EU:s förbindelser med Kina
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EEG) nr 2616/85 om slutande av ett avtal om handelsmässigt och ekonomiskt samarbete mellan EU och Kina
Avtal om handelsmässigt och ekonomiskt samarbete mellan EU och Kina
EU-China 2020 Strategic Agenda for Cooperation
Gemensamt meddelande (JOIN(2016) 30 final) – Byggstenar för en ny EU-strategi för Kina
Rådets slutsatser om EU:s strategi avseende Kina
VILKET SYFTE HAR DESSA DOKUMENT?
De utgör grunden för det strategiska partnerskapet mellan EU och Kina, vilket har utvecklats från handelsmässigt och ekonomiskt samarbete till att omfatta utrikespolitik och säkerhetsfrågor samt till hanteringen av internationella utmaningar som klimatförändringar och globalt ekonomiskt styre.
VIKTIGA PUNKTER
Den strategiska agendan för förbindelserna mellan EU och Kina fram till 2020 är det vägledande dokumentet för förbindelserna mellan de två parterna. Den är uppdelad i fyra huvudkategorier enligt följande:
-
Fred och säkerhet: EU och Kina stödjer ett ökat samarbete och stärkta dialoger om internationella och regionala säkerhetsfrågor med globala konsekvenser.
-
Välstånd: EU och Kina fokuserar på viktiga initiativ som
-
öppnare handel och investeringar,
-
utbyten av industriell information,
-
samarbete inom jordbruksforskning,
-
ytterligare samarbete inom transport- och infrastrukturutveckling.
-
Hållbar utveckling: EU och Kina fokuserar på sitt gemensamma ansvar för att driva den globala utvecklingen framåt med hjälp av samarbete inom
-
Direkta utbyten mellan människor: tillsammans representerar EU och Kina över en fjärdedel av världens befolkning, så en utökning av kontakterna mellan människor på båda sidorna är viktig för att stärka en gemensam förståelse. Fokus ligger därför på kultur, utbildning och dialoger mellan ungdomar. EU och Kina deltar i över 60 regelbundna dialoger om olika viktiga utrikespolitiska områden, samt om tekniska ämnen såsom industripolitik, utbildning, tullar, kärnkraft och konsumentskydd.
Ett nytt tillvägagångssätt
-
Strategin och politiken för EU:s förbindelser med Kina under de kommande fem åren bygger på
-
Tillsammans riktas i dessa fokus på att
-
upprätta en kraftfull, tydlig och enhetlig inställning för EU gentemot Kina som främjar demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter, respekt för principerna i Förenta nationernas stadga och internationell rätt,
-
stimulera handel och investeringar genom att sluta ett allmänt avtal om investeringar. Detta bör skapa lika spelregler och öppna marknadsmöjligheter för både EU och Kina och kanske, när förutsättningarna är de rätta, leda till mer långtgående steg såsom ett frihandelsavtal i ett långsiktigt perspektiv. EU förväntar sig också att sluta ett avtal om geografiska beteckningar på grundval av högsta internationella skyddsnormer,
-
öka ett principstyrt, praktiskt och pragmatiskt samarbete mellan EU:s och Kinas utrikes- och säkerhetspolitik. Båda sidorna kommer att samarbeta närmare, både bilateralt och i multilaterala organisationer som FN, för att hantera globala frågor som migration, utvecklingsbistånd och kampen mot klimatförändringarna.
BAKGRUND
-
De diplomatiska förbindelserna mellan EU (dåvarande EEG) och Kina upprättades 1975. Sedan dess har partnerskapet utvecklats för att hantera ett brett spektrum av globala utmaningar rörande allt från icke-spridning av massförstörelsevapen till säkerhetssituationen i Asien, via global uppvärmning, kampen mot illegal migration och människohandel.
-
Som strategiska partner utökas samarbetet mellan EU och Kina rörande viktiga internationella och regionala frågor, och de båda parterna delar ansvaret för att främja fred, välstånd och hållbar utveckling till gagn för alla.
-
EU är Kinas största handelspartner, samtidigt som Kina är EU:s näst största handelspartner. Handels- och investeringsförbindelserna mellan de båda är en viktig källa till välstånd, jobb, utveckling och innovation för båda parterna.
-
Mer information finns här:
HUVUDDOKUMENT
Rådets förordning (EEG) nr 2616/85 av den 16 september 1985 om slutande av ett avtal om handelsmässigt och ekonomiskt samarbete mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Kina (EGT L 250, 19.9.1985, s. 1).
Avtal om handelsmässigt och ekonomiskt samarbete mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Kina (EGT L 250, 19.9.1985, s. 2).
EU-China 2020 Strategic Agenda for Cooperation (ej översatt till svenska).
Gemensamt meddelande till Europaparlamentet och rådet – Byggstenar för en ny EU-strategi för Kina (JOIN(2016) 30 final, 22.6.2016).
EU:s strategi avseende Kina – Rådets slutsatser, (Bryssel, 18.7.2016).
Senast ändrat 20.03.2017