En gemensam EU-kapitalmarknad för att främja arbete och tillväxt
Företag i Europeiska unionen (EU) tenderar att vara starkt beroende av banker och mindre beroende av finansmarknader*, vilka också kan vara en källa till finansiering och främja tillväxt mer generellt sett. För att hjälpa företagen att få tillgång till dessa alternativa källor till finansiering har Europeiska kommissionen lanserat ett projekt med syftet att utveckla en europeisk ”kapitalmarknadsunion”.
RÄTTSAKT
Grönbok: Att bygga en kapitalmarknadsunion (COM(2015) 63 final, 18.2.2015)
SAMMANFATTNING
Företag i Europeiska unionen (EU) tenderar att vara starkt beroende av banker och mindre beroende av finansmarknader*, vilka också kan vara en källa till finansiering och främja tillväxt mer generellt sett. För att hjälpa företagen att få tillgång till dessa alternativa källor till finansiering har Europeiska kommissionen lanserat ett projekt med syftet att utveckla en europeisk ”kapitalmarknadsunion”.
VILKET SYFTE HAR GRÖNBOKEN?
I grönboken fastställs de viktigaste målsättningarna med att innan år 2019 utveckla en ”kapitalmarknadsunion” för de 28 EU-länderna (1). I grönboken undersöks också olika sätt att uppmuntra till användning av europeiska finansmarknader och att integrera dem på ett bättre sätt.
VIKTIGA PUNKTER
Mål
Syftet med kapitalmarknadsunionen är att:
Kortsiktiga åtgärder
Grönboken visar på flera områden på vilka det behövs snabba framsteg:
Bygga upp en hållbar europeisk värdepapperiseringsmarknad av hög kvalitet Värdepapperisering är en finansiell transaktion genom vilken lån sammanförs och säljs till investerare på marknaderna. En stor fördel med denna transaktion är att banker kan ta bort dessa lån, främst lån från små och medelstora företag, och riskerna med dessa ur sina balansräkningar och sedan öka sina medel för utlåning. Syftet är att inrätta en europeisk ram med enkla, transparenta och standardiserade värdepapperiseringstransaktioner.
Förenkla tillträdet till kapitalmarknader för företag, särskilt små och medelstora företag Ett initiativ är att se över nuvarande regler, som tvingar företag att ta fram ett prospekt* för att få tillträde till kapitalmarknader och anskaffa kapital. Målet med detta är att säkerställa att dessa krav inte är alltför kostsamma eller administrativt betungande för företag, eller för komplicerade för investerare.
Andra åtgärder. Andra åtgärder innebär bl.a. utveckling av europeiska marknader för riktade emissioner*, stöd till utveckling av de europeiska långsiktiga investeringsfonderna* och instrument som ska förbättra tillgången till kreditinformation om små och medelstora företag.
Långsiktiga åtgärder
I grönboken undersöks sätt att ta itu med olika hinder för utveckling och integrering av europeiska kapitalmarknader. Bland annat följande utmaningar finns:
BAKGRUND
Kapitalmarknadsunionen är en central del av den europeiska investeringsplanen, som lanserades i november 2014.
Mer information finns på sidan om kapitalmarknadsunionen på Europeiska kommissionens webbplats.
VIKTIGA BEGREPP
* Finansmarknader: marknader där köpare och säljare deltar i handel med tillgångar som värdepapper, valuta eller derivat (varor vars värde härrör från värdet på en underliggande tillgång, t.ex. en råvara eller valuta, eller terminer och optioner).
* Prospekt: ett detaljerat dokument med företagsinformation samt villkor och risker för en investering.
* Riktade emissioner: när värdepapper endast erbjuds till försäljning för ett begränsat antal utvalda investerare. Detta kallas även ”riktat erbjudande”. Detta är motsatsen till ett offentligt erbjudande, när värdepapper säljs på den öppna marknaden.
* Europeiska långsiktiga investeringsfonder: fonder som kan investeras i långsiktiga eller onoterade tillgångar, t.ex. i infrastruktur eller onoterade små och medelstora företag. Reglerna som styr dessa offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning i april 2015.
ANKNYTANDE RÄTTSAKTER
Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska centralbanken, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén och Europeiska investeringsbanken: En investeringsplan för Europa (COM(2014) 903 final, 26.11.2014)
Senast ändrat 11.08.2015
(1) Den 1 februari 2020 lämnar Storbritannien EU och blir ett tredjeland (land utanför EU).