6.12.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 440/174


Yttrande av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om en flerårig återhämtningsplan för svärdfisk i Medelhavet och om ändring av förordningarna (EG) nr 1967/2006 och (EU) 2017/2107

[COM(2018) 229 final – 2018/0109 (COD)]

(2018/C 440/30)

Föredragande:

Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE

Remiss från Europaparlamentet

2.5.2018

Remiss från rådet

14.5.2018

Rättslig grund

Artikel 43.2 och artikel 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Beslut av EESK:s plenarförsamling

22.5.2018

Ansvarig facksektion

Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö

Antagande av facksektionen

5.9.2018

Antagande vid plenarsessionen

19.9.2018

Plenarsession nr

537

Resultat av omröstningen

(för/emot/nedlagda röster)

181/1/3

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

EESK stöder rent generellt Europeiska kommissionens förslag, som syftar till att i EU:s lagstiftning införliva rekommendation 16-05 från Iccat (Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten), som fastställer en flerårig återhämtningsplan för svärdfisk i Medelhavet och syftar till att säkerställa att detta bestånd uppnår en biomassa som motsvarar maximalt hållbar avkastning (MSY) senast 2031, med en sannolikhetsgrad på minst 60 % för uppnåendet av detta mål.

1.2

Kommittén har kunnat konstatera att Europeiska kommissionen inte bara har införlivat Iccats rekommendation i sitt förslag, utan också infört ett antal punkter som inte har någon motsvarighet i rekommendationen och som kan ge EU:s flotta ett sämre utgångsläge i konkurrensen med flottorna från tredjeländer runt Medelhavet – såsom Marocko, Algeriet, Tunisien och Turkiet – som också bedriver denna typ av fiske. Därför, och i syfte att undvika allvarligare socioekonomiska följder för europeiska arbetsgivare och arbetstagare än för dem i andra länder, uppmanar EESK medlagstiftarna att beakta de särskilda kommentarerna längre ner i detta yttrande.

1.3

EESK uppmanar kommissionen, medlemsstaterna och länderna kring Medelhavet att vidta alla nödvändiga åtgärder för att helt och hållet avskaffa användningen av drivgarn, en metod som är förbjuden sedan 1998, för att förhindra olaglig fångst och försäljning av svärdfisk i Medelhavet och motverka såväl marknadskonsekvenserna av denna olagliga verksamhet som den illojala konkurrens den innebär för de flottor som följer reglerna.

2.   Sammanfattning av kommissionens förslag

2.1

Med tanke på den oroväckande situationen för svärdfisken i Medelhavet (Xiphias gladius) antog Iccat vid sitt årliga möte 2016 rekommendation 16-05 om en femtonårig återhämtningsplan för denna art. I rekommendationen anges regler för bevarande, förvaltning och kontroll av Medelhavets svärdfiskbestånd som skulle göra det möjligt att, med en sannolikhetsgrad på minst 60 %, uppnå en biomassa som motsvarar en maximal hållbar avkastning senast 2031.

2.2

Det förslag till förordning som är föremål för detta yttrande införlivar i EU:s lagstiftning denna rekommendation, som är direkt tillämplig sedan 2017, så att EU kan uppfylla sina internationella förpliktelser och skapa rättssäkerhet för aktörerna i fråga om de regler och skyldigheter som de omfattas av.

2.3

De främsta inslagen i återhämtningsplanen är följande: Den totala tillåtna fångstmängden (TAC) för svärdfisk i Medelhavet fastställs till 10 500 ton, som successivt kommer att minskas; den minsta referensstorleken för bevarande fastställs till en längd på under 100 cm, mätt från underkäkens spets till stjärtfenans delning, eller som en vikt på mindre än 11,4 kg i levande vikt, eller 10,2 kg i rensad vikt utan gälar; det högsta antalet krokar som får sättas av eller tas ombord fastställs till 2 500 krokar; fredningsperioden fastställs till tre månader från och med den 1 januari till och med den 31 mars varje år; antalet fartyg med tillstånd begränsas och kontrollåtgärder motsvarande dem som redan finns för blåfenad tonfisk införs.

