Regler om avtal mellan säljare och konsumenter om försäljning av varor
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Direktiv (EU) 2019/771 om vissa aspekter på avtal om försäljning av varor
VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?
Syftet med direktivet är att säkerställa en väl fungerande inre marknad och en hög konsumentskyddsnivå. Detta görs genom att vissa gemensamma regler om köpeavtal mellan säljare och konsumenter fastställs.
Reglerna omfattar
- varors avtalsenlighet,
- avhjälpande åtgärder vid bristande avtalsenlighet,
- sätt att vidta dessa åtgärder,
- garantier.
VIKTIGA PUNKTER
Lagstiftningen gäller för köpeavtal* mellan en konsument och en säljare om tillhandahållande av varor*.
Lagstiftningen gäller inte
- tillhandahållande av digitalt innehåll* eller digitala tjänster*, såvida inte detta innehåll eller dessa tjänster är integrerade eller sammankopplade med själva varorna, nödvändiga för varornas förmåga att fungera och tillhandahålls enligt köpeavtalet (varor med digitala delar),
- alla fysiska medier som uteslutande används för att tillhandahålla digitalt innehåll (cd-skivor, dvd-skivor osv.).
Säljare måste säkerställa att de varor som levereras till konsumenterna överensstämmer med köpeavtalet genom att
- uppfylla det som avtalats, exempelvis motsvara kraven på beskrivning, kvantitet och kvalitet och ha de funktioner som krävs enligt avtalet samt vara lämpliga för överenskomna ändamål osv., och
- uppfylla objektiva kriterier för avtalsenlighet, det vill säga
- lämpa sig för de ändamål för vilka varor av samma typ normalt skulle användas,
- motsvara det prov eller den modell som visats för konsumenten,
- levereras tillsammans med de tillbehör och instruktioner och den förpackning som konsumenten rimligen kan förvänta sig, och
- besitta de egenskaper och särdrag som konsumenten rimligen kan förvänta sig.
Säljare ansvarar för bristande avtalsenlighet som framkommer inom två år från leveransen. Under det första året behöver konsumenten inte bevisa att felet fanns vid leveransen.
När det gäller varor med digitala delar
- måste säljare informera och förse konsumenten med alla uppdateringar som krävs för att hålla dem avtalsenliga under den tid som konsumenten rimligen kan förvänta sig, såvida inte varornas digitala del levereras kontinuerligt, i vilket fall uppdateringar bör tillhandahållas under hela leveransperioden,
- ansvarar säljare för bristande avtalsenlighet som framkommer inom två år från leveransen, såvida inte den digitala delen ska tillhandahållas kontinuerligt över en längre tidsperiod, i vilket fall säljaren är ansvarig under hela leveransperioden.
Om varorna är defekta (”bristande avtalsenlighet”) har konsumenterna rätt till följande avhjälpande åtgärder:
- Val mellan reparation och utbyte av varan, kostnadsfritt, inom skälig tid och utan väsentlig olägenhet. Säljaren kan vidta alternativa åtgärder om den som konsumenten har valt är omöjlig eller skulle medföra oproportionella kostnader för säljaren.
- Ett proportionellt prisavdrag.
- Hävning av avtalet, såvida inte bristen endast är ringa.
Garantier
- är bindande för garantigivaren enligt de villkor som fastställs i garantibeviset och tillhörande reklam, beroende på vilket som är mer fördelaktigt för konsumenten,
- måste tillhandahållas konsumenten på ett tydligt, begripligt språk och på ett sätt som är tillgängligt för framtida referens,
- omfattar
- en bekräftelse av att konsumenten enligt lag har rätt till avhjälpande åtgärder, kostnadsfritt, från säljarens sida vid eventuella fel,
- garantigivarens namn och adress,
- det förfarande som konsumenten ska följa för att garantin ska genomföras samt garantins villkor.
