Bryssel den 2.4.2020

COM(2020) 138 final

2020/0054(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 1303/2013 och förordning (EU) nr 1301/2013 vad gäller särskilda åtgärder för att tillhandahålla extraordinär flexibilitet vid användningen av de europeiska struktur- och investeringsfonderna för att hantera covid-19-pandemin


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

De direkta och indirekta effekterna av covid-19-pandemin fortsätter att öka i alla medlemsstater. Den nuvarande situationen är exempellös och kräver extraordinära åtgärder som är anpassade efter situationen.

Genom det första åtgärdspaketet som kommissionen föreslog den 13 mars 2020 infördes ett antal viktiga förändringar som medger en mer verkningsfull reaktion i det rådande läget. Under tiden har effekterna på våra ekonomier och samhällen blivit allt allvarligare. Det är därför nödvändigt att, som en del av den andra uppsättningen åtgärder, gå längre än vad som redan är möjligt och tillhandahålla extraordinär flexibilitet för att hantera den situation utan motstycke som vi befinner oss i, och som lett till att den allmänna undantagsklausulen inom stabilitets- och tillväxtpakten har aktiverats.

För att säkerställa att allt bistånd från fonderna kan mobiliseras för att hantera effekterna av covid-19-pandemin på våra ekonomier och samhällen, måste det, utan att det påverkar de bestämmelser som bör tillämpas under normala omständigheter, som en tillfällig extraordinär åtgärd finnas en tidsbegränsad möjlighet till en medfinansieringsgrad på 100 % från EU-budgeten för genomförandet av de sammanhållningspolitiska programmen, samt möjligheter till ytterligare överföringar mellan Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Europeiska socialfonden (ESF) och Sammanhållningsfonden och mellan olika regionkategorier. Dessutom föreslås det att medlemsstaterna undantas från kraven på tematisk koncentration, för att möjliggöra en omfördelning av medlen till de områden som påverkas mest av den pågående krisen. Detta undantag gör det möjligt att använda alla tillgängliga medel från Eruf, Sammanhållningsfonden och ESF för att övervinna de exempellösa utmaningar som medlemsstaterna står inför på grund av covid-19-pandemin. Medlemsstaterna och regionerna kommer att kunna mobilisera mer resurser för att utvidga och förlänga system för korttidsarbete, för att ge stöd till de små och medelstora företagens rörelsekapital och för omedelbara utgifter inom vårdsektorn.

För att undanröja den administrativa börda som programändringar skulle innebära för medlemsstaternas och EU:s förvaltningar och som under rådande omständigheter inte är nödvändig är det också nödvändigt att avstå från att ändra partnerskapsöverenskommelserna och att senarelägga tidsfristen för inlämning av de årliga genomföranderapporterna för 2020 och för kommissionens rapporter som baseras på dessa. Dessutom kommer vissa förfarandekrav i samband med revisioner och finansieringsinstrument att förenklas. Eftersom möjligheterna att utföra det nödvändiga revisionsarbetet för närvarande är begränsade när det gäller Eruf, ESF, EHFF och Sammanhållningsfonden bör det uttryckligen föreskrivas att det är möjligt att utöka användningen av en icke-statistisk urvalsmetod. För att möjliggöra en snabb justering av finansieringsinstrument för att hantera covid-19-pandemin effektivt bör det inte längre krävas någon översyn eller uppdatering av förhandsbedömningen och de styrkande handlingar som visar att det stöd som tillhandahållits använts för det avsedda ändamålet. Möjligheterna till stöd till rörelsekapital genom finansieringsinstrument bör också utvidgas till Ejflu.

Slutligen föreslås det att stöd från Eruf ska ges till företag som befinner sig i svårigheter på grund av dessa särskilda omständigheter och på så sätt säkerställa överensstämmelse med tillvägagångssättet för åtgärder inom den tillfälliga ramen för statligt stöd för att stödja ekonomin under covid-19-pandemin och med reglerna för beviljande av stöd av mindre betydelse.

Covid-19-pandemin kommer också troligen att få allvarliga konsekvenser för genomförandet av pågående insatser. De nationella myndigheterna kan därför överväga att anpassa insatserna (t.ex. de resultat som ska uppnås, tidsfristerna för genomförande osv.) i enlighet med sina nationella regler när så är nödvändigt och motiverat, på ett sätt som minimerar covid-19-pandemins effekter på programmen. De nationella myndigheterna skulle också kunna överväga möjligheten att vid behov välja ut nya insatser eller att genomföra ytterligare inbjudningar att lämna förslag.

Det kan finnas fall då omständigheter till följd av covid-19-pandemin innebär force majeure enligt nationell lagstiftning och därmed utgör en godtagbar anledning till att det inte är möjligt att uppfylla en skyldighet. Kommissionen anser att all nödvändig flexibilitet bör utnyttjas för att hantera fall då stödmottagare inte kan uppfylla sina skyldigheter i tid av anledningar som rör covid-19-pandemin (t.ex. att personalen inte är tillgänglig). Likaså kommer kommissionen att visa samma flexibilitet när det gäller att bedöma om medlemsstaterna uppfyller sina skyldigheter. För att säkerställa att medlemsstaterna och regionerna kan dra full nytta av stödet från fonderna bör begränsade anpassningar tillåtas av det högsta stödbeloppet från fonderna för varje prioritering och regionkategori när man fastställer det slutsaldo som ska betalas till de operativa programmen.

