Bryssel den 21.11.2018

COM(2018) 807 final

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA CENTRALBANKEN

om utkast till budgetplaner 2019: Samlad bedömning









Sammanfattning

Detta meddelande sammanfattar kommissionens bedömning av utkasten till budgetplaner för 2019, som lämnats in av medlemsstaterna i euroområdet, inbegripet planer som innebär oförändrad politik av regeringarna i Lettland och Luxemburg som höll nationella val i oktober, och Slovenien, där en ny regering tillträdde den 13 september 2018. Italien lämnade in sitt utkast till budgetplan den 16 oktober 2018 och till följd av kommissionens yttrande av den 23 oktober 2018, i vilket särskilt allvarliga efterlevnadsbrister konstaterades, lämnades ett reviderat utkast till budgetplan in den 13 november 2018. Efter slutförandet av Europeiska stabilitetsmekanismens program för stabilitetsstöd den 20 augusti 2018 har Grekland i höst lagt fram sitt första utkast till budgetplan. Kommissionen har i enlighet med förordning (EU) nr 473/2013 bedömt planerna och det övergripande budgetläget och finanspolitiska inriktningen för euroområdet som helhet.

Den samlade bedömningen av utkasten till 2019 års budgetplaner och den aggregerade finanspolitiska inriktningen för euroområdet kan sammanfattas på följande sätt:

1.Även om euroområdets tillväxtutsikter fortfarande är positiva har de försämrats sedan vårens bedömningsrunda och kommissionen och medlemsstaterna har reviderat ned tillväxtprognoserna för 2018 och räknar med att tillväxten börjar öka igen 2019. Även om ekonomin väntas växa över sin potentiella nivå både 2018 och 2019 och inflationen väntas ligga nära 2 %, går euroområdet in i en mindre dynamisk period efter fem raka år av BNP-tillväxt. Utsikterna fördunklas av flera osäkerhetsfaktorer och är föremål för stora och sammankopplade nedåtrisker.

2.Enligt kommissionens höstprognos 2018 beräknas det aggregerade offentliga underskottet i euroområdet, som har följt en nedåtgående trend sedan 2010, minska till 0,6 % av BNP år 2018 och därefter öka till 0,8 % av BNP 2019. Det skulle i så fall bli den första ökningen av euroområdets aggregerade underskott sedan toppnivån 2009. Utkasten till budgetplaner har samma mål för det samlade underskottet.

3.För första gången sedan euroområdets upprättande beräknas ingen medlemsstat i euroområdet ha ett underskott på mer än 3 % av BNP under 2019 enligt kommissionens höstprognos 2018. Av de medlemsstater som väntas ha ett underskott under 2019 väntas sex ha ett underskott på under 2 % av BNP. Tio medlemsstater väntas ha ett överskott 2019.

4.Kommissionen bedömer att euroområdets skuldkvot liksom de föregående åren kommer att fortsätta att minska, och sjunka från ca 87 % 2018 till ca 85 % 2019. Detta tack vare planerade primära budgetöverskott, gynnsamma makroekonomiska förhållanden och fortsatt låga räntenivåer. Utkasten till budgetplaner har siktet inställt på en liknande minskning av skuldkvoten i euroområdet. Vid första påseendet förväntas Italien avvika markant från riktmärket för skuldminskning 2018 och 2019, och landets skuldkvot beräknas i stort sett förbli stabil på runt 131 %. Inte heller Belgien väntas efterleva riktmärket för skuldminskning under något av åren, om än med en mindre avvikelse. Efter upphävandet av förfarandet vid alltför stora underskott (nedan kallat underskottsförfarandet) under 2016 respektive 2017 har Portugal och Frankrike varit föremål för övergångsreglerna för skuldkriteriet. Portugal förväntas uppfylla övergångsreglerna för skuldkriteriet under 2018 men inte under 2019, medan Frankrike inte förväntas uppfylla det något av åren. Om Spanien gör en varaktig korrigering av sitt alltför stora underskottet under 2018 kommer det att bli föremål för övergångsreglerna för skuldkriteriet under 2019 och förväntas för närvarande inte klara den nödvändiga anpassningen.

5.Antalet medlemsstater som har uppnått eller överskridit sina medelfristiga budgetmål beräknas öka från sju till åtta mellan 2018 och 2019, enligt kommissionens höstprognos 2018, där Österrike hamnar strax ovanför sitt medelfristiga budgetmål under 2019. Spanien, Italien och Frankrike förväntas ligga kvar markant under sina medelfristiga mål under 2019. Vad gäller de medlemsstater som ännu inte uppnått sina medelfristiga mål och som har lämnat in ett fullständigt utkast till budgetplan, räknar kommissionen för närvarande med att Italien kommer att röra sig ännu längre bort från sitt medelfristiga budgetmål under 2019. Estland och Frankrike förväntas däremot göra vissa anpassningar mot sina medelfristiga mål, medan andra förväntas ligga kvar på i stort sett oförändrade positioner.

6.I motsats till 2018 års vårprognos, som förutsåg en fortlöpande minskning av euroområdets aggregerade strukturella underskott, bedömer kommissionen nu att det strukturella underskottet kommer att öka med 0,3 % av potentiell BNP under 2019. Denna ökning beror särskilt på en förväntad ökning av Italiens strukturella underskott med 1,2 % av potentiell BNP. En expansiv finanspolitik förväntas i medlemsstater med offentligfinansiellt utrymme, särskilt Tyskland och Nederländerna, vilket också bidrar till den aggregerade förändringen i euroområdet. Om man bortser från Italien beräknas euroområdets aggregerade finanspolitiska inriktning 2019 vara i stort sett neutral. Den beräknade förändringen i euroområdet som helhet är i linje med förändringen i det (omräknade) strukturella saldot i utkasten till budgetplaner. Det strukturella primärsaldot, som inte omfattar ränteutgifter, pekar på en liknande expansiv inriktning. Den diskretionära budgetansträngningen, som är en indikator som ligger nära stabilitets- och tillväxtpaktens utgiftsriktmärke, pekar på en något mer expansiv inriktning (0,4 % av potentiell BNP) under 2019, enligt kommissionens höstprognos 2018.

7.Vad gäller sammansättningen av den finanspolitiska anpassningen i euroområdet väntar sig kommissionen att ökningen av det strukturella underskottet under 2019 drivs på av en minskning av den konjunkturrensade inkomstkvoten. Förväntningarna är liknande när det gäller utkasten till budgetplaner och beror på effekten av rapporterade minskningar av diskretionära inkomster och förväntade inkomstbortfall. Den konjunkturrensade utgiftskvoten förväntas förbli oförändrad under 2019 såväl enligt kommissionens höstprognos 2018 som enligt utkasten till budgetplaner, trots en ytterligare om än liten minskning av ränteutgifter mellan 2018 och 2019. Oförutsedda inkomster till följd av lägre ränteutgifter bör användas för att påskynda skuldminskningen.

8.Medlemsstaterna har alltjämt mycket olika offentligfinansiella ställningar i fråga om skuld- och hållbarhetsproblem. Endast Cypern står inför kortsiktiga risker avseende hållbarheten i de offentliga finanserna, och kommissionens S0-indikator ligger här strax över den kritiska tröskeln. Den kortsiktiga hållbarheten i Italiens offentliga finanser förefaller sårbar för ytterligare ökningar av kostnader för emissioner av skuldebrev. Vissa högt skuldsatta medlemsstater står inför risker på medellång sikt på grund av faktorer såsom nuvarande skuldnivåer, primärsaldo och förväntade kostnader för en åldrande befolkning. Flera av dessa medlemsstater planerar antingen en relativt begränsad finanspolitisk anpassning (Belgien, Spanien, Frankrike och Portugal) eller en expansiv finanspolitik (Italien) under 2019. När det gäller Belgien, Spanien och Portugal räknar kommissionen inte med finanspolitiska anpassningar under 2019. Samtidigt väntas Italiens finanspolitik bli mer expansiv än vad som anges i utkastet till budgetplan. Dessa medlemsstater utnyttjar inte i tillräckligt hög grad de gynnsamma makroekonomiska förhållandena och den ackommoderande penningpolitiken för att bygga upp finansiella buffertar. Underlåtenhet att minska den offentliga skulden ökar risken för ökad press från marknaden på medlemsstater med hög offentlig skuldsättning, vilket skulle kunna få negativa spridningseffekter på statslånemarknaderna i andra medlemsstater i euroområdet.

9.Samtidigt planerar vissa medlemsstater med offentligfinansiellt utrymme och stora överskott i bytesbalansen att använda en del av sitt offentligfinansiella utrymme under 2019, vilket bekräftas av kommissionens höstprognos 2018. I synnerhet Tyskland och Nederländerna planerar att föra en expansiv finanspolitik under 2019. Denna inriktning ligger i linje med kommissionens tidigare finanspolitiska rekommendationer. Ökade offentliga investeringar i dessa medlemsstater skulle leda till positiva spridningseffekter för resten av euroområdet. Den expansiva finanspolitik som planeras av dessa medlemsstater är dock endast delvis inriktad på offentliga investeringar.

10.Till följd av bristande finanspolitisk anpassning i vissa skuldsatta medlemsstater är finanspolitiken inte tillräckligt diffentierad, vilket leder till att den finanspolitiska inriktningen för euroområdet som helhet blir något expansiv och procyklisk. Efterlevnad av stabilitets- och tillväxtpakten, tillsammans med partiellt utnyttjande av det offentligfinansiella utrymmet i vissa medlemsstater, skulle resultera i en i stort sett neutral till svagt restriktiv finanspolitisk inriktning för euroområdet som helhet under 2019. En sådan finanspolitisk inriktning skulle bidra till en i stort sett balanserad policymix med tanke på penningpolitikens fortsatta stöd till ekonomin, och skulle minska riskerna för finansiell instabilitet.

Kommissionens bedömning av de enskilda medlemsstaternas planer kan sammanfattas enligt följande:

Italiens reviderade utkast till budgetplan bedöms alltjämt innehålla särskilt allvarliga brister i efterlevnaden av reglerna i stabilitets- och tillväxtpakten eftersom landet planerar en betydande avvikelse från den rekommenderade anpassningsbanan mot det medelfristiga budgetmålet 2019 samt mot bakgrund av det väntade kraftigt försämrade strukturella saldot och en ökningstakt av offentliga utgifter, ej inräknat diskretionära inkomståtgärder och engångsåtgärder, som ligger tydligt över referensvärdet. Dessutom har Italiens oberoende institution för finanspolitisk övervakning inte godkänt den makroekonomiska prognos som ligger till grund för utkastet till budgetplan 2019 på grund av prognosens betydande nedåtrisker.

För övriga medlemsstater har kommissionen i vissa fall identifierat risker för att den planerade finanspolitiska anpassningen inte kommer att hålla sig inom ramarna för kraven i stabilitets- och tillväxtpakten.



Medlemsstaterna i stabilitets- och tillväxtpaktens förebyggande del:


– För tio medlemsstater (Tyskland, Irland, Grekland, Cypern, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Österrike och Finland) har det konstaterats att utkasten till budgetplaner är förenliga med kraven i stabilitets- och tillväxtpakten med avseende på 2019. För Österrike och Finland, förutsätter detta att det beräknade medelfristiga budgetmålet uppnås, med hänsyn till eventuella undantag i förekommande fall. Om ett sådant uppnående av det medelfristiga budgetmålet inte bekräftas i de framtida bedömningarna måste den samlade bedömningen av efterlevnaden ta hänsyn till omfattningen av avvikelsen från de krav som fastställs av rådet.


– För tre medlemsstater (Estland, Lettland och Slovakien) har det konstaterats att utkasten till budgetplaner i stora drag är förenliga med kraven i stabilitets- och tillväxtpakten med avseende på 2019. För dessa medlemsstater kan genomförandet av planerna medföra vissa avvikelser från det medelfristiga budgetmålet, med hänsyn till eventuella undantag, i förekommande fall. Om det strukturella saldot inte längre beräknas vara nära det medelfristiga budgetmålet i framtida bedömningar, måste den samlade bedömningen av efterlevnaden ta hänsyn till omfattningen av avvikelsen från det krav som rådet fastställt.


– För fyra medlemsstater (Belgien, Frankrike, Portugal och Slovenien) innebär utkasten till budgetplaner en risk för att kraven i stabilitets- och tillväxtpakten inte uppfylls med avseende på 2019. För dessa medlemsstater kan genomförandet av planerna medföra betydande avvikelser från anpassningsbanan mot deras respektive medelfristiga budgetmål. För Belgien, Frankrike och Portugal räknar man också med bristande efterlevnad av riktmärket för skuldminskning (under övergångsperioden).

