29.4.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 141/8


Resolution från Europeiska regionkommittén om Europeiska kommissionens arbetsprogram för 2020

(2020/C 141/03)

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉN HAR ANTAGIT DENNA RESOLUTION

med beaktande av

kommissionens arbetsprogram 2020 (1),

samarbetsprotokollet med kommissionen från februari 2012, och

Εuropeiska regionkommitténs (ReK) resolution om ReK:s förslag inför EU:s nya mandatperiod av den 27 juni 2019.

1.

Kommittén upprepar behovet av att göra de lokala och regionala företrädarna och EU-medborgarna delaktiga i utformningen och genomförandet av EU:s politik, särskilt genom en korrekt tillämpning av aktiv subsidiaritet och flernivåstyre.

2.

ReK efterlyser en brådskande överenskommelse om den fleråriga budgetramen så att de nya EU-programmen kan inledas i tid. Kommittén uppmanar kommissionen att parallellt med sina förhandlingar med budgetmyndigheten lägga fram en beredskapsplan för att undvika avbrott i programmen om den fleråriga budgetramen skulle antas sent.

3.

ReK upprepar sin starka uppmaning om att den framtida fleråriga budgetramen bör fastställas till minst 1,3 % av BNI i EU-27 för att säkra en budget som står i proportion till EU-medborgarnas behov, förväntningar och intressen, inklusive de nya prioriteringarna i den europeiska gröna given.

4.

Kommittén uppmanar kommissionen att noggrant övervaka tillämpningen av uppförandekoden för partnerskap vid utarbetandet av partnerskapsöverenskommelserna och programmen för perioden 2021–2027 och se till att de lokala och regionala myndigheternas medverkan är liktydig med ett fullständigt partnerskap. Principerna om partnerskap och flernivåstyre bör också tjäna som inspiration för styrningen av den europeiska planeringsterminen, i syfte att uppnå effektivitet och legitimitet, desto mer som den europeiska planeringsterminen innehåller riktlinjer för de sammanhållningspolitiska programmen 2021–2027.

5.

ReK välkomnar kommissionens åtagande att genomföra målen för hållbar utveckling genom att integrera dem i den europeiska planeringsterminen, såsom ReK rekommenderat, och ta med dem i den övergripande strategin för den europeiska gröna given.

Den europeiska gröna given

6.

Kommittén uppmanar kommissionen att konsekvent inkludera de lokala och regionala myndigheterna i all lagstiftning och alla initiativ beträffande den europeiska gröna given, med början i den europeiska klimatpakten. ReK avser i sin tur att fullt ut stödja genomförandet av den gröna given och utvecklingen av klimatpakten genom samordnade och övergripande åtgärder och initiativ i syfte att se till att den bygger på flernivåstyre och territoriell legitimitet och att ingen person eller region hamnar på efterkälken.

7.

ReK uppmanar på nytt kommissionen att se till att den europeiska klimatlagen bygger på en grundlig analys av dess effekter och fördelar, tillsammans med konkreta finansieringsplaner, tydligt anger de lokala och regionala myndigheternas roll och ger en tydlig tidsram för översynen av målen för att uppnå klimatneutralitet.

8.

Kommittén uppmanar kommissionen att ta med det nödvändiga stödet till lokala och regionala myndigheter vid genomförandet av anpassningspolitiken i EU:s nya anpassningsstrategi.

9.

ReK uppmanar kommissionen att se till att en klimat- och energidialog på flera nivåer och ett offentligt samråd där de lokala och regionala myndigheterna deltar genomförs i medlemsstaterna vid utvärderingen av de slutliga nationella energi- och klimatplanerna i juni 2020. Kommittén åtar sig att inrätta ett forum för lokala och regionala myndigheter och berörda parter för att samarbeta med kommissionen och medlemsstaterna i syfte att ge återkoppling om genomförandet av åtgärder och initiativ som rör den gröna given, samt lämna synpunkter på lagstiftningsförslag.

10.

Kommittén välkomnar förslaget om en ”grön ed”, där ReK uttryckligen bör ingå. Initiativet bör göra det möjligt att a) införliva hållbarhetskriterier i alla EU:s politiska åtgärder, makroekonomiska prioriteringar och finansieringsinstrument, den europeiska planeringsterminen och den fleråriga budgetramen 2021–2027, för att se till att all lagstiftning är förenlig med målen i den gröna given, och b) kartlägga och undanröja hinder och inkonsekvenser i EU-lagstiftningen. ReK kommer att bidra till detta mål genom initiativ såsom nätverket av regionala nav.

