1.6.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 187/13


Offentliggörande av en ansökan om ändring i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2018/C 187/08)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1).

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV EN ÄNDRING AV PRODUKTSPECIFIKATIONEN FÖR SKYDDADE URSPRUNGSBETECKNINGAR ELLER SKYDDADE GEOGRAFISKA BETECKNINGAR SOM INTE ÄR EN MINDRE ÄNDRING

Ansökan om godkännande av en ändring i enlighet med artikel 53.2 första stycket i förordning (EU) nr 1151/2012

”MAHÓN-MENORCA”

EU-nr: PDO-ES-0083-AM02 – 15.6.2017

SUB ( X ) SGB ( )

1.   Ansökande grupp och berättigat intresse

Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida ”Mahón-Menorca” (kontrollorganet för den skyddade ursprungsbeteckningen ”Mahón-Menorca”)

Ctra. Des Grau, km. 0,5

07700-Mahón (Menorca)

Balearerna

SPANIEN

Tfn +34 971362295

E-post: quesomahon@infotelecom.es

Organet företräder tillverkare och bearbetningsföretag och har som uppgift att värna, garantera och främja den skyddade ursprungsbeteckningen.

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Spanien

3.   Rubrik i produktspecifikationen som berörs av ändringen(ändringarna)

Produktens namn

Produktbeskrivning

Geografiskt område

Bevis på ursprung

Produktionsmetod

Samband

Märkning

Annat [specificera]

4.   Typ av ändring(ar)

Ändring av produktspecifikationen för en registrerad SUB eller SGB som inte kan anses som en mindre ändring i enlighet med artikel 53.2 tredje stycket i förordning (EU) nr 1151/2012.

Ändring av produktspecifikationen för en registrerad SUB eller SGB, för vilken det inte har offentliggjorts något sammanfattande dokument (eller motsvarande), som inte kan anses som en mindre ändring i enlighet med artikel 53.2 tredje stycket i förordning (EU) nr 1151/2012.

5.   Ändring(ar)

5.1   Ändring

Punkt ”B. Produktbeskrivning” i produktspecifikationen ändras enligt följande:

Ändring av viktgränserna från ”mellan 1 och 4 kg” till ”mellan 0,6 och 4 kg”.

Vikten för de ursprungsskyddade ostarna ändras. Maxvikten på 4 kg behålls men minimivikten sänks från 1 kg till 0,6 kg.

Tidigare text: ”Vikt: mellan 1 och 4 kg”.

Ny text: ”Vikt: mellan 0,6 och 4 kg”.

Motivering:

Produktens vikt ändras eftersom man under de senaste åren har kunnat konstatera en tydlig ökning av efterfrågan på mindre ostar på marknaden.

Ostarna som väger mellan 0,6 och 1 kg ska i alla andra avseenden svara mot de egenskaper som anges i produktspecifikationen för den skyddade ursprungsbeteckningen ”Mahón-Menorca”.

För att kontrollera att de organoleptiska egenskaperna (arom, konsistens och smak) är oförändrade har en studie gjorts vid Departamento de Química de la Universitat de les Illes Balears (kemiska sektionen vid Balearernas universitet). I studien granskades prover från ostar som väger över 0,6 kg men under 1 kg. Ostarna kom från registrerade tillverkare av ”Mahón-Menorca” som framställer osten i enlighet med kraven i produktspecifikationen på råvaror, framställning och lagringstid.

Studien hade två syften. För det första att kontrollera om de ostar under 1 kg, som framställts av registrerade tillverkare av ”Mahón-Menorca”, visade upp andra organoleptiska egenskaper än ostarna över 1 kg. För det andra att analysera mognadsgraden i ostarna, baserat på genomsnittlig vattenhalt, vattenfördelning (vattenprofil) och konsistens. En utvärdering gjordes även för att se vilken lagringstid som behövdes för att nå samma mognadsgrad i ostarna under 1 kg som i ostar som redan hade den skyddade ursprungsbeteckningen ”Mahón-Menorca”.

Studien visade att de organoleptiska egenskaperna hos ostar på mellan 0,6 och 1 kg inte skiljde sig från egenskaperna hos ostar som redan bar ursprungsbeteckningen och att den genomsnittliga vattenhalten var densamma. Mognadsgraden i ostar på mellan 0,6 och 1 kg motsvarade den i ostar med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Mahón-Menorca”.

Det är därmed bevisat att en sänkning av minimivikten till 0,6 kg för osten inte har någon som helst påverkan på de egenskaper som angetts i produktspecifikationen.

