Klimatåtgärder

Med klimatåtgärder avses insatser för att bekämpa klimatförändringarna och deras effekter. I dessa insatser ingår att minska utsläppen av växthusgaser (begränsning av klimatförändringar) och/eller vidta åtgärder för att förbereda sig för och anpassa sig till både de nuvarande effekterna av klimatförändringarna och de förväntade effekterna i framtiden (klimatanpassning).

Sedan 1990-talet har EU gått i spetsen för internationella förhandlingar om klimatförändringarna och spelat en viktig roll i att ta fram FN:s ramkonvention om klimatförändringar samt i förhandlingarna om Kyotoprotokollet och Parisavtalet.

För att förhindra att klimatförändringarna når farliga nivåer har det internationella samfundet enats om att den globala uppvärmningen måste hållas långt under 2 °C över förindustriella nivåer och att syftet är att begränsa temperaturökningen till 1,5 °C. EU arbetar hårt för att minska sina utsläpp och för att uppmuntra andra stora förorenare att vidta åtgärder.

EU är redan på god väg att uppnå sitt mål om minskade växthusgasutsläpp för 2020 och kommissionen har lagt fram en plan för att ytterligare minska utsläppen med minst 55 % fram till 2030. EU siktar på att vara klimatneutralt senast 2050.

Klimatåtgärder, och i synnerhet minskningen av växthusgasutsläpp, är en viktig del av den europeiska gröna given. Bland initiativen inom ramen för den gröna given ingår följande:

SE ÄVEN: