport

Kommissionens genomföranderapport om rådets beslut 2007/845/RIF

13.

Reagera snabbt och effektivt på operativ nivå, policynivå och politisk nivå på nya hot (t.ex. nya narkotikapreparat, nya rutter)

35.

Om nödvändigt inrätta regionala säkerhetsplattformar (t.ex. MAOC-N och Baltic Sea TF) för att bekämpa nya hot genom samordnade operativa insatser. Sådana åtgärder ska vara förenliga med befintlig lagstiftning och operativa åtgärder på EU-nivå och grunda sig på specifika hotbildsbedömningar (se även åtgärd 48). Nya plattformar bör inrättas utan överlappning med befintliga strukturer och bör vara förenliga med dessa

Pågående

Medlemsstaterna

Rådet

Europol

Kommissionen

Svarsåtgärder för att på ett proaktivt sätt hantera risker och minimera hot har vidtagits inom en relativt kort tidsram

Ökat antal avbrutna brott (beslag, ändrat smugglingsbeteende)

Rapporter från regionala säkerhetsplattformar

Utvärderingsrapport från berörda medlemsstater till rådet

Utvärderingsrapport om säkerhetsplattformar

36.

EU ska inrikta sig på samordnade och gemensamma insatser mellan de medlemsstater och regioner som är mest utsatta för särskild framställning eller olaglig handel med narkotika, vid behov i samarbete med Europol

Pågående

Medlemsstaterna

Europol

Eurojust

Rådet

Operativa och strategiska resultat av de åtgärder som vidtagits av medlemsstaterna

Kommissionens lägesrapport

Medlemsstaternas rapporter till kommissionen

14.

Minska framställningen av och tillgången på syntetisk narkotika

37.

Medlemsstaterna ska aktivt upprätthålla samarbetet mellan brottsbekämpande organ och de gemensamma operationerna på detta område och utbyta underrättelser och bästa praxis. Europols arbetsregister för analysändamål SYNERGY, dess delar (9) och de därmed relaterade initiativen EJUP och COSPOL ska användas på optimalt sätt

Pågående

Medlemsstaterna

Europol

Eurojust

Resultaten av gemensamma inledda/slutförda projekt

Stängda produktionsanläggningar rapporterade till EILCS

Antalet SYNERGY-rapporter

Kommissionens lägesrapport

15.

Minska avledningen av och den olagliga handeln i/genom EU med narkotikaprekursorer för olaglig framställning av narkotika

38.

EU ska utveckla en tydlig gemensam ståndpunkt i denna fråga på internationell nivå och i relevanta internationella forum, på grundval av befintlig lagstiftning och samarbete med den privata sektorn genom effektiv samordning i relevanta rådskommittéer

Pågående

Kommissionen

Rådet

Medlemsstaterna

Gemensamma EU-ståndpunkter i internationella forum

Kommissionens lägesrapport

Kommissionens rapport om all praxis

39.

Tull- och gränskontrollmyndigheterna ska integrera kontrollen av prekursorer på strategisk nivå och därigenom effektivisera förvaltningen av gränskontroller genom tillämpning av gemenskapens riskhantering och samarbeta närmare med andra brottsbekämpande organ som deltar i kampen mot framställning av och olaglig handel med narkotika

Pågående

Medlemsstaterna

Förbättring av kontroll, upptäckt, beslagtagande och profilering av prekursorer jämfört med 2008

Upprättande av profiler för fastställande av kemiska prekursorer

Kommissionens lägesrapport

Medlemsstaternas rapport till kommissionen

40.

EU ska ge fullt stöd till internationellt operativt samarbete inriktat på att förebygga avledning av narkotikaprekursorer, såsom projekten PRISM och COHESION som leds av INCB (Internationella narkotikakontrollstyrelsen). Det operativa samarbetet mellan utredningsmyndigheterna inom EU ska stödjas av samarbetsramen EJUP och Europols samarbetsram för arbetsregister för analysändamål. Denna samarbetsram bör intensifieras/utnyttjas ytterligare

Pågående

Kommissionen

Medlemsstaterna

Ökat antal hejdade och/eller beslagtagna leveranser

Kommissionens lägesrapport

41.

