Bryssel den 1.3.2019

COM(2019) 124 final

2019/0069(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Världstullorganisationen med avseende på det harmoniserade systemet


MOTIVERING

1.Fråga som behandlas i förslaget

Detta förslag avser ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i Världstullorganisationens råd i samband med det planerade antagandet av en ändring av nomenklaturen för det harmoniserade systemet (nedan kallad HS-nomenklaturen) för nya tobaksvaror 1 .

2.Bakgrund till förslaget

2.1.Den internationella konventionen om systemet för harmoniserad varubeskrivning och kodifiering

Den internationella konventionen om systemet för harmoniserad varubeskrivning och kodifiering (nedan kallat avtalet) syftar till att underlätta internationell handel och insamling, jämförelse och analys av statistikuppgifter, särskilt när det gäller internationell handel. HS-nomenklaturen ingår som bilaga till avtalet, som är ett internationellt harmoniserat system som gör det möjligt för de deltagande länderna att klassificera handelsvaror på en gemensam grund för tulländamål. I HS-nomenklaturen ingår bland annat en varubeskrivning, som anges som nummer och undernummer, och tillhörande numeriska koder, som baseras på ett sexsiffrigt kodsystem. HS-nomenklaturen revideras vart femte år 2 . HS-nomenklaturen används av mer än 190 förvaltningar i hela världen, följaktligen klassificeras mer än 98 % av alla varor som handlas i världen enligt denna nomenklatur.

Avtalet trädde i kraft den 1 januari 1988.

Europeiska unionen och alla medlemsstater är parter i avtalet 3 .

2.2.Världstullorganisationen (WCO)

Världstullorganisationen (WCO), som inrättades 1952 som Tullsamarbetsrådet, är ett oberoende mellanstatligt organ vars uppdrag är att öka tullförvaltningarnas effektivitet och ändamålsenlighet. Världstullorganisationen erbjuder sina medlemmar en rad olika konventioner och andra internationella instrument, samt tekniskt bistånd och utbildning. I dag företräder Världstullorganisationen 182 tullförvaltningar över hela världen.

Världstullorganisationens styrande organ är rådet, som förlitar sig på ett sekretariats och en rad tekniska och rådgivande kommittéers kompetens och sakkunskaper för att fullgöra sitt uppdrag.

HS-kommittén är Världstullorganisationens tekniska kommitté. Den ansvarar för det förberedande arbete som rör avtalet. HS-kommitténs huvuduppgifter är följande:

·Säkerställa en enhetlig tolkning och tillämpning av lagstiftningen i det harmoniserade systemet, bland annat genom att lösa tvister om klassificering mellan de avtalsslutande parterna, för att underlätta handeln.

·Föreslå ändringar och uppdateringar av det harmoniserade systemet för att återspegla den tekniska utvecklingen och förändringar i handelsmönstren och andra behov hos användarna av det harmoniserade systemet.

·Främja en utbredd tillämpning av det harmoniserade systemet och undersöka allmänna frågor och policyfrågor i relation till det.

Världstullorganisationens råd granskar förslag till ändringar av avtalet, utarbetade av HS-kommittén, och kan rekommendera förslagen till de avtalsslutande parterna. De ändringar som Världstullorganisationens råd rekommenderar anses godkända, om ingen av de avtalsslutande parterna inom sex månader efter det att de underrättats om ändringarna gör invändningar mot dem.

De ståndpunkter som unionen ska inta i Världstullorganisationen om HS samordnas tillsammans med medlemsstaterna. Unionen och dess medlemsstater har bara en röst tillsammans i Världstullorganisationens råd.

2.3.Den planerade akten i Världstullorganisationens råd

Den 27–29 juni 2019 ska Världstullorganisationens råd anta en rekommendation enligt artikel 16 i HS-konventionen om ändringar av det harmoniserade systemets nomenklatur. Detta skulle bland annat inbegripa en ändring av vissa nya tobaksvaror (nedan kallad den planerade akten).