11.

Kommittén uppmanar kommissionen att även fortsättningsvis fullt ut stödja befintliga framgångsrika initiativ såsom borgmästaravtalet, EU-agendan för städer, ren energi för EU:s öar och flera andra regionala, nationella och gränsöverskridande initiativ.

12.

ReK välkomnar kommissionens insatser för minskade koldioxidutsläpp inom energisektorn genom sin strategi för smart sektorsintegration, en renoveringsvåg och havsbaserad förnybar energi. I detta sammanhang bör eventuella negativa konsekvenser av energieffektivitetsrenoveringar förebyggas eller kompenseras för att skydda hyresgäster, sårbara konsumenter och hushåll som riskerar energifattigdom. ReK upprepar också sin efterlysning av en EU-agenda för bostäder. En sådan proaktiv agenda, som speglar det europeiska medborgarinitiativet ”Housing for all”, bör bland annat omfatta aspekter av reform av statligt stöd, frågan om hyresregleringsmekanismer och digitala plattformars utträngningseffekter på bostadsmarknaderna.

13.

Kommittén välkomnar medtagandet av förslag om att miljöanpassa europeiska städer och öka den biologiska mångfalden i stadsområden, bl.a. det nya initiativet ”Green City Accord”. ReK stöder utarbetandet av en ambitiös EU-strategi för biologisk mångfald för perioden efter 2020 och EU:s ståndpunkt vid COP15 för FN:s konvention om biologisk mångfald för att se till att de lokala och regionala myndigheterna formellt erkänns som viktiga partner i utarbetandet, genomförandet och övervakningen av de åtgärder som krävs för att hejda förlusten av biologisk mångfald och förstörelsen av ekosystemtjänster.

14.

Kommittén välkomnar utarbetandet av en ny handlingsplan för den cirkulära ekonomin, som måste vara ambitiös, tidsbunden och vetenskapsdriven, med förebyggande som sin första prioritering, i linje med EU:s avfallshierarki. I detta sammanhang ser ReK fram emot lagstiftningsförslaget för att öka konsumenternas makt över den gröna omställningen.

15.

ReK uppmärksammar behovet av att ta itu med alla sammanlänkade utmaningar när det gäller att skapa en giftfri miljö och ser fram emot att få bidra till utarbetandet av handlingsplanen för nollföroreningar av luft, vatten och mark, som enligt planerna ska antas under 2021.

16.

Kommittén välkomnar kommissionens åtagande att ta fram en ny långsiktig vision för landsbygdsområden och ansluter sig till Europaparlamentets efterlysning (2) av en EU-agenda för landsbygdsområden samt en balanserad och övergripande strategi för europeisk territoriell utveckling, så att landsbygdens behov integreras i all relevant EU-politik, såsom nämns i den förklaring om landsbygdsutveckling som antogs i Cork.

17.

De lokala och regionala myndigheterna har en viktig roll att spela vid genomförandet av den framtida gemensamma jordbrukspolitiken och i den redan aviserade ”jord till bord”-strategin, bl.a. genom att miljöanpassa offentlig upphandling, främja sunda kostvanor, öka medvetenheten om matsvinn och genomföra konkreta åtgärder på fältet. ReK anser att ”jord till bord”-strategin utgör en unik möjlighet att öka samstämmigheten i politiken och uppmuntra övergången till mer hållbara livsmedelssystem samt stärka den gemensamma jordbrukspolitikens miljödimension. Inom denna strategi bör en handlingsplan fastställa kvantifierade mål för att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel med minst 30 % till 2027 och av kvävehaltigt konstgödsel, samt för att öka mängden mark som odlas ekologiskt, öka konsumtionen av frukt och grönsaker och minska förekomsten av fetma i EU.

18.

ReK uppmanar kommissionen att stärka konsumentinformationen genom harmoniserade europeiska miljömärkningar och gemensamma standarder för att främja övergången till hållbar konsumtion genom att underlätta gröna inköp och uppmuntra företag att utveckla och förbättra sin hållbarhet. Kommittén efterlyser ett europeiskt system för näringsvärdesmärkning för att stödja sundare valmöjligheter för EU:s konsumenter.

19.

