18.12.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 440/125


Yttrande från Europeiska regionkommittén – En ny industristrategi för Europa

(2020/C 440/21)

Föredragande:

Jeannette BALJEU (NL–Renew), ledamot, provinsstyrelsen, Zuid-Holland

Referensdokument:

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: En ny industristrategi för EU

COM(2020) 102 final

POLITISKA REKOMMENDATIONER

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Europeiska regionkommittén (ReK) understryker att industrin är mycket viktig för Europas regioner och städer och för de tiotals miljoner arbetstillfällen som den skapar, samt att den av naturliga skäl verkar i ett globalt sammanhang där handel är en viktig drivkraft för tillväxt, vilket medför både fördelar och utmaningar.

2.

ReK välkomnar kommissionens meddelande om en ny industristrategi för EU (1) och dess fokus på industriekosystem och betonar att dessa ekosystem många gånger är regionala samt ofta kopplade till andra regionala ekosystem genom leveranskedjor eller nätverk för kunskapsutbyte. Kommittén understryker att en ny industristrategi för EU därför bör grundas på ett flernivåstyre där varje nivå ges tydliga ansvarsområden och resurser för genomförande, och betonar att stöd från alla berörda parter är nödvändigt för att uppnå målen om en dubbel omställning till en grön och digital industri.

3.

ReK anser att det endast är med ett starkt och effektivt bidrag från industrin som den gröna given verkligen kan utveckla sin fulla styrka som en europeisk tillväxtstrategi.

4.

Kommittén understryker att den nya industristrategin för EU därför måste stärka den platsbaserade dimensionen för att regioner och städer, som är de förvaltningsnivåer som står närmast medborgarna och ekosystemen, ska ta ansvar för den dubbla gröna och digitala omställningen av sina industrier, också med tanke på behoven av fortbildning och utveckling av den kompetens som arbetstagarna kommer att behöva för att inte riskera att drabbas av utestängning till följd av omställningen.

5.

ReK välkomnar översynen av industripolitiken, som kommissionens ordförande Ursula von der Leyen aviserade till första halvåret 2021 i sitt tal om tillståndet i unionen den 16 september. Mot bakgrund av den exempellösa störningen av produktions- och leveranskedjorna bör en sådan översyn bygga på den vunna erfarenheten och de lärdomar som dragits, och det är vår bestämda uppfattning att översynen måste inbegripa en starkare territoriell komponent för att göra den europeiska industrin verkligt motståndskraftig och framtidssäkrad.

6.

ReK understryker att de regionala och lokala myndigheterna har viktig kompetens inom politiska områden som påverkar den industriella utvecklingen och kan uppbåda en rad olika instrument för att möjliggöra genomförandet av en helhetsinriktad och ambitiös industripolitisk strategi för EU som ska säkerställa ekonomisk motståndskraft i tider av strukturella förändringar. Kommittén begär att kommissionen ska inkludera den lokala och regionala nivån vid den framtida utformningen av den nya industristrategin för EU.

7.

ReK betonar att regionerna kan och vill föregå med gott exempel genom att pröva nya tillvägagångssätt och verktyg för att uppnå en grön, digital omställning och hjälpa till att stärka de regionala klustren, som utgör byggstenarna i starka europeiska innovationsekosystem där interregionalt samarbete mellan aktörer hjälper till att bygga upp europeiska värdekedjor och EU:s ramvillkor skapar lika villkor för den inre marknaden.

8.

Kommittén är övertygad om att det inte bara är nödvändigt att stabilisera försörjnings- och produktionskedjorna för medicintekniska produkter, medicinsk utrustning och läkemedel, utan också att omstrukturera dem i ett fullt fungerande ekosystem.

9.

Kommittén betonar att Europa står inför en aldrig tidigare skådad pandemi med allvarliga konsekvenser som skulle kunna ge upphov till en global ekonomisk kris. Vi uppmanar till att återhämtningen sker i samklang med gröna, digitala och sociala villkor.

10.

