Mekanism för koldioxidjustering vid gränsen
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) 2023/956 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
Förordningen
- inrättar en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen (CBAM) i syfte att förebygga risken för koldioxidläckage* för vissa varor med inbäddade växthusgasutsläpp som importeras till Europeiska unionen (EU),
- kompletterar EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU ETS, se sammanfattning) genom att tillämpa liknande regler på de importvaror som omfattas av förordningen,
- ersätter delar av det befintliga systemet för att återspegla i vilken utsträckning utsläppsrätter inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem tilldelas gratis.
VIKTIGA PUNKTER
Förordningen
- gäller under övergångsperioden följande koldioxidintensiva importvaror:
- cement, elektricitet, gödselmedel, järn och stål, aluminium och kemikalier (väte) (mer information finns i bilaga I),
- gäller inte importer
- med lågt värde eller för militärt bruk,
- från länder och territorier som omfattas av EU:s utsläppshandelssystem, eller som har ingått ett avtal med EU som till fullo länkar EU:s utsläppshandelssystem med det landets eller territoriets utsläppshandelssystem – för närvarande Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz samt territorierna Büsingen, Ceuta, Heligoland, Livigno och Melilla (bilaga III),
- av el från länder utanför EU vars inhemska elmarknad är integrerad med EU:s.
CBAM-deklaranter
- Endast en godkänd CBAM-deklarant – antingen en importör eller ett indirekt tullombud som har ansökt om och blivit godkänd för sådan status hos sin nationella myndighet – får importera varor som omfattas av förordningen under den slutgiltiga perioden från och med 2026.
- CBAM-sökande måste lämna grundläggande uppgifter såsom kontaktuppgifter, huvudsaklig ekonomisk verksamhet och bevis på efterlevnad av tull- och skattereglerna under de senaste fem åren.
- EU:s medlemsstaters nationella myndigheter för ett register över auktoriserade CBAM-deklaranter.
- Med början 2027 lämnar CBAM-deklaranter senast den 31 maj in en årlig deklaration gällande föregående års verksamhet med uppgifter om
- kvantitet för varje importtyp,
- totala inbäddade utsläpp* i varorna,
- antal CBAM-certifikat som har överlämnats,
- kopior av olika verifieringsrapporter.
Utsläpp
- I bilaga IV anges hur en varas inbäddade utsläpp ska beräknas.
- I bilaga II finns en lista över varor för vilka endast direkta utsläpp beaktas: järn och stål, aluminium, kemikalier (väte).
CBAM-deklaranter
- för detaljerade register under fyra år över den information som används för att beräkna inbäddade utsläpp (bilaga V innehåller en förteckning över kraven),
- säkerställer att de totala inbäddade utsläpp som deklareras godkänns av en ackrediterad kontrollör,
- kan begära en minskning av antalet CBAM-certifikat för inbäddade utsläpp som ska överlämnas med hänsyn till det koldioxidpris* som betalats i ursprungslandet.
På begäran av verksamhetsutövaren för en anläggning i ett land utanför EU registrerar Europeiska kommissionen nödvändiga uppgifter om den verksamhetsutövaren och dess anläggningar i CBAM-registret.
Nationella myndigheter
- Medlemsländerna utser nationella myndigheter som ansvarar för förordningens genomförande. Dessa utbyter nödvändig eller relevant information sinsemellan.
- Officiella kontrollörer måste antingen uppfylla kraven i genomförandeförordning (EU) 2018/2067 (se sammanfattning) eller godkännas av ett nationellt ackrediteringsorgan.
- Kommissionen
- hjälper de nationella myndigheterna och samordnar deras arbete,
- upprättar en standardiserad elektronisk databas med ett CBAM-register över godkända deklaranter som innehåller information om CBAM-certifikat och andra relevanta uppgifter,
- utför riskbaserade kontroller av den information och de transaktioner som registreras i registret,
- granskar CBAM-deklarationer för att kontrollera inlämnade uppgifter och skickar resultaten till den berörda nationella myndigheten, som kan göra en egen granskning och på grundval av kommissionens preliminära beräkning fastställa om fler CBAM-certifikat måste överlämnas,
- övervakar handelsmönster för att upptäcka alla försök att undvika efterlevnad av förordningen, till exempel genom att varor förändras något så att de inte ska omfattas av förordningen,
- underlättar utbytet av information om bedrägligt beteende och de påföljder som utdöms.
- De nationella tullmyndigheterna ska se till att endast en godkänd CBAM-deklarant får importera varor och vidarebefordrar relevanta uppgifter till kommissionen.
CBAM-certifikat
Kommissionen inrättar och förvaltar en gemensam central plattform där medlemsländer säljer CBAM-certifikat till auktoriserade CBAM-deklaranter i sitt land.
Information om försäljning, återköp och annullering av CBAM-certifikat överförs från den centrala plattformen till CBAM-registret i slutet av varje arbetsdag.
Kommissionen
- säkerställer att varje certifikat tilldelas ett unikt identifikationsnummer,
- beräknar veckopriset för CBAM-certifikat som genomsnittet av stängningspriserna för utsläppsrätter från EU:s utsläppshandelssystem på deras auktionsplattform,
- annullerar årligen den 1 juli, utan ersättning, alla överskott av certifikat som en CBAM-deklarant innehar och som köpts under året före det föregående kalenderåret.