Vid utarbetandet av rekommendationen den 19–29 mars 2019 kommer HS-kommittén under sitt sextiotredje möte att utarbeta ett utkast till förslag till ändring av HS-nomenklaturen för dessa produkter. Detta ändringsförslag ska införlivas i ett utkast till rekommendation till Världstullorganisationens råd med alla föreslagna ändringar av bilagan till avtalet (de ändringar som antogs under mötet i mars och de som har antagits under tidigare möten i HS-kommittén). Världstullorganisationens råd ska under sitt möte i juni fatta beslut om dessa. Den reviderade HS-nomenklaturen kommer att träda i kraft 2022.

Förslaget till ändring är resultatet av det arbete som utförts av Världstullorganisationens råds underkommitté för översyn av HS (nedan kallad underkommittén). Underkommittén diskuterade förslaget vid sitt 55:e möte, som hölls i november 2018. Vid den tidpunkten kunde inte EU uttala sig om en ståndpunkt. Underkommitténs arbete redovisas för HS-kommittén som slutför den föreslagna ändringen av de delar som fortfarande är öppna för diskussion.

Syftet med den planerade akten är att ändra HS-nomenklaturens struktur i syfte att klassificera nya tobaksvaror som är avsedda för inandning genom uppvärmning eller på annat sätt, under en ny rubrik 24.04 ”Produkter innehållande tobak, rekonstituerad tobak, nikotin eller nikotinsubstitut, avsedda för inandning utan förbränning; andra nikotinprodukter avsedda för intag av nikotin in i människokroppen”.

3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

Den föreslagna ståndpunkten syftar till att uttrycka stöd för förslaget till ändring av HS-nomenklaturen när det gäller tobaksvaror av nya typer. Den syftar också till att uttrycka en preferens när det gäller vissa formuleringar som ska ingå i de kompletterande anmärkningarna till HS-nomenklaturen, som för närvarande står inom parentes i förslaget till ändring, eftersom ett beslut fortfarande behöver fattas.

Enligt nuvarande HS-nomenklatur föredrar de flesta av de avtalsslutande parterna, inklusive Europeiska unionen, att klassificera vissa nya tobaksvaror enligt HS-undernummer 2403.99 som ”andra tobaksvaror”. För närvarande har Världstullorganisationens beslut om klassificering av dessa produkter inte slutförts.

Det är viktigt för EU att sådana nya tobaksvaror identifieras i en särskild rubrik i den reviderade HS-nomenklaturen som träder i kraft under 2022 för att underlätta klassificeringen av dessa tobaksvaror. Det är också viktigt att uttrycka vissa preferenser när det gäller valet av den ordalydelse som ska införas i de nya anmärkningarna i kapitel 24 för att klargöra skiljelinjen mellan de olika rubrikerna i detta kapitel. Kommentarerna och förslagen i Världstullorganisationens sekretariats dokument NC2591E1a (HSC/63) har beaktats.

Den föreslagna ståndpunkten är därför följande:

När det gäller klassificeringen av nya tobaksvaror bör unionen erinra sig sin ursprungliga ståndpunkt till förmån för WHO/Världstullorganisationens förslag från september 2018 om att gruppera nya upphettade tobaksvaror med andra tobaksvaror under rubrik 24.03, och att objektivt definiera dem med hjälp av konsumtionssättet, som inbegriper uppvärmning som det rekommenderade alternativet, i stället för att hänvisa till att det saknas en förbränningsprocess som är omtvistad. I en anda av samarbete och efter vidare övervägande kan emellertid unionen nu godta det alternativ som följer av majoritetsomröstningen i Världstullorganisationens HS-kommitté och det påföljande arbetet i Världstullorganisationens underkommitté för översyn av HS för att inkludera dessa produkter i en ny rubrik 24.04. Den kan godta detta, i avvaktan på en bedömning av dessa produkters egenskaper och utsläpp, efter det att beslutet om nya och framväxande tobaksvaror, med stöd av unionen, har antagits vid den åttonde partskonferensen i WHO:s ramkonvention om tobakskontroll (FCTC) 4 .