ReK välkomnar Europaparlamentets resolution (2) om en samordnad EU-insats mot covid-19-pandemin och dess konsekvenser och stöder kommissionen i dess mål att utforma en ny industristrategi för EU i ett försök att skapa en industri som är mer konkurrens- och motståndskraftig i samband med globala chocker och uppmanar kommissionen att prioritera att stärka den inre marknaden.

11.

ReK föreslår att man använder en industristrategi i två steg, där det första steget fokuserar på industrins överlevnad och det andra på fasen för återuppbyggnad och förnyelse för en grön, koldioxidsnål och mer digitaliserad ekonomi. Kommittén understryker att det i dessa steg är nödvändigt att integrera begreppet regional motståndskraft för att öka regionernas förmåga att motstå, absorbera eller övervinna interna eller externa ekonomiska chocker (3).

12.

Kommittén stöder EU:s mål att ge sig i kast med en skyndsam och konsekvent omställning i riktning mot klimatneutralitet och digitalt ledarskap och understryker att den gröna given måste inkluderas som en central del av den nya industristrategin för EU för att dessa mål ska kunna uppnås. Kommittén betonar den regionala och lokala dimensionens betydelse och anser att skapandet och utvecklingen av nya marknader för klimatneutrala och cirkulära produkter bör förbli det huvudsakliga syftet med industristrategin för EU.

13.

ReK betonar att klimatneutralitetsmålen måste uppnås på lokal och regional nivå och att omställningen kommer att få störst inverkan på energiintensiva regioner.

14.

Kommittén understryker att de energiintensiva industrierna, som är beroende av handel och skapar värde och sysselsättning lokalt, av konkurrenspolitiska skäl är beroende av att det råder lika villkor för alla inhemska och utländska marknadsaktörer. Detta rör inte bara utrikeshandelspolitiken utan också EU:s klimat- och energipolitiska riktlinjer. I EU:s många planer och lagstiftningsåtgärder måste man framför allt se till att det finns ett tillräckligt skydd mot koldioxidläckage för råvaruindustrierna, och ReK anser att ett ändamålsenligt pris för koldioxidutsläpp krävs för att förnybar energi ska vara konkurrenskraftig.

15.

ReK välkomnar kommissionen förslag om en mekanism för en rättvis omställning (4), genom vilken upp till 100 miljarder euro kommer att mobiliseras för att säkerställa en rättvis omställning för koldioxidintensiva regioner när de fortsätter att omvandla sina industrier och ekonomier.

16.

Kommittén välkomnar den nya handlingsplanen för den cirkulära ekonomin (5), i vilken en rad åtgärder läggs fram för att EU:s industrier ska kunna utnyttja de möjligheter som ett mer cirkulärt och biobaserat tillvägagångssätt erbjuder, vilket kommer att säkerställa en renare och mer konkurrenskraftig industri genom minskad miljöpåverkan, minskad konkurrens om begränsade resurser och minskade produktionskostnader. Det kan ytterligare minska beroendet av import av energi och resurser. Kommittén understryker vikten av en omställning till en biobaserad och cirkulär ekonomi även för sysselsättningen och av en hållbar bebyggd miljö som en viktig del av denna omställning.

17.

ReK understryker att den nya industristrategin för EU bör vara inkluderande och förespråkar att man inbegriper gruppen av innovationsföljare som kämpar för att hålla jämna steg med förändringarna och att man ser till att få med sig dem (6).

18.

ReK framhåller behovet av en verklig inre marknad för tjänster för att bidra till att underlätta tjänstefieringen av industrin. Kommittén betonar de regionala myndigheternas roll när det gäller att underlätta den lokalanpassning av industrin som äger rum på grund av denna övergång och på grund av banbrytande teknik samt att leveranskedjorna kommer att vara mer koncentrerade på regional nivå vid cirkulär tillverkning.

19.

Kommittén håller därför med om att företagen bör anpassa sina affärsmodeller och utveckla nya former av arbete som är lämpliga för den digitala och hållbara tidsåldern och betonar att snabbare tillväxt både kommer från såväl nystartade företag som från etablerade företag. Kommittén uppmanar kommissionen att stödja innovativa användningar och tillhandahålla ett ramverk genom vilket kluster av företag kan lära av varandra, med eller utan hjälp från konsulter inom entreprenörskap, från mellanhänder eller regionala utvecklingsorgan.