5.2   Ändring

Punkt ”H. Märkning” i produktspecifikationen ändras enligt följande:

Ändring av logotyp och etikett för SUB ”Mahón-Menorca”

Tidigare text: Ost för konsumtion ska ha en numrerad baksidesetikett som tillhandahålls av kontrollorganet. Två olika typer av baksidesetiketter har tagits fram för ostarna ”Mahón” och ”Mahón Artesano”.

Ny text: Ost för konsumtion ska märkas med logotypen för ursprungsbeteckningen och ett kontrollnummer:

Image

Motivering:

Logotypen för den skyddade ursprungsbeteckningen uppdateras med tydligare grafik för att göra det enklare för konsumenten att se och känna igen produkten.

Kravet att ha logotypen på en baksidesetikett som tillhandahålls av kontrollorganet ersätts av möjligheten att trycka logotypen direkt på produktens egen etikett.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

”MAHÓN-MENORCA”

No UE PDO-ES-0083-AM02 – 15.6.2017

SUB ( X ) SGB ( )

1.   Namn

”MAHÓN-MENORCA”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Spanien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1   Produkttyp

Klass 1.3 Ost

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken namnet i punkt 1 är tillämpligt

Pressad ost framställd av helmjölk från kor av rasen Frisona, Mahonesa eller Menorquina och/eller Pardo Alpina. Fårmjölk från Menorquina-får kan eventuellt tillsättas i proportioner på högst 5 per 100.

Två ostsorter skyddas: ”Mahón-Menorca Artesano” som tillverkas av obehandlad mjölk i ysterier enligt hantverksmässiga metoder och ”Mahón-Menorca” som tillverkas industriellt av mjölk som har genomgått någon form av konserveringsprocess.

För båda sorterna har följande benämningar fastställts: ”Halvlagrad” för ost som lagrats kortare tid än 150 dagar och ”lagrad” för ost som lagrats längre. För osten ”Mahón-Menorca Artesano” gäller dessutom att lagringstiden aldrig får underskrida 60 dagar.

Standardegenskaperna för ost efter lagring är följande:

Form: en rätblocksformad kvadrat med rundade kanter och hörn.

Höjd: mellan 5 och 9 cm.

Vikt: mellan 0,6 och 4 kg.

Ostskorpan är kompakt och fyllig med gul till gulbrun färg. De hantverksmässigt tillverkade ostarna har märken från tygveck (fogasser) på ovansidan av ostskorpan.

Osten har en fast konsistens och håller ihop väl när den skärs upp. Innanmätet är elfenbensgult.

Smaken är lätt syrlig, med mjölkig arom och en stark smak som är mycket framträdande hos de lagrade ostarna. Smaken blir starkare ju längre osten lagras. Ett fåtal mer eller mindre runda hål är oregelbundet fördelade över osten. De varierar i storlek men är aldrig större än en ärta.

Fetthalten i torrsubstansen är minst 38 %. Den totala torrsubstansen är minst 50 %.

3.3   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung) och råvaror (endast för bearbetade produkter)

Boskapen utfodras i enlighet med traditionell praxis och får gå på bete på de bästa betesmarkerna i området.

De naturliga betesmarkerna ligger ofta på mark som tidigare användes som åkrar och där djurhållning har ersatt annat jordbruk. Det naturligt växande, höga och kraftiga gräset på betesmarkerna består framför allt av gräsarter och baljväxter med högt betesvärde.

De foderväxter som odlas är i huvudsak rosenväppling, korn, havre, majs, klöver och engelskt rajgräs.

Djuren går i allmänhet på bete från november till maj. Överskottet av foder tas om hand på våren (april–maj) och blir till hö eller ensilage som används till utfodring av boskapen under de månader då det är dåligt med bete. Hö och ensilage kompletteras med olika koncentrat och biprodukter.

Mängden och framför allt fördelningen av nederbörd varierar under året. Detta i kombination med den starka, nordliga s.k. tramontanavinden gör det svårt att garantera att allt djurfoder kommer att kunna produceras lokalt på ön under varje odlingssäsong. Minst 70 % av det foder som används till boskapen odlas dock på ön Menorca.

3.4   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

Mjölkproduktionen, liksom framställning och lagring av ostarna, måste ske i det geografiska området som motsvaras av hela ön Menorca.

3.5   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning osv. av den produkt som det registrerade namnet avser

3.6   Särskilda regler för märkning av den produkt som det registrerade namnet avser

Texten ”Queso ’Mahón-Menorca’” måste finnas på etiketten.

