Riskminskning - naturliga risker och risker som orsakats av människor

Under de senaste årtiondena har antalet naturkatastrofer ökat, och har även blivit allvarligare. Detta beror delvis på klimatförändringar, urbanisering, befolkningstillväxt och miljöförstöring. Europa är en tätbefolkad och ekonomiskt utvecklad kontinent. Det innebär att katastrofer som inträffar kan drabba EU väldigt hårt och orsaka allvarlig ekonomisk skada.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Hyogo-ramen för åtgärder efter 2015: riskhantering för att skapa motståndskraft (COM(2014) 216 final, 8.4.2014).

Rådets slutsatser om Hyogo-ramen för åtgärder efter 2015: riskhantering för att skapa motståndskraft (juni 2014) (se s. 29-33).

SAMMANFATTNING

Under de senaste årtiondena har antalet naturkatastrofer ökat, och har även blivit allvarligare. Detta beror delvis på klimatförändringar, urbanisering, befolkningstillväxt och miljöförstöring. Europa är en tätbefolkad och ekonomiskt utvecklad kontinent. Det innebär att katastrofer som inträffar kan drabba EU väldigt hårt och orsaka allvarlig ekonomisk skada.

Den genomsnittliga årliga förlusten som förorsakas av naturkatastrofer har ökat, från 9 miljarder euro under 1980-talet till mer än 13 miljarder euro under 2000-talet. För att ta itu med denna oroande utveckling krävs strategier för att förebygga och hantera risker.

Tyngdpunkten i Europeiska unionens (EU:s) civilskyddslagstiftning ligger på strategier och åtgärder för beredskap och förebyggande. I och med mekanismen fastställs nya åtaganden inom EU med vilka man ska utveckla ytterligare riskbedömningar, bedömning av riskhanteringsförmåga, användning av inbördes utvärdering för att EU-länderna ska lära sig av varandra om katastrofriskhantering, samt en kunskaps- och faktabas för katastrofhantering. Innovativa lösningar för finansiering av katastrofförebyggande verksamhet står också högt upp på dagordningen. I detta ingår användning av försäkringar som verktyg för katastrofhantering och som incitament för att främja riskmedvetenhet, riskförebyggande och riskminskning.

Förebyggande och hantering av katastrofrisker har tagits med på flera av EU:s viktiga politikområden, bl.a. i sammanhållningspolitiken, hälsa, miljökonsekvensbedömning, klimatförändringsanpassning, ekosystem, jordbruk, livsmedels- och näringssäkerhet, vatten, hantering av översvämningsrisker, förebyggande av större industriolyckor, riskfinansiering, kärnsäkerhet, transport, energi samt forskning och innovation.

VAD INNEBÄR DETTA MEDDELANDE?

Kommissionen har antagit ett meddelande om Hyogo-ramen för åtgärder efter 2015: riskhantering för att skapa motståndskraft. Med stödet som ges i rådets slutsatser stöder kommissionen en gemensam EU-position under de globala förhandlingarna på FN-nivå gällande en ny ram för åtgärder för katastrofriskminskning efter 2015.

Kommissionen har baserat rekommendationerna på tidigare resultat inom katastrofriskhantering inom ett antal av EU:s politikområden, bl.a. civilskydd, miljöskydd, inre säkerhet, klimatanpassning, hälsa, forskning och innovation samt yttre åtgärder. Dessa resultat är ett viktigt bidrag från EU för att bygga en sammanhängande politik för katastrofriskhantering på europeisk och internationell nivå.

Kommissionens viktigaste förslag

BAKGRUND

EU stöder Hyogo-ramen för åtgärder, som främjar katastrofriskminskning och riskmedvetenhet i hela världen. I ramen uppmuntrar man även till att inkludera katastrofriskminskning i ramen för fattigdomsutrotning och hållbar utveckling efter 2015. I samband med detta utfärdade Europeiska kommissionen år 2014 ett meddelande om Hyogo-ramen för åtgärder efter 2015: riskhantering för att skapa motståndskraft. Detta bidrog till utarbetandet av en gemensam EU-ståndpunkt som användes under internationella förhandlingar om den förnyade internationella ramen för katastrofriskminskning.

Hyogo-ramen för åtgärder ”Uppbyggnad av nationers och samhällens motståndskraft mot katastrofer” är en tioårig plan som antogs av 168 FN-länder. Länderna åtog sig frivilligt att arbeta vidare på fem prioriteringar för åtgärder och på så sätt göra världen säkrare när det gäller naturliga risker samt bygga upp motståndskraft mot katastrofer. Hyogo-ramen för åtgärder täcker perioden 2005-2015 och ersätts av ramen för katastrofriskminskning efter 2015 vilken godkändes vid den tredje världskonferensen för katastrofriskminskning i Sendai (Japan) den 14-18 mars 2015.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Europaparlamentets och rådets beslut nr 1313/2013/EU av den 17 december 2013 om en civilskyddsmekanism för unionen (EUT L 347, 20.12.2013, s. 924-947).

Senast ändrat 08.12.2014