20.

ReK understryker att det är viktigt att investera i forskning, utveckling och innovation och att säkerställa att denna investering omsätts i produkter och tjänster som kan säljas och industriella processer som ökar produktiviteten och tar hänsyn till EU:s mål om klimatneutralitet till 2050.

21.

Kommittén erkänner vikten av standardisering och certifiering, särskilt av nya produkter, förfaranden och tjänster som påskyndar omställningen till en grön, digital och motståndskraftig ekonomi, och uppmanar kommissionen att säkerställa att små och medelstora företag beaktas och involveras i standardiseringsprocessen.

22.

ReK välkomnar ambitionen att skapa ledande marknader för ren teknik i linje med strategins företagaranda och håller med om att de som agerar först och snabbast kommer att ha störst fördelar, samt betonar att regionala ekosystem erbjuder den bästa miljön för innovation på grund av det stora förtroende som ges möjlighetsstyrda entreprenörer.

23.

ReK håller med om att EU måste samla sina resurser för att kollektivt kunna göra vad ingen kan göra ensam, och betonar att interregionalt samarbete för att stimulera interregionala värdekedjor som baseras på ”smart komplementaritet” mellan regionala sektorsövergripande ekosystem kopplade till omställningen till en grön, digital och motståndskraftig ekonomi, såsom har gjorts i de regionala strategierna för smart specialisering, är av central betydelse i detta avseende. Kommittén betonar att de regionala strategierna för smart specialisering är de bästa verktyg som finns att tillgå för att möjliggöra samarbete inom regionala ekosystem och med andra regionala ekosystem med kompletterande färdigheter och på så sätt kunna skapa värdekedjor och möjligheter till innovation för hela EU.

24.

ReK understryker behovet av ett tydligt övervaknings- och utvärderingssystem, såsom rekommenderas i strategierna för smart specialisering, samt betonar att detta bör genomföras på samtliga tre nivåer och att EU, medlemsstaterna och regionerna bör göra utvärderingar vartannat år. Kommittén föreslår att kommissionen tar med detta i den europeiska planeringsterminen och kopplar det till de nationella reformplanerna på medlemsstatsnivå samt att regionerna inkluderar denna utvärdering som ett pedagogiskt verktyg för att främja en mer diagnostiserande övervakning som kontrollerar framsteg och underlättar problemlösning. ReK föreslår att den regionala resultattavlan för innovation skulle kunna åtföljas av rekommendationer om EU-verktyg som kan bidra till en förbättring av indikatorerna.

25.

ReK stöder kommissionen vid utvecklingen av en ambitiös klusterpolitik för EU och betonar vikten av att koppla samman regionala kluster och nätverk från olika regioner. Kommittén uppmanar kommissionen att stödja dessa interregionala nätverk som ett komplement till kontaktskapande på individuell nivå inom Enterprise Europe Network och den europeiska plattformen för klustersamarbete och föreslår att EU:s klusterpolitik ska bli en integrerad del av den nya industristrategin för EU.

26.

ReK understryker att sammanhållningspolitiken bör vara ett viktigt instrument för att genomföra en platsbaserad strategi för industriell utveckling för att beakta de regionala skillnaderna när det gäller konsekvenserna av omställningen till en koldioxidneutral ekonomi, och efterlyser en utveckling av lämpliga mål och stödinstrument i samband med planeringen av nästa fas i sammanhållningspolitiken.

27.

ReK erkänner att regioner behöver strategisk vägledning för denna industriella omvandling för att på ett effektivt och ändamålsenligt sätt kunna identifiera aktuella luckor i sin beredskap när det gäller industriell omvandling. Kommittén uppmanar därför kommissionen att hjälpa till att utveckla verktyg som kan ge regionerna en tydlig färdplan med ett skräddarsytt tillvägagångssätt för att säkerställa det industriella ledarskapet och anser att ett sådant verktyg bör komplettera den nya industristrategin för EU och hjälpa regionerna att rikta de relaterade sammanhållningspolitiska investeringarna under programperioden efter 2020.