Om den nya anmärkningen 2 till kapitel 24: Unionen bör stödja det första alternativet ”2.- rubrik 24.04 omfattar inte de produkter som anges under rubrikerna 24.02 och 24.03 5 ”. Till skillnad från ståndpunkten i Världstullorganisationens sekretariat, som uttrycks i ovannämnda dokument, bör unionen inte stödja säkerställande av prioritering av rubrik 24.04 för klassificering av vissa nya tobaksvaror. Det är lämpligare att begränsa tillämpningsområdet för denna rubrik till produkter som är entydigt klassificerade, så att tobaksvaror som kan klassificeras enligt detta nummer, men även i en annan rubrik i kapitel 24 (24.02 eller 24.03), hänvisas till dessa andra rubriker.

Om den nya anmärkningen 3 till kapitel 24: Unionen bör inte stödja införandet av texten inom parentes ”vare sig rök uppstår eller inte”. Hänvisningen till rök kan leda till förvirring när det gäller skillnaden mellan produkter enligt rubrikerna 24.02 (och 24.03) och 24.04, eftersom det ursprungliga syftet med inrättandet av den nya rubriken 24.04 är att täcka produkter som inte röks på traditionellt sätt. Egenskaperna hos och utsläppen från dessa produkter håller dock för närvarande på att utvärderas inom ramen för ett beslut om nya och framväxande tobaksvaror som antogs vid den åttonde partskonferensen för WHO:s ramkonvention om tobakskontroll. Det anses därför lämpligare att invänta resultaten av denna bedömning och att åter ta upp frågan om det finns nya bevis som är relevanta för tullklassificeringen.

Den föreslagna EU-ståndpunkten är i linje med den etablerade tullpolicyn och rättspraxis i Europeiska unionens domstol vad gäller att klassificera varor vid import i enlighet med deras objektiva kännetecken och egenskaper.

Den föreslagna ståndpunkten är nödvändig för att EU ska kunna uttrycka unionens ståndpunkt under nästa möte i Världstullorganisationens råd. Samma ståndpunkt kommer att framföras under det förberedande arbetet, särskilt vid HS-kommitténs möte, under förutsättning att EU, vid tidpunkten för mötet i kommittén för Harmoniserade systemet, kommer att stödja utarbetandet av kommitténs förslag när det är i linje med de avtalsslutande parternas majoritetsståndpunkt.

4.Rättslig grund

4.1.1.Principer

I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

Begreppet ”akter med rättslig verkan” omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren” 6 .

Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet om fastställande av den ståndpunkt som ska antas på unionens vägnar och avseende den planerade akten är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Världstullorganisationens råd är ett organ som inrättats genom ett avtal, nämligen konventionen om inrättandet av ett tullsamarbetsråd av den 15 december 1950. Det är ett organ som enligt den internationella konventionen om systemet för harmoniserad varubeskrivning och kodifiering har ansvar för att utfärda rekommendationer till de avtalsslutande parterna om ändring av denna konvention.

Världstullorganisationens råd förväntas rekommendera de avtalsslutande parterna att vid sitt möte i juni godkänna en ändring av bilagan till konventionen (HS-nomenklaturen) som, om inte en avtalsslutande part motsätter sig detta, ska anses vara godkänd inom sex månader. När rekommendationen har godkänts kommer den att införlivas i EU-lagstiftningen, nämligen i bilaga I till rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan. Detta beror på att det i artikel 2 a i den förordningen anges ”2. Den kombinerade nomenklaturen skall innehålla följande: a) Det harmoniserade systemets nomenklatur.” 

Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram.

Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är artikel 218.9 i EUF-fördraget.

4.2.Materiell rättslig grund

4.2.1.Principer

Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Eftersom det huvudsakliga syftet med och innehållet i den planerade akten rör tullunionen är den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet artikel 28.1 i EUF-fördraget.