Övriga medlemsstater i stabilitets- och tillväxtpaktens korrigerande del (dvs. förfarandet vid alltför stora underskott):


– För Spanien, som skulle kunna bli föremål för den förebyggande delen från och med 2019 om en snabb och hållbar korrigering av det alltför stora underskottet uppnås, konstateras att utkastet till budgetplan riskerar att inte uppfylla kraven i stabilitets- och tillväxtpakten med avseende på 2019, eftersom kommissionen i sin höstprognos 2018 förutser en betydande avvikelse från den anpassningsbana som krävs mot det medelfristiga målet och bristande efterlevnad av det riktmärket för skuldminskning under övergångsperioden under 2019.

 

I. Inledning

Enligt EU-lagstiftningen måste euroområdets medlemsländer lämna in sina utkast till budgetplaner för det påföljande året till kommissionen senast den 15 oktober i syfte att förbättra samordningen av den nationella finanspolitiken inom Ekonomiska och monetära unionen 1 . 

Dessa planer innehåller en sammanfattning av de budgetförslag som regeringarna lämnat till sina nationella parlament. Kommissionen avger ett yttrande om varje plan, varvid den gör en bedömning av om den är förenlig med medlemsstatens skyldigheter enligt stabilitets- och tillväxtpakten.

Kommissionen är också skyldig att göra en samlad bedömning av budgetsituationen och utsikterna för euroområdet i dess helhet.

I överensstämmelse med bestämmelserna i ”tvåpackens” uppförandekod 2 , lämnade Luxemburg och Lettland in utkast till budgetplan med oförändrad politik på grund av hållandet av nationella val i oktober. Även den slovenska regeringen, som tillträdde den 13 september 2018, lämnade in en budgetplan med oförändrad politik. Dessa regeringar förväntas lämna in fullständiga utkast till budgetplaner så snart som möjligt. Italien lämnade in sitt utkast till budgetplan den 16 oktober 2018 och till följd av kommissionens yttrande av den 23 oktober 2018, i vilket särskilt allvarliga efterlevnadsbrister konstaterades, lämnades ett reviderat utkast till budgetplan in den 13 november 2018. Efter slutförandet av Europeiska stabilitetsmekanismens program för stabilitetsstöd den 20 augusti 2018 har Grekland i höst lagt fram sitt första utkast till budgetplan.

Kommissionens yttranden respekterar medlemsstaternas finanspolitiska självständighet och ger objektiva råd om budgetpolitiken, särskilt till de nationella regeringarna och parlamenten, i syfte att underlätta bedömningen av huruvida budgetförslagen är förenliga med unionens finanspolitiska regler. Förordning (EU) 473/2013 innehåller en omfattande uppsättning verktyg för att behandla den ekonomiska politiken och budgetpolitiken som en fråga av gemensamt intresse i euroområdet i den mening som avses i fördraget.

I november 2017 föreslog kommissionen en uppdaterad rekommendation för den ekonomiska politiken i euroområdet vilken diskuterades i rådet och godkändes av EU:s ledare vid Europeiska rådets möte den 22 mars 2018 3 . Den rekommendationen utgör grunden för kommissionens bedömning.

Detta meddelande har två syften. För det första ska det ge en aggregerad bild av finanspolitiken på euroområdesnivå, med utgångspunkt i en övergripande bedömning av utkasten till budgetplaner. Det utgör spegelbilden av den övergripande bedömning av stabilitetsprogrammen som äger rum under våren, men med fokus på det kommande året snarare än de finanspolitiska planerna på medellång sikt. För det andra ska meddelandet ge en översikt över utkasten till budgetplaner på medlemsstatsnivå och förklara hur kommissionen gått till väga vid bedömningen, särskilt när det gäller uppfyllandet av kraven i stabilitets- och tillväxtpakten. Bedömningen varierar beroende på om en medlemsstat är föremål för stabilitets- och tillväxtpaktens förebyggande eller korrigerande del och den tar också hänsyn till stabilitets- och tillväxtpaktens krav i fråga om den offentliga skuldens nivå och dynamik.



II. De viktigaste iakttagelserna beträffande euroområdet

Ekonomiska utsikter enligt medlemsstaternas planer och kommissionens prognos

Även om euroområdets tillväxtutsikter fortfarande är positiva har de försämrats sedan vårens bedömningsrunda. Enligt kommissionens höstprognos 2018, väntas den aggregerade BNP-tillväxten i euroområdet sjunka från ca 2,4 % 2017 till 2,1 % 2018 och 1,9 % 2019, vilket ligger i linje med de makroekonomiska antagandena i utkasten till budgetplaner (tabell 1). Prognosen för 2018 har reviderats ned med 0,2 procentenheter jämfört med kommissionens vårprognos 2018 och med 0,3 procentenheter jämfört med stabilitetsprogrammen, och prognosen för 2019 har reviderats ned med 0,1 procentenheter jämfört med våren som lades fram våren 2017 4 . De makroekonomiska scenarier som ingår i utkasten till budgetplaner är i allmänhet mycket lika kommissionens prognoser för de enskilda medlemsstaterna, vilket delvis återspeglar det faktum att alla medlemsstater är skyldiga att basera budgetutkasten på makroekonomiska prognoser som godkänts eller framställts på ett oberoende sätt. För Tyskland godkändes den makroekonomiska prognosen för första gången av den gemensamma projektgruppen för ekonomiska prognoser, som en del av ett nytt system för prognoser. De makroekonomiska antaganden som ligger till grund för Italiens utkast till budgetplan har inte godkänts av medlemsstatens oberoende finanspolitiska institut. Vidare är de belgiska utkastet till budgetplan inte grundat på den senaste oberoende prognosen från den federala planeringsbyrån. Kommissionen räknar med betydligt lägre tillväxt än i utkastet till budgetplaner för Grekland och Luxemburg och Malta (bilaga IV, tabell 1).

Trots den förväntade svaga avmattningen av den ekonomiska tillväxten i euroområdet väntas det aggregerade produktionsgapet ha blivit positivt 2018 och öka under 2019. Med undantag för Grekland och Italien väntas produktionsgapen enligt kommissionens höstprognos 2018 vara positiva för alla medlemsstater under 2018. Den slutsatsen gäller även för de omräknade produktionsgapen beräknade på grundval av utkasten till budgetplaner 5 . Samtidigt som det aggregerade positiva produktionsgapet väntas öka ytterligare under 2019 är utvecklingen i de enskilda medlemsstaterna blandad, både på grundval av kommissionens höstprognos 2018 och de (omräknade) budgetplanerna. Endast Grekland väntas ha kvar ett negativt produktionsgap under 2019, även om det bedöms krympa betydligt.

Den samlade inflationen förväntas närma sig Europeiska centralbankens definition av prisstabilitet under 2018 och förbli i stort sett oförändrad under 2019. Kommissionen bedömer att den samlade inflationen kommer att uppgå till 1,8 % 2018, främst till följd av högre energipriser. De flesta medlemsstaterna har i sina utkast till budgetplaner reviderat upp sina prognoser om den samlade inflationen för 2018, vilket ger upphov till en prognos för euroområdet aggregerat på 1,7 % (en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med stabilitetsprogrammen). Både utkastet till budgetplan och kommissionen bedömer att den samlade inflationen ligger kvar på ungefär samma nivå under 2019.

På det hela taget väntas BNP i euroområdet träda in i en mindre dynamisk period efter fem år av kontinuerlig tillväxt. Ekonomin kommer även fortsatt att få stöd genom starka ekonomiska fundamenta bakom privat konsumtion och investeringar. Men samtidigt väntas ett avtagande momentum i utrikeshandeln, en minskad sysselsättningstillväxt och en allmän ökning av osäkerhet tynga tillväxten. Enligt kommissionens höstprognos 2018 har riskbalansen nu slagit över i nedåtrisk. Överhettning i Förenta staterna skulle kunna påverka investerarnas riskaptit vilket kan få negativa effekter för den amerikanska ekonomin mot bakgrund av den höga skuldsättningen bland företag, och för tillväxtekonomier, vilket ger negativa spridningseffekter till avancerade ekonomier. Dessutom kan nya skadliga kopplingar mellan kreditinstitut och deras statsobligationer (så kallade sovereign-bank loops) uppstå, vilket skulle kunna öka den finansiella oron i ett läge där priset på risk liksom penningpolitiken i allmänhet håller på att återgå till det normala.

Tabell 1: Översikt över aggregerade ekonomiska uppgifter och budgetuppgifter (EO-18) för 2018-2019

Källa: 2018 års stabilitetsprogram, utkast till 2019 års budgetplaner och Europeiska kommissionens höstprognos 2018.

Utsikterna för de offentliga finanserna enligt planerna och kommissionens höstprognos 2018

Det aggregerade offentliga underskottet i euroområdet förväntas fortsätta på sin nyligen inledda nedåtgående bana under 2018 men väntas öka under 2019. Euroområdets samlade underskott väntas minska till 0,6 % av BNP 2018 enligt såväl kommissionens höstprognos 2018 som utkasten till budgetplaner (tabell 1). Den nivån är lägre än det underskott som förutsågs i kommissionens vårprognos 2018 och i 2018 års stabilitetsprogram. Utvecklingen för varje enskilt land skiljer sig åt. Spanien och Italien som förväntas ha större underskott (jämfört med kommissionens vårprognos 2018), medan Estland, Cypern, Luxemburg och Nederländerna förväntas ha större överskott (bilaga IV, tabell 2). Euroområdets aggregerade underskott väntas minska till 0,8 % av BNP 2019 enligt såväl kommissionens höstprognos 2018 som utkasten till budgetplaner. Denna nivå motsvarar en ökning jämfört med kommissionens vårprognos 2018 (+ 0,2 % av BNP) och 2018 års stabilitetsprogram (+ 0,5 % av BNP), främst till följd av högre underskott än förväntat i Belgien, Spanien, Frankrike och Italien, och ett mindre överskott i Tyskland. Det skulle motsvara den första ökningen av det aggregerade underskottet för euroområdet sedan toppnivåerna 2009.

För första gången sedan euroområdets upprättande beräknas ingen medlemsstat i euroområdet ha ett underskott på mer än referensvärdet 3 % 2018. Spanien förväntas korrigera sitt alltför stora underskott under 2018 och att det samlade underskottet väntas sjunka till 2,7 % enligt kommissionens höstprognos 2018, samma som i Spaniens utkast till budgetplan (bilaga IV, tabell 2). Av de medlemsstater som väntas ha ett underskott under 2019 väntas sex ha ett underskott på under 2 % av BNP. Nio medlemsstater väntas ha ett överskott 2018. Enligt kommissionens prognos beräknas denna grupp öka till tio medlemsstater under 2019 i och med att Österrike får en budget i balans. Skillnaderna mellan medlemsstaternas beräknade budgetbalanser i 2019 enligt utkastet till budgetplan och kommissionens höstprognos 2018 är generellt sett begränsade, (bilaga IV, diagrammen 1 och 2), men betydande negativa skillnader är uppenbara för Italien, Spanien och Portugal.

Det aggregerade primärsaldot för euroområdet, som beräknas genom att ränteutgifterna dras av från det totala saldot, förväntas vara fortsatt positivt under 2018 och 2019. Enligt såväl kommissionens höstprognos 2019 som utkasten till budgetplaner förväntas det aggregerade primärsaldot för euroområdet öka från 1 % av BNP 2017 till 1,2 % av BNP 2018 (tabell 1). Det motsvarar en betydande upprevidering jämfört med 2018 års stabilitetsprogram 6 . Endast Spanien, Frankrike och Lettland förväntas ha negativa primärsaldon 2018 (bilaga IV tabell 3). Det aggregerade primärsaldot för euroområdet väntas minska något, till 1 % av BNP 2019 enligt både utkasten till budgetplaner och kommissionens höstprognos 2018. Tyskland och Italien väntas minska sina primärsaldon särskilt mycket under 2019. Frankrike och Lettland väntas alltjämt ha negativa primärsaldon under 2019. Under båda åren är skillnaderna mellan medlemsstaternas och kommissionens prognoser i det stora hela begränsade, även om kommissionen bedömer att primärsaldona i Spanien, Lettland och Portugal kommer att vara mer än 0,3 % av BNP lägre under 2019 jämfört med utkastet till budgetplaner.