Dessa åtgärder kompletterar de lagstiftningsändringar som föreslogs den 13 mars 2020. De är resultatet av ett nära samarbete med medlemsstaterna genom arbetsgruppen för investeringsinitiativet mot coronaeffekter, där 200 frågor redan har behandlats.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Förslaget är förenligt med den allmänna rättsliga ram som inrättats för de europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna) och är begränsat till en riktad ändring av förordningarna (EU) nr 1303/2013 och (EU) 1301/2013. Förslaget kompletterar kommissionens förslag COM(2020) 113 av den 13 mars vad gäller särskilda åtgärder för att mobilisera investeringar i medlemsstaternas hälso- och sjukvårdssystem samt i andra sektorer av deras ekonomier som reaktion på covid-19-utbrottet (Investeringsinitiativ mot coronaeffekter) samt alla andra åtgärder som syftar till att hantera den rådande extrema situationen.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Förslaget är begränsat till riktade ändringar av förordningarna (EU) nr 1303/2013 och (EU) nr 1301/2013 och upprätthåller förenligheten med unionens politik inom andra områden.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Förslaget baseras på artiklarna 177, 178 och 322 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Det innehåller möjligheter till en medfinansieringsgrad på 100 % och finansiell flexibilitet inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning mellan Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden samt mellan regionkategorier. Det ger klarhet om de stödberättigande utgifter som påverkas av de åtgärder som införs som en reaktion på folkhälsokrisen. Slutligen lättar det på några av kraven för medlemsstaterna, i de fallen kraven ger upphov till en administrativ börda som skulle kunna fördröja genomförandet av åtgärderna för att hantera covid-19-pandemin. Dessa extraordinära ändringar påverkar inte de bestämmelser som är tillämpliga under normala omständigheter.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Förslaget syftar till att möjliggöra undantag från vissa begränsningar i nu gällande unionsbestämmelser för att ge största möjliga flexibilitet att mobilisera befintliga investeringsmedel för att hantera de direkta och indirekta effekterna av den extrema folkhälsokrisen i samband med covid-19-pandemin.

Proportionalitetsprincipen

Förslaget innebär en begränsad och riktad ändring som inte går utöver vad som är nödvändigt för att uppnå målet att ge extra flexibilitet och rättslig säkerhet för att mobilisera investeringar som svar på den omfattande folkhälsokrisen som påverkar regionernas och företagens tillväxtpotential och allmänhetens välbefinnande.

Val av instrument

En förordning är det lämpliga instrumentet för att införa den extra flexibilitet som krävs för att hantera dessa exceptionella omständigheter.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Ej tillämpligt.

Samråd med berörda parter

Det har inte skett något samråd med externa berörda parter. Förslaget har dock föregåtts av omfattande samråd med medlemsstaterna och Europaparlamentet under de senaste veckorna och beaktar de mer än 200 frågor om klargöranden och råd som de nationella myndigheterna har ställt angående hanteringen av krisåtgärder genom arbetsgruppen för investeringsinitiativet mot coronaeffekter.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Ej tillämpligt.

Konsekvensbedömning

En konsekvensbedömning gjordes för att förbereda förslagen till förordningarna (EU) nr 1303/2013 och (EU) nr 1301/2013. De begränsade och riktade förändringar som nu föreslås kräver inte någon separat konsekvensbedömning.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Ej tillämpligt.

Grundläggande rättigheter

Ej tillämpligt.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Den föreslagna ändringen medför inga förändringar av de årliga taken för åtaganden och betalningar i den fleråriga budgetramen enligt bilaga I till förordning (EU) nr 1311/2013. Den totala årliga fördelningen av åtagandebemyndiganden enligt förordning (EU) nr 1303/2013 förblir oförändrad.

Förslaget kommer att underlätta ett snabbare programgenomförande och leda till en tidigareläggning av betalningsbemyndiganden.

Kommissionen kommer att noggrant övervaka effekten av den föreslagna ändringen av betalningsbemyndiganden under 2020 och beakta både budgetens genomförande och medlemsstaternas reviderade prognoser.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Genomförandet av åtgärderna kommer att övervakas och rapporteras inom ramen för de allmänna rapporteringsförfaranden som föreskrivs i förordning (EU) nr 1303/2013.

Förklarande dokument (för direktiv)

Ej tillämpligt.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Det föreslås att förordning (EU) nr 1303/2013 (förordningen om gemensamma bestämmelser) ändras för att säkerställa att medlemsstaterna kan begära ändringar av operativa program för att möjliggöra att en medfinansieringsgrad på 100 % tillämpas på det relevanta operativa programmet för räkenskapsåret 2020–2021 (artikel 25a.1) Kommissionen kommer att på den grundvalen bedöma och eventuellt föreslå en förlängning av åtgärden.