4.3 Slutsats

Den rättsliga grunden för förslaget till beslut bör vara artikel 28.1 jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

5.Budgetkonsekvenser

Förslaget påverkar inte Europeiska unionens budget.

6.Offentligörande av den planerade akten

Inga

2019/0069 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Världstullorganisationen med avseende på det harmoniserade systemet

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 28.1 jämförd med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Den internationella konventionen om systemet för harmoniserad varubeskrivning och kodifiering (nedan kallat avtalet) ingicks av unionen genom rådets beslut 87/369 av den 7 april 1987 7 och trädde i kraft den 1 januari 1988.

(2)Enligt artikel 7 i avtalet får kommittén för Harmoniserade systemet för Världstullorganisationens råd utarbeta förslag till ändringar av HS-nomenklaturen. Enligt artikel 16 i avtalet får Världstullorganisationens råd rekommendera denna ändring till de avtalsslutande parterna.

(3)Världstullorganisationens råd förväntas besluta om en rekommendation till de avtalsslutande parterna för en ändring av HS-nomenklaturen i kapitel 24 under dess möte i juni. En sådan rekommendation kommer att antas på grundval av ett förslag till ändring som utarbetats av kommittén för Harmoniserade systemet, vilken bör slutföras under dess sextiotredje möte den 19–29 mars 2019.

(4)Vid den åttonde partskonferensen i WHO:s ramkonvention om tobakskontroll (FCTC) antogs beslut FCTC/COP8 (22) om nya och framväxande tobaksvaror för att få ytterligare vetenskapliga data om dessa produkter och i synnerhet för att få ett klargörande om dessa produkters egenskaper och utsläpp.

(5)Det är viktigt att komma ihåg att av domstolens fasta praxis följer vidare att, av rättssäkerhetsskäl och i syfte att underlätta kontroll, det avgörande kriteriet för tullklassificering av varor i allmänhet ska vara varornas objektiva kännetecken och egenskaper, såsom de definieras i texten i den berörda rubriken i tullnomenklaturen och i anmärkningarna till avsnitten och kapitlen.

(6)Mot bakgrund av rekommendationen om en ändring av HS-nomenklaturen som ska antas av Världstullorganisationens råd är det lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar, eftersom rekommendationen, så snart den godtagits enligt artikel 16 i avtalet, på ett avgörande sätt kommer att kunna påverka innehållet i unionsrätten, dvs. bilaga 1 till rådets förordning (EEG) nr 2658/87 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan. Ståndpunkten kommer att uttryckas i de förberedande stadierna av Världstullorganisationens råd, inbegripet i kommittén för Harmoniserade systemet.

(7)Det är lämpligt att stödja förslaget till ändring av HS-nomenklaturen avseende kapitel 24 och att uttrycka unionens synpunkter och preferenser när det gäller de texter som ännu inte har beslutats, under förutsättning att EU vid tidpunkten för mötet i Harmoniserade systemet stöder utarbetandet av kommitténs förslag när det är i linje med de avtalsslutande parternas majoritetsståndpunkt.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i Världstullorganisationens råd anges i bilagan.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till kommissionen.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    ”Nya” tobaksvaror är, inom ramen för HS-diskussionen, inte nödvändigtvis identiska med dem som omfattas av definitionen av ”nya tobaksvaror” i artikel 2.14 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/40/EU av den 3 april 2014 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillverkning, presentation och försäljning av tobaksvaror och relaterade produkter och om upphävande av direktiv 2001/37/EG (EUT L 127, 29.4.2014, s. 1).
(2)    HS-nomenklaturen har, sedan den infördes 1988, reviderats fem gånger. Dessa revideringar trädde i kraft 1996, 2002, 2007, 2012 och 2017.
(3)    Rådets beslut 87/369/EEG av den 7 april 1987 om ingående av den internationella konventionen om systemet för harmoniserad varubeskrivning och kodifiering samt upprättandet av ändringsprotokollet till denna konvention (EGT L 198, 20.7.1987, s. 1).
(4)    Beslut FCTC/COP8 (22)
(5)    Rubrik 24.02 omfattar ”Cigarrer, cigariller och cigaretter av tobak eller tobaksersättning”. Rubrik 24.03 omfattar ”Andra varor tillverkade av tobak eller tobaksersättning; homogeniserad eller rekonstituerad tobak; tobaksextrakt”.
(6)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland mot rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punkterna 61–64.
(7)    EGT L 198, 20.7.1987, s. 1.

