EU:s djurhälsolag

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2016/429 om överförbara djursjukdomar

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

VIKTIGA PUNKTER

Djurhälsolagen är en omfattande förordning som ska bidra till att öka hållbarheten, konkurrenskraften, tillväxten och sysselsättningen inom Europeiska unionens (EU) djurhållnings- och livsmedelsproduktionssektorer och på EU-marknaden för produkter från dessa sektorer. Förordningen ersätter och utökar tidigare EU-bestämmelser om djurhälsa och sammanför de flesta av dessa bestämmelser till en enda enklare lag med större fokus på de viktigaste prioriteringarna för att bekämpa sjukdomar. I dessa prioriteringar ingår

I förordningen fastställs krav som rör

Reglerna omfattar djursjukdomar hos alla hållna djur (i vissa fall även sällskapsdjur), vilda djur och animaliska produkter, och de gäller för såväl landlevande som vattenlevande djur. Djurskydd omfattas inte uttryckligen av reglerna, även om sambandet mellan djurens hälsa och deras välbefinnande erkänns och beaktas när konsekvenserna av sjukdomar bedöms.

EU:s djurhälsolag kompletteras genom bestämmelser på följande områden:

EU:s djurhälsolag kompletteras eller genomförs genom följande förordningar:

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordningen har gällt sedan den 21 april 2021. Den innehåller emellertid vissa övergångsbestämmelser och bestämmelser om upphävande av äldre lagstiftning som har gällt sedan den 21 april 2016.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Biosäkerhet. Hanteringsförfaranden, åtgärder och lokaler som syftar till att minska risken för sjukdomar hos djur.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”) (EUT L 84, 31.3.2016, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2016/429 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Senast ändrat 22.03.2023