Säkerhetsbestämmelser för flygplatser
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) nr 139/2014 – krav och administrativa rutiner för flygplatser
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
Genom förordningen införs krav när det gäller ledning, certifiering och drift av flygplatser* i Europeiska unionen (EU), som ersätter befintliga nationella bestämmelser om säkerhet på flygplatser.
VIKTIGA PUNKTER
Tillsyn
Varje medlemsstat ska utse en behörig myndighet (eller behöriga myndigheter) som
- har befogenhet och ansvar för att certifiera och kontrollera flygplatser, deras personal och berörda organisationer,
- är oberoende av flygplatsoperatörer och leverantörer av ledningstjänster för trafik på plattan (AMS-organisationer)*.
Personal som auktoriserats av den behöriga myndigheten har befogenhet att utföra minst följande uppgifter:
- kontrollera register, data, processer och allt annat material som är relevant för utförande av certifierings- och/eller tillsynsuppgiften,
- kopiera eller göra utdrag ur sådant material,
- be om en muntlig redovisning på platsen,
- få tillträde till flygplatser, relevanta lokaler, driftställen och andra relevanta områden eller transportmedel,
- utföra tillsyner, undersökningar, tester, övningar, utvärderingar och inspektioner,
- vidta eller initiera verkställighetsåtgärder enligt vad som är lämpligt.
Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet
- Inom tre månader efter tillämpningen av förordning (EU) nr 139/2014 var medlemsstaterna skyldiga att informera Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (Easa), som inrättats enligt förordning (EU) 2018/1139, om följande information angående flygplatserna:
- Förordning (EU) nr 376/2014 (se sammanfattning) fastställer de särskilda skyldigheter som medlemsstaternas behöriga myndigheter har när det gäller att inrätta system för rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart som en del av deras ledningssystem. Eftersom dessa skyldigheter existerar parallellt med rapporteringskraven enligt förordning (EU) nr 139/2014, en genomförandeakt, genomförandeförordning (EU) 2024/894, anpassar de nationella behöriga myndigheternas system för händelserapportering enligt förordning (EU) nr 139/2014 med principerna i förordning (EU) nr 376/2014 om rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart från och med den 20 mars 2025.
- Medlemsstaterna kan undanta vissa flygplatser från reglerna i förordning (EU) nr 139/2014 när det gäller rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart, särskilt de som hanterar högst
- 10 000 passagerare per år och
- 850 fraktrörelser per år.
- De måste dock granska trafiksiffrorna för en undantagen flygplats varje år.
Certifikat
- Förordningen innehåller bestämmelser om konvertering av certifikat som utfärdats före den 31 december 2014, i enlighet med nationella bestämmelser, under en övergångsperiod fram till den 31 december 2017.
- Fram till den 31 december 2024 får de behöriga myndigheterna godkänna ansökningar om certifikat som innehåller avvikelser från de certifieringsspecifikationer som utfärdats av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, om vissa tekniska villkor som anges i förordningens bilagor är uppfyllda. I sådana fall måste de behöriga myndigheterna sammanställa bevis för att villkoren är uppfyllda i ett avvikelse-, acceptans- och åtgärdsdokument (DAAD), som ska fogas till certifikatet.
- Den behöriga myndigheten ska ange giltighetstiden för DAAD och kan ändra, tillfälligt upphäva eller återkalla DAAD om villkoren inte längre är uppfyllda.
Flygplatsverksamhet
- För att säkerställa säkerhetsnivåerna när det gäller flygplatsverksamhet måste datakvalitetskrav följas på den operativa nivån.
- Ytterligare krav har fastställts i en delegerad akt, delegerad förordning (EU) 2020/1234, och har införlivats i förordning (EU) nr 139/2014. Dessa krav har gällt sedan den 20 mars 2022. Kraven gäller flygplatser och AMS-organisationer och omfattar
- de behöriga myndigheternas befogenhet när det gäller de försäkringar om förmåga som AMS-organisationerna lämnar in,
- krav för AMS-organisationer avseende säkerhetsledning, operativa förfaranden och personal, och
- krav för förvaltning av säkerhetsrelaterade gränssnitt mellan flygplatsoperatören, AMS-organisationerna och leverantören av flygtrafikledningstjänst i fråga om trafik på plattan.
Start- och landningsbanor
- Bilaga I till förordningen ändrades genom förordning (EU) 2018/401. Ändringarna återspeglar de ändringar som Icao antagit för att förenkla den befintliga klassificeringen av inflygningsrutter och mer exakt beskriva de olika typerna av inflygning och landning.
- För att minska antalet haverier förknippade med säkerhet på banan, allvarliga tillbud till följd av intrång på banan tillsammans med andra händelser som är förknippade med säkerhet på banan ändrades bilaga I ytterligare genom delegerad förordning (EU) 2020/2148. Syftet är att införa Icaos tillämpliga standardbestämmelser och rekommendationer för bedömning av och rapportering om rullbanans ytförhållande och att lägga till definitioner av nya termer.
