Bryssel den 9.10.2019

COM(2019) 456 final

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN

Vägval inför unionens budgetram 2021–2027



Kommissionens bidrag till Europeiska rådets möte den 17-18 oktober 2019


VÄGVAL INFÖR UNIONENS BUDGETRAM 2021–2027

1.Dags att komma till skott

I juni upprepade EU:s stats- och regeringschefer att de ville komma överens om unionens nästa budgetram före slutet av 2019. Sedan dess har arbetet fortskridit under Finlands ordförandeskap. Under arbetet har det märkts på vilka områden som enighet råder och på vilka som kompromisser kommer att krävas för att en balanserad överenskommelse som är rättvis för alla ska kunna nås.

En överenskommelse om budgetramen i slutet av 2019 skulle ge unionen en ny känsla av målmedvetenhet och beslutsamhet. Den skulle bidra till att undvika förseningar och blockeringar av minst lika stor omfattning som i början av den innevarande budgetperioden, vars konsekvenser var kännbara i alla medlemsstater 2014 och 2015. Detta mål är inom räckhåll men kan bara nås med ett starkt politiskt ledarskap och en fast vilja att finna lösningar som ligger i det allmänna europeiska intresset.

Europeiska rådets möte i oktober blir ett tillfälle för stats- och regeringscheferna att slå fast riktlinjer för budgetramens viktigaste egenskaper. Det är bland annat fråga om budgetens totala storlek, avvägningen mellan politikområdena, budgetens inkomstsida och villkoren för finansieringen. Stats- och regeringschefernas uppgift blir att göra en rättvis avvägning där höga ambitioner kombineras med realism. Fullständig hänsyn bör tas till Europaparlamentets ståndpunkt, nämligen en budget med hög ambitionsnivå.

Under hela slutfasen kommer kommissionen att fortsätta att argumentera för den moderna, rationaliserade och flexibla budget som unionen behöver. Nu är det dags för EU-institutionerna att enas om att rusta unionen för framgång under det kommande årtiondet. Det är bara 14 månader kvar innan de nya programmen ska starta, och mycket arbete återstår. Det är dags att komma till skott.

2.En ändamålsenlig budget

Budgetramen 2021–2027 måste innehålla de resurser som krävs för att driva på den positiva agenda som man enades om i Rom och Sibiu. Detta är ett unikt tillfälle att i praktiken omsätta prioriteringarna i Europeiska rådets strategiska agenda och kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyens politiska riktlinjer. Den totala medelstilldelningen i nästa budgetram måste vara i höjd med unionens ambitionsnivå och samtidigt på ett rättvist sätt återspegla det brittiska utträdets budgetkonsekvenser.

Kommissionen har föreslagit en långtidsbudget som motsvarar 1,114 % av bruttonationalinkomsten i EU-27. Några argumenterar att budgeten bör begränsas till 1,00 %, medan andra ansluter sig till Europaparlamentets krav på en större budget på upp till 1,3 %. Det är viktigt att sätta in siffrorna i ett större sammanhang. I dag utgör EU:s långtidsbudget för 28 medlemsstater 1,03 % av bruttonationalinkomsten i EU-28, inklusive Europeiska utvecklingsfonden. Om man räknar bort utgifterna i Förenade kungariket landar man dock på 1,16 % av bruttonationalinkomsten i EU-27. Det är rätt utgångspunkt för alla jämförelser.

EU:s budget som andel av bruttonationalinkomsten (BNI) i EU

Redan den nivå som kommissionen föreslår innebär en minskning jämfört med dagens situation. Detta är en realistisk reaktion på konsekvenserna av att en stor bidragsgivare till EU-budgeten försvinner, men utgör också ett betydande medelstillskott för nya och ökande prioriteringar.

En långtidsbudget av den här omfattningen skulle inte leda till några större ohållbara ökningar av medlemsstaternas bidrag. Att de nationella bidragen ökar med omkring en tredjedel fram till 2027 jämfört med 2020 är främst en följd av inflation och real tillväxt, vilket även innebär att de nationella budgetarna ökar i liknande omfattning under samma tid. Återstoden beror dels på det brittiska EU-utträdet, dels på ökade satsningar på gemensamma prioriteringar som forskning, digitalisering, klimat, migration, säkerhet, försvar och EU:s yttre åtgärder.

Ytterligare betydande nedskärningar skulle hindra EU från att nå resultat med sina prioriteringar och direkt drabba EU:s regionalstöd och stöd till jordbrukare, studenter och forskare i EU. Det skulle också uppstå ett allvarligt glapp i den strategiska agenda som Europeiska rådet enades om i juni 2019.

