27.7.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 300/1


Resolution från Europeiska regionkommittén om konferensen om Europas framtid

(2021/C 300/01)

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Europeiska regionkommittén instämmer till fullo i att det behövs en bred, verkligt inkluderande, öppen, geografiskt och politiskt balanserad samt decentraliserad debatt om Europeiska unionens framtid.

2.

Kommittén välkomnar att arbetet i anslutning till konferensen om Europas framtid inletts, vilket vi sett fram emot, även om det kvarstår utmaningar till följd av covid-19-pandemin, och vi ser fram emot att bidra till att ambitiösa, långtgående och varaktiga resultat kan uppnås med påtagliga fördelar för alla EU-medborgare.

3.

ReK beklagar att konferensen inleds senare än planerat, vilket kommer att innebära att processen, som var tänkt att pågå i två år, i stället förkortas till ett år. Vi uppmanar dock med eftertryck till att fördubbla ansträngningarna för att göra konferensen till en framgång i fråga om demokratiskt deltagande och medborgardeltagande.

4.

ReK framhåller att konferensen bör vara en process som låter alla medborgare komma till tals, oavsett bakgrund, ålder, ursprung eller bostadsort. Vi uppmuntrar alla aktörer att organisera evenemang och främja den digitala plattformen i hela samhället, även utanför de grupper som vanligen deltar i debatter om EU, så att debatten blir helt inkluderande.

5.

Vi noterar den gemensamma förklaring som undertecknats av Europaparlamentet, Europeiska rådet och Europeiska kommissionen och välkomnar i synnerhet de tydliga hänvisningarna till regionala och lokala myndigheter, regionala parlament och principerna om subsidiaritet och proportionalitet. Vi upprepar vår uppmaning om att få underteckna den gemensamma förklaringen.

6.

Det finns ungefär en miljon folkvalda företrädare på lokal och regional nivå i EU, som arbetar för medborgarnas räkning i nära 90 000 subnationella myndigheter. De utgör den mest omfattande nivån av demokratisk representation i EU och den som är närmast medborgarna, och ansvarar kollektivt för hälften av de offentliga investeringarna i EU och för genomförandet av betydligt mer än hälften av EU:s lagstiftning, och bidrar på så vis avsevärt till uppnåendet av EU:s politiska mål

7.

ReK bekräftar ståndpunkterna i sin resolution av den 12 februari 2020, och upprepar att de flesta diskussionsämnen som valts ut för konferensen, däribland klimat, miljö, avfolkning och den demografiska utmaningen, hälsa, utbildning, kultur, migration, rättsstatsprincipen, digital omvandling, en starkare ekonomi och social rättvisa, faller under de regionala och lokala myndigheternas ansvar. Vi understryker därför att konferensen inte kommer att kunna leverera konkreta förslag om inte en betydande del av dessa förslag framkommer via aktiv dialog och samråd med den subnationella nivån.

8.

Vi försvarar ståndpunkten att konferensen bör visa öppenhet i fråga om reformer av politik och institutioner och bana väg för varaktiga reformer av Europeiska unionen, bortom konferensens slutdatum.

9.

Konferensen innebär ett tillfälle att föra Europa närmare medborgarna och att stärka deras känsla av delaktighet i det europeiska projektet genom ”den europeiska demokratins hus”, där de lokala och regionala myndigheterna utgör husets grund, medlemsstaterna dess väggar och EU dess tak. Vi är beredda att spela en aktiv roll när det gäller att utforska olika politiska vägar för att förbättra flernivåstyret och främja ytterligare integration i Europa inom områden där det är berättigat och tillför mervärde.

10.

Mot bakgrund av den rådande pandemin har det blivit mycket viktigt att stärka de demokratiska principerna och städernas och regionernas centrala roll när det handlar om att ge människor trovärdiga svar, och att betona vikten av att arbeta tillsammans på alla förvaltningsnivåer och över gränserna för att möta gemensamma utmaningar. Detta bör återspeglas fullt ut i konferensens sammansättning och arbetsordning.

11.

