15.3.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 80/3


INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG – Eacea/07/2017

enligt Erasmus+-programmet

Programområde 3: Stöd till politiska reformer

Social delaktighet genom åtgärder inom allmän utbildning, yrkesutbildning och ungdom

(2017/C 80/03)

1.   Mål

Denna inbjudan att lämna förslag gäller stöd till transnationella samarbetsprojekt inom områdena utbildning, yrkesutbildning och ungdom. Inbjudan innefattar två delar, en som gäller allmän utbildning och yrkesutbildning (del 1) och en som gäller ungdom (del 2).

Allmänna mål

Projekt som lämnas in inom ramen för denna inbjudan som gäller båda delarna bör ha som mål att

1.

sprida och/eller ”skala upp” goda metoder avseende inkluderande utbildning, i synnerhet om utbildningen inleds på lokal nivå. Inom ramen för denna inbjudan avser skala upp att kopiera goda metoder i bredare skala/överföra dem till ett bredare sammanhang eller införa dem på en högre nivå/systemnivå

eller

2.

utveckla och införa innovativa metoder för att främja utbildning och/eller ungdomsmiljöer i specifika sammanhang.

Varje ansökan måste omfatta ett allmänt mål och ett av de särskilda mål som listas separat för del 1 och del 2. Både de allmänna och särskilda målen för inbjudan är uttömmande: förslag som inte tar upp dem kommer inte att beaktas.

Del 1 – Allmän utbildning och yrkesutbildning

Denna inbjudan syftar till att bana väg för en framtida allians mellan skolor för inkludering genom att skapa/utveckla lärgemenskaper mellan olika aktörer (utbildningsinstitutioner och utbildningsanordnare, offentliga myndigheter, intressenter och det civila samhället organisationer, företag osv.) inom området inkluderande lärande.

Den främsta målgrupp som drar nytta av sådana lärgemenskaper förväntas vara skolor, men projekt som lämnas in inom ramen för denna inbjudan uppmuntras starkt att involvera andra formella och informella sektorer för allmän utbildning och yrkesutbildning – från förskoleverksamhet till yrkesutbildning, högre utbildning och vuxenutbildning – liksom intressenter på olika nivåer (myndigheter, institutioner, utbildningsanordnare, lärare, elever och studenter, icke-statliga organisationer, lokalsamhällen, företag, familjer, ungdomsorganisationer osv.) och informella lärmiljöer.

Särskilda mål:

1.

Förbättra den sociala och medborgerliga kompetensen, främja kunskap, förståelse och egenansvar för grundläggande värderingar, främja ömsesidig respekt och interkulturell dialog och bekämpa diskriminering på alla grunder.

2.

Främja inkluderande allmän utbildning och yrkesutbildning och främja utbildning av missgynnade elever, bland annat genom att stödja lärare, undervisande personal och ledare för utbildningsinstitutioner med att hantera mångfald och verka för en socioekonomisk blandning i lärmiljön.

3.

Förbättra det kritiska tänkandet och mediekompetensen hos elever och studenter, föräldrar och undervisande personal.

4.

Stödja inkludering av nyanlända migranter i utbildning av god kvalitet, bland annat genom bedömning av kunskap och validering av tidigare lärande.

Del 2 – Ungdom

Särskilda mål:

1.

Främja ungas samhälleliga deltagande genom att utveckla frivilligarbete för social inkludering.

2.

Förhindra radikalisering av unga som kan leda till våldsinriktad extremism genom att nå ut till unga som löper risk för marginalisering och social utestängning.

2.   Vem kan söka?

Behöriga sökande är offentliga och privata organisationer inom allmän utbildning, yrkesutbildning och ungdomsfrågor eller organisationer inom andra socioekonomiska sektorer som bedriver aktiviteter som spänner över flera sektorer (t.ex. informationscentrum för erkännande av meriter, handelskammare, branschorganisationer, det civila samhället, sport- och kulturorganisationer osv.) inom de områden som omfattas av förklaringen om främjande av medborgarskap och de gemensamma värdena frihet, tolerans och icke-diskriminering genom utbildning (Parisförklaringen).

Sökande som kan komma i fråga för att besvara denna inbjudan är (uppräkningen är inte uttömmande):

Utbildningsanstalter och andra utbildningsanordnare.

Offentliga myndigheter på nationell/regional/lokal nivå med ansvar för allmän utbildning, yrkesutbildning och ungdomsfrågor.

Icke-statliga organisationer.

Forskningsinstitutioner.

Branschorganisationer och arbetsmarknadens parter.

Informationscentrum för erkännande av meriter.

Internationella organisationer.

Privata företag.

Nätverk för de organisationer som anges ovan är också berättigade att söka så länge de har ställning som juridisk person.

Endast juridiska personer med säte i något av följande programländer får lämna in ansökningar:

De 28 medlemsstaterna i Europeiska unionen.

Efta-/EES-länderna Island, Liechtenstein, Norge.

EU-kandidatländer: F.d. jugoslaviska republiken Makedonien och Turkiet.

Minimikravet för partnerskap för denna inbjudan är fyra organisationer som företräder fyra programländer.

