Konsumentskydd – grupptalan

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv (EU) 2020/1828 om grupptalan för att skydda konsumenters kollektiva intressen och om upphävande av direktiv 2009/22/EG

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

Det ger organisationer eller offentliga organ som utsetts av Europeiska unionens (EU:s) medlemsstater rätt att ansöka om åtgärder för förbudsföreläggande eller gottgörelse för konsumentgruppers räkning genom grupptalan (inklusive gränsöverskridande grupptalan). Det inbegriper att söka ersättning från näringsidkare som inte respekterar konsumenternas rättigheter på områden såsom finansiella tjänster, resor och turism, energi, hälso- och sjukvård, telekommunikationer och dataskydd, beroende på vad som är lämpligt och på det sätt som är möjligt enligt EU-rätten eller nationell rätt.

Eftersom både rättsliga förfaranden och administrativa förfaranden på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan bidra till att skydda konsumenters kollektiva intressen är det upp till medlemsstaterna att avgöra huruvida en grupptalan kan väckas i rättsliga förfaranden, administrativa förfaranden eller båda dessa, beroende på det berörda rättsområdet eller den berörda ekonomiska sektorn.

VIKTIGA PUNKTER

Godkända enheter

Medlemsstaterna utser de enheter som ska kunna väcka grupptalan på konsumenters vägnar (godkända enheter).

För att kunna väcka grupptalan i ett annat medlemsland än det där de har utsetts (gränsöverskridande grupptalan) måste de godkända enheterna

Medlemsstaterna kan också tillämpa ovannämnda kriterier på de godkända enheter som har utsetts på förhand och som har möjlighet att väcka inhemsk talan (i den medlemsstat där de har utsetts). Medlemsstaterna får också utse godkända enheter på ad hoc-basis för en specifik inhemsk grupptalan.

Europeiska kommissionen offentliggör en förteckning över godkända enheter som har utsetts för gränsöverskridande grupptalan på en onlineportal som uppdateras vid behov.

Åtgärder för förbudsföreläggande

En åtgärd för förbudsföreläggande är en provisorisk eller slutlig åtgärd som har som syfte att se till att en praxis upphör eller förbjuds. Båda kan användas för att stoppa en befintlig praxis eller förbjuda en förestående praxis. Dessa åtgärder kan också (beroende på nationell rätt) utgöras av en skyldighet att offentliggöra domstolens beslut eller ett beriktigande.

Den godkända enheten behöver inte bevisa faktisk förlust eller skada som åsamkats de enskilda konsumenter som berörs av överträdelsen eller näringsidkarens uppsåt eller oaktsamhet.

Gottgörelse

En åtgärd för gottgörelse kräver att näringsidkaren tillhandahåller avhjälpande åtgärder, såsom ersättning, reparation, byte, prisavdrag, hävande av avtal eller återbetalning av erlagt pris, beroende på vad som är lämpligt och på det sätt som är möjligt enligt EU-rätten eller nationell rätt.

Medlemsstaterna säkerställer att

Dessa avhjälpande åtgärder påverkar inte eventuella ytterligare avhjälpande åtgärder som inte omfattas av grupptalan i fråga.

För att förhindra intressekonflikter när åtgärder för gottgörelse finansieras av en tredje part, ska medlemsstater som tillåter sådan finansiering särskilt säkerställa att

Förlikning

Medlemsstaterna ska se till att

Kostnaderna för förfarandet

Sanktioner

Medlemsstaterna ska

Upphävande

Genom direktiv (EU) 2020/1828 upphävs direktiv 2009/22/EG (se sammanfattningen) från och med den 25 juni 2023.

VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?

Avtalet trädde i kraft den 24 december 2020. Det ska bli lag i medlemsstaterna senast den 25 december 2022 och gälla i medlemsstaterna från och med den 25 juni 2023.

BAKGRUND

Direktivet är en del av paketet ”en ny giv för konsumenterna”.

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/1828 av den 25 november 2020 om grupptalan för att skydda konsumenters kollektiva intressen och om upphävande av direktiv 2009/22/EG (EUT L 409, 4.12.2020, s. 1).

Fortlöpande ändringar av direktiv 2020/1828/EU har införlivats i originaldokumentet. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Senast ändrat 02.05.2023