Europeiska försvarsbyrån
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Beslut (GUSP) 2015/1835 – om Europeiska försvarsbyråns stadga, säte och verksamhetsregler.
SAMMANFATTNING
VILKET SYFTE HAR BESLUTET?
I beslutet fastställs verksamhetsregler för Europeiska försvarsbyrån (EDA). Detta ger en rättslig och institutionell ram för att möjliggöra för EU-länderna att samarbeta för att utveckla den militära kapaciteten i samband med EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik och framför allt den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken (GSFP).
VIKTIGA PUNKTER
EDA:s funktioner är att
-
bidra till att identifiera EU-ländernas militära kapacitetsmål och utvärdera hur de fullgör sina kapacitetsåtaganden,
-
främja att de operativa behoven harmoniseras (t.ex. genom att verka för och samordna harmonisering av militära behov eller genom att verka för kostnadseffektiv och rationell upphandling och ge spridning åt bästa praxis),
-
införa projekt för att de militära kapacitetsmålen ska uppnås och sörja för att samordningsprogram genomförs av EU-länderna,
-
stödja försvarsteknikforskning och samordna och planera gemensam forskningsverksamhet,
-
bidra till att stärka den industriella basen i EU:s försvarssektor för att göra försvarsutgifterna mer effektiva,
-
eftersträva överensstämmelse med annan unionspolitik som har konsekvenser för försvarskapacitet,
-
verka för djupare försvarssamarbete mellan EU-länderna,
-
tillhandahålla stöd till GFSP-insatser.
EDA:s styrelse
-
EDA har sitt huvudkontor i Bryssel och arbetar under rådets politiska överinseende och myndighet, som den rapporterar till och erhåller riktlinjer från.
-
Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik är chef för byrån, som leder styrelsen och utgör länken mellan EDA och rådet.
-
EDA:s verkställande direktör, med hjälp av dess vice verkställande direktör, ansvarar för överinseendet över och samordningen av EDA:s arbete. De utses av styrelsen.
-
EDA:s beslutsfattande organ är styrelsen, som består av försvarsministrarna från varje EU-land (med undantag för Danmark) och en företrädare för Europeiska kommissionen. Styrelsen sammanträder minst två gånger per år för att besluta om bland annat den årliga budgeten, arbetsprogram och nya initiativ.
Finansiering
-
EDA:s verksamhetskostnader finansieras av EU-länderna (med undantag för Danmark) i förhållande till deras bruttonationalinkomst (BNI).
-
Enskilda projekt finansieras separat av de deltagande EU-länderna.
VILKEN PERIOD GÄLLER BESLUTET FÖR?
Det trädde i kraft den 13 oktober 2015.
BAKGRUND
EDA inrättades 2004. Sedan dess har ett antal ändringar gjorts vad gäller dess stadga, säte och verksamhetsregler. Dessa förändringar har konsoliderats i detta beslut.
RÄTTSAKT
Rådets beslut (GUSP 2015/1835 av den 12 oktober 2015 om Europeiska försvarsbyråns stadga, säte och verksamhetsregler (EUT L 266, 13.10.2015, s. 55–74)
Senast ändrat 15.02.2016