För ändringar av operativa program som görs efter att denna förordning har trätt i kraft är det också viktigt att se till att möjligheten att överföra anslag för 2020 mellan Eruf och ESF samt Sammanhållningsfonden inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning tillåts utan begränsningar (artikel 25a.2). Medlen inom målet Europeiskt territoriellt samarbete, de extra anslagen till de yttersta randområdena samt stödet till sysselsättningsinitiativet för unga och fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst får inte påverkas av sådana överföringar.

För att tillgodose medlemsstaternas behov av att hantera de särskilda utmaningarna just nu bör medlemsstaterna kunna begära en överföring av sina anslag för 2020 mellan regionkategorier. För att säkerställa ett fortsatt fokus på mindre utvecklade regioner bör medlemsstaterna först undersöka andra möjligheter att överföra medel innan man överväger överföringar från budgeten för de mindre utvecklade regionerna, med tanke på de möjliga negativa följderna av sådana överföringar för nödvändiga investeringar i ursprungsregionen eller för slutförandet av insatser som valts ut före begäran om överföring (artikel 25a.3 och 25a.4). För ändringar av operativa program som lämnas in efter det att denna förordning träder i kraft bör kraven på tematisk koncentration inte tillämpas (artikel 25a.5).

För att göra det möjligt för medlemsstaterna att koncentrera sig på den nödvändiga hanteringen av covid-19-pandemin och för att minska den administrativa bördan bör man förenkla vissa förfarandekrav i samband med programgenomförandet och revisioner. Framförallt bör partnerskapsöverenskommelserna inte längre ändras (artikel 25a.6), tidsfristen för inlämning av den årliga genomföranderapporten bör senareläggas (artikel 25a.8) och det bör också uttryckligen föreskrivas att möjligheten för fonderna och EHFF att använda sig av en icke-statistisk urvalsmetod utvidgas (artikel 25a.12). Dessutom bör det föreskrivas om särskilda villkor för force majeure i samband med återkrav (artikel 25a.8).

Undantagsvis är det också tillåtet att låta utgifter för avslutade eller fullt genomförda insatser som främjar krishantering i samband med covid-19-pandemin vara stödberättigande (artikel 25a.7). Sådana insatser får väljas ut redan innan den nödvändiga programändringen har godkänts av kommissionen.

När det krävs justeringar av finansieringsinstrumenten för att hantera folkhälsokrisen effektivt bör det inte krävas någon översyn eller uppdatering av förhandsbedömningen och de styrkande handlingar som visar att det stöd som tillhandahållits använts för det avsedda ändamålet. Dessutom bör möjligheterna till stöd till rörelsekapital inom Ejflu utvidgas (artikel 25a.10 och 25a.11).

Dessutom föreslås det att tillåta ytterligare flexibilitet vid avslutandet av program för att säkerställa att tillgängliga medel utnyttjas i största möjliga omfattning (artikel 1.3).

Slutligen föreslås det att förordning (EU) nr 1301/2013 ändras för att tillåta att stöd från Eruf ges till företag som befinner sig i svårigheter på grund av dessa särskilda omständigheter och på så sätt säkerställa överensstämmelse med tillvägagångssättet för åtgärder inom den tillfälliga ramen för statligt stöd för att stödja ekonomin under covid-19-pandemin och med reglerna för beviljande av stöd av mindre betydelse (artikel 2).

2020/0054 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 1303/2013 och förordning (EU) nr 1301/2013 vad gäller särskilda åtgärder för att tillhandahålla extraordinär flexibilitet vid användningen av de europeiska struktur- och investeringsfonderna för att hantera covid-19-pandemin

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 177, 178 och 322.1 a,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 1 ,

med beaktande av Regionkommitténs yttrande 2 ,

med beaktande av revisionsrättens yttrande,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Medlemsstaterna har drabbats av konsekvenserna av covid-19-pandemin på ett aldrig tidigare skådat sätt. Krisen hämmar tillväxten i medlemsstaterna, vilket i sin tur förvärrar de allvarliga likviditetsbristerna på grund av den plötsliga och betydande ökningen av nödvändiga investeringar i hälso- och sjukvårdssystem och andra sektorer i deras ekonomi. Detta har skapat en extraordinär situation som kräver särskilda åtgärder.

(2)För att hantera effekterna av krisen har förordningarna (EU) nr 1303/2013 och (EU) nr 1301/2013 redan ändrats för att ge större flexibilitet vid genomförandet av de program som får stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Europeiska socialfonden (ESF) och Sammanhållningsfonden (nedan kallade fonderna) och från Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF). För att bidra till en effektiv hantering av krisen utvidgades omfattningen av stödet från Eruf avsevärt.

(3)De allvarliga negativa effekterna på EU:s ekonomier och samhällen håller dock på att förvärras. Det är därför nödvändigt att ge medlemsstaterna extraordinär extra flexibilitet så att de kan hantera denna exceptionella kris genom att öka möjligheten att mobilisera allt outnyttjat stöd från fonderna.