I motsats till 2018 års stabilitetsprogram kommer genomförandet av utkasten till budgetplaner att leda till en något expansiv finanspolitisk inriktning för euroområdet (mätt som förändringen i det strukturella saldot) under 2019 7 . Både kommissionens höstrapport 2018 och de (omräknade) utkasten till budgetplaner förutser ett i stort sett oförändrat aggregerat strukturellt saldo under 2018 (Tabell 1). Detta ligger också i stort sett i linje med 2018 års stabilitetsprogram även om det döljer vissa förändringar i enskilda medlemsstater. (Bilaga IV tabellerna 4 och 5). Det strukturella saldot beräknas försämras med 0,3 % av potentiell BNP under 2019, såväl enligt de (omräknade) utkasten till budgetplaner som kommissionens höstprognos 2018. Den försämringen går stick i stäv med 2018 års stabilitetsprogram, som förutsåg en ökning av euroområdets aggregerade strukturella saldo med 0,3 % av potentiell BNP under 2019. Försämringen av det strukturella saldot beror i synnerhet på den väntade ökningen av Italiens strukturella underskott med 1,2 % av potentiell BNP. En expansiv finanspolitik förväntas i medlemsstater med offentligfinansiellt utrymme, särskilt Tyskland och Nederländerna, vilket också bidrar till den aggregerade förändringen i euroområdet. Italien ej inräknat skulle den väntade aggregerade finanspolitiska inriktningen för euroområdet under 2019 i stort sett vara neutral, med en ökning av det strukturella underskottet med 0,1 % av potentiell BNP. Den beräknade förändringen för euroområdet som helhet är i linje med förändringen i det (omräknade) strukturella saldot i utkasten till budgetplaner (bilaga IV diagram 3).

Den diskretionära budgetansträngningen pekar på en expansiv finanspolitisk inriktning för euroområdet under både 2018 och 2019. Den diskretionära budgetansträngningen ligger begreppsmässigt nära utgiftsriktmärket 8 . På grundval av kommissionens höstprognos 2018 pekar den diskretionära budgetansträngningen på en expansiv finanspolitik motsvarande omkring 0,4 % av BNP för både 2018 och 2019 9 . Den diskretionära budgetansträngningen, som beräknas på grundval av utkasten till budgetplaner pekar på en något mindre ökning under 2019 (0,3 % av potentiell BNP), i linje med den finanspolitiska inriktningen genom förändringen i det strukturella saldot (bilaga IV figur 4).

Antalet medlemsstater som har uppnått eller överskridit sina medelfristiga budgetmål beräknas öka mellan 2018 och 2019. Enligt kommissionens höstprognos 2018 befinner sig sju medlemsstater i euroområdet över sina medelfristiga mål (Tyskland, Irland, Cypern, Litauen, Luxemburg, Malta och Nederländerna) (bilaga IV tabell 5 under 2017) 10 . Alla dessa beräknas ligga kvar på eller över sina medelfristiga mål under 2019, även om Tyskland, Cypern och Nederländerna planerar att använda en del av sitt offentligfinansiella utrymme (bilaga IV, figurerna 7a och 7b). Österrike förväntas också ligga något över sitt medelfristiga mål under 2019. Ett antal medlemsstater förväntas ligga kvar markant under sina medelfristiga mål under 2019, enligt kommissionens höstprognos 2018, dvs. Spanien (–3.1 procentenheter), Italien (–3 procentenheter) och Frankrike (–1.9 procentenheter) (bilaga IV tabell 6 och diagrammen 7a/7b). Vad gäller de medlemsstater som ännu inte uppnått sina medelfristiga mål räknar kommissionen för närvarande med att Italien och Slovenien kommer att röra sig ännu längre bort från sina medelfristiga mål under 2019. Estland, Frankrike och Finland förväntas däremot göra vissa anpassningar mot sina medelfristiga mål under 2019, medan Belgien, Spanien, Lettland, Portugal och Slovakien förväntas ligga kvar på oförändrade positioner.

Skuldkvoten väntas fortsätta att minska under 2018 och 2019. Euroområdets skuldkvot har kontinuerligt minskat sedan 2014 då den nådde sin topp på 94½%. Enligt kommissionens höstprognos 2018 förväntas den minska till omkring 85 % 2019. Den pågående minskningen av euroområdets aggregerade skuldkvot är främst en följd av beräknade primära överskott under 2018 och 2019 (bilaga IV diagram 8). En positiv ”snöbollseffekt”, som återspeglar prognosen att de nominella räntorna kommer att vara lägre än den nominella BNP-tillväxten, förväntas också ha en skuldminskande effekt. Däremot väntas stock-/flödesjusteringar sätta press uppåt på euroområdets aggregerade skuldkvot under 2019. Utkasten till budgetplaner har en liknande minskning av euroområdets skuldkvot som målsättning, även om kvoten förväntas bli högre 2018 (87½%). Under båda åren är den planerade skuldkvoterna högre än dem som anges i 2018 års stabilitetsprogram, vilken till stor del beror på uppjusteringar för Frankrike, Italien, Lettland, Malta, Nederländerna och Slovenien (bilaga IV, tabell 7).

Alla medlemsstater utom Litauen förväntas minska sina skuldkvoter mellan 2018 och 2019, men minskningen väntas bli försumbar i Frankrike och Italien 11 . Alla medlemsstater utom Italien förväntas dra nytta av en skuldreducerande snöbollseffekt 2019 samtidigt som positiva primärsaldon också har en nedtryckande effekt, med undantag för Frankrike och Lettland (bilaga IV figur 8). Skillnaderna mellan prognoserna i kommissionens höstprognos 2018 och utkasten till budgetplaner är begränsade, och kommissionen räknar med något högre kvoter för Grekland, Italien, Cypern och Malta, och något lägre kvoter för Tyskland, Lettland och Luxemburg.

Enligt kommissionens prognos förväntas 10 medlemsstater ha en skuldkvot på över 60 % under 2019. Grekland och Italien förväntas ha de högsta skuldkvoterna av alla medlemsstater, över 120 %, medan Portugal förväntas reducera sin skuldkvot till under 120 % 2019. Skuldkvoten för Belgien, Frankrike, Cypern och Spanien förväntas fortfarande ligga nära 100 % 2019. Vissa högt skuldsatta medlemsstater förväntas varken göra några strukturella ansträngningar (Spanien, Belgien och Portugal) eller expandera (Italien och Cypern) 2019, enligt kommissionens höstprognos 2018, vilket tyder på att de har utrymme för att minska skuldbördan snabbare (bilaga IV, diagram 9). Vid första påseendet förväntas Italien avvika markant från riktmärket för skuldminskning 2018 och 2019, och landets skuldkvot beräknas i stort sett förbli stabil på runt 131 %. Inte heller Belgien väntas efterleva riktmärket för skuldminskning under något av åren, om än i mindre utsträckning. Sedan upphävandet av underskottsförfarandena 2016 och 2017, har Portugal och Frankrike varit föremål för övergångsreglerna för skuldkriteriet. Portugal förväntas uppfylla övergångsreglerna för skuldkriteriet under 2018 men inte under 2019, medan Frankrike inte förväntas uppfylla det för något av åren. Om Spanien gör en varaktig korrigering av sitt alltför stora underskott under 2018 kommer det att bli föremål för övergångsreglerna för skuldkriteriet under 2019 och förutses för närvarande inte uppnå den nödvändiga anpassningen.

Den finanspolitiska anpassningens utformning

Den beräknade försämringen av det sammanlagda strukturella saldot i euroområdet 2019 beror till stor del på en minskning av den konjunkturrensade inkomstkvoten. Medan de totala offentliga intäkterna förväntas öka med 2,9 % under 2019 (enligt kommissionens höstprognos 2018), förväntas den konjunkturrensade inkomstkvoten minska från 46 % av potentiell BNP 2018 till 45,7 % av potentiell BNP 2019 (tabell 1 och bilaga IV, tabell 8). Sociala avgifter, som förväntas växa i långsammare takt än nominell BNP, är den största bidragande orsaken till den beräknade minskningen av den konjunkturrensade inkomstkvoten (bilaga IV diagram 14). Den beräknade minskningen är en effekt av rapporterade åtgärder på inkomstsidan, vilka förväntas öka det samlade underskottet med 0,1 % av BNP 2019, och inkomstbortfall som också förväntas öka underskottet med omkring 0,1 % av BNP 12 (bilaga IV, tabell 9) 13 . Utkasten till budgetplaner pekar mot en liknande nedgång i inkomstkvoten under 2019, medan intäkterna förväntas öka i en något högre takt på 3,1 %.

Den konjunkturrensade utgiftskvoten förväntas förbli oförändrad mellan 2018 och 2019, enligt kommissionens höstprognos 2018, vilket motsvarar en total utgiftsökning på 3,3 %. Även om kvoten förväntas minska något mellan 2017 och 2018, beräknas den ligga kvar på 46,9 % av potentiell BNP 2019 (tabell 1). Utkasten till budgetplaner siktar också på en oförändrad konjunkturrensad utgiftskvot mellan 2018 och 2019, men på en något högre nivå (47,1 % av potentiell BNP), medan de totala utgifterna väntas växa med 3,5 %. Den konjunkturrensade utgiftskvoten förväntas också förbli oförändrad (bilaga IV tabell 8), även om denna stabilitet döljer vissa variationer mellan medlemsstater. I ett antal medlemsstater förväntas relativt stora ökningar i de konjunkturrensade primära utgiftskvoterna under 2019 (Spanien, Italien, Cypern, Luxemburg och Nederländerna), medan andra förväntas ha stora minskningar (Lettland, Malta, Österrike och Slovakien). Medan ränteutgifterna fortsatt förväntas följa sin nedåtgående trend som procentandel av BNP, är minskningen mellan 2018 och 2019 mindre än under de senaste åren (3 punkter enligt kommissionens höstprognos 2018). Den genomsnittliga implicita räntan som ligger till grund för kommissionens prognos förväntas ligga kvar på 2,1 % under 2018 och 2019, i likhet med antagandet i utkasten till budgetplaner.

Bedömning av den finanspolitiska inriktningen i euroområdet

Finanspolitiken bör ta vederbörlig hänsyn till penningpolitiken, som förväntas fortsättningsvis stödja ekonomin i euroområdet under de kommande åren. Samtidigt som ECB gradvis har börjat dra tillbaka vissa stimulerande åtgärder, har banken förklarat att dess viktigaste räntor kommer att förbli på nuvarande nivåer, åtminstone till och med sommaren 2019, och i vilket fall så länge som är nödvändigt för att säkerställa konvergens av inflationen till nivåer som är förenliga med dess mandat. Den penningpolitiska inriktningen som sådan väntas vara fortsatt stödjande under 2019. Detta tillvägagångssätt illustreras i diagram 1 som visar den gemensamma inriktningen på penning- och finanspolitiken genom att jämföra utvecklingen av finansieringsvillkoren (lång realränta) med en mätning av budgetansträngningen (den diskretionära budgetansträngningen). Terminsräntorna tyder på fortsatt gradvis stigande nominella långa räntor under de kommande åren, vilket bör leda till högre långa realräntor. Dessa förväntas dock förbli negativa med en förväntad långsiktig inflation som ökar i betydligt långsammare takt. Finansieringsvillkoren förväntas därför fortsatt vara mycket gynnsamma. På det finanspolitiska området som diskuterats ovan förutser kommissionens höstprognos 2018 en något expansiv inriktning på finanspolitiken under 2019.

Samtidigt som den ekonomiska tillväxten i euroområdet förväntas avta är de övergripande makroekonomiska resultaten fortsatt robusta. Alla medlemsstater i euroområdet befinner sig nu antingen ”normala” eller ”goda” ekonomiska tider (diagram 2) och mängden lediga resurser i ekonomin (s.k. slack) har minskat under de senaste åren. Produktionsgapet väntas bli positivt i alla medlemsstater (utom Grekland) under 2019. Arbetslösheten förväntas falla stadigt och nå samma nivåer som före krisen i alla medlemsstater utom Grekland, Spanien och Italien. Denna pågående ekonomiska expansion, i förening med en ackommoderande penningpolitik, erbjuder en möjlighet för medlemsstaterna att på nytt bygga upp finansiella buffertar.

Medlemsstaterna har mycket olika offentligfinansiella ställningar när det gäller skuldsättning och hållbarhetsproblem. En uppdaterad riskbedömning av den finanspolitiska hållbarheten har gjorts på grundval av kommissionens höstprognos 2018 (diagram 2 och tabell 10 i bilaga IV). I den bedömningen beaktas bland annat de nuvarande skuldnivåerna, nuvarande primärsaldo och förväntade kostnader för en åldrande befolkning 14 . Endast Cypern står inför kortsiktiga risker avseende den finanspolitiska hållbarheten, där S0-indikatorn ligger strax över den kritiska tröskeln. Den kortsiktiga hållbarheten i Italiens offentliga finanser verkar dock utsatt för ytterligare kostnadsökningar för emission av skuldebrev. Dessa risker illustreras särskilt av värdet på S0-finanspolitiska delindex, vilket överstiger det kritiska tröskelvärdet. Enligt S1-indikatorn verkar Belgien, Spanien, Frankrike, Italien och Portugal också vara utsatta för stora risker på medellång sikt 15 . Cypern rapporteras ha ett visst finanspolitiskt utrymme på grundval av iS1-indikatorn, men det är det värt att erinra om att landet står inför betydande risker kopplade till ansvarsförbindelser.

