Reformer av rättsväsendet och korruptionsbekämpning: Rumäniens framsteg

År 2007 inrättades en särskild övervakningsmekanism, som kallas samarbets- och kontrollmekanismen, i samband med Rumäniens anslutning till Europeiska unionen. Mekanismen ska övervaka landets framsteg på områdena rättsväsende och korruptionsbekämpning.

RÄTTSAKT

Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om framsteg i Rumänien inom ramen för samarbets- och kontrollmekanismen (COM(2015) 35 final av den 28 januari 2015).

Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om framsteg i Rumänien inom ramen för samarbets- och kontrollmekanismen (COM(2014) 37 final av den 22 januari 2014).

SAMMANFATTNING

I Europeiska kommissionens rapporter från 2014 och 2015 beskrivs vilka framsteg Rumänien har gjort på dessa områden sedan 2012 och 2013.

VIKTIGA PUNKTER

Samarbets- och kontrollmekanismen innehåller fyra särskilda kriterier för att bemöta Rumäniens brister sett till reformer av rättsväsendet, integritet, korruption på hög nivå och bekämpning av korruption i den offentliga sektorn.

Huvudmålet är att inrätta en regelbunden rapporteringsprocess för att säkerställa att standarderna på dessa områden uppfylls och fullföljs på ett tillfredsställande sätt och för att hjälpa Rumänien att avhjälpa svagheter som påpekas av mekanismen.

Rapporterna för 2014 och 2015 om framstegen

I rapporten för 2014 presenteras Europeiska kommissionens analys om de åtgärder Rumänien har vidtagit sedan rapporterna 2012 och 2013 (den senare publicerades efter det att en ny regering utsetts).

Den främsta slutsatsen i 2014 års rapport är att Rumänien har gjort framsteg i de viktiga institutionerna för rättsväsende och integritet, även under svåra politiska omständigheter.

I rapporten påpekas emellertid

I rapporten för 2015 visas också särskilda steg som tagits för att bemöta korruption på hög nivå och som skapat högre förtroende bland rumänerna för rättsväsendet och åklagarmyndigheten mot korruption.

Huvudrekommendationer:

Europeiska kommissionen uppmanar Rumänien att konsolidera och säkerställa det arbete som utförts. Införandet av lagarna (civilrättsliga, civilprocessrättsliga, straffrättsliga och straffprocessrättsliga) har visat på en produktiv utveckling, men nya åtgärder väntas när det gäller ett oberoende rättsväsende och reformer av rättsväsendet.

Andra förbättringar är nödvändiga för att

Kommissionen insisterar också på mer enhetlighet i domstolsbeslut och parlamentsbeslut (t.ex. att parlamentsledamöter behandlas som vanliga medborgare).

För att stödja Rumänien kommer samarbets- och kontrollmekanismen och dess övervakningsprocess att fortsätta få del av finansiering från EU och konstruktivt stöd från kommissionen och andra EU-länder.

Se även Europeiska kommissionens generalsekretariats webbplats om samarbets- och kontrollmekanismen, den rumänska webbplatsen om samarbets- och kontrollmekanismen och kommissionens pressmeddelanden för 2014 och 2015.

BAKGRUND

I samband med Rumäniens anslutning till EU år 2007 ombads landet att arbeta vidare på sådana områden som reformer av rättsväsendet och korruptionsbekämpning. En särskild ram upprättades för att övervaka vilka framsteg Rumänien gör på dessa områden genom samarbets- och kontrollmekanismen. En motsvarande process pågår även för Bulgarien.

Processen med samarbets- och kontrollmekanismen bygger på en bedömning av framstegen från Rumäniens myndigheter och på information som tillhandahålls från EU-länderna, internationella organisationer, oberoende experter och andra källor.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om framsteg i Rumänien inom ramen för samarbets- och kontrollmekanismen (COM(2012) 410 final av den 18 juli 2012).

Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om framsteg i Rumänien inom ramen för samarbets- och kontrollmekanismen (COM(2013) 47 final av den 30 januari 2013).

Senast ändrat 21.03.2015