28.

ReK betonar de offentliga myndigheternas potentiella roll vid innovationsinriktad miljöanpassad offentlig upphandling, exempelvis när det gäller hållbar och smart rörlighet och inom byggindustrin och behovet av att minimera riskerna för regionala myndigheter.

29.

Kommittén beklagar att genomförandet av mål 9 för hållbar utveckling om att bygga upp en motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering och främja innovation enbart har lett till måttliga framsteg. I synnerhet har EU:s inhemska bruttoutgifter för forskning och utveckling i förhållande till BNP stabiliserats på strax över 2,0 % (7). Kommittén framhåller att antagandet och spridningen av innovation i Europa går långsamt. ReK påpekar att många innovationer inom industrin kretsar kring nya affärsmodeller som kombinerar digital teknik och tjänstekoncept och betonar att regionerna spelar en viktig roll när det gäller att påskynda antagandet och spridningen av innovationer, exempelvis genom det europeiska nätverket av digitala innovationsnav, pilotanläggningar och fältlaboratorier. ReK framhåller behovet av ett nytt verktyg såsom föreslagits i Interreg-förordningen för interregionala innovationsinvesteringar.

30.

ReK uppmanar kommissionen att stödja den europeiska industrin, särskilt i energiintensiva regioner, vid omställningen till klimatneutralitet fram till 2050 och att ställa upp ambitiösa, men ändå realistiska, och sektoriella mål på medellång och lång sikt som ligger i linje med den europeiska gröna given och Parisavtalet samt att tillhandahålla färdplaner för att uppnå dessa i samarbete med regionala och lokala aktörer. Kommittén betonar vikten av en rättvis omställning för företag och medborgare, såsom anges i mekanismen för en rättvis omställning.

31.

Kommittén uppmanar Europeiska innovationsrådet att stödja alla snabbväxande företag vid deras expansion och inte enbart uppstartsföretag, och understryker att mycket snabbt växande små och medelstora företag inte utgör nya företag utan etablerade företag som har hittat nya sätt att växa genom digitalisering och/eller genom att göra sina produkter, processer eller tjänster mer hållbara.

32.

ReK håller med om att Europa bör dra största möjliga nytta av stordriftsfördelar, snabbhet och storlek, men vill betona att regionernas uppgift är att fungera som arena inte enbart för platsbaserade innovationer, utan även för ”samarbetande regioner” för att hjälpa till att befästa den rika mångfalden av kompetens i Europa i interregionala värdekedjor som kan konkurrera med större företag utanför Europa. Kommittén uppmanar kommissionen att möjliggöra ytterligare samarbete genom interregionala värdekedjor genom att säkerställa finansieringen av interregionala industriella prototyper.

33.

ReK framhåller att högre utbildning och yrkesutbildning behöver anpassas bättre till den digitala tidsåldern och betonar den roll som digitala innovationsknutpunkter kan spela, inte bara när det gäller att påskynda och sprida innovationer utan även för att utbilda den arbetskraft som behövs inom den framtida industrin. Kommittén betonar behovet av att dessa knutpunkter görs tillgängliga för små och medelstora företag och uppmanar kommissionen att ge mer stöd till kapacitetsuppbyggnad och erfarenhetsutbyte såsom exempelvis har gjorts i samband med uppmaningen om yrkeskunskapscentrum.

34.

ReK stöder behovet av en pakt för kompetens och uppmanar kommissionen att inkludera regionerna som en viktig partner i en sådan pakt. Kommittén framhåller att den regionala nivån är den bästa nivån för att organisera och samordna kompetensutvecklingen (kompetenshöjning och omskolning) och säkerställa rörlighet för anställda från sektorer som befinner sig i nedgång till sektorer i uppgång. Vi framhåller även vikten av lika tillgång till omskolning för anställda samt chefer och entreprenörer till följd av effekterna av covid-19-epidemin.

35.