ReK uppmanar kommissionen att lägga fram en handlingsplan för att främja betesbaserad boskapsskötsel i EU.

20.

Kommittén efterlyser en heltäckande strategisk agenda för alla europeiska maritima sektorer för att stödja en minskning av koldioxidutsläppen i havsnäringarna och en hållbar strategi för fiske och livsmedelsproduktion, samt för att bevara de europeiska havsregionernas konkurrensfördel.

21.

Kustsamhällena bör inkluderas i utformningen av politiken för en hållbar förvaltning av havets resurser i syfte att ta itu med globala utmaningar på lokal nivå.

22.

ReK efterlyser en uppdaterad EU-skogsstrategi för perioden efter 2020 för att säkerställa samordning på EU-nivå av politik som påverkar skogsbruket och för att lägga grunden för en EU-handlingsplan om avskogning och skogsförstörelse i syfte att minska miljöpåverkan av konsumtionen av produkter och råvaror i EU.

23.

ReK stöder den europeiska planen mot cancer och betonar att förebyggande, diagnos och behandling vanligen sker i patienternas lokalsamhällen, vilket gör att de lokala och regionala myndigheternas aktiva deltagande är avgörande för att detta initiativ ska bli framgångsrikt.

24.

Kommittén förväntar sig att en ny läkemedelsstrategi för Europa kommer att förbättra tillgången till och den ekonomiska överkomligheten hos läkemedel i alla EU:s regioner, skapa innovation för patienterna och stärka Europas ledande ställning i branschen.

25.

ReK uppmanar kommissionen att intensifiera samarbetet om sjukdomar som kan förebyggas genom vaccination och göra de lokala och regionala myndigheterna delaktiga i det förberedande arbete som ska leda fram till ett kommissionsförslag om ett gemensamt vaccinationskort/-pass för EU-medborgare.

26.

Kommittén upprepar sin uppmaning om att tillämpa principen om ”inget säkert gränsvärde för exponering” för alla hormonstörande kemikalier i all EU-lagstiftning, och efterlyser ett förbud mot bisfenoler och ftalater i alla material som kommer i kontakt med livsmedel.

27.

ReK uppmanar kommissionen att inkludera motståndskraft mot katastrofer som en av de viktigaste aspekterna av hållbar utveckling samt att se till att den tas i beaktande i EU:s framtida fonder och projekt och att de lokala och regionala myndigheternas kapacitet när det gäller katastrofriskreducering, katastrofberedskap och katastrofhantering stärks.

28.

Kommittén uppmanar kommissionen att, i överensstämmelse med det europeiska medborgarinitiativet ”Fairosene”, lägga fram ett förslag till reviderad energibeskattning som avskaffar subventioner för fossila bränslen, säkerställer hållbara lika konkurrensvillkor mellan olika transportslag och möjliggör lägre beskattning av förnybar energi så att den blir billigare än fossil energi, och uppmanar rådet att snabbt anta den föreslagna lagstiftningen om mervärdesskatt, så att medlemsstaterna kan använda mervärdesskattesatserna på ett mer målinriktat sätt för att återspegla ökade miljöambitioner.

29.

Det är nödvändigt att undvika illojal konkurrens från länder utanför EU med lägre klimatambitioner. ReK beklagar djupt att kommissionens avsikt att föreslå en mekanism för koldioxidjustering vid gränserna för utvalda sektorer inte nämns i dess arbetsprogram.

30.

Kommittén välkomnar ambitionen i kommissionens investeringsplan för ett hållbart Europa att mobilisera 1 biljon euro under det kommande årtiondet. ReK beklagar dock att själva planen verkar vara mindre ambitiös i praktiken – eftersom den till stor del består av en ompaketering av befintliga och tidigare planerade åtgärder – och saknar ytterligare resurser.

31.

Kommittén välkomnar kommissionens avsikt att, som ett resultat av den pågående översynen av reglerna och riktlinjerna för statligt stöd, säkerställa större flexibilitet för regioner som får stöd för en rättvis omställning och mer flexibilitet för investeringar i hållbarhet.

32.

ReK framhåller sammanhållningspolitikens avgörande roll som det viktigaste finansieringsinstrumentet i EU:s budget för att uppnå målen i den gröna given. Särskild uppmärksamhet bör också ägnas åt att se till att de nya fonderna för en rättvis omställning kompletterar och är förenliga med övriga fonder. I detta avseende bekräftar ReK att sammanhållningsalliansen kommer att fortsätta att följa antagandet och genomförandet av de sammanhållningspolitiska initiativen och programplaneringen.