(4)I syfte att minska den belastning som krisåtgärderna innebär på de offentliga budgetarna bör medlemsstaterna ges möjlighet att som ett undantag kunna begära att en medfinansieringsgrad på 100 % för sammanhållningspolitiska program tillämpas för budgetåret 2020–2021, i enlighet med budgetanslagen och under förutsättning att medel finns tillgängliga. På grundval av en bedömning av tillämpningen av denna extraordinära medfinansieringsgrad kan kommissionen komma att föreslå att åtgärden förlängs.

(5)För ge medlemsstaterna ökad flexibilitet vid omfördelningen av medel för att tillhandahålla skräddarsydda lösningar för folkhälsokrisen bör möjligheterna till finansiella överföringar inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning mellan Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden införas eller förbättras. Dessutom bör undantagsvis möjligheten till överföringar mellan regionkategorier ökas för medlemsstaterna med tanke på de omfattande följderna av folkhälsokrisen, samtidigt som de sammanhållningspolitiska målen i fördragen respekteras. Medlen inom målet Europeiskt territoriellt samarbete, de extra anslagen till de yttersta randområdena samt stödet till sysselsättningsinitiativet för unga och fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst får inte påverkas av sådana överföringar. 

(6)För att göra det möjligt för medlemsstaterna att snabbt sätta in tillgängliga resurser för att hantera covid-19-pandemin och med beaktande av att omfördelningen av medel, på grund av att genomförandet av programperioden 2014–2020 närmar sig slutet, kanske bara är möjlig för de medel som är tillgängliga för 2020, är det berättigat att undantagsvis befria medlemsstaterna från skyldigheten att uppfylla kraven på tematisk koncentration fram till slutet av programperioden.

(7)För att göra det möjligt för medlemsstaterna att koncentrera sig på de åtgärder som är nödvändiga för att hantera covid-19-pandemin och för att minska den administrativa bördan bör man förenkla vissa förfarandekrav i samband med programgenomförandet och revisioner. Framför allt bör partnerskapsöverenskommelserna inte längre ändras fram till slutet av programperioden, varken för att återspegla tidigare ändringar i de operativa programmen eller för att införa andra ändringar. Tidsfristen för att lämna in de årliga genomföranderapporterna för 2019 bör senareläggas, liksom tidsfristen för översändandet av kommissionens sammanfattande rapport, som bygger på genomföranderapporterna. Vad gäller fonderna och EHFF bör en utvidgad möjlighet för revisionsmyndigheterna att använda en icke-statistisk urvalsmetod uttryckligen föreskrivas för räkenskapsåret 2019–2020.

(8)Det är också lämpligt att undantagsvis låta utgifter för avslutade eller fullt genomförda insatser som främjar krishantering i samband med covid-19-pandemin vara stödberättigande. Sådana insatser får väljas ut redan innan den nödvändiga programändringen har godkänts av kommissionen. Dessutom bör det föreskrivas om särskilda villkor för force majeure i samband med återkrav.

(9)För att minska den administrativa bördan och förseningar i genomförandet när det krävs ändringar av finansieringsinstrumenten för att hantera folkhälsokrisen effektivt bör det inte längre krävas någon översyn eller uppdatering av förhandsbedömningen eller uppdaterade verksamhetsplaner eller likvärdiga handlingar i de styrkande handlingar som visar att det stöd som tillhandahållits använts för det avsedda ändamålet fram till slutet av programperioden. Dessutom bör man utvidga möjligheterna till stöd till rörelsekapital genom finansieringsinstrument inom Ejflu.

(10)För att säkerställa att medlemsstaterna fullt ut kan utnyttja stödet från fonderna eller EHFF bör extra flexibilitet medges vid beräkningen av slutbetalningen i slutet av programperioden.

(11)För att underlätta de överföringar som tillåts enligt denna förordning bör artikel 30.1 f i budgetförordningen om användningen av anslag för samma ändamål inte gälla för överföringar som föreslås enligt den här förordningen.

(12)För att säkerställa överensstämmelse med tillvägagångssättet för åtgärder inom den tillfälliga ramen för statligt stöd för att stödja ekonomin under covid-19-pandemin och med reglerna för beviljande av stöd av mindre betydelse å ena sidan och med villkoren för stöd till företag i svårigheter inom Eruf å andra sidan, bör förordning (EU) nr 1301/2013 ändras för att möjliggöra stöd till sådana företag under dessa särskilda omständigheter.

(13)Eftersom målen för denna förordning, nämligen att hantera effekterna av folkhälsokrisen genom att införa åtgärder för ökad flexibilitet i samband med tilldelningen av stöd från ESI-fonderna, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan på grund av åtgärdernas omfattning och verkningar, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

(14)Förordningarna (EU) nr 1301/2013 och (EU) nr 1301/2013 bör därför ändras i enlighet med detta.