Ur ett brottsbekämpningsperspektiv och underrättelselett perspektiv ska EU och medlemsstaterna till fullo stödja Europols narkotikarelaterade projekt och EJUP, för att bekämpa brottsliga nätverk som är inblandade i olaglig handel med prekursorer

Pågående

Medlemsstaterna

EJUP

Europol

Ökad rapportering från medlemsstaterna och EJUP till Europols projekt för olaglig handel med prekursorer

Lägesrapport från medlemsstaterna och EJUP

42.

Utvärdera EU:s lagstiftning om kontroll av narkotikaprekursorer och dess genomförande

Pågående

Kommissionen

Medlemsstaterna

Slutsats av utvärderingen

Offentliggjord rapport

43.

EU ska när så är möjligt i samråd med Europol utarbeta och använda samarbetsavtal med de viktigaste ursprungsländerna för de vanligast förekommande syntetiska narkotikaprekursorerna

Pågående

Kommissionen

Avtalen har ingåtts

Minskat antal olagliga leveranser av narkotikaprekursorer från de berörda länderna

Kommissionens lägesrapport

Medlemsstaternas rapporter till kommissionen

44.

Kommissionen, OLAF, Europol, EJUP och COSPOL ska öka det områdesöverskridande samarbetet, i syfte att fastställa gemensamma initiativ (Europol)

Pågående

Kommissionen

Medlemsstaterna/EJUP

Europol

Antalet områdesöverskridande möten/gemensamma initiativ

Kommissionens lägesrapport

IV   

INTERNATIONELLT SAMARBETE

Huvudprioritering: Förbättra effektiviteten i EU:s samarbete med tredjeländer och internationella organisationer på narkotikaområdet genom närmare samordning av politiken i EU. Främja en konsekvent spridning av EU:s balanserade angreppssätt på narkotikaproblemen i hela världen

Mål

Åtgärd

Tidsplan

Ansvarig part

Indikator

Utvärderingsverktyg

16.

Om möjligt systematiskt inbegripa EU:s narkotikapolitik i förbindelser med länder och regioner utanför gemenskapen och inom den bredare utvecklings- och säkerhetsagendan. Detta ska ske på grundval av strategisk planering och samordning mellan alla berörda aktörer

45.

Se till att EU:s förbindelser med tredjeländer avspeglar målen i EU:s narkotikastrategi och handlingsplaner

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Narkotikapolitikens prioriteringar avspeglas alltmer i förbindelserna med tredjeländer

Avtal, strategidokument, handlingsplaner osv.

Kommissionens lägesrapport

46.

Öka effektiviteten hos befintliga ramar på narkotikaområdet såsom samarbets- och samordningsmekanismen mellan EU och LAC, den specialiserade dialogen mellan EU och Andinska gemenskapen samt ”narkotikatrojkor” med länder och regioner utanför gemenskapen, genom att identifiera särskilda samarbetsområden och resultatindikatorer

Pågående

Rådet

Kommissionen

Samarbetsinitiativ har utarbetats och genomförts

Kommissionens lägesrapport

47.

I enlighet med EU:s politiska beslut och strategier samt med bidrag från medlemsstaterna och kommissionens stödprogram hantera narkotikarelaterade problem i producentländerna och de länder som ligger längs (nya) narkotikarutter, såsom Västafrika, genom projekt som syftar till att minska efterfrågan och tillgången på narkotika, inbegripet åtgärder för alternativ utveckling och förhindra avledning av kemiska prekursorer. Stödet ska, i förekommande fall, samordnas med narkotikahandlingsplaner som överenskommits mellan EU och länder och regioner utanför gemenskapen (se åtgärderna 51 och 60)

Pågående

Kommissionen

Medlemsstaterna

Narkotikapolitikens prioriteringar avspeglas i de finansierade projekten

De finansierade projekten avspeglar balansen mellan minskning av efterfrågan och tillgång

Synergier har skapats mellan medlemsstaternas och kommissionens finansieringsprogram

Kommissionens lägesrapport

48.