3.   Allmänna kommentarer

3.1

EESK instämmer i behovet av att införliva Iccats rekommendation 16-05 i EU:s lagstiftning och stöder därför kommissionens initiativ.

3.2

Kommittén har dock noterat att kommissionens förslag går längre än Iccats rekommendation och innehåller nya krav som inte finns med i rekommendationen. Eftersom beståndet i fråga inte bara utnyttjas av EU:s fiskeflotta utan också av alla andra länder runt Medelhavet, antingen genom riktat fiske, som till exempel bedrivs av Marocko, Algeriet, Tunisien och Turkiet, eller genom oavsiktlig fångst, anser kommittén inte att det är lämpligt att ensidigt införa sådana ytterligare åtgärder, eftersom de kan skapa situationer där EU-flottan särbehandlas och ge upphov till andra socioekonomiska konsekvenser för aktörer i EU än för aktörer i andra länder som deltar i fisket.

3.2.1

Inför framtida förhandlingar uppmanar kommittén kommissionen att samarbeta närmare med tredjeländerna inom Iccat tills man ingår avtal som, utan att snedvrida konkurrensen mellan fiskare, påskyndar biomassans återhämtning och uppnåendet av nivån för maximal hållbar avkastning.

3.3

Kommittén påminner kommissionen om att användningen av drivgarn för att fånga svärdfisk i Medelhavet har varit förbjuden sedan 1998. Med hänsyn till inverkan på beståndet av svärdfisk i Medelhavet av den olagliga användningen av detta redskap bland vissa aktörer, och den illojala konkurrens den innebär för de aktörer som följer reglerna, uppmanar EESK kommissionen, medlemsstaterna och länderna kring Medelhavet att vidta alla nödvändiga åtgärder för att helt och hållet avskaffa denna fiskemetod.

4.   Särskilda kommentarer

4.1

I artikel 8, där man fastställer en kapacitetsbegränsning per redskapstyp, begränsar man sig inte till att införliva det som anges i punkt 6 i Iccats rekommendation, det vill säga: att man kommer att tillämpa en kapacitetsbegränsning under återhämtningsplanens löptid; att Iccat-parterna (1) år 2017 skulle begränsa antalet fiskefartyg med tillstånd att bedriva fiske efter svärdfisk i Medelhavet till det årliga genomsnittliga antalet fartyg som fiskade efter, behöll ombord, omlastade, transporterade eller landade svärdfisk fångad i Medelhavet under perioden 2013–2016; att Iccat-parterna kan besluta att använda det antal fartyg som fiskade efter, behöll ombord, omlastade, transporterade eller landade svärdfisk fångad i Medelhavet under 2016 om detta antal är lägre än det genomsnittliga antalet fartyg under perioden 2013–2016; och att denna begränsning ska gälla per redskapstyp för fiskefartyg. I kommissionens förslag begränsas dock valmöjligheterna till det alternativ som innebär lägst antal fartyg. Kommittén rekommenderar därför att man använder den bokstavliga ordalydelsen i punkt 6 i Iccats rekommendation 16-05.

4.2

EESK anser att formuleringen i artikel 10.2 kan skapa förvirring eftersom den kan tolkas som att man föreslår ett totalt förbud mot fiske med långrev, trots att Iccats rekommendation egentligen syftar till att undvika fångster av ung svärdfisk som fångats med den typ av mindre krokar som används av fartyg som fiskar efter långfenad tonfisk i Medelhavet. Kommittén föreslår därför följande formulering: ”För att skydda svärdfisk i Medelhavet ska en fredningstid gälla för riktat fiske efter långfenad tonfisk i Medelhavet (Thunnus alalunga) under perioden 1 oktober–30 november varje år”.