(15)Eftersom situationen i samband med covid-19-pandemin är akut är det lämpligt att den här förordningen träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

(16)Med beaktande av covid-19-pandemin och hur brådskande det är att hantera den därmed sammanhängande folkhälsokrisen anses det nödvändigt att föreskriva ett undantag från den åttaveckorsperiod som avses i artikel 4 i protokoll nr 1 om de nationella parlamentens roll i Europeiska unionen, fogat till fördraget om Europeiska unionen, fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1
Ändringar av förordning (EU) nr 1303/2013

Förordning (EU) nr 1303/2013 ska ändras på följande sätt:

1.Följande kapitel ska läggas till i del två avdelning II: 

”KAPITEL V

Extraordinära åtgärder för användning av de europeiska struktur- och investeringsfondernas medel i samband med covid-19-pandemin

”Artikel [25a]
Extraordinära åtgärder för användning av de europeiska struktur- och investeringsfondernas medel i samband med covid-19-pandemin

1.Genom undantag från artikel 60.1 och artikel 120.3 första och fjärde styckena får, på medlemsstatens begäran, en medfinansieringsgrad på 100 % tillämpas på de utgifter som deklarerats i betalningsansökningar under räkenskapsåret 1 juli 2020–30 juni 2021 inom ett eller flera insatsområden i ett program som får stöd från Eruf, ESF eller Sammanhållningsfonden.

Ansökningar om ändring av medfinansieringsgraden ska göras genom det förfarande för ändring av program som fastställs i artikel 30 och ska åtföljas av det eller de reviderade programmet eller programmen. Medfinansieringsgraden på 100 % ska endast tillämpas om motsvarande programändring har godkänts av kommissionen innan den slutliga ansökan om mellanliggande betalning lämnas in i enlighet med artikel 135.2.

Innan medlemsstaterna lämnar in sin första betalningsansökan för det räkenskapsår som inleds den 1 juli 2021 ska de anmäla den tabell som avses i artikel 96.2 d ii för att bekräfta den medfinansieringsgrad som gällde under det räkenskapsår som slutade den 30 juni 2020 för de prioriteringar som berörs av den tillfälliga ökningen till 100 %.

2.I samband med covid-19-pandemin får de medel som är tillgängliga för programplanering under 2020 för målet Investering för tillväxt och sysselsättning på medlemsstaternas begäran föras över mellan Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden, oberoende av de procentsatser som avses i artikel 92.1 a–d.

Kraven i artikel 92.4 ska inte gälla för dessa överföringar.

Överföringar ska inte påverka medel som anslagits till sysselsättningsinitiativet för unga i enlighet med artikel 92.5 eller till stöd till dem som har det sämst ställt inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning i enlighet med artikel 92.7.

Medel som överförs mellan Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden enligt denna punkt ska genomföras i enlighet med reglerna för den fond till vilken medlen överförs.

3.Genom undantag från artikel 93.1 och utöver den möjlighet som föreskrivs i artikel 93.2 får medel som är tillgängliga för programplanering för 2020 på medlemsstaternas begäran överföras mellan regionkategorier i samband med covid-19-pandemin.

4.Begäranden om överföringar enligt punkterna 2 och 3 ska göras genom förfarandet för programändringar i artikel 30, de ska vara vederbörligen motiverade och de ska åtföljas av det eller de reviderade programmen där de belopp som ska överföras anges per fond och per regionkategori, i förekommande fall.

5.Genom undantag från artikel 18 och de fondspecifika förordningarna ska anslag som anges i begäranden om programändringar som lämnats in eller överföringar som anmälts i enlighet med artikel 30.5 från och med [den dag då denna förordning träder i kraft] inte omfattas av krav på tematisk koncentration som anges i denna förordning eller i de fondspecifika förordningarna.

6.Genom undantag från artikel 16 ska från och med [den dag då denna förordning träder i kraft] partnerskapsöverenskommelser inte ändras och programändringar inte medföra ändringar av partnerskapsöverenskommelser.

Genom undantag från artiklarna 26.1, 27.1, 30.1 och 30.2 ska man från och med [den dag då denna förordning träder i kraft] inte längre kontrollera att programmen och deras genomförande överensstämmer med partnerskapsöverenskommelsen.

7.För insatser som främjar krishanteringsförmågan avseende covid-19-pandemin enligt vad som avses i artikel 65.10 andra stycket ska artikel 65.6 inte tillämpas.

Genom undantag från artikel 125.3 b får sådana insatser väljas ut för stöd från Eruf eller ESF innan det ändrade programmet godkänns.

8.För tillämpningen av artikel 87.1 b, när covid-19-pandemin åberopas som force majeure, ska uppgifter om för vilka belopp det inte har varit möjligt att lämna in en betalningsansökan tillhandahållas på den totala nivån per prioritering för insatser med totala stödberättigande kostnader på mindre än 1 000 000 EUR.

9.Den årliga genomföranderapport för programmet som avses i artikel 50.1 för år 2019 ska lämnas in senast den 30 september 2020 för alla ESI-fonder, genom undantag från de tidsfrister som anges i de fondspecifika förordningarna. Översändandet av den sammanfattande rapport som kommissionen utarbetar under 2020 i enlighet med artikel 53.1 får skjutas upp på motsvarande sätt.

