Social och ekonomisk integrering av romer

Denna rekommendation från rådet utgör ett icke-bindande rättsligt instrument som stärker EU-ramen för integrering av romer från 2011, i syfte att påskynda framstegen genom att ge vägledning åt EU-länderna och fästa deras uppmärksamhet på ett antal konkreta åtgärder som är avgörande för de ska kunna genomföra sina strategier effektivare.

RÄTTSAKT

Rådets rekommendation av den 9 december 2013 om verkningsfulla åtgärder för integrering av romer i medlemsstaterna (EUT C 378, 24.12.2013, s. 1-7).

SAMMANFATTNING

Denna rekommendation från rådet utgör ett icke-bindande rättsligt instrument som stärker EU-ramen för integrering av romer från 2011, i syfte att påskynda framstegen genom att ge vägledning åt EU-länderna och fästa deras uppmärksamhet på ett antal konkreta åtgärder som är avgörande för de ska kunna genomföra sina strategier effektivare.

VIKTIGA FRÅGOR

Följande huvudfrågor omfattas av rekommendationen:

På området för utbildning uppmanas EU-länderna genom rådets rekommendation att se till att romer har full tillgång till allmän utbildning av hög kvalitet och att minska andelen skolavhopp på alla utbildningsnivåer. Detta är en avgörande fråga både på grund- och på gymnasieskolenivå, samt inom yrkesutbildningen. I rekommendationen pekar man på ett stort antal åtgärder som kan bli betydelsefulla om de planeras och genomförs noggrant.

När det gäller sysselsättning understryker man hur viktigt det är att säkerställa likabehandling och att stänga gapet mellan romer och andra arbetstagare för att kunna förbättra romernas situation. Utöver riktade åtgärder, t.ex specifika och individuella tjänster för arbetssökande, är det viktigt att man tar hänsyn till romernas behov i den allmänna politiken.

Inom sjukvården syftar rekommendationen till att erbjuda praktisk vägledning i allt från säkerställandet av grundläggande socialt skydd till familjeplanering och gratis vaccination för de mest marginaliserade grupperna.

I fråga om boende framhåller man i rekommendationen behovet av en integrerad strategi samt uppmanar till bekämpning av geografisk segregering och främjande av icke-diskriminerande tillgång till socialt boende. EU-länderna uppmärksammas även på vikten av samhällsledd lokal utveckling och territoriella investeringar, som också kan stödjas med EU-medel.

När det gäller finansiering framhålls behovet av att anslå tillräckliga medel för nationella och lokala strategier och handlingsplaner.

I fråga om horisontella åtgärder som skydd mot diskriminering av romska kvinnor och barn, bekämpning av fattigdomen samt social integrering och stärkande av inflytandet, understryker man i rådsrekommendationen behovet av att genomföra likabehandlingsdirektivet (2000/43/EG) i praktiken, och EU-länderna uppmanas att tillämpa relevant rättspraxis från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna som ytterligare referens för att identifiera olagliga bestämmelser och förfaranden.

Respekten för romers rättigheter är nära kopplat till effektiv bekämpning av barnarbete, förbud mot tiggeri där barn är inblandade, fullständigt genomförande av lagstiftning mot barnäktenskap, bekämpning av tvångsäktenskap samt stärkande av romernas aktiva roll i samhället.

Den allmänna politiken bör också spela en viktig roll i kampen mot fattigdom och social utestängning av romer. I detta sammanhang uppmanar man till investeringar i mänskliga resurser och social sammanhållningspolitik samt koppling av integreringen av romer till de nationella reformprogrammen i länder med en stor romsk minoritet.

Dessutom understryker man behovet av att genomföra och förbättra effektiviteten av strukturella åtgärder för integrering av romerna, bland annat övervakning av utvärdering av politiken, lokala åtgärder, stärkande av de organ som ansvarar för att främja likabehandling och rollen för romernas nationella kontaktpunkter samt främjande av det gränsöverskridande samarbetet. Rekommendationen omfattar även praktisk vägledning om hur man kan nå större framgång på dessa områden.

Syftet med denna rekommendation är att effektivisera insatserna för integrering av romer i EU-länderna. Med andra ord fungerar åtgärderna som stöd för ett framgångsrikt genomförande av nationella strategier för integrering av romer, och rapporteringen kommer därför att vara nära kopplad till EU-ramen.

