Bryssel den 6.4.2022

COM(2022) 168 final

Rekommendation till

RÅDETS BESLUT

om bemyndigande att inleda förhandlingar om ett avtal om godstransporter på väg mellan Europeiska unionen och Republiken Moldavien


MOTIVERING

1.Bakgrund till rekommendationen

Kommissionen rekommenderar härmed rådet att bemyndiga inledandet av förhandlingar om ett tidsbegränsat avtal om godstransporter på väg mellan unionen och Moldavien (avtalet) i syfte att hantera återverkningar av Rysslands oprovocerade och oberättigade militära aggression mot Ukraina, och att utse kommissionen till unionens förhandlare. Förhandlingsdirektiv bifogas också rekommendationen.

2.Bakgrund

Godstransporter på väg mellan unionen och Moldavien regleras för närvarande i stor utsträckning av ett antal bilaterala transportavtal mellan EU:s medlemsstater och Moldavien. I dessa avtal föreskrivs kvotarrangemang för transportföretag från båda sidor vad gäller transitering och bilateral handel. Enligt information från Moldaviens nationella myndighet för vägtransporter har Estland, Litauen, Lettland. Polen, Slovakien, Ungern och Slovenien beviljat Moldavien totalt 15 000 kvoter. Av denna totala kvotmängd är 14 320 kvoter transitkvoter eller bilaterala kvoter och 680 är allmänna kvoter. Den 17 mars 2022 återstod endast 8 647 kvoter (dvs. endast cirka 60 % av den totala kvotmängden) av de kvoter som dessa länder tilldelat Moldavien för 2022.

Vid sidan av de tillstånd som är baserade på ovannämnda bilaterala avtal tillämpar Internationella transportforumet (ITF) ett multilateralt kvotsystem med multilaterala licenser för internationella godstransporter på väg som utförs av transportföretag som är etablerade i ett land som är medlem i Europeiska transportministerkonferensen (ECMT). Licenserna gäller för godstransporter mellan länder som är medlemmar i ECMT eller som transiterar genom ett eller flera av dessa länders territorium. Antalet kvoter inom ECMT-systemet är dock relativt lågt jämfört med de kvoter som utfärdas enligt de bilaterala avtalen (jämförelsen är dock inte strikt, då ECMT-kvoterna avser årliga licenser, medan de bilaterala avtalen i fråga avser tillstånd för enstaka resor). Under 2022 tilldelades moldaviska operatörer 1 430 årliga licenser och 1 752 korttidslicenser.

Moldavien är part i överenskommelsen om arbetsförhållanden för fordonsbesättningar vid internationella vägtransporter (AETR) 1 i vilken alla EU-medlemsstater också är avtalsslutande parter. Detta innebär att moldaviska operatörer som utför godstransporter på unionens territorium måste iaktta de körtider, raster och viloperioder som tillämpas i unionen i enlighet med förordning (EG) 561/2006 2 .

Mot bakgrund av Rysslands militära aggression mot Ukraina har transportsituationen blivit ytterst svår för Moldavien. Kriget i Ukraina tvingar moldaviska vägtransportföretag att söka efter alternativa rutter för att undvika transitering genom Ukrainas territorium som hittills har varit det enda sättet att nå marknaderna i tredjeländer öster om Ukraina. Moldaviska transportföretag har dock inte tillräckliga tillstånd för transitering från de medlemsstater genom vilka sådan transitering skulle vara nödvändig. Detta äventyrar fullgörandet av långsiktiga avtal om leverans av varor (särskilt jordbruksprodukter) med handelspartner i de ovannämnda länderna. Det finns också ett ökat behov av bilaterala transporter mellan Moldavien och EU, men som inte kan uppfyllas med hjälp av de nuvarande tillstånden. En utvidgning av transporträttigheterna för moldaviska transportföretag och ett beviljande av ömsesidiga rättigheter för EU:s transportföretag skulle också göra det möjligt för EU att exportera mer varor till Moldavien, och därför ligger detta även i EU:s intresse. Samtidigt är det möjligt att Moldavien måste anpassa sina ekonomiska mönster och sina transportmönster ytterligare för att kunna hantera krigets effekter på de internationella marknaderna.

För att stötta den moldaviska ekonomin som har stora svårigheter, samtidigt som landet redan tillfälligt har tagit emot mer än 350 000 flyktingar från Ukraina som transiterar till andra länder, är det därför lämpligt att snarast ingå ett avtal mellan unionen och Moldavien genom vilket de blockerade transitvägarna genom Ukraina i största möjliga utsträckning kan ersättas av bättre vägtransportalternativ genom EU och de bilaterala vägtransporterna mellan Moldavien och EU kan förbättras. Ett sådant avtal skulle gälla så länge som kriget allvarligt påverkar transportverksamheten och Ukrainas transportinfrastruktur.