10.Genom undantag från artikel 37.2 g ska det inte krävas någon översyn eller uppdatering av förhandsbedömningarna om det behövs ändringar i finansieringsinstrumenten för att hantera covid-19-pandemin effektivt.

11.Om finansieringsinstrumenten tillhandahåller stöd till små och medelstora företag i form av rörelsekapital i enlighet med artikel 37.4 andra stycket [införs genom CRII ändringen] ska det inte krävas att det i de styrkande handlingarna ingår några nya eller uppdaterade verksamhetsplaner eller likvärdiga handlingar, eller underlag för kontroll av att stödet från finansieringsinstrumenten har använts för avsedda ändamål.

Genom undantag från förordning (EU) nr 1305/2013 får sådant stöd också tillhandahållas av Ejflu inom ramen för de åtgärder som avses i förordning (EU) nr 1305/2013 och som är relevanta för genomförandet av finansieringsinstrumenten. Sådana stödberättigande utgifter får inte överstiga 200 000 EUR.

12.För tillämpningen av artikel 127.1 ska covid-19-pandemin anses utgöra ett vederbörligen motiverat fall som revisionsmyndigheterna kan åberopa efter en yrkesmässig bedömning för att använda en icke-statistisk urvalsmetod för räkenskapsåret 1 juli 2019–30 juni 2020.

13.För tillämpningen av artikel 30.1 f i budgetförordningen ska villkoret att anslag ska vara för samma ändamål inte gälla för överföringar enligt punkterna 2 och 3.”

2.I artikel 130 ska följande punkt läggas till som punkt 3:

”3.    Genom undantag från punkt 2 får bidraget från fonderna eller EHFF genom slutliga utbetalningar för varje prioritering per fond och per regionkategori under det sista räkenskapsåret inte överstiga bidraget från fonderna eller EHFF med mer än 10 % för varje prioritering per fond och per regionkategori enligt vad som fastställts i kommissionens beslut om godkännande av det operativa programmet.

Bidraget från fonderna eller EHFF genom slutliga utbetalningar under det sista räkenskapsåret får inte överstiga de stödberättigande offentliga utgifter som deklarerats och bidraget från varje fond och regionkategori till varje operativt program enligt vad som fastställts i kommissionens beslut om godkännande av det operativa programmet.”

Artikel 2
Ändring av förordning (EU) nr 1301/2013

Artikel 3.3 d i förordning (EU) nr 1301/2013 ska ersättas med följande:

”Företag i svårigheter enligt definitionen i unionens regler för statligt stöd, företag som får stöd i enlighet med den tillfälliga ramen för statligt stöd 3 eller i kommissionens förordningar (EU) nr 1407/2013 4 , (EU) nr 1408/2013 5 och (EU) nr 717/2014 6 ska inte betraktas som företag i svårigheter vid tillämpningen av denna punkt.”

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

1.1.Förslagets eller initiativets titel

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 1303/2013 och förordning (EU) nr 1301/2013 vad gäller särskilda åtgärder för att tillhandahålla extraordinär flexibilitet vid användningen av de europeiska struktur- och investeringsfonderna för att hantera covid-19-pandemin

1.2.Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen 7  

4 Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

13 Regional- och stadspolitik

1.3.Typ av förslag eller initiativ

 En ny åtgärd 

 En ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd 8  

 En förlängning av en befintlig åtgärd 

 En tidigare åtgärd som omformas till eller ersätts av en ny 

1.4.Mål

1.4.1.Fleråriga strategiska mål för kommissionen som förslaget eller initiativet är avsett att bidra till

Ej tillämpligt

1.4.2.Specifikt/specifika mål eller verksamheter inom den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen som berörs

Specifikt mål nr…

Ej tillämpligt

Berörda verksamheter enligt den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen

Ej tillämpligt

1.4.3.Verkan eller resultat som förväntas

Beskriv den verkan som förslaget eller initiativet förväntas få på de mottagare eller den del av befolkningen som berörs.

Ej tillämpligt

1.4.4.Indikatorer för bedömning av resultat eller verkan

Ange indikatorer för övervakning av framsteg och resultat.

Ej tillämpligt

1.5.Grunder för förslaget eller initiativet

1.5.1.Krav som ska uppfyllas på kort eller lång sikt

Ej tillämpligt

1.5.2.Mervärdet av en åtgärd på unionsnivå

Ej tillämpligt

1.5.3.Erfarenheter från tidigare liknande åtgärder

Ej tillämpligt

1.5.4.Förenlighet med andra finansieringsformer och eventuella synergieffekter

Ej tillämpligt

1.6.Varaktighet och budgetkonsekvenser

 Förslag eller initiativ som pågår under en begränsad tid 

   Förslaget eller initiativet ska gälla från 1.7.2020 till 30.6.2021

   Det påverkar resursanvändningen under 2020–2025

 Förslag eller initiativ som pågår under en obegränsad tid

Efter en inledande period ÅÅÅÅ–ÅÅÅÅ,

beräknas genomförandetakten nå en stabil nivå.