Öka det regionala och interregionala samarbetet för att minska efterfrågan och tillgången på narkotika i tredjeländer med stöd av medlemsstaternas och kommissionens finansieringsprogram, såsom finansieringsinstrumentet för utvecklingssamarbete och Europeiska utvecklingsfonden, stabilitetsinstrumentet samt europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet

Pågående

Kommissionen

Medlemsstaterna

Nya interregionala samarbetsinitiativ har upprättats och genomförts

Synergier har skapats mellan medlemsstaternas och kommissionens finansieringsprogram

Ökning av antalet finansierade projekt och av deras totala budget

Kommissionens lägesrapport

49.

I samordningssyfte inrätta ett övervakningssystem för EU:s narkotikarelaterade bistånd till tredjeländer

Årliga

Rådet

Medlemsstaterna

Kommissionen

Systemet har inrättats

Årliga rapporter från detta system

Översikt över kommissionens och medlemsstaternas narkotikarelaterade projekt i tredjeländer

Kommissionens lägesrapport

50.

Genomföra en undersökning av omfattningen och resultaten av EU:s narkotikarelaterade projekt i tredjeländer

2010

Kommissionen

Undersökningen har genomförts

Kommissionens undersökningsrapport offentliggjord

51.

Uppdatera och genomföra EU:s handlingsplan mot narkotika i republikerna i Centralasien (10) samt Latinamerika och Västindien (11) och västra Balkan och kandidatländerna (12)

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Prioriteringarna har fastställts

Genomförande av handlingsplanen

Kommissionens lägesrapport

52.

Utnyttja Dublingruppens rådgivningsmekanism och upprätthålla en aktiv dialog med tredjeländer för genomförandet av mini-Dublingruppernas rekommendationer

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Dublingruppen

Antal genomförda rekommendationer från Dublingruppen

Dublingruppens rapport

17.

Främja och tillämpa EU:s strategi för alternativ utveckling (enligt definition i dokument 9597/06 CORDROGUE 44 och UNODC/CND/2008/WG.3/ CRP) i samarbete med tredjeländer, med beaktande av mänskliga rättigheter, människors säkerhet och särskilda ramvillkor

53.

För att intensifiera det finansiella stödet till genomförandet av alternativa utvecklingsprojekt och program, säkerställa att ingripanden tillbörligen följs upp och att utvecklingsbiståndet inte är avhängigt av en minskad olaglig narkotikaodling och finansiera initiativ för att förebygga olaglig narkotikaodling

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Antal projekt och program i linje med EU:s strategi för alternativ utveckling (9597/06 CORDROGUE 44 och UNODC/CND/2008/WG.3/CRP.4)

Rapporterad minskning av olaglig narkotikaodling och ökad social och ekonomisk utveckling på primäraktörnivå (13) i tredjeländer som stöds finansiellt av EU:s fonder

Överenskommelser (om projekt/program)

Intern övervakning av projekt och program samt utvärderingssystem och rapporter

Nationell statistik från tredjeländer

Medlemsstaternas rapporter till kommissionen

54.

Inbegripa alternativ utveckling i medlemsstaternas allmänna utvecklingsagenda och uppmuntra tredjeländer att integrera alternativ utveckling i sin nationella politik

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Nationell politik och nationella strategier och handlingsplaner som avspeglar narkotikafrågor

Strategier för fattigdomsminskning, strategier för landsstöd, nationella utvecklingsstrategier, (nationella) handlingsplaner

Medlemsstaternas rapporter till kommissionen

55.