33.

Kommittén välkomnar kommissionens avsikt att lägga fram en strategi för hållbar och smart rörlighet för att modernisera transportsektorn och göra den miljövänlig. Finansiering för transportinfrastruktur och forskning bör kopplas till hållbarhetsfaktorer. ReK bekräftar sin vilja att samarbeta med berörda kommissionsavdelningar i syfte att ta fram praktiska lösningar för att uppmuntra och underlätta minskade koldioxidutsläpp från rörlighet i unionens stads- och landsbygdsområden.

34.

Kommittén uppmanar kommissionen att förenkla det övergripande förvaltningssystemet för sammanhållningspolitiken på alla förvaltningsnivåer för att minska den administrativa bördan för förvaltningsmyndigheter och stödmottagare i syfte att förbättra tillgången till medlen och deras ändamålsenlighet. Dessutom uppmanas kommissionen att anta en kompletterande uppsättning indikatorer, såsom indexet för social utveckling, för att komplettera BNP-indikatorn i syfte att bättre avspegla den faktiska sociala och ekonomiska utvecklingen i regionerna och uppnå en rättvisare fördelning av de sammanhållningspolitiska medlen. Det är viktigt att göra resultaten av EU-finansierade projekt synligare för att bättre visa på deras fördelar för EU-medborgarnas vardag.

Hantering av den digitala omställningen

35.

Kommittén fäster uppmärksamheten på de territoriella utsikterna för den inre marknaden och på det absoluta behovet av att främja digital sammanhållning. ReK anser därför att inrättandet av ett nätverk av digitala innovationsknutpunkter säkerställer tillräcklig täckning för alla regioner.

36.

Det gällande EU-regelverket för delnings- eller plattformsekonomin behöver en grundlig uppdatering. ReK förväntar sig i synnerhet att ”lagen om digitala tjänster” ska ta itu med den avgörande frågan om plattformarnas status och tillgång till data samt specificera kriterierna för allmänintresset.

37.

Kommittén ser fram emot lanseringen under det tredje kvartalet 2020 av ett lokalt/regionalt index för digital ekonomi och digitalt samhälle (Desi).

38.

ReK understryker behovet av att fastställa de framtida investeringsbehoven för att utveckla bredbandskonnektiviteten på lokal och regional nivå, och föreslår att kommittén ska samarbeta med kommissionen och Europeiska investeringsbanken för att utarbeta nya finansierings- och stödordningar för IKT-infrastruktur i eftersatta områden.

39.

Kommittén stöder genomförandet och uppdateringen av den europeiska kompetensagendan och en uppdatering av handlingsplanen för digital utbildning.

40.

ReK uppmanar kommissionen att se över EU:s regelverk för artificiell intelligens som en viktig aspekt av forskning och innovation samt för offentliga tjänster. Denna översyn bör återspegla en människocentrerad syn på teknisk utveckling och bör säkerställa respekt för europeiska värden och principer, så att EU-medborgarna även fortsatt har full kontroll över sina personuppgifter.

41.

Kommittén välkomnar betoningen på att ”förbättra cybersäkerheten” och uppmanar kommissionen att inkludera system som förvaltas av lokala och regionala myndigheter i allt sitt tänkande.

42.

Det är mycket viktigt med en heltäckande och långsiktig strategi för Europas industri. Denna strategi måste stödja den digitala omställningen, ge alla delar av industrin möjlighet att bidra fullt ut till skapandet av en klimatneutral och cirkulär ekonomi och bygga på en platsbaserad strategi som är inriktad på att stärka och sammanlänka regionala ekosystem.

43.

ReK ser fram emot rapporten om hinder för den inre marknaden och förväntar sig att den ska ge en tydlig och heltäckande bild av de allvarligaste hinder som gör att europeiska företag, särskilt små och medelstora företag, och allmänheten inte kan dra nytta av den inre marknadens fulla potential. Kommittén uppmanar dessutom kommissionen att föreslå åtgärder för att undanröja hinder som har konstaterats och förenkla EU:s övergripande regelverk. ReK understryker den centrala roll som smart specialisering spelar för att koppla viktiga EU-uppdrag, såsom klimatanpassning och industriell omställning, till lokala och regionala innovationsekosystem, och föreslår ett nära samarbete mellan ReK, kommissionen och gemensamma forskningscentrumet för att ytterligare stärka detta koncept.