Europeiska rådet behöver därför så snart som möjligt fastställa en realistisk uppsättning resultat för EU-budgetens totalnivå. Att avsevärt avvika från den avvägning som kommissionen gör i sitt förslag skulle få allvarliga konsekvenser. En större budget skulle göra det möjligt för unionen att göra mer tillsammans, men skulle samtidigt sätta ytterligare press på de nationella bidragen, även om en reform av EU-budgetens inkomstsida enligt kommissionens förslag skulle motverka det. Omvänt skulle en mindre budget drabba unionens förmåga att nå resultat med den strategiska agendan och unionens prioriteringar på ett resurseffektivt sätt. Det skulle motverka moderniseringen av vår politik och vår förmåga att ta itu med akuta nya prioriteringar.

3.En rättvisare finansiering av EU-budgeten

Framgångsrika program med stort EU-mervärde gynnar alla, oavsett var investeringarna sker. Fördelarna med unionsmedlemskapet sträcker sig dessutom långt utöver budgetinkomster. Därför ger den snäva inriktningen på nettobetalningar en väldigt skev bild. Det här är en budget för alla i EU, med investeringar på områden där man genom kraftsamling på EU-nivå kan uppnå det som de nationella budgetarna inte kan.

I dag bygger medlemsstaternas bidrag till EU-budgeten inte på solidaritet eller relativt välstånd. Att rabatter och korrigeringar ansamlats med tiden har lett till ett snårigt och orättvist system. De medlemsstater som får rabatt bidrar med en lägre andel av sina inkomster än de andra medlemsstaterna. De rikaste medlemsstaterna betalar minst, räknat som andel av bruttonationalinkomst per capita.

Nationella bidrag som andel av bruttonationalinkomst (BNI)

2027 genomsnitt EU-28: 0,81

EU-27: 0,91

EU-28: 0,81

I och med att Förenade kungariket utträder och andra korrigeringar löper ut automatiskt, försvinner dagens komplexa system med rabatter och korrigeringar. Det är lämpligt, inte minst eftersom de förhållanden som gällde i Fontainebleu inte längre gäller i dag. Förenade kungariket var 1984 en relativt fattig medlemsstat, och budgeten dominerades av transfereringar inom jordbruket. Situationen är helt annorlunda nu: de medlemsstater som får rabatt är några av de mest välmående i unionen, medan EU:s utgifter har utvecklats och diversifierats i betydande grad. Kommissionen har därför föreslagit att rabatterna ska fasas ut under en femårsperiod. Det är dags för Europeiska rådet att komma överens om ett rättvisare, mer transparent system med lika regler för alla.

Europeiska rådet bör också slå fast riktlinjerna för det pågående arbetet med att kartlägga nya inkomstkällor för EU:s budget. Att införa nya inkomstkällor har fördelar på två sätt. Det bidrar till att skapa en närmare koppling mellan budgeten och de politiska prioriteringarna, till exempel klimatpolitiken. Det bidrar också till att mildra ökningen av de nationella bidragen.

Det finns nu ett brett stöd bland medlemsstaterna för en ny kategori egna medel som bygger på icke-återvunnet plastförpackningsavfall. Stödet för en ny kategori av egna medel som är knutet till EU:s system för handel med utsläppsrätter ökar. Kommissionens tillträdande ordförande har också tillkännagett att hon avser att föreslå lagstiftning om att med tiden utsträcka systemet till sjöfarten och minska de kostnadsfria utsläppsrätter som tilldelas luftfarten Andra tänkbara inkomstkällor kan också övervägas.

Det är allmänt erkänt bland de berörda parterna intressenterna att den nuvarande situationen inte längre är hållbar. Europaparlamentet har klargjort att reformen av systemet för egna medel och diversifieringen av inkomstkällor blir en väsentlig faktor i dess beslut om godkännande av den framtida budgetramen. Förberedelserna för slutgiltiga beslut om nya egna medel bör slutföras snabbt, som en del av en välavvägd överenskommelse.

4. En modern och resultatinriktad budget för framtiden

Nästa budgetram måste kännetecknas av modernisering. Det förutsätter en översyn av avvägningen mellan utgiftsområdena och en omformning av programmen för effektivisera dem och maximera det stöd de ger till de politiska prioriteringarna. Debatten om budgetens storlek hänger ihop med utformningen av den: medlen kommer bara till nytta om budgeten är målinriktad och genomförs på ett resurseffektivt sätt.

En modern budget innebär en ny avvägning mellan utgiftsområdena. Europeiska rådet måste därför se till att den avvägning som kommissionen gör i sitt förslag bibehålls i den slutliga överenskommelsen, så att de nya prioriteringarna får större tyngd.

Huvudsakliga politikområden i EU:s budget

Europeiska rådet bör också stödja moderniseringen av sammanhållningspolitiken och den gemensamma jordbrukspolitiken, eftersom de fortsätter att ha stor betydelse för EU:s framtida utveckling. Kommissionen har föreslagit att dessa viktiga delar av EU:s budget ska moderniseras, så att de fortsätter att utvecklas enligt nya prioriteringar, bland annat starkare klimat- och miljöambitioner, och de föränderliga ekonomiska och sociala förhållandena.