Bidra till initiativ inom en narkotikamiljö som syftar till att minska fattigdom, konflikter och sårbarhet genom att stödja lagliga, realistiska och hållbara utkomster

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Antal stödda initiativ

Inverkan av de stödda initiativen på de lagliga utkomstsystemens hållbarhet

livsmedelssäkerheten och inkomstbildningen för de fattiga ökas,

de fattigas tillgång till social och produktiv infrastruktur ökas

Antal utvärderade projekt som har haft en positiv inverkan

Initiativ

Medlemsstaternas rapporter till kommissionen

Intern övervakning av projekt och program samt utvärderingssystem och rapporter

Baseline-undersökningar som utförs av WHO, WFP och FAO

18.

Stärka EU:s samordning i ett multilateralt sammanhang och främja ett integrerat och balanserat angreppssätt

56.

Garantera bättre samordning och kontinuitet mellan rådets övergripande arbetsgrupp för narkotikafrågor och medlemsstaternas delegationer i FN:s narkotikakommission, inbegripet genom lämplig fördelning av bördorna mellan medlemsstaterna på initiativ av ordförandeskapet

2009

Rådet

Ordförandeskapet

Medlemsstaterna

Stärkt samordning mellan delegationerna i Wien och den övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor

Kommissionens lägesrapport

57.

Förbereda, samordna och anta gemensamma EU-ståndpunkter och EU-resolutioner i FN:s narkotikakommission

Pågående

Ordförandeskapet

Medlemsstaterna

Kommissionen

Rådet

Antal gemensamma EU-resolutioner

Gemensamma EU-ståndpunkter som stöds av andra regioner

Kommissionens lägesrapport

Konvergensindikator (9099/05 CORDROGUE 27)

58.

Lägga fram en EU-ståndpunkt för högnivåsegmentet i FN:s femtioandra narkotikakommission om utvärdering och uppföljning av den extra sessionen i FN:s generalförsamling från 1998  (14), som avspeglar de grundläggande principerna för EU:s narkotikapolitik

2009

Rådet

Medlemsstaterna

Kommissionen

Inbegripande av EU:s ståndpunkter i FN:s politiska förklaring

Kommissionens lägesrapport

59.

Att samordna verksamheten med andra internationella forum eller program, särskilt FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå, Pompidougruppen, WHO, UNAIDS, WCO och Interpol

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Regelbunden ömsesidig information om verksamheten i relevanta forum, särskilt vid möten i övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor

Stärkt samordning

Kommissionens lägesrapport

19.

Stödja kandidatländerna och de länder som ingår i stabiliserings- och associeringsprocessen

60.

Tillhandahålla nödvändigt tekniskt och annat bistånd till dessa länder för att öka deras kännedom om EU:s regelverk på narkotikaområdet och bistå dem i utförandet av de erforderliga åtgärderna, inbegripet de som antogs genom handlingsplanen mot narkotika för västra Balkan (15)

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Rådet

ECNN

Europol

Länderna rättar sig alltmer efter EU:s regelverk

De slutförda projektens antal och kvalitet

Framsteg i dialogen och/eller samarbetet med relevanta EU-organ

Genomförande av handlingsplanen

Kommissionens lägesrapport

Landrapporter

20.

Förbättra samarbetet med de länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken

61.

Förbättra dialogen om narkotika med de länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken i ett bilateralt eller regionalt sammanhang, särskilt genom befintliga underkommittéer

Pågående

Medlemsstaterna

Kommissionen

Konkret resultat av dialogen

Kommissionens lägesrapport

62.

Kommissionen ska uppmuntra dessa länder att använda det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet för att genomföra avsnitten om narkotika i handlingsplanerna för den europeiska grannskapspolitiken

Pågående

Kommissionen

Antalet narkotikarelaterade projekt som genomförts inom ramen för det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet

Kommissionens lägesrapport

V   

INFORMATION, FORSKNING OCH UTVÄRDERING

Huvudprioritering: förbättra förståelsen av narkotikamissbrukets alla aspekter för att utöka den offentliga politikens kunskapsbas och öka medvetenheten bland medborgarna om missbrukets samhälls- och hälsokonsekvenser, samt bedriva forskning

Mål

Åtgärd

Tidsplan

Ansvarig part

Indikator

Utvärderingsverktyg

21.