Bryssel den 1.3.2019

COM(2019) 124 final

BILAGA

till

förslag till rådets beslut

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Världstullorganisationen med avseende på det harmoniserade systemet


BILAGA

EU bör upprepa sin ursprungliga ståndpunkt till förmån för det avfärdade gemensamma förslaget från WHO/Världstullorganisationen om att gruppera nya upphettade tobaksvaror med andra tobaksvaror under rubrik 24.03, och att objektivt definiera dem med hjälp av konsumtionssättet, vilket inbegriper uppvärmning 1 , som bästa möjliga alternativ.

EU påminner om WHO:s ramkonvention om tobakskontroll – till vilken EU och alla medlemsstater är fullvärdiga parter – och dess beslut FCTC/COP8 (22) om nya och framväxande tobaksvaror. EU påminner om att det arbete som för närvarande utförs inom ramen för WHO:s ramkonvention om tobakskontroll, bland annat vad gäller typ av utsläpp från nya tobaksvaror, kan behöva tas upp i ett senare skede, i samband med översynen av HS 2027, om det finns nya bevis som är relevanta för bedömningen av sådana produkters objektiva kännetecken och egenskaper för tulländamål.

EU bör dock erkänna att arbetet i HS 2022-cykeln har gått i en riktning som skiljer sig från förslaget från WHO/Världstullorganisationen. Mot bakgrund av ovanstående och för att inte blockera beslutsprocessen får EU

-    genom att följa majoriteten av de avtalsslutande parterna i HS-konventionen,  godta det förslag till ändring som följer av arbetet i Världstullorganisationens underkommitté för HS-revision, och

-    bör uttrycka sin ståndpunkt när det gäller valet av ordalydelse i två sammanhang som kvarstår för beslut inom parentes: 

(1)Om den nya anmärkningen 2 till kapitel 24: EU bör stödja det första alternativet ”2.- rubrik 24.04 omfattar inte de produkter som anges under rubrikerna 24.02 och 24.03”. EU bör inte ge stöd till att säkerställa prioritering av rubrik 24.04 2 för klassificering av nya tobaksvaror. Det är lämpligare att begränsa tillämpningsområdet för denna rubrik till produkter som är entydigt klassificerade, så att tobaksvaror som kan klassificeras enligt denna rubrik men även under en annan rubrik i kapitel 24 (24.02 3 eller 24.03 4 ) hänvisas till dessa andra rubriker.

(2)Om den nya anmärkningen 3 till kapitel 24: EU bör inte stödja införandet av texten ”vare sig rök uppstår eller inte”. Hänvisningen till rök kan leda till förvirring när det gäller skillnaden mellan produkter enligt rubrikerna 24.02 (och 24.03) och 24.04, eftersom det ursprungliga syftet med inrättandet av den nya rubriken 24.04 är att omfatta produkter som inte röks på traditionellt sätt.

(1)    Dok. WCO NC2513B1a (bilaga)
(2)    Den nya rubriken 24.04 bör omfatta ”Produkter innehållande tobak, rekonstituerad tobak, nikotin eller nikotinsubstitut, avsedda för inandning utan förbränning; andra nikotinprodukter avsedda för intag av nikotin in i människokroppen”.
(3)    Rubrik 24.02 omfattar ”Cigarrer, cigariller och cigaretter av tobak eller tobaksersättning”.
(4)    Rubrik 24.03 omfattar ”Andra varor tillverkade av tobak eller tobaksersättning; homogeniserad eller rekonstituerad tobak; tobaksextrakt”.