I nästa budgetram måste man lägga stor vikt vid en konsekvent politik, vid att stärka kopplingen mellan finansiering och politiska prioriteringar och vid att se till att det finns förutsättningar för att programmen ska ge maximal effekt. Detta måste vara en modern och resultatinriktad budget.

Europeiska rådet bör ge starkt stöd till åtgärder som bidrar till att effektivisera budgeten och stärka kopplingen mellan programmen och unionens politiska prioriteringar. Denna stärkta koppling kan särskilt uppnås på följande sätt:

ØEn ambitiös klimatpolitik: målet att minst 25 % av utgifterna ska bidra till klimatmålen är högt satt men fullt möjligt att nå genom sektorsvisa mål och integrering av klimatåtgärder i alla relevanta finansieringsprogram. Dessutom krävs trovärdiga klimatsäkringsbestämmelser för en konsekvent politik. Att kraftsamla EU-stöd till klimatåtgärder och införa ett nytt allokeringskrav på utsläpp av växthusgaser i sammanhållningspolitiken låter också EU-budgeten bidra bättre till unionens politiska prioriteringar. Den fond för en rättvis omställning som kommissionens tillträdande ordförande tillkännagett ska ytterligare stärka inriktningen på en rättvis och effektiv klimatomställning. 

ØEtt heltäckande budgetsvar på de utmaningar som migrationen innebär: det här kräver betydligt ökade resurser både för interna och externa instrument, starkt stöd till de medlemsstater och regioner som står inför de största utmaningarna och det största trycket samt ökad reaktionsförmåga, så att medlen snabbt kan sättas in där de behövs mest. 

ØEU-budgetens hela tyngd bakom viktiga nationella reformer och investeringsprioriteringar som överenskommits under den europeiska planeringsterminen. På liknande sätt bör en stark koppling mellan de sammanhållningspolitiska medlen och EU:s ekonomiska styrning upprätthållas för att budgeten ska genomföras effektivt. Nya verktyg som budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft för euroområdet kommer också att fungera som katalysator för viktiga strukturreformer och investeringar. 

ØÖkat stöd till genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter genom den utvidgade Europeiska socialfonden+, som är inriktad på investeringar i människor och social sammanhållning.

Dessutom är en förstärkt verktygslåda för skydd av EU:s budget vid generella brister i rättsstatsprincipen ett viktigt inslag i nästa budgetram. Detta är ett skydd som täcker alla utgiftsområden så att EU:s budget används på ett effektivt sätt, inte ett straff riktat mot enskilda medlemsstater.

5.Slutsatser – vägen till en överenskommelse

Sanningens ögonblick nalkas i förhandlingarna om nästa budgetram. Det tekniska arbetet sedan kommissionen lade fram sina förslag i maj 2018 har gått snabbare än någonsin och utgör en solid grund för den sista fasen av arbetet. Det är dock nu synnerligen ont om tid. Mycket återstår att göra innan de nya programmen ska starta den 1 januari 2021. Utan en snabb överenskommelse i Europeiska rådet kan viktiga investeringar och projekt försenas ännu mer än i början av den innevarande perioden, vilket får kännbara konsekvenser för mottagarna av EU-stöd i hela unionen.

Det politiska målet att nå en överenskommelse i Europeiska rådet före årsslutet är svårt men fullt möjligt att nå. Nästa steg är att Europeiska rådet vid sitt möte i oktober ger politisk vägledning om de centrala frågorna i detta meddelande. Frågorna är nära sammanflätade med varandra: avgörande för framgång blir att hitta ett rättvist och balanserat paket med en kombination av

Øtotalanslag som motsvarar unionens gemensamma prioriteringar,

Øen modern budget med rätt avvägning mellan politikområdena och starkt fokus på EU-mervärde,

Øen mer transparent utformning av EU-budgetens inkomstsida och nya inkomstkällor för att stödja prioriteringar och minska pressen på de nationella bidragen, och

Østörre politisk samstämmighet genom en bättre koppling mellan finansiering och politiska prioriteringar och en stärkt verktygslåda för skydd av budgeten.

Kommissionen uppmanar Europeiska rådet att ge tydliga riktlinjer i dessa frågor och ta fullständig hänsyn till Europaparlamentets synpunkter.

Dessutom bör Europaparlamentet och rådet fortsätta arbetet med de sektorsspecifika finansieringsprogrammen så snabbt som möjligt, med utgångspunkt i de betydande framsteg som redan gjorts.

Kommissionen är fast besluten att samarbeta med Europaparlamentet, Europeiska rådet och rådet så att dessa mycket viktiga förhandlingar snabbt kan ros i hamn.