Bryssel den 3.2.2021

COM(2021) 36 final

2021/0019(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om förlängning av giltighetsperioden för gemenskapens växtförädlarrätt för arterna sparris och artgrupperna blomsterlökar, vedartade små bärbuskar och prydnadsbuskar


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Detta initiativ gäller en förordning som antogs på grundval av artikel 118.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt om att förlänga giltighetstiden från 25 till 30 år för skyddet för arterna sparris och artgrupperna blomsterlökar, vedartade små bärbuskar och prydnadsbuskar, enligt vad som nu anges i artikel 19 i rådets förordning (EG) nr 2100/94 om gemenskapens växtförädlarrätt. Ett sådant förlängt skydd gäller för närvarande för arter av träd, vinrankor och potatis. Begäran om förlängning lämnades in av förvaltningsrådet vid Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO) efter en begäran från förädlare som företräddes av förädlarsammanslutningarna Ciopora, Euroseeds och Plantum och företaget James Hutton Ltd.

CPVO och kommissionen (GD Hälsa och livsmedelssäkerhet) har analyserat om det vid förädling av de berörda arterna förekommer tekniska svårigheter som kräver forskningsutgifter under en lång tid, om det tar lång tid att producera nytt förökningsmaterial av förökningsmaterialet och om det endast efter en lång tid framgår om nya sorter har något kommersiellt värde. Dessutom analyserade man om investeringar i forskning endast kan göras i ett relativt sent skede av skyddsförfarandet jämfört med andra trädgårds- och jordbruksgrödor. När det gäller arterna sparris och artgrupperna blomsterlökar, vedartade små bärbuskar och prydnadsbuskar visade analysen att giltighetsperioden bör förlängas med fem år för att en rättslig miljö ska kunna skapas som bidrar till skälig gottgörelse för forskning och förädling.Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Det är här fråga om ett tekniskt genomförande av befintliga krav, och förslaget är sålunda förenligt med befintliga bestämmelser på policyområdet för europeiska växtförädlares rättigheter.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Detta förslag är förenligt med och överensstämmer med unionens regler.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Den rättsliga grunden för denna akt är artikel 118.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt som, i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet ger Europaparlamentet och rådet befogenhet att föreskriva åtgärder för att skapa europeiska rättigheter som säkerställer ett enhetligt skydd för immateriella rättigheter i unionen och för att upprätta centraliserade system för beviljande av tillstånd, samordning och kontroll på unionsnivå.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Villkoren för växtförädlares rättigheter regleras på unionsnivå, och för att garantera samma skyddsperiod för växtförädlares rättigheter krävs åtgärder på unionsnivå.

Proportionalitetsprincipen

Det eftersträvade målet kan endast uppnås genom denna unionsåtgärd.

Val av instrument

Det rättsliga instrumentet fastställs i den rättsliga grunden, artikel 118 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Ej tillämpligt

Samråd med berörda parter

Flera förädlarorganisationer har begärt att skyddsperioden för vissa arter ska förlängas. De viktigaste berörda parter och medlemsstaterna har informerats och samrått med CPVO:s förvaltningsråd, vilket ledde till att detta råd lämnade in en formell begäran till kommissionen, och med ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder. Inget separat samråd har behövts, eftersom initiativet endast gäller ett tekniskt genomförande av befintliga bestämmelser, och inga separata samråd har heller tidigare anordnats i samband med liknande initiativ.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Kommissionen har gjort en teknisk analys tillsammans med CPVO.

Konsekvensbedömning

Det är fråga om en teknisk akt samt om att genomföra gällande regler på basis av den erfarenhet som de berörda parterna har. Följaktligen krävs ingen konsekvensbedömning.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Förslaget är inte kopplat till Refit-programmet. Detta förslag om att förlänga giltighetsperioden för skyddet med fem år skulle bidra till att ge tillräcklig avkastning på de investeringar som gjorts och uppmuntra förädling av nya förbättrade sorter, till nytta för odlare, konsumenter och samhället i allmänhet. Dessutom skulle det bli lättare för i synnerhet små och medelstora företag att få tillgång till exportmarknaderna. Problemets natur kommer inte att ändras av att samhället i allt högre utsträckning använder sig av internet och de sociala medierna förutom att utbudet för konsumenter av nya växtsorter på internet (försäljning på nätet) troligtvis kommer att fortsätta öka.

Grundläggande rättigheter

Rätten till immateriell egendom, artikel 17.2 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna 1 .

4.BUDGETKONSEKVENSER

Inga

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Ej tillämpligt

Förklarande dokument (för direktiv)

Ej tillämpligt

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Syftet med detta förslag är att förlänga skyddet av gemenskapens växtförädlarrätter från 25 till 30 år för arterna sparris och artgrupperna blomsterlökar, vedartade små bärbuskar och prydnadsbuskar. Giltighetsperioden bör därför förlängas genom en förordning, och i artikel 2.1 i denna förordning förlängs perioden för de berörda arterna med fem år.