44.

Forskning och innovation, med stöd av det omfattande Horisont Europa-programmet och många nationella finansieringsinstrument, bör också se till att ingen region eller stad hamnar på efterkälken och att flykten av begåvningar och investeringar med högt mervärde från europeiska randområden till större städer och etablerade industriregioner inte sker i den omfattning som nyligen konstaterats.

Sociala och ekonomiska reformer

45.

Kommittén stöder det övergripande målet om ett starkt socialt Europa för rättvisa omställningar och avser att bidra till ett fullständigt territoriellt genomförande av den europeiska pelaren för sociala rättigheter, främja anständigt arbete för alla, vilket erbjuder de nödvändiga förutsättningarna för en rättvis och hållbar social och ekonomisk utveckling, inklusive beträffande de förslag som aviserats om att reglera plattformsarbete, inrätta en minimilön, planera för ett system för arbetslöshetsåterförsäkring, stödja omskolning, stärka ungdomsgarantin och genomföra barngarantin.

46.

ReK uppmanar kommissionen att följa upp det finska ordförandeskapets slutsatser om ”välfärdsekonomin”, där människors välfärd betraktas både som något gott i sig och som en faktor som bidrar till makroekonomisk tillväxt och framsteg.

47.

Kommittén välkomnar att kommissionen infört en regional dimension i den europeiska sociala resultattavlan, och uppmanar till att intensifiera dessa insatser i framtiden genom ökat samarbete med medlemsstaterna.

48.

ReK efterlyser en handlingsplan för den sociala ekonomin, som bland annat skulle föreslå en övergripande rättslig definition av ”socialt företag” och föreskriva en europeisk stadga för sociala och solidariska företag.

49.

Kommittén välkomnar kommissionens meddelande och inledandet av ett offentligt samråd om översynen av ramen för ekonomisk styrning, inklusive stabilitets- och tillväxtpakten. Denna översyn av den ekonomiska styrningen i EU utgör en välbehövlig möjlighet att förbättra EU:s finanspolitiska regler genom att införa en gyllene regel för hållbara investeringar, inklusive de öronmärkta medel inom struktur- och investeringsfonderna som krävs för att genomföra den gröna given.

50.

Kommittén uppmanar kommissionen att i enlighet med dess yttrande av den 4 december 2019 (3) prioritera de lokala och regionala myndigheternas kapacitetsuppbyggnad inom stödprogrammet för strukturreformer och det kommande reformstödsprogrammet.

51.

ReK betonar behovet av att fortsätta arbetet med att fördjupa EMU, särskilt genom att fullborda bankunionen och genom tillräckliga budgetanslag för budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft, samt genom att göra framsteg mot ett europeiskt system för arbetslöshetsåterförsäkring.

52.

Kommittén efterlyser igen ett nytt meddelande om hållbar turism i Europa.

Ett starkare Europa i världen

53.

Kommittén välkomnar kommissionens avsikt att inleda ett brett initiativ om reformer av WTO efter WTO:s nästa ministerkonferens i juni 2020. Detta är desto viktigare med tanke på den internationella utvecklingen mot ökad protektionism och internationella företag som får statliga subventioner. ReK välkomnar därför även den föreslagna vitboken om ett instrument om utländska subventioner.

54.

Kommittén uttrycker oro över att utkastet till interimsrapport om bedömningen av konsekvenserna för hållbar utveckling av handelsavtalet med Mercosur ger vid handen att EU:s tillverknings- och tjänstesektorer kommer att gynnas mest av detta avtal, men medger att jordbruket och landsbygden i EU kommer att drabbas hårdast av de förväntade negativa effekterna.

55.

ReK betonar att de lokala och regionala myndigheterna bidrar till att stärka ett gott styre och den lokala demokratin i EU:s grannskap, och uppmanar kommissionen att öka det finansiella stödpaketet för lokala och regionala myndigheter i partnerländerna, särskilt för peer-to-peer-initiativ för kapacitetsuppbyggnad, i enlighet med slutsatserna från utvärderingen av EU:s stöd till lokala och regionala myndigheter i utvidgnings- och grannskapsregionerna (2010–2018).

56.

