Tillfälligt stöd för att minska risken för arbetslöshet till följd av covid-19-utbrottet
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) 2020/672 om inrättande av ett europeiskt instrument för tillfälligt stöd för att minska risken för arbetslöshet i en krissituation (SURE) till följd av covid-19-utbrottet
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
- Genom inrättandet av ett europeiskt instrument för tillfälligt stöd för att minska risken för arbetslöshet i en krissituation (SURE) fastställs i förordningen de villkor och förfaranden som gör det möjligt för EU att ge ekonomiskt stöd till en medlemsstat som drabbas av, eller allvarligt hotas av, stora ekonomiska störningar till följd av covid-19-utbrottet
- Syftet är framför allt finansiering av system för korttidsarbete eller liknande åtgärder som har till syfte att skydda anställda och egenföretagare och därmed minska risken för arbetslöshet och inkomstförluster. Instrumentet kan också användas för finansiering, som en komplettering, av vissa hälsorelaterade åtgärder, särskilt på arbetsplatser.
VIKTIGA PUNKTER
- Enligt artikel 122.2 i EUF-fördraget kan rådet bevilja medlemsstater ekonomiskt stöd från EU om de har svårigheter (eller allvarligt hotas av stora svårigheter) till följd av osedvanliga händelser utanför deras kontroll.
- Enligt SURE-förordningen får en medlemsstat ansöka om ekonomiskt stöd från EU till stöd för nationella åtgärder, såsom system för korttidsarbete, för att hantera de socioekonomiska effekterna av covid-19-utbrottet, om dess faktiska, och (eventuellt även planerade) offentliga utgifter ökade plötsligt och kraftigt från och med den 1 februari 2020.
- Ekonomiskt stöd skulle tillhandahållas på begäran, i form av ett lån, och betalas i omgångar. I detta syfte skulle Europeiska kommissionen och den berörda medlemsstaten ingå ett låneavtal i enlighet med artikel 220.5 i EU:s budgetförordning (förordning (EU, Euratom) 2018/1046 – se sammanfattning).
- För att tillhandahålla finansiering för SURE-instrumentet har kommissionen befogenhet att för unionens räkning ta upp lån på kapitalmarknaderna eller hos finansinstitut vid den tidpunkt som är mest lämplig för att optimera finansieringskostnaderna och skydda dess anseende som unionens emittent på marknaderna. Medlemsstaterna får bidra till instrumentet genom att ställa en motgaranti för den risk som således bärs av unionen. Sådana bidrag ska tillhandahållas i form av garantier som är oåterkalleliga, ovillkorliga och kan tas i anspråk på begäran. Det totala garantibelopp som varje medlemsstat bidrar med motsvarar medlemsstatens relativa andel av unionens totala bruttonationalinkomst av ett totalt belopp om 25 miljarder euro. Kommissionen ingår ett garantiavtal med den bidragande medlemsstaten i vilket betalningsvillkoren anges.
- Det maximala beloppet för ekonomiskt stöd är 100 miljarder euro för samtliga medlemsstater.
- Syftet med SURE-instrumentet är att komplettera de nationella åtgärder som vidtas av drabbade medlemsstater för att mildra de direkta ekonomiska, sociala och hälsorelaterade effekterna av covid-19-utbrottet.
Förfarande för ansökan om och godkännande av ekonomiskt stöd
- Det ekonomiska stödet görs på kommissionens förslag tillgängligt genom ett genomförandebeslut som antas av rådet på grundval av ett förslag av kommissionen och efter samråd med den berörda medlemsstaten.
- Den berörda medlemsstaten tillhandahåller för detta ändamål kommissionen lämplig bevisning vad gäller den plötsliga och kraftiga ökningen av faktiska (och eventuellt även planerade) offentliga utgifter med direkt anknytning till system för korttidsarbete och liknande åtgärder samt, i förekommande fall, till relevanta hälsorelaterade åtgärder, på grund av covid-19-utbrottet.
Försiktighetsregler
- Kommissionen är å sin sida skyldig att genomföra följande försiktighetsregler för SURE-låneportföljen:
- Andelen lån som beviljas till de tre medlemsstater som står för den största andelen av de beviljade lånen får inte överstiga 60 procent av det maximala beloppet (dvs. 60 procent av 100 miljarder euro).
- De belopp som EU ska betala under ett visst år får inte överstiga 10 procent av SURE-instrumentets maximala belopp (dvs. 10 procent av 100 miljarder euro).
- Om så är nödvändigt får kommissionen refinansiera motsvarande lån som tagits upp för EU:s räkning.
- Rådets genomförandebeslut kommer att innehålla
- lånebeloppet, lånets längsta genomsnittliga löptid, prissättningsformel, det maximala antalet delbetalningar, den period under vilken det är tillgängligt och andra relevanta regler för beviljande av det ekonomiska stödet,
- en bedömning av huruvida medlemsstaten uppfyller villkoren för användning av SURE-instrumentet,
- en beskrivning av det nationella system för korttidsarbete eller liknande åtgärder – samt i förekommande fall de relevanta hälsorelaterade åtgärder – som får finansieras.
- När rådet antar ett genomförandebeslut beaktar det medlemsstatens befintliga och förväntade behov samt ansökningar om ekonomiskt stöd inom ramen för SURE som andra medlemsstater redan lämnat in eller planerar att lämna in, och tillämpar samtidigt principerna om likabehandling, solidaritet, proportionalitet och insyn.
Administration, eventuell användning av garantier och SURE-instrumentets tillgänglighet
- Kommissionen fastställer de arrangemang som behövs för att administrera lånen tillsammans med Europeiska centralbanken. De mottagande länderna öppnar särskilda konton hos sina nationella centralbanker för förvaltningen av det ekonomiska stöd som har mottagits.
- Om kommissionen, trots tillämpningen av alla försiktighetsregler, kan behöva göra anspråk på de garantier som medlemsstaterna ställt, förväntas den, innan den gör anspråk på dessa garantier, utnyttja den marginal som är tillgänglig under taket för egna medel för betalningsbemyndiganden i den utsträckning som kommissionen anser vara hållbar, med beaktande av bland annat EU:s totala ansvarsförbindelser och EU:s allmänna budgets hållbarhet
- SURE-instrumentet kommer att bli tillgängligt när alla medlemsstater har bidragit med sin andel av garantierna (se ovan). Den period under vilken SURE-instrumentet är tillgängligt, och under vilken ett genomförandebeslut av rådet om beviljande av ekonomiskt stöd får antas, löper ut den 31 december 2022. Rådet kan på förslag av kommissionen besluta att förlänga den period under vilken SURE-instrumentet är tillgängligt, varje gång med en ytterligare period om sex månader, om kommissionen konstaterar att den stora ekonomiska störningen till följd av covid-19-utbrottet som påverkar finansieringen av de relevanta åtgärderna kvarstår.
- Förordningen gäller inte i Förenade kungariket.
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
Förordningen trädde i kraft den 20 maj 2020.
BAKGRUND
Se även:
HUVUDDOKUMENT
Rådets förordning (EU) 2020/672 av den 19 maj 2020 om inrättande av ett europeiskt instrument för tillfälligt stöd för att minska risken för arbetslöshet i en krissituation (SURE) till följd av covid-19-utbrottet (EUT L 159, 20.5.2020, s. 1).
ANKNYTANDE DOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).
Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Tredje delen – Unionens politik och inre åtgärder – Avdelning VIII – Ekonomisk och monetär politik – Kapitel 1 – Ekonomisk politik – Artikel 122 (f.d. artikel 100 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 98).
Senast ändrat 31.08.2020