Allvarliga olyckshändelser där farliga kemikalier ingår
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?
Det syftar till att förebygga allvarliga olyckshändelser där farliga ämnen, i synnerhet kemikalier, ingår.
Genom detta direktiv, det så kallade Seveso-III, ändrades det föregående Seveso-II (direktiv 96/82/EG), som i sin tur mot bakgrund av de lärdomar som dragits av senare olyckor som Bhopal, Toulouse eller Enschede, var en ändring av det ursprungliga Seveso-direktivet (direktiv 82/501/EEG), som kom till efter att den katastrofala olyckan i den italienska staden Seveso 1976 drev fram antagandet av lagstiftning om förebyggande och begränsning av sådana olyckor.
VIKTIGA PUNKTER
Lagstiftningen har ändrats i syfte att stärka rättigheterna för allmänheten. Den förbättrar tillgången till information om risker som kan uppstå från närliggande industrianläggningar och hur man bör agera om en olyckshändelse inträffar.
Denna typ av information, som beskriver hur varningar låter och hur allmänheten ska agera, måste finnas tillgänglig på nätet.
Vilka förändringar medför direktivet?
Lagstiftningen omfattar nu omkring 12 000 industrianläggningar runtom i EU där kemikalier eller petrokemikalier används eller förvaras, eller där förädling av metall äger rum.
Varje EU-land måste garantera att åtgärder har införts för att hantera olyckshändelser i områden runt industrianläggningar där stora mängder farliga produkter förvaras.
Verksamhetsutövare som hanterar dessa ämnen i mängder som överstiger vissa tröskelnivåer måste göra följande:
Den nya lagstiftningen innebär även följande:
Varför har direktivet uppdaterats?
I den nya lagstiftningen beaktas vissa tekniska ändringar av sättet att klassificera kemikalier som har skett inom Europa och övriga världen.
Bakgrund
Med tanke på den mycket höga industrialiseringsgraden i EU har Sevesodirektivet bidragit till att uppnå ett lågt antal större olyckor. Direktivet anses allmänt som ett riktmärke för politiken när det gäller industriolyckor och har varit förebild för lagstiftningen i många av världens länder.
Mer information finns här:
VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?
Det har gällt sedan den 13 augusti 2012. EU-länderna måste tillämpa de nya bestämmelserna från och med den 1 juni 2015.
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/18/EU av den 4 juli 2012 om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där farliga ämnen ingår och om ändring och senare upphävande av rådets direktiv 96/82/EG (EUT L 197, 24.7.2012, s. 1).
Se den konsoliderade versionen.
ANKNYTANDE DOKUMENT
Rapport för perioden 2012–2014 om tillämpningen i medlemsstaterna av direktiv 96/82/EG om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga olyckshändelser där farliga ämnen ingår (COM(2017) 665 final av den 16 november 2017).
Senast ändrat 04.06.2018