Kommittén erkänner potentialen hos ”viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse” och allianser, och begär att kommissionen gör dem mer inkluderande genom att låta regioner och små och medelstora företag delta. ReK understryker i detta avseende potentialen för samarbete mellan den offentliga och den privata sektorn och för att bilda industriallianser, t.ex. på området för batteriteknik, plast och mikroelektronik, i syfte att bidra till den tekniska utvecklingen och säkra finansiering.

36.

ReK erkänner att utländska investerare medför geopolitiska risker och ett alltför stort beroende av globalt stöd och globala värdekedjor. Kommittén uppmanar kommissionen att berika strategin med åtgärder för att bemöta den aktuella kris som covid-19 har orsakat och förbereda sig på nya framtida pandemier för att säkerställa att det europeiska samhället och den europeiska ekonomin är motståndskraftiga, till exempel genom att förbereda alternativa europeiska leveranskedjor för medicinska förnödenheter som grundas på låga kostnader och kostnadseffektiva innovationer i händelse av nya pandemier eller allvarliga epidemier.

37.

Kommittén efterlyser en europeisk rättslig ram för artificiell intelligens (AI), robotteknik och relaterad teknik (8) som behandlar etiska principer och grundläggande rättigheter i samband med utveckling, spridning och användning av dessa teknikformer samt frågor om säkerhet och ansvar. Den europeiska industrins innovationsförmåga och konkurrenskraft kommer att kräva en övergripande ram som speglar EU:s värden och principer. Den kommer att ge konkret vägledning och skapa rättssäkerhet för såväl medborgare som företag – även utanför Europa. För närvarande bidrar avsaknaden av tydliga bestämmelser om säkerhet och ansvar till rättslig osäkerhet för konsumenter och företag som tillverkar och marknadsför produkter som innefattar AI samt för de medborgare som använder AI-tillämpningar.

38.

ReK understryker vikten av handlingsplanen för den cirkulära ekonomin, eftersom den tillhandahåller en drivkraft för kortare leveranskedjor i geografiskt hänseende och betonar att den cirkulära ekonomin påverkar nästan alla slags kluster och industrier och att många små eller medelstora företag trots pågående ansträngningar för att omvandla traditionella ekonomiska modeller och affärsmodeller inte är redo för denna förändring; många är villiga att agera men vet inte hur. Kommittén framhåller att mindre företag missgynnas när de anammar cirkularitet på grund av begränsningar i kapacitet, resurser, tid och tillgänglig kunskap när det gäller att investera och hantera den därmed sammanhängande administrationen och efterlevnaden av föreskrifter och standarder. ReK uppmanar kommissionen att anta en mer gynnsam politik för att främja den cirkulära omställningen samt att anta lagstiftning för att möjliggöra denna omställning snarare än hindra den, och anser att den cirkulära ekonomin i detta avseende skulle gynnas av en inre marknad för avfall.

39.

ReK efterlyser en omförhandling av energistadgefördraget i syfte att främja investeringar i hållbar energi och anpassa det till Parisavtalet. Omförhandlingen bör även bekräfta signatärstaternas och deras offentliga myndigheters ”rätt att reglera”.

40.

Kommittén stöder införandet av en mekanism för koldioxidjustering vid gränserna som är förenlig med WTO:s bestämmelser och som förbättrar klimatinsatserna i global skala och skyddar industrier mot illojal konkurrens. Vi uppmanar till att man i förslagen till nya egna medel för EU säkerställer enkelhet och insyn och samtidigt skyddar de nationella befogenheterna.

41.

Kommittén anser att EU och dess medlemsstater, för att upprätthålla det tekniska ledarskapet och uppnå digital och teknisk suveränitet, bör behålla rätten att blockera fientliga övertaganden av strategiska företag inom EU av aktörer i tredjeländer eller statligt understödda aktörer, och uppmanar kommissionen att reformera konkurrenspolitiken för att bibehålla en vital europeisk inre marknad samtidigt som EU-baserade företags ställning på världsmarknaden stärks.

42.

ReK håller med om att vi måste öka investeringarna i innovation och uppmanar kommissionen att främja en kultur där misslyckanden accepteras, och understryker att misslyckanden i samband med innovation kan vara mycket värdefulla för att lära sig hur man kan nå framgång, men enbart om företagen får en andra chans att tillämpa lärdomar som dragits om vilka vägar som inte är bärkraftiga. Kommittén uppmanar därför kommissionen att underlätta spridningen av lärdomar mellan regionala kluster och nätverk.