Kommittén välkomnar den aviserade handlingsplanen för jämställdhet och kvinnors egenmakt i yttre förbindelser, och bidrar till dess mål genom fokus i församlingen för lokala och regionala myndigheter i EU och Medelhavsområdet (Arlem) på kvinnors egenmakt.

57.

ReK uppmuntrar kommissionen och medlemsstaterna att stödja gränsöverskridande samarbete mellan regionala och lokala myndigheter i EU och i partnerländer, bl.a. i form av europeiska grupperingar för territoriellt samarbete (EGTS) och europeiska makroregionala strategier.

58.

ReK anser att utvidgningsprocessen måste fortsätta att vara en prioritet för EU, och att regionala och lokala myndigheter i utvidgningsländerna bör bli ännu mer involverade i förberedelserna inför anslutningen. När metoden för anslutningsförhandlingarna ses över, bör dessa frågor beaktas. ReK har för avsikt att hjälpa kandidatländerna att integreras bättre i EU:s viktigaste politikområden före anslutningen genom sina gemensamma rådgivande kommittéers verksamhet.

59.

Kommittén håller med om att det östliga partnerskapet bör stärkas mot bakgrund av samrådet om dess framtid, och förblir fast besluten att främja dess mål även utanför huvudstäderna och på den förvaltningsnivå som befinner sig närmast medborgarna.

60.

ReK understryker vikten av lokala och regionala aktörer och deras decentraliserade samarbetsinitiativ för att uppnå Agenda 2030 och målen för hållbar utveckling. Kommittén uppmanar kommissionen att kontinuerligt stödja dessa initiativ och höja deras profil.

61.

ReK beklagar att det inte görs någon hänvisning till det södra grannskapet i arbetsprogrammet 2020. Detta år utgör 25-årsjubileet för Barcelonaförklaringen, och kommittén uppmanar kommissionen att vid detta unika tillfälle överväga en förnyad EU-agenda för det södra grannskapet med sikte på ett innovativt, interkulturellt och inkluderande Medelhavsområde för att anta de nya utmaningarna fram till 2030.

62.

ReK upprepar behovet av att främja plattformar för e-lärande, öka tillgången till öppna nätkurser på civilskyddsområdet och främja nätverk kring kunskaper och färdigheter. I detta sammanhang stöder kommittén starkt inrättandet och utnyttjandet av det europeiska kunskapsnätverket för civilskydd.

Europeiska värden

63.

Kommittén uppmanar kommissionen att stärka EU:s befintliga verktyg för att övervaka och skydda rättsstatsprincipen och att där så är möjligt utveckla en enda, övergripande övervakningsmekanism för rättsstatsprincipen, demokratin och de grundläggande rättigheterna. Mekanismen bör bygga på så många och så olika källor som möjligt, inklusive de lokala och regionala myndigheterna, det organiserade civila samhället och enskilda personer.

64.

ReK uppmanar kommissionen att fortsätta att stödja både utbytet av bästa praxis och erfarenheter mellan olika förvaltningsnivåer i kampen mot populism och extremism och främjandet av en människorättskultur, som kompletteras med medel, sakkunskap och praktisk vägledning för nationella, regionala och lokala myndigheter i syfte att skydda våra demokratiska system.

65.

Kommittén ser fram emot initiativet om en ny migrations- och asylpakt, och framhåller det brådskande behovet av en övergripande strategi för migrations-, integrations- och asylpolitiken som bygger på principerna om respekt för grundläggande mänskliga rättigheter och solidaritet. Samtidigt bör EU fortsätta sina ansträngningar för att skydda EU:s yttre gränser i syfte att förhindra irreguljär migration och bekämpa människohandel.

66.

ReK stöder framläggandet av en ny handlingsplan för integration och inkludering och betonar de lokala och regionala myndigheternas grundläggande roll när det gäller att underlätta integrationen. Kommittén välkomnar den senaste tidens gradvisa ökning av stöd från kommissionen som är direkt tillgängligt för lokala myndigheter, och anser att detta stöd bör förstärkas och att det bör finnas mer direkta, förenklade medel för lokala och regionala myndigheter som tar emot och integrerar reguljära migranter och flyktingar. Kommittén förbinder sig till ett ännu större samarbete mellan ReK, kommissionen och övriga partner i initiativet och nätverket ”Städer och regioner för integration”.

67.