De uppgifter som EU-länderna lämnar gällande de åtgärder om vidtas i enlighet med denna rekommendation kommer att tas med i kommissionens årliga rapporter om genomförande av de nationella strategierna för integration av romer.

BAKGRUND

Romerna är den största etniska minoriteten i Europa. Kommissionen föreslår att man förbättrar effektiviteten hos de instrument som syftar till att stärka den socioekonomiska integrationen av romerna genom en långsiktig strategi och sektorsövergripande åtgärder (utbildning, sysselsättning, sjukvård, boende, osv.).

Under de senaste åren har EU visat prov på starkt politiskt ledarskap gentemot EU-länderna i fråga om integreringen av romerna och har lyckats hålla frågan högt upp både på EU:s och de enskilda EU-ländernas dagordningar.

EU-ledarna åtog sig 2011 att följa riktlinjerna i EU-ramen för nationella strategier för integration av romer. Alla EU-länder har därför utarbetat egna strategier för integrering av romer som skräddarsytts efter behoven hos den romska befolkningen i respektive land. Det har även upprättats en rapporteringsmekanism för utvärdering av framstegen i praktiken. Dessutom har EU kopplat samman integreringen av romerna till sin allmänna tillväxtstrategi Europa 2020. Inom ramen för den europeiska planeringsterminen har rådet sedan 2012 utfärdat landspecifika rekommendationer för integrering av romer till länder som har en stor romsk befolkning. Slutligen har EU lyckats stärka sitt finansiella stöd för inkludering av romer inte bara i de 28 EU-länderna (1) utan även i kandidatländer, där frågan fortfarande är en viktig prioritering enligt kommissionens meddelande Strategi för utvidgning och huvudfrågor.

Det är emellertid EU-länderna som bär huvudansvaret för att ändra situationen för marginaliserande befolkningsgrupper, vilket innebär att åtgärderna för att främja integreringen av romerna i första hand ligger i ländernas egna händer.

Det enda sättet att uppnå detta mål är genom politiskt engagemang på högsta nivå i alla EU-länder. På EU-nivå var den rådsrekommendationen som antogs enhälligt den 9 december 2013 om verkningsfulla åtgärder för integrering av romer i EU-länderna ett viktigt steg på vägen mot en bättre integrering av romerna. I och med rekommendationen infördes ett nytt instrument i det rättsliga och politiska landskapet, men viktigast av allt var att den utgjorde ett starkt och gemensamt politiskt åtagande av alla EU-länder att stärka åtgärderna för att få till stånd verkliga förbättringar.

Mer information finns på webbplatsen för Europeiska kommissionens generaldirektorat för rättsliga frågor och konsumentfrågor om Romerna i EU och antidiskrimineringslagen.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Integreringen av romerna i samhället och i näringslivet (KOM(2010) 133 slutlig, 7.4.2010).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Rapport om genomförandet av EU-ramen för nationella strategier för integrering av romer (COM(2014) 209 final, 2.4.2014).

Kommissionens arbetsdokument som åtföljer dokumentet Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Rapport om genomförandet av EU-ramen för nationella strategier för integrering av romer (SWD(2014) 121 final, 2.4.2014).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Framsteg i genomförandet av nationella strategier för integrering av romer (COM(2013) 454 final, 26.6.2013).

Meddelande från kommissionen till Europeiska parlamentet och rådet - Strategi för utvidgningen och huvudfrågor 2013-2014 (COM(2013) 700 final, 16.10.2013).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Nationella strategier för integreringen av romer: ett första steg i genomförandet av EU-ramen (COM(2012) 226 final, 21.5.2012).

Kommissionens arbetsdokument som åtföljer dokumentet Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Nationella strategier för integreringen av romer: ett första steg i genomförandet av EU-ramen (COM(2012) 133 final, 21.5.2012).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén - En EU-ram för nationella strategier för integrering av romer fram till 2020 (KOM(2011) 173 slutlig, 5.4.2011).

Senast ändrat 16.06.2015



(1) Den 1 februari 2020 lämnar Storbritannien EU och blir ett tredjeland (land utanför EU).