Ett sådant avtal ligger också i EU:s intresse, eftersom EU har intresse av att Moldaviens ekonomi stabiliseras, också med tanke på att landet måste hantera en tillströmning av människor som flyr från kriget, och av att mildra den ryska aggressionens inverkan på säkerhetsläget i EU och vid dess gränser. Dessutom kommer EU:s transportföretag, genom ömsesidighet, att få samma transporträttigheter som de moldaviska företagen, vilket kommer att vara positivt för EU:s ekonomi.

I artikel 80 c i associeringsavtalet uppmanas parterna att sträva efter att förbättra de viktigaste transportförbindelserna mellan sina territorier, dvs. EU:s och Moldaviens, och i artikel 82 efterlyses samarbete i syfte att förbättra rörligheten för varor och underlätta transportflödena mellan Moldavien, EU och tredjeländer i regionen genom att avskaffa administrativa, tekniska och andra hinder .

3.Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Detta avtal är förenligt med EU:s nuvarande politik för yttre förbindelser med Moldavien. Moldaviens regering har begärt ett avtal som en brådskande åtgärd. Ett sådant avtal skulle även komplettera det EU-stöd om beviljades Moldavien i mars 2022 för att hjälpa de moldaviska myndigheterna att bistå människor som flyr undan den ryska invasionen av Ukraina. Ingåendet av ett tidsbegränsat avtal om godstransporter på väg med Moldavien för den tid under vilken transporthindren som orsakats av kriget i Ukraina varar, skulle också vara förenligt med det associeringsavtal som undertecknades den 27 juni 2014 mellan unionen och Moldavien 3 .

4.Rättslig grund, subsidiaritetsprincipen och proportionalitetsprincipen

Rättslig grund

Den förfarandemässiga rättsliga grunden för ett beslut om bemyndigande att inleda förhandlingar om ett avtal mellan unionen och ett tredjeland och om förhandlingsdirektiv till förhandlaren är artikel 218.3 och 218.4 i EUF-fördraget.

Unionens befogenhet

I artikel 216.1 i EUF-fördraget fastställs följande:

Unionen får ingå avtal med ett eller flera tredjeländer eller internationella organisationer, om fördragen föreskriver att sådana avtal ska ingås eller om ingåendet av ett avtal är nödvändigt antingen för att inom ramen för unionens politik förverkliga något av de mål som avses i fördragen, eller föreskrivs i någon av unionens rättsligt bindande akter eller kan komma att inverka på gemensamma regler eller räckvidden för dessa.

Detta avtal omfattas av unionens transportpolitik och är nödvändigt för att uppnå ett av de mål som avses i fördragen, nämligen att ”bidra till fri och rättvis handel”.

Dessutom föreskrivs ingåendet av internationella avtal om godstransporter på väg uttryckligen i en unionslagstiftningsakt. 

I artikel 1.2 och 1.3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1072/2009 av den 21 oktober 2009 om gemensamma regler för tillträde till den internationella marknaden för godstransporter på väg föreskrivs följande:

2. Vid transporter från en medlemsstat till ett tredjeland och omvänt ska denna förordning tillämpas på den del av transporten som utgörs av transitering genom en annan medlemsstats territorium. Den ska inte tillämpas på den del av transporten som företas på den medlemsstats territorium där lastning eller lossning sker, så länge som nödvändiga avtal inte har ingåtts mellan gemenskapen och det berörda tredjelandet.

3. I avvaktan på att de avtal som avses i punkt 2 ingås ska denna förordning inte påverka

a) bestämmelser om transport från en medlemsstat till ett tredjeland och omvänt som avses i bilaterala överenskommelser mellan medlemsstater och dessa tredjeländer,

b) bestämmelser om transport från en medlemsstat till ett tredjeland och omvänt som avses i bilaterala överenskommelser mellan medlemsstater och som genom bilaterala tillstånd eller genom andra avreglerande åtgärder medger att lastning och lossning i en medlemsstat utförs av transportföretag som inte är etablerade i den medlemsstaten.

Vidare föreskrivs i artikel 82 i associeringsavtalet mellan unionen och Moldavien att samarbetet mellan de två parterna ska förbättra rörligheten för passagerare och varor och underlätta transportflödena mellan unionen och Republiken Moldavien.