ReK välkomnar kommissionens avsikt att i nära samarbete med regionala och nationella myndigheter färdigställa det europeiska området för utbildning till 2025, stöder målet att bygga upp ett område för lärande, studier och forskning utan gränser och understryker behovet av att främja kompetensrörlighet och återmigration.

68.

Den nya europeiska agendan för kultur kompletterar och stärker den europeiska identiteten, som kompletterar de nationella och regionala identiteterna, genom att erkänna den kulturella och språkliga mångfalden i Europa samt stärka de europeiska kulturella och kreativa sektorerna och deras förbindelser med partner utanför Europa. ReK uppmuntrar också kommissionen att stödja Unescos initiativ om världsarv och EU, som syftar till att använda världsarvet som ett verktyg för att öka den europeiska landsbygdens ekonomiska och sociala hållbarhet.

69.

Kommittén välkomnar den sedan länge emotsedda ”nya säkerhetsstrategin” och direktivet om skydd av kritisk infrastruktur, och uppmanar till att inkludera alla initiativ och strategier som genomförs av lokala och regionala myndigheter på civilskyddsområdet.

Förstärkning av den europeiska demokratin

70.

Kommittén välkomnar kommissionens erkännande av den roll som myndighetsnivåerna under den nationella nivån spelar i unionens demokratiska system. ReK bekräftar för sin del på nytt de europeiska regionernas och städernas starka önskan att delta i den europeiska demokratin och det europeiska beslutsfattandet som fullvärdiga partner och att bidra till genomförandet av principerna om flernivåstyre, aktiv subsidiaritet och proportionalitet.

71.

Kommittén välkomnar den kommande konferensen om Europas framtid. ReK:s aktiva medverkan i konferensens styrande organ och plenarförsamling kommer att ge ett mervärde till processen, så att de lokala och regionala myndigheterna och allmänheten kan delta i en verklig dialog med EU, vilket bör leda till konkreta förslag för att förbättra EU:s ändamålsenlighet och demokratiska funktionssätt.

72.

Kommittén välkomnar kommissionens åtagande att genomföra politiken på ett öppet och effektivt sätt och att se till att den ger konkreta fördelar, samtidigt som man undviker en alltför stor administrativ börda. ReK upprepar sitt allmänna stöd för agendan för bättre lagstiftning och förväntar sig att ”en in, en ut”-principen inte kommer att tillämpas på ett mekanistiskt sätt. ReK ser fram emot att utveckla samarbetet med kommissionen genom sitt nätverk av regionala nav för att granska genomförandet av EU:s politik på fältet.

73.

Kommittén betonar vikten av en stark samordnande roll för kommissionen vid genomförandet av EU-agendan för städer. ReK ser en förnyad Leipzigstadga som ett ytterligare steg mot att koppla EU-agendan för städer till kommissionens agenda för bättre lagstiftning och den gröna given.

74.

Kommittén efterlyser en övergripande europeisk strategi för demografiska förändringar, som ReK har för avsikt att bidra till genom att analysera de demografiska förändringarnas inverkan på olika grupper av människor och regioner.

75.

ReK välkomnar inrättandet av en kommissionsportfölj för jämlikhet. ReK påminner om att de lokala och regionala myndigheterna spelar en avgörande roll när det gäller att hantera jämställdhet: lika lön för lika arbete, jämlik fördelning av omsorgsansvaret, tillräckligt betald föräldraledighet och ledighet för vård av anhörig, minskade löne- och pensionsklyftor, stopp för våld mot kvinnor och jämställdhetsbudgetering. Kommittén efterlyser konkreta åtgärder i detta syfte inom ovannämnda områden som ett sätt att öka kvinnors egenmakt, med början på lokal och regional nivå.

76.

Europeiska regionkommittén ger sin ordförande i uppdrag att överlämna denna resolution till Europeiska kommissionen, Europaparlamentet, de kroatiska och tyska ordförandeskapen för Europeiska unionens råd samt Europeiska rådets ordförande.

Bryssel den 12 februari 2020.

Apostolos TZITZIKOSTAS

Europeiska regionkommitténs ordförande


(1)  COM(2020) 37 final.

(2)  Europaparlamentets resolution av den 3 oktober 2018 om att hantera de särskilda behoven i landsbygdsområden, bergsområden och avlägsna områden.

(3)  https://webapi2016.cor.europa.eu/v1/documents/cor-2019-02043-00-01-ac-tra-sv.docx/content