Bryssel den 13.8.2020

COM(2020) 366 final

2020/0169(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande en ändring av protokoll 31 till EES-avtalet om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna

(Budgetpost 04 03 01 03 – Social trygghet)

(Text av betydelse för EES)


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

För att trygga erforderlig rättssäkerhet och enhetlighet på den inre marknaden ska gemensamma EES-kommittén införliva all relevant unionslagstiftning med EES-avtalet så snart som möjligt efter antagandet av lagstiftningen i fråga och också göra det möjligt för Eftastaterna i EES att delta i EU-åtgärder och EU-program som är av betydelse för EES.

Syftet med utkastet till beslut av gemensamma EES-kommittén (som åtföljer det föreliggande förslaget till rådsbeslut) är att ändra protokoll 31 till EES-avtalet om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna. Detta är nödvändigt för att Eftastaterna i EES ska kunna delta i unionens program och åtgärder som finansieras via budgetposter i Europeiska unionens allmänna budget. I det aktuella fallet är syftet med denna ändring att göra det möjligt för Eftastaterna i EES (Norge, Island och Liechtenstein) att delta i de unionsåtgärder avseende fri rörlighet för arbetstagare, samordning av de sociala trygghetssystemen och åtgärder till förmån för migrerande arbetstagare, inklusive från tredjeländer, som hör till budgetpost 04 03 01 03, och som infördes i Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2020.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Det bifogade utkastet till gemensamma EES-kommitténs beslut är fullständigt förenligt med EES-avtalets syfte att främja ett fortgående och balanserat stärkande av handeln och de ekonomiska förbindelserna mellan de avtalsslutande parterna på lika konkurrensvillkor och med respekt för samma regler, i avsikt att skapa ett homogent Europeiskt ekonomiskt samarbetsområde.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Gemensamma EES-kommitténs beslut är också förenligt med unionens politik inom andra områden, särskilt genom dess syfte att skydda enhetligheten på EU:s inre marknad.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Förslaget grundar sig på artiklarna 46 och 48 i EUF-fördraget jämförda med artikel 218.9. Enligt artikel 1.3 i rådets förordning (EG) nr 2894/94 om formerna för genomförandet av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet 1 ska rådet när det gäller denna typ av beslut fastställa unionens ståndpunkt på förslag från kommissionen.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Förslaget är förenligt med subsidiaritetsprincipen av följande skäl:

Målet med detta förslag, nämligen att säkerställa enhetligheten på den inre marknaden, kan inte i tillräcklig utsträckning uppnås av medlemsstaterna och kan därför, på grund av förslagets verkningar, bättre uppnås på unionsnivå.

Proportionalitetsprincipen

I enlighet med proportionalitetsprincipen går detta förslag inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dess mål.

Val av instrument

I enlighet med artikel 98 i EES-avtalet har ett beslut av gemensamma EES-kommittén valts som instrument. Gemensamma EES-kommittén ska säkerställa att EES-avtalet genomförs och fungerar på ett effektivt sätt. Därför ska kommittén fatta beslut i de fall som anges i EES-avtalet.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Ej tillämpligt.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Eftastaterna i EES ska bidra ekonomiskt till budgetpost 04 03 01 03 ”Fri rörlighet för arbetstagare, samordning av de sociala trygghetssystemen och åtgärder till förmån för migrerande arbetstagare, inklusive från tredjeländer”. Det exakta beloppet kommer att fastställas i enlighet med bestämmelserna i EES-avtalet när detta utkast till rådets beslut har antagits.

5.ÖVRIGA INSLAG

I överensstämmelse med EU:s budgetpolitik kan deltagande i en EU-verksamhet ske först efter det att motsvarande ekonomiska bidrag har betalats. I enlighet med protokoll 32 till EES-avtalet inkommer det årliga ekonomiska bidraget från Eftastaterna i EES emellertid senast den 31 augusti varje år, till följd av EU:s betalningsbegäran som fastställs av Europeiska kommissionen och överlämnas till Eftastaterna i EES senast den 15 augusti varje år.