Dessutom ska enligt artikel 2.2 i förslaget hänsyn tas till giltighetsperioden för nationella växtförädlarrätter. När det gäller sorter för vilka en nationell växtförädlarrätt beviljats innan gemenskapens växtförädlarrätt beviljades men på vilka artikel 116.4 fjärde strecksatsen i förordning (EG) nr 2100/94 inte tillämpas, bör den förlängning som avses i artikel 2.2 i detta förslag förkortas med den längsta perioden i hela år under vilka en nationell äganderätt har varit gällande för samma sort innan gemenskapens växtförädlarrätt beviljades.

2021/0019 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om förlängning av giltighetsperioden för gemenskapens växtförädlarrätt för arterna sparris och artgrupperna blomsterlökar, vedartade små bärbuskar och prydnadsbuskar

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 118 första stycket,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 2 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet 3 , och

av följande skäl:

(1)Tekniska svårigheter vid förädling, på grund av en komplex genetisk bakgrund eller långsam eller tekniskt komplicerad reproduktion av arterna sparris och artgrupperna blomsterlökar, vedartade små bärbuskar och prydnadsbuskar, kräver investeringar i forskning. När skydd beviljats för de nämnda arterna tar det år att föröka växterna och bygga upp ett lager som är tillräckligt stort för att få en skälig inkomst. Den tid under vilken rättsinnehavaren kan få inkomster på grundval av skyddet är därför av praktiska skäl begränsad. För att uppmuntra till investeringar i forskning och utveckling av sådana sorter är det nödvändigt att förlänga perioden för sortskydd och skapa incitament till förädling så att nya sorter kan tas fram för att tillfredsställa jordbrukarnas och konsumenternas behov och ta hänsyn till följderna av klimatförändringarna. Dessa investeringar kräver mer tid för att bli lönsamma än för de flesta andra arter, såsom jordbruksgrödor, som ofta har en kortare livscykel och en större och bredare kundkrets.

(2)Dessutom kräver införandet och spridningen på marknaden av en ny sort av dessa arter mer tid eftersom erfarenheten har visat att det kommersiella värdet av en ny sort framgår först på lång sikt. Av dessa skäl kan en skälig gottgörelse för investeringar i forskning endast fås i ett relativt sent skede i skyddet av dessa arter jämfört med andra grödor.

(3)I syfte att skapa en rättslig miljö som bidrar till skälig gottgörelse är det lämpligt att förlänga giltighetsperioden för gemenskapens växtförädlarrätt för arterna sparris och artgrupperna blomsterlökar, vedartade små bärbuskar och prydnadsbuskar med ytterligare fem år.

(4)Av konsekvensskäl bör en sådan förlängning gälla för alla gemenskapens växtförädlarrätter för arterna sparris och artgrupperna blomsterlökar, vedartade små bärbuskar och prydnadsbuskar.

(5)Förlängningsperioden bör förkortas om nationella äganderätter med avseende på dessa sorter har varit gällande i en medlemsstat innan gemenskapens växtförädlarrätt beviljades, och om förädlare följaktligen redan har kunnat dra nytta av sina sorter.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1 
Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

(1)berörda växtsorter: växtsorter av arterna sparris och artgrupperna blomsterlökar, vedartade små bärbuskar och prydnadsbuskar.

(2)giltighetsperiod: den period som följer av artikel 19.1 i rådets förordning (EG) nr 2100/94 för en växtförädlarrätt inom gemenskapen.

Artikel 2 
Förlängning av giltighetsperioderna

1.Giltighetsperioden för de berörda växtsorterna ska förlängas med fem år. Förlängningen ska tillämpas på de rätter som beviljats före, på dagen för och efter den 1 juli 2021. 

2.Punkt 1 påverkar inte

a)artikel 3 i denna förordning,

b)artikel 116.4 fjärde strecksatsen i förordning (EG) nr 2100/94.

Artikel 3 
Förkortning av giltighetsperioderna

1.Vad gäller de växtsorter som avses i punkt 2 ska förlängningen av den giltighetsperiod som anges i artikel 2 förkortas med den längsta period i hela kalenderår under vilken nationella äganderätter för samma sort varit gällande i en medlemsstat innan gemenskapens växtförädlarrätt beviljades.

2.Punkt 1 ska tillämpas på de berörda växtsorter som inte omfattas av artikel 116.4 fjärde strecksatsen i förordning (EG) nr 2100/94 och som har beviljats en eller flera nationella växtförädlarrätter innan gemenskapens växtförädlarrätt beviljades.

Artikel 4
Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 juli 2021.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

(1)    Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna (EUT C 326, 26.10.2012, s. 391).
(2)    EUT C […], [xx.xx.2020], s. […].
(3)    Europaparlamentets ståndpunkt av den ... och rådets beslut av den …..