EU-förbud mot handel med tortyrinstrument
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) nr 2019/125 om handel med vissa varor som kan användas till dödsstraff, tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
- Den ställer krav på EU-ländernas myndigheter att skilja mellan varor som inte har någon annan funktion i praktiken än att verkställa ett dödsstraff eller användas till tortyr* och varor som skulle kunna användas i sådana syften.
- Den förbjuder handel med varor som kan användas till dödsstraff eller till tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning*.
- Den föreskriver ett särskilt utformat tillståndssystem för att se till att varor som kan användas i sådana syften inte exporteras.
- Den inför regler om tillhandahållandet av förmedlingstjänster*, tekniskt bistånd*, utbildning avseende och reklam för sådana varor.
- Den kodifierar förordning (EG) nr 1236/2005 som hade ändrats betydligt ett antal gånger.
VIKTIGA PUNKTER
Förbud
Förordningen förbjuder följande:
- Export och import av varor som inte har något annat praktiskt användningsområde än dödsstraff, tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (bilaga II).
- Tillhandahållande av tekniskt bistånd som rör sådana varor.
- Att förmedlare och tillhandahållare av tekniskt bistånd ger tredjeländer utbildning i användning av sådana varor, liksom
- marknadsföring av sådana varor på mässor eller utställningar i unionen och
- försäljning eller köp av reklamplats i tryckta medier eller på internet och reklamtid i television eller radio med koppling till sådana varor.
Exporttillstånd
Förordningen fastställer vilka regler som gäller för att exporttillstånd ska utfärdas.
- I bilaga I anges de behöriga myndigheter i EU-länderna som har rätt att utfärda sådana tillstånd. De behöriga myndigheterna får inte bevilja ett tillstånd om det finns rimliga skäl att anta att varorna skulle kunna användas i de syften som ovan nämnts. Det krävs inget tillstånd för varor som endast passerar genom EU:s tullområde.
- Varor som kan användas till dödsstraff eller till tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning anges i bilaga III.
- Bilaga III omfattar inte
- Varor som kan användas till dödsstraff och som har godkänts eller som faktiskt har använts till dödsstraff i ett eller flera tredjeländer som inte har avskaffat dödsstraffet anges i bilaga IV. Villkoren och kraven för utfärdandet av EU:s ”generella exporttillstånd” anges i bilaga V, del 3. Del 2 i samma bilaga anger vilka bestämmelseländer det inte krävs några exporttillstånd för.
- Tillstånd för export, import eller transitering av varor som kan användas för tortyr ska utfärdas på ett formulär som utgår från förlagan i bilaga VII.
- Tillstånd för förmedlingstjänster ska utfärdas på ett formulär som utgår från förlagan i bilaga VIII.
- Tillstånd för tekniskt bistånd ska utfärdas på ett formulär som utgår från förlagan i bilaga IX.
- Alla sådana tillstånd är giltiga i hela unionen.
- EU-ländernas myndigheter kan vägra att bevilja exporttillstånd och avbryta, skjuta upp, ändra eller återkalla ett tillstånd som redan har beviljats.
- Om ett tillstånd inte beviljas behåller tullmyndigheterna de deklarerade varorna och upplyser om alternativet att ansöka om tillstånd. Varorna förstörs efter 6 månader om de inte har fått en ansökan om tillstånd.
- Om det finns ett beslut om avslag på en ansökan om tillstånd måste ett EU-lands myndigheter meddela alla andra EU-länder och Europeiska kommissionen.
- Kommissionen får ändra listorna över varor så snart som ny utrustning eller nya ämnen dyker upp på marknaden.
- EU-länderna är skyldiga att upprätta årliga verksamhetsrapporter.
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
Den har gällt sedan den 20 februari 2019. Förordning (EU) 2019/125 kodifierar och ersätter förordning (EG) nr 1236/2005 och dess senare ändringar.
BAKGRUND
VIKTIGA BEGREPP
Tortyr: varje handling genom vilken allvarlig smärta eller svårt fysiskt eller psykiskt lidande medvetet tillfogas någon antingen för sådana syften som att erhålla information eller en bekännelse av denna person eller en tredje person, att straffa personen för en gärning som denna person eller en tredje person har begått eller misstänks ha begått eller att hota eller tvinga personen eller en tredje person, eller av något skäl som har sin grund i någon form av diskriminering, under förutsättning att smärtan eller lidandet åsamkas av eller på anstiftan eller med samtycke eller medgivande av en offentlig tjänsteman eller någon annan person som handlar såsom företrädare för det allmänna. Med tortyr avses dock inte smärta eller lidande som enbart uppkommer genom eller är förknippade med lagenliga påföljder. Dödsstraff får under inga omständigheter anses som en lagenlig påföljd.
Annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning: varje handling genom vilken tillräckligt allvarlig smärta eller svårt fysiskt eller psykiskt lidande tillfogas någon, under förutsättning att smärtan eller lidandet åsamkas av eller på anstiftan eller med samtycke eller medgivande av en offentlig tjänsteman eller någon annan person som handlar som företrädare för det allmänna. Med annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning avses dock inte smärta eller lidande som enbart uppkommer genom eller är förknippade med lagenliga påföljder. Dödsstraff får under inga omständigheter anses som en lagenlig påföljd.
Förmedlingstjänster: Förhandling eller organisering av transaktioner för inköp, försäljning eller leverans av relevanta varor från ett tredjeland till ett annat tredjeland, eller försäljning eller inköp av relevanta varor som finns i ett tredjeland för överföring till ett annat tredjeland.
Tekniskt bistånd: allt tekniskt stöd som avser reparation, utveckling, tillverkning, provning, underhåll, hopmontering eller någon annan teknisk tjänst och som kan ha formen av anvisningar, råd, utbildning, överföring av praktiska kunskaper eller färdigheter eller konsulttjänster. Tekniskt bistånd innefattar muntliga former av bistånd och bistånd på elektronisk väg.
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/125 av den 16 januari 2019 om handel med vissa varor som kan användas till dödsstraff, tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (kodifiering) (EUT L 30, 31.1.2019, s. 1).
ANKNYTANDE DOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 258/2012 av den 14 mars 2012 om genomförande av artikel 10 i FN:s protokoll om olaglig tillverkning av och handel med eldvapen, delar till eldvapen och ammunition, bifogat till Förenta nationernas konvention mot gränsöverskridande organiserad brottslighet (FN:s protokoll om skjutvapen), och om införande av exporttillstånd, import- och transiteringsåtgärder för skjutvapen, delar till skjutvapen och ammunition (EUT L 94, 30.3.2012, s. 1).
Rådets förordning (EG) nr 428/2009 av den 5 maj 2009 om upprättande av en gemenskapsordning för kontroll av export, överföring, förmedling och transitering av produkter med dubbla användningsområden (EUT L 134, 29.5.2009, s. 1).
Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 428/2009 har införlivats i grundtexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
Rådets gemensamma ståndpunkt 2008/944/GUSP av den 8 december 2008 om fastställande av gemensamma regler för kontrollen av export av militär teknik och krigsmateriel (EUT L 335, 13.12.2008, s. 99).
Senast ändrat 05.04.2019