ReK har för avsikt att anta en aktiv roll i konferensen via de ledamöter som deltar i styrelsen och som delegater under konferensens plenaröverläggningar. Kommittén åtar sig att ge ett tematiskt bidrag till konferensen i frågor som är av central betydelse för de lokala och regionala myndigheterna, bland annat via en rad lokala medborgardialoger som ReK kommer att anordna i hela EU. Vi efterfrågar att ungdomar och personer som representerar mångfalden i våra samhällen ska delta, vilket är en förutsättning för att föra heltäckande diskussioner.

12.

Vi menar att konferensens plenarförsamling bör vila på en solid demokratisk grund och därför bör ett lämpligt antal företrädare för regionala och lokala parlament och fullmäktigeförsamlingar ingå bland medlemmarna, tillsammans med sina motsvarigheter från Europaparlamentet och de nationella parlamenten. Kommittén understryker vikten av att det råder balans i fråga om geografisk och politisk fördelning samt könsfördelning i konferensen.

13.

ReK understryker vikten av att intensifiera de administrativa insatserna för att beakta synpunkter från EU:s yttersta randområden i debatten under konferensen om Europas framtid. Deras särskilda situation är unik inom EU och de kan utgöra unionens spjutspetsar i andra världsdelar.

14.

Vi välkomnar lanseringen av den flerspråkiga digitala plattformen för konferensen om Europas framtid och åtar oss att främja den och bidra till den genom att anordna inkluderande dialoger och ge relevant återkoppling. Kommittén uppmuntrar de lokala och regionala myndigheterna att sprida plattformen bland medborgarna och främja deltagande av alla samhällsgrupper, oberoende av bakgrund, ursprung och bostadsort.

15.

ReK anser att alla typer av åsikter om EU och dess framtid måste vara företrädda, både i evenemangen och på den digitala plattformen, för att konferensen ska kunna anses vara en verkligt demokratisk process. Vi påpekar dock att vissa minimivärden måste respekteras och att det bland dessa åsikter inte bör tillåtas sådana som strider mot människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstatsprincipen och respekten för mänskliga rättigheter, och inte heller sådana som inbegriper kränkande, ärekränkande, hatiska eller rasistiska uttalanden eller uttalanden som strider mot den allmänna ordningen. Organisatörerna och deltagarna bör utfästa sig att alltid respektera dessa värden.

16.

ReK har redan börjat anordna debatter vid sina plenarsessioner och utskottssammanträden och har antagit yttranden om ämnen som är relevanta för konferensens arbete. Dessutom kommer större ReK-evenemang – såsom Europeiska veckan för regioner och städer, den årliga EuroPCom-konferensen och lokala och regionala medborgardialoger och medborgarsamråd samt evenemang som anordnas av kommitténs politiska grupper – att fokusera på konferensen.

17.

Kommittén framhåller behovet av att fördubbla ansträngningarna på alla förvaltningsnivåer för att det i debatten under konferensen om Europas framtid ska kunna framföras åsikter från områden som är missgynnade på grund av allvarliga och permanenta naturbetingade eller demografiska nackdelar, såsom glesbygdsområden, öregioner, gränsregioner eller bergsområden.

18.

ReK lyfter fram sitt pågående initiativ för samråd med medborgarna genom lokala och regionala dialoger som anordnas av ReK-ledamöter, där en rad lyckade evenemang redan har genomförts innan konferensen inleddes. Dessa evenemang underlättar medborgarnas kontakter med politiker på alla förvaltningsnivåer och visar att debatten om vart EU är på väg är mycket viktig för Europas regioner och städer.

19.

Kommittén erinrar om att konferensen måste nå ut till alla områden i Europa, både stads- och landsbygdsområden. Vi understryker den grundläggande roll som de subnationella nivåerna kan spela för att konferensens debatter ska nå ut till landsbygdsområdena och för att deras särskilda behov också ska beaktas.

20.

Vi värdesätter interinstitutionellt samarbete och mer samverkan vid genomförandet av sådan verksamhet och vi kommer att främja annan utåtriktad verksamhet genom samarbete med våra partner, såsom regionala parlament via nätverket för regionala lagstiftande församlingar (Calre), initiativet RLEG som startats av en grupp regioner med lagstiftningsbefogenheter, RegHub-nätverket och nätverket för sammanhållningsalliansen, unga folkvalda politiker via deras särskilda program, regionala och lokala politiker med ansvar för Europa direkt-kontoren samt pilotprojektet ”Att bygga Europa tillsammans med lokala myndigheter” (BELE).