Diagram 1: Lång realränta (%) och diskretionär budgetansträngning (i % av potentiell BNP) i euroområdet

De medlemsstater som har de största hållbarhetsproblemen planerar antingen en begränsad finanspolitisk anpassning eller, när det gäller Italien, en expansiv finanspolitik under 2019 (bilaga IV diagram 9). De planerade finanspolitiska åtgärderna i dessa medlemsstater utnyttjar inte tillräckligt de gynnsamma makroekonomiska förhållanden och den ackommoderande penningpolitiken för att återställa de finansiella buffertarna. En kraftigare minskning av den offentliga skulden i dessa medlemsstater skulle minska deras sårbarhet för chocker och bidra till att automatiska stabilisatorer fungerar korrekt i framtiden. Underlåtenhet att minska den offentliga skulden ökar risken för ökande marknadstryck på länder med hög offentlig skuldsättning, vilket skulle kunna få negativa spridningseffekter på statslånemarknaden i euroområdets andra medlemsstater.

Å andra sidan planerar vissa stora medlemsstater med nettofordringar på utlandet och med stort offentligfinansiellt utrymme och stora överskott i bytesbalansen att utnyttja en del av sitt offentligfinansiella utrymme. I linje med tidigare rekommendationer planerar Tyskland och Nederländerna att genomföra en expansiv finanspolitik under 2019 (bilaga IV diagram 10). Dessa planer är dock bara delvis inriktade på offentliga investeringar. En ökning av de offentliga investeringarna i dessa medlemsstater skulle öka den potentiella tillväxten och medföra positiva spridningseffekter i resten av euroområdet. De långsiktiga BNP-effekterna skulle överstiga de kortsiktiga effekterna eftersom offentliga investeringar skulle öka produktiviteten för privat kapital och arbete under en längre tid.

Diagram 2: Kartläggning av finanspolitiken i euroområdet 2019

Anmärkning: Baserad på kommissionens höstprognos 2018. Goda respektive dåliga ekonomiska tider mäts genom 2019 års produktionsgap, i procent av potentiell BNP, beräknad i enlighet med den gemensamt överenskomna metoden. Behov av konsolidering av de offentliga finanserna eller offentligfinansiellt utrymme mäts genom kommissionens S1-indikator för hållbarhetsrisker, i procent av BNP, baserat på beräkningarna i kommissionens höstprognos 2018 och med 2018 som basår.

På det hela taget är finanspolitiken inte tillräckligt differentierad, vilket har resulterat i en alltför expansiv finanspolitisk inriktning för euroområdet som helhet. Ett fullständigt genomförande av utkasten till budgetplaner skulle också leda till en måttlig, procyklisk expansion för euroområdet som helhet. Å andra sidan skulle en kombination av viss finanspolitisk expansion som planeras av medlemsstater med finanspolitiskt utrymme, tillsammans med efterlevnad av stabilitets- och tillväxtpakten som gäller medlemsstater med behov av konsolidering resultera i en huvudsakligen neutral till svagt restriktiv finanspolitisk inriktning för euroområdet (se bilaga IV diagram 6a och 6b). En sådan differentiering mellan medlemsstaterna skulle dessutom bidra till en i stort sett balanserad policymix i euroområdet, med tanke på penningpolitikens fortsatta stöd till ekonomin.


III. Översikt av utkasten till budgetplaner

Kommissionens yttranden om utkasten till budgetplaner är fokuserade på efterlevnaden av stabilitets- och tillväxtpakten och de rekommendationer som utfärdats på denna grundval. Vad avser medlemsstater som omfattas av ett underskottsförfarande innehåller kommissionens yttrande en bedömning av framstegen med att korrigera dessa underskott i förhållande både till målet för det samlade underskottet och för det strukturella underskottet. När det gäller de medlemsstater som omfattas av den förebyggande delen gör kommissionens yttranden en bedömning av efterlevnaden av, eller framstegen mot efterlevnad av, de landsspecifika medelfristiga budgetmålen samt efterlevnaden av skuldkriteriet, för att kontrollera om planen ligger i linje med stabilitets- och tillväxtpakten och de finanspolitiska landsspecifika rekommendationer som anges i rådets rekommendationer av den 13 juli 2018.  16  

Alla medlemsstater i euroområdet har lämnat sina utkast till budgetplaner i tid, i överensstämmelse med artikel 6 i förordning (EU) nr 473/2013. I överensstämmelse med bestämmelserna i ”tvåpackens” uppförandekod lämnade de avgående regeringarna i Lettland och Luxemburg in utkast till budgetplaner med oförändrad politik på grund av anordnandet av nationella val i oktober 2018. Så snart de nya regeringarna tillträtt och i regel åtminstone en månad innan förslaget till budgetlag planeras antas av det nationella parlamentet, uppmanas myndigheterna att till kommissionen och eurogruppen inlämna ett uppdaterat utkast till budgetplan. Sloveniens regering, som tillträdde den 13 september 2018, har lämnat ett utkast till budgetplan för 2019 utan nya politiska åtgärder på grund av förseningar i budgetprocessen. Kommissionen betonade i sin skrivelse av den 19 oktober 2018 vikten av att lämna in ett uppdaterat utkast till budgetplan. Spanien lade fram sitt utkast till budgetplan utan att samtidigt lägga fram ett förslag till budgetlag till det nationella parlamentet, vilket krävs enligt artikel 4 i förordning (EU) nr 473/2013. Därför ger utkastet till budgetplan inte en fullständig bild av de planerade åtgärderna. I sin skrivelse av den 19 oktober 2018 uppmanade kommissionen Spanien att lämna all nödvändig information om de olika åtgärderna och, om det finns väsentliga skillnader mellan utkastet till budgetplan och det förslag till budgetlag som slutligen läggs fram för parlamentet, tillhandahålla kommissionen och Eurogruppen ett uppdaterat utkast till budgetplan.

I det utkast till budgetplan som lämnades in av Italien den 16 oktober 2018 är det uppenbart att man planerar att frångå de rekommendationer som rådet antagit inom ramen för stabilitets- och tillväxtpakten, något som är mycket oroande. Kommissionen tog upp dessa farhågor med Italien i en skrivelse till landets regering den 18 oktober 2018. För det första noterade kommissionen att både det faktum att man i utkastet till budgetplan räknar med en budgetexpansion på nära 1 % av BNP, medan rådet rekommenderat en finanspolitisk anpassning motsvarande 0,6 % av BNP, och att avvikelsen är så stor (ett gap på omkring 1,5 % av BNP) är unika händelser i stabilitets- och tiillväxtpaktens historia. För det andra understryker kommissionen att samtidigt som Italiens statsskuld ligger på omkring 130 % av BNP säkerställer planen inte efterlevnad av riktmärket för skuldminskning. I detta avseende hänvisade kommissionen till tidigare rapporter i enlighet med artikel 126.3 i EUF-fördraget där bred efterlevnad av stabilitets- och tillväxtpaktens förebyggande del anses vara en avgörande faktor, och noterade att slutsatserna av rapporten från den 23 maj 2018 kan behöva revideras om sådan bred efterlevnad inte längre kan komma till stånd 17 . Kommissionen noterade att dessa faktorer tycks peka på särskilt allvarliga brister i efterlevnad av de finanspolitiska skyldigheter som fastställs i stabilitets- och tillväxtpakten i enlighet med artikel 7.2 i förordning (EU) nr 473/2013. Kommissionen uppmanade Italiens regering att presentera sin syn på saken senast den 22 oktober, så att hänsyn därtill kan tas före slutbedömningen av utkastet till budgetplan. I en skrivelse av den 22 oktober 2018 medgav den italienska regeringen att budgetplanerna bryter mot reglerna i stabilitets- och tillväxtpakten i fråga om strukturanpassning och skuldminskning. Den gav också ytterliga förklaringar till budgetplanerna och tog upp parlamentets budgetkontors uteblivna godkännande av den makroekonomiska prognosen. Den 23 oktober 2018 antog kommissionen ett yttrande om Italiens utkast till budgetplan i samband med en skrivelse till Italiens regering där det konstaterades att kommissionen hade upptäckt särskilt allvarliga brister i efterlevnaden av rådets rekommendation av den 13 juli 2018. I enlighet med förordning (EU) nr 473/2013 begärde kommissionen att Italien skulle lämna in ett reviderat utkast till budgetplan snarast möjligt, dock senast inom tre veckor. Italien lämnade in ett reviderat utkast till budgetplan den 13 november 2018. På grundval av en bedömning av regeringens planer i det reviderade utkastet till budgetplan 2019 och av kommissionens höstprognos 2018 bekräftar kommissionen att det föreligger en särskilt allvarliga brister i efterlevnaden av rådets rekommendation till Italien av den 13 juli 2018 18 .

Även om inga andra fall av särskilt allvarliga efterlevnadsbrister föreligger ger ett antal utkast till budgetplaner upphov till oro. I synnerhet sände kommissionen den 19 oktober 2018 kommissionen skrivelser till Belgien, Frankrike, Portugal, Slovenien och Spanien med begäran om ytterligare upplysningar och betonade ett antal preliminära observationer avseende deras utkast till budgetplaner. De berörda medlemsstaterna svarade den 22 oktober 2018. Kommissionen beaktade uppgifterna i deras skrivelser i sin bedömning av budgetutveckling och risker.

Tabell 2 innehåller en sammanfattning av bedömningarna av de enskilda medlemsstaternas utkast till budgetplaner i enlighet med de yttranden som kommissionen antog den 21 november 2018, samt en bedömning av framstegen som gjorts när det gäller finanspolitiska strukturreformer. Dessa bedömningar grundar sig på kommissionens höstprognos 2018. För att underlätta jämförelser sammanfattas bedömningen av de planer som inte uppvisade särskilt allvarliga efterlevnadsbrister i tre breda kategorier. Eftersom ingen medlemsstat för närvarande väntas finnas kvar i underskottsförfarandet 2019, görs efterlevnadsbedömningar för 2019 för alla medlemsstater mot kraven i den förebyggande delen, särskilt rådets rekommendationer av den 13 juli 2018:

·Kraven uppfylls: Enligt kommissionens höstprognos 2018 finns inget behov av att anpassa budgetplanen i det nationella budgetförfarandet för att säkerställa att 2019 års budget är förenlig med reglerna i stabilitets- och tillväxtpakten.

·Kraven uppfylls i stora drag: Enligt kommissionens prognos för 2019 förväntas utkastet till budgetplan i stora drag vara förenlig med stabilitets- och tillväxtpaktens regler.

Enligt kommissionens prognos för 2019 förväntas dessa medlemsstater vara nära sina medelfristiga mål, i förekommande fall med beaktande av den tillåtna avvikelsen kopplad till genomförandet av strukturreformer. Samtidigt pekar utgiftsriktmärket på en risk för en betydande avvikelse från kraven, som måste beaktas i framtida bedömningar om det strukturella saldot inte längre förutses ligga nära det medelfristiga målet, med beaktande av eventuella avvikelser i förekommande fall. Dessa medlemsstater bedöms efterleva riktmärket för skuldminskning.

·Risk för bristande efterlevnad: Enligt kommissionens prognos för 2019 förväntas utkastet till budgetplan inte säkerställa förenlighet med stabilitets- och tillväxtpaktens regler.

Kommissionens prognos för 2019 pekar på en betydande avvikelse från det medelfristiga målet eller från den anpassningsbana som krävs för att uppnå detta mål, och/eller i tillämpliga fall på att riktmärket för skuldminskning inte heller kommer att efterlevas.

En medlemsstat, Belgien, har begärt ytterligare flexibilitet i linje med den gemensamt överenskomna ståndpunkten om flexibilitet i stabilitets- och tillväxtpakten som godkändes av rådet den 12 februari 2016. I synnerhet innehåller det belgiska utkastet till budgetplan en begäran om en tillfällig avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga budgetmålet från och med 2018, mot bakgrund av genomförandet av större strukturreformer med en positiv inverkan på de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet. I detta skede anser kommissionen att om Belgien skulle fortsätta att iaktta minimiriktmärket 2019, förefaller Belgien uppfylla kraven för den begärda tillfälliga avvikelsen på 0,5 % av BNP 2019 för strukturreformer. En slutlig bedömning av begäran om flexibilitet kommer att göras inom ramen för den normala europeiska planeringsterminen i samband med bedömningen av stabilitetsprogrammet för 2019.