Godkända CBAM-deklaranter
- överlämnar senast den 31 maj varje år, med början 2027, det antal certifikat som motsvarar de inbäddade utsläpp som de deklarerat föregående år,
- är skyldiga att betala en avgift om de inte överlämnar det erforderliga antalet certifikat,
- säkerställer att antalet certifikat som de innehar i CBAM-registret i slutet av varje kvartal motsvarar minst 80 % av de inbäddade utsläppen i varor som de har importerat sedan kalenderårets början,
- får senast den 30 juni varje kalenderår begära att, via ett medlemsland, sälja tillbaka till kommissionen upp till en tredjedel av de certifikat som de köpt föregående år till ursprungligt pris.
Kommissionen
- antar genomförandeakter och delegerade akter,
- lämnar in följande rapporter till Europaparlamentet och Europeiska unionens råd:
- minst ett år före övergångsperiodens utgång (31 december 2025) om produkter längre ned i värdekedjan för de varor som förtecknas i bilaga I och som kan inkluderas i förordningen,
- före övergångsperiodens utgång, om en eventuell utvidgning av förordningens tillämpningsområde till andra varor som medför risk för koldioxidläckage, särskilt organiska kemikalier och polymerer, till andra insatsmaterial (prekursorer), till indirekta inbäddade utsläpp i varorna i bilaga II och till inbäddade utsläpp i transport av varorna,
- före den 1 januari 2028, och därefter vartannat år, om förordningens tillämpning och hur CBAM fungerar,
- tillhandahåller
- en genomförandeförordning med närmare uppgifter om rapporteringskraven under övergångsperioden och metoden för utsläppsberäkning för CBAM-varor,
- vägledning för EU-importörer och anläggningar utanför EU om det praktiska genomförandet av de nya reglerna,
- Utbildningsmaterial online, webbseminarier, anvisningar och sektorspecifika faktablad för att stödja företag.
Övergångsperiod
- Denna löper från den 1 oktober 2023 till den 31 december 2025.
- Importörer eller indirekta tullombud lämnar in en CBAM-rapport till kommissionen kvartalsvis från och med den 31 januari 2024, utan att behöva köpa eller överlämna några certifikat.
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
Den gäller från och med den 1 oktober 2023, men vissa artiklar gäller från och med den 31 december 2024 och andra från och med den 1 januari 2026.
BAKGRUND
- CBAM är EU:s banbrytande åtgärd för att ta itu med koldioxidläckage och en av grundpelarna i 55 %-paketet. Det jämställer priset på koldioxid för inhemska och importerade produkter och syftar till att främja renare industriproduktion i länder utanför EU.
- Övergångsfasen används som en inlärningsperiod för alla intressenter (importörer, producenter och myndigheter). Kommissionen studerar informationen om inbäddade utsläpp för att förfina metoden inför den slutgiltiga perioden som inleds 2026.
- Mer information finns här:
VIKTIGA BEGREPP
Koldioxidläckage. När företag överför produktionen till länder vars regler kring utsläpp av växthusgaser inte är så strikta som deras egna.
Inbäddade utsläpp. Direkta utsläpp som frigörs under produktionen av varor och indirekta utsläpp från elen som förbrukas under processen.
Koldioxidpris. Belopp som betalats i ett land utanför EU i form av en skatt eller avgift inom ramen för ett system för minskning av koldioxidutsläpp.
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 av den 10 maj 2023 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen (EUT L 130, 16.5.2023, s. 52).
ANKNYTANDE DOKUMENT
Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/1773 av den 17 augusti 2023 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 vad gäller rapporteringsskyldigheter inom ramen för mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen under övergångsperioden (EUT L 228, 15.9.2023, s. 94).
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119 av den 30 juni 2021 om inrättande av en ram för att uppnå klimatneutralitet och om ändring av förordningarna (EG) nr 401/2009 och (EU) 2018/1999 (”europeisk klimatlag”) (EUT L 243, 9.7.2021, s. 1).
Kommissionens delegerade beslut (EU) 2019/708 av den 15 februari 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG vad gäller fastställandet av sektorer och delsektorer som anses löpa avsevärd risk för koldioxidläckage, för perioden 2021–2030 (EUT L 120, 8.5.2019, s. 20).
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/841 av den 30 maj 2018 om inbegripande av utsläpp och upptag av växthusgaser från markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk i ramen för klimat- och energipolitiken fram till 2030 och om ändring av förordning (EU) nr 525/2013 och beslut nr 529/2013/EU (Text av betydelse för EES) (EUT L 156, 19.6.2018, s. 1).
Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2018/841 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 av den 30 maj 2018 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 156, 19.6.2018, s. 26).
Se den konsoliderade versionen.
Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/2067 av den 19 december 2018 om verifiering av uppgifter och ackreditering av kontrollörer i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG (EUT L 334, 31.12.2018, s. 94).
Se den konsoliderade versionen.
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen (omarbetning) (EUT L 269, 10.10.2013, s. 1).
Se den konsoliderade versionen.
Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).
Se den konsoliderade versionen.
Senast ändrat 06.02.2024