Vidare kan ingåendet påverka gemensamma regler eller ändra räckvidden för dessa, enligt vad som fastställs i EU-domstolens rättspraxis. I punkt 201 i sitt yttrande 2/15 av den 16 maj 2017 4 angav domstolen särskilt följande: 

201 Som domstolen slagit fast, ska ett avtal mellan unionen och ett tredjeland, som föreskriver att bestämmelser som i hög grad överlappar unionens gemensamma regler för gemenskapsinterna situationer tillämpas på de internationella förbindelser som avtalet avser, anses kunna påverka eller ändra räckvidden för dessa gemensamma regler. Även om de inte är oförenliga med de gemensamma reglerna, kan deras innebörd, räckvidd och verkan påverkas ( (se, bland annat, yttrande 1/03, Ny Luganokonvention, av den 7 februari 2006, EU:C:2006:81, punkterna 143 och 151–153, yttrande 1/13, Tredjelands anslutning till Haagkonventionen, av den 14 oktober 2014, EU:C:2014:2303, punkterna 84–90, och dom av den 26 november 2014, Green Network, C‑66/13, EU:C:2014:2399, punkterna 48 och 49). "

Det marknadstillträde som avses i denna rekommendation överlappar tveklöst de marknadstillträdesbestämmelser som unionen antagit vad gäller sådana internationella godstransporter på väg som avses ovan.

Mot bakgrund av ovanstående har unionen exklusiv extern behörighet enligt artikel 3.2 i EUF-fördraget att ingå det planerade avtalet.

I den mån de befintliga bilaterala avtalen inte ersätts av det planerade avtalet får de fortsätta att tillämpas på grundval av det planerade avtalet. När avtalet har avslutats kan de befintliga bilaterala avtalen återigen börja tillämpas, oberoende av detta, såvida inte, och fram till dess att, unionen ingår ett annat avtal med Moldavien på vägtransportområdet.

Kommissionens skyldighet att samråda

Med beaktande av domstolens dom av den 16 juli 2015 i mål C-425/13 5 , som förtydligar de olika institutionernas roll vid tillämpningen av artikel 218.2 och 218.4 i EUF-fördraget i enlighet med principerna om institutionell jämvikt och ömsesidigt lojalt samarbete som anges i artikel 13.2 i EU-fördraget, måste dessa förtydliganden återspeglas.

Det är lämpligt att kommissionen förser rådet och den särskilda kommitté som rådet utsett med all den information som behövs för att de ska kunna följa förhandlingarna och se hur de fortskrider med avseende till exempel på de allmänna mål som tillkännages och den ståndpunkt som intas av andra parter under förhandlingarna. Kommissionen kommer att skriftligen rapportera till rådet och till den särskilda kommitté som rådet utsett om resultaten av förhandlingarna på ett sätt som gör det möjligt för rådet att utöva sina institutionella befogenheter.

För att fullgöra den skyldighet att iaktta den institutionella jämvikt som fastställs i artikel 13.2 i EU-fördraget och den skyldighet som fastställs i artikel 218.10 i EUF-fördraget, kommer kommissionen att informera Europaparlamentet i samma utsträckning.

Proportionalitetsprincipen

Rekommendationen är förenlig med proportionalitetsprincipen av följande skäl:

Det planerade avtalet är det mest effektiva instrumentet när det gäller att stärka förbindelserna mellan EU och Moldavien med avseende på vägtransporter, då det innebär att kvoter inte längre behöver anges i bilaterala avtal mellan medlemsstater och Moldavien med avseende på transitering.

Det föreslagna avtalet kommer inte att medföra några extra administrativa eller ekonomiska bördor vare sig för medlemsstaternas myndigheter eller för näringslivet. Det bör tvärtom minska den administrativa bördan både för branschen och för medlemsstaterna, eftersom moldaviska vägtransportföretag och EU:s vägtransportföretag, på grundval av ömsesidighet, får likvärdiga rättigheter (transiteringsrättigheter och rättigheter för bilateral internationell transport) och EU:s transportföretag inte längre kommer att behöva tillstånd, vilket kommer att minska den administrativa bördan för EU:s transportsektor.

5.Budgetkonsekvenser

Rekommendationen påverkar inte unionens budget.

6.Övriga inslag

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i rekommendationen

Rådets beslut innebär bemyndigande av att inleda förhandlingar om ett tidsbegränsat avtal om godstransporter på väg mellan unionen och Moldavien i syfte att hantera återverkningar av Rysslands oprovocerade och oberättigade militära aggression mot Ukraina och att utse kommissionen till unionens förhandlare. De förhandlingsdirektiv som bifogas beslutet innehåller en bred beskrivning av tillämpningsområdet för det planerade avtalet.

Rekommendation till

RÅDETS BESLUT

om bemyndigande att inleda förhandlingar om ett avtal om godstransporter på väg mellan Europeiska unionen och Republiken Moldavien

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 218.3 och 218.4,

med beaktande av Europeiska kommissionens rekommendation, och

av följande skäl:

(1)Förhandlingar bör inledas i syfte att ingå ett avtal mellan unionen och Republiken Moldavien om godstransporter på väg. Avtalet bör tillämpas så länge som Rysslands aggression mot Ukraina allvarligt påverkar transportverksamheten och Ukrainas transportinfrastruktur.