Kommissionen, i samråd med medlemsstaterna, har fortsatt att använda rimlighetsverktyget för att spåra situationer där beräkningarna av produktionsgapet enligt den överenskomna metoden skulle kunna tolkas som omgivna av en hög grad av osäkerhet. Kommissionen använder samma tillvägagångssätt som i tidigare bevakningsomgångar. På grundval av bedömningsverktyget kan produktionsgapet för 2018 bli föremål för en hög grad av osäkerhet för fem medlemsstater (Cypern, Kroatien, Luxemburg, Slovenien och Spanien). Eftersom Cypern, Kroatien och Luxemburg förväntas ligga över sitt medelfristiga mål har ingen ytterligare bedömning gjorts. För Slovenien och Spanien gjordes en bedömning av den osäkerhet som omger uppskattningen av produktionsgapet redan under våren 2018, som bekräftade att det uppskattade produktionsgapet för 2019 på grundval av den gemensamma metoden var föremål för en viss grad av osäkerhet. På grundval av detta hade denna justering för 2019 avseende dessa medlemsstater redan sänkts från 1 % till 0,65 % i samband med rådets rekommendationer av den 13 juli 2018. Höstens bedömningar bekräftar den höga graden av osäkerhet i båda fallen.

Kommissionen har även preliminärt bedömt graden av framsteg med genomförandet av de finanspolitiska strukturreformer som föreslås i rådets rekommendationer av den 13 juli 2018. Bedömningen av utkasten till budgetplaner sammanfattas i följande fem breda kategorier: inga framsteg, begränsade framsteg, vissa framsteg, betydande framsteg och helt åtgärdat. En heltäckande beskrivning av framstegen med genomförandet av de landsspecifika rekommendationerna kommer att ske i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer för 2019 som kommer att antas av rådet 2019.



Tabell 2: Översikt över kommissionens enskilda yttranden om utkasten till budgetplaner

Medlemsstater

Hur utkastet till budgetplan efterlever kraven i stabilitets- och tillväxtpakten i stort

Framsteg med genomförandet av de finanspolitiska strukturreformerna i 2018 års landsspecifika rekommendationer

Övergripande slutsats om efterlevnaden grundad på kommissionens höstprognos 2018

Efterlevnad av kraven i den förebyggande/korrigerande delen under 2018 och 2019

IT**

Särskilt allvarliga efterlevnadsbrister

2018: risk för en betydande avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga budgetmålet, bristande efterlevnad av riktmärket för skuldminskning vid första påseendet;

2019: risk för en betydande avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga budgetmålet, bristande efterlevnad av riktmärket för skuldminskning vid första påseendet.

Inga framsteg

BE**

Risk för bristande efterlevnad

2018: Risk för en betydande avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga målet, bristande efterlevnad av riktmärket för skuldminskning vid första påseendet;

2019: Risk för en betydande avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga målet, bristande efterlevnad av riktmärket för skuldminskning vid första påseendet;

Begränsade framsteg

FR

Risk för bristande efterlevnad

2018: Risk för viss avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga målet, bristande efterlevnad av riktmärket för skuldminskning under övergångsperioden vid första påseendet.

2019: Risk för en betydande avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga målet på grundval av 2018 och 2019 sammantaget, bristande efterlevnad av riktmärket för skuldminskning under övergångsperioden vid första påseendet.

Begränsade framsteg

PT

Risk för bristande efterlevnad

2018: Risk för en betydande avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga målet, efterlevnad av övergångsreglerna för skuldkriteriet.

2019: Risk för en betydande avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga målet, bristande efterlevnad av övergångsriktmärket för skuldminskning,

Begränsade framsteg

SI***

Risk för bristande efterlevnad

2018: Risk för en betydande avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga målet, efterlevnad av övergångsreglerna för skuldkriteriet.

2019: Risk för en betydande avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga målet, efterlevnad av övergångsreglerna för skuldkriteriet.

Begränsade framsteg

ES****

Risk för bristande efterlevnad

2018: Det samlade underskottet beräknas ligga under 3 %, målet för det samlade underskottet och budgetansträngningen uppfylls inte.

2019: Risk för en betydande avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga budgetmålet, bristande efterlevnad av riktmärket för skuldminskning vid första påseendet;

Begränsade framsteg

EE

Kraven uppfylls i stora drag:

2018: ingen avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga budgetmålet.
2019: nära det medelfristiga målet, med risk för betydande avvikelse från utgiftsriktmärket.

ej relevant

LV***

Kraven uppfylls i stora drag:

2018: nära det medelfristiga budgetmålet, med risk för betydande avvikelse från utgiftsriktmärket.
2019: nära det medelfristiga budgetmålet, med risk för betydande avvikelse från utgiftsriktmärket.

Begränsade framsteg

SK

Kraven uppfylls i stora drag:

2018: risk för betydande avvikelse från anpassningsbanan mot det medelfristiga budgetmålet.

2019: nära det medelfristiga målet, med risk för betydande avvikelse från utgiftsriktmärket.

Vissa framsteg

DE

Kraven uppfylls

2018: Det medelfristiga budgetmålet respekteras, efterlevnad av riktmärket för skuldminskning.

2019: Det medelfristiga målet respekteras.

Vissa framsteg

IE

Kraven uppfylls

2018: Det medelfristiga målet respekteras, samtidigt risk för en betydande avvikelse från utgiftsriktmärket på grundval av 2017 och 2018 sammantagna, efterlevnad av övergångsreglerna för skuldkriteriet.

2019: Det medelfristiga målet respekteras, efterlevnad av riktmärket för skuldminskning.

Vissa framsteg

EL*****

Kraven uppfylls

2018: Efterlevnad av riktmärket för skuldminskning.

2019: Efterlevnad av övergångsriktmärket för skuldminskning.

ej relevant

CY

Kraven uppfylls

2018: Det medelfristiga målet respekteras, efterlevnad av övergångsriktmärket för skuldminskning.

2019: Det medelfristiga målet respekteras, efterlevnad av riktmärket för skuldminskning.

Inga framsteg

LT

Kraven uppfylls

2018: Det medelfristiga målet respekteras.

2019: Det medelfristiga målet respekteras.

Vissa framsteg

LU***

Kraven uppfylls

2018: Det medelfristiga målet respekteras.

2019: Det medelfristiga målet respekteras.

Begränsade framsteg

MT

Kraven uppfylls

2018: Det medelfristiga målet respekteras.

2019: Det medelfristiga målet respekteras.

Inga framsteg

NL

Kraven uppfylls

2018: Det medelfristiga målet respekteras.

2019: Det medelfristiga målet respekteras.

Stora framsteg

AT

Kraven uppfylls

2018: Det medelfristiga målet respekteras med beaktande av undantag för vilka en tillfällig avvikelse har beviljats, men risk för betydande avvikelse från riktmärket för utgifter, överensstämmelse med riktmärket för skuldminskning.

2019: Det medelfristiga målet respekteras, men risk för en betydande avvikelse från utgiftsriktmärket på grundval av 2018 och 2019 sammantaget, efterlevnad av riktmärket för skuldminskning.

Begränsade framsteg

FI

Kraven uppfylls

2018: Det medelfristiga målet respekteras med beaktande av undantag för vilka en tillfällig avvikelse har beviljats.

2019: Det medelfristiga målet respekteras med beaktande av undantag för vilka en tillfällig avvikelse har beviljats, men risk för betydande avvikelse från utgiftsriktmärket för 2018 och 2019 sammantaget.

Begränsade framsteg

*    Kommissionen offentliggjorde den 23 maj 2018 en rapport i enlighet med artikel 126.3 i EUF-fördraget i vilken den drog slutsatsen att skuldkriteriet för närvarande bör anses uppfyllt. Italiens särskilt allvarliga brister i efterlevnaden av rådets rekommendation av den 13 juli 2018, som konstaterats av kommissionen, utgör en materiell förändring av alla relevanta faktorer analyserade av kommissionen den 23 maj 2018. Detta ger anledning att återgå till kommissionens bedömning.

**    Kommissionen offentliggjorde den 23 maj 2018 en rapport i enlighet med artikel 126.3 i EUF-fördraget i vilken den drog slutsatsen att analysen inte är helt slutgiltig för att fastställa huruvida skuldkriteriet är uppfyllt eller inte.

***    Utkastet till budgetplan inlämnat med antagande om oförändrad politik.

****    Spanien omfattas för närvarande av stabilitets- och tillväxtpaktens korrigerande del, men skulle kunna övergå till den förebyggande delen från och med 2019, om det alltför stora underskottet korrigeras på ett snabbt och hållbart sätt. Spaniens utkast till budgetplan lämnades in utan samtidigt inlämnande av ett förslag till budgetlag till det nationella parlamentet.

*****    Efter upphävandet av underskottsförfarandet den 19 september 2017 och slutförandet av programmet för stabilitetsstöd den 20 augusti 2018, omfattas Grekland av den förebyggande delen av stabilitets- och tillväxtpakten och bör bevara en sund finanspolitisk ställning som säkerställer överensstämmelse med det primära överskottsmål som fastställs genom beslut (EU) 2017/1226 den 30 juni 2017 på 3,5 % av BNP 2018 och på medellång sikt. Eftersom Grekland var befriat från att lämna in stabilitetsprogram medan det var inom ramen för programmet, har de grekiska myndigheterna ännu inte fastställt ett medelfristigt budgetmål. Grekland förväntas meddela sitt medelfristiga mål i sitt stabilitetsprogram för 2019.

(1)

     I enlighet med förordning (EU) nr 473/2013 om gemensamma bestämmelser för övervakning och bedömning av utkast till budgetplaner och säkerställande av korrigering av alltför stora underskott i medlemsstater i euroområdet. Denna förordning är en av två förordningar i lagstiftningspaketet för budgetövervakning (”tvåpacken”) som trädde i kraft i maj 2013.

(2)

     Se ”tvåpackens” uppförandekod:

http://ec.europa.eu/economy_finance/economic_governance/sgp/pdf/coc/2014-11-07_two_pack_coc_amended_en.pdf  

(3)

   Rådets rekommendation av den 14 maj 2018, EUT C 179, 25.5.2018.:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:C:2018:179:TOC

(4)

Inga av de aggregerade uppgifter för euroområdet som baseras på 2018 års stabilitetsprogram omfattar Grekland eftersom landet inte hade något stabilitetsprogram 2018 då det omfattades av ett ekonomiskt anpassningsprogram. Siffror för Grekland ingår dock i de aggregerade uppgifter om euroområdet som bygger på utkasten till budgetplaner. Eftersom Greklands ekonomi är relativt liten påverkas jämförbarheten mellan de aggregerade uppgifterna för euroområdet endast i begränsad utsträckning.

(5)

Produktionsgapet i utkasten till budgetplaner har räknats om av kommissionen på grundval av uppgifterna i planerna och med användning av den gemensamt överenskomna metoden.

(6)

Samtidigt som euroområdets aggregerade primärsaldo enligt utkasten till budgetplanerna har förbättrats jämfört med 2018 års stabilitetsprogram har också de beräknade ränteutgifterna för 2018 ökat. Dessa två förändringar tar i stort sett ut varandra, vilket leder till en i stort sett oförändrat mål för euroområdets aggregerade totala saldo (tabell 1).

(7)

Det strukturella saldot är det konjunkturrensade saldot ej inräknat engångsåtgärder och andra tillfälliga åtgärder. De strukturella saldona i utkasten till budgetplaner har räknats om av kommissionen utifrån den information som ges i programmet och med hjälp av den gemensamt överenskomna metoden.

(8)

 Den diskretionära budgetansträngningen är en indikator på budgetansträngningen. Den kombinerar en uppifrån-och-ned-metod på utgiftssidan med en nedifrån-och-upp-metod eller berättande metod på inkomstsidan. Den utgörs av ökningen av de primära utgifterna frånräknat konjunkturbetingade komponenter i förhållande till den ekonomiska potentialen, å ena sidan, och diskretionära inkomståtgärder (ej inräknat engångsåtgärder), å andra sidan. Se Europeiska kommissionen (2013): Att mäta budgetansträngningen, rapport om de offentliga finanserna i EMU, del 3 http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/2013/pdf/ee-2013-4.pdf

(9)

Skillnaden mellan de två måtten på den finanspolitiska anpassningen under 2018 förklaras av flera faktorer: För det första inverkar lägre ränteutgifter på det strukturella saldot, men inte på den diskretionära budgetansträngningen. För det andra påverkar inkomstbortfall det strukturella saldot, men inte den diskretionära budgetansträngningen. För det tredje är den tioåriga genomsnittliga potentiella tillväxttakt som används som referenssats i den diskretionära budgetansträngningen lägre än den ettåriga punktskattning som används i det strukturella saldot. Alla dessa faktorer leder till att den diskretionära budgetansträngningen indikerar en mer expansiv finanspolitisk inriktning än förändringen i det strukturella saldot under 2018.

(10)

Eftersom Grekland undantogs från kravet på att lämna in stabilitetsprogram medan landet omfattades av programmet har Grekland ännu inte fastställt ett medelfristigt budgetmål. Det ingår därför inte i denna analys.

