EU:s riktlinjer om främjande av internationell humanitär rätt

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Europeiska unionens uppdaterade riktlinjer om främjande av internationell humanitär rätt

Artikel 3 i fördraget om Europeiska unionen (FEU)

VILKET SYFTE HAR RIKTLINJERNA OCH ARTIKEL 3 I FEU?

I riktlinjerna fastställs operativa verktyg för att EU ska kunna främja efterlevnaden av internationell humanitär rätt genom sina förbindelser med resten av världen.

Riktlinjerna riktar sig till alla som inom ramen för EU:s förbindelser med resten av världen strävar efter att begränsa effekterna av väpnade konflikter på civilpersoner och krigsfångar. De kompletterar riktlinjer och andra gemensamma ståndpunkter som antagits av EU i fråga om mänskliga rättigheter (till exempel gällande tortyr och dödsstraff).

I artikel 3.5 i FEU listas de värderingar som EU bygger på, inklusive sådana som den främjar inom ramen för sina yttre förbindelser. Dessa värderingar omfattar principerna om frihet, demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna samt rättsstaten.

VIKTIGA PUNKTER

Riktlinjerna ska tillämpas av offentliga (inklusive EU:s institutioner) eller icke-statliga aktörer (icke-statliga organisationer osv.) som är verksamma inom EU.

Mildra verkningarna av väpnade konflikter

Internationell humanitär rätt är även känd som regler för väpnade konflikter eller krigets lagar. Den reglerar medlen och metoderna för krigföring i syfte att mildra verkningarna av väpnade konflikter. Efterlevnad av dessa rättsliga principer ska göra det möjligt att skydda dem som inte eller inte längre deltar i konflikten (såsom civila eller krigsfångar).

Internationell humanitär rätt är tillämplig i följande fall:

Dessutom kan rätten avseende mänskliga rättigheter tillämpas såväl i fredstid som i tid av väpnad konflikt. Den kompletterar internationell humanitär rätt.

Operativa riktlinjer

EU har åtagit sig att effektivt genomföra internationell humanitär rätt. För det första måste berörda aktörer samla detaljerad information om konflikter och utarbeta rapporter, utvärderingar och rekommendationer till åtgärder. Detta gäller följande aktörer:

EU har flera handlingsmöjligheter till sitt förfogande:

Individuellt ansvar vid en konflikt

Vissa allvarliga överträdelser av internationell humanitär rätt definieras som krigsförbrytelser. Dessa kan uppstå under samma omständigheter som folkmord och brott mot mänskligheten. EU ska se till att personer som ansvarar för krigsförbrytelser dras inför rätta i hemlandet eller överlämnas för rättegång vid ett annat lands domstol eller Internationella brottmålsdomstolen.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning I – gemensamma bestämmelser – Artikel 3 (f.d. artikel 2 FEU) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 17).

Europeiska unionens uppdaterade riktlinjer om främjande av internationell humanitär rätt (EUT C303, 15.12.2009, s. 12).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rådets beslut 2011/168/GUSP av den 21 mars 2011 om Internationella brottmålsdomstolen och om upphävande av gemensam ståndpunkt 2003/444/Gusp (EUT L 76, 22.3.2011, s. 56).

Senast ändrat 02.03.2018