Utöka kunskapsbasen på narkotikaområdet genom att främja forskning

63.

Rådet och kommissionen ska

fastställa framtida prioriteringar för EU:s forskning på området för olaglig narkotika och de mekanismer som fordras för att få fram ny kunskap,

utveckla nya angreppssätt och ny teknik,

stärka forskningskapaciteten genom att utveckla och fokusera dess strategiska inriktning och genom att vidta åtgärder för att förbättra samarbetet i EU

2009

Medlemsstaterna

Kommissionen

ECNN

Rådet

Forskningsprioriteringar har fastställts

Mekanismerna har fastställts och inrättats

Kommissionens förslag om forskning i EU

Rådets slutsatser

22.

Garantera utbytet av korrekt och politiskt relevant information på området för olaglig narkotika

64.

Medlemsstaterna ska tillhandahålla nödvändiga resurser till de nationella kontaktpunkterna i nätverket Reitox (16) för att uppfylla skyldigheterna och kvalitetsstandarderna för ECNN-medlemskap. De nationella kontaktpunkterna ska bidra till ECNN på grundval av årliga avtal och med lämpligt stöd från ECNN

Pågående

Medlemsstaterna

ECNN

Utbyte av uppgifter som fordras för övervakning och utvärdering

Reitox finansieringsnivå och andra resurser motsvarar behoven

De nationella kontaktpunkterna bidrar i enlighet med överenskomna standarder

ECNN:s årsrapport om de nationella kontaktpunkternas kapacitet

Reitox nationella rapportering

23.

Vidareutveckla instrument för övervakning av narkotikasituationen och effektiviteten hos insatserna mot narkotika

65.

Ytterligare förbättra och till fullo genomföra ECNN:s centrala epidemiologiska huvudindikatorer och utvecklingen av nya indikatorer och åtgärder för minskning av efterfrågan på narkotika

2012

Medlemsstaterna

ECNN

Kommissionen

Ökning av medlemsstaternas efterlevnad av genomförandekriterierna för huvudindikatorerna

Förbättring av indikatorer avseende behandlingsbehov och missbruk (17)

Indikatorer/åtgärder för rehabilitering och återanpassning

Åtgärder för minskning av efterfrågan på narkotika

Antal medlemsstater som till fullo har genomfört indikatorn för behandlingsbehov

ECNN:s efterlevnadsrapport

Kommissionens dokument om narkotikarelaterade uppgifter

66.

Genomföra en vetenskaplig undersökning för att bedöma användningen av Internet som ett verktyg för olaglig narkotikahandel och analysera vilka nationella, europeiska och/eller internationella motåtgärder som kan vara effektiva

2010

Medlemsstaterna

Kommissionen

Resultat av den vetenskapliga undersökningen

Rapport från kommissionen om undersökningen

67.

Utveckla huvudindikatorer för insamling av politiskt relevanta uppgifter om narkotikarelaterad brottslighet, olaglig odling, narkotikamarknader och interventioner för minskad tillgång samt utveckla en strategi för insamling av dessa uppgifter

Pågående

Kommissionen

ECNN

Europol

Medlemsstaterna

Huvudindikatorer har fastställts

Genomförandestrategin har utarbetats

Kommissionens dokument om narkotikarelaterade uppgifter

68.

Utveckla analysinstrument för att bättre bedöma narkotikapolitikens effektivitet och inverkan (t.ex. modeller för utvärderingsverktyg, indikatorer för politikens effektivitet, analyser av offentliga utgifter osv.)

2010

Kommissionen

ECNN

Medlemsstaterna

Analysinstrument har utvecklats

En noggrannare analys av narkotikasituationen

Kommissionens studier

ECNN

69.

Bedöma hur rådets beslut 2005/387/RIF om informationsutbyte, riskbedömning och kontroll avseende nya psykoaktiva ämnen fungerar och, om nödvändigt, ändra det

2010

Kommissionen

Rådet

ECNN

Europol

EMEA

Utvärdering utförd

Eventuell ändring föreslagen

Bedömningsrapport

24.