43.

Kommittén uppmanar kommissionen att stödja regioner som hjälper företag att hitta lämpliga europeiska partner om dessa vill minska sitt beroende av globala leveranser och särskilt värdekedjor, eftersom regionerna kan hjälpa till att hitta partner och underlätta kontaktskapande.

44.

ReK uppmanar kommissionen att även beakta tillämpningen av viktig digital teknik, såsom kvantdatorteknik i strategiska sektorer, som en del av den strategiska digitala infrastrukturen. Kommittén understryker att dessa tillämpningar är avgörande för Europas digitala omvandling, för att maximera de ekonomiska och sociala effekterna. Utan tillämpningar utgör digital teknik lösningar som söker efter ett problem, medan företag söker efter sätt att ta tillvara affärsmöjligheter.

45.

Kommittén understryker vikten av att regionala myndigheter och regionala kluster eller nätverk deltar i allianser och begär att regionala myndigheter, eller åtminstone en representant från ReK, ska ingå i industriforumet, särskilt för att analysera industrins risker och behov när det gäller industriella ekosystem, som enligt kommittén utgörs av ”regionala” ekosystem för entreprenörskap och innovation.

46.

ReK upprepar sitt önskemål om ett stärkt EU-stöd till regionala ekosystem och kluster inom ramen för interregionala innovationsinvesteringar, där förenligheten med den gröna given bör beaktas, som bygger vidare på strategin för smart specialisering och utvidgar och breddar befintliga initiativ såsom plattformen för smart specialisering för industriell modernisering och pilotinitiativet för regioner i industriell omvandling. Kommittén anser också att det är viktigt att utveckla instrument för att genomföra interregionala samarbetsprojekt för industriinvesteringar i nära samarbete med regionerna och partnerskapen för smart specialisering.

47.

ReK understryker att den dubbla omställningen enbart kommer att lyckas om alla intressenter är lika involverade i EU:s reviderade industristrategi, och menar att tydlig kommunikation och en öppen dialog med alla intressenter är av avgörande vikt eftersom omfattningen av den omvandling som både industrin och samhället står inför kräver omedelbara insatser, en gemensam vision och integrerade lösningar bland alla intressenter och på alla politiska nivåer, eftersom endast en strategi med flernivåstyre kan säkerställa att intressenterna ställer sig bakom ekonomipolitiska beslut av sådan vikt.

48.

Kommittén uppmanar kommissionen att införa åtgärder som syftar till en omställning av företagens produktion som en nödvändighet till följd av covid-19-pandemin och därmed samhällets förändrade behov.

49.

ReK uppmanar kommissionen att inkludera regioner och städer i förfarandet för att utforma en ny industristrategi för EU, och upprepar att regioner och städer vill och kan föregå med gott exempel vid utformningen av den platsbaserade dimensionen av den dubbla gröna och digitala omställning som den europeiska industrin står inför.

Bryssel den 14 oktober 2020.

Apostolos TZITZIKOSTAS

Europeiska regionkommitténs ordförande


(1)  COM(2020) 102 final.

(2)  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2020-0054_SV.pdf.

(3)  ”ECR2: Economic Crisis: resilience of regions”: www.espon.eu/programme/projects/espon-2013/applied-research/ecr2-economic-crisis-resilience-regions.

(4)  COM(2020) 22 final.

(5)  COM(2020) 98 final.

(6)  ”A geographically fair EU industrial strategy”: https://wms.flexious.be/editor/plugins/imagemanager/content/2140/PDF/2019/Geographically_fair_EU.pdf.

(7)  Eurostats rapport av den 22 juni 2020 om genomförandet av målen för hållbar utveckling.

(8)  Se ReK:s yttrande ”Vitbok om artificiell intelligens” av Guido Rink (NL–PES), https://cor.europa.eu/SV/our-work/Pages/OpinionTimeline.aspx?opId=CDR-2014-2020.