Att ta itu med den olagliga handeln med vilda djur och växter - EU-åtgärd

Olaglig handel med vilda djur och växter ökar snabbt och Europeiska unionen (EU) är en stor marknad för sådana produkter. År 2014 utfärdade Europeiska kommissionen ett dokument där man menade att det fanns stort behov av att ta itu med problemet på ett effektivare sätt.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter (COM(2014) 64 final, 7.2.2014).

SAMMANFATTNING

Olaglig handel med vilda djur och växter ökar snabbt och Europeiska unionen (EU) är en stor marknad för sådana produkter. År 2014 utfärdade Europeiska kommissionen ett dokument där man menade att det fanns stort behov av att ta itu med problemet på ett effektivare sätt.

VILKET SYFTE HAR MEDDELANDET?

Meddelandet bedömer den aktuella situationen och de åtgärder som EU vidtar i kampen mot olaglig handel med vilda djur och fauna, både globalt och inom EU. Det uppmuntras även till debatt om EU:s framtida strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter.

VIKTIGA PUNKTER

Det finns ett omfattande regelverk, både globalt och inom EU, för hur handel med vilda djur och växter ska regleras.

EU har bidragit till flera initiativ mot olaglig handel med vilda djur och växter, t.ex. Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites), dess handlingsplan för skogslagstiftningens efterlevnad samt förvaltning av och handel med skog och timmerförordningen (som ska säkerställa timmervarors lagliga ursprung och spårning av dem), samt kampen mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske.

Dessa regler har dock inte förhindrat den senaste tidens ökning av olaglig handel med vilda djur och växter, som hänger samman med ökande efterfrågan, fattigdom och svagt styre i ursprungsländerna.

Man har identifierat problem som

Därför behövs en samordnad och heltäckande strategi för att ta itu med både utbuds- och efterfrågesidan av den olagliga handeln med vilda djur och växter. Detta måste omfatta alla berörda aktörer på olika politikområden.

I dokumentet bjöd man in intresserade parter att senast den 10 april 2014 ge sina synpunkter på aspekter som

NÄSTA STEG

Svaren på ovanstående frågor skulle hjälpa Europeiska kommissionen att genomföra sin granskning av den nuvarande EU-strategin och de nuvarande EU-åtgärderna för att kunna rikta in den till att hantera situationen effektivare. En sammanfattning av frågorna finns i ett arbetsdokument från kommissionens avdelningar. Kommissionen har påbörjat arbetet med europeisk åtgärdsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter.

För mer information, se Europeiska kommissionens webbplats om olaglig handel med vilda djur och växter.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Arbetsdokument från kommissionens avdelningar: Sammanfattning av svaren till samrådet med berörda intressenter om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter (SWD(2014) 347 final, 26.11.2014).

Senast ändrat 20.05.2015