Säkra den pågående utvärderingen av narkotikapolitiken

70.

Medlemsstaterna ska regelbundet eller fortlöpande utvärdera och finslipa den nationella narkotikapolitiken

Pågående

Medlemsstaterna

Antalet länder vars narkotikapolitik utvärderats

Medlemsstaternas utvärderingsrapporter offentliggjorda

71.

Lägga fram en årlig framstegrapport till rådet och Europaparlamentet om genomförandet av handlingsplanen, med anpassade eller förbättrade indikatorer och rapporteringsmekanismer för övervakning och utvärdering när så är lämpligt och nödvändigt

Årliga

Kommissionen

ECNN

Europol

Medlemsstaterna

Rådet

Den årliga lägesrapporten har lagts fram

Relevanta indikatorer finns tillgängliga

Kommissionens lägesrapport

72.

Låta utföra en extern oberoende bedömning av genomförandet av EU:s narkotikastrategi 2005–2012 och EU:s handlingsplan mot narkotika 2009–2012, åtföljd av en period av eftertanke före uppföljningen

2012

Kommissionen

Rådet

Medlemsstaterna

Bedömning av utförandet av individuella åtgärder

Inverkan på den övergripande narkotikasituationen är känd

Extern utvärderingsrapport offentliggjord


(1)  15074/04 CORDROGUE 77 SAN 187 ENFOPOL 187 RELEX 564.

(2)  EUT C 168, 8.7.2005, s. 1.

(3)  Kommissionens arbetsdokument – Rapport om den slutliga utvärderingen av EU:s handlingsplan mot narkotika (2005–2008) (13407/08 ADD 3).

(4)  ECNN:s årsrapport för 2007.

(5)  Dessa arbetsgrupper i rådet omfattar arbetsgruppen för polis- och tullsamarbete, den sektorsövergripande arbetsgruppen mot organiserad brottslighet, arbetsgruppen för folkhälsa, arbetsgrupperna för yttre förbindelser och arbetsgruppen för ekonomiska frågor.

(6)  Denna åtgärd bygger på rådets rekommendation (2003/488/EG) om förebyggande och begränsning av hälsorelaterade skador i samband med narkotikamissbruk.

(7)  Europeiska polisakademin, se rådets beslut 2005/681/RIF.

(8)  Inbegripet stängning av olagliga narkotikalaboratorier.

(9)  I SYNERGY-projektet ingår arbetsregistret för analysändamål, Europols Illicit Laboratory Comparison System (EILCS) och Ecstasy Logo-systemet. Det sistnämnda är införlivat i Europols allmänna Synthetic Drugs Seizure System (ESDSS).

(10)  12353/02; CORDROGUE 78 CODRO 1 NIS 107.

(11)  7163/1/99; CORDROGUE 19 CODRO 2; förklaringen i Port of Spain - 10451/07 CORDROGUE 34 COLAT 9 AMLAT 54.

(12)  5062/2/03 REV 2 CORDROGUE 3 COWEB 76 + COR 1.

(13)  13501/1/08 REV 1 CORDROGUE 71 UD 172, bilaga III.

(14)  Politisk förklaring (resolution S-20/2, bilaga) från Förenta nationernas generalförsamlings tjugonde extrasession.

(15)  5062/2/03 REV 2 CORDROGUE 3 COWEB 76 + COR 1.

(16)  Europeiska nätverket för information om narkotika och narkotikamissbruk.

(17)  ECNN-indikator som ska fås att överensstämma med kriterier av relevans för folkhälsan (t.ex. användningsintensitet och hälsokonsekvenser) inklusive internationella klassificeringar (DSM-V/ICD-10).


