Den 29 mars 2017 meddelade Storbritannien (1) genom en skrivelse att landet hade beslutat att lämna EU (”brexit”). Till följd av detta fastställde Europeiska rådet (artikel 50), som består av ledarna för alla EU-medlemsstater utom Storbritannien (1), riktlinjer för förhandlingarna, med EU:s ståndpunkter och principer.
Den 22 maj 2017 antog rådet (artikel 50) ett beslut om bemyndigande att inleda förhandlingar med Storbritannien (1) och utsåg formellt kommissionen till EU:s förhandlare. Rådet antog också de första förhandlingsdirektiven. Dessa gav en tydlig struktur och en enad EU-strategi för förhandlingarna.
Även Europaparlamentet fastställde sina viktigaste principer och krav (”absoluta krav”) för godkännande av utträdesavtalet.
Centrala principer
I riktlinjerna fastställs EU:s centrala principer. De gällde såväl förhandlingarna om ett utträde under ordnade former som eventuella preliminära och förberedande diskussioner om framtida förbindelser och övergångsarrangemang. Principerna omfattade följande:
Förhandlingar i två etapper
Den första förhandlingsetappen inleddes den 19 juni 2017, en kort tid efter parlamentsvalet i Storbritannien (1). Efter sex förhandlingsomgångar nådde EU:s och Storbritanniens (1) förhandlare den 8 december 2017 en viktig milstolpe, då tillräckliga framsteg hade uppnåtts i denna etapp av förhandlingarna. Den gemensamma rapporten, som godkändes av Storbritanniens (1) premiärminister Theresa May och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, innehöll tydliga åtaganden att
Den 8 december antog kommissionen också rekommendationer till Europeiska rådet (artikel 50) om att dra slutsatsen att tillräckliga framsteg hade uppnåtts i den första fasen av förhandlingarna.
Därefter bekräftade Europeiska rådet (artikel 50) den 15 december 2017 att tillräckliga framsteg hade gjorts, och EU:s ledare antog riktlinjer för att gå vidare till den andra förhandlingsetappen. Denna andra etapp handlade om möjliga övergångsarrangemang och framtida förbindelser.
Den 29 januari 2018 antog rådet (artikel 50) ett beslut om godkännande av förhandlingar om övergångsarrangemang och förhandlingsdirektiv. Den 6 februari 2018 offentliggjorde kommissionen sitt förslag om övergångsarrangemang.
Den 19 mars 2018 tog EU:s och Storbritanniens (1) förhandlare ännu ett annat avgörande steg, då de nådde en överenskommelse om utkastet till utträdesavtal. I detta utkast till avtal fastställdes framstegen från den första förhandlingsetappen i rättslig form. Det omfattade också en juridisk text om övergångsperioden.
Den 23 mars 2018 antog Europeiska rådet riktlinjer för framtida förbindelser mellan EU och Storbritannien (1).
Den 19 juni 2018 offentliggjorde EU:s och Storbritanniens (1) förhandlare ett gemensamt uttalande där de redogjorde för de ytterligare framstegen i förhandlingarna om utkastet till utträdesavtal.
Den 29 juni och 17 oktober 2018 såg Europeiska rådet (artikel 50) över läget i förhandlingarna och bekräftade att de 27 EU-länderna var eniga om den gemensamma förhandlingsstruktur som hade införts.
Efter 17 månaders förhandlingar tog Europeiska rådet den 25 november 2018 ett viktigt steg i brexitförhandlingarna genom att godkänna utträdesavtalet om villkoren för Storbritanniens (1) utträde under ordnade former ur EU och den politiska förklaringen om de framtida förbindelserna mellan EU och Storbritannien (1).
Storbritanniens (1) regering fick emellertid inte tillräckligt stöd från det brittiska parlamentet för att kunna gå vidare med undertecknandet och ratificeringen av utträdesavtalet. Regeringen begärde därför att Europeiska rådet (artikel 50) skulle förlänga den period som anges i artikel 50.3 i EU-fördraget. Europeiska rådet (artikel 50) beviljade inledningsvis en förlängning till den 12 april 2019 och därefter en ytterligare förlängning till den 31 oktober 2019.
Efter att Theresa May hade avgått som premiärminister föreslog Storbritanniens (1) nya regering ändringar av det protokoll om Irland och Nordirland som åtföljer utträdesavtalet och som godkändes av Europeiska rådet den 25 november 2018. Den brittiska (1) regeringen föreslog också att den politiska förklaring som godkänts den 25 november 2018 skulle ändras för att återspegla den nya regeringens annorlunda syn på de framtida förbindelserna med EU.
Diskussioner mellan EU:s och Storbritanniens (1) förhandlare återupptogs i september 2019. Den 17 oktober 2019 kom förhandlarna fram till en överenskommelse om ändrade texter till protokollet om Irland och Nordirland och till den politiska förklaringen. Den 17 oktober 2019 godkände också Europeiska rådet (artikel 50) det ändrade utträdesavtalet och den ändrade texten till den politiska förklaringen.
Den 19 oktober 2019 begärde Storbritannien (1) att tidsfristen skulle förlängas bortom den 31 oktober 2019. Europeiska rådet (artikel 50) antog därför i samförstånd med Storbritannien (1) ett beslut om att förlänga perioden enligt artikel 50 till den 31 januari 2020 och på så sätt ge mer tid att slutföra ratificeringen av utträdesavtalet.
Utträdesavtalet och den politiska förklaringen om de framtida förbindelserna
Avtalet om utträde efterlever till fullo de grundläggande principer som fastställts i riktlinjerna från Europeiska rådet (artikel 50), vilka syftar till att skapa rättssäkerhet och skydda EU:s intressen i frågor där brexit ger upphov till osäkerhet. Detta gäller framför allt medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen, åtgärder för att undvika en hård gräns på ön Irland och upprätthållande av ett starkt förvaltningssystem där EU-domstolen behåller sina befogenheter när det gäller att tolka EU:s lagstiftning.
Mer information om utträdesavtalet och den politiska förklaringen finns här:
Ratificering
Den 24 januari 2020 undertecknade EU och Storbritannien (1) utträdesavtalet. Avtalet godkändes av Europaparlamentet efter en omröstning den 29 januari 2020. Den 30 januari 2020 fattade rådet beslut om ingående av utträdesavtalet och den 1 februari 2020 trädde avtalet i kraft.
Övergångsperiod
I utträdesavtalet fastställs en övergångsperiod till och med den 31 december 2020. Denna period kan förlängas en gång med upp till ett eller två år. Ett sådant beslut måste emellertid fattas gemensamt av EU och Storbritannien (1) före den 1 juli 2020. Under övergångsperioden kommer EU-rätten att fortsätta att gälla för och i Storbritannien (1). EU kommer att behandla Storbritannien (1) som om det vore en medlemsstat. Landet kommer emellertid inte att delta i EU:s institutioner och förvaltningsstrukturer.
Förhandlingar om det framtida partnerskapet
Övergångsperioden ger Storbritannien (1) tid att förhandla fram de framtida förbindelserna med EU.
Mer information om förhandlingarna om det framtida partnerskapet finns här:
Mer information finns här:
Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning VI – Slutbestämmelser – Artikel 50 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 43).
Senast ändrat 03.02.2020
(1) Storbritannien (Förenade kungariket) gick ur EU och blev ett tredjeland, dvs. ett land utanför EU, från och med den 1 februari 2020.