4.3

Artikel 14.2 är en av de artiklar där kommissionen är mer restriktiv än Iccats rekommendation, eftersom det där anges att ”ytterligare 2 500 origgade ersättningskrokar [ska] tillåtas ombord på fiskefartyg som gör resor längre än två dagar”. I punkt 18 i rekommendationen anges däremot att de får vara riggade. Kommissionens förslag skulle skapa ett operativt problem för fartygens besättningsmedlemmar, som hela tiden måste efterleva allt fler krav. EESK rekommenderar därför att man stryker ordet ”origgade” i den berörda artikeln och håller sig till det som anges i rekommendationen, nämligen att en andra uppsättning riggade krokar får tillåtas ombord för resor längre än två dagar, förutsatt att denna utrustning är vederbörligen surrad och stuvad på undre däck så att den inte med lätthet kan användas.

4.4

I artikel 18.2 anges att ”för kontrolländamål får överföringen av VMS-uppgifter (2) från fångstfartyg som har tillstånd att fiska aktivt efter svärdfisk i Medelhavet inte avbrytas när fartygen är i hamn”. Kommittén anser att detta förslag kan medföra onödiga extrakostnader för fiskare och föreslår därför, med stöd av artikel 18.2 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 404/2011 av den 8 april 2011 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1224/2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs, att det ska vara tillåtet att stänga av VMS i hamn, under förutsättning att man säkerställer att fartyget befinner sig i samma position när VMS stängs av och slås på.

4.5

I artikel 20.2 går kommissionen än en gång längre än Iccats rekommendation 16-05. Kommissionen föreslår nämligen att det ska finnas vetenskapliga observatörer utplacerade på minst 20 % av alla pelagiska långrevsfartyg som bedriver riktat fiske efter svärdfisk i Medelhavet. I punkt 44 i Iccats rekommendation står det emellertid att varje Iccat-part ska se till att vetenskapliga observatörer går ombord på minst 5 % av dess pelagiska långrevsfartyg med en längd överallt på över 15 meter som bedriver riktat fiske efter svärdfisk i Medelhavet. EESK anser att det är omotiverat och oproportionerligt att öka andelen till 20 %, eftersom det handlar om små fartyg med problem i fråga om utrymme och kostnader och för vilka det skulle vara mycket komplicerat att uppfylla kravet. Dessutom skulle det för tredjeländernas fiskeflottor fortfarande räcka med bara 5 %. Kommittén rekommenderar därför att man håller sig till det krav på 5 % som Iccat ställer.

4.6

I artikel 24.2 anges att befälhavare på unionsfiskefartyg vars längd överallt understiger tolv meter ska, senast fyra timmar före beräknad ankomsttid i hamn, meddela den behöriga myndigheten i medlemsstaten en rad uppgifter. Med tanke på de problem som detta krav kan medföra för den småskaliga fiskeflottan vid särskilda tidpunkter föreslår EESK att man lägger till en mening som ger medlemsstaten möjlighet att ändra tidsfristen på fyra timmar i undantagsfall. Man skulle till exempel kunna använda en formulering snarlik den i artikel 31.3 i förordning (EU) 2016/1627 om en återhämtningsplan för blåfenad tonfisk: ”Om medlemsstater enligt tillämplig unionslagstiftning har tillstånd att tillämpa en kortare anmälningsfrist än den som avses i punkterna 1 och 2, får de uppskattade kvantiteterna blåfenad tonfisk ombord anmälas vid den i enlighet därmed tillämpliga tidpunkten för förhandsanmälan av ankomst. Om fiskeområdet är beläget mindre än fyra timmar från hamnen, får de uppskattade kvantiteterna blåfenad tonfisk ombord ändras när som helst före ankomst”.

Bryssel den 19 september 2018.

Luca JAHIER

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


(1)  Iccat-konventionens avtalsslutande parter.

(2)  VMS är ett satellitbaserat kontrollsystem för fartyg.