Principerna för Solvit, problemlösningsnätverket för medborgare och företag

Solvitnätverket syftar till att hitta lösningar på klagomål från EU-medborgare och företag som misstänker att deras rättigheter har kränkts av en offentlig myndighet.

RÄTTSAKT

Kommissionens rekommendation 2013/461/EU av den 17 september 2013 om principerna för Solvit (EUT L 249, 19.9.2013).

SAMMANFATTNING

I kommissionens rekommendation fastställs regler för samarbete mellan Solvitcentrumen.

Alla EU:s medlemsstater samt Norge, Island och Liechtenstein har upprättat ett nationellt Solvitcentrum, i de flesta fall i statsrådets kansli, utrikesministeriet eller ministeriet för ekonomiska frågor.

Centrumen har ett direkt samarbete genom en onlinedatabas för att inom tio veckor pragmatiskt lösa problemen som medborgarna och företagen har skickat in. Kommissionen är ansvarig för att underlätta för och samordna Solvitnätverket.

Tjänsterna är kostnadsfria, och eftersom det är ett informellt nätverk är lösningarna inte bindande.

För att Solvit ska ingripa måste det röra sig om

Den sökande bör inte ha inlett formella förfaranden, eftersom det då inte längre är möjligt att hitta en informell lösning på problemet.

Solvit handlägger problem inom områden som social trygghet, uppehållstillstånd, fri rörlighet för tjänster och varor, erkännande av yrkeskvalifikationer, beskattning och fordonsregistrering.

Här följer en kort sammanfattning av några exempel på tjänster som rekommendationen föreslår att Solvitcentrumen bör erbjuda (observera att de läsare som vill förstå principerna fullt ut hellre bör läsa den fullständiga rekommendationen):

Ökad kännedom om Solvitnätverket

Rekommendationen föreslår att medlemsstaterna ska se till att det finns användarvänlig information och lätt tillgång till Solvittjänsterna, särskilt på den offentliga förvaltningens alla relevanta webbplatser. Den uppmanar även medlemsstaterna att vidta åtgärder för att öka kännedomen om Solvit.

HÄNVISNINGAR

Rättsakt

Dag för ikraftträdande

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Rekommendation 2013/461/EU

-

-

EUT L 249, 19.9.2013.

Senast ändrat den 22.04.2014