(2)Kommissionen bör utses till förhandlare.

(3)Förhandlingarna bör föras av kommissionen i samråd med [rådet för in namnet på den särskilda kommittén].

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Kommissionen bemyndigas härmed att på unionens vägnar förhandla om ett avtal mellan Europeiska unionen och Republiken Moldavien om godstransporter på väg.

Artikel 2

Förhandlingsdirektiven anges i bilagan.

Artikel 3

Förhandlingarna ska föras i samråd med [rådet för in namnet på den särskilda kommittén].

Artikel 4

Detta beslut riktar sig till kommissionen.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    Undertecknad i Genève den 1 juli 1970.
(2)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 561/2006 av den 15 mars 2006 om harmonisering av viss sociallagstiftning på vägtransportområdet och om ändring av rådets förordningar (EEG) nr 3821/85 och (EG) nr 2135/98 samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 3820/85
(3)    EUT L 260 av den 30 augusti 2014, s. 4.
(4)    ECLI:EU:C:2017:376.
(5)    ECLI:EU:C:2015:483.

Bryssel den 6.4.2022

COM(2022) 168 final

BILAGA

till

Rekommendation till RÅDETS BESLUT

om bemyndigande att inleda förhandlingar om ett avtal om godstransporter på väg mellan Europeiska unionen och Republiken Moldavien


BILAGA

Förhandlingsdirektiv för ett avtal mellan Europeiska unionen och Republiken Moldavien om godstransporter på väg

1.Förhandlingsmål

Medge liberalisering av godstransporterna på väg med avseende på transiteringsrättigheter och rättigheter vad gäller bilaterala internationella godstransporter mellan Moldavien och unionen så länge som Rysslands oprovocerade och oberättigade militära aggression mot Ukraina pågår.

2.Tillämpningsområdet för avtalet

(1)Avtalet bör liberalisera godstransporter på väg genom att ge Moldaviens och Europeiska unionens operatörer tillträdesrättigheter med avseende på transitering och bilaterala internationella godstransporter mellan Europeiska unionen och Moldavien. Avtalet bör upprätthålla eller öka nivån i fråga om marknadstillträde eller andra kommersiella möjligheter enligt befintliga bilaterala vägtransportavtal mellan EU:s medlemsstater och Moldavien.

(2)Avtalet bör vara lika giltigt på alla officiella EU-språk och bör innehålla en språkklausul om detta.

(3)Avtalet bör vara tidsbegränsat och bör tillämpas så länge som Rysslands aggression mot Ukraina allvarligt påverkar transportverksamheten och Ukrainas transportinfrastruktur.

3.Allmänna bestämmelser

Avtalet, som ingås efter de befintliga bilaterala vägtransportavtalen mellan EU:s medlemsstater och Moldavien, har företräde framför bestämmelserna i dessa avtal.

När avtalet har avslutats, kan de befintliga bilaterala avtalen mellan EU:s medlemsstater och Moldavien återigen börja tillämpas, såvida inte, och fram till dess att, unionen ingår ett annat avtal med Moldavien på vägtransportområdet.

4.Förvaltning av avtalet

En gemensam kommitté sammansatt av företrädare för parterna bör inrättas; kommittén bör ha ansvaret för förvaltningen av avtalet och för att se till att det genomförs korrekt, särskilt vad gäller anpassningen, efter ändringar, av de EU-regler som ingår i en bilaga till avtalet och som ska följas av Moldavien, och vad gäller nya regler på vägtransportområdet som antas på unionsnivå.

Moldaviska experter kan få tillåtelse att delta som observatörer i de expertgrupper som inrättas av unionen och som arbetar med den unionslagstiftning som ska tillämpas av Moldavien; detta kommer att fastställas i en bilaga till avtalet.

Avtalet bör omfatta en snabb, effektiv och bindande tvistlösningsmekanism som ska säkerställa att avtalet kan tillämpas på ett ändamålsenligt sätt.

Trots tvistlösningsmekanismen bör avtalet omfatta bestämmelser som ska tillämpas i fall där skyldigheterna enligt avtalet inte uppfylls, som till exempel möjligheten att anta skyddsåtgärder eller att helt eller delvis tillfälligt upphäva rättigheter och förmåner som beviljas enligt avtalet.

5.Genomförandet av förhandlingarna

Kommissionen kommer att genomföra förhandlingarna i enlighet med dessa direktiv och kommer att säkerställa vederbörlig samordning med pågående och framtida förhandlingar på andra relevanta områden.