Ost för konsumtion ska märkas med logotypen för ursprungsbeteckningen och ett kontrollnummer:

Image

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

Området där mjölken produceras och osten framställs och lagras motsvaras av ön Menorca. Ön ligger 18 nautiska mil från Mallorca och 130 nautiska mil från Barcelona och har följande gränskoordinater: latitud mellan 39° 48′ och 40° 05′N och longitud mellan 3° 47′ och 4° 20′O.

5.   Samband med det geografiska området

5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området

Boskapsuppfödning har alltid utgjort den största delen av jordbruksnäringen på Menorca, vilket har att göra med rådande mark- och klimatförhållanden, särskilt vindpåverkan.

Ön Menorca har en yta på omkring 689 kvadratkilometer och kan delas upp i två olika områden: Den nordliga delen, ”Tramontana”, som är mer brant och den södra, ”Migjorn”, med ett mjukare, mer homogent landskap, även om det finns en del djupa raviner i området. Öns högsta punkt är Monte Toro, som är 358 meter högt.

Klimatet är milt med temperaturer på, som högst, 34 °C på sommaren och, som lägst, 5 °C på vintern. Medeltemperaturen ligger på 23 °C på sommaren och 10 °C på vintern.

Den årliga nederbörden ligger strax över 600 mm. Närheten till havet ger dessutom en hög, relativ luftfuktighet och rikligt med dagg, som gör det möjligt att få tillräckligt med bete för öns nära 20 000 nötkreatur, varav omkring 15 000 är mjölkkor.

Djuren går på bete från november till maj. Överskottet av foder tas om hand på våren (april–maj) och blir till hö eller ensilage som används till utfodring av boskapen under de månader då det är dåligt med bete.

Floran består i huvudsak av rosenväppling, rajgräs, kvickrot, korn, havre, klöver och engelskt rajgräs.

Jordbruksegendomarna är indelade i llocs, i huvudsak familjedrivna jordbruk där familjen även bor på egendomen. Odling och boskapsuppfödning bedrivs enligt traditionella metoder.

Menorca kan visa upp ett grönskande landskap under en stor del av året, där nyanserna av grönt varierar mellan åkrar, öppna betesfält och skogsbeklädda partier. Genom landskapet löper många, tätt liggande, stenmurar. Stenmurarna är ett resultat av den omfattande boskapsdriften på ön, den grunda jorden och den rika förekomsten av berg i dagen. Enligt uppskattningar som gjorts finns det över 15 000 kilometer stenmur på ön, som fungerar som inhägnader eller tanques. Det gör det enklare att få till ett rationellt bete, och man behöver dessutom färre personer för att vakta boskapen.

5.2   Produktens särskilda egenskaper

Osten ”Mahón-Menorca” har formen av en rätblocksformad kvadrat med rundade kanter och hörn. Ostskorpan varierar i färg från gul till gulbrun Smaken är lätt syrlig, med mjölkig arom och en stark smak som är mycket framträdande hos de lagrade ostarna. Smaken blir starkare ju längre osten lagras.

5.3   Samband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB-produkter)

Den fysiska omgivningen präglas framför allt av medelhavsklimatet. Den årliga nederbörden ligger strax över 600 mm. Närheten till havet ger dessutom en hög, relativ luftfuktighet och rikligt med dagg, som gör det möjligt att producera foder av hög kvalitet. Mjölken och osten, som kommer från djur som i huvudsak utfodras med det lokalt producerade fodret, får därmed de tydliga fysikaliska/kemiska och organoleptiska egenskaper som utmärker ostsorten.

Ostens karaktäristiska form erhålls genom traditionell pressning av ostmassan. Massan läggs i en fyrkantig bit av bomullstyg, kallad fogasser, som sedan hängs upp i de fyra hörnflikarna.

En annat särdrag i framställningen av osten ”Mahón-Menorca Artesano” är behandlingen av ostskorpans yta under lagringstiden. Ytan smörjs in med fett från nötkött, olivolja eller en blandning av olivolja och paprika. Behandlingen, som upprepas flera gånger under lagringstiden, hindrar ostskorpan från att torka för snabbt och ger den dessutom dess typiska färg och utseende.

Hänvisning till offentliggörandet av produktspecifikationen

(artikel 6.1 andra stycket i denna förordning)

http://www.caib.es/sites/qualitatagroalimentaria/es/formatge_mahon-menorca-46241


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.