31.3.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 116/29


Ny nationell sida på euromynt som är avsedda att sättas i omlopp

(2023/C 116/10)

Image 1

Nationell sida på det nya minnesmynt med valören 2 euro som är avsett att sättas i omlopp och som utges av Spanien

Euromynt avsedda att sättas i omlopp är lagliga betalningsmedel i hela euroområdet. För att informera alla som hanterar mynt, liksom den breda allmänheten, offentliggör kommissionen utformningen av alla nya euromynt (1). I enlighet med rådets slutsatser av den 10 februari 2009 (2) får medlemsstaterna i euroområdet och de länder som har ingått ett monetärt avtal med Europeiska unionen om utgivning av euromynt ge ut minnesmynt med valören 2 euro avsedda att sättas i omlopp, om vissa villkor är uppfyllda. Dessa mynt har samma tekniska egenskaper som andra euromynt med valören 2 euro, men deras nationella sida har ett minnes- eller jubileumsmotiv med högt nationellt eller europeiskt symbolvärde.

Utgivande land: Spanien

Tema: Unesco-världsarvet: Cáceres

Beskrivning: Cáceres gamla stadskärna är belägen i den autonoma regionen Extremadura på Iberiska halvön och registrerades på världsarvslistan på grund av sina unika historiska särdrag som vittnar om mycket varierande och motstridiga influenser, alltifrån medeltiden till den klassiska perioden. Impulser har bland annat kommit från nordeuropeisk gotik, morisk stil, italiensk renässans samt nya världens konst.

Åtsidans inre fält upptas av en panoramabild över monumentalbyggnaderna vid stadens huvudtorg. Ovan i omskrift det utgivande landets namn ”ESPAÑA” och därunder präglingsåret ”2023”. Uppe till höger ett myntmärke i form av ett krönt M, som står för Spaniens myntverk i Madrid. Längst ned i omskrift ”CÁCERES”.

I myntets yttre fält återfinns EU-flaggans tolv stjärnor.

Myntupplaga: 1 500 000

Utgivning: Första kvartalet 2023


(1)  Se EGT C 373, 28.12.2001, s. 1 för upplysningar om nationella sidor på alla mynt som gavs ut 2002.

(2)  Se slutsatserna från rådets möte (ekonomiska och finansiella frågor) den 10 februari 2009 och kommissionens rekommendation av den 19 december 2008 om gemensamma riktlinjer för utformningen av euromyntens nationella sidor och utgivningen av euromynt avsedda att sättas i omlopp (EUT L 9, 14.1.2009, s. 52).