Om nätverk är inblandade i projektet, måste partnerskapet omfatta minst två organisationer som inte är medlemmar i nätverket och konsortiet ska sammanlagt företräda minst fyra stödberättigade länder.

3.   Projektresultat, varaktighet och tidtabell

Förväntade resultat:

Projekt inom ramen för del 1 – Allmän utbildning och yrkesutbildning – ska leda till resultat såsom att

kunskap och goda metoder (som rör inkluderande lärande, social och medborgerlig kompetens, kritiskt tänkande och mediekompetens samt integration av migranter) får bred spridning i lärgemenskaperna,

innovativa strategier utvecklas och prövas, bedöms och integreras i gemensamma metoder eller (delar) av system,

utbildningsledare och undervisande personal inom lärgemenskaperna blir medvetna om, redo för och villiga att tillämpa inkluderande utbildningsstrategier (t.ex. samarbetsbaserade pedagogiska metoder, strategier för hela skolan och individuellt stöd elever) med synligt engagemang från familjer och lokalsamhällen,

effektivare stödmekanismer och stödtjänster utvecklas för institutioner för och anordnare av allmän utbildning och yrkesutbildning för genomförande av inkluderande utbildningsstrategier.

Projekt inom ramen för del 2 – Ungdom – ska leda till resultat såsom

förbättrad social, samhällelig och interkulturell kompetens och färdighet hos unga, inklusive aktivt medborgarskap, medie- och internetkompetensen, kritiskt tänkande och interkulturell förståelse samt ökat deltagande av unga i socialt liv och samhällsliv,

ökad medvetenhet hos unga om deras grundläggande rättigheter och känsla av tillhörighet till samhället, starkare stöd för demokratiska värderingar och engagemang i metoder för att motverka rasism, främja interkulturell och interreligiös dialog och ömsesidig förståelse,

bättre förutsättningar för att nå ut till unga från missgynnade grupper (t.ex. unga som varken arbetar eller studerar eller som har migrantbakgrund) genom att bygga upp synergier med lokalsamhällen eller utnyttja befintliga nätverk på lokal nivå på bästa sätt,

ökad kapacitet för ungdomsarbete, ungdomsorganisationer och/eller ungdomsnätverk att verka som inkluderande krafter genom att stödja unga att engagera sig, arbeta frivilligt och driva positiv förändring i gemenskaper och samhällen,

förbättrad sakkunskap om hur man erbjuder grundläggande stöd eller förser nyanlända migranter och flyktingar med de färdigheter de behöver för att integreras i ett annat samhälle eller som kan vara användbara för återintegrering i deras ursprungsland när konflikten är över, liksom uppskattning av kulturell mångfald i samhället,

bättre integration av nyanlända migranter och flyktingar och ett mer inkluderande klimat i värdsamhällena, bland annat genom planering och organisation av kulturella eller sociala aktiviteter på lokal nivå som i tillämpliga fall involverar lokalbefolkningen och frivilliga,

bättre information om sociala medier, webbplatser och offentliga möten för att stödja organisationens frivilliginsatser.

Aktiviteterna måste starta antingen den 1 eller 31 december 2017 eller den 15 januari 2018. Projekttiden måste vara mellan 24 och 36 månader.

4.   Tilldelningskriterier

Giltiga ansökningar kommer att bedömas på grundval av gallring, urval och tilldelningskriterier.

Följande tilldelningskriterier gäller för finansiering av ett projekt:

1.

Projektets relevans (30 %).

2.

Kvaliteten på projektets utformning och genomförande (20 %).

3.

Kvaliteten på partnerskapet och arrangemangen för samarbete (20 %).

4.

Effekter, spridning och hållbarhet (30 %).

Endast de förslag som har uppnått

minst tröskelvärdet 60 % av totalsumman (dvs. den sammanlagda poängsumman för de fyra tilldelningskriterierna) och

minst tröskelvärdet 50 % av varje kriterium

kommer i fråga för EU-finansiering.

5.   Budget

Den totala budget som är tillgänglig för samfinansiering av projekt inom denna inbjudan är 10 000 000 euro. Den är uppdelad på följande sätt:

Del 1– Allmän utbildning och yrkesutbildning 8 000 000 euro

Del 2– Ungdom 2 000 000 euro

Ekonomiska bidrag från EU får inte uppgå till mer än 80 % av de totala stödberättigande kostnaderna.

Det högsta bidragsbeloppet per projekt är 500 000 euro.

Eacea förbehåller sig rätten att dela ut endast en del av de medel som är tillgängliga för inbjudan.

6.   Ansökningsförfarande och tidsfrist

Sista ansökningsdag: den 22 maj 2017 – 12.00 (lokal tid, Bryssel).

De sökande ombeds att noggrant läsa all information om inbjudan att lämna förslag Eacea/07/2017 och ansökningsförfarandet samt att använda de dokument som ska ingå i ansökan (ansökningspaketet) på:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

Ansökningspaketet ska lämnas in online med hjälp av korrekt och vederbörligen ifylld e-ansökningsblankett. Det ska innehålla alla relevanta och tillämpliga bilagor och verifikationer.

7.   All information om inbjudan

All information om inbjudan att lämna förslag Eacea/07/2017 finns på följande webbplats:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

E-postadress för kontakt:

EACEA-Policy-Support@ec.europa.eu