Kommissionen

20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/26


Eurons växelkurs (1)

19 december 2008

(2008/C 326/10)

1 euro=

 

Valuta

Kurs

USD

US-dollar

1,3940

JPY

japansk yen

124,74

DKK

dansk krona

7,4498

GBP

pund sterling

0,92870

SEK

svensk krona

10,8585

CHF

schweizisk franc

1,5448

ISK

isländsk krona

 

NOK

norsk krona

9,8335

BGN

bulgarisk lev

1,9558

CZK

tjeckisk koruna

26,335

EEK

estnisk krona

15,6466

HUF

ungersk forint

265,84

LTL

litauisk litas

3,4528

LVL

lettisk lats

0,7081

PLN

polsk zloty

4,0825

RON

rumänsk leu

3,9313

SKK

slovakisk koruna

30,230

TRY

turkisk lira

2,1190

AUD

australisk dollar

2,0470

CAD

kanadensisk dollar

1,7100

HKD

Hongkongdollar

10,8035

NZD

nyzeeländsk dollar

2,4309

SGD

singaporiansk dollar

2,0329

KRW

sydkoreansk won

1 832,90

ZAR

sydafrikansk rand

13,6085

CNY

kinesisk yuan renminbi

9,5440

HRK

kroatisk kuna

7,2372

IDR

indonesisk rupiah

15 438,55

MYR

malaysisk ringgit

4,8379

PHP

filippinsk peso

65,380

RUB

rysk rubel

38,9660

THB

thailändsk baht

48,093

BRL

brasiliansk real

3,3024

MXN

mexikansk peso

18,3241


(1)  

Källa: Referensväxelkurs offentliggjord av Europeiska centralbanken.


Europeiska ombudsmannen

20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/27


Årsrapport för 2007

(2008/C 326/11)

Den Europeiska ombudsmannen har överlämnat sin årsrapport för 2007 till Europaparlamentet i enlighet med artikel 195.1 i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen samt artikel 3.8 i Europaparlamentets beslut om föreskrifter och allmänna villkor för ombudsmannens ämbetsutövning.

Årsrapporten samt en kortare publikation innehållande endast en sammanfattning och statistik finns tillgängliga på Europeiska ombudsmannens webbplats på de 23 officiella språken:

http://www.ombudsman.europa.eu

Papperskopior av dessa publikationer kan erhållas utan kostnad från Europeiska ombudsmannens sekretariat:

1, avenue du Président Robert Schuman

CS 30403

F-67001 Strasbourg Cedex

Tfn (33-3) 88 17 23 13

Fax (33-3) 88 17 90 62

E-post: eo@ombudsman.europa.eu


20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/28


Antagande av genomförandebestämmelser

(2008/C 326/12)

Europeiska ombudsmannen har reviderat de genomförandebestämmelser som gäller sedan den 1 januari 2003 och senast ändrades den 5 april 2004. Revideringen speglar parlamentets ändringar i ombudsmannens stadga (1) och innebär vissa andra förändringar som bygger på erfarenhet som gjorts sedan 2004. Revideringen träder i kraft den 1 januari 2009.

Genomförandebestämmelserna finns på ombudsmannens webbplats på

http://www.ombudsman.europa.eu

Pappersversionen kan beställas kostnadsfritt från Europeiska ombudsmannens kontor:

1, avenue du Président Robert Schuman

CS 30403

F-67001 Strasbourg Cedex

Tfn (33-3) 88 17 23 13

Fax (33-3) 88 17 90 62

E-post: eo@ombudsman.europa.eu


(1)  Europaparlamentets beslut 2008/587/EG, Euratom av den 18 juni 2008 om ändring av beslut 94/262/EGKS, EG, Euratom om föreskrifter och allmänna villkor för ombudsmannens ämbetsutövning (EUT L 189, 17.7.2008, s. 25).


20.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 326/s3


NOT TILL LÄSAREN

EU-institutionerna har beslutat att deras texter inte längre ska innehålla en hänvisning till den senaste ändringen av den ifrågavarande rättsakten.

Såvida inte annat anges, avser därför hänvisningarna i de texter som här offentliggörs rättsakter i deras gällande lydelse.