För att överbrygga perioden mellan januari och augusti bör därför utkastet till beslut av gemensamma EES-kommittén tillämpas retroaktivt från och med januari. På så sätt säkerställs kontinuiteten i samarbetet under hela kalenderåret, i enlighet med EES-avtalet.

Den retroaktiva verkan påverkar inte berörda personers rättigheter och skyldigheter och är förenlig med principen om berättigade förväntningar.

2020/0169 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande en ändring av protokoll 31 till EES-avtalet om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna

(Budgetpost 04 03 01 03 – Social trygghet)

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 46 och 48 jämförda med artikel 218.9,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 2894/94 av den 28 november 1994 om formerna för genomförandet av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet 2 , särskilt artikel 1.3,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet 3 (nedan kallat EES-avtalet) trädde i kraft den 1 januari 1994.

(2)Enligt artikel 98 i EES-avtalet får gemensamma EES-kommittén besluta att ändra bland annat protokoll 31 till EES-avtalet.

(3)Protokoll 31 till EES-avtalet omfattar särskilda bestämmelser om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna.

(4)Samarbetet mellan de avtalsslutande parterna i EES-avtalet i fråga om unionsåtgärder som finansieras via Europeiska unionens allmänna budget och som avser den fria rörligheten för arbetstagare, samordningen av de sociala trygghetssystemen och åtgärder till förmån för migrerande arbetstagare, inklusive från tredjeländer, bör fortsätta.

(5)Protokoll 31 till EES-avtalet bör därför ändras så att detta utvidgade samarbete kan fortsätta även efter den 31 december 2019.

(6)Unionens ståndpunkt i gemensamma EES-kommittén bör därför grunda sig på det utkast till beslut som åtföljer det här beslutet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande den föreslagna ändringen av protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna, ska grunda sig på det utkast till beslut av gemensamma EES-kommittén som åtföljer det här beslutet.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    EGT L 305, 30.11.1994, s. 6.
(2)    EGT L 305, 30.11.1994, s. 6.
(3)    EGT L 1, 3.1.1994, s. 3.

Bryssel den 13.8.2020

COM(2020) 366 final

BILAGA

till

Förslag till rådets beslut

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande en ändring av protokoll 31 till EES-avtalet om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna

(Budgetpost 04 03 01 03 – Social trygghet)


BILAGA

GEMENSAMMA EES-KOMMITTÉNS BESLUT

nr […]

av den […]

om ändring av protokoll 31 till EES-avtalet 
om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna

GEMENSAMMA EES-KOMMITTÉN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (nedan kallat EES-avtalet), särskilt artiklarna 86 och 98, och

av följande skäl:

(1)Samarbetet mellan de avtalsslutande parterna i EES-avtalet i fråga om unionsåtgärder som finansieras via unionens allmänna budget och som avser fri rörlighet för arbetstagare, samordning av de sociala trygghetssystemen och åtgärder till förmån för migrerande arbetstagare, inklusive från tredjeländer, bör fortsätta.

(2)Protokoll 31 till EES-avtalet bör därför ändras så att detta utvidgade samarbete kan äga rum från och med den 1 januari 2020.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I artikel 5.5 och 5.13 i protokoll 31 till EES-avtalet ska ”och 2019” ersättas med ”, 2019 och 2020”.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft dagen efter det att den sista anmälningen enligt artikel 103.1 i EES-avtalet har gjorts.

Det ska tillämpas från och med den 1 januari 2020.

Artikel 3

Detta beslut ska offentliggöras i EES-delen av och EES-supplementet till Europeiska unionens officiella tidning.



Utfärdat i Bryssel den

   På gemensamma EES-kommitténs vägnar

   Ordförande

   

   Gemensamma

   EES-kommitténs sekreterare