(11)

Litauen förväntas ha en särskilt stor ökning av sin kvot som väntas öka med 3,1 procentenheter (till 37,9 %), enligt kommissionens höstprognos 2018, till följd av en stor positiv stock-/flödesjustering.

(12)

Jämfört med ett kontrafaktiskt scenario baserat på den nominella tillväxtutsikten.

(13)

Elasticiteten för de aggregerade inkomsterna/BNP i både planerna och kommissionens höstprognos 2018 uppgår till cirka 0,9 jämfört med en standardelasticitet för intäkter/produktionsgap på 1.

(14)

Den metod som använts för att bedöma riskerna för den finanspolitiska hållbarheten redovisas i Europeiska kommissionens rapport om de offentliga finansernas hållbarhet för 2015 (European Economy, Institutional Paper nr 018, januari 2016) och Europeiska kommissionens skuldhållbarhetsrapport för 2017 (European Economy Institutional Paper nr 071, januari 2018). Dessa uppdaterade resultat, som grundas på kommissionens höstprognos 2018 kommer att läggas fram i Europeiska kommissionens kommande skuldhållbarhetsrapport för 2018.

(15)

Kommissionens S1-hållbarhetsindikator visar de samlade insatser som krävs under perioden 2021-2025 (de fem åren efter prognosperioden) för att få ned skulden till 60 % av BNP senast 2033, med hänsyn tagen till eventualförpliktelser till följd av en åldrande befolkning. Det tyder på ytterligare en anpassning på 2,1 % av BNP för euroområdet under den femårsperioden. Detta innebär en ytterligare årlig anpassning på cirka 0,4 % av BNP mellan 2021 och 2025.

(16)

     Rådets rekommendation av den 13 juli 2018, EUT C 320, 10.9.2018.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:C:2018:320:TOC

(17)

I sin skrivelse noterar kommissionen också att den makroekonomiska prognos som ligger till grund för budgetplanerna inte hade godkänts av något oberoende organ, vilket förefaller bryta mot vad som uttryckligen föreskrivs i förordning (EU) nr 473/2013.

(18)

Rådets rekommendation av den 13 juli 2018 om Italiens nationella reformprogram 2018 med avgivande av rådets yttrande om Italiens stabilitetsprogram 2018, EUT C 320 10.9.2018, s. 48.


Bryssel den 21.11.2018

COM(2018) 807 final

BILAGOR

till

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA CENTRALBANKEN

Utkast till budgetplaner 2019: Samlad bedömning


BILAGA I: Landsspecifika bedömningar av utkasten till budgetplaner

Medlemsstater som omfattas av stabilitets- och tillväxtpaktens förebyggande del

Planer som är förenliga med medlemsstatens skyldigheter

På det hela taget anser kommissionen att det utkast till budgetplan som lämnats in av Tyskland är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Kommissionen uppmanar myndigheterna att genomföra 2019 års budget. Eftersom Tyskland har ett gynnsamt budgetläge finns det utrymme för ytterligare utgifter för att uppnå en varaktig ökning i offentliga och privata investeringar, främst inom utbildning, forskning och innovation på alla förvaltningsnivåer, särskilt på regional och kommunal nivå, såsom rekommenderats av rådet inom ramen för den europeiska planeringsterminen. Kommissionen anser också att Tyskland har gjort vissa framsteg när det gäller den strukturella delen av rådets finanspolitiska rekommendationer som ingår i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar myndigheterna att göra ytterligare framsteg. En heltäckande redogörelse för de framsteg som gjorts med att genomföra de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

På det hela taget anser kommissionen att det utkast till budgetplan som lämnats in av Irland är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Kommissionen uppmanar myndigheterna att genomföra 2019 års budget. Kommissionen anser också att Irland har gjort vissa framsteg när det gäller den strukturella delen av rådets finanspolitiska rekommendationer i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar myndigheterna att göra ytterligare framsteg. En heltäckande redogörelse för de framsteg som gjorts med att genomföra de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

På det hela taget anser kommissionen att det utkast till budgetplan som lämnats in av Grekland är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Grekland anses uppfylla det primära överskottsmålet på 3,5 % av BNP som övervakas enligt ramen för en utökad övervakning. Kommissionen uppmanar därför myndigheterna att genomföra 2019 års budget.

På det hela taget anser kommissionen att det utkast till budgetplan som lämnats in av Cypern är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Kommissionen uppmanar myndigheterna att genomföra 2019 års budget. Kommissionen anser vidare att Cypern inte har gjort några framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar därför myndigheterna att påskynda genomförandet. En heltäckande redogörelse för de framsteg som gjorts med att genomföra de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

På det hela taget anser kommissionen att det utkast till budgetplan som lämnats in av Litauen är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Kommissionen uppmanar myndigheterna att genomföra 2019 års budget. Kommissionen anser vidare att Litauen har gjort vissa framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar myndigheterna att göra ytterligare framsteg. En heltäckande redogörelse för de framsteg som har gjorts i genomförandet av de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

Samtidigt som kommissionen medger att prognosen vilar på antagandet om oförändrad politik anser den på det hela taget att Luxemburgs utkast till budgetplan är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Kommissionen anser vidare att Luxemburg har gjort begränsade framsteg vad gäller den strukturella delen av den finanspolitiska rekommendation som ingår i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar således myndigheterna att påskynda genomförandet. En heltäckande redogörelse för de framsteg som gjorts med att genomföra de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska anta i maj 2019.

På det hela taget anser kommissionen att det utkast till budgetplan som lämnats in av Malta är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Kommissionen uppmanar myndigheterna att genomföra 2019 års budget. Kommissionen anser vidare att Malta inte har gjort några framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar därför myndigheterna att påskynda genomförandet. En heltäckande redogörelse för de framsteg som har gjorts i genomförandet av de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

På det hela taget anser kommissionen att det utkast till budgetplan som lämnats in av Nederländerna är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Kommissionen uppmanar myndigheterna att genomföra 2019 års budget. Kommissionen anser vidare att Nederländerna har gjort betydande framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar myndigheterna att fullfölja genomförandet. En heltäckande redogörelse för de framsteg som har gjorts i genomförandet av de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

På det hela taget anser kommissionen att det utkast till budgetplan som lämnats in av Österrike är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Denna bedömning utgår dock från den nuvarande prognosen att Österrike kommer att respektera det medelfristiga målen med beaktande av den tillåtna avvikelsen kopplad till ovanliga händelser. Om denna prognos inte bekräftas i de framtida bedömningarna måste den samlade bedömningen av efterlevnaden ta hänsyn till omfattningen av avvikelsen från de krav som fastställs av rådet. Kommissionen uppmanar myndigheterna att genomföra 2019 års budget. Kommissionen anser vidare att Österrike har gjort begränsade framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar därför myndigheterna att göra ytterligare framsteg. En heltäckande redogörelse för de framsteg som gjorts med att genomföra de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

På det hela taget anser kommissionen att det utkast till budgetplan som lämnats in av Finland är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Denna bedömning utgår dock från den nuvarande prognosen att Finland kommer att respektera det medelfristiga målet med beaktande av den tillåtna avvikelsen kopplad till ovanliga händelser samt genomförandet av strukturreformer. Om denna prognos inte bekräftas i de framtida bedömningarna måste den samlade bedömningen av efterlevnaden ta hänsyn till omfattningen av avvikelsen från de krav som fastställs av rådet. Kommissionen uppmanar myndigheterna att genomföra 2019 års budget. Kommissionen anser också att Finland har gjort begränsade framsteg när det gäller den strukturella delen av rådets finanspolitiska rekommendationer som ingår i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen för 2018, och uppmanar myndigheterna att göra ytterligare framsteg. En heltäckande redogörelse för de framsteg som gjorts med att genomföra de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

Planer som i stora drag är förenliga med medlemsstatens skyldigheter

På det hela taget anser kommissionen att det utkast till budgetplan som lämnats in av Estland i stora drag är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Denna bedömning utgår dock från den nuvarande prognosen att Estland kommer att ligga nära sitt medelfristiga mål. Om denna prognos inte bekräftas i de framtida bedömningarna måste den samlade bedömningen av efterlevnaden ta hänsyn till omfattningen av avvikelsen från de krav som fastställs av rådet. Kommissionen uppmanar myndigheterna att vara beredda på att vidta ytterligare åtgärder inom ramen för den nationella budgetprocessen för att säkerställa att 2019 års budget överensstämmer med stabilitets- och tillväxtpakten. En heltäckande redogörelse för de framsteg som gjorts med att genomföra de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

Samtidigt som kommissionen medger att den aktuella prognosen vilar på antagandet om oförändrad politik anser den på det hela taget att Lettlands utkast till budgetplan i stora drag är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Denna bedömning utgår dock från att Lettland ligger nära sitt medelfristiga budgetmål så som planerat, med beaktande av tillåtna avvikelser kopplade till genomförandet av strukturreformer. Om denna prognos inte bekräftas i de framtida bedömningarna måste den samlade bedömningen av efterlevnaden ta hänsyn till omfattningen av avvikelsen från de krav som fastställs av rådet. Kommissionen uppmanar myndigheterna att vara beredda på att vidta ytterligare åtgärder inom ramen för den nationella budgetprocessen för att säkerställa att 2019 års budget överensstämmer med stabilitets- och tillväxtpakten. Kommissionen anser vidare att Lettland har gjort begränsade framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar därför myndigheterna att göra snabbare framsteg. En heltäckande redogörelse för de framsteg som gjorts med att genomföra de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019. Myndigheterna uppmanas att till kommissionen och Eurogruppen inlämna ett uppdaterat utkast till budgetplan så snart den nya regeringen tillträder och som regel minst en månad innan utkastet till budgetlag planeras bli antaget av det nationella parlamentet.

På det hela taget anser kommissionen att det utkast till budgetplan som lämnats in av Slovakien i stora drag är förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Denna bedömning utgår dock från den nuvarande prognosen att Slovakien kommer att ligga nära sitt medelfristiga budgetmål 2019. Om denna prognos inte bekräftas i de framtida bedömningarna måste den samlade bedömningen av efterlevnaden ta hänsyn till omfattningen av avvikelsen från de krav som fastställs av rådet. Kommissionen uppmanar myndigheterna att vara beredda på att vidta ytterligare åtgärder inom ramen för den nationella budgetprocessen för att säkerställa att 2019 års budget överensstämmer med stabilitets- och tillväxtpakten. Kommissionen anser vidare att Slovakien har gjort vissa framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar myndigheterna att göra ytterligare framsteg. En heltäckande redogörelse för de framsteg som har gjorts i genomförandet av de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019. Planer som riskerar att inte vara förenliga med medlemsstatens skyldigheter.

På det hela taget anser kommissionen att Belgiens utkast till budgetplan riskerar att inte vara förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Kommissionen förutser särskilt en risk för betydande avvikelse från den obligatoriska anpassningen mot det medelfristiga målet både 2018 och 2019. Belgien väntas dessutom inte uppfylla riktmärket för skuldminskning 2018 och 2019. Kommissionen uppmanar därför myndigheterna att vidta nödvändiga åtgärder inom ramen för den nationella budgetprocessen för att säkerställa att 2019 års budget överensstämmer med stabilitets- och tillväxtpakten och att använda oförutsedda inkomster för att snabbare minska den offentliga skuldkvoten. Kommissionen anser vidare att Belgien har gjort begränsade framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar därför myndigheterna att göra snabbare framsteg. En heltäckande redogörelse för de framsteg som gjorts med att genomföra de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapport och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

På det hela taget anser kommissionen att Frankrikes utkast till budgetplan riskerar att inte vara förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Kommissionen förutser särskilt en risk för betydande avvikelse från den obligatoriska anpassningen mot det medelfristiga budgetmålet både 2018 och 2019. Frankrike väntas dessutom inte göra tillräckliga framsteg mot uppfyllande av riktmärket för skuldminskning 2018 och 2019. Kommissionen uppmanar därför myndigheterna att vidta nödvändiga åtgärder inom ramen för den nationella budgetprocessen för att säkerställa att 2019 års budget överensstämmer med stabilitets- och tillväxtpakten och att använda oförutsedda inkomster för att snabbare minska den offentliga skuldkvoten. Kommissionen anser vidare att Frankrike har gjort begränsade framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar därför myndigheterna att göra snabbare framsteg En heltäckande redogörelse för de framsteg som har gjorts i genomförandet av de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

På det hela taget anser kommissionen att Portugals utkast till budgetplan riskerar att inte vara förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Kommissionen förutser särskilt en risk för betydande avvikelse från den obligatoriska anpassningen mot det medelfristiga budgetmålet både 2018 och 2019. Portugal väntas dessutom inte göra tillräckliga framsteg mot uppfyllande av riktmärket för skuldminskning 2019. Kommissionen uppmanar därför myndigheterna att vidta nödvändiga åtgärder inom ramen för den nationella budgetprocessen för att säkerställa att 2019 års budget överensstämmer med stabilitets- och tillväxtpakten och att använda oförutsedda inkomster för att snabbare minska den offentliga skuldkvoten. Kommissionen anser vidare att Portugal har gjort begränsade framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar därför myndigheterna att göra snabbare framsteg. En heltäckande redogörelse för de framsteg som har gjorts i genomförandet av de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019.

