4.9.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 290/9


Ny nationell sida på euromynt som är avsedda att sättas i omlopp

(2015/C 290/04)

Image

Euromynt avsedda att sättas i omlopp är lagliga betalningsmedel i hela euroområdet. För att informera alla som hanterar mynt, liksom den breda allmänheten, offentliggör kommissionen utformningen av alla nya euromynt (1). I enlighet med rådets slutsatser av den 10 februari 2009 (2) får medlemsstaterna i euroområdet och de länder som har ingått ett monetärt avtal med Europeiska unionen om utgivning av euromynt ge ut minnesmynt i euro avsedda att sättas i omlopp, förutsatt att vissa villkor är uppfyllda, särskilt att endast mynt med valören 2 euro ges ut. Dessa mynt har samma tekniska egenskaper som andra euromynt med valören 2 euro, men deras nationella sida har ett minnes- eller jubileumsmotiv med högt nationellt eller europeiskt symbolvärde.

För att fira EU-flaggans trettioårsjubileum har finansministrarna i euroområdet beslutat att euroområdets medlemsstater ska prägla ett minnesmynt med valören 2 euro med en gemensam utformning av den nationella sidan. Medborgare och bosatta i euroområdet har valt ut den vinnande utformningen genom en offentlig omröstning på nätet. Deltagarna kunde välja mellan fem förslag, som utvalts av en professionell jury efter en tävling bland EU:s myntverk. Valet föll på det förslag som tagits fram av Georgios Stamatopoulos, formgivare vid Greklands centralbank.

Utgivande land : Frankrike

Tema : EU-flaggans trettioårsjubileum

Beskrivning : EU-flaggan framställs som en symbol som förenar människor och kulturer med gemensamma värderingar och visioner om en bättre gemensam framtid. Tolv stjärnor som omvandlas till mänskliga gestalter omfamnar födelsen av ett nytt Europa. Omskriften uppe till höger anger det utgivande landets namn – ”RÉPUBLIQUE FRANÇAISE” samt årtalen ”1985–2015”. På höger sida, mellan flaggan och årtalen, återfinns myntmärket och myntmästarmärket. Till höger längst ned i det inre fältet återfinns formgivarens initialer (Georgios Stamatopoulos).

I myntets yttre fält återfinns EU-flaggans tolv stjärnor.

Myntupplaga :

Utgivning : Oktober 2015


(1)  Se EGT C 373, 28.12.2001, s. 1 för upplysningar om nationella sidor på alla mynt som gavs ut 2002.

(2)  Se slutsatserna från rådets möte (ekonomiska och finansiella frågor) den 10 februari 2009 och kommissionens rekommendation av den 19 december 2008 om gemensamma riktlinjer för utformningen av euromyntens nationella sidor och utgivningen av euromynt avsedda att sättas i omlopp (EUT L 9, 14.1.2009, s. 52).