Flygplatsens influensområden
Medlemsstaterna ska se till
- att samråd genomförs med avseende på säkerheten när det gäller förslag till att bygga konstruktioner
- inom gränserna för de hinderbegränsande ytorna*, skyddsytorna* och andra ytor i anslutning till flygplatsen,
- utanför gränserna för de hinderbegränsande ytorna, skyddsytorna och andra ytor i anslutning till flygplatsen och som överskrider den höjd som fastställts av medlemsstaterna,
- att skyddet av flygplatser som ligger nära nationsgränsen samordnas med andra medlemsstater,
- att samråd genomförs om mänsklig aktivitet och markanvändning, till exempel när det gäller
- exploatering som kan skapa turbulens på grund av hinder och som skulle kunna utgöra en fara för luftfartyg,
- användning av farliga, förvirrande och vilseledande ljus,
- användning av starkt reflekterande ytor som kan orsaka bländning,
- aktivitet som kan störa prestandan hos systemen för flygkommunikation, navigering eller övervakning.
Hantering av risker i samband med vilt och fågel
Medlemsländerna ska
- ha förfaranden för registrering och rapportering av kollisioner mellan vilt och fågel och luftfartyg,
- samla in information från luftfartygsoperatörer, flygplatspersonal och andra källor gällande förekomsten av vilt och fågel som kan utgöra en potentiell risk för luftfartyg, och
- se till att behörig personal löpande utvärderar de risker som förorsakas av fågel och vilt, och
- samla in och skicka vidare rapporter om kollisioner med fågel och vilt till Icao för införande i Icaos databas för kollisioner med fåglar (IBIS – Bird Strike Information System).
Krav för allvädersverksamhet
Genom delegerad förordning (EU) 2022/208, i vilken regler fastställs för genomförande av allvädersverksamhet vid flygplatser, ändras förordningens bilagor I, III och IV.
Informationssäkerhetsrisker med potentiell inverkan på flygsäkerheten
I delegerad förordning (EU) 2022/1645 fastställs krav på flygplatsoperatörer och AMS-organisationer när det gäller hanteringen av informationssäkerhetsrisker som kan komma att påverka flygsäkerheten. Förordningen gäller från och med den 16 oktober 2025.
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
Förordning (EU) nr 139/2014 har gällt sedan den 6 mars 2014.
BAKGRUND
Mer information finns här:
VIKTIGA BEGREPP
Flygplats. Visst område (inklusive byggnader, installationer och utrustning) på land eller vatten eller på en fast eller flytande struktur, on- eller off-shore, som är avsett att användas helt eller delvis för landning, start och manövrering av luftfartyg.
Ledningstjänster för trafik på plattan. Det organ som omfattas av tillsyn av en behörig myndighet och som tillhandahåller tjänster för att leda luftfartygs och fordons aktiviteter och rörelser på en platta – ett begränsat område avsett för att ta emot luftfartyg i samband med på- eller avstigning av passagerare, lastning eller lossning av post eller gods eller för tankning, parkering eller underhållsarbete.
Hinderbegränsande yta. Yta som definierar de gränser fram till vilka föremål kan nå i luftrummet.
Skyddsyta. Yta för system för visuell glidbaneindikering över vilken föremål eller delar av befintliga föremål är tillåtna endast när den behöriga myndigheten anser att det nya föremålet eller delen avskärmas av ett befintligt fast föremål.
HUVUDDOKUMENT
Kommissionens förordning (EU) nr 139/2014 av den 12 februari 2014 om krav och administrativa rutiner för flygplatser enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008 (EUT L 44, 14.2.2014, s. 1).
Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 139/2014 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2024/894 av den 13 mars 2024 om ändring av förordning (EU) nr 139/2014 vad gäller händelserapportering (EUT L, 2024/894, 20.3.2024).
RELATERADE DOKUMENT
Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/1645 av den 14 juli 2022 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 vad gäller krav för hantering av informationssäkerhetsrisker med potentiell inverkan på flygsäkerheten för organisationer som omfattas av kommissionens förordningar (EU) nr 748/2012 och (EU) nr 139/2014, och om ändring av kommissionens förordningar (EU) nr 748/2012 och (EU) nr 139/2014 (EUT L 248, 26.9.2022, s. 18).
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 av den 4 juli 2018 om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 2111/2005, (EG) nr 1008/2008, (EU) nr 996/2010, (EU) nr 376/2014 och direktiv 2014/30/EU och 2014/53/EU, samt om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 552/2004 och (EG) nr 216/2008 och rådets förordning (EEG) nr 3922/91 (EUT L 212, 22.8.2018, s. 1).
Se den konsoliderade versionen.
Europaparlamentet och rådets förordning (EU) nr 376/2014 av den 3 april 2014 om rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 996/2010 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/42/EG, kommissionens förordningar (EG) nr 1321/2007 och (EG) nr 1330/2007 (EUT L 122, 24.4.2014, s. 18).
Se den konsoliderade versionen.
Senast ändrat 12.07.2024