Samtidigt som kommissionen medger att prognosen vilar på antagandet om oförändrad politik anser den på det hela taget att Sloveniens utkast till budgetplan riskerar att inte vara förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. Kommissionen förutser särskilt en risk för betydande avvikelse från den obligatoriska anpassningen mot det medelfristiga budgetmålet både 2018 och 2019. Kommissionen uppmanar därför myndigheterna att vidta nödvändiga åtgärder inom ramen för den nationella budgetprocessen för att säkerställa att 2019 års budget överensstämmer med stabilitets- och tillväxtpakten. Kommissionen anser vidare att Slovenien har gjort begränsade framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar därför myndigheterna att göra snabbare framsteg. En heltäckande redogörelse för de framsteg som har gjorts i genomförandet av de landsspecifika rekommendationerna kommer att göras i 2019 års landsrapporter och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019. Myndigheterna uppmanas att till kommissionen och Eurogruppen inlämna ett uppdaterat utkast till budgetplan så snart som möjligt och som regel minst en månad innan utkastet till budgetlag planeras bli antaget av det nationella parlamentet.

Planer som på ett särskilt allvarligt sätt brister i förenlighet med medlemsstatens skyldigheter

Kommissionen konstaterade i sitt yttrande av den 23 oktober 2018 att Italiens utkast till budgetplan innehåller särskilt allvarliga brister i efterlevnaden av den rekommendation som rådet riktade till Italien den 13 juli 2018. På det hela taget bekräftar kommissionen, på grundval av regeringens planer i det reviderade utkastet till budgetplan 2019 och kommissionens höstprognos 2018, att det föreligger särskilt allvarliga brister i efterlevnaden av den rekommendation som rådet riktade till Italien den 13 juli 2018. Kommissionen anser också att de åtgärder som ingår i det reviderade utkastet till budgetplan 2019 innebär en risk för avsteg från de reformer som Italien har antagit i linje med tidigare landsspecifika rekommendationer samt när det gäller de strukturella finanspolitiska aspekterna i den rekommendation som rådet riktade till Italien den 13 juli 2018.

Medlemsstater som omfattas av stabilitets- och tillväxtpaktens korrigerande del

Planer som riskerar att inte vara förenliga med medlemsstatens skyldigheter

På det hela taget anser kommissionen att Spaniens utkast till budgetplan riskerar att inte vara förenligt med stabilitets- och tillväxtpaktens bestämmelser. I synnerhet förutser kommissionen en risk för betydande avvikelse från den rekommenderade anpassningsbanan mot Spaniens medelfristiga mål. Spanien väntas dessutom inte göra tillräckliga framsteg mot uppfyllande av riktmärket för skuldminskning. Kommissionen uppmanar därför myndigheterna att vidta nödvändiga åtgärder inom ramen för den nationella budgetprocessen för att säkerställa att 2019 års budget överensstämmer med stabilitets- och tillväxtpakten och att använda oförutsedda inkomster för att snabbare minska den offentliga skuldkvoten. Kommissionen anser vidare att Spanien har gjort begränsade framsteg när det gäller den strukturella delen av de finanspolitiska rekommendationerna i rådets rekommendation av den 13 juli 2018 inom ramen för planeringsterminen, och uppmanar därför myndigheterna att göra snabbare framsteg. En heltäckande redogörelse för de framsteg som har gjorts i genomförandet av dessa rekommendationer kommer att göras i 2019 års landsrapport och bedömas i samband med de landsspecifika rekommendationer som kommissionen ska föreslå i maj 2019. Mot bakgrund av att utkastet till budgetplan lämnades in utan att ett utkast till budgetlag lades fram parallellt i det nationella parlamentet, uppmanas de nationella myndigheterna att till kommissionen och Eurogruppen lämna ett uppdaterat utkast till budgetplan, om utkastet till budgetlag som till slut lämnas till parlamentet skiljer sig avsevärt från det utkast till budgetplan som lämnades in den 15 oktober 2018. 

BILAGA II: Metoder och antaganden som ligger till grund för kommissionens höstprognos 2018

I artikel 7.4 i förordning (EU) nr 473/2013 anges att de metoder och antaganden ”som ligger till grund för de senaste ekonomiska prognoserna från kommissionens avdelningar för varje medlemsstat, inklusive uppskattningar av hur de aggregerade budgetåtgärderna påverkar den ekonomiska tillväxten, ska bifogas den samlade bedömningen”. De antaganden som ligger till grund för kommissionens höstprognos 2018 har tagits fram på ett oberoende sätt av kommissionens personal och förklaras i själva prognosdokumentet 1 .

Budgetuppgifter fram till 2017 bygger på uppgifter som medlemsstaterna lämnat in till kommissionen före den 1 oktober 2018 och som validerats av Eurostat den 22 oktober 2018. Eurostat har inte gjort några ändringar av de uppgifter som medlemsstaterna rapporterat under anmälningsomgången för hösten 2018. Eurostat drar tillbaka den reservation som gäller kvaliteten på de uppgifter som rapporteras av Frankrike rörande sektorsklassificeringen av Agence Française de Développement. Eurostat drar också tillbaka sin reservation om behandlingen av kapitaltillskottet till Areva med påverkan på underskottet till ett belopp av 2,5 miljarder euro (0,1 % av BNP) 2017. Posten ändrades i anmälan vid underskottsförfarande i oktober 2018 och behandlas nu som en kapitaltransferering.

När det gäller prognosen har åtgärder för att stödja den finansiella stabiliteten registrerats i enlighet med Eurostats beslut av den 15 juli 2009 2 . Om inget annat rapporterats av den berörda medlemsstaten har kapitaltillskott där det finns tillräckligt detaljerade uppgifter tagits med i prognosen som finansiella transaktioner, dvs. de har ökat skulden, men inte underskottet. Statliga garantier för bankskulder och inlåning ingår inte som offentliga utgifter, såvida det inte finns bevis på att de varit utnyttjade vid den tidpunkt då prognosen slutfördes. Observera dock att lån som beviljats till banker av staten eller av andra enheter som räknas till staten vanligen ökar den offentliga skulden.

För 2019 har hänsyn tagits till budgetar som antagits eller lagts fram för de nationella parlamenten och alla andra åtgärder för vilka det finns tillräckligt detaljerade uppgifter. I höstprognosen återspeglas särskilt alla uppgifter som ingår i de utkast till budgetplaner som lämnades in i mitten av oktober. För 2020 innebär antagandet om ”oförändrad politik” i prognoserna en extrapolering av inkomst- och utgiftstrender och att åtgärder där det finns tillräckligt detaljerade uppgifter beaktas.

EU-omfattande aggregerade uppgifter för den offentliga skuldsättningen under prognosperioden 2018–2020 offentliggörs på icke-konsoliderad grund (dvs. de är inte justerade för mellanstatliga lån). För att säkerställa enhetlighet bakåt i tiden är även historiska data offentliggjorda på samma grunder. Prognoserna för de enskilda medlemsstaternas offentliga skuldsättning 2018–2020 omfattar effekterna av garantier till Europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten (EFSF), bilaterala lån till andra medlemsstater och deltagande med kapital till Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM) som fanns planerade på brytdatum 3 .

Enligt kommissionens höstprognos 2018 är de budgetåtgärder som rapporterats i utkasten till budgetplaner för 2018 marginellt underskottshöjande med aggregerade mått (inverkan på mindre än 0,1 % av BNP). Utgiftshöjande åtgärder förväntas ha en något mer negativ inverkan än den positiva inverkan av inkomsthöjande åtgärder. Totalt sett väntas den mekaniska inverkan på BNP-tillväxten vara försumbar på kort sikt.

Det är viktigt att iaktta försiktighet vid tolkningen av denna uppskattning av följande skäl:

·Uteblivna åtgärder mot finanspolitiska obalanser skulle kunna öka svagheten i de finansiella tillgångarna och leda till större spreadar och högre utlåningsräntor, vilket har en negativ inverkan på tillväxten.

·Förordning (EU) nr 473/2013 syftar till att utvärdera effekten av de åtgärder som vidtas inom ramen för utkasten till budgetplaner. Åtgärder som redan vidtagits och trätt i kraft före utkasten till budgetplaner ingår därför inte i bedömningen (även om de kan ha en ytterligare påverkan på prognoserna för de offentliga finanserna för 2019).

·Effekterna av rapporterade åtgärder utgår från antagandet om oförändrad politik. Detta referensscenarios finanspolitiska inriktning är dock inte nödvändigtvis neutral. Exempelvis kan den trendmässiga ökningen av vissa utgiftsposter ligga över eller under den potentiella tillväxten, det kan finnas en ytterligare effekt av tidigare åtgärder i referensscenariet eller så kan tidigare vidtagna åtgärder upphöra 2019. Den expansiva inriktningen på detta referensscenario illustreras också genom det faktum att den aggregerade finanspolitiska inriktningen 2019 är mer expansiv än den underskottshöjande effekten av rapporterade åtgärder.



BILAGA III: Känslighetsanalys

I artikel 7 i förordning (EU) nr 473/2013 anges att ”[d]en samlade bedömningen ska inbegripa en känslighetsanalys som ger en indikation på riskerna för de offentliga finansernas hållbarhet i fall av ogynnsam ekonomisk, finansiell eller finanspolitisk utveckling”. Denna bilaga innehåller därför en känslighetsanalys av hur den offentliga skuldsättningen utvecklas vid olika möjliga makroekonomiska chocker (med påverkan på tillväxt, räntesatser och primärsaldot), som bygger på resultat från stokastiska skuldprognoser 4 . Analysen gör det möjligt att uppskatta den möjliga inverkan på utvecklingen av den offentliga skulden av nedåt- och uppåtrisker för tillväxten i BNP i löpande priser, effekterna av den positiva/negativa utvecklingen på finansmarknaderna, som leder till lägre/högre upplåningskostnader för regeringarna och finanspolitiska chocker som påverkar de offentliga finanserna.

Stokastiska prognoser innebär att man i analysen av den offentliga skuldutvecklingen tar hänsyn till osäkerheten i de framtida makroekonomiska omständigheterna, varvid man grundar sig på ett ”centralt” skuldprognosscenario som motsvarar kommissionens scenario i höstprognosen 2018 respektive scenariot enligt utkasten till budgetplaner, vilka redovisas i diagrammet nedan, med resultat för euroområdet (i båda fallen gäller det vanliga antagandet om oförändrad finanspolitik efter prognosperioden) 5 . Chocker simuleras på de makroekonomiska omständigheterna (korta och långa räntor på statsobligationer, tillväxttakt, och primärsaldot) som antas i det centrala scenariot för att erhålla den ”kon” (spridning) av möjliga skuldbanor som visas i diagrammet nedan. Konen motsvarar ett brett spektrum av möjliga bakomliggande makroekonomiska omständigheter, med så många som 2 000 chocker simulerade på tillväxt, räntesatser och primärsaldo. Storleken på och korrelationen mellan chockerna återspeglar variablernas historiska beteenden 6 . Detta innebär att metoden inte fångar osäkerheten i realtid. Solfjädersdiagrammet nedan ger således sannolikhetsbaserad information om skuldutvecklingen för euroområdet, med hänsyn tagen till den eventuella förekomsten av chocker som påverkar tillväxt, ränteräntesatser och primärsaldo, vilka har samma storlek och korrelation som observerats tidigare.

Solfjädersdiagrammen visar den prognostiserade skuldbanan enligt det centrala scenariot (på vilket makroekonomiska chocker simuleras) som en streckad linje och skuldprognosbanan (som tudelar hela spektrumet av möjliga banor till följd av de simulerade chockerna) som en heldragen svart linje i konens centrum (medianen). Själva konen omfattar 80 % av alla möjliga skuldbanor som erhållits genom att simulera 2 000 chocker på tillväxt, räntesatser och primärsaldo (de nedre och övre gränslinjerna motsvarar fördelningens 10- respektive 90-percentil), vilket innebär att den skuggade ytan inte omfattar de simulerade skuldbanor (20 % av det totala antalet) som uppstår av extremt kraftiga (och därför mindre sannolika) chocker eller störningar. Delarna med olika skuggning inom konen utgör olika delar av den totala fördelningen av möjliga skuldbanor. Den mörkblå ytan (avgränsad av 40- och 60-percentilerna) omfattar de 20 % av alla möjliga skuldbanor som ligger närmare det centrala scenariot.