1.7.Planerad metod för genomförandet 9

 Direkt förvaltning som sköts av kommissionen

av dess avdelningar, vilket också inbegriper personalen vid unionens delegationer;

   av genomförandeorgan

 Delad förvaltning med medlemsstaterna

 Indirekt förvaltning genom att uppgifter som ingår i budgetgenomförandet anförtros

tredjeländer eller organ som de har utsett

internationella organisationer och organ kopplade till dem (ange vilka)

EIB och Europeiska investeringsfonden

organ som avses i artiklarna 208 och 209 i budgetförordningen

offentligrättsliga organ

privaträttsliga organ som har anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter i den utsträckning som de lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat, som anförtrotts genomförandeuppgifter inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

personer som anförtrotts genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp enligt avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som fastställs i den relevanta grundläggande rättsakten

Vid fler än en metod, ange kompletterande uppgifter under ”Anmärkningar”.

Anmärkningar

Ej tillämpligt

2.FÖRVALTNING

2.1.Regler om uppföljning och rapportering

Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder:

Ej tillämpligt

2.2.Förvaltnings- och kontrollsystem

2.2.1.Risker som identifierats

Ej tillämpligt

2.2.2.Uppgifter om det interna kontrollsystemet

Ej tillämpligt

2.2.3.Beräknade kostnader för och fördelar med kontroller – bedömning av förväntad risk för fel

Ej tillämpligt

2.3.Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter

Beskriv förebyggande åtgärder (befintliga eller planerade)

Ej tillämpligt

3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

3.1.Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

·Befintliga budgetrubriker (även kallade ”budgetposter”)

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av
anslag

Bidrag

Nummer
[Rubrik………………………...……………]

Diff./Icke-diff 10 .

från Efta-länder 11

från kandidatländer 12

från tredje-länder

enligt artikel 21.2 b i budgetförordningen

1b Smart tillväxt för alla

Eruf, ESF, Sammanhållningsfonden

4 Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

13 Regional- och stadspolitik

Diff.

NEJ

NEJ

NEJ

NEJ

·Nya budgetrubriker som föreslås

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av
anslag

Bidrag

Nummer
[Rubrik………………………………………]

Diff./Icke-diff.

från Efta-länder

från kandidatländer

från tredje-länder

enligt artikel 21.2 b i budgetförordningen

[XX.YY.YY.YY]

NEJ

NEJ

NEJ

NEJ

3.2.Beräknad inverkan på utgifterna

Den föreslagna ändringen medför inga förändringar av de årliga taken för åtaganden och betalningar i den fleråriga budgetramen enligt bilaga I till förordning (EU) nr 1311/2013.

Den årliga fördelningen av åtagandebemyndiganden för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden förblir oförändrad.

Förslaget kommer att leda till tidigareläggande av betalningsbemyndiganden för det budgetår som börjar den 1 juli 2020 och slutar den 30 juni 2021, enligt beräkningarna nedan.

3.2.1.Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna



Miljoner euro i löpande priser (avrundat till tre decimaler)

Rubrik i den fleråriga
budgetramen

Nummer

1b

Smart tillväxt för alla

GD: EMPL, REGIO

2020

2021

2022

2023

2024

2025

TOTALT

• Driftsanslag

1b: Ekonomisk, social och territoriell sammanhållning

Eruf, ESF, Sammanhållningsfonden

Åtaganden

(1)

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000





Betalningar

 

(2)

8 500,000

6 100,000

0 000

-7 300,000

-7 300,000

0 000

0 000

Anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för särskilda program 13  

Ej tillämpligt

(3)

TOTALA anslag
för GD EMPL, REGIO

Åtaganden

=1+1a +3

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000

Betalningar

=2+2a

+3

8 500,000

6 100,000

0 000

-7 300,000

-7 300,000

0 000

0 000



TOTALA driftsanslag

Åtaganden

(4)

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000

Betalningar

(5)

8 500,000

6 100,000

0 000

-7 300,000

-7 300,000

0 000

0 000

• TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för särskilda program

(6)

TOTALA anslag
under RUBRIKEN 1b
i den fleråriga budgetramen

Åtaganden

=4+ 6

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000

0 000

Betalningar

=5+ 6

8 500,000

6 100,000

0 000

-7 300,000

-7 300,000

0 000

0 000



Följande ska anges om flera rubriker i budgetramen påverkas av förslaget eller initiativet:

• TOTALA driftsanslag

Åtaganden

(4)

Betalningar

(5)

• TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för särskilda program

(6)

TOTALA anslag
för RUBRIKERNA 1–4
i den fleråriga budgetramen
(referensbelopp)

Åtaganden

=4+ 6

Betalningar

=5+ 6



Rubrik i den fleråriga
budgetramen

5

”Administrativa utgifter”

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År
n

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

GD: <…….>

• Personalresurser

• Övriga administrativa utgifter

TOTALT GD <…….>

Anslag

TOTALA anslag
för RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen 

(summa åtaganden = summa betalningar)

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År
n 14

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

TOTALA anslag
för RUBRIKERNA 1–5
i den fleråriga budgetramen 

Åtaganden

Betalningar

3.2.2.Beräknad inverkan på driftsanslagen

   Förslaget/initiativet kräver inte att driftsanslag tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att befintliga driftsanslag tas i anspråk (inga förändringar):

Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Ange mål och output

År
n

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

OUTPUT

Typ 15

Genomsnittliga kostnader

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Totalt antal

Total kostnad

SPECIFIKT MÅL nr 1 16

- Output

- Output

- Output

Delsumma specifikt mål nr 1

SPECIFIKT MÅL nr 2…

- Output

Delsumma specifikt mål nr 2

TOTAL KOSTNAD

3.2.3.Beräknad inverkan på anslag av administrativ natur

3.2.3.1.Sammanfattning

   Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År
n 17

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser

Övriga administrativa utgifter

Delsumma RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen

Utanför RUBRIK 5 18
of the multiannual financial framework

Personalresurser

Övriga utgifter
av administrativ natur

Delsumma
utanför RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen

TOTALT

Personalbehov och andra administrativa kostnader ska täckas genom anslag inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av anslag inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.    

3.2.3.2.Beräknat personalbehov

   Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Beräkningarna ska anges i heltidsekvivalenter

År
n

År
n+1

År n+2

År n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

• Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda)

XX 01 01 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna)

XX 01 01 02 (vid delegationer)

XX 01 05 01 (indirekta forskningsåtgärder)

10 01 05 01 (direkta forskningsåtgärder)

Extern personal (i heltidsekvivalenter) 19

XX 01 02 01 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier finansierade genom ramanslaget)

XX 01 02 02 (kontraktsanställda, lokalanställda, nationella experter, vikarier och unga experter som tjänstgör vid delegationerna)

XX 01 04 yy  20

- vid huvudkontoret

- vid delegationer

XX 01 05 02 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med indirekta forskningsåtgärder)

10 01 05 02 (kontraktsanställda, vikarier och nationella experter som arbetar med direkta forskningsåtgärder)

Annan budgetrubrik (ange vilken)

TOTALT

XX motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Tjänstemän och tillfälligt anställda

Extern personal

3.2.4.Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

   Förslaget/initiativet är förenligt med den gällande fleråriga budgetramen

   Förslaget/initiativet kräver omfördelningar under den berörda rubriken i den fleråriga budgetramen

Förklara i förekommande fall vilka omfördelningar som krävs, och ange berörda budgetrubriker och motsvarande belopp.

   Förslaget/initiativet förutsätter att flexibilitetsmekanismen utnyttjas eller att den fleråriga budgetramen revideras

Beskriv behovet av sådana åtgärder, och ange berörda rubriker i budgetramen, budgetrubriker i den årliga budgeten samt de motsvarande beloppen.

3.2.5.Bidrag från tredje part

Det ingår inga bidrag från tredje part i det aktuella förslaget eller initiativet.

Förslaget eller initiativet kommer att medfinansieras enligt följande:

Anslag i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År
n

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Totalt

Ange vilket organ som deltar i samfinansieringen 

TOTALA anslag som tillförs genom samfinansiering

3.3.Beräknad inverkan på inkomsterna

   Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida

   Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

påverkan på egna medel

påverkan på ”diverse inkomster”

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel:

Belopp som förts in för det innevarande budgetåret

Förslagets/initiativets inverkan på inkomsterna 21

År
n

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Artikel ………….

Ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs i de fall där inkomster i diversekategorin kommer att avsättas för särskilda ändamål.

Ange med vilken metod inverkan på inkomsterna har beräknats.

(1)    EUT C , , s. .
(2)    EUT C , , s. .
(3)    EUT C 91 I, 20.3.2020, s. 1.
(4)    Kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 av den 18 december 2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse (EUT L 352, 24.12.2013, s. 1).
(5)    Kommissionens förordning (EU) nr 1408/2013 av den 18 december 2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse inom jordbrukssektorn (EUT L 352, 24.12.2013, s. 9).
(6)    Kommissionens förordning (EU) nr 717/2014 av den 27 juni 2014 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse inom fiskeri- och vattenbrukssektorn (EUT L 190, 28.6.2014, s. 45).
(7)    Verksamhetsbaserad förvaltning och verksamhetsbaserad budgetering benämns ibland med de interna förkortningarna ABM respektive ABB.
(8)    I enlighet med artikel 54.2 a eller b i budgetförordningen.
(9)    Närmare förklaringar av de olika metoderna för genomförande med hänvisningar till respektive bestämmelser i budgetförordningen återfinns på BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
(10)    Diff. = differentierade anslag/Icke-diff. = icke-differentierade anslag.
(11)    Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.
(12)    Kandidatländer och i förekommande fall potentiella kandidatländer i västra Balkan.
(13)    Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
(14)    Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras.
(15)    Output som ska anges är de produkter eller tjänster som levererats (t.ex. antal studentutbyten som har finansierats eller antal kilometer väg som har byggts).
(16)    Mål som redovisats under punkt 1.4.2: ”Specifikt/specifika mål…”.
(17)    Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras.
(18)    Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
(19)    [Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen].
(20)    Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).
(21)    När det gäller traditionella egna medel (tullar och sockeravgifter) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 25 % avdrag för uppbördskostnader.