EU-länderna kan
- undanta begagnade varor som säljs på offentlig auktion samt levande djur från lagstiftningen,
- reglera allmänna avtalsrättsliga aspekter eller rätten till skadestånd om detta inte omfattas av direktivet,
- låta konsumenterna välja en viss avhjälpande åtgärd om varornas bristande avtalsenlighet framkommer inom trettio dagar efter leveransen eller bibehålla särskilda regler om garantier för dolda fel.
EU-länderna
- får inte vidta åtgärder, inbegripet mer eller mindre strikta konsumentskyddsbestämmelser, som skiljer sig från dem i direktivet,
- får tillämpa längre tidsfrister för säljarens ansvar än de i direktivet,
- kan föreskriva att kunden måste informera säljaren inom två månader efter upptäckten av felet för att kunna utnyttja sina konsumenträttigheter,
- ser till att det finns tillräckliga och effektiva medel för att säkerställa att lagstiftningen följs,
- informerar konsumenterna om deras rättigheter enligt direktivet och hur dessa rättigheter kan hävdas,
- antar och offentliggör senast den 1 juli 2021 de bestämmelser som anges i lagstiftningen.
Europeiska kommissionen lägger fram en rapport till Europaparlamentet, rådet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén senast den 12 juni 2024 om genomförandet av direktivet.
Upphävande
Direktiv (EU) 2019/771 upphäver och ersätter direktiv 1999/44/EG (direktivet om försäljning av konsumentvaror och garantier) den 1 januari 2022.
VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?
EU-länderna måste tillämpa reglerna från och med den 1 januari 2022.
BAKGRUND
- Direktivet syftar till att skapa en balans mellan en hög konsumentskyddsnivå och ökad konkurrenskraft för företag, samtidigt som subsidiaritetsprincipen respekteras. Det utgör en del av strategin för en inre digital marknad, som ger en omfattande ram för att underlätta integrationen av den digitala dimensionen i den inre marknaden.
- Lagstiftningen kompletterar direktiv (EU) 2019/770, som innehåller regler om tillhandahållandet av digitalt innehåll och digitala tjänster, inbegripet digitalt innehåll som tillhandahålls på ett fysiskt medium (såsom dvd-skivor, cd-skivor, USB-minnen och minneskort).
- Mer information finns här:
VIKTIGA BEGREPP
Köpeavtal: ett avtal enligt vilket säljaren överför äganderätten till varor till en konsument i utbyte mot ett pris.
Varor:- alla lösa saker, inklusive vatten, gas och elektricitet när de säljs i begränsad volym eller bestämd kvantitet,
- alla lösa saker som integrerar eller är sammankopplade med digitalt innehåll eller en digital tjänst på ett sådant sätt att frånvaron av det digitala innehållet eller den digitala tjänsten gör att varorna inte fungerar (”varor med digitala delar”).
Digitalt innehåll: framställs och tillhandahålls i digital form.
Digital tjänst:- en tjänst som gör det möjligt för konsumenten att skapa, bearbeta, lagra eller få tillgång till uppgifter i digital form, eller
- en tjänst som gör det möjligt att utbyta eller interagera på annat sätt med uppgifter i digital form som laddas upp eller skapas av konsumenten eller av andra användare av den tjänsten.
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/771 av den 20 maj 2019 om vissa aspekter på avtal om försäljning av varor, om ändring av förordning (EU) 2017/2394 och direktiv 2009/22/EG samt om upphävande av direktiv 1999/44/EG (EUT L 136, 22.5.2019, s. 28).
ANKNYTANDE DOKUMENT
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/770 av den 20 maj 2019 om vissa aspekter på avtal om tillhandahållande av digitalt innehåll och digitala tjänster (EUT L 136, 22.5.2019, s. 1).
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1128 av den 14 juni 2017 om gränsöverskridande portabilitet för innehållstjänster online på den inre marknaden (EUT L 168, 30.6.2017, s. 1).
Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2017/1128 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/44/EG av den 25 maj 1999 om vissa aspekter rörande försäljning av konsumentvaror och härmed förknippade garantier (EUT L 171, 7.7.1999, s. 12).
Se den konsoliderade versionen.
Senast ändrat 10.09.2019