För både kommissionens prognosscenario och prognosscenariot enligt utkasten till budgetplaner gäller att man, om man tar hänsyn till både uppåt- och nedåtrisker för primärsaldot, tillväxt och läget på de finansiella marknaderna, får man en skuld för euroområdet för 2019 som ligger på mellan 82 % och 88 % av BNP, med 80 % sannolikhet (eftersom konen omfattar 80 % av alla möjliga simulerade skuldutvecklingsbanor). Spannet mellan de nedre och de övre gränserna för skuldkvotens intervall 2019 blir ungefär likadant oavsett om man använder kommissionens scenario eller scenariot enligt utkasten till budgetplaner, eftersom skillnaden är mycket liten mellan de båda centrala prognoserna som används för de simulerade chockerna (en skuldkvot på omkring 85 % i kommissionens scenario och scenariot enligt utkasten till budgetplaner).

Efter 2019, som utgör horisonten för de aktuella utkasten till budgetplaner, visar simuleringsresultaten att skillnaden mellan kommissionens scenario och scenariot enligt utkasten till budgetplaner när det gäller de prognostiserade skuldkvoter som följer av en simulering av chocker förblir relativt begränsad. I slutet av den prognoshorisont som används i solfjädersdiagrammen (2023) finns det 50 % sannolikhet för en skuldkvot högre än ca 78 % av BNP med kommissionens scenario och 79 % i scenariot enligt utkasten till budgetplaner. Denna smärre skillnad beror huvudsakligen på att det strukturella primärsaldot i scenariot enligt utkasten till budgetplaner konstant ligger på ett något högre senast prognostiserat överskott än vad det gör i kommissionens scenario.

Eftersom storleken på och korrelationen mellan chockerna återspeglar variablernas historiska beteenden så fångar metoden inte osäkerheten i realtid, särskilt när det gäller bedömningen av produktionsgapet. Den osäkerhet som följer av att det tidigare förekommit betydande revideringar av uppskattningen av produktionsgapet, oftast en nedåtjustering i förhållande till produktionsgapet uppskattat i realtid, tyder på att det kan finnas ytterligare riskkällor när det gäller de framtida skuldbanorna som inte återspeglats i den tidigare analysen.

Diagram III.1: Solfjädersdiagram från stokastiska prognoser av offentlig skuldsättning på grundval av kommissionens prognosscenario och prognosscenariot enligt utkasten till budgetplaner



BILAGA IV, Diagram och tabeller 7  

Tabell IV.1: BNP-tillväxt (i % av BNP) enligt stabilitetsprogrammen (SP), utkasten till budgetplaner (UBP) och kommissionens höstprognos 2018 (KOM)



Tabell IV.2: Mål för det totala saldot (i % av BNP) enligt stabilitetsprogrammen (SP), utkasten till budgetplaner (UBP) och kommissionens höstprognos 2018 (KOM)



Diagram IV.1: Jämförelse mellan det totala saldot för de offentliga finanserna (i % av BNP): Kommissionens höstprognos 2018 (KOM) kontra utkasten till budgetplaner (UBP)

Anm.: För att öka läsbarheten i diagrammet visas inte Cypern, som beräknas ha ett överskott på mer än 3 % av BNP 2019.

Diagram IV.2: Nedbrytning av skillnaden mellan kommissionens höstprognos 2018 och utkasten till budgetplaner vad gäller målen för det totala saldot (i % av BNP) för 2019



Tabell IV.3: Mål för det totala primärsaldot (i % av BNP) enligt stabilitetsprogrammen (SP), utkasten till budgetplaner (UBP) och kommissionens höstprognos 2018 (KOM)



Tabell IV.4: Förändringar i strukturellt saldo (i % av potentiell BNP) enligt stabilitetsprogrammen (SP), utkasten till budgetplaner (UBP) och kommissionens höstprognos 2018 (KOM)

 



Tabell IV.5: Förändringar i strukturellt primärsaldo (i % av potentiell BNP) enligt stabilitetsprogrammen (SP), utkasten till budgetplaner (UBP) och kommissionens höstprognos 2018 (KOM)

 



Diagram IV.3: Förändring i strukturellt saldo 2019 (i % av potentiell BNP): utkasten till budgetplaner (UBP) kontra kommissionens höstprognos 2018 (KOM)

Anm.: För att öka läsbarheten i diagrammet visas inte Grekland, där förändringen i det strukturella saldot beräknas bli omkring –1,7 % av potentiell BNP 2019.

Diagram IV.4: Diskretionär budgetansträngning 2019 (i % av potentiell BNP): utkasten till budgetplaner (UBP) kontra kommissionens höstprognos 2018 (KOM)

Diagram IV.5a: Förändring i det strukturella saldot 2018 (i % av potentiell BNP) kontra produktionsgapet från kommissionens höstprognos (KOM)

Diagram IV.5b: Förändring i det strukturella saldot 2019 (i % av potentiell BNP) kontra produktionsgapet från kommissionens höstprognos (KOM)

Anm.: När det gäller produktionsgap avses med ”procyklisk” och kontracyklisk” i dessa diagram huruvida förändringarna av finanspolitiken (jämfört med föregående år) innebär ett stöd till eller ett hinder för ekonomin. För att öka läsbarheten visas inte Malta i diagram IV.5a och Grekland visas inte i något diagram.



Diagram IV.6a: Finanspolitiska scenarier – Strukturellt saldo (kommissionens höstprognos 2018)

Diagram IV.6b: Finanspolitiska scenarier – Ökning av primära nettoutgifter (i %) (kommissionens höstprognos 2018 – KOM)

Anm.: De scenarier som presenteras i dessa diagram avser den aggregerade finanspolitiska inriktningen för euroområdet, mätt som den aggregerade förändringen i det strukturella saldot och ökningstakten för primära nettoutgifter. Den senare beräknas som totala utgifter minus ränta, konjunkturberoende utgifter, diskretionära inkomståtgärder och engångståtgärder. Scenariot ”Strikt efterlevnad av stabilitets- och tillväxtpakten” bygger på antagandet att medlemsländer som ännu inte uppnått sina medelfristiga mål fullt ut genomför den finanspolitiska anpassning som rekommenderats i de landsspecifika rekommendationerna för 2018. Scenariot ”Strikt efterlevnad av stabilitets- och tillväxtpakten och visst utnyttjande av offentligfinansiellt utrymme” bygger på antagandet att Tyskland och Nederländerna utnyttjar sitt offentligfinansiella handlingsutrymme 2019 (en ökning av det strukturella saldot med 0,5 respektive 0,4 % av BNP).



Tabell IV.6: Medelfristiga budgetmål enligt 2018 års stabilitetsprogram och minimiriktmärken från och med 2018



Diagram IV.7a: Medlemsstaternas positioner i förhållande till sina medelfristiga mål 2019 enligt kommissionens höstprognos 2018 (i % av potentiell BNP) 8

Diagram IV.7b: Medlemsstaternas positioner i förhållande till sina medelfristiga mål 2019 enligt utkasten till 2019 års budgetplaner (i % av potentiell BNP)



Tabell IV.7: Skuldkvot (i % av BNP) enligt stabilitetsprogrammen (SP), utkasten till budgetplaner (UBP) och kommissionens höstprognos 2018 (KOM)

 



Diagram IV.8: Förändringsfaktorer för bruttoskuld mellan 2018 och 2019 (i % av BNP), på grundval av utkasten till budgetplaner (UBP)

Diagram IV.9: Bruttoskuld (i % av BNP) kontra förändring i strukturellt saldot (% av potentiell BNP) 2019, enligt kommissionens höstprognos 2018.

Anm.: Bubblornas storlek återspeglar medlemsstaternas nominella BNP.

Diagram IV.10: Bytesbalans (i % av BNP) kontra förändring i strukturellt saldo (i % av potentiell BNP) 2019

Anm.: Expansiv finanspolitik (budgetkonsolidering) visas med positivt (negativt) tecken. Färgerna på observationerna återspeglar avståndet från de medelfristiga målen 2019. Röd motsvarar länder som ligger mer än 50 punkter under sina medelfristiga mål, gul motsvarar mindre än 50 punkter från de medelfristiga målen, grön motsvarar länder som ligger över sina medelfristiga mål.



Tabell IV.8: Budgetkonsolideringens sammansättning 2018 och 2019 enligt stabilitetsprogrammen (SP), utkasten till budgetplaner (UBP) och kommissionens höstprognos 2018 (KOM)

 



Diagram IV.11: Beräknade förändringar av konjunkturrensade utgiftskvoter i utkasten till 2019 års budgetplaner (UBP) och kommissionens höstprognos 2018 (KOM)

Diagram IV.12: Beräknade förändringar av de huvudsakliga formerna av utgifter (i % av BNP) 2019: utkasten till budgetplaner (UBP) kontra kommissionens höstprognos 2018 (KOM)

Anm.: Diagrammet visar de huvudsakliga utgiftsposternas bidrag till de beräknade förändringarna av utgifternas andel av BNP.



Diagram IV.13: Diskretionära inkomståtgärder och andra förändringar i inkomstkvoten 2019: utkasten till budgetplaner (UBP) kontra kommissionens höstprognos 2018 (KOM)

Diagram IV.14: Beräknade förändringar av de huvudsakliga typerna av skatteintäkter (i % av BNP) 2019: utkasten till budgetplaner (UBP) kontra kommissionens höstprognos 2018 (KOM)

Anm.: Diagrammet visar de huvudsakliga intäktsposternas bidrag till de beräknade förändringarna av intäkternas andel av BNP.



Tabell IV.9: Kortsiktig elasticitet som ligger till grund för intäktsprognoserna för 2019: utkasten till budgetplaner (UBP) kontra kommissionens höstprognos 2018 (KOM) och OECD

Anm.: Man bör iaktta försiktighet när det gäller jämförelsen mellan den elasticitet som härrör från utkasten till budgetplaner och kommissionens prognos, å ena sidan, och OECD:s elasticitet, å andra sidan. Medan det i de båda första fallen rör sig om elasticiteten netto i förhållande till BNP-tillväxten har den i det sista fallet beräknats i förhållande till produktionsgapet. Det rör sig dock allmänt sett om smärre skillnader. 



Tabell IV.10: Hållbarhetsindikatorer baserade på kommissionens höstprognos 2018

Anm.: Baserade på den metod som används i Europeiska kommissionens rapport om de offentliga finansernas hållbarhet från 2015 och skuldhållbarhetsrapport från 2017. Dessa uppdaterade resultat, som baseras på kommissionens höstprognos 2018 kommer att läggas fram i kommissionens rapport om de offentliga finansernas hållbarhet 2018.

(1)

     De metodantaganden som ligger till grund för kommissionens höstprognos 2018 finns att tillgå på: http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/eeip/forecasts_en.htm ).

(2)

     Finns att tillgå på: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/1015035/2041337/FT-Eurostat-Decision-9-July-2009-3--final-.pdf .

(3)

     I enlighet med Eurostats beslut av den 27 januari 2011 om den statistiska redovisningen av de transaktioner som utförs av EFSF, vilket finns att tillgå på: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/5034386/2-27012011-AP-EN.PDF .

(4)

     Den metod för stokastiska prognoser för offentlig skuldsättning som används här beskrivs i Europeiska kommissionens rapport om finanspolitisk hållbarhet 2015 (avsnitt 1.3.2,) och i Berti K. (2013), ”Stochastic public debt projections using the historical variance-covariance matrix approach for EU countries”, European Economy Economic Paper nr 480.

(5)

     Detta medför att det strukturella primärsaldot för euroområdet förväntas ligga kvar på det senaste prognostiserade värdet – ett överskott på 0,8 % för 2019 i scenariot i utkasten till budgetplan och ett överskott på 0,7% för 2020 i kommissionens scenario – under resten av prognosperioden.

(6)

     Det antas att chocker följer en gemensam normalfördelning.

(7)

De aggregerade uppgifterna för euroområdet i följande diagram och tabeller, som bygger på 2018 års stabilitetsprogram, omfattar inte Grekland eftersom landet inte hade något stabilitetsprogram 2018 då det omfattades av ett ekonomiskt anpassningsprogram. Siffror för Grekland ingår dock i de aggregerade uppgifter om euroområdet som bygger på utkasten till budgetplaner. Eftersom Greklands ekonomi är relativt liten påverkas jämförbarheten mellan de aggregerade uppgifterna för euroområdet endast i begränsad utsträckning.

(8)

Dessa diagram visar för varje medlemsstat skillnaderna mellan beräknat strukturellt saldo och medelfristigt budgetmål. Tillämpliga flexibilitetsundantag beaktas ej.