21.

ReK kommer att fortsätta att stärka sitt samarbete med europeiska och nationella sammanslutningar av lokala och regionala myndigheter, med grupper av berörda parter från regioner och städer, de nationella parlamentens andra kammare samt med andra aktörer.

22.

Vi åtar oss att öka konferensens genomslagskraft och räckvidd samt att främja och använda innovativa former av deltagandedemokrati. De lokala och regionala myndigheterna har dokumenterade erfarenheter när det handlar om att föra in medborgarnas bidrag i det politiska beslutsfattandet. ReK uppmanar medlemsstaterna att aktivt vara med och utforma konferensen på nationell nivå och se till att de lokala och regionala myndigheterna involveras. Det är väsentligt att de deltar i debatten och i diskussionen och mobiliserar medborgarna i sina områden så att man lyssnar till deras synpunkter och så att deras förväntningar återspeglas i det politiska beslutsfattandet.

23.

Kommittén efterlyser att det ska inrättas en permanent europeisk dialog med medborgarna för att stärka demokratin på alla förvaltningsnivåer och uppmuntra medborgarnas deltagande i och inflytande på det europeiska projektet såsom vi förslog i vårt yttrande ”Lokala och regionala myndigheter i den permanenta dialogen med medborgarna” (1), som antogs i oktober 2020. Medborgardialogerna får inte bli en envägskommunikation utan bör utgöra underlag för EU:s beslutsfattande.

24.

Uppföljningen av medborgarnas bidrag, och i synnerhet konferensens avslutande rekommendationer, är lika viktiga som metoden för inflytande. Vi understryker att uppföljningen bör genomföras på ett samordnat och inkluderande sätt och även till fullo involvera ReK. Dessutom anser vi att konferensen bör ges tillräckligt med tid att lägga fram konkreta förslag på hur EU:s institutionella ram kan förbättras och framtidssäkras. Kommittén inser att lika väl som konferensen kan vinna allmänhetens förtroende, kan den också förlora detta förtroende om löftet om resultat och om att ta fasta på alla framförda synpunkter inte uppfylls. Kommittén understryker att konferensens framgång i slutändan kommer att vara avhängig av att medborgarna känner att man har lyssnat på dem och att de har bidragit till att forma EU:s framtid.

25.

Till stöd för ReK:s politiska och institutionella uppdrag under konferensens gång har kommittén inrättat en högnivågrupp om demokrati i Europa (2), som leds av Europeiska rådets tidigare ordförande Herman Van Rompuy. Gruppen kommer att främja diskussioner om ReK:s vision för den europeiska demokratin ur de lokala och regionala myndigheternas perspektiv och om hur man kan stärka de lokala och regionala myndigheternas och ReK:s genomslag och inflytande i EU:s beslutsprocess.

26.

Vi ser fram emot att samarbeta med det slovenska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd och att presentera de lokala och regionala myndigheternas bidrag till EU:s framtid vid det 9:e europeiska toppmötet för regioner och städer, som kommer att hållas under det franska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd.

27.

Europeiska regionkommittén ger sin ordförande i uppdrag att översända denna resolution till Europaparlamentets talman, Europeiska kommissionens ordförande, Europeiska rådets ordförande och rådsordförandeskapet.

Bryssel den 7 maj 2021.

Apostolos TZITZIKOSTAS

Europeiska regionkommitténs ordförande


(1)  CDR 4989/2019.

(2)  Högnivågruppen leds av den tidigare ordföranden för Europeiska rådet, Herman Van Rompuy. Övriga sex medlemmar är de f.d. kommissionsledamöterna Joaquín Almunia och Androulla Vassiliou, de f.d. ledamöterna av Europaparlamentet Rebecca Harms och Maria João Rodrigues, ordföranden för Europeiska ungdomsforumet, Silja Markkula, samt Tomasz Grosse, professor vid Warszawas universitet.